Information till nyinflyttade

Download Report

Transcript Information till nyinflyttade

Information till nyinflyttade

Aktergatan 21-29

2013-01-28 Fastigheten förvaltas av:

Einar Mattsson

Einar Mattsson Byggnads AB är ett familjeföretag med gamla anor. Verksamheten grundades 1935, och vi har sedan dess uppfört ett hundratal större bostadsfastig heter i Stockholm med omnejd. Vi förvaltar ca 9000 lägenheter inom Storstockholm varav hälften ägs av Einar Mattsson-gruppen. Lägenheterna inom Einar Mattsson-gruppen anvisas dels av Stockholms Stad Bostadsförmedling och dels via vårt Botorg: www.einarmattsson.se

Vår adress är:

Einar Mattsson Byggnads AB Box 17143 104 62 Stockholm Besöksadress huvudkontor: Rosenlundsgatan 58 Kundtjänst har öppet: Måndag – torsdag kl. 7.00 – 17.00.

Fredagar kl. 7.00 -16.00

Under sommarperioden stänger vi kontoret tidigare, se vår hemsida Telefon: 08 586 263 00 Fax: 08 84 30 40 E-post: [email protected]

Hemsida: www.einarmattsson.se

3

Styrelse Brf Felicia Strand 2013/2014

Ledamöter: Anette Högberg

, ordförande

Tiziana Saraceno

, vice ordf

Birgitta Bergkvist

, sekreterare

Tomas Holmqvist Patrik Engberg Suppleanter: Eva Munk Christophe Buchet Willy Mattsen Ulrika Bohlin

Styrelsemejl: [email protected]

Styrelse mobil: 070-888 54 01

7570 Aktergatan 21-29 Förvaltare

Ansvarig för renoveringar och besiktningar: Tanja Brandt, tfn 08 586 267 00 [email protected]

Medlemsärenden

Överlåtelser/panter/månadsavgifter: Jenny Karlsson, tfn 08 586 263 00 [email protected]

Felanmälan

Felanmälan till vår kundtjänst: tfn 08 586 263 00, tryck 1 e-post: [email protected] via vår hemsida www.einarmattsson.se klicka på ”Felanmälan”. Obs!

I bostadsrättsföreningens stadgar § 28 framgår vad som åligger bostadsrättsinnehavaren, respektive föreningen att åtgärda: ”Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad till det inre hålla lägenheten jämte tillhörande utrymmen i gott skick (…). Till lägenhetens inre räknas: • Rummens väggar, golv och tak samt underliggande, fuktisolerande skikt, • Inredning och utrustning i kök, badrum och övriga utrymmen i lägenheten såsom ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, gas, ventilation och el till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte är stamledningar • Glas och bågar i lägenhetens ytter- och innanfönster • Lägenhetens ytter- och innerdörrar samt • Svagströmsanläggningar.” Föreningens ansvar när det gäller lägenheterna omfattar framför allt stamledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, vatten, rökgångar och ventilation. Se vidare stadgarna.

Akuta fel jourtjänst

Vid skador och fel som kräver omedelbar åtgärd kontakta: 1. Dagtid, Einar Mattsson, kundtjänst tfn 08-586 263 00 2. Övrig tid då fastighetsskötaren ej är anträffbar och kontoret stängt ring Jourmontör, tfn 08-657 77 20.

Obs!

Jourmontör skall inte anlitas för droppande kranar, stopp i tvättställ, rinnande toaletter, fel på kyl, frys spis etc. (Se stadgar § 28 ovan)

Ohyra, skadedjur

Kontakta Anticimex 08-517 634 00 Vid misstanke om skadedjur: pälsängrar, mjölbaggar och dylikt. Uppge att ni är lägenhetsinnehavare i brf Felicia strand och att fastigheten är försäkrad hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor. I försäkring ingår endast bostadsyta och närliggande utrymme kring bostaden.

Brandvarnare

En brandvarnare finns i lägenheten. Brandvarnaren har fasta batterier som fungerar under brandvarnarens livstid, ca 8 år. Lämpligt är att testa brandvarnarens funktion ett par gånger/år genom att trycka in den knapp som finns mitt på. Om inget ljud kommer, byt batterier.

FAKTA OM FASTIGHETEN OCH LÄGENHETERNA Barnvagnar

Barnvagnsrum är belägna i anslutning till varje trapphus i låsbart utrymme

Bilplatser

Garageplatser finns i fastigheten, 17 st och det är f n kö, kontakta hyreskonsulent för närmare information. Garageinfart är från Aktergatan 21 och är gemensam med hyreshuset på Lugnets Allé 48A-E. Fjärrkontroll till garageport finns att hyra.

