Dokumentation och minnesanteckningar

Download Report

Transcript Dokumentation och minnesanteckningar

Dialog om Flunsåsstråket med anledning av planärendet ”Fjärdingsplan med omgivning”

Dokumentation och minnesanteckningar

Datum: Tid: 2012-04-24 18:30-21:00 Plats: Underhuset, SDF Lundby - Wieselgrensgatan 11 Deltagare: 34 medborgare deltog på mötet (inklusive SCH styrelse och medlemmar). Av dessa var 21 kvinnor och 13 män. Tjänstemän: Joel Blomgren Lundby Stadsdelsförvaltningen Per Osvalds Stadsbyggnadskontoret Magnus Larsson Stadsbyggnadskontoret Ordförande: Det var SCH (Stadsplaneringsforum Centrala Hisningen) som höll i dialogen och Erik Liedner var ordförande för mötet. Kommunala tjänstemän var inbjudna för att informera om nuläge, svara på frågor samt dokumentera dialogen. SCH och Stadsdelsförvaltningen har samarbetat vid sammanställning av detta dokument. SCH har skrivit om mötets bakgrund och redogör för SCHs och Lundby IFs synpunkter medan SDF Lundby främst redogjort för synpunkter som framkom under den avslutande diskussionen.

Bakgrund till mötet

Dialogmötet har initierats och organiserats av SCH (Stadsplaneringsforum Centrala Hisingen), då föreningen ser ett behov av att kringboende görs medvetna om att hela östra Flunsåsstråket ska omdanas och att kringboende involveras och deltar i den kreativa process då områdets innehåll och utformning tas fram, framför de delar av området som ska utgöra parkmark

Mötets parter

I mötet deltog tre kommunala parter samt medborgare/kringboende varav vissa är organiserade (SCH och Lundby IF). Stadsbyggnadskontoret (SBK). Har till uppgift att ta fram den aktuella detaljplanen. Stadsdelsförvaltningen (SDF Lundby). När det gäller fysisk planering har SDF i uppgift att bistå SBK med kunskap om lokala förhållanden, delta i en referensgrupp och lämna remissvar på planförslag. SDF har även i uppgift att stimulera till en aktiv medborgardialog. SCH. Förening vars medlemmar utgörs av kringboende som intresserar sig för stadsplaneringsfrågor. Lundby IF. Föreningen som har haft verksamhet i området sedan 60-talet, arbetar i samverkan med SCH. Övriga kringboende - personer som nappat på inbjudan till mötet. Inbjudan har främst skett genom utdelning och uppsättning av informationslappar. Information har också skett via mailutskick till ett begränsat nätverk. Politiker från Stadsdelsnämnden (SDN Lundby). Dessa hade ingen punkt i dagordningen men deltog i den avslutande diskussionen.

Planärendets namn

För att underlätta kommunikation, undvika missförstånd och för att lätt hitta uppgifter på kommunens (och SCHs) hemsida är det viktigt att känna till ärendets officiella namn. Under ärendets programskede (maj 2011) benämndes ärendet ”Fjärdingsplan med omgivning”. Det är också under det namnet man hittar planärendet på kommunens hemsida i dagsläget. Under mötet framgick att planärendet, som nu gått över till nästa planskede, kommer att benämnas ”Förskola vid Fjärdingsgatan”. SCH framförde att man tycker att det annonserade namnbytet är en olycklig försämring. Det gäller både vilket geografiskt område planen gäller och vilken förändring planen föreslår. Om nu namnet ”Fjärdingsplan med omgivning” ska ändras hade SCH hellre sett att namnet innehöll ”östra Flunsåsstråket” och gärna även ” förskola, ny park samt konstgräsplan”. På så vis, menar SCH, är skulle fler kringboende som förstår vad som är i görningen vilket i sin tur förbättrar utsikterna för ett konstruktivt medborgarengagemang.

Mötets inledning

Erik Liedner hälsade alla välkomna till dialogmötet och presenterade dagordningen. Han hänvisade även till en lapp (”Vad göra efter mötet?”) som alla närvarande fått. På denna lapp framgår mailadresser, kontaktpersoner m m som gäller för de olika frågor som betas av under kvällen. Det gäller främst vart man skickar synpunkter på det aktuella planärendet men också hur man får kontakt med SCH i olika frågor, hur man betalar medlemsavgift m m.

