Kallelse till 2014 - Årsta Havsbads samfällighetsförening

Download Report

Transcript Kallelse till 2014 - Årsta Havsbads samfällighetsförening

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Kallelse till 2014 års stämma i Årsta Havsbads samfällighetsförening Tisdagen den 29 april kl. 19.00 Aulan i Fredrika Bremerskolan Dalarövägen 64, Handen

VÄLKOMNA!

Tag med hela denna kallelse! Personnamn och fastighetsbeteckning uppges vid entrén för avprickning i röstlängden. Fullmakt finns på sidan 33 OBS kom i tid, avprickning sker från kl 18,30.

Sidan 1

Midsommarlek på 1930-talet. Bilden från Birgitta Ötander-Wahlbergs samling

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Innehållsförteckning

Dagordning för stämman Styrelsens verksamhetsberättelse 2013 3 4-9 Resultatrapport 2013 med budget 2014 10-11 Balansrapport 2013 12 2013 års styrelses signaturer Revisorernas berättelse 2013 Förslag till verksamhetsplan 2014 Underhållsplan Ersättningar och debiteringslängd Förslag till dagvattenpolicy Förslag till namnbyte av väg Valberedningens förslag Motionslista Motion nr 1/2014 on ved Motion nr 2/2014 om arbetsdagar 13 14-15 16-17 18 19 20-21 22 23 24 25 26-27 Motion nr 3/2014 om ekonomi Motion nr 4/2014 om vägbommar Egna anteckningar Fullmakt för röstning på stämman Om ägarbyte och sommarjobb 28-29 30-31 32 33 34 Sidan 2

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

för Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsstämma tisdagen 29 april 2014 kl. 19.00 § 1 § 2 § 3 FRÅGA OM STÄMMANS BEHÖRIGA UTLYSANDE VAL AV ORDFÖRANDE FÖR STÄMMAN VAL AV SEKRETERARE FÖR STÄMMAN § 4 § 5 § 6 § 7 VAL AV TVÅ JUSTERINGSMÄN, TILLIKA RÖSTRÄKNARE GODKÄNNANDE AV RÖSTLÄNGD GODKÄNNANDE AV DAGORDNING STYRELSENS BERÄTTELSE, RESULTAT– OCH BALANSRÄKNING

Se sidan 4 - 13.

§ 8 § 9 REVISORERNAS BERÄTTELSE

Se sidan 14 – 15.

Revisionsberättelsen är avlämnad till styrelsen, där revisorerna föreslår stämman att fastställa resultat– och balansräkningen för år 2013. Se sidan 10 – 12.

BESLUT ANGÅENDE ANSVARSFRIHET FÖR STYRELSEN

Se sidan 15.

§ 10 § 11 ERSÄTTNING TILL STYRELSE OCH REVISORER

Förslag till stämman att godkänna ersättningar till styrelsen och revisorerna, se sidan 19.

STYRELSENS FÖRSLAG TILL BESLUT FÖR 2014

Styrelsen föreslår stämman a.

att godkänna styrelsens förslag till budget för 2014, se sidan 10 - 11 och verksamhetsplan sidan 16 - 17 samt förslag till underhållsplan för de närmaste 20 åren, se sidan 18.

b.

att godkänna styrelsens förslag till debiteringslängd för 2014 och att fastställa att avgiften per andel för skötsel och underhåll är 410 kr, se sidan 19.

c.

att fastställa att årsavgiften delas upp i två inbetalningar med två fakturor i samma utskick, en att betalas senast den 31 maj och den resterande delen senast den 30 november 2014, se sidan 19.

d.

att godkänna styrelsens förslag till dagvattenpolicy, se sidan 20 – 21.

e.

att godkänna styrelsens förslag till namnändring av Parkvägen till Västra och Östra Parkvägen, se sidan 22.

§ 12 VAL AV ORDFÖRANDE OCH STYRELSELEDAMÖTER

Se sidan 23.

§ 13 VAL AV STYRELSESUPPLEANTER

Se sidan 23.

§ 14 § 15 VAL AV REVISORER OCH REVISORSSUPPLEANT FÖR SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN OCH DESS VERKSAMHETSOMRÅDEN.

Se sidan 23.

VAL AV VALBEREDNING § 16 MOTIONER FRÅN MEDLEMMARNA

Motioner och styrelsens förslag till beslut, se sidan 24 31

§ 17 ÖVRIGA FRÅGOR § 18 MEDDELANDE OM PLATS DÄR STÄMMOPROTOKOLLET HÅLLES TILLGÄNGLIGT § 19 STÄMMANS AVSLUTANDE Sidan 3

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Styrelsens förvaltningsberättelse verksamhetsåret 2013

Ordförande: Vice ordförande: Kassör: Sekreterare: Ledamöter: Suppleanter:

Styrelse

Bo Hellberg Marianne Rocklind Fredrik Löfstedt Rickard Wahlberg Ingela Widén Monika Malaguti Mathias Bierfeldt Börje Johansson, ersättare nr 1 Anna Andersson, f. Pettersson, ers. nr 2 Bertil Lindborg, ersättare nr 3 Ingeman Bengtsson, ersättare nr 4

Revisorer

Den auktoriserade revisionsbyrån Parameter revision fick vid 2012 års stämma uppdraget att utföra revisionen i ÅHS. Förutom Marie Nordlander från Parameter revision valdes: Ordinarie: Gabriel Bartoletti för två år Suppleanter: Carl Johan Dahlberg för ett år Styrelsen har under 2013 haft 13 styrelsemöten samt en längre arbetsdag under hösten.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet (Au) har rollen att hantera akuta frågor som inte har kunnat vänta till nästa ordinarie styrelsemöte. Mestadels har ärenden hanterats genom mail och telefonsamtal. Au har bestått av Bo Hellberg, Marianne Rocklind, Fredrik Löfstedt och Rickard Wahlberg.

Ansvarsfördelning

Ledamöter i styrelsen har haft speciella ansvarsområden, utöver det som naturligt följer med befattningen: Bo Hellberg Planärenden, VA, Mark o Park, Vattenområden, Underhållsplanen Marianne Rocklind Fredrik Löfstedt Rickard Wahlberg Ingela Widén Monika Malaguti Mathias Bierfeldt Börje Johansson Anna Andersson Bertil Lindborg Ingeman Bengtsson Anläggningsbeslutet, Ekonomi, VA, Information o Havsbladet Hyresavtal o övriga avtal, Försäkringar, Ekonomiansvarig El (avtal/underhåll) Ansvarig för sommarvattnet Trafik och Parkering Byggnader och Trappor Snöröjning, SRV Brevlådor och Postboxar Dagvatten och Diken Vägar

Verksamhetsområden (f d sektioner)

Årsta Havsbads samfällighetsförening har följande verksamhetsområden:    Årsta Havsbads Tennisklubb Årsta Havsbads Bastubadarsällskap Hårsfjärdens Båtsällskap Verksamhetsområdena, som har sin egen ekonomi och egna medlemsavgifter, har bedrivit verksamhet i likhet med tidigare år. Dess verksamhet skall i första hand finansieras genom avgifter från brukarna.

