kallelsen digitalt - Årsta Havsbads samfällighetsförening

Download Report

Transcript kallelsen digitalt - Årsta Havsbads samfällighetsförening

Kallelse till 2012 års stämma i Årsta Havsbads samfällighetsförening Torsdagen den 19 april kl. 19.00 Fredrika Bremer-gymnasiet Dalarövägen 64 Handen

Tag med hela denna kallelse till stämman! Personnamn och fastighetsbeteckning uppges vid entrén för avprickning i röstlängden. Fullmakt finns på sidan 49 OBS kom i tid, avprickning sker från kl 18,30. Håller månne nya dansgolvet för en schottis? Foto: Gerd Johansson

för Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsstämma torsdag 19 april 2012 kl. 19.00 § 1 § 2 § 3 § 4 § 5 § 6 FRÅGA OM STÄMMANS BEHÖRIGA UTLYSANDE VAL AV ORDFÖRANDE FÖR STÄMMAN VAL AV SEKRETERARE FÖR STÄMMAN VAL AV TVÅ JUSTERINGSMÄN, TILLIKA RÖSTRÄKNARE GODKÄNNANDE AV RÖSTLÄNGD GODKÄNNANDE AV DAGORDNING § 7 § 8 § 9 § 10 STYRELSENS BERÄTTELSE, RESULTAT– OCH BALANSRÄKNING

Se sidan 3—14.

REVISORERNAS BERÄTTELSE

Se sidan 15 Revisionsberättelsen är avlämnad till styrelsen, där revisorerna föreslår stämman att fastställa resultat– och balansräkningen för år 2011. Se sidan 11—13

BESLUT ANGÅENDE ANSVARSFRIHET FÖR STYRELSEN

Se sidan 15

ERSÄTTNING TILL STYRELSE OCH REVISORER

Styrelsen föreslår stämman att godkänna ersättningar till styrelsen och revisorerna, se sidan 20

§ 11 STYRELSENS FÖRSLAG TILL BESLUT FÖR 2012

Styrelsen föreslår stämman a.

b.

att godkänna styrelsens förslag till debiteringslängd för 2012. Se sidan 20 c.

f.

att godkänna styrelsens förslag till budget för 2012, se sidan 12—13 och 16—18 samt förslag till underhållsplan för de närmaste 20 åren, se sidan 19 att fastställa att avgiften per andel för skötsel och underhåll är 380 kronor, som i sin helhet skall betalas med sista betalningsdag 31 maj 2012. Se sidan 20 d.

att fastställa att årsavgiften avseende 2013 delas upp i två inbetalningar, se sidan 21 e.

att godkänna att avgiften för hyra av parkeringsplats på de allmänna parkeringsplatserna höjs till 500 kronor, se sidan 21 att besluta om stadgeändring för revisorerna enligt styrelsens förslag, se sidan 21 g.

att besluta om styrelsens förslag till parkeringsreglemente, se sidan 22

§ 13 § 14

till beslut, se sidan 23 -- 24 med styrelsens förslag

VAL AV ORDFÖRANDE OCH STYRELSELEDAMÖTER VAL AV STYRELSESUPPLEANTER

Se sidan 25 Se sidan 25

§ 15 § 16 VAL AV REVISORER OCH REVISORSSUPPLEANT FÖR SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN OCH SEKTIONERNA

Se sidan 25

VAL AV VALBEREDNING

Styrelsen föreslår fem personer

§ 17 VA-GRUPPENS REDOGÖRELSE

Se sidan 26 -- 28 , varav en är sammankallande

§ 18 § 19 MOTIONER FRÅN MEDLEMMARNA

Motioner och styrelsens förslag till beslut, se sidan 29 -- 48

ÖVRIGA FRÅGOR § 20 § 21 MEDDELANDE OM PLATS DÄR STÄMMOPROTOKOLLET HÅLLES TILLGÄNGLIGT STÄMMANS AVSLUTANDE

sidan 2

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens förvaltningsberättelse verksamhetsåret 2011 Styrelse

Ordförande: Göran Vice ordförande: Kent Melander Kassör: Tomas Sekreterare: Rickard Ledamöter: Ingeman Edith Marianne Rocklind (avgick under året) Suppleanter: Ingela Bo Hellberg (ersättare nr 1) Lars-Otto Frick (2) (3) Mathias Bierfeldt (4)

Revisorer

Ordinarie: Carl Gabriel Suppleanter: Sören Helena Styrelsen har haft 9 styrelsemöten samt en längre arbetsdag under 2011. Marianne Rocklind valde att lämna styrelsen under året. Kent Melander tog då över rollen som vice ordförande och Bo Hellberg steget upp som ordinarie ledamot.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet (Au) har rollen att hantera akuta frågor som inte har kunnat vänta till nästa ordinarie styrelsemöte. Inte sällan har då ärenden kunnat hanteras via mail eller telefonsamtal. Au har bestått av Göran Johansson, Kent Melander, Tomas Isberg och Rickard Wahlberg.

Ansvarsfördelning

Ledamöter i styrelsen har haft speciella ansvarsområden,

utöver

det som naturligt följer med befattningen: Göran Johansson VA-frågor, hyres- och avtalsfrågor Tomas Isberg Ingeman Bengtsson Edith Demeter Lars-Otto Frick Ingela Widén Mathias Bierfeldt Debiteringslängden och indrivningsärenden Vägunderhåll, snöröjning, diken och dagvatten Information, VA-frågor, postlådor & SRV-kontakter Trafik Parkeringar Byggnader Bo Hellberg Richard Wahlberg Mark, park & vattenområden El (avtal & underhåll) Kent Melander Detaljplanen, bryggor, verksamhetsområden, försäkringsärenden, kontaktman

sidan

3

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Verksamhetsområden (f d sektioner)

Årsta Havsbads samfällighetsförening har följande verksamhetsområden:  Årsta Havsbads Tennisklubb   Årsta Havsbads Bastubadarsällskap Hårsfjärdens Båtsällskap Verksamhetsområdena, som har sin egen ekonomi och egna medlemsavgifter, har bedrivit verksamhet i likhet med tidigare år. Dess verksamhet skall i första hand finansieras genom avgifter från brukarna. Den som så önskar kan erhålla verksamhetsområdenas årsredovisningar genom att kontakta Samfällighetens styrelse. Kent Melander har under året haft ett speciellt ansvar i styrelsen för att upprätthålla kontakten med dessa.

Förvaltningsberättelse 2011

Året har präglats av återhållsamhet och försiktighet, utan att vi för den skull har gjort avkall på nödvändigt underhållsarbete. En del insatser har även blivit billigare än planerat, vilket vi återkommer till senare i texten. Vår ekonomiska likviditet, som var väldigt ansträngd kring årsskiftet 2010/2011, är betydligt bättre nu. Vi kan förmodligen leva på våra tillgångar fram till det att 2012 års avgifter kommer in. Den kredit vi tog under början av 2011 behövdes tas i anspråk under perioden 12/1-27/5. Resultaträkningen för året återfinns på annan sida i årsmöteskallelsen.

Detaljplanen

Haninge kommunfullmäktige beslöt 2011-10-17, 177 att anta detaljplan för Årsta havsbad. Samfällighetsföreningen har överklagat nedanstående delar i detaljplanen: att detaljplanen antagits utan att först ha genomfört en relevant miljökonsekvensbeskrivning att samtliga dassgångar i antagen detaljplan anges som allmän platsmark att inte vårt behov av vattenbyggnadsområde har tillgodosetts beslutet att anordna parkeringsplatser i korsningen Videnäsvägen/Årsta havsbadvägen och överklagar avsaknaden av vegetationsridå i plankartan längs Videnäsvägens västra sida. beslutet om att låsa sig vid en typ av avloppssystem (LTA-systemet). Vi anser att olika alternativ inte är tillräckligt belysta och efterlyser en utredning där ÅHS får full insyn. beslutet om genomförandetid på så lång tid som 15 år. beslutet att samfälligheten skall vara huvudman för dagvatten från allmän mark i de fall då dagvattenledningar ligger i befintliga rörgravar Överklagandet i sin helhet finns tillgänglig på vår hemsida, www.arsta-havsbad.se (Planärende).

Löpande underhåll V

ATTENSYSTEMET Vårt sommarvattensystem har som vanligt hanterats via vårt avtal med ”Sjörensarn” (Steve Persson & Per Svensson). Tillgängligheten har varit god, även om några mindre störningar har förekommit. Under året har vi tagit fram ett program för egenkontroll som verifierats av Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. I samband med detta har vi lagt ned mycket tid och pengar på vattenprover och att åtgärda anmärkningar som förekommit. I sammanhanget skall dock påpekas att vårt vatten alltid har varit fullt drickbart.

sidan

4

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 Under hösten har vi tvingats vidta ett antal åtgärder för att säkerställa tillgång till vatten vid våra vintertappställen Några av åtgärderna var att anordna vintervatten i anslutning till vattenverket i Karlslund, som ersättning för den ledning som tidigare kom från Djupdalsvägen. En annan åtgärd var att vi tvingades ta upp ett nytt borrhål vid stora parkeringen och därigenom se till att få vintervatten till bl a Föreningsgården och Torget. En tredje åtgärd blev att vi p g a upprepad skadegörelse tvingades att stänga av vintertappstället vid Idrottsvägen/Sven Wallanders väg och därmed hänvisa till andra tappställen för vintervatten. Vi har även detta år anslutit oss och köpt vatten från kommunen vid Flottans plan (24.507 kr). Inte ens en sådan åtgärd kan dock garantera en ständig tillgång till vatten under de dagar där behovet är som störst. Det krävs att alla respekterar de restriktioner som alltid funnits i Årsta havsbad och som naturligtvis blir än viktigare ju fler som vistas i området samtidigt. Om några medlemmar missbrukar systemet genom att ta ut för stora mängder (t ex till vattenspridare, badpooler eller biltvättar), under perioder då systemet generellt är hårt belastat (t ex varma sommarhelger), så kan vattnet ”ta slut” under några timmar. Vid upptäckt av sådana pågående fall av vattenmissbruk stänger vi av vattnet till aktuell fastighet, om inte ägaren kan nås. 2011 var ett år med bistrare klimat än på många år. Frusna ledningar, med extra kostnader som påföljd, var ett problem vid uppstarten av säsongen! De löpande kostnaderna för vattensystemet har uppgått till 496.893 kr. Av detta utgör 346.872 kr kostnaden för vår fasta grundavtal med Sjörensarn (=normalt underhåll och tillsyn, exklusive material). Periodiskt underhåll har uppgått till 184.713 kr (nya borrhåll & pumpar). Göran Johansson har varit styrelsens huvudansvarige för sommarvattnet.

M

ARKUNDERHÅLL Vi för en ojämn kamp mot växligheten i området! Vi har under året genomfört större sly/buskagerensningar bl a i stora badparken. Arbetet har förtjänstfullt utförts av Stig Lindqvist och Gunnar Häll. Bortforsling av ris via entreprenör har kostat 20.326 kr. Blomsterutsmyckningen vid torget fick delvis vårt eget Trädgårdssällskap ansvar för. HSB stod dock även i år för en stor del. Totalt kostade utsmyckningen 36.894 kr.

Drift och Administration mm F

ÖRBRUKNINGSINVENTARIER Vi har anskaffat en liten maskin för att kunna sopa vägar (t ex asfaltytor). Under året införskaffades även en motorsåg, en skruvdragare, en grästrimmer och en snöslunga. Den sistnämnda inköptes bl a med tanke på de tidigare vintrarnas problem med att snöröja runt våra gemensamma sopkärl. En stor plog fungerar inte där! Inventarierna är listade på bifogad inventarielista.

S

OMMARFÖRVALTNINGEN

D

RIFTKOSTNADER På detta konto bokförs ganska många olika saker, som på ett eller annat sätt används i förvaltningens arbete. Det gäller t ex: kläder/utrustning till sommarförvaltningen och ungdomarna. Service & bränsle för gräsklippare, 4-hjuling och andra verktyg virke, olja, färg och annan byggmateriel som inte kan hänföras till ett specifikt projekt. gödsel, mull, penslar, spik mm mm Totalt har dessa utgifter under 2011 kostat 44.747:49 kr.

U

TREDNING AV NYTT

VA-

SYSTEM Under året har kommunfullmäktige tagit beslut om en detaljplan för Årsta havsbad som inbegriper ett gemensamt VA-system, med kommunalt huvudmannaskap och baserat på ett sk LTA-system.

sidan

5

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 Representanter från styrelsen har i slutet av året deltagit i ett möte med VA-ansvariga från kommunen där vi förevisades ett projekteringsförslag till ledningsdragning inne i området. Vi har i samband med detta framhävt vår bestämda uppfattning om att det kommande VA-systemet behöver vara så flexibelt och behovsanpassat som möjligt för alla boende i området, utan att göra avkall på erforderliga miljökrav. Diskussioner med VA-enheten kommer att fortsätta framöver och där är en av utgångspunkterna att så konstruktivt som möjligt utnyttja den tid som återstår innan detaljplanen vinner laga kraft. Det uppstår av naturliga skäl ett stort behov av att klarlägga och förtydliga konsekvenserna av det föreslagna LTA-systemet för området. I detta sammanhang vill vi framhålla det förtjänstfulla arbete som utförts av en arbetsgrupp inom det tillfälliga VA-projekt som bildades under våren-sommaren 2011, mot bakgrund av stämmobeslut. Uppgiften var bl a att inhämta fakta och information om rådande förhållanden i VA avseende. Gruppen har också arbetat med att bedöma och försöka jämföra två olika alternativ ur flera synvinklar – varav ett är kommunens LTA-förslag. Det andra alternativet beskriver på ett överskådligt sätt hur vi inom området skulle kunna ta hand om vårt BDT och spillvattenavlopp, med lokala lösningar men under kommunens överinseende och tillsyn. Förslaget har i sin preliminära form presenterats för den styrgrupp som angett ramarna för VA-projektet. Därefter har i tur och ordning styrelsen för ÅHS, VA-enheten på kommunen samt ett antal övriga medlemmar på ett öppet möte tagit del av förslaget. Under början av året har också hållits ett antal öppna möten med syftet att fördjupa kunskapen om dels den beslutade LTA-lösningen, dels kring de frågor som framkommit i anslutning till VA gruppens förslag.

