ШАРЛ ПЕРО ПЪРВОМАЙСТОР НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ПРИКАЗКА /1628-1703/ “Тази приказка е може би невероятна, но додето на света има малки деца и майки, и баби с добри сърца, за четене.

download report

Transcript ШАРЛ ПЕРО ПЪРВОМАЙСТОР НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ПРИКАЗКА /1628-1703/ “Тази приказка е може би невероятна, но додето на света има малки деца и майки, и баби с добри сърца, за четене.

Ш А Р Л П Е Р О

ПЪРВОМАЙСТОР НА ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ПРИКАЗКА

/1628-1703

/

“Тази приказка е може би невероятна, но додето на света има малки деца и майки, и баби с добри сърца, за четене и слушане ще е приятна”.

Така завършва приказката

“Магарешката кожа”

– една от творбите в първата в света книжка с приказки за деца –

“Приказки от стари времена”

или

“Приказки за феи”.

Тя е написана от френския писател

Шарл Перо

(1628 смели юнаци.

1703). Той е роден в Париж, в заможно чиновническо семейство. Бил е любознателно дете и се интересувал от всичко, но най-много обичал да слуша старинни вълшебни приказки за добри феи и зли магьосници, за невиждани красавици и

На осем години Шарл Перо влиза в прочутия колеж “Бове”, където се чете и пише само на латински. Момчето се оказва много способен ученик, започва да пише стихотворения на латински език, които поразяват преподавателите му със своето изящество.

Петнадесетгодишен напуска колежа и в продължение на четири години изучава сам, без наставник, Библията, френската история и латинските автори. През

1651 г

. Шарл Перо завършва юридическо образование в Парижкия университет (Сорбоната), а по-късно се утвърждава като учен и книжовник и изцяло се отдава на литературата.

Парижки университет (Сорбоната)

През

1663 г.

министърът на финансите

Колбер

забелязва способностите му и го взема на служба при себе си. Три години по късно Шарл Перо става продължение на около

Пръв

служител по строежите. В

20 г.

е

министър на културата

на Франция. Перо осигурява издръжката на артисти, писатели и художници, които с творбите си величаят и утвърждават властта на Краля Слънце. През академия на науките.

1671 г

. е избран за член на Френската Министърът на финансите Колбер Френската академия на науките

За да забавлява и възпитава своите деца, Шарл Перо често им разказва приказките от своето детство, но вече пречупени през богатия му житейски опит. Неговият единадесетгодишен син Пиер, наследил буйното въображение на баща си, често се намесва по време на разказването, като допълва, променя и разкрасява приказката.

По-късно Шарл Перо записва най-интересните от тях и през

1697 г

. ги издава в книжката

“Приказки за феи”

или

“Приказки от стари времена”.

С нея се поставя началото на нов жанр в световната художествена литература –

детска литературна приказка

. Всичките приказки завършват с поучителни стихове.

Ненадминатият разказвач Шарл Перо ни повежда в лабиринта на своя вълшебен свят от приказки. Там ще видим Спящата красавица, страшния вълк, който дебне Червената шапчица и надарения с необикновен ум Рике с кичура. Може и да намерим изгубената пантофка на Пепеляшка или ботушите на Котарака с чизми. А ако случайно се загубим, Малечко-Палечко веднага ще ни се притече на помощ.

Всичките девет приказки в сборника са вълшебни (фантастични). В тях авторът запазва цялата прелест на фолклорните първообрази, но придава на творбите си ново очарование чрез богатството на своя език, житейския си опит и натрупаните знания.

Читателят попада в един тайнствен и чудодеен, страшен и същевременно прелестен свят, в който непрекъснато се преплитат реалното и фантастичното, сблъскват се могъщи, добри и зли свръхестествени сили.

Главните герои преживяват беди и страдания, но в края на краищата

316 години доброто

винаги побеждава злото. Изпълнени с мъдрост, вълшебство и човечност, тези приказки вече шестват по целия свят и са любимо четиво за малки и големи.

На български език за пръв път приказките на Шарл Перо са преведени и издадени от

Ран Босилек

(напр. през

1920 г.

Оттогава са преиздавани десетки пъти (поотделно или в сборници), като някои от тях се срещат и с различни заглавия

“Спящата хубавица” и “Спящата красавица”, “Феите” и “Вълшебници”, “Малкият Палечко” и “Малечко-Палечко”, “Пепеляшка” и “Стъклената пантофка”

и т.н.).