Sidan 4

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Förvaltningsberättelse 2013

Under året har sedvanligt löpande underhåll utförts. Den största investeringen under året har varit nybyggnation av den yttre pirarmen vid Vår Bostads vägs brygga, drygt 1,2 Mkr. Resultaträkningen för året återfinns på annan sida i årsmöteskallelsen. Vi kan där notera att resultatet för den löpande driften gick med ett litet underskott, 4.824 kr. När det gäller det periodiska underhållet har vi inte projektfört lönekostnaderna för det vi gjort i egen regi men på det sättet har kostnaden endast blivit 1/3 av kostnaden för eventuella entreprenörer. Detaljplanen vann laga kraft den 20 mars 2013, vilket föranleder ett nytt anläggningsbeslut då samfälligheten i och med införande av kommunalt vatten och avlopp i fortsättningen inte har ansvar för sommarvattensystemet, som kommer att läggas ner. Styrelsen har vid ett par tillfällen inbjudit alla föreningars ordföranden och vice ordföranden till samtal om det nya anläggningsbeslutet och inhämtat synpunkter från de olika föreningarna. Representanter från Föreningen Bevara Sommarstaden Årsta Havsbad och Årsta Havsbads Fastighetsägareförening har tillsammans med Bo Hellberg, Marianne Rocklind och Göran Johansson deltagit i möte hos Hans Rosén, lantmäteriet. Underhandssamtal och fler möten kommer att ske innan Hans Rosén kommer att presentera ett förslag till nytt anläggningsbeslut vid årets stämma. Styrelsens VA-grupp träffar regelbundet de tjänstemän på kommunens VA-enhet, som är ansvariga för Årsta Havsbads VA-utbyggnad. Minnesanteckningar från dessa möten läggs ut på samfällighetens hemsida efter varje sådant möte. Vid dessa möten deltar även representanter från Föreningen Bevara Sommarstaden Årsta Havsbad och Årsta Havsbads Fastighetsägareförening.

Underhåll – löpande och periodiskt

VATTENSYSTEMET

Driften av sommarvattensystemet har även under 2013 fungerat bra och vattenkvalitén har varit hög. Några avbrott har skett och snabbt åtgärdats av Sjörensarn. Kostnaden för driften blev tyvärr fortsatt hög i år, nästan 650.000 kr, mycket på grund av att många är dåliga på att lossa sina vattenslangar vid sitt tappställe på hösten. Där fryser nämligen rören sönder. Vi hade under våren 2013 stora problem vid uppstarten, då det visade sig att ledningar förstörts av tjälen och följden blev felsökning, grävarbeten och kostnader för nya kopplingar. Vi har även varit tvungna att stänga av två vintertappställen, det ena bakom Skärgårdsboden och det andra på Skutvägen, då dessa gått sönder. Badvattnet har även under 2013 varit av bra kvalité vid de tre provtillfällen, som Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund kräver av oss. Ingela Widén har varit styrelsens ansvarige för sommarvattnet.

DAGVATTEN

Årets snösmältning visade på de svagheter och flaskhalsar som vi har i området. Det innebär inte bara att enskilda fastigheter drabbades av blöta och i flera fall översvämmade tomter och källare. Även samfälld mark påverkades, bland annat drabbades vägar av att vattnet tog sig fram på vägbanan i stället för i diken eller ledningar. I ett fall tvingades ÅHS pumpa vattnet över väg och tomt, även fastighetsägare har behövt pumpa ut till dike. Även detta år tvingas vi därför att investera i fler åtgärder för att förbättra avrinningen av dagvattnet. Åtgärderna grundades dels på tidigare gjorda observationer och på årets inspektion av ledningar. Kostnaderna för 2013 uppgick till drygt 262.000 kr inkl. det periodiska underhållet. Det ställs ökade krav på enskilda fastighetsägare, när det gäller lokalt omhändertagande av det regn-och smältvatten som finns på den egna tomten. På några ställen har vi behövt anlita kommunen för att leta fram gränsmarkeringar (tomtrör). En policy för ansvarsfördelningen mellan ÅHS och fastighetsägare kommer som förslag från styrelsen till årets stämma.

Sidan 5

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Ansvarig för dagvatten har Bertil Lindborg varit tillsammans med Göran Johansson, som adjungerad.

MARKUNDERHÅLL

Vi har under 2013 fortsatt med slyröjning i stora badparken samt i Karlslunds lilla badpark med egen personal. Fotbollsplanens upprustning påbörjades under hösten men de stora regnmängderna som föll gjorde planen för vattensjuk för fortsatt arbete. Vårt markområde på Djupdalsvägen har också fått ett rejält lyft av våra ”gubbs” där solen nu kan komma in och torka upp och ge ljus åt omgivningen. Ännu ett projekt i egen regi är strandpromenaden från Båtstigen till stora badparken som rensats och grusats av närboende. Blomsterutsmyckningen vid torget sköttes av vår sommarförvaltning som fick en liten utbildning av HSB, som även i år stod för en stor del av blomstren. Löpande och periodiskt underhåll har under 2013 uppgått till knappt 200.000 kr. Ansvarig för mark, park och vattenområden har Bo Hellberg varit.

VÄGUNDERHÅLL

Kontot för vägunderhåll omfattar främst årligen återkommande underhåll av våra lokala vägar såsom saltning av vägarna för dammbindning. Vägarna har även skrapats ett par ggr under året. Potthål och andra skador har reparerats med fyllning av väggrus av våra ”gubbs”. Något större underhåll av själva vägarna har inte gjorts, då de snart ska grävas upp för vatten och avlopp. Däremot har många vägar fått sina vägrenar slyrensade av tillsynsman och ”gubbs”. Kostnaden för vägunderhåll har varit knappt 90.000 kr inkl. det periodiska underhållet och däri ingår hyra för skylift. Ingeman Bengtsson har varit ansvarig för vägunderhållet.

SNÖRÖJNING

Årsta Säteri har även under 2013 plogat våra parkeringar och större vägar. Kostnaden för året blev nästan 93.000 kr. Ett plogblad har införskaffats till båtklubbens 4-hjuling, som används vid snöröjning i området av ”gubbs”. Börje Johansson har haft ansvaret för snöröjningen.

BYGGNADER OCH TRAPPOR

Föreningsgården har fått en rejäl uppfräschning invändigt och utvändigt har fönstren målats. Parken har fått en andra trappa vid dansbanan och ”bunkrarna” har renoverats med färg på väggarna, nya hyllor, nya luckor och ventilation har installerats. Trappan vid Vår Bostads väg har kompletterats med barnvagnsramp. Då alla arbeten har blivit utförda av sommarungdomar, ”gubbs” och tillsynsmän, så har kontot för löpande underhåll av byggnader och det periodiska underhållet endast uppgått till knappt 97.000 kr. Arbetskostnader för dessa åtgärder belastar lönekonton. Det periodiska underhållet för byggnader omfattar även elarbeten som utförts i Båtklubbens hus, bastun och i ”bunkrarna” vid dansbanan. Ansvarig för byggnader och trappor har Mathias Bierfeldt

BRYGGOR

Den stora insatsen att förnya den yttre delen av Vår Bostads Brygga har nu färdigställts. Då arbetena gått bättre än förväntat så gavs möjligheter att köpa en pontonbrygga till kraftigt reducerat pris om beställningen gjordes hösten 2013. Leveransen sker under vårvintern när alla tillstånd är uppdaterade. Vi har sedan tidigare sökt och fått bygglov och strandskyddsdispens. Priset för bryggorna ligger inom budget för årets periodiska underhåll av bryggor.