L

ÖNER OCH MÖTESERSÄTTNINGAR Under året har 66 personer uppburit lön, arvoden och/eller mötesersättningar. Av dessa utgör 31 stycken våra sommarungdomar. Styrelseordförande och Kassör i samfällighetsföreningen har uppburit ett fast arvode på 2.800 kr/månad vardera. Styrelsens sekreterare har uppburit ett fast arvode på 800 kr/mötesprotokoll som producerats och skickats ut. Övriga styrelsemedlemmar har erhållit 3.000:-/år som ett grundarvode. Dessa arvoden är beslutade av styrelsen efter den budgetram som årsmötet fastställer för kontot ”Löner – Administration & bokföring”. Utöver detta har varje styrelseledamot erhållit 250 kr/möte i enlighet med årsmötesbeslut. Den generella timlönen för arbete med speciella uppdrag (beslutade på styrelsemöte), har i enlighet med beslut på årsmötet legat på 150 kr. Arvodet till föreningens två revisorer utgör totalt 8.000 kr per revisionsår (beslutat av årsmötet). För alla ovan angivna belopp tillkommer sociala avgifter för föreningen.

I

NFORMATION Samfällighetens medlemstidning

Årsta Havsbladet

utkom med ett nummer under 2011 - sommarnumret. Utöver detta har vi skickat ut ”Aktuellt i Årsta Havsbad” i december. Redaktör för utskicken är Richard Roosvall. Styrelsen publicerar regelbundet information på föreningens hemsida, www.arsta-havsbad.se, Vi rekommenderar regelbunden läsning av den, så att ni inte missar något viktigt! Uppdateringsfrekvensen för hemsidan har vi ökat markant jämfört med tidigare år, vi har gjort detta medvetet som ett svar på den kritik gällande brist på information som vi tidigare har fått. Vi hoppas att alla har märkt skillnaden! Vidare använder vi regelbundet våra fem anslagstavlor för att föra ut angelägen information om aktuell verksamhet. Vi deltar sedan ett par år på de ”Skärgårdsråd” som Försvarsmakten/Amf1 anordnar varje vår och höst. Där blir vi informerade om de planer och aktiviteter som Amf1 har medan vi som deltagande förening också kan ta upp synpunkter och önskemål på aktiviteter i deras verksamhet som kan påverka vårt närområde. Edith Demeter har varit styrelsens informationsansvarige under året.

sidan

6

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

V

ÄGUNDERHÅLL

& S

NÖRÖJNING Kontot för vägunderhåll omfattar främst årligen återkommande underhåll av våra lokala vägar. Vägarna har, där så erfordrats, grusats upp. Saltning har skett två gånger under året, detta är nödvändigt för att binda damm och grus. En del vägar har släntats av för att få bättre avrinning. Rensning av diken och vägtrummor har utförts där avrinning av dagvatten hindrats. Hyvling av vägarna sker när potthål och spår försvårar framkomligheten. Totalt kostade vägunderhållet 78.278 kr för 2011, vilket är lägre än tidigare år. Vår förhoppning är nu att vi uppnått en hyfsad standard på vägarna, varför de årliga kostnaderna inte längre blir lika höga. Snöröjningen är som bekant väldigt vansklig att planera. Snöröjningskostnaderna för 2011 blev rekordhöga 212.981kr och avser då enbart början av året. Här ingår även kostnader på drygt 30.000 kr för att laga staket som snöröjningen förstört. Vi gör här en bedömning från fall till fall. Skall vi överhuvudtaget kunna snöröja våra smala grusvägar måste staketen klara en hyfsat tryck från plogningen. Det blir såklart gränsdragningsfrågor när ”ruttna” staket förstörs under djupa snömassor! Nytt för snöröjningssäsongen 2011/2012 är att snökäppar satts upp för att skydda utsatta ställen vid snöröjningen. Ingeman Bengtsson har nu under många år haft ansvaret för Vägunderhåll & snöröjning.

T

RAFIK

&

PARKERING Ansvarsområdet delas i styrelsen av Ingela Widén (parkeringar) och Lars-Otto Frick (Trafik). P-intäkterna består av två intäktsposter, dels intäkterna från besöksparkeringarna där vi har parkeringsmätare och dels de avgifter medlemmarna själva betalar för att hyra en P-plats av samfälligheten. Numera är vi momsredovisningsskyldiga för den kommersiella verksamheten, varför momskostnader belastar kontot. Under året har även andra P-bolag utvärderats, Styrelsen beslöt att ”P-service” ska ta över P övervakningen fr o m hösten 2012. Ambitionen att förnya slitna och saknade vägnamnsskyltar har stött på svårigheter då tillverkaren av dessa specialdesignade skyltar inte längre har haft tillgång till den mall som behövs. Sent omsider har en ny tagits fram så att vi nu kan beställa de önskade skyltarna framöver. Den arbetsgrupp som delvis bestått av några av samfällighetens styrelsemedlemmar som har arbetat med bl a torgupprustning, har framgångsrikt lyckats påverka Trafikverket att införa 40 km/t som högsta hastighet på Årsta Havsbadsvägen genom hela området. Dessutom föreslås hastigheten att ytterligare begränsas till 30 km/t vid torget sommartid. Länsstyrelsen som är beslutande instans har dock ännu inte gett besked i frågan. Styrelsen har också arbetat med ett förslag till principer för placering av och avstängning med vägbommar som ska läggas fram för årsstämman. Stämman 2011 beslöt följande beträffande Trafik- och parkeringspolicy: ”Styrelsen bifaller att en utredning görs, som lägger ett förslag för beslut på stämman 2012. Utredningen leds av styrelsen, och en referensgrupp biträder utarbetandet av en ny trafik- och parkeringspolicy som även omfattar bommars principiella placering”. Styrelsen har inte funnit anledning att ompröva gällande trafikpolicy/trafikreglemente. Parkeringspolicyn redovisas separat på annan plats. Styrelsen anser att det är angeläget att frågan om vägbommars principiella placering studeras mycket noga inte minst för att skydda strandområdena från onödig biltrafik, men även andra avstängningar av vägförbindelser i området. Av flera anledningar har denna utredning inte hunnit slutföras helt, varför styrelsen inte kunnat enas om ett beslut i denna fråga. Det innebär att uppgiften kvarstår till innevarande mandatperiod. Styrelsen avser därför att återkomma med ett förslag till årsstämman 2013.

sidan

7

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

F

ÖRENINGSGÅRDEN Uthyrningen har rullat på som vanligt. Etablerade föreningar i området har som vanligt kunnat utnyttja lokalen kostnadsfritt för medlems- och styrelsemöten. Enskilda medlemmar hyr lokalen till en rimlig kostnad, 200-400 kr/tillfälle. Intäkterna skall finansiera lokalens underhåll (alltifrån dammsugare till bestick) samt helst även generera ett litet överskott. För 2011blev överskottet för denna uthyrningsverksamhet 10.908 kr. Vår förvaltare, Jan Holm, administrerar uthyrningsverksamhet. Styrelsens kontaktperson är Mathias Bierfeldt.

B

REVLÅDOR

& B

OXAR Föregående sommar var efterfrågan på brevlådor extra stor. Anledningen till det var att många sommarboende hellre ville ha sin tidning i en egen brevlåda efter att ha blivit av med sina dagstidningar i de vita uppsamlingslådorna. Under våren tog postboxarna slut och nu finns det en liten kö till dessa. Ansvarig för brevlådor och postboxar har under året växlat från Marianne Rocklind till Edith Demeter.

M

EDLEMSREGISTER OCH BOKFÖRING Styrelsens kassör, Tomas Isberg, har hanterat betalningar, bokföringen och uppdateringar av medlemsregistret, samt all administration gällande föreningens arbetsgivaransvar. En stor ”puckel” varje år är fakturering & indrivning av medlemmarnas årsavgifter & hyror. Det kan konstateras att medlemmarnas betalningsmoral är tämligen god. Det stora flertalet medlemmar betalar ansvarsfullt årsavgiften senast på förfallodagen som är 31 maj varje år. Vi kan här passa på tillfället att påminna om att avgiften alltid gäller ett helt kalenderår, 1 januari – 31 december, trots att den debiteras först i maj.

Alla årsavgifter för 2011 är indrivna!

Som vanligt försöker vi att hålla våra medlemsregister aktuella, och där behöver vi er hjälp. Det finns ingen automatisk process som larmar oss om en fastighet byter ägare eller om en ägare byter bokföringsadress. Ni måste hålla oss informerade! K ÖPTA TJÄNSTER , DATABASSÖKNING , BANKAVGIFTER MM Här har vi traditionellt bokfört kostnaden för sökningar i Lantmäteriets fastighetsdata (ca 5.000 kr/år), en sökningstjänst som gör att vi kan ta fram önskade fastighetsuppgifter. Här bokförs avgifter till diverse föreningar och myndigheter (t ex Södertörns Miljö & hälsoskyddsförbund, Fastighetsägarna). En årlig kostnad för vårt administrativa bokföringsprogram (VISMA) belastar kontot med 3.613 kr.

F

ÖRVALTNINGEN Janne Holm har under året skött det vi tidigare har kallat ”sommar”-förvaltningen. Det är nu inte bara en aktivitet under sommaren, utan även under en stor del av året. Janne har här under året haft hjälp av bl a Stig Lindqvist, Gunnar Häll, Niklas Stenlund och John Holtz. I likhet med tidigare år utför förvaltningen en hel del jobb som vi annars hade behövt ta in externa entreprenör för. Det rör sig om alltifrån bygg & vvs-jobb till slyröjning & städning. Av detta skäl har vår egen lönekostnad ökat, men i gengäld har vi färre fakturor från externa entreprenörer. Vi har som vanligt kunnat erbjuda många ungdomar från området enklare sommararbete med t ex städning, målning, oljeimpregnering och annat enklare underhåll.

Inte mindre än 31 st ungdomar har jobbat med detta under juni-augusti.

Lönekostnaden för sommarverksamheten har varit:   för förvaltningen, 250.682 kr (exklusive sociala avgifter) för ungdomslaget, 132.700 kr (exklusive sociala avgifter)

sidan

8

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

K

OMMUNALT BIDRAG Vi fick 40.000 kr som ett driftbidrag från Haninge kommun, som har använts till att delvis finansiera de utgifter vi belastas med i och med alla besök på våra attraktiva badstränder. Man kan se det som att detta bidrag finansierar en del av sommarförvaltningens arbete, samt en del av kostnaderna för renhållningen av våra badplatser.

Periodiskt underhåll R

ESTAURANGEN Restaurangbyggnaden är mer eller mindre slutförd. Under året har vi kompletterat byggnaden med namnskyltar (19.000 kr), samt målat klart byggnaden utvändigt. Målningsarbetet har i huvudsak genomförts av vår egen förvaltning. Färgkostnaden och hyra av byggnadsställning gick på 18.683 kr.

Ö

VRIGA BYGGNADER Under denna rubrik har vi bokfört kostnaden för utbytet av dansbanegolvet. Vi har nu fått ett nytt, fräscht tryckimpregnerat golv med betydligt kraftigare dimension än tidigare. Stabiliteten är markant förbättrad. Detta genomfördes i god tid till midsommarfirandet och notan gick på 135.000 kr.

B

RYGGOR Handläggningen av den anmälan som inlämnades år 2010 mot Samfälligheten, för att ha genomfört arbeten inom strandskyddat område, har dröjt ut på tiden och påverkat genomförandet av bryggåtgärder under verksamhetsåret. Därför har inte det planerade iordningställandet av sjösättningsramper genomförts. Vi fick dessutom mycket merarbete och en hel del administrativa kostnader (strandskyddsdispenser, bygglovsansökningar och byggnadsavgifter till en sammanlagd kostnad av 43,866 kr). Kommun och Länsstyrelsen har i samtliga fall godtagit Samfällighetens förklaringar och har beviljat såväl strandskyddsdispens som bygglov i efterhand. I ett fall är ärendet ännu inte behandlat av länsstyrelsen och det gäller arrangemang för att möjliggöra sjösättning och uppläggning vid Sjövreten. Vi drabbades också av omfattande is- och stormskador på våra bryggor under 2011. En hel del täcktes dock att vårt försäkringsskydd, bland annat hela kostnaden för återställning och reparation av Hopptornsbryggan. Nettokostnaden som uppstod för vinterskador blev totalt 62,259 kr.

El

Nytt elavtal är upphandlat för en 2-årsperiod. Vi tillfrågade 5 leverantörer och denna gång var det Vattenfall som var det mest fördelaktiga alternativet. Vid stormen under julhelgen drabbades vägbelysningen av några skador, men i övrigt har vi haft underhåll på en normal nivå.

sidan

9

Inventarie

Postboxar Dokumentskåp Datorprogram årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Inventarielista 2011-12-31

Bokförings datum

1991-08-15 1998-07-31 1998-12-21

Anskaffnings värde Kommentar

38 354 Boxar vid torget, inköp + montering 3 125 Hadak 770 1 330 Microsoft Access (uppgraderad 2002) Minitraktor Skrivare Bord 2002-01-11 2002-06-18 2004-05-10 44 000 TGSK Suzuki, regnr NPW264 4 990 HP Laserjet 1200 (serienr scncf878169) 9 323 Kratta till fyrhjulingen Bensintrimmer 2004-06-22 2005-07-11 5 000 1 995 Partner Färgskrivare 2005-08-24 CLJ255OL Kopiator Gräsklippare Motorsåg 2006-11-06 2007-06-01 2008-06-15 Byggnadsställning 2008-07-13 Konferensskåp 2008-09-25 Ritningsförvaringslåda 2008-10-20 Högtrycksspruta 2008-12-30 Röjsåg Gräsklippare Minitraktor (4-hjuling) 2009-11-06 2010-06-02 2010-06-02 3 214 Canon PC D340 6 995 Klippo Cobra 5 893 Jonsered CS 2147C 895 Bauhaus 9 141 med silverlackat stativ, blädderblockshållare mm 4 166 Kärcher 8 200 Jonsered CC 2145 4 800 Klippo Excellent (serienr: 1107241243) 82 860 Sportsman 500 HO Grön/svart regnr BOE070 Multitool till 4-hjuling Motorsåg och röjsåg 2011-07-25 Slagborr/Skruvdragare 2011-07-26 Grästrimmer Snöslunga Övriga verktyg Övriga inventarier

Summa:

2011-05-30 2011-08-15 2011-09-23 9 680 Shindaiwa Multitool M2510, borste & underdel TX24 4 870 Stihl MS 250CBE (serienr: 172956492) 2 400 Jonsered GT 2128 (serienr: 11060N100140) 11 500 Jonsered ST 2106 (serienr: 072511M000566) 1 Separat lista som förvaltaren ansvarar för 1 Bokfört värde för övrigt (stolar, bord osv)

251 289

sidan 10

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Balansräkning per 2011-12-31

Tillgångar

Omsättningstillgångar Kassa Nordea (Plusgiro & Föreningskonto) Nordea Sparkonto

2010-12-31

9 665,62 49 140,31 2 901,76 Skattekontot 189,00 Medlemsfordringar 0,00 Fordran på Årsta Havsbads Tennisklubb ( - se not 1) 216 000,00 Övriga kortfristiga fordringar

Summa omsättningstillgångar

Anläggningstillgångar Inventarier ( - se not 2) 35 204,00 313 100,69 1,00

2011-12-31

3 632,93 12 184,28 753 359,67 -685,00 0,00 204 000,00 34 923,00 1 007 414,88 1,00

Summa tillgångar Skulder

Upplupna kostnader & förutbetalda intäkter

313 101,69 1 007 415,88

Skuld till Stugägareföreningen 0,00 130 527,00 87 485,00 455,00 Förskottsbetalda lägenhetshyror 10 300,00 12 550,00 Upplupen moms Upplupen skatt & sociala avgifter

Summa skulder

84 337,00 225 164,00 66 573,00 104 532,00 271 595,00

Eget kapital

Underhållsfond Förändring underhållsfond Årets resultat 1 579 076,31 -1 345 544,03 -145 594,59 87 937,69 87 937,69 390 698,30 257 184,89 735 820,88

Summa eget kapital Summa skulder och eget kapital 313 101,69 1 007 415,88

 Nuvarande räntevillkor Nordea PlusGiro & Föreningskonto: 0,00 %  Noteringar: 1.