Cyklar

Fastigheten har ett stort cykelrum i anslutning till gång- och cykelvägen utmed kanalen. Parkering på gård är ej tillåten.

Datakopplingsskåp

Se manual sid 13

El

Lägenheten är utrustad med automatsäkringar, varför proppar ej behöver bytas. Säkringen fungerar som en strömbrytare, vid utlöst säkring fälls kontakten ned – för att återställa, vippa upp kontakten. Elmätaren sitter i fastighetens elrum, ej i lägenheten. Jordfelsbrytaren slår ifrån all el om en trasig elapparat eller dylikt kortsluter eller är felaktig. Jordfelsbrytaren måste återställas vid elcentralen. Abonnemang Fortum har hand om elnätet i fastigheten. Kontakta Fortum på tfn 020-46 00 00 eller

www.fortum.se

för att teckna elabonnemang.

Kabel-TV

Abonnemang OBS: Från och med januari 2014 så kommer Ownit vara vår leverantör för bredband och kabel-tv och grundutbudet för detta kommer ingå i månadsavgiften. Vi rekommenderar därför våra nya medlemmar att inte ingå nya abonnemang med bindningstider för att undvika att betala i onödan. Vid första inflyttning år 2003 levereradess en antennkabel för TV. Denna kabel heter ”Anslutningskablage med basun, E5186024” och kan beställas av Ljus & Kraftinstallationer i Lidingö AB, Barkassavägen 17, Lidingö, tfn 08-731 70 96 eller 070-428 80 80.

Lägenhetsförråd

Rymliga förråd för varje lägenhet finns i källaren.

Markiser och balkongskydd

För att vår fastighet ska se trevlig ut tillåts endast markiser och balkongskydd med enhetligt utseende. Markiserna skall vara ljusgrå och balkongskydden mörkgrå. För markiser gäller dessutom vissa legala restriktioner och att installationen måste godkännas av styrelsen. Samma gäller regler förändring av uteplats genom t ex uppsättande staket. .

Nycklar

Kostnad vid besök av låssmed p.g.a. ”utelåsning” betalas av berörd brf-innehavare. Låssystemet i fastigheten är ett s.k. spärrat system vilket betyder att lägenhetsnyckel endast kopieras hos av bostadsrättsföreningen utvald låssmed. Mot uppvisande av upplåtelseavtal och legitimation får Ni nyckel kopierad hos Låsmakarna på Högbergsgatan 85, Södermalm

Porttelefon

Fastigheten har en porttelefon som är inkopplad på telenätet. Det innebär att man samtalar med besökare och öppnar porten från telefonen. Besökare kan antingen slå ditt anropsnummer som finns på namntavlan bredvid porten, eller ditt telefonnummer. Efter kl. 22.00 måste besökaren slå telefonnumret, detta för att slippa störande busringningar. Fastighetsskötaren programmerar in ditt telefonnummer i kodcentralen. När någon använder porttelefonen ringer din telefon som vanligt. När du svarar hörs en liten melodi som talar om att det är från porten. Genom att trycka på femman kan du tala med den besökande. Tryck på femman igen för att öppna porten. Vill du ej öppna trycker du på nollan och lägger på.

Post och tidningar

Posten delas ut i postfack som finns innanför varje gårdsentré. Fastighetsskötaren har dekaler ”Ingen reklam –Tack” att sätta på postfacken för den som så önskar. Morgontidningar sätts i hållare vid lägenhetsdörren.

Sopor

Hushållssopor Fastigheten är ansluten till sopsug. Inkast finns i särskilt rum i husets södra del, ingång från gavel Aktergatan 21. Källsortering skall utföras och anslag finns i soprummet. För att underlätta sorteringen har varje diskbänk två hinkar för ändamålet. Speciella komposterbara påsar för matavfall finns att hämta kostnadsfritt i GlashusEtt, Lugnets Allé 39. Där finns även allmän information om sopsortering. Grovsopor Grovsopor m.m. slängs i kärl som finns i särskilt utrymme i gavel på Aktergatan 21. Vänligen följ anvisningarna för grovsopor, då detta är en stor kostnad för bostadsrättsföreningen.

Telefon

Telefonjacket är av en ny standard. Om Ni har det gamla ”gristrynet” så kan Ni köpa en adapter ”telefonadapter typ A” i närmaste Telia butik eller hos Ljus & Kraftinstallationer i Lidingö AB, Barkassavägen 17, Lidingö. tfn 08-731 70 96 eller 070-428 80 80. Om IP-telefoni installeras ansvarar medlemmen för att detta återställs vid avflyttning.