Sidan 6

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Vi kan konstatera att vi slipper isen i år och därmed klarar sig badbryggan från en tur på fjärden. Vid upptagningsrampen har båtklubben gjort en brygga, som underlättar sjösättning och upptagning avsevärt, av spillvirke från Vår Bostads Bryggan. Det periodiska underhållet för bryggor uppgick till 1.553.121 kr. Ansvarig för bryggor har Bo Hellberg varit.

EL

Samfälligheten hyrde i höstas en skylift för slyrensning och man passade då på med att seriebyta all vägbelysning i Årsta Havsbad, då det inte är gjort sen 2004. Samtidigt rengjordes alla kupor på de 64 belysningsstolparna. Torgets lampor har bytts ut under hösten från natriumlampor till energilampor pga att ett antal dyra driftdon gått sönder, vilka inte behövs till energilampor. Samtidigt som samfälligheten sparar c:a 2.000 kr per år i energiavgift. Vi har även bytt ljusreläer som tänder gatubelysningen, vilket även det har gett en besparing på 2.000 kr per år. Kostnaderna för all belysning och värme i byggnader har uppgått till drygt 247.000 kr. Då man nu börjat gräva för VA utmed Årsta Havsbadsvägen avvaktar samfälligheten med satsningen på bättre belysning vid brevlådorna vid Runda Plan, Videnäsvägen och Karlslund. Leif Söderberg har varit elansvarig.

Drift och Administration mm

LÖNER OCH MÖTESERSÄTTNINGAR

Under året har 60 personer uppburit lön, arvoden och/eller mötesersättningar. Av dessa utgör 27 stycken våra sommarungdomar. Ordförande och Vice Ordförande i samfällighetsföreningen har uppburit ett fast arvode på 3.000 kr/månad vardera. Styrelsens sekreterare har uppburit ett fast arvode på 1.000 kr per mötesprotokoll som producerats och skickats ut. Kassören har fått 8.000 kr/år och övriga styrelsemedlemmar har erhållit 4.000:-/år som ett grundarvode. Dessa arvoden är beslutade av styrelsen efter den budgetram som årsmötet fastställer för kontot ”Löner – Administration & bokföring”. Utöver detta har varje styrelseledamot erhållit 250 kr/möte i enlighet med årsmötesbeslut. Den generella timlönen för arbete med speciella uppdrag (beslutade på styrelsemöte), har i enlighet med beslut på årsmötet legat på 150 kr. Arvodet till föreningens revisor är 4.000 kr per revisionsår (beslutat av årsmötet). Parameter revision tar ut en kostnad på 25.000 kr och då ingår även HBS i den summan. För alla ovan angivna belopp tillkommer sociala avgifter för föreningen utom för Parameter.

INFORMATION

Samfällighetens medlemstidning ”Årsta Havsbladet” kom ut med två nummer även under 2013. Redaktör är Marianne Rocklind och för form och layout står Claes Andersson. En tidning kostar knappt 50.000 kr inkl. löner, tryck och porto. Annonsintäkterna för varje tidning är c:a 15.000 kr. Den totala kostnaden för information är för år 2013 knappt 58.000 kr. Richard Roosvall, Havsbladets tidigare redaktör, är den som hjälper oss med att sammanställa kallelsen till stämman och ser till att den kommer ut till alla medlemmar.

Sidan 7

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 På samfällighetens hemsida www.arsta-havsbad.se kan man läsa vad som händer under ”Senaste nytt”, webbmaster är Pelle Pettersson. Protokollen från VA-möten med kommunens VA-avdelning och styrelsens representanter läggs ut efter varje möte liksom sammandrag från styrelsens mötesprotokoll. Områdets 8 anslagstavlor står för en stor del av ÅHS information till medlemmarna. Vid årets ”Skärgårdsråd” deltog Monika Malaguti och Mathias Bierfeldt som ÅHS representanter. Det är Försvarsmakten/Amf 1 som varje år inbjuder organisationer och föreningar som verkar utmed hela kusten i länet för att berätta om sin verksamhet samt lyssna till deltagande föreningars synpunkter och aktiviteter. Marianne Rocklind har ansvarat för ÅHS information under året.

TRAFIK OCH PARKERING

Intäkterna för parkering består av två olika delar, dels intäkterna från P-automaterna och dels de avgifter vi medlemmar betalar för våra förhyrda platser. Sommaren var solig så den kommersiella verksamheten gav en stor utdelning med drygt 330 000 kr trots att momskostnader belastar kontot. Intäkterna från medlemmarna blev drygt 170 000 kr. Under året som varit har vi satt upp vägbulor på infartsvägarna från Årsta Havsbadsvägen för att påminna alla om att sänka hastigheten. Vi har även satt upp många nya vägnamnskyltar, så att det ska bli lättare att hitta i området. Slyrensningen längs med våra vägar har fortgått under vår och höst för att ytterligare öka trafiksäkerheten. Monika Malaguti har varit ansvarig för trafik och parkering.

FÖRENINGSGÅRDEN

Tillsynsman Jan Holm administrerar uthyrningsverksamheten Årsta Havsbads föreningar får nyttja lokalen kostnadsfritt, övriga medlemmar får erlägga hyra mellan 300-500 kronor beroende av hur lång aktiviteten är. Totalt 88 sammankomster varav : 72 Föreningsmöten 16 Medlemsuthyrningar Intäkterna för 2013 blev 6.700 kr och går till lokalens underhåll.

BREVLÅDOR OCH POSTBOXAR

Vid Runda plan finns inga platser kvar för brevlådor, så märk din brevlåda tydligt eller allra helst sätt dit en skylt med namn och adress annars måste din brevlåda tas ner för att ge plats åt dem, som vill ha post. Brevbäraren har stora svårigheter att hitta rätt brevlåda, då märkningen är dålig och ibland obefintlig. Till våra postboxar på torget finns det fortfarande en liten kö. Ansvarig för brevlådor och postboxar har Anna Andersson varit.

MEDLEMSREGISTER OCH BOKFÖRING

I den ekonomiska förvaltningen, som numera sköts av EREKO AB, ingår även att hålla föreningens register uppdaterade. Kostnaden för år 2013 är 140.000 kr. Det kan konstateras att medlemmarnas betalningsmoral är tämligen god. Det stora flertalet medlemmar betalar ansvarsfullt årsavgiften senast på förfallodagen. Som vanligt försöker vi att hålla våra medlemsregister aktuella, och där behöver vi er hjälp. Det finns ingen automatisk process som larmar oss om en fastighet byter ägare eller om en ägare byter bokföringsadress. Ni måste hålla oss informerade!

