Lees hier het hele document

Download Report

Transcript Lees hier het hele document

Warme overdracht LVB - VG

‘s Heeren Loo Zorggroep Regio Emaus en Ermelo Doelstelling project algemeen

Dit project heeft tot doel te komen tot een overbrugging in de vorm van een "warme overdracht"van cliënten met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblematiek die uitstromen uit de behandelsetting binnen Emaus/Middelrode naar een VG voorziening binnen Horst (tegenwoordig regio Ermelo). Met warme overdracht willen we aangeven dat jongeren in hun nieuwe context tijdelijk begeleid worden door, voor hun, vertrouwd personeel.

Doelgroep

Het gaat om jongeren met een IQ tussen de 55- 85 met een instroomleeftijd tussen de 18 - 23 jaar, die behoefte hebben aan begeleiding en ondersteuning in de ontwikkelingstaken die horen bij hun levensfase. Ze hebben geaccepteerd dat ze een vorm van ondersteuning bij het wonen en werken nodig hebben.

Waar komt het projectidee vandaan?

De uitstroom van LVB jongeren concentreert zich deels op organisaties voor mensen met een Verstandelijke Handicap (VG). Deze doelgroep kenmerkt zich, na een intensieve behandeling in een orthopedagogische behandelsetting, door een permanente zorgvraag in wonen, dagbesteding/werk en vrije tijd. De jongeren zijn in de behandelsetting tot een persoonlijk maximum gekomen van hun ontwikkelingstaken. Stabilisatie en het stimuleren van hun vaardigheden zijn in een vervolgvoorziening van essentieel belang om risicovol gedrag en maatschappelijke schade te voorkomen. De begeleiding heeft een "zorgen voor"-insteek en de structuur van de behandelgroep is gericht op activering van het eigen kunnen binnen de mogelijkheden van de cliënt. Deze verschillende vormen van zorg hebben in het verleden - bij de overgang van LVB naar VG - al bij meerdere cliënten geleid tot een onttrekking aan de zorg dan wel het niet adequaat kunnen vormgeven van de zorg door een zorgaanbieder.

Bijdrage aan doelstelling integrale zorg:

bijdragen aan de integraliteit en samenhang in zorg en methodieken voor cliënten

.

Voor genoemde doelgroep is de omzetting van zorg in de vorm van behandeling naar begeleiding begeleidt middels de warme overdracht. Dit gebeurt binnen de ketenzorg. De warme overdracht bestaat uit de inzet van groepsleiding vanuit de LVB gedurende drie maanden in de VG setting. Ook hier vindt over en weer uitwisseling van ervaring en kennis plaats. Voor de periode na de warme overdracht is een vangrailconstructie ingebouwd voor het geval een jongere na deze periode binnen de VG een terugval krijgt waarbij de deskundigheid vanuit de LVB tijdelijk gewenst is.

Belangrijkste opbrengsten van het project

· Een tijdige screening zodat jongeren met het bereiken van de 18 jarige leeftijd zicht hebben op hun perspectief, teneinde zorg te bieden passend bij de zich vaak nog ontwikkelende ondersteuningsvraag.

· Geleidelijk overgang van behandelen in een behandelsetting naar begeleiden in een woonsetting en blijvend de eigengemaakte competenties worden aangesproken · 's Heeren Loo heeft in 2011 heeft onder leiding van PI Research een serie werkgroepen georganiseerd waarbij de nadruk lag op kwaliteitsverbetering in de werkwijze van 's Heeren Loo. Hierbij heeft een aantal medewerkers nagedacht over de effectiviteit van de interventies die voorheen worden uitgevoerd bij 's Heeren Loo aan de hand van het invullen van het werkblad voor beschrijving jeugdinterventies. Deze werkgroepen hebben binnen de instelling geleid tot het besef dat het bekijken van de dagelijkse werkwijze middels een wetenschappelijke bril bijdraagt aan een goed behandelresultaat. 's Heeren Loo heeft zich vervolgens als doel gesteld om meer medewerkers kennis te geven over effectief werken met ( reeds effectief gebleken) interventies. Ook op dit moment worden door PI Research opgeleide trainers methodiek trainingen gegeven aan de medewerkers van de Regio Ermelo. Er is door 's Heeren Loo breed gekozen voor het werken met de methodiek CGW voor LVB ) OBC's en volwassenen) ( 2011, besluit RvB, zie ook Methodieknota) · In beide regiegroepen LVB (OBC en |LVB plus) is het onderwerp"'harmonisatiemehodieken'' besproken. Beide regiegroepen hebben een eenduidig advies geformuleerd richting OLO (opleiden, leren en ontwikkelen 's Heeren Loo): 'Harmonisatie dient te worden gerealiseerd door het opleidingsmateriaal/inhoud basistraining en kwalificatie van de trainers te toetsen aan de criteria en het materiaal zoals ontwikkeld door het PI.

· De kloof tussen LVB en VG binnen 's Heerenloo is overbrugd, er is structurele inbedding van de werkwijze, inzet zorgtafeloverleg, inzet orthopedagoog en groepsleiding, methodische training VG

· · · · · teams, communicatie.

scholing, arbeid/activiteit, vrije tijd worden vanuit de keten integraal binnen de regio geboden Doorstroom LVB - VG vindt plaats bij locaties 's Heeren Loo Ermelo, Rayon Kind en Jeugd Gaandeweg het project is 's HeerenLoo beter in staat en ingespeeld op de plaatsing van LVB clienten binnen de VG setting. Dit heeft ertoe geleid dat er meer rechtstreekse plaatsingen in de VG setting plaatsvinden.

Doorstroom LVB - VG qua scholing is mogelijk via drie kansen onderwijs, de Lelie en Emaus college.

Jongeren maken gebruik van vrijetijd faciliteiten waar ook andere jongeren komen, in deze bij Emaus.

Belangrijkste aanbeveling voor andere zorgaanbieders

Inzet op kwaliteit van medewerkers en inzet op methodisch handelen hetgeen bijdraagt aan een goed behandelresultaat. Tijdig perspectief van client en de te nemen vervolgstappen in beeld hebben, zodat overgang van LVB - VG goed begeleid kan worden en de client zicht heeft op zijn ontwikkelmogelijkheden en op gebieden van arbeid en activiteit, vrije tijd, begeleiding en wonen.

Contactpersoon zorgaanbieder voor meer informatie project

Rianne van Eijk, Regiodirecteur Ermelo en Piet Yntema, Regiodirecteur Groot Emaus