Räntefritt lån med ambitionen att Årsta Havsbads Tennisklubb betalar av 12.000:-/år under 20 år. 2.

Nordea Sparkonto: 2,00 % på belopp som är innestående en hel månad Inventarieförteckning finns på annan sida i årsredovisningen. Bokfört värde är 1:-.

sidan 11

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Resultaträkning 2011-12-31

Driftsintäkter

Medlemsintäkter (andelar) Kommunala bidrag Ränteintäkter

Utfall 2010

2 282 583,00 80 000,00 1 989,61

Budget 2011 Utfall 2011

2 807 060,00

Budget 2012

2 807 060,00 2 807 060,00 175 000,00 40 000,00 0,00 40 000,00 10 457,91 450 000,00 40 000,00 0,00 15 000,00 Ersättning för rättegångskostnader (=vunnet mål) Båtsektionens avsättning till underhållsfonden Diverse intäkter

Summa driftsintäkter Driftskostnader

Löpande Underhåll Vattensystem Löpande Underhåll Diken, dagvatten Löpande Underhåll Byggnader Löpande Underhåll Vägar Löpande Underhåll Mark, vattenområden Löpande Underhåll Bryggor Löpande Underhåll & förbrukning El Utredningar nytt VA-system/anläggningsbeslut Trafikåtgärder och parkering Snöröjning Renhållning, sopor&latrin Information och trycksaker Kontorsmaterial, data, porto mm Försäkringar Förbrukningsinventarier Driftskostnader, förvaltningen Löner - administration&bokföring 93 625,00 102 130,00 59 030,00 42 384,00 83 480,00 91 281,00 58 282,40 103 200,00 Löner - förvaltning Löner - sommarungdom Löner - övrig egen personal Mötesersättningar Milersättningar Sociala avgifter Köpta tjänster, databassökn, bankavgifter mm Köpt tjänst, ekonomisk administration 200 410,00 117 690,00 85 487,00 40 000,00 1 506,00 117 493,00 83 183,05 Köpt tjänst, revisor Stämmor, möten, representation 23 094,70 Kostnader för extra stämma, februari 2011 Avskrivna fordringar 0,00 Räntekostnader (för kredit mm) Diverse kostnader 7 914,00 200 300,00 3 932,90 200 300,00 4 000,00 26 300,00 200 300,00 4 742,48 0,00 220 000,00 4 000,00

3 203 762,31 3 771 360,00 3 637 750,39 3 711 060,00

592 395,00 500 000,00 498 591,00 500 000,00 10 801,00 29 208,00 130 321,00 121 060,00 5 750,00 239 874,75 45,00 20 112,00 20 000,00 20 000,00 180 000,00 110 000,00 10 000,00 260 000,00 50 000,00 50 000,00 27 257,00 29 300,00 78 278,00 88 070,00 6 170,00 280 380,00 0,00 24 585,00 20 000,00 50 000,00 120 000,00 120 000,00 20 000,00 290 000,00 50 000,00 30 000,00 250 000,00 105 000,00 60 000,00 40 000,00 85 000,00 15 000,00 50 000,00 100 000,00 150 000,00 100 000,00 70 000,00 45 000,00 2 000,00 90 000,00 40 000,00 212 981,00 83 844,00 72 346,00 33 004,70 98 648,00 35 888,00 44 747,49 103 200,00 250 682,00 132 700,00 116 538,00 40 250,00 2 169,50 131 745,00 26 327,25 40 000,00 0,00 15 000,00 6 000,00 34 276,35 21 699,00 11 341,21 5 947,00 100 000,00 90 000,00 90 000,00 40 000,00 100 000,00 20 000,00 50 000,00 100 000,00 200 000,00 130 000,00 120 000,00 45 000,00 2 000,00 100 000,00 30 000,00 125 000,00 20 000,00 40 000,00 0,00 0,00 5 000,00 sidan

12

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 Avsättning till underhållsfond enligt plan

Summa driftkostnader Årets Resultat Kostnader för periodiskt underhåll

889 600,00 889 600,00 889 600,00 889 600,00

3 349 356,90 3 352 600,00 3 380 565,50 3 496 600,00 -145 594,59 418 760,00 257 184,89 214 460,00

Vattensystemet Diken, dagvatten Byggnader - Restaurangen Övriga Byggnader 0,00 0,00 1 885 191,31 131 195,00 Vägar 0,00 Mark, vattenområden 133 071,72 Bryggor

Summa periodiskt underhåll

85 686,00

2 235 144,03 Utnyttjad avsättning till underhållsfond Årets uttag ur underhållsfond, utöver avsättning 889 600,00 1 345 544,03

400 000,00 0,00 100 000,00 250 000,00 0,00 0,00 200 000,00

950 000,00 889 600,00 60 400,00

196 626,00 0,00 44 603,00 144 707,00 6 840,00 100 000,00 50 000,00 0,00 257 000,00 0,00 106 125,70 1 255 000,00

498 901,70 1 662 000,00 498 901,70 0,00 889 600,00 772 400,00

sidan

13

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsen för Årsta Havsbads samfällighetsförening verksamhetsåret 2011

Originalhandlingen finns tillgänglig under årsstämman 2012 sidan 14

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Revisionsberättelse Årsta Havsbads samfällighetsförening verksamhetsåret 2011

sidan 15

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Verksamhetsplan/Budgetkommentarer

Med styrelsens budgetförslag planeras för en bibehållen årsavgift med 380 kronor/andel. Föregående år beslutades om en höjning från 308 kr, varför vi inte vill höja mer just nu. Kostnaden för det periodiska underhållet planeras till 1.662.000 kr enligt bilagt budgetförslag. Vi kommer att ha en löpande drift på ungefär samma nivå som vi haft nu under ett antal år. Löpande underhåll för vägar, parkmark och vattensystemet försöker vi hålla på ekonomiskt rimlig nivå. Vi hoppas kunna behålla Janne Holm som sommarförvaltare, och vi räknar med att även 2012 ha ett 30-tal ungdomar i arbete under sommarperioden. Erfarenheterna här de senaste åren pekar på att vi skall bli tydligare på vika krav vi ställer på dem som anställs för sommarjobb. Nedan kommenteras speciellt de poster i vårt budgetförslag som kommer att mer eller mindre fasta kostnader som inte är så enkla att påverka.

prägla

verksamhetsåret 2012. Man bör då komma ihåg att en stor del av verksamheten omfattar

Ekonomisk administration

Styrelsen har, efter uppdrag från förra årsmötet, tagit fram ett avtalsförslag om ekonomisk förvaltning för Samfälligheten. Huvudskälet för detta är att vi måste säkra en kontinuitet, och att vi inte som idag, skall vara beroende av en enda person. Upplägget går ut på att kassörsrollen i styrelsen mer övergår till att bli en ”ekonomisk kontaktperson”, och att allt praktiskt arbete tas över via en köpt tjänst. Vi har nu tagit in och värderat ett antal anbud. Valet har fallit på Ereko AB, ett mindre företag på 6-7 anställda. Vi har tagit referenser med bra utfall. Avtalet blir ett-årigt för att sedan utvärderas. Avtalsförslaget har en prislapp på ca 120.000 kr inkl moms. Avtalet blir giltigt bara under förutsättning att årsmötet godkänner budgetförslaget. I och med att vi nu lejer ut den ekonomiska administrationen kommer vi att verka för att årsavgifterna faktureras halvårsvis. Vårt förslag är att detta införs fr o m 2013.

Byggnader

Bastun är i stort behov av renovering. Vi sköt på det planerade underhållet som låg i förra årets budget. Samfälligheten budgeterar därför återigen 100 kkr för materialkostnader. Bastubadarsällskapet utför själva renoveringsarbetet med frivilliga krafter utan kostnad för Samfällighetsföreningen. sidan

16

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

El

Under nästkommande år planeras en översyn av elinstallationer i båtklubbshuset vid Karlslund. Det planeras även för en extra insats av slyrensning kring samfällighetens stolplinjer och belysningsarmaturer. En besiktning av stolpbeståndet kommer att utföras. Vi kommer även att försöka komplettera belysning vid återvinningsplatsen vid Karlslund och se över om vi kan förbättra belysningen vid brevlådorna på Runda plan & Videnäsvägen

Bryggor

Stränga isvintrar, stormar och extremt högt vattenstånd har inneburit att de bärande elementen, stenkistor och bärlina, på den yttre bryggarmen på Vår Bostads Båthamn är i så uselt skick att fortsatta punktvisa underhållsinsatser ej är meningsfulla. Vår bedömning är att den enda realistiska åtgärden är att så snart som möjligt förnya den 83 meter långa bryggarmen. Vi planerar genomförandet till hösten 2012. Inför båtsäsongen görs provisoriska reparationsinsatser från Båtsällskapets sida genom arbetsplikt. Åtgärder för att förbättra säkerheten vid sjösättning i anslutning till den gjutna sjösättningsrampen vid Utöbryggan och Iordningställande av jolleramperna vid Karlslund och Sjövreten är planerade åtgärder för innevarande år. Den senare åtgärden förutsätter godkännande av Länsstyrelsen. Samtliga arbeten med ramperna utförs av Båtsällskapets medlemmar genom arbetsplikt. Intill badbryggan vid Utöstigen finns rester av en gammal stenbrygga med utstickande järnbalkar. Risken för personskador är överhängande och måste åtgärdas. Vi planerar att klä in yttre delen av stenbryggan och även bygga en mindre träsoffa, i likhet med vad som gjorts vid Sjövreten, och på så sätt eliminera skaderisken och samtidigt göra platsen mer attraktiv. Hopptornsbryggan (som är en flytbrygga) skall självfallet också flyttas tillbaks på sin ordinarie plats innan badsäsongen. Bryggleverantören återställer bryggan utan kostnad. För att slippa dessa återkommande problem tänker vi förstärka förankringen i vår. I avsikt att minska vågsvallet i hamnbassängen vid Båtstigen har Båtsällskapet planerat att genomföra prov med en vågbrytare, som sträcker sig från stora bryggans yttre ände och österut. Vågbrytaren skall byggas upp av stockar och nedhängande bildäck. Arrangemanget skall förankras. Projektet drivs och bekostas i sin helhet av Båtsällskapet .

Hantering av föreningens likviditetsbehov/lån

Brygginvesteringarna kommer att bli så pass kostsamma att föreningens likviditet kan komma att bli ansträngd. Av detta skäl föreslås styrelsen få befogenhet att ta ett lån/kredit under året om det bedöms nödvändigt för att säkra likviditeten. sidan

17

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Sommarvattnet

Den löpande verksamheten bedöms fortsätta i ungefär samma omfattning som senaste åren. Det kan innebära fler utbyten av sönderrostade T-kopplingar ute i vägen men även trasiga anslutningar vid tomtgräns. Provtagningen av kvaliteten på dricksvattnet styrs numera av den egenkontroll som etablerats och som innebär att ett visst antal prover av mikrobiell och kemisk karaktär utförs. Det periodiska underhållet kommer bl a att omfatta att vissa av våra brunnar behöver renspolas och provtryckas under året. Detta kan också innebära att någon pump bedöms renoveras eller bytas ut Några av våra vintertappställen är utsatta för en mycket vårdslös behandling där vi tvingats till omfattande åtgärder för att återställa funktionen. I vissa fall har vi bedömt dessa tilltag som rena sabotage och då ansett det nödvändigt att helt stänga av tappstället – självklart till förfång för närboende i behov av denna tillgång.

Dagvatten

Här finns behov av åtgärder av olika slag. Ledningen vid Lotsvägen som mynnar i Horsfjärden är i sin nedre del i stort behov av att läggas om vilket betyder att vi måste spränga för en del av ledningen. Även andra avsnitt av befintliga ledningar är i behov av omläggning där inte spolning är tillräckligt för att frigöra vattengången. Dock avvaktar vi så långt som möjligt med kostsamma åtgärder för att kunna samordna med kommunens planerade VA-dragning i området.

VA – bedömning av aktuella förslag

Kommunens föreslagna lösning för ÅH i form av ett s k LTA-system har nu konkretiserats genom framtagna ritningar inom området. Dessa underkastas nu en närmare granskning i möten mellan styrelsen och VA-avd på kommunen. Konsekvenserna av detta förslag som nu blir uppenbara för fastighetsägare i området finns det ett stort behov av att förtydliga och diskutera. Vidare har den arbetsgrupp för VA-frågan som bildades under försommaren 2011 nu presenterat sitt förslag under ett flertal möten från december 2011 fram till skrivande stund. Av dessa skäl vill vi förorda att en summa avsätts även för innevarande år för att utveckla den diskussion som nu intensifieras inom området. Det kan då handla om att införskaffa erforderlig kompetens för att kunna göra relevanta ställningstaganden till det föreslagna LTA-systemet. sidan

18

Periodisktunderhåll   /förnyelsefond.

      Periodiskt   underhåll   utförs   med   längre   periodicitet   än   ett   år.

  Syftet   är   att   återställa   befintligt   till   ursprunglig   funktion.