Sidan 8

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

FÖRVALTNINGEN

Jan Holm har även under detta år skött det vi tidigare kallat ”sommarförvaltningen”. Under 2013 har han haft hjälp av ett antal ”gubbs”. Ur gruppen ”gubbs” har en person utkristalliserats, som turligt nog bor i Karlslund, Leif Söderberg, vilket betyder att Leffe mestadels har verkat som tillsynsman i den östra delen av Årsta Havsbad. Området är stort och ett tillskott av en ytterligare tillsynsman har betytt mycket för skötseln av Årsta Havsbad inte minst för sommarungdomarna som haft två handledare. I likhet med tidigare år utför förvaltningen en hel del jobb som vi annars hade behövt ta in externa entreprenörer för. Det rör sig om alltifrån bygg- och vvs-jobb till slyröjning och städning. Av detta skäl har vår egen lönekostnad ökat men i gengäld har vi under 2013 betydligt färre fakturor från externa entreprenörer. Vi har som vanligt kunnat erbjuda många ungdomar från området enklare sommararbete med t ex städning, målning, oljeimpregnering och annat enklare underhåll. Lönekostnaden för tillsynsverksamheten har varit:   för förvaltningen, 478.523 kr (exklusive sociala avgifter) ör ungdomslaget, 105.358 kr (exklusive sociala avgifter)

KOMMUNALT BIDRAG

Vi fick 40.000 kr som ett driftbidrag från Haninge kommun, som har använts till att delvis finansiera de utgifter vi belastas med i och med alla besök på våra attraktiva badstränder. Man kan se det som att detta bidrag finansierar en del av sommarförvaltningens arbete, samt en del av kostnaderna för renhållningen av våra badplatser. Styrelsen har ansökt om högre bidrag men ännu ej fått gehör för sina krav.

KÖP AV TJÄNSTER FRÅN NÄRSTÅENDE FÖRETAG

Efter beslut på årsmötet 2011 redovisar vi här de tjänster styrelsen köpt från närstående företag. Under 2013 har inga köp skett.

Sidan 9

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Resultaträkning 2013-12-31

Driftsintäkter Medlemsintäkter (andelar) Hyresintäkter Parkeringsintäkter Kommunala bidrag Ränteintäkter Annonsintäkter Intäkter ledningsrätt Återbetalning av moms för byggkostnader Båtsektionens avsättning till underhållsfonden Diverse intäkter Summa driftsintäkter Utfall 2012 Budget 2013 Utfall 2013 Budget 2014 2 807 060,00 2 917 865,00 2 917 865,00 3 028 670,00 178 004,55 372 332,69 40 000,00 14 996,00 27 550,00 180 000,00 400 000,00 40 000,00 10 000,00 25 000,00 174 925,00 504 083,00 40 000,00 6 145,00 30 050,00 104 900,00 65 243,00 192 000,00 400 000,00 40 000,00 10 000,00 30 000,00 0,00 65 243,00 65 243,00 65 243,00 220 000,00 3 989,38 220 000,00 4 000,00 220 000,00 9 558,81 220 000,00 5 000,00 3 729 175,62 3 862 108,00 4 072 769,81 3 990 913,00 Driftskostnader Löpande Underhåll Vattensystem Löpande Underhåll Diken, dagvatten Löpande Underhåll Byggnader Löpande Underhåll Vägar Löpande Underhåll Mark, vattenområden Löpande Underhåll Bryggor Löpande Underhåll & förbrukning El Utredningar nytt VA-system/anläggningsbeslut Trafikåtgärder och parkering Snöröjning Renhållning, sopor&latrin Information och trycksaker Kontorsmaterial, data, porto mm Försäkringar Förbrukningsinventarier Driftskostnader för förvaltningen Löner - styrelsearvoden Löner - förvaltningen Löner - sommarungdom Löner - övrig egen personal Mötesersättningar Milersättningar Övr kostnadsersättningar Sociala avgifter Köpta tjänster - sommarförvaltningen Köpta tjänster, databassökn, bankavgifter mm Köpt tjänst - ekonomisk administration Köpt tjänst - revision Stämmor, möten, representation Diverse kostnader 710 433,00 14 812,50 44 077,00 204 302,00 134 346,00 13 861,00 293 912,00 6 000,00 5 704,00 99 801,00 86 315,50 56 183,00 42 486,50 91 247,00 24 090,00 85 496,10 114 525,00 233 298,00 97 473,00 165 287,00 33 250,00 4 669,35 0,00 120 856,31 43 750,00 21 202,75 122 782,00 0,00 41 161,00 1 035,00 600 000,00 20 000,00 50 000,00 120 000,00 120 000,00 20 000,00 290 000,00 50 000,00 50 000,00 120 000,00 90 000,00 80 000,00 50 000,00 95 000,00 20 000,00 75 000,00 120 000,00 280 000,00 130 000,00 140 000,00 45 000,00 3 000,00 0,00 130 000,00 25 000,00 140 000,00 20 000,00 60 000,00 5 000,00

Sidan 10

647 292,00 20 031,00 7 212,00 73 209,00 164 060,00 0,00 247 185,90 3 300,00 88 405,00 92 813,00 85 586,00 57 635,00 61 138,75 98 064,00 40 038,00 93 757,43 120 000,00 478 523,00 105 357,50 191 820,00 49 450,00 7 575,60 26 132,70 163 045,71 46 089,80 140 063,00 25 568,00 34 042,00 2 199,00 650 000,00 20 000,00 10 000,00 70 000,00 70 000,00 10 000,00 290 000,00 130 000,00 20 000,00 110 000,00 90 000,00 60 000,00 60 000,00 100 000,00 40 000,00 90 000,00 110 000,00 450 000,00 105 000,00 190 000,00 50 000,00 5 000,00 35 000,00 160 000,00 30 000,00 140 000,00 26 000,00 50 000,00 5 000,00

Avsättning till underhållsfond enligt plan Summa driftkostnader årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 889 600,00 908 000,00 908 000,00 908 000,00 3 801 956,01 3 856 000,00 4 077 593,39 4 084 000,00 Årets Resultat Kostnader för periodiskt underhåll Vattensystemet Diken, dagvatten Byggnader - Restaurangen Övriga Byggnader Vägar Mark, vattenområden Bryggor Summa periodiskt underhåll -72 780,39 6 108,00 -4 823,58 -93 087,00 45 857,50 0,00 0,00 70 640,00 0,00 100 000,00 285 000,00 0,00 100 000,00 135 000,00 0,00 242 283,00 0,00 88 955,00 14 673,00 20 380,00 200 000,00 33 508,00 20 000,00 1 525 000,00 1 553 121,00 156 877,50 2 345 000,00 1 932 540,00 0,00 400 000,00 0,00 100 000,00 0,00 100 000,00 250 000,00 850 000,00 Utnyttjad avsättning till underhållsfond Årets uttag ur underhållsfond, utöver avsättning 156 877,50 908 000,00 908 000,00 850 000,00 0,00

Sidan 11

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Omsättningstillgångar Kassa Nordea (Plusgiro & Föreningskonto) Nordea Sparkonto

Balansräkning per 2013-12-31

2012-12-31 -2 485,04 283 706,36 1 450 359,67 Skattekontot Medlemsfordringar Fordran på Årsta Havsbads Tennisklubb ( - se not 1) Diverse kortfristiga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Summa omsättningstillgångar Inventarier ( - se not 2) Upplupna kostnader & förutbetalda intäkter Skuld till Stugägareföreningen Förskottsbetalda lägenhetshyror Upplupen moms Upplupen skatt & sociala avgifter Summa skulder Underhållsfond Förändring underhållsfond Årets resultat Summa eget kapital -12,00 20 700,00 192 000,00 -22 219,00 49 370,00 1 971 419,99 1,00 1 971 420,99 412 586,00 0,00 18 300,00 41 019,00 103 754,00 575 659,00 735 820,88 732 722,50 -72 781,39 1 395 761,99 1 971 420,99 2013-12-31 5 162,00 281 171,54 471 500,88 1,00 6 575,00 180 000,00 -7 836,00 0,00 936 574,42 1,00 936 575,42 435 839,00 0,00 18 300,00 3 473,00 112 565,00 570 177,00 1 395 761,99 -1 024 540,00 -4 823,57 366 398,42 936 575,42 o Nordea PlusGiro & Föreningskonto: 0,00% o Nordea Sparkonto: 1,15% på belopp som är innestående en hel månad. 2) Inventarieförteckning är upprättad av styrelsen. Bokfört värde är symboliskt 1:-.