Tvättstuga

I fastigheten finns en tvättstuga, belägen på Aktergatan 21, gårdsentrén. Boka tvättid med bokningscylindern på tavlan i tvättstugan. Ordningsregler I tvättstugan finns det uppsatt en skylt med gällande regler vid användandet av tvättstugan. Det är viktigt att dessa följs (rent och fint för allas trevnad).

Ventilation

Huset ventileras med hjälp av frånluftsfläktar. För att få bästa möjliga ventilation krävs att brf-innehavaren rengör ventilationsdon från damm och fett, tvättar fettfilter i spiskåpa samt öppnar samtliga tilluftsventiler i överkant på fönstren. Motordriven fläkt som ansluts till systemet är ej tillåtet. Ventiler i kök och badrum kan ibland behöva tvättas rena med diskmedel, övriga ventiler räcker med att dammsuga rent någon gång per år.

Värme i lägenheterna

Husets lägenheter värms upp via konvektorer. Värmen är på under eldningssäsongen. Placera ej föremål direkt på konvektorerna, detta hindrar värmen från att sprida sig i lägenheten. Komfortvärme finns att tillgå i badrumsgolvet.

NÅGRA ORDNINGSREGLER Trapphus

Håll trapphuset fritt från föremål Det är förbjudet att förvara barnvagnar, pulkor, cyklar etc i trapphusen. Skälen till detta är framför allt att trapphuset är utrymningsväg vid brand och att ambulanspersonal ska kunna ta sig fram. Enligt ”Lagen om skydd mot olyckor”, och tillämpningen av denna, har vi som fastighetsägare skyldighet att se till att utrymningsvägar hålls fria. Allt lösöre kommer därför att flyttas bort från trapphusen.

Lägenhetsdörrar

Det är inte tillåtet att fästa dekaler eller lappar med extranamn på dörrens utsida, detta för att bevara ett prydligt och enhetligt intryck i trapphusen. Om extranamn önskas på dörren, kontakta hyreskonsulenten.

Mattor

Mattor eller sängkläder får inte skakas från fönster eller balkong.

Datakopplingsskåp

Se bifogad manual.

Övrigt

Anslagstavlor Allmän information anslås på anslagstavlorna på entréplan i varje trapphus. Hemsida lanseras inom kort. Pantförskrivning Avgift tas ut med 1 % av basbeloppet/pant. Överlåtelse Avgift 2,5% av basbeloppet tas ut av säljaren.

Generella brandskyddsregler

Barnvagnar, rullatorer mm

loftgångar utan skall förvaras i cykel-/barnvagnsutrymmen eller lägenhet. Barnvagnar och barnvagnsinsatser innehåller många olika kemikalier som vid brand snabbt orsaker kraftig rökutveckling med giftiga gaser samt utgör ett hinder vid utrymning.

får inte förvaras i trappuppgångar och

Blinkande lysrör.

Vid fall där blinkande lysrör upptäcks i allmänna ut rymmen skall detta omedelbart meddelas till felanmälan för åtgärd.

Brandfarliga varor

(exempelvis gasol och bensin) får inte förvaras i lägenheten, på balkongen eller vinds-/källarförråd.

Brandvarnare

skall kontakta felanmälan.

fi nnas i varje lägenhet. Lägenhetsinnehavaren ansvarar själv för kontrollen. Fungerar inte brandvarnaren,

Cyklar

får endast vara uppställda i cykelställ utanför fastigheten eller i cykelrum. Cyklar kan utgöra ett hinder och försvåra en utrymning.

Dörrar

till eller ifrån allmänna utrymmen får inte lämnas öppna eller blockeras.

I garage

får endast uppställning av bil ske. Ingen annan förvaring får ske på eller i anslutning till garageplatsen (däck mm). Inte heller några brand farliga varor får förvaras där, annat än reservdunk som fi nns placerad i bil.

Gångar

i källare och/eller vind utgör utrymningsväg och får därför inte blockeras eller belamras med gods. Returpapper och grovsopor såsom kartonger, möbler eller liknande får heller inte förekomma i fastighetens allmänna utrymmen utan skall lämnas till återvinning eller på, av fastighetsägaren, anvisad plats.

Tobaksrökning

får inte förekomma i fastighetens allmänna utrymmen.

Öppen eld

får aldrig förekomma i allmänna utrymmen eller på balkonger. Aktuella brandskyddsregler kommer att anslås i anslutning till fastighetens tvättstuga.