  UH   PLAN   FÖR   HELA   ÅHS     2012

(Kkr)

2013

(Kkr)

2014

(Kkr)

2015

(Kkr)

2016

(Kkr)

2017

(Kkr)

BRYGGOR   

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Underhållsplan för Årsta Havsbad år 2011 -- 2022

HBS   ÅHS   2018

(Kkr)

2019

(Kkr)

2020

(Kkr)

2021

(Kkr)    

2022  

(Kkr)  

        635              245              135                90               840                25                55                50                25                45                    75               620              225                75              100               825                55                25                50                75                75               1   005      

BYGGNADER   MARK,PARK   OCH   TORGET   VA   ANLÄGGNING     VÄGAR   DIKEN,   DAGVATTEN Totalt                   

     1   255              470              210              190            1   665                 80                 80              100              100              120               1   080               257              150                 85              230               350              590              400              370              500                 50                   300                  ‐               140              105                 95                  50                 68                 ‐               100                 ‐                  ‐                      ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                      ‐                100              150              100                 35               225                 ‐                  76                 ‐                  ‐                  ‐                      ‐                   ‐                 ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                      ‐                   ‐                  ‐                  50                 ‐                150              300              200                 50                 51              252                     53                  50                 ‐               100                 ‐                   50              100                 ‐                  ‐                  ‐                  ‐                      ‐       

Totalt   underhåll   per   år/   uttag   ur   fond     Total   Årlig   avsättning   till   fond      Fortsättn.UH

  PLAN   FÖR   HELA   ÅHS   BRYGGOR    BYGGNADER   MARK,PARK   OCH   TORGET   VA   ANLÄGGNING     VÄGAR   DIKEN,   DAGVATTEN   Totalt   underhåll   per   år/   uttag   ur   fond   Total   Årlig   avsättning   till   fond                      HBS   ÅHS   Totalt                   

     1   662              910              650              550            2   490           1   138              756              620              651              422               1   433          

        890              890              890              890               890              890              890              890              890              890                   890       2023

(Kkr)

2024

(Kkr)

2025

(Kkr)

2026

(Kkr)   

2027

(Kkr)

2028

(Kkr)

2029

(Kkr)

2030

(Kkr)

2031

(Kkr)   

2012 ‐ 2031  

 

          75                55              950                50               825                25                45                45                55          1   005                25              925                50               285                75                55                75                25              4   345               5   650      

     1   875           1   110              100                 80                  75                 70              810              165              165              200              200              150              200               200                 50                 ‐               200                 ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  54                 55                 56                 57                  58              459                 60                 61                 ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐                   ‐                  ‐                  ‐                  ‐                  ‐               9   800               4   482                   558                     686                 1   966                   300            2   129           1   365              306              337               333              579              870              426              165       

        890              890              890              890               890              890              890             890              890     

        17   792                     ‐        sidan 19

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Förslag till ersättningar till styrelse och revisorer

1.

2.

3.

4.

Arvode för föreningens administration 100 000 kr (oförändrat). Mötesersättning om 250 kr per styrelsemöte, och annat protokollfört möte, för styrelsens ledamöter och suppleanter (oförändrat). Arvode till 2 föreningsvalda revisorer 8 000 kr (oförändrat). Timarvode 150 kr kan efter styrelsebeslut utgå för speciella uppdrag utöver renodlat styrelsearbete (oförändrat). Observera att ovan nämnda förslag i praktiken innebär en höjning av styrelsearvodet, då kassörsrollen inte kommer att arvoderas lika högt som tidigare. Den ekonomiska förvaltningen köps upp via en extern tjänst. Ovan nämnda belopp är exklusive sociala avgifter. I resultaträkningen redovisas alla sociala avgifter för föreningen på ett separat konto.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Debiteringslängd för Årsta Havsbads samfällighetsförening 2012-01-01 - 2012-12-31

Total utdebitering blir 2.807.060:- fördelat med 380 kronor per andel (oförändrat) på totalt 7387 andelar. Beloppet skall fördelas på samfällighetsföreningens medlemmar på så sätt som framgår av debiteringslängden, som hålls tillgänglig vid årsmötet. En kopia kan på begäran erhållas av föreningens kassör. (Den är f n 34 A4-sidor lång och skickas därför inte automatiskt ut till alla medlemmar.) Fakturor avseende årets debitering kommer att skickas ut till alla registrerade fastighetsägare i början av maj, och skall erläggas i sin helhet senast den

31 maj 2012

. Beloppet skall sättas in på samfällighetens postgirokonto 48 74 00 –4. Påminnelseavgift om 50 kr kommer att debiteras för förfallen obetald faktura. Fakturor som ej betalas efter påminnelse överlämnas till Kronofogdemyndigheten. (Debiteringslängden är i grunden upprättad i enlighet med beslut om andelstal för underhåll vid förrättningssammanträdet den 13 juli 1983. Under årens lopp har dock debiteringslängden förändrats då nya fastigheter tillkommit och andra försvunnit genom sammanslagningar av flera fastigheter.)

Styrelsens förslag till beslut:

Utdebiteringen av andelsavgifter avseende 2012 skall ske med 380 kronor per andel, som i sin helhet skall betalas med sista betalningsdag 31 maj 2012.

sidan 20

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens förslag till årsstämman 2012 Externa revisorer.

1.

Styrelsens förslag till stadgeändring:

På årsmötet 2011 beslutades att anlita externa revisorer som ett komplement till föreningsvalda. Styrelsen föreslår att detta skrivs in i våra stadgar. Som en konsekvens av detta föreslås då samtidigt att antalet föreningsvalda revisorer inte längre behöver vara lika många. Nuvarande skrivning av §10, stycke 1; ”För granskning av föreningens förvaltning skall medlemmarna på ordinarie föreningsstämma utse två revisorer och två suppleanter…”

Detta stycke föreslås utbytt till;

”Föreningens förvaltning revideras av två revisorer. En revisor och en suppleant väljs på ordinarie föreningsstämma. Den andre revisorn skall vara auktoriserad.”

…………………………………………………………………………………………………………………

Hyresavgift för parkeringsplatser

Med anledning av att både de som hyr parkeringsplats på samfälld mark, och de som hyr på färdigprojekterade parkeringsplatser, har olika typer av olägenheter för sina platser, vill styrelsen harmonisera avgiften, så att den blir lika stor oberoende av typ av plats

,

genom en höjning från 300 kronor till 500 kronor för respektive platser.

Styrelsen föreslår stämman att besluta att

avgiften på våra allmänna parkeringar höjs från 300 kronor till 500 kronor.

………………………………………………………………………………………………………………….

Styrelsens förslag till beslut gällande debiteringen av andelsavgifter 2013

Styrelsen föreslår årsmötet att besluta att

avgifterna för 2013 delas upp i två inbetalningar, varav den första inbetalningen (190:-/andel) skall ske med sista betalningsdag 2013-02-28. Storleken på resterande belopp framgår av årsmötet 2013, och debiteras ut under hösten 2013.

Skälen till detta är två:

1.

Föreningens likviditet blir enklare att hantera. 2.

För många medlemmar kan årsavgifterna upplevas som en ganska tung börda, om den skall betalas vid ett enda tillfälle. sidan 21

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens förslag till årsstämman 2012 Parkeringsreglemente för Årsta Havsbad

(Marginalstreck markerar nytillkomna regler)

§ 1

Generellt parkeringsförbud råder inom samfällighetens hela vägnät. Vid överträdelse uttages av kommunen fastställd kontrollavgift.

§ 2

Parkering är tillåten på egen tomt.

§ 3

Parkeringsplatser för personbil och motorcykel på samfälld mark finns av tre slag: a) De för allmänheten öppna p-platserna, vilka är försedda med betalautomater. b) De iordningställda p-platser som enbart är till för samfällighetens medlemmar och deras gäster. c) De enskilda p-platser som hyrs av medlem på särskild tilldelad bit av parkmark. Parkering av personbil och/eller motorcykel på dessa ovan nämnda parkeringsplatser på samfälld mark är avgiftsfri under förutsättning av att fordonet är försett med fastställd dekal eller gästbricka med läsbar fastighetsbeteckning. Fordon som parkeras på de allmänna och samfällda platserna får vidare ej vara belagda med körförbud och måste vara i laga ordning besiktigade och skattade. Övrig parkering på de för allmänheten öppna p-platserna är avgiftsbelagd. Reserverad plats kan erhållas på de särskilt iordningsställda p-platserna (alternativ b ovan) av Samfällighetsföreningens styrelse. Skylt med fastighetsbeteckning erhålls av styrelsen och uppsättes av tillståndsinnehavaren vid den tilldelade platsen. De reserverade p-platserna är ej garanterat tillgängliga under vintertid (15/11 – 15/4) på grund av förväntad snömängd. Under denna tid är det fritt att stå där plats finns, dock max 7 dagar i följd p.g.a. snöröjningsbehov. För underhållet av enskilda p-platser på parkmark (alternativ c ovan) svarar innehavaren. Avgift för reserverad p-plats fastställs av Samfällighetsföreningens årsstämma.

§ 4

Parkering av större fordon (lastbilar, husbilar, husvagnar, hästvagnar och liknande) får enbart ske på härför särskilt avsedda platser och alltid efter tillstånd från Samfällighetsföreningens styrelse. Efter överenskommelse med styrelsen kan dessa större fordon få stå på annan p-plats vintertid (15/11 – 15/4). Mindre båtsläp (max-mått 2 x 5 meter) kan få stå på ordinarie reserverad p-plats.

§ 5

Icke förhyrda (ej fastighetsmarkerade) p-platser på i övrigt iordningsställda, reserverade p platsområden (alternativ b ovan) är avsedda för gäster till samfällighetens medlemmar. Parkering på dessa besöksplatser kräver gästbricka med tydlig fastighetsbeteckning och är då tillåten under högst 7 dygn i sträck.

§ 6

Avgift för parkering enligt § 3 och § 4 debiteras tillståndshavaren samtidigt med debitering av övriga avgifter till Samfällighetsföreningen. Erlägges inte avgift inom på betalningsavin angiven förfallodag upphör tillståndet att gälla.

§ 7

Vid uppsägning av plats gäller att nedmontera och lämna in skylt för reserverad plats till förvaltaren eller parkeringsansvarig i styrelsen.

§ 8

Vid försäljning av fastighet inom Årsta Havsbads Samfällighet skall p-tillståndsdekaler på fordonet avlägsnas och gästbricka återlämnas via förvaltaren eller parkeringsansvarig. Detta parkeringsreglemente är antaget av årsstämman den 19 april 2012

Styrelsen för Årsta Havsbads samfällighetsförening

sidan 22

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 1 Valberedning och ledamotsfråga

Motion till årsstämman 2012

Valberedningen är medlemmarnas viktigaste instrument för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse som på ett kvalificerat och tryggt sätt kan hantera föreningens verksamhet framöver. Valberedningen är en nyckelfunktion och som sådan bör det finnas riktlinjer. Avsaknaden av riktlinjer har fått följder såsom avhopp under pågående mandatperiod samt flera ur styrelsen har flaggat att de inte ställer upp för omval. Valberedningen ska arbeta helt och hållet på uppdrag av ägarna, d.v.s. föreningens medlemmar. Som medlem ska man inte bli hotad med att bli polisanmäld vilket har inträffat. En valberedning måste lyssna och ta till sig vad medlemmarna tycker även om det inte stämmer överens med vad man själv anser vara det rätta. En valberedning ska hålla medlemmarna informerade om en styrelse inte fungerar, någon sådan information har inte givits. Information om vad som inträffat i styrelsen borde ha redovisats i senaste bladet, Aktuellt i Årsta Havsbad. Att man som ny i styrelsen med avsaknad av erfarenhet från föreningsverksamhet och informationsarbete antar rollen som besserwisser, agerar oförskämt, trakasserar och kommer med personangrepp framförallt mot en ledamot och att skriva nedlåtande om styrelsens ordförande i Årsta Forumet, ett sådant agerande hör inte hemma i en samfällighet. Ska vi ha en ledamot som polisanmäler en medlem som tillsammans med fler medlemmar framförde sina åsikter om ledamotens agerande i styrelsen till valberedningen. Man är invald i styrelsen som förtroendevald men ovan nämnda agerande inger inget förtroende att man sedan inte förstår att man agerat felaktigt gör inte saken bättre. Saklig kritik och ett sunt ifrågasättande är ett måste i en styrelse för verksamhetens utveckling men när det övergår till rena trakasserier är det svårt om inte omöjligt att bedriva ett konstruktivt styrelsearbete. Valberedningen tar inte sitt ansvar i detta. De förstår uppenbarligen inte hur allvarligt läget har varit och är fortsatt med denna ledamot. Valberedningen har inte informerat sig tillräckligt om denna ledamot och heller inte informerat nya ledamöter om att styrelsen håller sig till anläggningsbeslutet och övrigt faller under Stugägarföreningen Med anledning av ovanstående yrkas på att anta riktlinjer för valberedningen enligt bilaga att att Edith Demeter avsätts som styrelseledamot stämman förnyar valberedningen utom den nytillträdde Bengt Andersson Årsta Havsbad 2012-01-29 Cathrin Johansson ……………………………………………………………………………………………………………

Riktlinjer för valberedning

Samordna förslag på medlemmar till olika förtroendeposter Fungera som en kontrollfunktion för att arbetet i styrelsen fungerar Löpande och på stämma informera medlemmarna om valberedningens arbete och resultat Träffa aktuella kandidater. Presentera arbetsuppgifter, och vad som krävs avseende kunskap, tidsåtgång och engagemang Nya kandidater utan erfarenhet av föreningsverksamhet skall föreslås som suppleanter på 1år Ledamöter och suppleanter skall sitta i högst 3 mandatperiod, d.v.s. 6 år medlemmarna om detta på ett objektivt sätt vad gäller information till medlemmarna information som samtliga medlemmar måste få ta del av i oredigerad form. Om någon förtroendevald avsäger sig sitt uppdrag under sin mandatperiod ska valberedningen med stöd av föreningens resurser och olika informationskanaler utan onödig fördröjning informera Valberedningen får inte lägga något personligt tyckande. Valberedningen skall enbart hålla sig till fakta Valberedningen skall skriftligen före stämman där val skall förekomma redovisa alla förslag. Valberedningen får inte hemlighålla några uppgifter utan det som valberedningen fått kännedom om är Valberedningen skall minst 1 gång per år tillsammans med styrelsen diskutera om ledamöterna är nöjda med hur arbetet i styrelsen fortlöper och om samarbetet mellan ledamöterna fungerar. Samt diskutera vilken form av kunskap som behöver tillföras vid nästa stämma där val skall förekomma Årsta Havsbad 2012-01-29 Cathrin Johansson sidan 23

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012  

Styrelsens förslag till svar på motion nr 1, se sidan 29 Valberedning och styrelseledamot

Motion om valberedningen

Att utarbeta riktlinjer för valberedningen är i linje med det arbete som styrelsen under året genomfört med riktlinjer för olika delar av styrelsens egen verksamhet. Bilagt förslag bedöms vara ett bra underlag för fortsatt arbete, av nya styrelsen och valberedningen gemensamt, med att utveckla riktlinjer för valberedningens verksamhet.

Styrelsen föreslår årsstämman besluta

att denna del av motionen skall anses besvarad med det som anförts ovan. att riktlinjerna överlämnas till valberedningen för att gemensamt med styrelsen utveckla valberedningens arbetsformer.

