Körschema för kurs (inklusive processkartor)

Download Report

Transcript Körschema för kurs (inklusive processkartor)

Ägare

Biträdande prefekt

Användare

Examinator Kursansvariga/Lärare

Körschema för kurs (

inklusive processkartor)

Syfte:

Dokumentet är avsett som en hjälp för examinatorer och kursansvariga (kan vara samma person) med avsikten att inga betydelsefulla punkter ska glömmas. Detta gäller både före, under pågående samt efter kursens gång .

Genomförande:

I dokumentet återfinns processkartor som illustrerar arbetsgången. Alla punkter som är relevanta bör utföras efter den ordning som rekommenderas nedan. För att få utförligare information om varje steg läser Ni i efterföljande lista. Stadgade ansvarsuppgifter är kursiverade. Följande punkter skall genomföras av kursansvarig FÖRE KURSSTART. Bocka gärna av till höger!

FÖRE KURS

Kursansvarig bestäms 1. Kontakt med Studierektor 2. Kontrollera kursplan 3. Förbered kursen 4. Kontrollera schemat OK?

JA 5. Formulera Kurs-PM 6. Material till Pingpong

1. 2.

Meddela förändringar

Kontakt med studierektor/programansvarig

• Kursinnehåll • Relation till andra kurser • Resurser

Kontrollera kursplan

Kursansvariga ansvarar för att kursplanen följs, samt att det finns en engelsk kursplan om kursen planeras att ges på engelska. Finns inte kurslitteraturen nämnd i kursplanen måste studenterna informeras. Länk till befintliga kursplaner (eller kontakta institutionsadministratören, Britt-lis Johnsson ) Behöver ändringar göras i kursplanen krävs god framförhållning. Se Fastställande av kursplan

ID nr.

IH Prs.Kör 1

Datum

2010-04-12

Institutionen Ingenjörshögskolan

NEJ

Sida

1 (5)

3. 4. 5. 6. Förbered kursen

Kursansvarig vid Ingenjörshögskolan ansvarar för kursens genomförande, schemaplanering, labbplanering, gruppövningar, att lämna in eventuellt underlag för kompendier och ansvara för att regler för kopiering efterföljs etc.

• Lärarträff - förberedande möte med lärargrupp (när sådan finns) • Förbered/boka eventuella: ◦ laborationer ◦ studiebesök (bussar) etc. ◦ externa/interna gästföreläsare ◦ kursassistenter ◦ böcker eller informera bokhandlare ◦ se till att kopierat material finns • Bestäm antal föreläsningar och övningar som ska ske per vecka, samt andra eventuella händelser som behöver schemaläggas. Ska sedan meddelas schemaläggare ( Camilla Lagerquist ) i mycket god tid före kursstart. (se Schemaläggning )

Kontrollera schemat

• kontroll av schema (salar, datum, tider) med schemaläggare (enligt rutin Schemaläggning ) - meddela eventuella ändringar/kompletteringar i schemat

Formulera Kurs-PM

Vid planering av en kurs vid Högskolan i Borås skall kursansvarig ansvara för att ett Kurs-PM skrivs och att studenterna informeras om kursen, aktiviteter som krävs för att bli godkänd, tidigare kursvärderingar, upplägg etc.

Använd gärna mallen för Kurs-PM

Material till Pingpong

För material som ska vara tillgängligt för studenter, t ex. kopia från föreläsning, används applikationen PingPong. Om kursen gått tidigare kan föregående PingPong-mall användas, i annat fall ska PingPong-administratör (Siv Eliasson) meddelas.

Senast en vecka innan kursstart ska Kurs-PM läggas in på PingPong.

För mer information: Se processkarta över att skapa aktivitet i PingPong

Till start

ID nr.

IH Prs.Kör 1

Datum

2010-04-12

Institutionen Ingenjörshögskolan Sida

2 (5)

Följande punkter skall genomföras av kursansvarig under KURSGENOMFÖRANDE

.

Bocka gärna av till höger!

KURSGENOMFÖRANDE

7. Genomgång för studenterna Undervisning 8. Påminn om kursvärderingen 9. Examination

7. 8. 9. Genomgång för studenterna

(vid första undervisningstillfälle)

I början av varje kurs vid Ingenjörshögskolan skall kursansvarig lärare informera studenterna om föregående års kursvärderingar samt vilka åtgärder som vidtagits eller planeras med anledning av dessa.

• Genomgång av kursplan • Genomgång av förra årets kursutvärdering och eventuella ändringar • Genomgång av Kurs-PM

Påminn om kursvärderingen

Som standard utförs kursvärderingen via ett formulär direkt på PingPong och är öppen från veckan innan tentamensveckan fram tills två veckor efter tentamensveckan. Eftersom många studenter missar att fylla i kursutvärderingen är det lämpligt att påminna om detta samt varför detta görs. Även andra former av utvärdering än PingPong kan användas som komplement, PingPong-administratör (Siv Eliasson) ska då meddelas.

Examination

Examinatorn ansvarar för att examination sker i enlighet med Högskolan i Borås riktlinjer. (

Se

:

Riktlinjer för rättsäker examination ) För mer information hänvisas till: Tentamensrutiner Observera att tentamen ska sickas till studentcentrum senast fem arbetsdagar innan tentamenstillfället.

ID nr.