SCH

Erik presenterade vad SCH är och dess verksamhet. SCH är en förening och ett nätverk. Verksamheten inleddes våren 2008 och föreningen bildades formellt januari 2010. Det geografiska verksamhetsområdet utgörs av det slättområde som utgår från älven och som omgärdas av bergen Ramberget, Flunsås, Slätta damm och Tingstadsberget och som av SCH döpts till ”Långpannan”, se www.sch-gbg.org

. Föreningen har täta och goda kontakter med kommunen, framför allt Stadsdelsförvaltningen Lundby, Stadsdelnämnden Lundby, Stadsbyggnadskontoret och Park- och naturförvaltningen. Som förebild har SCH Naturskyddsföreningen, en väl respekterad förening och företrädare för frågor inom sitt område. Bland samarbete med andra föreningar ska Lundby IF särskilt nämnas.

Hela Flunsåsstråket

Eftersom planärendet gäller östra delen av Flunsåsstråket inledde Erik med en bakgrund som beskriver vad Flunsåsstråket är och varför det har ett så högt värde. Inom Långpannan intar Flunsåsstråket en särställning vad gäller möjligheten att utveckla en grönstruktur som även är lugn och bilfri. Stråket har ett strategiskt läge som förbinder stadens/stadsdelens centrala delar med bostadsområden västerut. Stråket ligger mitt emellan de brusande lederna Hjalmar Brantingsleden och Björlandvägen. Och inte minst: Stråket utgår i öster från den nya och framväxande stadsdelen Backaplansområdet/Nya Kvillebäcken. För de ca 10.000 som ska flytta in här kommer Flunsåsstråket vara det gröna andningshålet. Till skillnad från andra grönområden i stadsdelen finns här stora plana områden, en kvalitet som utgör en förutsättning för många typer av rekreation. SCH vill särskilt betona det viktiga i att det finns en

helhetssyn

på Flunsåsstråket. Det som utgör en unik potential för framtida grönstruktur inklusive gång- och cykelstråk håller på att fragmentiseras genom de förändringar som planeras och är på gång: i väster ska sju punkthus snart byggas (Bjurslättsplan/Bjurslättspark), framför Stadsdelshuset har Flunsåsstråkets värdefullaste trädbestånd nyligen sågats ner för att ge plats åt en ny förskola och nu ska alltså hela Flunsåsstråket öster om skolan omdanas. Även om hela Flunsåsstråket ägs av kommunen, förutom Bjurslättsplan (de blivande punkthusen), är det olika förvaltningar som ansvarar för olika delar inom stråket. Det har inneburit brist på sammanhållen målsättning för stråket och brist på koordination. SCHs käpphäst är att kommunen bör ta fram ett

måldokument

för hela Flunsåsstråket. Oavsett om så sker eller inte bör någon kommunal instans snarast ges rollen som

koordinator

för fysisk planering av Flunsåsstråket. En sådan instans skulle - som ett minimum - ha kännedom om de planer som väcks och beslutas. Ett förslag, som även hörts från tjänstemän och politiker, är att SDF tar den rollen. Det är viktigt att denna övergripande fråga följs upp efter mötet! När det gäller att planera för att ge Flunsåsstråket en helhet har

gång- och cykelstråken

en grundläggande betydelse. Erik visade en bild som beskriver infrastrukturen av idag. Det består dels av stråk där cykeltrafik är tillåten och dels av stråk som inte tillåter cykeltrafik men där det cyklas ändå.

Flunsåsstråket. Vit linje markerar gränsen för Flunsåsstråket som består av ett långsmalt platt område som i väster avslutas med naturområdet Östra Flunsåsberget. Streckad vit cirkel markerar Flunsåsparken. Röda linjer = cykeltrafik tillåten. Blå linjer = cykeltrafik ej tillåten men det cyklas ändå.

Det finns ingen samlad planering för framtida cykelbanor genom Flunsåsstråket. Det är mycket anmärkningsvärt då stråket kommer att få ca 10.000 nya grannar i öster. Det finns inte heller några gemensamma riktlinjer för utformning av cykelbanor på ömse sidor av Wieselgrensgatan, något som hade varit önskvärt nu när närapå allt ska förändras på båda sidor av gatan (punkthusen i väster resp aktuellt planärende i öster). Genom byggandet av punkthusen och konstgräsplanen kommer Flunsåsstråkets ”park-tyngdpunkter” att ligga längst i väster (Östra Flunsåsberget) och längst i öster (den park som ska anläggas mellan ny konstgräsplan och Hisinge Hus). Därmed blir det ytterst viktigt att hålla ihop de två tyngdpunkterna med väl fungerande och attraktiva gång- och cykelstråk.