………………………………………………………………….. Motion om avsättande av styrelseledamot

Motionären föreslår stämman att avsätta Edith Demeter som styrelseledamot. Det är mycket riktigt så att styrelsearbetet i år, liksom förra året, präglats av en del incidenter och personangrepp. Detta fick bland annat som konsekvens att vice ordföranden, Marianne Rocklind, valde att lämna styrelsen under året. I dessa turer har den övriga styrelsen enhälligt stått på Marianne Rocklinds sida. Anm. 1 nedan Styrelsen har de senaste åren fått erfara hur viktigt det är att valberedningen gör ett grundligt arbete och ser till att skapa ett förslag till styrelse där alla individer har rätt kompetens och förmåga att samarbeta.

Styrelsen föreslår årsstämman

att ta ställning till ovanstående styrelsemedlems fortsatta medverkan i styrelsen.

………………………………………………………………….. Motion om förnyelse av valberedningen

Motionären föreslår vidare att stämman fattar beslut om förnyelse av valberedningen (utom nytillträdde Bengt Andersson). Eftersom samfällighetens styrelse inte bör uttala sig om personval till valberedningen överlämnas motionen direkt till årsstämman för beslut.

Styrelsen föreslår årsstämman

att välja valberedning i enlighet med samfällighetens stadgar. ------------------------------------------------------------------------------- Anm.1 Vid utformning av svaret till detta yrkande har inte Edith Demeter deltagit p.g.a. jävsituation. Edith Demeter har senare reserverat sig mot motionssvaret. sidan 24

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

§ 13 - 16 Valberedningens förslag till ordförande, styrelse och revisorer för år 2012

Bakgrund

: Valberedningens ambition med föreliggande förslag är en styrelse med många olika goda kompetenser i olika åldrar boende på olika platser i området. Från i år ska samfälligheten upphandla en extern professionell revisor. Ordförande, styrelseledamöter och ordinarie revisorer skall enligt stadgarna väljas för en tid av två år. Styrelse- och revisorssuppleanter skall väljas för en tid av ett år. För att uppnå en saxad avgång bör högst fyra av de ordinarie väljas på två år. 1.

Bo Hellberg, som varit med i styrelsen på olika poster under ett antal år föreslås till ny ordförande 2.

Ledamöterna Tomas Isberg och Edith Demeter har ett år kvar. 3.

Rickard Wahlberg föreslås omvald som ledamot för en tid av två år. 4.

Mathias Bierfeldt (tidigare suppleant), Ingela Dahlin och Fredrik Löfstedt förslås som nya ledamöter för en tid av två år. 5.

Till nya suppleanter föreslås Börje Johansson, Bertil Lindborg och Monika Malagutti. En suppleantplats är f.n. vakant. 6.

Vår revisor Gabriel Bartoletti har ett år kvar och kompletteras med en externt upphandlad professionell revisor. 7.

Till revisorssuppleanter föreslås Helena Lepistö och Carl Johan Dahlberg med omval av båda.

Nedan framgår valberedningens förslag till kandidater i fetstil till de val som skall göras på 2012 års årsstämma, samt status på mandattiderna. Valberedningens förslag:

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Suppleant

Bo Hellberg

Edith Demeter Tomas Isberg

Rickard Wahlberg Ingela Dahlin

Ledamot Ledamot

Fredrik Löfstedt Mathias Bierfeldt

Suppleant Vakant

Börje Johansson Bertil Lindborg

Suppleant Suppleant Revisor Revisor

Monika Malagutti

Gabriel Bartoletti

Extern revisor

Revisorssuppleant Revisorssuppleant

Helena Lepistö Carl Johan Dahlberg Nyval 1 år

1 år kvar 1 år kvar

Omval 2 år Nyval 2 år Nyval 2 år Nyval 2 år Nyval 1 år Nyval 1 år Nyval 1 år

1 år kvar

Upphandlas Omval 1 år Omval 1 år Valberedningen

har bestått av Bengt Andersson (sammankallande), Eva Bäck, Åse Tangen och Ingwar Åhman-Eklund sidan 25

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

VA-gruppen Beskrivning av FLEX

Inledning

Här redovisas det under vintern framtagna VA-alternativet FLEX. Syftet med framtagning av alternativ FLEX har varit att undersöka möjlig förekomst av andra VA-lösningar som i likhet med det av kommunen föreslagna LTA systemet säkerställer en godkänd miljösäkerhet.

Flex

Förslaget FLEX bygger på en grundläggande flexibilitet som möjliggör för den enskilde fastighetsägaren att själv, inom givna ramar, komponera en VA-anläggning som passar det boende som är aktuellt. Vidare tillåter modulariteten möjlighet att vid behov utöka sin anläggning till en högre standard än den som ursprungligen valdes. Oavsett vilken nivå som väljs innebär lösningen för husägaren en väl fungerande VA-lösning med möjlighet till full service och underhåll från kontrakterad leverantör.

Beskrivning av FLEX:

FLEX är nivåindelat där den lägsta nivån omfattar endast ett godkänt gråvattenavlopp och den högsta nivån innehåller såväl avlopp som WC. FLEX innebär i likhet med LTA en kommunal VA-lösning men med den skillnaden att ingen kommunal fysisk infrastruktur behöver installeras. Härmed förstås att ledningsdragning från varje enskild tomt till i slutändan reningsverk ej krävs. Den kommunala delen i detta förslag ligger istället enbart på en styrande och kontrollerande funktion med ett verkställande organ lokalt organiserat under sig som är kommunens exekutiva organ, kan vara samfälligheten. Förslaget innebär i stort ett modulärt uppbyggt VA-system där fastighetsägaren, under överinseende av kommunen, själv väljer på vilken nivå det egna VA-systemet skall ligga. Den lägsta nivå som krävs är att en installation av godkänd gråvattenrening skall finnas till varje fastighet inom området. Här finns lösningar som lämpar sig för såväl bergiga och svårtillgängliga tomter som för plana tomter med goda möjligheter för nedgrävning av dessa ”mini-reningsverk”. Modulariteten består i att utifrån denna grundinstallation kan fastighetsägaren själv välja att komplettera sitt ”reningsverk” med t.ex fosfatfällor, vakuumtoalett med komposteringsmöjlighet, etc. På detta sätt kan avloppet anpassas till den enskilde fastighetsägarens möjligheter och behov. VA-funktionaliteten ges möjlighet att växa i harmoni med husets standard dvs även med möjligheterna att bygga ut huset enl kommande byggrätter och fastighetsägarens ambitioner avseende nyttjande av huset i dag och i framtiden. Även i detta alternativ är det kommunens VA-enhet som anger vilka lösningar och leverantörer som är godkända för installation i ÅH. Då förslaget är modulärt är man inte fast i en given teknisk lösning utan har goda möjligheter till framtida uppgradering vart efter teknikutvecklingen på området går framåt. LCC (Life Cycle Cost) är beroende på vald ambitionsnivå och därmed vald lösning. Dock kan konstateras att de enkla gråvattenbrunnarna har lång livslängd, inga rörliga delar, samt låga och idag definierade driftskostnader. Vad gäller möjlighet till året-runt-vatten måste detta lösas lokalt med borrade brunnar. Här bör beaktas att redan idag finns ett stort antal borrade brunnar och att de fastigheter som inte har egen brunn idag till största delen ej heller håller övrig standard som krävs för året runt-användning varför behovet av tillkommande brunnar bedöms finnas men i begränsad sidan

26

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 omfattning. Förslagsvis planeras utökning av antalet brunnar ”kvartersvis”. En klustring av fastigheter som idag ej har egen brunn genomförs därvid, samtidigt som ett lämpligt antal brunnar och en lämplig placering av dessa bedöms. De fastighetsägare som är anslutna till en brunn bekostar själva påkoppling av vatten samt drift av brunnen. Även här sker allt genom under överinseende från kommunen och i praktiken av det exekutiva organet. Som framgått kräver detta en organisatorisk förändring till vad som krävs för LTA-lösningen. Sammanhanget mellan relationer och ingående delar beskrivs översiktligt som:

Kommunen:

Är ansvarig leverantör av VA-lösning i Å-H. Detta innebär att kommunen ställer krav på installation, leverantör, besiktning/uppföljning samt underhållsprogram.

Ex.O:

Tillser att kommunens krav uppfylls av fastighetsägaren. Har all kontakt med fastighetsägaren. Genomför egenkontroller på samtliga anläggningar enl krav från kommunen.

Fastighetsägaren:

egen braskamin. Bekostar och installerar VA-lösning på lägst ”gråvatten-nivån” Ansvarar för att ev påpekade brister åtgärdas, kontroller genomförs etc. - jämför krav brandskydd vid

Support AB:

av Ex.O anlitat och av kommunen godkänt supportföretag för arbeten och underhåll av anläggningarna.

Anläggning:

Av kommunen godkänd leverantör av levererad anläggning.

sidan

27

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

VA-gruppen Översiktlig beskrivning av förslaget Kommunal VA med LTA

Förslaget är ett kommunalt VA-system med LTA-teknik (LättTryckAvlopp) med kommunen som huvudman för installation och drift. Vårt område ansluts till en punkt vid Flottans Plan. Därifrån pumpas avloppet till Fors reningsverk medan dricksvattnet är Mälarvatten. En huvudledning dras utmed Årsta havsbadsvägen och ledningar dras grunt i vidgade befintliga gravar i vägarna inom området. Det blir en förbindelsepunkt vid varje tomt – för den betalar vi en anläggningsavgift (beroende på tomtstorlek, om fördyrande s.k. särtaxa beslutas och dagspriset vid drifttagning) plus lånekostnad. Tillfälliga platser för material mm anordnas i områdets båda ändar. Arbetet kommer att pågå året om, men undviks under sommaren på Årsta H-vägen. Från förbindelsepunkten skall ledningar för dricksvatten och spillvatten (klosett- och BDT vatten) dras. En c:a 1,5 meter djup pumpbrunn med avfallskvarn och spillvattenpump (kommunen ansvarar för drift och underhåll) skall placeras på tomten så nära förbindelsepunkten som möjligt. Bygganmälan, kvalitetsgranskning, material och installation på tomt utförs (tidsram okänd) och bekostas av fastighetsägaren (14 000 kr av anläggningsavgiften skall användas för pumpinstallationen). Ledningarna isoleras och hålls frostfria med värmekabel, utloppsröret från huset med självfall 1 %, inte mer. Elförbrukning för pump och värmekabel på tomt (c:a 500 kWh/år för åretruntboende) bekostas av fastighetsägaren, medan elen i vägnätet ingår i förbrukningsavgiften (summa c:a 350 000 kWh/år). De med egen brunn får vattenmätare monterad på denna och betalar reducerad anläggnings- och förbrukningsavgift. Om motsvarande gäller för sommarvattnet är okänt. Alla får alltså möjlighet till åretruntvatten och WC, men tvingas inte installera WC. Sommarboende kan till viss kostnad installera frostfri mätarbrunn och låta behörig person tömma, koppla av och på ledningarna från huset för att minska elkostnad vintertid. Pump och värmekabel för ledningen till förbindelsepunkten måste dock alltid vara anslutna till el. Det är möjligt att koppla några få fastigheter till en gemensam brunn. Frågan om sommarvattennät och vintertappställen – om och i så fall när det skall tas ur drift - äger samfälligheten. Vattenförbrukningen för varje fastighet mäts och bestämmer kostnaden. Förmodad byggstart är hösten 2013 och att det är klart i mitten av 2015. Samfällighetens fastigheter, restauranger och butiker skall också anslutas till LTA på samma villkor och kostnad. Enkla sommarhus utan indraget vatten betalar reducerad anläggningsavgift. HSB betalar arrendatorernas anslutning enligt tidigare beslut. Ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, samfällighet och kommun skall regleras för att klargöra partsförhållandet. Ledningsdragningen görs i fyra etapper med början i väster och drifttagning görs vartefter. Vägarna inom området där arbetet utförs måste hållas framkomliga för arbetsfordon och transporter. Störande större markarbeten, inklusive sprängningar krävs på hela områdets vägnät. Även på respektive tomt kan markarbetet bli omfattande. Stundtals kommer vägar i området att vara svårframkomliga. Vid drift kan långvarigt strömavbrott orsaka att pumpbrunnen överfylls om inte magnetventil installeras på vattenledningen. Det finns reservkraft för ledningarna i vägnätet, men inte för dem på tomt som alltså riskerar att frysa. Det kan bli driftstörningar i reningsverket som orsakar att orenat vatten släpps ut i Vitsån, men ett reningsverk släpper alltid ut skadliga ämnen. Framtida krav på kommunala reningsverk kan bli stora och orsaka kostsamma investeringar som påverkar vår förbrukningsavgift. Energiförbrukningen för LTA orsakar 115 ton CO 2 per vinter i ÅH, hur mycket CO 2 installationen av LTA i området orsakar är okänt. sidan 28

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr

Motioner till årsstämman 2012 med styrelsens svar och förslag till beslut

Motionär/-er Sidan

Motion nr 1 Motion nr 2

Ämne

Valberedningen, styrelseledamot Redovisning av hyror Cathrin Johansson Ingwar Åhman-Eklund 23 -- 24 30 – 31 Motion nr 3 Planering av hotell Ingwar Åhman Eklund 32 + 34 Motion nr 4 Motion nr 5 Motion nr 6 Motion nr 7 Motion nr 8 Motion nr 9 Motion nr 10 Motion nr 11 Motion nr 12 Hotellbygge Vägbelysning Karin Marcus Gunnar Bäck Bryggkostnader Christina Israelsson Utbildning av styrelsen Ingwar Åhman Eklund Snöröjning Förvaltare Sjövretens brygga VA-enkät VA-samråd Sten och Eva Nordell Sten och Eva Nordell Sten och Eva Nordell Karin Marcus Lillith och Rolf Nilsson samt Siv och Sören Olson 33 -- 34 35 36 -- 37 38 – 39 40 41 42 43 -- 44 45 -- 48 sidan 29

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 2 Motion till Årsta Havsbads Samfällighetsförenings årsstämma torsdagen den 19 april 2012 angående redovisning av hyrorna i restaurangen, affären, bageriet och personalbostäderna och en slutrapport om uppbyggnaden av restaurangen vid Torget.

För ett år sedan var frågan om uppbyggnaden av restaurangen vid Torget – Restaurang Horsfjärden – turbulent och ifrågasatt. I samband med detta togs frågan om hyrorna för de olika lokaler som restaurangägaren hyr upp. Eftersom kostnaderna för uppbyggnaden blev synnerligen höga så är det angeläget att samfälligheten får tillbaka så stor del som möjligt av dessa genom en offensiv hyressättning. Detta blev aldrig tydligt och fullständigt redovisat och någon skriftlig sammanställning är mig veterligen inte presenterad för medlemmarna. Restauranten sades ju ha som ambition att ha en viss verksamhet även andra årstider än sommaren. Bageriet är vad jag förstått en helårsverksamhet. Hur som helst hyrs alla dessa lokaler med helårskontrakt.

Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att samfällighetens styrelse till årsstämman skriftligt skall redovisa årshyran för restaurangen, årshyrorna för bageriet och affären, årshyran för personalbostäderna, den slutliga totalkostnaden för uppbyggnaden av restaurangen samt en slutrapport om projektet med en analys av vad som kunde ha gjorts annorlunda för att uppnå ett stabilare genomförande och ett bättre resultat.

Årsta Havsbad torsdagen den 19 januari 2012 Ingwar Åhman-Eklund Utsiktsvägen 32 Ägare av fastigheten Stadsberga 8:59 sidan 30

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens svar på motion nr 2

Återuppbyggnaden av restaurangbyggnaden har vi ägnat en hel extrastämma (februari 2011) och en stor del av vårt ordinarie årsmöte (april 2011). Det finns även ett utförligt material på föreningens hemsida. Vi gör här en kortfattad summering: Några basfakta:  Årshyran för Restaurangen ligger på 45.000:-/år + moms. Då ingår den minsta av våra lägenheter vid torget (nr 8) i avtalet.   Lägenhet nr 4 (vägg i vägg med expeditionen) hyrs ut för 1.300:-/månad. Affärsbyggnaden hyrs ut för 25.000:-/år. Följande stycke fanns med i verksamhetsberättelsen förra året; ”Återuppbyggnaden av restaurangbyggnaden på torget efter branden 2009 har vi grundligt hanterat på vår extrastämma den 10 februari, och det finns även ett material på vår hemsida för de som missade stämman. Bygget blev betydligt dyrare än beräknat bl a beroende på långsam kommunal handläggning och de krav som byggnormer och energikrav mm numera ställer på en nybyggnation. Den totala byggkostnaden hamnade på 3.520.750 kr, av detta fick vi tillbaka 1.485.559 från försäkringsbolaget. Vi är de första att beklaga att kostnaden blev betydligt högre, och garanterar framför allt att vårt informationsflöde till våra medlemmar skall bli betydligt bättre i framtiden.” Detta är den summering av projektet som är gjord, och som utgör en bra summering. Vi anser att slutresultatet är en väl fungerande byggnad av hög kvalitet till en kostnad långt under marknadsvärdet. Det är en tillgång som vi tillsammans äger. I motionen talas om ”offensiv hyressättning” för att få igen pengar som ombyggnaden kostade. Vi kan då upplysningsvis informera om att föreningen var tvungen att bygga upp restaurangen efter branden. Den ingår i vårt anläggningsbeslut! Vi tror också att det är en myt att tro att man kan ta ut stora pengar från en Restaurang rörelse i Årsta Havsbad. Fina sommardagar finns lönsamheten, men det är som bekant inte alla dagar som det är så. Styrande för vårt beslut om hyresgäst har varit uthålligheten och viljan att göra investeringar i verksamheten. Viktigast måste ändå vara att vi har ett levande torg!

Styrelsen föreslår att

 Motionen skall anses besvarad med det som anförs ovan. sidan 31

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 3 Motion till Årsta Havsbads Samfällighetsförenings årsstämma torsdagen den 19 april 2012 angående planerna på återuppförande av ett hotell på höjden i Stora Badparken ovanför dansbanan.

Fram till 1970 låg det ett vitmålat hotell i Stora Badparken på höjden ovan för dansbanan. Byggnaden var ursprungligen en paviljong från Stockholmsutställningen. I detta hotell spelades det t om in film med glada flottister som Thor Modén och Åke Söderblom. Hotellet blev med åren ganska nedslitet och 1970 brändes det ner av brandkåren som en övning. Hösten 2011 undantogs ett större område från fastställelse när kommunfullmäktige tog beslut om ny detaljplan för Årsta Havsbad, i syfte att underlätta planeringen av ett nytt hotell i badparken. Kommunen ansåg att den hittillsvarande hotelltomten var för liten för att kunna ge plats åt ett nytt modernt hotell med kringaktiviteter. Det är viktigt att våra medlemmar ska kunna följa denna planering eftersom ett nytt hotell sannolikt blir en byggnad som kommer att vara dominerande i Badparken. En försäljning av hotelltomten bör även innebära en rejäl inkomst för samfälligheten. Marken kan ju även upplåtas på annat sätt. Det är även viktigt att vi medlemmar får en hotellverksamhet som kan stärka det sociala livet i Årsta Havsbad på ett positivt sätt. I det gamla hotellet arrangerades t ex dans flera gånger i veckan under högsommaren. Kaféet på sjösidan funkade som ungdomsgård när jag var tonåring, med flipperspel och fika. Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att samfällighetens årsstämma ska besluta att detta planärende ska drivas så att beslut om utformning av byggnader, val av huvudman för verksamheten, liksom givetvis eventuellt beslut om försäljning av tomten på ett tydligt sätt underställs medlemmarna för beslut på en stämma. Jag yrkar även att styrelsen inför denna årsstämma redovisar hur långt detta ärende kommit idag, vilka verksamheter eventuella intressenter kan tänka sig på hotelltomten samt vilka eventuella konsulter som arbetar åt samfälligheten med detta ärende och kompletterar denna redovisning med den tidplan för ärendet som är möjlig att ta fram till årsstämman. Årsta Havsbad torsdagen den 19 januari 2012 Ingwar Åhman-Eklund Utsiktsvägen 32 Ägare av fastigheten Stadsberga 8:59 sidan 32

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 4

2012-01-29 Motion till årsmöte 2012 När jag läste att det nyligen (17/10 2011) tagna detaljplaneförslaget för Årsta Havsbad ändrades i sista sekund på så sätt att man undantog badparken, kontaktade jag kommunen och frågade varför. De sade att de fått önskemål om att avsätta större yta till hotell/konferens/restaurang än den som fanns i planförslaget (3 500 m2). Då ville jag få ta del av det skriftliga underlag som borde finnas. Det fanns inget sådant underlag. Kommunen hänvisade till samfälligheten. Vem har sagt till kommunen att den avsatta ytan i planförslaget var för liten? Vad är det som pågår? Samfälligheter ska syssla med underhåll och drift enligt lagen om förvaltning av samfälligheter 1973:1150, inte affärsverksamhet. För närmare 80 år sedan planerades Årsta Havsbad med omtanke och eftertanke. Eftersom alla tomter är små avsattes stora naturmarksområden. De behövs fortfarande. Även om det fanns ett hotell i badparken fram till sjuttiotalet så upptog byggnaderna inte alls lika stor yta och volym som förslaget gör. I planförslaget hade avsatts 3 500 m2 för hotell/konferens/restaurang och det var tydligen för litet. Badparken är det värdefullaste naturområde som samfälligheten har. Det finns inget behov av hotell/konferens/restaurang för samfällighetsmedlemmarna, vilket visade sig på de öppna möten som samfälligheten anordnade sommaren 2009. När togs beslutet om att avsätta mark? Om beslutet på 2008 års stämma ligger till grund för att samfälligheten driver detta undrar jag varför det är så hemligt för medlemmarna. Hur än ekonomisk ersättning skulle ske, strider det mot vad en samfällighet är till för (se ovan). Vid fråga på årsmötet 2008 vilka intressenter som fanns fick vi svaret att det var affärshemlighet. I den motion 2008 som föreslog att mark skulle avsättas för hotell/konferens/restaurang hänvisades till en uppsats, skriven av en student på Konstfack. Uppsatsen handlade om hotell, ny bastu samt några upprustningar i badparken. Jag har läst uppsatsen och även låtit en arkitekt läsa den. Ett klart uttalat syfte i uppsatsen var att få loss pengar till VA-system (samt att själv få uppdraget att bygga en ny bastu). De hotellritningar som finns med är inte utförda av studenten själv utan utförda av samfälligheten 1993. Arkitekten som läst uppsatsen menar att översiktsplan samt ritningar är helt otillräckliga för att få tillräcklig information för så grundläggande saker som byggnadsyta och placering. Jag känner mig i egenskap av samfällighetsmedlem förd bakom ljuset genom ”affärshemligheter” och bristfälligt underlag. Dessutom är det inte en samfällighetsfråga. Samfälligheten ska sköta drift och underhåll, inte driva affärsverksamhet. Jag yrkar för det första att stämman beslutar att begära att styrelsen ger samfällighetens medlemmar en fullständig redovisning av underlag, beslut och kontakter i frågan. Alla papper på bordet! Det planerade hotellbygget torde vara det största ingreppet i Årsta Havsbads långa historia. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är ett hotell vi säger ja till – om vi säger ja. Hotellverksamhet är en av de konjunkturkänsligaste branscherna som finns och ett hotell som inte bär sig brukar överlåtas åt annan verksamhet. Vill vi offra vår vackra badpark och för vad? Jag yrkar för det andra att stämman beslutar att inte avsätta parkmark i badparken för hotell/restaurang/konferens-anläggning. Karin Marcus Stadsberga 8:147 sidan 33

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens svar på motion nr 3 – 4

Styrelsens svar på två motioner gällande eventuell hotell- byggnation.

Två motioner med vardera två yrkanden har inkommit angående hur styrelsen skall agera i ”hotelltomtsfrågan”. Vi vill först hänvisa till stämmobeslutet 2008 där det klargjordes att styrelsen ska möjliggöra för en hotellösning i planen och utreda förutsättningarna så att medlemmarna vet vad man tar ställning till vid en senare omröstning. Styrelsen kommer bl. a att utreda värdet på marken under kommande år. Under hösten 2009 blev vi kontaktade gällande ett framtida hotell i ÅH. Då detaljplanearbetet samtidigt pågick inom Haninge kommun föreslog vi den som hade kontaktat oss att vända sig till kommunens planenhet. Detta blev vad vi förstår en uppvaktning av både planenhet och kommunpolitiker. I samband med det första detaljplaneförslaget hade endast en mindre markyta för en framtida hotellbyggnation ritats in. Det visade sig omgående att det inte gick att få in ett hotell på den föreslagna ytan. Det som inträffade under tiden därefter var uppenbarligen att hotellintressenter tog en förnyad kontakt med planenheten. I det detaljplaneförslag som togs fram till den 17/10 2011 hade markytan också utökats. Styrelsen har hur som helst inte agerat på egen hand i frågan, vare sig för eller emot en hotellanläggning. Att kommunen lyfte ut markområdet i badparken ur detaljplanen har vi en viss förståelse för. Motivet för detta har varit att hålla badparken fri för att kunna anpassa den för eventuella framtida lösningar, eftersom detaljplanen kommer att gälla i mellan 15-17 år framåt i tiden. Styrelsen har därefter blivit kontaktad av en intressent, som önskar utreda vilka möjligheter som finns för en eventuell framtida etablering. Om det i framtiden föreslås att tomten skall säljas eller arrenderas ut så förutsätter det att en majoritet röstar för ett sådant förslag i samband med en årsstämma. Här förekommer alltså en frihet för oss i samfälligheten att bestämma vår framtid i denna fråga. Vi måste då veta förutsättningarna.

Styrelsen föreslår årsstämman besluta

‐ att såväl Ingwar Åhman-Eklunds som Karin Marcus` yrkande om redovisning av styrelsens agerande i frågan skall anses besvarad med hänvisning till vad som anförts ovan. ……………………………………………………………. Karin Marcus har i sin motion dessutom yrkat på att stämman beslutar att inte avsätta parkmark i Badparken för hotell/restaurang/konferensanläggning.

Styrelsen föreslår årsstämman besluta

‐ att yrka avslag på motionen med ovanstående förklaring. ……………………………………………………………. Ingwar Åhman-Eklund har i sin motion vidare yrkat på att stämman beslutar att detta planärende skall drivas så att beslut om utformning mm och eventuellt beslut om försäljning av tomten på ett tydligt sätt underställs medlemmarna på en årsstämma. Detta i enlighet med 2008 års stämmobeslut.

Styrelsen föreslår årsstämman besluta

att

 

bifalla

 

motionärens

 

yrkande

  sidan 34

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 5

Motion till Stämman vid Årsta Havsbads samfällighetsförening den 19 april 2012.

Angående Vägbelysning Jag vill föreslå att styrelsen lägger ut anbud om vägbelysning i hela Årsta Havsbad eller undersöker själva om det är möjligt att få vägbelysning i området. Vi plogar och sandar men det finns inget lyse, det är inte värdigt i ett modernt samhälle att folk ska behöva gå med pannlampa när det är mörkt. Det finns gott om lyktstolpar (telestolpar) som kan användas för ändamålet. Det måste gå att göra en överenskommelse med de som äger stolparna. Stockholm 2012-01-21 Gunnar Bäck Alvsta 7:3

Styrelsens svar på motion nr 5

Att etablera belysning inom hela Årsta havsbads vägnät är ett mycket omfattande arbete. Ekonomiskt sett är kostnaden mycket stor. Ett inhämtat riktpris ligger på ca 9,5 miljoner kronor för belysningsarmaturer, belysningscentraler, kabel, schaktning i normal mark etc. Därtill kommer elservicekostnader samt den årliga strömförbrukningen och el-abonnemangs kostnader. Detta är kostnader som Årsta havsbadsborna själva måste stå för. Som jämförelse kostar driften av dagens vägbelysning inkl. enstaka belysningspunkter inom området ca 85000 kronor för ett normalår. Styrelsen planerar dock att komplettera med enstaka belysningsarmaturer vid befintlig vägbelysning, bl.a. vid Karlslund, Rundaplan och Videnäsvägen.