IH Prs.Kör 1

Datum

2010-04-12

Institutionen Ingenjörshögskolan

Till start

Sida

3 (5)

Följande punkter skall genomföras av kursansvarig EFTER KURSEN. Bocka gärna av till höger! Genomför rättning (Tentamen utlämnas på studentcentrum) 10. Resultatrapportering Sammanställer rättning på rättningsprotokoll Granskning? (gemensam återträff) NEJ Lämnar protokoll samt alla tentamina och ett original av tesen till administratör JA Lämnar protokoll till administratör (tentamina behålls till granskningen) Granskning Ej hämtade tentaminor lämnas till adm.

11. Utvärdera & kommentera kursvärderingen.

Behov av förändringar?

JA Initiera lämpliga förändringar 12. Genomför två omtentamen Kurs avslutad

10. Resultatrapportering

Kursansvarig är ansvarig för att meddela resultat till studenterna (normalt senast 3 veckor efter examinerade moment) samt att rapportera examinationsresultatet. Examinator beslutar om betyg för student som genomgått kurs eller delkurs. Andra lärare får i enlighet med examinatorns instruktioner medverka i examinationen, men det är examinator som ansvarar för examinationen och fattar beslut om betyg.

11.

• Lämna in rättningslista till institutionsadministratör ( Britt-lis Johnsson ) för tentamen, för laborationer och andra moment samt sammanfattande för hela kursen.

För mer information: Se processkarta över resultatrapportering

Utvärdera och kommentera kursvärdering

Kursansvarig skall ta del av kursvärderingen och ansvarar för den totala kursutvärderingen vilken sammanfattas i en rapport. (

H änvisning

:

Policy för kursutvärderingsarbetet vid Högskolan i Borås , Dnr: 56-02-10

)

• Analysera studenternas utvärdering och använd erfarenheterna till att bedöma vilka förändringar som bör genomföras inför nästa kursstart. En kort rapport ska sedan skrivas, där kursvärderingen, examinationsresultatet, eventuella förändringar och lärarens synpunkter ska kommenteras. Finns möjlighet är det lämpligt att lärargruppen samlas vid detta tillfälle. Kommentarerna rapporteras in till PingPong-administratören (Siv Eliasson) . Tidigare kursutvärderingar finns på PingPong. För ytterligare information; se Programutvärdering samt Administration av kursutvärderingen Behöver större förändringar göras så att kursplanen måste ändras krävs god framförhållning hållas, se Fastställande av kursplan

ID nr.

IH Prs.Kör 1

Datum

2010-04-12

Institutionen Ingenjörshögskolan Sida

4 (5)

12. Genomför två omtentamen

(om inget annat avtalats)

Examinatorn ansvarar för att information om examination skall finnas tillgänglig senast fem veckor i förväg.

Omtentamen görs två ggr/år, vid tre tillfällen/år, (se Tentamensrutiner )

Ansvarbeskrivningar för examinator och kursansvarig lärare

(kan vara samma person)

Högskoleförordningen (2006:1053)

10 § Om inte annat är föreskrivet i kursplanen skall betyg sättas på en genomgången kurs. Betyget skall bestämmas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator). Examinatorer är lärare anställd vid Högskolan i Borås och är väl förtrogen med ämnet för den/de kurs/kurser som examinationen gäller. Betygsättning innebär att examinatorn fattar beslut för högskolans räkning, där beslutet har karaktären av myndighetsutövning mot enskild. Grundprincipen enligt förvaltningslagen är att gynnande beslut inte får ändras efter det att beslutet expedierats. Godkända betyg får därför inte sänkas på studentens begäran och inte heller om läraren i efterhand kommer på att denne gett för högt betyg. Undantag från förbudet att ändra gynnande beslut gäller enligt förvaltningslagen om beslutet är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning. Denna regel om undantag ska tillämpas med krav på otvetydighet och stor försiktighet

Högskoleförordningen (1993:100)

1 kap 14 § Högskolan skall ge de studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan skall sammanställa kursvärderingarna samt informera om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten skall hållas tillgängliga för studenterna.

Kursvärdering ingår som en väsentlig del i utvärderingen av de kurser som ges och är en grund för det ständiga förbättringsarbetet vid lärosätet. Högskolan skall också rapportera sin kvalitet till så väl omvärlden som överordande organ, till exempel Högskoleverket. Därför krävs kontinuerlig dokumentation av kvalitetshöjande insatser och därvid också av de kursutvärderingar liksom de program- och ämnesutvärderingar som gör. Kursrapporten är offentlig handling.

Högskolelagen (SFS1992:173)

Lag (1997:797) 3 kap 1 § I en lärares arbetsuppgifter får ingå att ha hand om utbildning, forskning eller konstnärligt utvecklingsarbete samt administrativt arbete. Till en lärares uppgifter hör också att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för lärarens arbete vid högskolan.

Högskoleförordningen (2006:1053)

3 § En högskola skall besluta om i vilken omfattning lärare skall ha hand om utbildning, forskning eller konstnärligt utvecklingsarbete och administrativt arbete. Därvid ska högskolan sträva efter att lärare ur all lärarkategorier undervisar inom utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Till start

ID nr.

IH Prs.Kör 1

Datum

2010-04-12

Institutionen Ingenjörshögskolan Sida

5 (5)