Tentamensfrågor Modern historia 1. De politiska revolutionerna: Två

Download Report

Transcript Tentamensfrågor Modern historia 1. De politiska revolutionerna: Två

Tentamensfrågor Modern historia

1. De politiska revolutionerna: revolutionerna. Två politiska revolutioner inträffade i de forna brittiska kolonierna i Nordamerika och i Frankrike. Skissa de båda revolutionernas händelseförlopp. Jämför vilka orsaker till revolutionerna som lyfts fram i kurslitteraturen och om det finns skillnader i tolkningarna eller vad som betonas mest. Formulera även i huvuddrag vad revolutionerna hade för ideologiskt och politiskt innehåll. Vad revolterade man mot? Vilken samhällsordning ville man skapa? Klarlägg även vilka samhällsgrupper som främst deltog i och ledde de båda 2. Den industriella revolutionen: Redogör för hur industrialiseringen utvecklades i Europa. Börja med de första genombrotten i England under 1700-talet och sluta vid tiden för första världskrigets utbrott. Redogör särskilt för industrialiseringsprocessen i de nordiska länderna. 3. Idéströmmar — nationalism: Härled och definiera därefter Redogör kort för innehållet i

nationalism Romantiken

Vad betonas i kurslitteraturen — finns det skillnader? Förklara även vad som idéströmning. Klarlägg även innebörden av nyromantiken i de nordiska länderna under slutet av 1800-talet. utifrån de olika betydelser som går att lägga i begreppet.

skandinavismen

innebar och betydde i de nordiska länderna under 1800-talet. 4. Politiska ideologier: Under 1800-talet växte på allvar tre huvudsakliga politiska ideologier fram:

socialism, liberalism och konservatism

. Redogör i korthet för vad dessa ideologier stod för. Diskutera sedan hur dessa ideologier omsattes i praktiken: Vilken typ av samhällen ville man bygga inom ramen för de olika ideologiska inriktningarna? Hur förhöll sig tanken om en nation — nationalismen — till de olika politiska idéerna? 5. Inre utveckling i Europa: Klarlägg i huvuddrag den inrikespolitiska utvecklingen i Europas största stater (Frankrike, Storbritannien, Preussen/Tyskland, Ryssland och Österrike/Ungern) under 1800-talet. Vad innebar revolutionerna 1830 och 1848 (särskilt i Frankrike, Österrike och de övriga tysktalande staterna)? På vilket sätt fick de nya idéströmningarna (politiska ideologier och nationalismen) betydelse för händelseutvecklingen? 6. Storpolitiken i Europa 1792-1871: Skissa den storpolitiska utvecklingen i Europa från franska revolutionen fram till och med fransk-tyska kriget 1870-71. Redogöra särskilt för Napoleonkrigens konsekvenser och innebörden av det maktbalanssystem som grundlades under Wienkongressen 1814-15 och hur systemet utvecklades och fungerade under 1800-talet. 7. Redogör för nationalismens splittrande och enande krafter i Europa efter 1815. Ge konkreta exempel på nationalismens verkningar. Klarlägg särskilt de processer som ledde fram till Italiens och Tysklands enande. 8. Sociala och demografiska förändringar: Redogör för och diskutera den socioekonomiska och demografiska utvecklingen i Europa och Norden under 1800-talet utifrån följande begrepp: 1) den demografiska transitionen, 2) emigration, 3) urbanisering och 4) klasstrukturens förändring. 9. Beskriv huvuddragen i utvecklingen i Syd- och Nordamerika under 1800-talet fram till första världskriget. Diskutera särskilt: det amerikanska inbördeskriget och dess orsaker, den amerikanska expansionen västerut och den process som ledde till de latinamerikanska ländernas självständighet.

10. Imperialismen: Den europeiska imperialismen fick ordentlig fart under perioden 1870 (80) 1914. Vilka var dess främsta orsaker — jämför vilka förklaringar som ges störst betydelse i kurslitteraturen? Vilken kan sägas vara imperialismens ideologi och vilka tankar omfattade den? Vad skiljer imperialismen under den senare delen av 1800-talet med den tidigare kolonialismen? I vilka delar av världen utvecklades framförallt de europeiska imperierna och hur organiserades de europeiska imperierna? 11. Livsvillkor för män, kvinnor och barn: Gör en övergripande jämförelse av livsvillkoren för män, kvinnor och barn omkring år 1800 och 1900 i Europa. Beakta skillnader beroende på kön, ålder, samhällsgrupptillhörighet (klasstillhörighet) och skillnader beroende på var man levde (geografiskt). Glöm inte att diskutera frågor som rör familjebildningsmönster, sexualfrågor och familjeförsörjning. 12. Nordisk historia: Redogör för och analysera följande fyra problem i nordisk historia under 1800-talet: 1) Napoleonkrigens konsekvenser för Sverige, Finland, Danmark och Norge 2) den slesvigska frågan 3) Finland under ryskt styre och 4) upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge 1905. Vilken betydelse hade framväxten av nationella identiteter i Norden? 13. Vägen mot parlamentarism och folkstyre: Redogör för vägen mot parlamentarism och folkstyre i de nordiska länderna (Sverige, Danmark, Norge och Finland) under 1800-talet. Jämför utvecklingen i de nordiska länderna. Peka på viktiga milstolpar och diskutera olika faktorers betydelse för det slutliga demokratiska genombrottet. Vilken betydelse hade den allmänna samhällsomvandlingen under 1800-talets andra hälft? Hur förändrades kvinnors möjligheter att påverka politiska beslut? Vad karaktäriserade den inrikespolitiska debatten (sakfrågor) i Sverige och vilka var de mest betydelsefulla aktörerna (partier och intressegrupper)?