Sidan 12

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Sidan 13

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Revisionsberättelse för verksamhetsåret 2013 Sidan 14

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Sidan 15

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Verksamhetsplan/Budgetkommentarer

Med styrelsens budgetförslag planeras för en ökad årsavgift till 410 kronor/andel. En ökning med 15 kr från föregående år. Kostnaden för det periodiska underhållet planeras till 850.000 kr ( 2.345.000 kr för 2013) enligt bilagt budgetförslag. Vi vågar inte hoppas på en lika fin sommar 2014 som den vi fick 2013 med stora parkeringsintäkter. I avtalet med SIAAB står det att parkeringen ska vara tom under sommarmånaderna. Kommunens ”infobod” med informationstavla kommer att stå kvar året runt så länge VA-utbyggnaden pågår, vilket ÅHS inkasserar 12.000 kr för varje sommar. Dagvattensystemet kommer drastiskt att öka våra kostnader framöver. Som fastighetsägare får var och en av oss en lägre anslutningsavgift för VA, c:a 30.000 kr, vilket blir 25 milj totalt för Årsta Havsbad, pga att kommunen inte tar hand om vårt dagvatten. Den summan skulle samfälligheten behöva för att bygga upp ett dagvattensystem, då kommunen inte är villig till detta. Stora investeringar kommer att behövas framöver även om vi förhoppningsvis inte kommer upp i den summan. Som tillsynsmän kommer Jan Holm fortsätta att vara tillsammans med Leif Söderberg, vilka ersätter rollen som sommarförvaltare, då de är igång större delen av året. De ovärderliga ”gubbsen” som ställer upp i vått och torrt räknar vi fortsättningsvis med. Vi räknar även med att ha ett

25-

tal ungdomar i arbete under sommaren 2014. EREKO kommer att fortsätta arbetet med vår ekonomiska förvaltning. Kostnaden har ju ökat då vi numera fakturerar medlemmarna i två omgångar. Nedan kommenteras speciellt de poster i vårt budgetförslag som kommer att prägla verksamhetsåret 2014. Man bör då komma ihåg att en stor del av verksamheten omfattar mer eller mindre fasta kostnader, som inte är så enkla att påverka även om styrelsen hela tiden strävar efter att hålla nere kostnaderna.

Förvaltningen

Förvaltningen består av både praktiska och administrativa arbetsuppgifter. Styrelsen har traditionellt skött den senare men under senaste åren har vi adjungerat bl.a. Göran Johansson när det gäller dagvatten och Kent Melander i bygglov- och strandskyddsfrågor samt även Bengt Andersson i byggfrågor. Valberedningens förslag är att minska antalet suppleanter med två och i stället ge styrelsen möjlighet att använda sig av lämpliga krafter som behövs vid omvandlingen av Årsta Havsbad. Den praktiska delen kommer att skötas av våra två tillsynsmän och frivilligstyrkan, även kallad ”Gubbs”, som är tillgängliga året runt för olika sysslor. Till det så har vi våra sommarungdomar, som gör de traditionella sysslorna för sommarungdomarna. Under 2013 har rejäla satsningar gjorts på slyrensning i hela området, vilket har varit kostnadskrävande. Nu förutsätter styrelsen att medlemmarna själva håller efter ris och sly som växer ut över staketen. Därför har budgeten sänkts till 450.000 kr för förvaltningens löner.

Byggnader

Dansbanans orkesterbyggnad planerar vi att renovera och samtidigt göra om så att ett förrådsutrymme skapas för utrustning till aktiviteterna. Även föreningsgården och museistugan ska ses över och målas utvändigt liksom båtklubbens hus. Både museistugan och torgets längor behöver nya vindskivor och fasadförbättringar. Periodiskt underhåll är budgeterat till 100.000 kr.

Mark, Park och Torget

Fotbollsplanen vid Idrottsvägen ska hyvlas av och få ett nytt grusskikt inför årets säsong. Vi använder de gamla massorna till att fylla ut en plan yta för basketkorgarna. Stängslet till fotbollsplanen kommer samtidigt att repareras. Växter ska planteras vid torgets platå och slyrensning planeras vid Blockstigen samt vid stigen mellan Galärstigen och Videnäsvägen. Periodiskt underhåll är budgeterat till 100.000 kr och löpande underhåll till 70.000 kr.

Sidan 16

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Trafik och Parkering

För att öka trafiksäkerheten ämnar vi placera ut flera vägbulor. Vi kommer också att fortsätta med slyrensning ur trafiksäkerhetssynpunkt men hoppas att alla fastighetsägare tar sitt ansvar och rensar sitt eget sly, så att vi inte behöver bekosta detta med samfällighetens medel. Budgeten för 2014 är 20.000 kr.

Bryggor

Bryggorna tar ett par lugnare år nu. Det är mindre ingrepp så som förstärkningar av stenkistor och byggnation av jolleramper, som ger periodiskt underhåll på 250.000 kr.

Dagvatten

Dagvattensystemet är slitet och kommer delvis att renoveras och förnyas. Där det krockar med kommande kommunala VA ledningar kan åtgärderna bli samordnade. Vi har budgeterat periodiskt underhåll med 400 000 kr enligt en utredning som gjorts. Först inspekterades med filmning och området inventerades, därefter utarbetades åtgärdsförslag på respektive rörsträcka utifrån utredningens alternativ. För löpande underhåll är 20.000 kr budgeterat.

Nytt anläggningsbeslut

Ett lantmäterisammanträde ska hållas i slutet av maj dit alla medlemmar kallas. Vid sammanträdet går lantmätaren igenom bakgrund till sammanträdet och redogör för utfört arbete och presenterar förslag till nytt anläggningsbeslut. Det kommer att finnas möjlighet till diskussion och synpunkter. Därefter sammanfattar lantmätaren det hela och slutligen är det lantmäteriet som beslutar i frågan. Lantmäteriet tar ut en kostnad för detta på c:a 130.000 kr.

VA-anslutningskostnader för ÅHS

För de anläggningsavgifter som samfällighetsföreningen måste betala och i samband med anslutningen bygga om berörda byggnader avser styrelsen att det ska lånefinansieras. På det sättet belastas framtida brukare, då det är helt nya investeringar som inte ska belasta dagens samfällighetsavgift. Det skulle bli fallet om vi tog in den investeringen i dagens underhålls- och förnyelsefond. Anslutningsavgifterna kommer att belasta 2015 och 2016 års budget.