Känslan att röra sig i en park bör finnas även då man rör sig mellan de två tyngdpunkterna i väster och öster

. Det ställer stora krav på utformningen av dessa ”förflyttningsstråk”. En viktig fråga i sammanhanget är

om cykling ska tillåtas såväl i Flunsåsstråkets norra som södra kant

eller om cykling ska förbjudas i den norra kanten. Cykling förekommer idag både i norra och södra kanten och enligt uppgift blir det svårt att förhindra att cykling sker ”överallt”. SCH betonar vikten av att en

infrastrukturplan

tas fram för Flunsåsstråket där lokalisering av cykelstråk (och i viss mån gångstråk) framgår liksom stråkens standard (typsektion).

Stadsbyggnadskontoret presenterar planärendet

Magnus Larsson presenterade programmet för Fjärdingsplan med omgivning samt den fortsatta inriktningen för planuppdraget. Bland annat tydliggjordes att man kommer att gå vidare med ett förslag om 8 förskoleavdelningar i den södra delen av Fjärdingsplan. Kvar sedan programskedet finns tanken på en konstgräsplan i väster, närmast skolan, samt att en park ska skapas av de ”restytor” som återstår när förskola och fotbollsplan placerats ut.

Markanvändningsförslag enligt programmet, maj 2011. I det fortsatta planarbetet kommer förskola att lokaliseras endast till södra delen av den befintliga fotbollsplanen Fjärdingsplan.

SCH:s syn på området och dess potential

Erik Liedner sa att SCH förstår att det var behovet av förskolor som var orsaken till att planärendet uppstått. Men nu när planområdet avgränsats och hela detta område ska omdanas för att ge plats åt förskola i sydöst, konstgräsplan i väster och att området däremellan ska rymma ett helt nytt parkområde – ja, då är det den

nya parken och nya fotbollsplanen som är det intressanta

. Utformning av den nya förskolan i sitt ”avskilda hörn” av Flunsåsstråket är minst intressant för boende i stadsdelen. Under programsamrådet i juni 2011 inkom SCH med ett dokument med synpunkter på programmet för Fjärdingsplan med omgivning”. SCH värnar främst om att planområdet ska innehålla

stora parkområden med hög kvalitet

. Däremot har SCH valt att inte lägga krut på att komma med förslag på vad den nya parken ska innehålla. Det vill SCH att kringboende ska komma med förslag på. Det är därför SCH har kallat till detta möte. Senare under planeringsprocessen kan det hända att SCH kommer att ha synpunkter på parkytornas innehåll. Hur aktiv SCH blir i detta ärende beror mycket på hur aktiva de kringboende kommer att vara. SCH vill vara ett verktyg och språkrör för de boende. Alla är dessutom välkomna att bli aktiva i föreningen.

Den södra gång(cykel)vägen följer flerbostadshusen och hamnar därmed i skugga.

Erik visade på nytt kartan (flygfotot) med officiella och inofficiella cykelbanor och visade sedan en till bild över planområdet där SCH lagt in nya tänkbara sträckningar för cykelvägar.

Vilka stråk ska tillåta cykling? Och var ska sträckningarna gå? Bilden ovan illustrerar några funderingar. Jämför med tidigare redovisade bild över stråket med röda och blå linjer.

De nya sträckningarna på kartan illustrerar några tankegångar: Flera av de stråk som idag inte tillåter cykling ska

tillåta cykling

. Det går helt enkelt inte att förhindra cykling men det går att göra cykling mindre attraktiv för snabbcyklare. Det gäller främst det norra stråket öster om Wieselgrensgatan. Idag löper det södra stråket helt nära flerbostadshusen och ligger därför i skugga. Genom att flytta ut stråket en bit norrut hamnar stråket

i solen och dessutom inne i

-

parken

. Nya gång-o cykelbanor ges med fördel en

mer kurvig och spännande sträckning

jämfört med dagens oändliga raksträckor. Det finns en

huvudentré

: ”Porten mot Backaplansområdet”, dvs söder om Hisinge Hus, är ”Porten mot Flunsåsstråket” för fotgängare och cyklister som kommer från andra hållet. Det går att skippa den entré som idag finns på nordsidan av Hisinge Hus. Det ger ett mer koncentrerat och tryggare flöde av cyklister och gående på den östligaste delen av planområdet. På sydsidan av Hisinge Hus, inom byggområdet för nya Kvillebäcken, har en planeringsmiss skett. Den cykelbana som nu byggs längs Färgfabriksgatan mellan bäcken Kvillebäcken och Gustaf Dalénsgatan, har i detaljplanen ingen fortsättning mellan Gustaf Dalénsgatan och Fjärdingsplan, dvs det finns en