Styrelsen yrkar

avslag på motionen med ovanstående förklaring av de höga kostnaderna. sidan 35

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 6

Ompröva fördelningen av kostnader för bryggor

Bakgrund: Under de senaste åren har föreningen haft höga kostnader för reparationer och underhåll av bryggor. I redovisningen till stämman har det inte klart framgått hur dessa kostnader fördelas mellan föreningen och Båtsällskapet, och varför fördelningen sker på visst sätt. Jag önskar genom denna motion få en genomlysning av kostnaderna för bryggor. Styrelsen bör på stämman redovisa till medlemmarna: 1) den långsiktiga årskostnaden för samtliga bryggor i samfälligheten 2) hur kostnaden fördelas på de olika bryggorna/ bryggområdena 3) principen för kostnadsfördelning mellan föreningen och Båtsällskapet, och 4) vad det betyder i faktiska kostnader Stämman bör därefter ta ställning till om kostnadsfördelningen (3) är relevant eller om annan kostnadsfördelning borde användas 2012 och framåt. Mitt förslag till beslut: Utgångspunkten bör vara att samfällighetsföreningen enbart står för kostnaden för badbryggor och hopptorn, medan Båtsällskapet står för samtliga kostnader relaterat till båtbryggor och båtplatser. Detta eftersom Båtsällskapets medlemmar är de som har nytta av båtbryggor och båtplatser. Vänliga hälsningar, Christina Israelsson Haninge Stadsberga 8:486 sidan 36

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012  

Styrelsens svar på motion nr 6 Kostnadsfördelning bryggor

Bad- och båtbryggor omfattas av anläggningsbeslutet från 1983. Genom klarläggande av Hans Rose’n på Lantmäteriet, maj 2008, förtydligades Samfällighetens ekonomiska ansvarsförhållanden: Det är Samfälligheten som äger alla anläggningar och har det övergripande ekonomiska ansvaret för all verksamhet som omfattas av anläggningsbeslutet. Drift- och löpande underhåll åligger verksamhetsområdena underhåll och större reparationer av bryggor: (i det här fallet Båtsällskapet) medan större reparationer och förnyelse fördelas mellan verksamhetsområde (Båtsällskapet) och Samfälligheten. Sedan 2009 tillämpas följande fördelningsprincip för periodiskt Samfälligheten svarar för alla kostnader för bryggor som är renodlade badbryggor (100 %): - 2 Badbryggor i Badparken, 1 Badbrygga och 1 Stenpir i Sjövreten och 1 Badbrygga vid Utöstigen. Båtsällskapet svarar för alla kostnader för bryggor som så gott som uteslutande är båtbryggor (100 %): - 2 Pålbryggor i Karlslund, 1 T-brygga vid Utöbryggan, 1 T-brygga och 1 Flytbrygga vid Båtstigen, Sjösättnings- och jolleramper. Båtsällskapet svarar också för alla kostnader vad gäller lös utrustning såsom Y-bommar, förtöjningsbojar mm och utför mycket ideellt arbete på bryggorna genom arbetsplikt för Båtsällskapets medlemmar. Båtsällskapet och Samfälligheten fördelar kostnaderna lika för bryggor som nyttjas såväl för förtöjning av båtar som för bad, fiske mm (50 % vardera): - Stora bryggan vid Båtstigen, Båthamnen vid Vår Bostads väg och Flytbryggan i Karlslund. Vid förnyelse av bryggor görs en ny bedömning av fördelningen mellan Båtsällskapet och Samfälligheten. Att tillhöra en samfällighet (liksom en bostadsrättsförening) innebär att man gemensamt står för vissa kostnader, t.ex. vägar, byggnader, torg, parker, bryggor. Förutom det juridiskt ekonomiska ansvaret för våra bryggor så finns det ett moraliskt ansvar. Våra bryggor är en väsentlig del i Årsta havsbads kultur och friluftsliv. Bryggorna används inte bara som förtöjningsplats för Båtsällskapets medlemmar. Bryggorna används för rekreation av samfällighetens medlemmar. Vem kan tänka sig Årsta havsbad utan sina bryggor som varma sommardagar är fulla av badande? Eller som erbjuder en möjlighet att ta med sig lite fika och sätta sig på bryggan, kanske tillsammans med sitt barnbarn pröva fiskelyckan från bryggan. Inför årsstämman 2010 lade styrelsen för första gången fram en 20-årig underhålls- och förnyelseplan för samtliga Samfällighetens anläggningar. Den årliga avsättningen till fonden föreslås för bryggor till 488 kkr varav Båtsällskapet bidrar med 220 kkr och Samfälligheten med 268 kkr. Detta innebär att en årlig kostnad för Samfällighetens medlemmar på 315 kr/fastighet och år för att vidmakthålla och förnya alla våra bryggor. För Båtsällskapets medlemmar tillkommer den enskildes kostnad för båtplats- och årsavgift till Båtsällskapet. Samfälligheten har i egenskap av ägare ansvar för bryggunderhållet och har i samråd med Båtsällskapet utvecklat en realistisk kostnadsfördelning, samtidigt med uppbyggandet av en 20-årig underhålls- och förnyelseplan. Motionsställarens förslag är vare sig juridiskt eller ekonomiskt genomförbart.

Styrelsen yrkar avslag på motionen med hänvisning till det som anförts ovan.

Anmärkning: Hårsfjärdens Båtsällskap, Årsta Havsbads Tennisklubb och Årsta Havsbads Bastubadarsällskap är verksamhetsområden inom Samfälligheten och inte några fristående föreningar. sidan 37

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 7 Motion till Årsta Havsbads Samfällighetsförenings årsstämma torsdagen den 19 april 2012 angående utbildning av vår tillträdande styrelse.

Årsta Havsbads samfällighetsförening är en av landets största med över 800 medlemmar och ett antal stora och kostnadsdrivande verksamheter. Det svenska samhället är idag mycket komplext med en snårskog av lagar och bestämmelser fördelade på många myndigheter och huvudmän. Ekonomin är oerhört viktig och det kan vara förödande om en verksamhet kör i diket ekonomiskt. Demokratin kräver föreningsvana och vana vid medlemsdemokrati. Flera ärenden de senaste åren har visat på att vår styrelse måste få stöd att öka sina kunskaper och sin kompetens. Såväl stora ärenden som uppbyggnaden av restaurangen på Torget som små ärenden om tillstånd för hundbad, där styrelsen inte kände till att detta reglerades i kommunens regelverk, är exempel på detta. Detta gör det angeläget att styrelsen genomgår en grundläggande utbildning när det gäller samfällighetslagstiftning, ekonomi och annan tillämplig lagstiftning, t ex kommunala förordningar och miljöregler samt nya media. En ökad omvärldskännedom är även viktig. Styrelsen kommer från i år att få stöd av ett förvaltningsbolag men detta täcker endast en del av verksamheten. Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att samfällighetens årsstämma ska besluta att ge styrelsen i uppdrag att öka sin kompetens och sina kunskaper genom en kortare väl anpassad utbildning – studiecirkel, böcker, studiebesök m.m.

Årsta Havsbad torsdagen den 19 januari 2012 Ingwar Åhman-Eklund Utsiktsvägen 32 Ägare av fastigheten Stadsberga 8:59 sidan 38

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens svar på motion nr 7

Det är mycket riktigt så att arbetet i en Samfällighetsförening som vår kräver omfattande kompetens. Det är ett oerhört stort spann av frågor som skall hanteras, och det är omöjligt att vi i alla lägen själva skall besitta nödvändig kompetens internt i styrelsen. Styrelsen tror att vi i framtiden kommer att köpa upp mer spetskompetens i stället för att själva kunna allt. I flertalet stora bostadsrättsföreningen i landet är det t ex självklart att förvaltningen köps in som en extern tjänst, och att styrelsen i stället ägnar större delen av sin tid till att fatta beslut. Så är det inte hos oss idag utan stora delar av styrelsen lägger ned mycket tid på att själva utföra det praktiska hantverket – alltifrån bokföring till snickeriarbeten. I fallet med hundbadet som refereras till ovan, hade kommunala regler granskats. Ambitionen här var bara att vägleda vilsna hundägare med lite sunt förnuft för att öka den gemensamma trivseln i området. OM detta utgör ett viktigt exempel där motionsställaren kan erinra sig där styrelsen varit dåligt påläst, kan problemet rimligen inte vara speciellt stort! Vad gäller återuppbyggnaden av restaurangen får vi påminna om att en enig extrastämma och ett ordinarie årsmöte under 2011 godkänt styrelsens hantering, vilket vi är övertygade om att motionsställaren också känner till! Ett stort ansvar för att få rätt kompetens till styrelsen har faktiskt valberedningen. OM valberedningen gör ett bra jobb och analyserar vilken kompetens som behöver tillföras, givet den kompetens som redan finns på plats, så finns möjligheten att komplettera med rätt personer. Det är inte rimligt att välja in vilka personer som helst för att sedan utbilda dem i alla regler som finns. Däremot har en nyvald styrelseledamot de senaste åren alltid fått ett exemplar av boken ”Samfälligheter” (av Tommy Österberg) som hemläxa! Årsmötet har ju en benägenhet att följa valberedningens förslag till styrelsesammansättning. Den samlade kompetens styrelsen har idag är därför starkt kopplat till den valberedning vi har haft de senaste åren, och i rollen som valberedningens sammankallande har här motionsställaren själv ett stort ansvar! Vi tackar dock motionsställaren för omtanken, men föreslår att styrelsen själva får bedöma när utbildning krävs, respektive behöver köpas in. (Det senare bokförs då under kontot ”Köpta tjänster, databassökningar, bankavgifter mm”).

Styrelsen föreslår att

 Motionen avslås med hänvisning till att frågan med fördel kan hanteras av styrelsen utan speciella direktiv från årsmötet. sidan 39

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 8 Snöröjning

Samfälligheten skall sköta om vägar, vatten, bryggor mm för allt det man är satt att förvalta. I detta ingår att samfälligheten ansvarar för att det på vintern plogas och sandas på vägarna så att bl.a. fastighetsägarna skall kunna komma fram till sina fastigheter. Idag så gör man inte det, man plogar selektivt bara vissa vägar vilket är orättvist och diskriminerande. Antingen så plogar man inte alls och alla får klara sig bäst man vill, eller så plogar man alla vägar som det går att ploga och sanda. I dag får vissa fastighetsägare betala ur egen ficka för att få vägen plogad fram till sin fastighet och det är inte rättvist då andra får den tjänsten av samfälligheten. Det är också en risk vid eventuella olyckor så som brand eller sjukdom mm att utryckningsfordon eventuellt inte kan komma fram till fastigheter som det inte är plogat till. Det är inte tekniskt möjligt att ploga alla vägar i området men de som kan plogas och sandas skall göras det av samfälligheten. Styrelsen har hävdat att man bara plogar vägar där det finns vintervatten eller sophämtning men det stämmer inte, man plogar även andra vägar och då uppstår problemet som vi pekar på, att det blir en subjektiv bedömning och det är fel. Vi yrkar att årsmötet beslutar att: Alla vägar som kan plogas och sandas skall plogas och sandas av samfälligheten. Sten och Eva Nordell Alvsta 7:187

Styrelsens svar till motion nr 8 snöröjning

Att snöploga våra vägar i Årsta havsbad är förmodligen något av det tuffaste en snöröjare kan åta sig. Det innebär en utmaning som inte vem som helst skulle åta sig – det vet vi bl a mot bakgrund av våra återkommande förfrågningar till potentiella entreprenörer. Svårigheterna ligger ju inte bara i att ploga så att våra staket och vattenanordningar, främst för vintervatten, inte tar skada. Frågor uppkommer också om var vi ska göra av den hopplogade snön. Vi har hittills utgått ifrån att den kan lagras i anslutning till de plogade vägarna och p-platserna och har alltså kunnat avstå från behovet av att transportera iväg snön med någon form av traktor med lastmöjlighet. Detta att transportera bort snö med hjälp av lastfordon är mycket kostsamt och leder till att budgeten för snöröjning måste justeras uppåt. Det är förstås viktigt att våra allmänna p-platser prioriteras, då främst de som ligger i anslutning till Årstahavsbadsvägen för en säker parkering innan man tar sig vidare till sin stuga eller andra aktiviteter. I andra hand kommer våra större vägar där framkomligheten är god och utrymmet för snöplogen tillfredsställande. I tredje hand kommer övriga vägar som framgår av den förteckning som finns dels på våra anslagstavlor och dels på hemsidan. Grundläggande kriterier för plogning är främst åtkomst till vintervatten och sopkärl. Att ytterligare utöka antalet vägar som snöröjs i Årsta havsbad ställer till svåra praktiska problem och mycket höga kostnader. Om vi ska utöka plogning och sandning till alla vägar som kan plogas bedömer vi att den direkta kostnaden i stort sett kommer att fördubblas. Troligen tillkommer också fler ”indirekta” kostnader i form av fler sönderkörda staket m m.

Styrelsen yrkar

avslag på motionen med ovanstående förklaring sidan 40

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 9

Motion om att införa en heltidsanställd förvaltare.

I dag har vi bara en förvaltare under några sommarmånader och i övrigt betalar samfälligheten för utförande av flera tjänster. Om man istället hade en förvaltare på heltid så skulle denna person kunna göra mycket av det arbetet och även annat underhåll av våra tillgångar. Underhåll och reparation av fastigheter, bryggor, skog, vägar, plogning etc är uppgifter som då till en stor del kan hanteras och skötas av en förvaltare. Även avlastning av styrelsens arbete är möjligt så att man kanske kan dra ner på antalet möten. Vi har inte exakt räknat på det men ett överslag på kostnaderna för 2010 ger vid handen att det skulle gå att finansiera detta inom dagens budgetramar om man ändrar i fördelnintgen av utgifterna. Vi vill att: -årsmötet beslutar att man räkenskapsåret 2013 skall införa en heltidsanställd förvaltare. -att styrelsen får i uppdrag att ta fram en ny budget som reflekterar detta för 2013. Sten och Eva Nordell Alvsta 7:187 ……………………………………………………………………………………………………………………

Styrelsens svar på motion 9

Vi håller med om färdriktningen motionsställarna anger, dvs att Samfälligheten i högre grad skall tillse att förvaltningsarbetet utförs via en köpt tjänst, och mindre via arbete utfört av styrelsemedlemmar. Den löpande förvaltningen kan även komma att utökas, i takt med att kraven ökar. Det är ett arbete som ständigt pågår och som styrelsen borde antas vara kompetent att bedöma nivån på. Däremot tror vi inte på idén om en heltidsanställd förvaltare i dagsläget. Två skäl kan anföras emot detta: 1. Vår bedömning är att det inte behövs en heltidsanställning, då det helt enkelt skulle saknas arbetsuppgifter vissa dagar på året – givet dagens ambitionsnivå på underhåll. Det skulle helt enkelt vara en onödigt dyr lösning. 2. Med en heltidsarbetande förvaltare bygger man snabbt upp ett osunt personberoende. Allt hänger på närvaron av en enskild person, om denne är frånvarande t ex vid sjukdom eller semester står verksamheten stilla.

Styrelsen föreslår att

 Motionen avslås av de skäl som anförs ovan. sidan 41

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 10 Bryggplatser vid Sjövreten

Använda bryggplatserna vid Sjövreten.

Idag har vi brist på bryggplatser vid området Båtstigen och Sjövreten men vi utnytjar inte de resurser som finns. Det finns plats för minst 6 småbåtar vid Sjövretens brygga och vi tycker det är slöseri med föreningens resurser att inte utnyttja dessa. Innan vi spenderar mer pengar på nya bryggor vid Båtstigen så borde vi ta platserna vid Sjövreten i bruk och sen se hur många och vilka som skall finnas vid Båtstigen. Vi yrkar: Att de båtplatser som det finns möjligt att använda vid Sjövreten tas ibruk så att man använder föreningens pengar mer optimalt. Sten och Eva Nordell Alvsta 7:187 …………………………………………………………………………………………………………………..