Hantering av föreningens eventuella likviditetsbehov / lån

Styrelsen vill påminna om 2012 års stämmobeslut att det gäller löpande framöver, då stämman biföll styrelsens förslag att uppta lån/kredit med tilläggsyrkandet att begränsa nivån för ett lån/kredit till max 1,5 milj kronor. Den budget styrelsen lägger fram har ett underskott på knappt 100.000 kr. Styrelsen avstår från att höja avgiften mer än 15 kr i år, då våra höga kostnader för vattnet succesivt kommer att minska de kommande åren.

Sidan 17

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Periodisktunderhåll /förnyelsefond. UH PLAN FÖR HELA ÅHS BRYGGOR BYGGNADER MARK,PARK OCH TORGET HBS ÅHS Totalt VA ANLÄGGNING VÄGAR DIKEN, DAGVATTEN Totalt underhåll per år/ uttag ur fond Avsättningar från tidigare år Total Årlig avsättning till fond Fortsättning UH PLAN FÖR HELA ÅHS BRYGGOR HBS ÅHS Totalt BYGGNADER MARK,PARK OCH TORGET VA ANLÄGGNING VÄGAR DIKEN, DAGVATTEN Totalt underhåll per år/ uttag ur fond Avsättningar från tidigare år Total Årlig avsättning till fond 2014

(Kkr)

185 65

250 100 100 - - - 400 850 179

908 2015

(Kkr)

35 95

2016

(Kkr)

35 120

2017 2018

(Kkr) (Kkr)

75 985 55 965

2019

(Kkr)

25 35

2020 2021

(Kkr) (Kkr)

65 35 25 95

2022

(Kkr)

25 270

2023 2024

(Kkr) (Kkr)

75 275 55 255

130 155 130 1950 60 90 130 295 10 60 30 390 540 320 300 500 40 105 95 50 68 - 50 - - - - - - - - - 110 100 100 - - - - - - 50 80 100 200 500 51 252 130 530 - 300 - - - - - - 153 54 - 100 - 50 100 - - 100 390 179

908

570 335 2540 - 968 910 531 1 147 283 179 179 179 179 179 179 179

908 908 908 908 908 908 908

2000 2884 179 179

908 908 2025

(Kkr)

275 255

260 - - - 55 100 415 179

908 2026

(Kkr)

65 25

2027

(Kkr)

225 35

2028

(Kkr)

2029

(Kkr)

35 55 95 25

2030

(Kkr)

25 270

2031

(Kkr)

145

2032

(Kkr)

35 75 55

2033

(Kkr)

25 120

80 180 145 130 130 60 80 130 - 150 200 200 50 - 200 - - - - - - - - - - - - - - - - - 56 57 58 459 60 61 61 - - - 100 - - 100 - - 136 179

908

387 503 789 240 221 341 130 179 179 179 179 179 179 179

908 908 908 908 908 908 908

##### 508 210 ##### ##### #####

2014-2033

3060

5045 3350 508 210 2407 3050 14570 3580 908

Sidan 18

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Förslag till ersättningar till styrelse och revisorer

1.

2.

Arvode för föreningens administration 110 000 kr, vilket innebär en sänkning med 10.000 kr, då valberedningen föreslår endast 2 suppleanter. Mötesersättning om 250 kr per styrelsemöte, och annat protokollfört möte, för styrelsens ledamöter och suppleanter (oförändrat). 3.

4.

5.

Arvode till föreningsvald revisor 5 000 kr, då HBS ingår i revisionen. Parameter revision med löpande räkning. Normal revision beräknas till c:a 25.000 kr. Timarvode 150 kr kan efter styrelsebeslut utgå för speciella uppdrag utöver renodlat styrelsearbete (oförändrat). Ovan nämnda belopp är exklusive sociala avgifter. I resultaträkningen redovisas alla sociala avgifter för föreningen på ett separat konto.

--------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------

Total utdebitering blir 3.028.670 kr fördelat med 410 kronor per andel på totalt 7387 andelar. Det innebär en höjning med 15 kr per andel från föregående år. Beloppet skall fördelas på samfällighetsföreningens medlemmar på så sätt som framgår av debiteringslängden, som hålls tillgänglig vid årsmötet. En kopia kan på begäran erhållas av Ereko AB. Den är f n 38 A4-sidor lång och skickas därför inte automatiskt ut till alla medlemmar. Fakturor avseende årets debitering kommer att delas upp på två tillfällen. Första delbetalningen (205:-/andel) skall betalas och resterande del (205:-/andel) skall vara samfälligheten tillhanda senast den . Beloppen skall sättas in på samfällighetens plusgirokonto 48 74 00-4. Påminnelseavgift om 50 kr kommer att debiteras för förfallen obetald faktura. Fakturor som ej betalas efter påminnelse överlämnas till Kronofogdemyndigheten. (Debiteringslängden är i grunden upprättad i enlighet med beslut om andelstal för underhåll vid förrättningssammanträdet den 13 juli 1983. Under årens lopp har dock debiteringslängden förändrats då nya fastigheter tillkommit och andra försvunnit genom sammanslagningar av flera fastigheter.) att debiteringen av andelsavgifter avseende 2014 skall ske med 410 kronor per andel att fastställa att årsavgiften delas upp i två inbetalningar med två fakturor i samma utskick, en att betalas senast den 31 maj och den resterande delen senast den 30 november 2014

Sidan 19

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Styrelsens förslag till dagvattenpolicy:

Policy för hantering av dagvatten, vägtrummor mm i Årsta havsbad Förkortningar: ÅHS: Årsta havsbads samfällighetsförening TV: Trafikverket FÄ: Fastighetsägare a.

Avvattning av samfälld mark via vägar och diken I avsaknad av en förordning eller policy som reglerar detta område utgår vi från följande resonemang: - Då det numera är en relativt stor biltrafik i området har ÅHS ett ansvar för att ha väl fungerande vägdiken, brunnar och ledningar som kan leda bort vattnet utan att andra får problem av det. En relevant fråga för ÅHS i sammanhanget är därför: Har föreningen någon nytta av att få undan detta vatten? I vissa fall kan det ju vara så att både FÄ och ÅHS har nytta av att få undan vattnet. Man får då försöka nå en överenskommelse om kostnadsfördelning b.

Avvattning av enskilda fastigheter Som FÄ med tomt i lågpunkt får man acceptera att ha problem. Man får själv försöka ordna så att vattnet leds bort utan att någon annan får problem. Det är således den enskilda fastighetens ansvar att omhänderta eget regn- och dagvatten och göra detta på ett sätt som innebär minsta möjliga påverkan på vägar och omgivande mark, både samfälld och enskild tomtmark. Det kan t ex innebära att anlägga en uppsamlingstank - en ”buffert” alltså i samband med ymnig nederbörd eller snösmältning. I det fall enskild fastighet är så lågt belägen att man tvingas pumpa bort dagvattnet och det inte kan ske till gemensamma diken kan det bli nödvändigt att ansluta till samfälld ledning i väg eller annan mark. Kostnaden för den utrustning som krävs för en sådan lösning belastar den enskilde FÄ. Detta gäller även den koppling e. dyl. som ÅHS ansluter på ledningen. En fråga här kan vara om ÅHS är skyldig att ha en ledning i närheten eller har nytta av att avvattna platsen för anslutning. c.