Felande Länk

i det framtida cykelstråket vidare västerut mot Flunsåsstråket. Detta har SCH påpekat i fyra års tid och SBK försöker nu hitta en lösning på detta. Osäkert om man lyckas. Valet av sträckningar för gång- och cykelvägar i det nya parkområdet innebär också ramar för de aktiviteter som ska rymmas i området. Vissa aktiviteter kräver stora ytor utan korsande cykelstråk. Man kan säga att gång/cykelvägarna utgör ramar på tavlor och på dessa tavlor ska vi nu gemensamt måla sköna och funktionella parkmiljöer.

Lundby IF:s syn på området och dess potential

Calle Holmgren, som representerar både Lundby IF och SCH, presenterade Lundby IF:s syn på planärendet samt den verksamhet som Lundby IF bedriver. Calle poängterade då att det är viktigt för Lundby IF att skapa en mötesplats för alla. Lundby IF vill gärna: • erbjuda barn och ungdomar meningsfull sysselsättning – fotboll

• • • • erbjuda en naturlig mötesplats för människor ta ett socialt ansvar i området bidra till integration utgöra en positiv kraft i stadsdelen. Önskvärda förutsättningar: • samlad plats för verksamheten • • • utveckling av Flunsåsstråket organiserad verksamhet / spontana aktiviteter jämför Färjenäsparken. "Lundby IF vill vara med och skapa en öppen och välkomnande mötesplats i Flunsåsstråket"

Framtida Flunsåsstråket? Inspirationsbild framtagen av Hans Åkerskog för Lundby IF

Flunsåsstråkets Dag 9 sep 2012

Mats Göransson informerade om Flunsåsstråkets Dag 9 september 2012. SCH tog förra året initiativ till Flunsåsstråkets Dag, som nu alltså genomförs för andra gången. Flunsåsstråkets Dag 11 september 2011 blev en verklig succé! SCH vill att årets upplaga lockar ännu flera aktörer och även ännu flera besökare. Även detta år är temat för Flunsåsstråkets Dag stadsutveckling. Syftet är att framhäva stråkets potential och utvecklingsmöjligheter genom att under en dag fylla Flunsåsstråket med aktiviteter som stimulerar till tankar om framtida innehåll, och ger underlag för en kreativ dialog där många kringboende får möjlighet att engagera sig. Årets upplaga kommer att vara en del av Kulturmånaden i Lundby.

SCH vill bl.a. få in mera av konst och kultur under evenemanget och förhoppningsvis kunna lämna kvar något avtryck av Flunsåsstråkets Dag, som blir ett permanent inslag i stråket. Kanske någon konstnärlig utsmyckning? SCH vill nu ha kontakt med intresserade som vill bidra med aktiviteter till evenemanget, det kan vara såväl företag, föreningar och privatpersoner. Låt oss visa upp den mångfald och de möjligheter som finns i Lundby och få en försmak av det fina utbud som vi tillsammans kan skapa genom att utveckla Flunsåsstråket till ett verkligt aktivitetsstråk för alla som bor och verkar i området. Aktörer som deltar med inslag under evenemanget behöver inte vara hemmahörande i området – alla knep och lockbeten är välkomna till att bidra till att Flunsåsstråket blir packat för en dag. Förra året fick vi uppleva bl a en fullknökad loppmarknad, ponnyhästar som tog barn på ridturer, välutrustade medeltida riddare i fullt slagsmål, en tipspromenad med rejält sponsrade priser och ett gäng galna killar på ”studs styltor”. Vad ska hända i år?

Odling i Rosenträdgården

Lisa Werthén berättade om start av odling i den förfallna Rosenträdgården, mitt i planområdet. Är man intresserad av att odla där ska man ta kontakt med henne. Jord, vatten och kompostmöjligheter kommer att tillgodoses av Park- och naturförvaltningen.

