2 Keuzedelen - Kwalificatiesmbo.nl

Download Report

Transcript 2 Keuzedelen - Kwalificatiesmbo.nl

2

Keuzedelen

Deze informatiekaart bevat uitleg en veelgestelde vragen over de herziening van de kwalificatiestructuur. Zo ziet u snel hoe de nieuwe kwalificatiestructuur werkt.

Het keuzedeel

Het keuzedeel is onderdeel van de mbo-opleiding. Het basis-, profiel- en het keuzedeel vormen gezamenlijk de opleiding.

Keuze a Keuze b Keuze c Keuze d Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3

Beroepsgerichte basis Algemene basis

Flexibel opleiden

Met het keuzedeel kan de student zijn opleiding verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld door het volgen van Duits in de grensre gio of onderwijs over recente innovaties van bedrijven uit de buurt. Met keuzedelen wordt de mbo-opleiding flexibeler, keuze delen kunnen vaker vernieuwd worden dan kwalificatiedossiers. Het keuzedeel omvat 15% van de studielast van een opleiding (voorheen: vrije ruimte).

Een plus

Elke mbo-student moet een keuzedeel volgen. Een keuzedeel kan bestaan uit contacttijd op school, beroepspraktijkvorming en/of zelfstudie. Het keuzedeel is geen onderdeel van de slaag/zakregeling. Dat betekent dat de mbo-student examen moet doen in het keuzedeel, maar als hij zakt, krijgt hij toch zijn diploma. Een student kan zich met een behaald keuzedeel onder scheiden. Het vormt een flinke ‘plus’ op het diploma.

Voorbeelden

Een keuzedeel is gekoppeld aan een kwalificatie. Sommige keuzedelen zijn specifiek ontwikkeld voor opleidingen in een bepaalde sector, zoals visagie bij kapper of voertuigen voor mindervalide gebruikers bij fietstechnicus. Er zijn ook keuzede len die voor verschillende mbo-opleidingen waardevol zijn. Voorbeelden daarvan zijn Frans (niveau A2, B1, B2), rekenen (3F), ondernemerschap en duurzaamheid.

Procedure

De paritaire commissie of bedrijven, mbo-scholen en brancheorganisaties uit de regio kunnen het initiatief nemen voor een keuzedeel. Initiatieven voor nieuwe keuzedelen kunnen ingediend worden bij één van de 17 kenniscentra. SBB beoordeelt of keuzedelen voldoen aan de eisen en de minister van OCW stelt deze uiteindelijk vast. Op Kwalificatiesmbo.nl staat meer infor matie over de procedure voor het vaststellen van keuzedelen.

faq

Veelgestelde vragen

Waar kan ik de keuzedelen vinden?

Keuzedelen vindt u vanaf juli 2014 op www.kwalificatiesmbo.nl

.

Mag een school alle keuzedelen aanbieden?

Nee, een school mag alleen de keuzedelen aanbieden die bij de desbetreffende kwalificatie horen. Een overzicht van welke keuzedelen gekoppeld zijn aan welke kwalificaties vindt u op www.kwalificatiesmbo.nl

.

Kan een student ook vrijstelling krijgen voor het keuzedeel?

Het vrijstellingenbeleid is de verantwoordelijkheid van de school. Dat geldt ook voor de keuzedelen. Als een school kan aanto nen dat een student al een deel van het keuzedeel beheerst/heeft behaald, mag de school vrijstellingen geven. Vaak is dit het geval bij studenten die de opleiding versneld doorlopen.

Hoe lang duurt het vaststellen van een nieuw keuzedeel?

Een nieuw keuzedeel kan het gehele jaar ingediend worden bij een paritaire commissie van een kenniscentrum. Het proces van indiening tot vaststelling duurt maximaal 3 maanden.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van keuzedelen?

De paritaire commissies. Zij onderhouden de keuzedelen en houden contact met de initiatiefnemer(s) van het keuzedeel. SBB toetst de inhoud en doelmatigheid van de vastgestelde keuzedelen.

Hoe werkt het vaststellen van een nieuw keuzedeel?

De paritaire commissie of bedrijven, scholen en brancheorganisaties uit de regio dienen voorstellen in voor keuzedelen bij SBB. De paritaire commissie kan dit ook doen namens een partij uit de regio. SBB beoordeelt of het keuzedeel voldoet aan de eisen en of het keuzedeel van toegevoegde waarde is naast de al bestaande keuzedelen.

Heeft u andere vragen over keuzedelen?

Neem dan contact op met de servicedesk kwalificatiestructuur van SBB: 079 329 4041, [email protected].