12

Datakopplingsskåp

Manual

Exempel på inkoppling av TV, telefon och data i lägenhetens korskopplings skåp.

I nedanstående skåp är :

Data kopplad till uttag 03 i lgh Tv kopplad till uttag 07 i lgh Telefon kopplad till uttag 09 i lgh 13

Källsorteringsguide Felicia Strand

I kretsloppsrummet sorteras följande fraktioner

BATTERIER - SMÅ Ja tack

! Lösa batterier, mobiltelefon-, leksaks-, apparatbatterier och knappceller

Kretslopp:

Sortering, upparbetning och slutförvaring

BRÄNNBART AVFALL Ja tack!

Det som blir kvar efter sortering. Plastförpackningar, kläder, diskborstar, städsopor

Kretslopp:

Bränsleråvara vid energiutvinning

GLASFÖRPACKNINGAR - FÄRGADE Ja tack!

Rengjorda och torra flaskor och burkar. Skilj noga mellan färgat och ofärgat. Undvik främmande föremål som kapsyler och lock

Kretslopp:

Råvara till nya glasförpackningar och isoleringsmaterial eller tillsatsmedel i betong

GLASFÖRPACKNINGAR - OFÄRGADE Ja tack!

Rengjorda och torra flaskor och burkar. Skilj noga mellan färgat och ofärgat. Undvik främmande föremål som kapsyler och lock

Kretslopp:

Råvara till nya glasförpackningar och isoleringsmaterial eller tillsatsmedel i betong

MATAVFALL Ja tack!

Komposterbart material. Matrester, frukt, grönt, fisk och bröd

Kretslopp:

Kompostering, rötning. Energiutvinning

METALLFÖRPACKNINGAR Ja tack!

kvar Rengjorda och torra förpackningar av plåt och aluminium. Konservburkar, aluminiumformar och värmeljushållare. Lock på tuber kan sitta

Kretslopp:

Ny metallråvara

WELL/KARTONG Ja tack!

Rengjorda och torra förpackningar. Exempelvis mjölk-, ägg-, juice-, fling- och pizzakartong samt wellpapp. Påsar och bärkassar, toa- och hushållsrullar, omslagspapper

Kretslopp:

Ny pappersråvara för exempelvis förpackningar, ytskikt till gipsskivor

PAPPER OCH TIDNINGAR Ja tack!

Dags- och veckotidningar, facktidskrifter, reklamtryck, postorder- och telekataloger

Kretslopp:

Ny pappersråvara för exempelvis tidningar och hygienpapper Låt oss hjälpas åt att hålla ordning i kretsloppsrummet. Tänk på att göra rent förpackningar som lämnas i behållarna. Släng tomma plastpåsar i nedkastet för brännbart avfall.

 

Källsorteringsguide Felicia Strand

I grovsoprummet sorteras skrymmande avfall i två fraktioner

BRÄNNBART AVFALL Ja tack!

Det som blir kvar efter sortering. Böcker, pärmar, kläder, diskborstar, städsopor

Kretslopp:

Bränsleråvara vid energiutvinning

ÖVRIGT EJ BRÄNNBART Ja tack!

Restmaterial som inte lämpar sig för återvinning eller energiutvinning

Kretslopp:

Trygg deponering på godkända anläggningar Avfall som lämnas på miljöstation. Närmaste miljöstation är GlashusEtt som tar emot ”hanterbara” mängder farligt avfall under öppettiderna. Kolla i förväg om det är öppet ( http://www.hammarbysjostad.se/ ). Det är inte tillåtet att lämna avfall utanför huset. Det finns även en ambulerande miljöstation. Under 2008 stannar den vid Korphoppsgatan 42 den 22/5, 11/9 och 13/11 mellan 18:00 och 18:45.

BLYBATTERIER

Batteri innehållande bly. Bilbatterier och andra poster av större batterier

KEMIKALIER

Bensin, oljor, färg etc

  LJUSKÄLLOR

Hela glödlampor, lågenergilampor och lysrör Avfall som lämnas på återvinningscentral, förslagsvis ÅVC Östberga ( http://www.stockholm.se/avfall ).

ELEKTRONIK – vitvaror och småelektronik

Spisar, spishällar, ugnar, spisfläkt, diskmaskiner, tvättmaskiner, och torktumlare. IT-, telekom- och kontorsutrustning, TV, audio och video. El- och batteridrivna handverktyg. Nyare produkter kan även återtas av försäljningsstället

MÖBLER

Större möbler, säng, soffa, bokhylla