Styrelsens svar på motion nr 10

På Samfällighetens årsstämma 7 april 2009 beslöts att ta bort de 6 förtöjningsplatser som fanns i Sjövretens hamnbassäng och därmed göra Sjövreten till en renodlad badplats. Motivet för detta var att det förelåg allvarliga olycksrisker i och med att badande och båtar blandades i hamnbassängen. Något nytt har inte tillförts ärendet och vår bedömning av olycksrisker med båtar i Sjövretens hamnbassäng kvarstår .

Styrelsen yrkar avslag på motionen med hänvisning till det som anförts ovan.

sidan 42

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 11 VA-enkät

2012-01-26

Motion

Åsikterna om Årsta Havsbads framtid går starkt isär om framtida VA-system. Inom området finns förutom samfälligheten åtminstone två intresseföreningar med uttalade åsikter. Många uttalar sig om vad ”folk vill ha”, men det är egentligen bara gissningar. Även kommunen, militären och Riksantikvariatämbetet har synpunkter på Årsta Havsbads framtid. Hur får man då reda på vad sakägarna, dvs de ca 850 fastighetsägarna i Årsta Havsbad, tycker? Det vanligaste är att genomföra en enkät. Syftet med enkäter är att få ett bättre faktaunderlag inför beslut som gäller många. Tidigare motion om enkät har avfärdats med att det är svårt att ställa bra frågor och att tolka svaren. Ja, det stämmer, men det finns kommuner t.ex. Vallentuna som har genomfört enkäter med mycket bra frågor om VA-system och framtidstankar i sommarstugeområden. Just nu genomförs också en enkät om VA-frågor och sophämtning på flera stora öar i Stockholms skärgård. Det finns alltså bra frågor att använda sig av. Den stora frågan inom samfälligheten är; vill vi veta vad alla medlemmar tycker, eller vill vi fortsätta att gissa? Vad som än kommer fram genom en väl genomförd enkät, är bättre beslutsgrund än gissningar. Det är mer demokratiskt att alla får säga sin mening via en enkät än att genom enskilda kontakter, namninsamlingar, beskyllningar eller högt tonläge föra talan, som kanske inte stämmer för majoriteten av samfällighetens medlemmar. Yrkande: att stämman ger styrelsen i uppdrag att genomföra en enkät om nuvarande VA-situation och önskad VA-situation samt önskat nyttjande av fastighet och ev om ekonomiska möjligheter. Karin Marcus Stadsberga 8:147 sidan 43

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Styrelsens svar på motion nr 11 om VA-enkät

Tidigare motionsförslag om enkäter i VA-frågan har avvisats av årsstämmor vid minst två tillfällen, dock med tämligen liten marginal. Argument har bl a varit att det är både svårt och kostsamt att genomföra enkäter som ger relevanta svar, att det inte spelar någon roll vad vi anser (kommunen beslutar ändå), att det inte finns några alternativ att välja mellan m m. Det demokratiska argumentet för att genomföra en enkät är kanske det tyngsta. Frågan om den framtida VA-hanteringen är en fråga som berör alla på ett högst påtagligt sätt. En enkät med syftet att ta fram ett så bra faktaunderlag som möjligt kan synas vara en angelägenhet för den tilltänkta huvudmannen, d v s kommunen. Att en sådan opinionsyttring inte är genomförd gör förstås att de bedömningar som ändå görs om vad ÅH-borna anser om det framtida VA-lösningen mest är gissningar, precis som motionären framhåller. Några för- och nackdelar med en enkät om framtida VA-system inom området skulle kunna se ut som följer: Fördelar - - - - Svarar mot ett demokratiskt rimligt behov av att ta reda på de boendes inställning i en så pass avgörande fråga En förutsättning för att veta vad ”folk egentligen anser” Ett klart steg framåt att grupper med olika åsikter inom området får en gemensam grund att stå på och hänvisa till, i stället för gissningar Ger utrymme för ökad delaktighet Nackdelar Vilket egentligt syfte skulle en enkät uppfylla? Sent påkommen med tanke på att kommunen nu tagit ett beslut om hur ett VA system kommer att utformas Ingen möjlighet att påverka detta beslut En kvalitetsmässigt väl genomför enkät kostar pengar Det finns uppenbara både för- och nackdelar för en enkät. Styrelsen anser att frågan återigen bör underställas årsstämman för beslut. Ett viktigt argument för en sådan hållning är att vi nu har mer påtagliga underlag för hur ett VA-system kan komma att utformas för området. Främst naturligtvis det LTA-system som kommunen beslutat om och med all sannolikhet kommer att genomföra (dock är beslutet överklagat) men också det förslag som den interna VA-gruppen tagit fram och som baseras på ett lokalt omhändertagande men under kommunens överinseende.

Styrelsen förslag till beslut:

Att motionen underställs årsstämman för beslut sidan 44

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Motion nr 12

Motion i VA-frågan (Bakgrund, historik)

Till styrelsen i ÅHS 2012-01-27 Samfällighetsföreningens styrelse har tillsammans med en krets (60-70 pers sedan 10 år kallade Årsta Havsbads Fastighetsägareförening) verkat för kommunalt VA (K-VA) i Årsta Havsbad (ÅH), sedan 20 år. Omkring 1990 blev ägarna till större område råmark gränsande till ÅH nobbade planläggning/styckning med skälet att de inte hade löst VA-frågan. Vips kallades ÅH en tickande miljöbomb. K-VA i ÅH skulle lösa problemet, då kunde man ju hänga på med sitt område. En tid av kampanj för K-VA följde från styrelsen. I Havsbladet talades bara om LTA-systemet, Dalarö hade det, och det fungerade perfekt. Något tal om alternativ existerade inte, lika lite då som nu. Historien känner vi, styrelsen byttes ut. Nu har vi i 10 års tid åter bearbetats av samma krets. VA frågan och info har bara gällt K-VA. Föreningen Vitsåns Vänner har arbetat för ÅH:s miljö lika länge som frågan om K-VA. Kopplingen är naturlig. Vitsåns vänner motsätter sig alla ytterligare miljögiftutsläpp i Vitsån, som är en av länets värdefullaste reproduktionslokaler för bl.a. havsöring. Införande av K-VA skulle innebära anslutning till Fors ARV, som leder ut avloppsvattnet i Vitsån, efter viss rening. Med detta avlopp följer tungmetaller, fosfor o kväve(3-4 ton), medicinrester, bakterier mm rätt ut i ån. Vitsån mynnar i Hårsfjärden, 2-300 m från våra bad. Resistenta sjukdomsalstrande bakterier mm förs till våra badstränder. Om detta har vi försökt att informera i Havsbladet. Styrelsen/ordföranden har konsekvent hindrat detta, liksom vår information om den närliggande tippen av miljöfarligt avfall, kallad ”jordsortering” och denna verksamhet hotar givetvis vårt grundvatten. Vi har i stället vänt oss till ”Mitt i Haninge”, som i sept. 2010 publicerade vår artikel om styrelsens turer kring Dalaröledningen, samt om styrelsens beställning av K-VA till ÅH. Tack vare långvarigt miljöarbete har vi kontakter som gav oss tillgång till okänt brev från styrelsen, se bilaga, vilket kommunen uppfattat som tillräcklig utredning av situationen i ÅH, samt som en beställning av K VA. Detta var ett brott inte bara mot anläggningsbeslut o stadgar - generellt har gällt ”att vi håller oss utanför medlemmarnas tomtstaket”. Styrelsen skall förvalta samfälligheten, men valet av form av VA är en fråga för den enskilde fastighetsägaren! Ett stort antal medlemmar reagerade på artikeln i Mitt i, och ett par motioner ingavs senare till årsstämman 2011 med protester. Magnus Hagbergs motion resulterade i att en majoritet vid årsstämman var för en objektiv utvärdering av alternativa lösningar till K-VA. Vår målsättning är givetvis rent och hälsosamt dricksvatten i ÅH. Föreningsgården har gästats av en expert, Ridderstolpe, som utifrån kunnande o erfarenhet anser att det finns goda miljövänliga, kretsloppsanpassade lösningar, med samma komfort o bekvämlighet som K-VA, utan dess negativa miljöpåverkan. En anslutning av ÅH till Fors skulle öka miljöbelastningen med ytterligare 10 %. Men innan Hagbergs VA-grupp redovisat sin rapport beslutar styrelsen att VA-gruppen skall upplösas så fort den redovisat sin rapport! Varför då? Har man redovisat realistiska alternativ behöver vi en sakkunnig förstudie gällande förutsättningarna för detta i ÅH. Medel måste avsättas för detta. Att K-VA-kretsen inkl styrelsen har sin agenda klar vet vi, nu gäller först och främst att ÅH-borna får ta del av kommande rapport, med fortsatt möjlighet för de enskilda medlemmarna att göra sin röst hörd. Vi begär därför att styrelsen respekterar VA-gruppens integritet, arbete och redovisning, samt att tillräckliga resurser avsätts i budgeten för såväl expertis som för deras kommunikation av arbetets resultat med ÅH-borna. Föreningen Vitsåns Vänner Lillith och Rolf Nilsson Alvsta 7:51 Siv och Sören Olson Alvsta 7:80 sidan

45

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 sidan

46

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012 sidan

47

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012  

Styrelsens var på motion nr 12 om VA

Den bakgrund som beskrivs i motionen har styrelsen besvarat i föregående års likalydande motion och tas därför inte vidare upp här. I sammanfattning vill vi återigen understryka hur styrelsen de senaste åren kontinuerligt arbetat med att undersöka möjligheten att finna lösningar som fyller samma miljömässiga och realiserbara krav som dagens föreslagna kommunala LTA-lösning. Vi har envist fortsatt hävda att vi behöver förslag till alternativa och flexibla lösningar, både inom och utanför det föreslagna LTA-systemet. Vi har pekat på bristerna med den föreslagna utformningen och har - inte minst – påvisat avsaknaden av en genomgripande konsekvensbedömning av förslaget. Den VA-grupp som utsågs våren 2011 efter stämmobeslut har nu efter ett mycket förtjänst fullt arbete tagit fram ett förslag som uppfyller de kriterier som ställdes. Förslaget har redovisats både internt och externt – för VA-enheten – samt publicerats på hemsidan och kommer också att tas upp under kommande stämma. Förslaget visar hur ett lokalt omhändertagande av både BDT och spillvatten kan anordnas på ett miljömässigt hållbart sätt. Kravet på flexibilitet som är anpassat till den enskilda fastighetsägarens behov är också uppfyllt. En närmare beskrivning av förslaget finns på hemsidan medan en kortare sammanfattning framgår på annan plats i denna kallelse till stämman.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta att motionen därmed är besvarad.

sidan 48

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

VEM HAR RÄTT ATT RÖSTA?

Rätt att rösta i beslut har endast de som är medlemmar i Årsta Havsbads samfällighetsförening, d.v.s. fastighetsägare och arrendatorer inom Årsta Havsbad. Röstberättigad fastighetsägare som ej närvarar vid årsmötet kan rösta genom ombud, om ombudet kan förete fullmakt vid registreringen inför årsstämman. Registrering av röstberättigade deltagare i årsstämman kommer att ske vid ingången genom avprickning i fastighetsregistret. För att påskynda registreringen ombedes röstberättigade deltagare att ha sin fastighetsbeteckning enligt fastighetsregistret till hands vid entrén. Obs endast en röst per fastighet, det är därför vi prickar av fastighetsbeteckning och inte fastighetsägarens namn.

Angående fullmakt

Medlem får med fullmakt företräda endast en enda frånvarande medlem vid röstning. Frånvarande medlem får utfärda endast en enda fullmakt för röstning.

………………………………………………………………………………………….………..

FULLMAKT Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsstämma den 19 april 2012

Röstberättigade deltagare i Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsstämma den 19 april 2012 skall antingen vara registrerad som ägare eller arrendator av fastighet inom samfälligheten, eller kunna förete denna fullmakt för att företräda denne. Fullmakten skall lämnas till funktionären vid entrén i utbyte mot röstkort. Jag ..............................................................................................................................................................

(Namn, adress, fastighetsbeteckning) befullmäktigar härmed ...............................................................................................................................

(Namn, adress) att i röstning företräda mig i årsmötesförhandlingarna (enligt ovan). ................................................................................ …………………………………………………………… (Fullmaktsgivarens namnteckning) Fullmaktsgivarens fastighetsbeteckning) sidan 49

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Egna anteckningar

sidan 50

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2012

Egna anteckningar

sidan 51

Viktigt om anmälan av ägarbyte

För att hålla debiteringslängden aktuell är det viktigt att ägarbyten anmäls till styrelsen. I annat fall skickas räkningen på samfällighetsavgiften, liksom Årsta Havsbladet, till den förre ägaren. Om nya ägare inte nås av Årsta Havsbladet, vet de kanske inte vart ägarbytet skall anmälas. Observera att vid köp eller försäljning av fastighet skall säljare och köpare överenskomma om vem som ska betala samfällighetsavgiften. Använd talongen nedan vid anmälan av ändringar. Talongen postas till

Årsta Havsbads samfällighetsförening, Box 32, 137 97 Årsta Havsbad

, eller lämnas i brevlådan ovan Du kan även mejla ändringsanmälan till [email protected]

Årsta Havsbads samfällighetsförening Fastighetsbeteckning Adress i Årsta Havsbad (väg och postlåda/postbox nummer) Tidigare ägares namn Uppgifter om ny ägare: Namn 1 Namn 2 (om två ägare finnes) Folkbokföringsadress Postadress och postnummer Eventuella upplysningar Datum för ändring Folkbokföringsadress Postadress och postnummer Uppgiftslämnarens underskrift

Sommarungdom sökes Dags att anmäla dig till feriearbete i Årsta Havsbad

Du som är 15-18 år kan få en tids trevligt jobb på hemmaplan! Ungdomslaget jobbar halvtid på vardagar hela sommaren. En nyhet för året är att det kommer att ställas högre krav på prestation än tidigare år. Vi söker därför dig som är arbetsvillig, engagerad och verkligen vill göra en insats för att hålla området i rent och snyggt För ytterligare information om arbetet, se hemsidan www.arsta-havsbad.se

Skriv en kort ansökan och berätta om dig själv och när du kan arbeta (ange veckor). Lämna eller posta

senast sista april

till

Årsta Havsbads samfällighetsförening Box 32 Torget, 137 97 Årsta Havsbad

Eller mejla till [email protected]

Senaste nytt

och annat nyttigt om Årsta Havsbad finner du enklast på samfällighetens egen hemsida www.arsta-havsbad.se