Avvattning av allmän respektive samfälld väg TV har som väghållare ansvar för att dagvatten som härrör från vägområdet bortforslas i diken, brunnar och ledningar anslutna till ÅHS ledningsnät. Rutiner för förnyelse och underhåll av vägområdets anordningar upprättas av TV och ska tillställas ÅHS som äger vägen och berörs av hur dagvattenhanteringen fungerar. 1.

Dikes/sidotrumma under infart från allmän till samfälld väg

Sidan 20

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 I definitionen av väg ingår bl.a. diken och slänter. I den vägrätt som TV har på Årstahavsbadsvägen ska ingå ett ansvar för dessa anordningar. Regler för ansvarsfördelning ska upprättas. Där ska ingå dels regler för förnyelse/utbyte av vägtrummor, dels rutiner för underhåll och spolning av befintliga trummor. 2.

Dikes/sidotrumma under infart från allmän väg till enskild fastighet Trumma/ledning under tomtinfarter bör vara ett delat ansvar mellan TV och FÄ. Om en trumma/ledning behövs för en tomtinfart ligger kostnaden normalt på FÄ. Trumma/ledning skall utföras enligt en fastställd beskrivning som FÄ skall följa: - Förnyelse/utbyte bekostas av FÄ. - Spolning/underhåll utförs av TV med bestämda intervall o rutiner vilket ingår i väghållarens ansvar och bekostas av denne. 3.

Dikes/sidotrumma under infart från samfälld väg till enskild fastighet Lämplig frågeställning att utgå från är: - Vem har nytta av dessa s.k. "sidotrummor" som ligger under infarten till enskilda fastigheter? Om svaret är att det i första hand är den enskilde FÄ bör ÅHS ändå ta upp frågan om hur ansvar ska fördelas mellan FÄ och ÅHS. Förslag till regler för ansvarsfördelning tas upp och fastslås på årsstämma. - Förnyelse/utbyte: av praktiska skäl lämpligt att ÅHS bekostar anläggandet som sedan faktureras FÄ. (Också möjligt att FÄ och ÅHS delar på kostnaden). - Rensning och ev. spolning (löpande underhåll): lämpligt att ÅHS gör detta med fastställda intervall och rutiner och som ska anses ingå i den gemensamma avgiften. Styrelsen föreslår årsstämman besluta att anta förslaget till dagvattenpolicy

Sidan 21

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Då det finns minst tre stycken Parkvägar inom Haninge kommun är det förvirrande för utryckningsfordon i Haninge och kan då ta alldeles för lång tid att ringa in rätt Parkvägen. Då det inte finns någon förbindelse mellan östra o västra delen av Parkvägen och det används GPS i många bilar, så får vi in bilar i området på den västra sidan, som ska till den östra sidan och vice versa, vilket även det gör att utryckningsfordon kan försenas ytterligare och som alla vet är det minuterna som gör mångas överlevnad. Styrelsen föreslår årsstämman besluta att Parkvägen delas upp i Västra och Östra Parkvägen att Västra Parkvägen behåller sina nummer på fastigheterna att Östra Parkvägen får ny numrering, med start från Parken

Sidan 22

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Valberedningens ambition med föreliggande förslag är en styrelse med föreningsvana och fackkompetens inom relevanta områden. Fördelningen män/kvinnor, 1 år/2 år, fastboende/sommarboende är ganska jämn. De föreslagna är relativt väl utspridda inom ÅH. Styrelsen har minskats med två suppleanter därför att vissa uppgifter som tidigare sköttes av styrelsen numera sköts av tillsyningsmän. Dessutom har valberedningen i sitt rekryteringsarbete hittat kompetenta personer som inte vill sitta i styrelsen, men däremot gärna hjälpa till med uppgifter som styrelsen bestämmer. Ordförande, ordinarie styrelseledamöter och ordinarie revisor ska enligt stadgarna väljas för en tid av två år. Revisors- och styrelsesuppleanter samt den externa revisorn ska väljas för en tid av ett år. För att få en saxad avgång bör högst fyra av de ordinarie ledamöterna väljas på två år. 1.

Marianne Rocklind har varit vice ordförande 2.

3.

Ingeman Bengtsson och Bertil Lindborg har varit suppleanter Daniel Magnergård går in på fyllnadsval efter Marianne Ordförande Ordinarie Suppleanter Monika Malaguti Ingela Widén 1 år kvar 1 år kvar Parameter revision Revisor Revisorssuppleant Gabriel Bartoletti 1 år kvar har bestått av; Bengt Andersson, Gunnar Bäck, Lars-Otto Frick, Cathrin Johansson, Göran Johansson och Karin Marcus (sammankallande).

Sidan 23

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Motioner till årsstämman 2014 med styrelsens svar och förslag till beslut

Motion nr 1 Motion nr 2 Motion nr 3 Motion nr 4 Om ved Om arbetsdagar Om andelsavgifterna Om vägbommar Sussi Blomgren 25 Bengt Andersson 26-27 Ingwar Åhman-Eklund Ulf Aulin, Kent Melander och Göran Johansson 28-29 30-31

Sidan 24

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Motion nr 1/2014

Motion till Årstahavsbads samfällighet årsstämman 2014

De träd som fälls på samfällighetens marker bör samtliga medlemmar ha rätt att vara med och dela på. I nu läget ska de fällda träden, enligt uppgift från styrelsen, läggas upp bakom gula längan. Så har endast skett vid ett fåtal tillfällen. Jag vet att många i samfälligheten eldar med ved och har stort intresse i att komma över ved. Detta ska samtliga betalande medlemmar ha samma möjlighet att göra. Jag anser inte att grundkravet är att du själv ska vara frisk och arbetsför och själv ska kunna röja och kapa träd för att kunna ha möjlighet att därigenom ”få” ved. Alla blir vi gamla en gång… Mitt förslag är att: -samtlig ved läggs på utsedd plats så att alla har möjlighet att dela på skatten! Alternativt att samfälligheten ordnar ett vedlotteri där intresserade medlemmar för en billig penning köper varsin lott. Vänligen Sussi Blomgren Gamla vägen 42 Årsta 1:006

Styrelsens svar till motion nr 1/2014 om ved.