Grisar

Som många säkert noterat finns idag vid Vågmästareplatsen ett grishägn med tre stora bökande grisar. Denna sköts av en bostadsrättsförening. Erik Liedner berättade att det finns en grupp som vill skaffa grisar till foten av Östra Flunsåsberget; mellan cykelvägen, klippväggen och förskolan, dvs intill Flunsåsparken. Det behövs dock lite fler grisskötare. Här har ett 25 tal döda almar (almsjukan) avverkats. Här skulle bökande grisar upp till två månaders tid vara ett utmärkt sätt att få bukt med sly och kirskål. Det behövs också en plan för vad platsen ska omvandlas till efter att slyn och kirskålen utrotats. En sittplats och gräsyta kanske?

Konst

Camilla Lengstrand berättade om gestaltning av offentliga miljöer och om hur konst kan stärka upplevelsen av ett område. Idén med konst utplacerad i Flunsåsstråket ska tas upp med SDF Lundby.

Pågående stadsutveckling i närområdet

Joel Blomgren, SDF Lundby, berättade om pågående stadsutveckling i Flunsåsstråkets närområde samt förklarade hur processen kring medborgardialogen fungerar.

Fika

I samband med fika hölls en kort mingeldiskussion.

Diskussion och synpunkter på planområdet

Joel Blomgren berättade om hur man ska ta omhand de synpunkter som framkommit under mötet samt hur återkoppling sker till mötesdeltagarna. Innan diskussionen släpptes lös förklarade Erik Liedner att SCH hoppas att det väller in en massa kreativa idéer om vad de stora blivande parkytorna ska omdanas till. Idéer är välkomna såväl under mötet och som efter mötet. Efter mötet kan alltså synpunkter mailas till SBK/SDF. Det går också att kontakta SCH. Ju fler vi är i SCH desto större blir våra möjligheter att påverka utformningen av Flunsåsstråket och utvecklingen av stadsdelen i stort.

Noteringar från diskussionen Det finns ett hunddagis i planområdet som används i dagsläget. Viktigt att tänka på dragningen av gång- och cykelvägar i förhållande till parkytorna. Lekplatsen som finns i parken/stråket i dagsläget är väldigt dålig. Det skulle vara önskvärt om man kunde göra något i likhet med lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Viktigt att det finns ytor för alla i parken/stråket och inte bara sådana som är till för organiserad fotboll. Det var synd att man tog ned de befintliga träden längs med gång- och cykelstråket. Gång- och cykelvägarna är dåligt skötta på vintern. Någon måste ta ansvar för detta. Lundby IF vill inte ha något låst stängsel runt fotbollsplanen. Det som kan vara aktuellt är ett stängselskydd för bollar. Det är viktigt för Lundby IF att platsen blir en mötesplats för alla. Viktigt att området kan användas av alla, både för hundägare, soldyrkare och organiserad fotboll. Rosenträdgården har gamla anor och är mycket trevlig. Man borde behålla denna i den fortsatta planeringen av området. Det är bra om det blir odling i Rosenträdgården och att den blir en mötesplats. Det behövs en hundrastgård. Det behöver skapas utrymme för fler idrotter än bara fotboll inom området. Viktigt att tänka på hur området ska användas på vintern. Viktigt att tänka på hur man förhindrar att det blir ”mopedracing” i området. Viktigt att området blir tillgängligt även för äldre så att det finns utbud för alla åldersgrupper.. Viktigt med diagonala stråk i området.

Övriga synpunkter

Byggstart för förskolan uppskattas till ca 2 år framåt. Det finns en risk för att Wieselgrensgatan blir en genomfartsgata då man gör förändringar på Gustaf Dalénsgatan. Östra Kvillebäcken kommer att använda de parkeringsplatser som finns i de befintliga områdena, då deras egna parkeringsplatser inte kommer att räcka till. Detta kommer att göra det svårare för de befintliga boende att parkera i sina områden. Det borde finnas en biograf och en teater i centrala Lundby. Några av mötesdeltagarna var oroliga för att grisar i Flunsåsparken skulle bli utsatta för saker och fara illa då platsen är ganska enslig och det inte finna några vankande ögon. Berget (Östra Flunsåsberget) bör få ha kvar karaktären av skog även i framtiden. Det fattas tennisplaner i stadsdelen.

