Information Hudutslag

Download Report

Transcript Information Hudutslag

Information

Telefon

112 1177 08 – 33 12 31 SOS alarm vid akut sjukdom/skada Sjukvårdsrådgivningen Giftinformationscentralen

Internet

www.akademiska.se/barnsjukhuset www.akademiska.se/barnwebben www.rikshandboken-bhv.se

www.1177.se www.uppsalabarnlakare.se

Applikation för smartphone

LiKa Barnläkarråd för alla

Hudutslag

Information till föräldrar/anhörig

Akademiska sjukhuset 751 85 Uppsala Telefon 018-611 00 00 vx

Godkänd av: 2013-03-18 JK www.akademiska.se

Varför får man hudutslag?

Alla barn har utslag någon gång under barndomen och de är vanligen helt ofarliga. De flesta utslag beror på en virusinfektion, men även vissa bakterieinfektioner orsakar utslag. Det finns några enstaka utslag som uppstår i samband med allvarlig sjukdom. Hudutslag kan se ut på många olika sätt, de kan vara röda/blå, prickar, fläckar, förhöjda, blåsor med klar/gulvit vätska, orsaka klåda och flytta sig mellan olika ställen på kroppen. Ibland kan utseendet ge information

om den bakomliggande orsaken. Tredagarsfeber

Virusinfektion som ger hög feber under ca 3-4 dagar och först därefter kommer utslagen. Utslagen är blekröda, ca 2-3mm stora och finns på hela kroppen, även om de ofta ses först på bålen. De kliar inte och försvinner efter några dagar.

Vattkoppor

Vattkoppor orsakas av virus. Utslagen ses först som kliande blekröda knottror i huden (eventuellt även i munslemhinnan) som successivt utvecklas till vätskefyllda blåsor. Vattkoppor är smittsamt och det är känt att man är smittsam redan innan de första utslagen blivit synligt och till dess att den sista blåsan torkat in.

Femte sjukan

Virusinfektion där barnet kan ha lätt feber, men det typiska är kraftigt rodnade utslag på kinderna (som ibland ses även på armar/ben). Utslaget kan klia, men försvinner spontant efter en knapp vecka.

Höstblåsor

Virusinfektion som också kallas hand/fot/munsjuka. Barnet får blåsor i munnen, i handflatan och på fotsulan, med eller utan samtidig feber. Det kan bli små sår om blåsorna går sönder. Infektionen är självläkande och ses typiskt under sensommar/höst.

Herpes

Herpesvirus ger kraftigare symtom vid första infektionen, då man kan få feber och smärtsamma blåsor spridda över ett stort hudområde och munslemhinnan. Det kan göra så ont att man har svårt att äta och dricka.

Scharlakansfeber

Huden blir rodnad och med upphöjda knappnålshuvudstora utslag som debuterar i armhålor/ljumskar innan de sprids över kroppen. Tungan kan vara rodnad (så kallad smultrontunga) och huden runt munnen lite blek. Scharlakansfeber orsakas av streptokockbakterier, som kan ge feber, halsont, buksmärta och eventuellt behandlas med antibiotika.

Punktformiga hudblödningar

Små blödningar från hudens allra minsta blodkärl (så kallade petekier) kan uppstå överallt på kroppen. Utslaget bleknar inte vid tryck (använd en genomskinlig linjal eller ett glas). Petekier kan vara helt ofarliga, men kan också kopplas till allvarliga infektioner och sjukdomar.

När bör man söka vård?

Barn som får punktformiga hudblödningar ska alltid bedömas av läkare – sök vård direkt! Barn som är allmänpåverkade eller inte kan dricka tillräckligt bör undersökas av läkare på vårdcentral inom det närmsta dygnet. Om klådan är mycket besvärande kan man kontakta vård för att få klådstillande läkemedel.