Viktigt att det finns ett ställe som man kan vända sig till för åsikter och synpunkter. Det är ett problem att ingen förvaltning tar ansvar, t.ex. bollas man ofta runt mellan Lokalförvaltningen, Park- och naturförvaltningen samt Trafikkontoret. Viktigt att man tänker på utökning av vårdcentraler i samband med utbyggnaderna i området. Vid pennan

Joel Blomgren

Utvecklingsledare stadsutveckling, Lundby Stadsdelsförvaltningen

Erik Liedner

och

Mats Göransson

SCH

Calle Holmgren

Lundby IF

Bilagor

”Vad göra efter mötet?” En lapp som delades ut under mötet och som redovisar kontaktpersoner, mailadresser m m som är aktuella för de olika frågeställningar som tas upp under mötet Mötesdeltagare

Vad göra efter mötet?

Kvällens möte handlar mest om det planärende som berör östra delen av Flunsåsstråket, dvs "Förskola vid Fjärdingsgatan". Men vi tar upp en del andra trådar också. Nedan följer en förteckning över uppgifter som är bra att ha om ni vill lämna synpunkter, ställa frågor eller engagera er i någon av de frågor vi presenterar under kvällen.

PLANÄRENDET ”Förskola vid Fjärdingsgatan”

För att bidra med idéer och lämna synpunkter angående förändringar av östra delen av Flunsåsstråket, dvs det planärende som mötet handlar om: Skicka mail till Per Osvalds, ansvarig handläggare på Stadsbyggnadskontoret (SBK) och lämpligen även en kopia till Joel Blomgren, stadsutvecklare på Stadsdelsförvaltningen. Per Osvalds, Stadsbyggnadskontoret, [email protected]

Joel Blomgren, Stadsdelsförvaltningen, [email protected]

Stadsplaneringsforum Centrala Hisingen (SCH)

För att veta mer och för att delta i vårt arbete. Och för att bli medlem -

Medlemskap

kostar 50 kr/år. Plusgiro 59 16 06-9. Ange namn, adress och mailadress På

hemsidan

www.sch-gbg.org

finns mycket att läsa Skriv till vår mailadress: [email protected]

eller kontakta Mats Göransson, 070 - 384 03 08, [email protected]

eller Erik Liedner, 070-3789276, [email protected]

Flunsåsstråkets Dag, 9 sep. Delta i planering, anmäla attraktion osv

SDF Lundby: Kent Turnefelt, 0702-454208, [email protected]

. Ansvarig för Lundbys kulturmånad (september 2012) .

SCH: Calle Holmgren, 0705-918242, [email protected]

, Fredrik Loodin, 0730-228267, [email protected]

, Mats Göransson, 070 - 384 03 08, [email protected]

Anmäla intresse till att ODLA i före detta rosenträdgården

Kontaktpersson: Lisa Werthén, 076 - 860 38 44, [email protected]

Anmäla intresse till delta i GRISSKÖTSEL vid förskolan vid Flunsåsparken

Kontaktpersson: Ulf Dverre, 076 - 765 19 08, [email protected]

Konst och Kultur Centrala Hisingen (en av SCH:s fokusgrupper)

Kontaktperson: Olof Persson, [email protected]

Trädgårds- och konstgestaltning för offentliga miljöer: Camilla Lengstrand, 0703 320942, [email protected]

, www.cltradgard.se

Bilaga

Deltagare i möte om planerna för östra Flunsåsstråkets framtid (dvs planärendet ”Fjärdingsplan med omgivning” / ”Förskola vid Fjärdingsgatan”). Stadsdelshuset 24 april 2012

Per Osvalds Magnus Larsson Joel Blomgren Mats Göransson Erik Liedner Calle Holmgren Fredrik Loodin Nils-Olof Niklasson Lisa Werthén Jessica Hjerpe Olausson Camilla Lengstrand Ulla Henberg Olle Byrman King Son Cheng Beatrice Johansson Åse Larsson Asta Eriksson May-Louise Andersson Birgitta Andersson Anna Björn Elsa Berglund Ingemar Tigerberg Terje Selnes Britt-Marie Svärd Britt Ahlqvist Christian Eriksson Stephan Ljungberg Marika Nilsson Tonie Hayd Linda Andersson Lotta Wittlöv Ingela Asikainen Stark Ebbe Andersson Emelia Forsgård Gunilla Film Lillvor Abrahamsson Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret SDF Lundby SCH SCH SCH och Lundby IF SCH SCH SCH SCH konstnär