Som tradition sen lång tid tillbaka läggs ved/stockar från träd som fälls i området bakom det sk Telehuset som ligger öster om den östra torglängan. Veden/stockarna brukar inte få ligga länge utom de allra största och tjockaste kubbarna. När träd fälls i området kan medlemmarna fråga tillsynsmännen om det är OK att ta ved/stockar på plats. Tyvärr frågar inte alla utan ved försvinner där den ligger innan den kommit till platsen bakom Telehuset. Att anordna vedlotteri ligger inte inom ramen för vad en samfällighet får göra. Styrelsen föreslår årsstämman besluta - att avslå motionen

Sidan 25

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Motion nr 2/2014

Motion om gemensamma arbetsdagar för samtliga medlemmar i Årsta Havsbads samfällighetsförening

Jag anser att vi som medlemmar och boende i Årsta Havsbad inte bara har ett personligt ansvar för att hålla våra tomter i ordning utan också ett gemensamt ansvar att hålla samfällighetens markområden i vårdat skick. Men nu tycker jag att många av våra samfällda områden börjar se igenväxta ut, i brist på vård och underhåll, t ex vägkanter, dassgångar och parkmark. Vi skulle kunna med gemensam vilja och ansträngning kunna få bort mycket av sly och skymmande växtlighet som finns utefter våra vägar och på parkmark. När vi nu får vatten- och avloppsledningar framdragna till våra tomter av kommunens entreprenörer är det av stor vikt att samtliga vägkanter och även den blivande anslutningspunkten är fri från buskar, sly och kanske även träd. Detsamma gäller de anordningar som finns för hantering av vårt dagvatten där många spol- och nedstigningsbrunnar är dolda under oklippta häckar, buskage eller gruslager på vägarna. Därför förordar jag att samfälligheten inför allmänna städdagar för samtliga i föreningen. Dagar då vi alla i samfälligheten med glädje kan hjälps åt att hålla våra tomter, vägar och allmänna markområden öppna och fria från att växa igen. Förslagsvis läggs dessa dagar innan den stora sommar utflyttningen sker, förslagsvis under vårmånaderna april eller maj. Vi kommer då att kunna spara pengar för vår gemensamma samfällighet. Samfälligheten kommer då inte heller i samma omfattning som nu anlita företag eller personer mot betydande kostnader för att röja upp i våra markområden. Jag föreslår alltså: Att stämman beslutar att ge styrelsen i uppdrag att uppmana alla medlemmar att medverka i gemensamma städdagar med ovan beskrivna arbetsuppgifter Tungelsta 2014-01-30 Bengt Andersson S 8:438

Sidan 26

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Styrelsen delar motionärens syn på den enskildes ansvar och engagemang på och kring sin fastighet. Föreningen har ingen rätt att kräva att någon av medlemmarna gör en arbetsplikt. Styrelsen har valt modellen att vi genom gjorda upprop sökt frivilliga krafter som mot en ringa ersättning utfört olika arbetsuppgifter för föreningen. Vi tycker att de som gör en insatts ska få en liten ersättning, då det bara är någon procent av alla som bidrar med arbete. Det görs under överinseenda av tillsynsmännen, som i sin tur kommunicerar med styrelsen om behov och satsningar. Vår kostnad är ca en tredjedel mot när entreprenörer anlitas. Intresserade krafter kan höra av sig till styrelsen eller någon av tillsynsmännen. I senaste numret av Årsta Havsbladet kan man läsa om goda exempel på frivilliga krafter i Årsta Havsbad, som utan ersättning vill hjälpa till och förbättra Årsta Havsbad både i stort och smått. att motionen därmed är besvarad

Sidan 27

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Motion nr 3/2014

Motion till Årsta Havsbads Samfällighetsförenings årsstämma den 29 april 2014 från Ingwar Åhman-Eklund, Stadsberga 8:59 angående de allt högre andelsavgifterna i samfälligheten och behovet av en strikt ekonomisk hantering. Under de senaste 10 åren har våra andelsavgifter blivit allt högre. Orsakerna är bland annat kostnaderna för att uppföra en ny restaurangbyggnad på Torget. Kringkostnaderna för det nya vintervattnet och för dagvattnet kommer också att belasta samfälligheten. Numera är kostnaderna så höga att debiteringen av andelsavgifterna delats upp på två fakturerings-tillfällen. Den totala utdebiteringen är i år 2 917 865 kronor med 395 kronor per andel på totalt 7 387 andelar. De närmaste åren kommer vi som fastighetsägare dessutom att få betala för att ansluta våra fastigheter till det nya vintervattensystemet. Därför är det synnerligen viktigt att vi på allvar börjar se över områdets kostnader och pröva varje utgift och/eller projekt för att se om det är absolut nödvändigt. Att bo i ett område med egna vägar, egna gemensamma anläggningar och egen mark är givetvis dyrare än att bo i ett ”normalt” kommunalt område med kommunala vägar och kommunägd mark. De av oss som är skrivna i Haninge får ju betala både kommunens vägar och våra egna. På grund av de ökande kostnaderna är det viktigt att tillämpa en mycket försiktig ekonomisk hantering där styrelsen och stämman mycket strikt prövar varje kostnad i samfällighetens budget. Vi måste få igång en ingående beredning av budgeten före och på stämman. Eventuellt med i värsta fall med ett genomarbetat budgetalternativ. Med hänvisning till ovanstående yrkar jag att samfällighetens styrelse noga skriftligt redogör för nödvändigheten av varje kostnad i den budget som läggs fram på stämman, att samfällighetens styrelse arbetar fram en plan för att på sikt avyttra fastigheter, mark och andra tillgångar som inte är nödvändiga för att området och vårt boende skall fungera och att minska och rationalisera verksamheter där detta är möjligt, att samfällighetens styrelse på stämman redovisar kostnaderna för den totala utdebiteringen och utdebiteringen per andel åren 2003 och 2008 för att stämman skall få ett grepp om kostnadsutvecklingen att styrelsen redovisar underhållsfondens ekonomiska utveckling under de senaste 10 åren liksom underhållsplanens kostnader under de kommande åren. Årsta Havsbad den 4 januari 2014 Ingwar Åhman-Eklund - Stadsberga 8:59

Sidan 28

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014 Bakgrunden till de ökade avgifterna har sin förklaring i att vi inte tidigare satt av medel för det årliga slitaget, som vi nu får ta igen. Vi har byggt upp en teknisk skuld som kraftfullt betats av de senaste åren och vi betalar nu av på det, så att vi har medel när nästa underhållsperiod infaller. Om motionären menar att de senaste årens ökade avgifter är på grund av oförsiktighet i budgeteringen, så är styrelsen av den uppfattningen att ett för lågt avgiftsuttag är oansvarigt, då medel till att underhålla föreningens anläggningar kommer att saknas. Syftet är att den som brukar anläggningarna betalar under sin nyttjandetid, så att vi slipper ta ut särskilda debiteringar när åtgärd måste genomföras.  Styrelsen anser att man nu och tidigare redogör tydligt för kostnaderna i budgeten.  Det ingår som en naturlig del redan nu att stämma av olika möjligheter till avyttring av fastigheter och väga det mot nyttan av att bibehålla den fasta egendomen, som bara stigit i värde och med största sannolikhet kommer att fortsätta att stiga i värde.   Kostnaden för 2003 var en andel 195 kr och för 2008 var den 250 kr. UH planens framtagande påbörjades under 2008 för att framläggas på stämman 2009. Den har därefter utökats med de inventeringar som gjorts genom åren och nu senast har den framtida dagvatten-situationen klarlagts. Innan 2008 fanns ingen underhållsplanering mer än för de närmaste åren och mycket sköts på framtiden för att hålla nere avgiften. Avsättningen ligger på 908 000 kr årligen och har haft kostnadskrävande perioder men går in i ett antal år med lugnare uttag. att motionen därmed är besvarad

Sidan 29

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Motion nr 4/2014

Motion till Årsta havsbads samfällighetsförenings årsstämma 2014 angående vägbommars placering. Den omstridda vägbommen i Hamnbacken har, sedan vi till stämman 2013 motionerade om att ta bort den (och liknande hinder på Utöstigen), inte tagits bort, trots stämmans enhälliga beslut om en förändrad policy för bommarna i området. Båda bommarna utgör därför fortfarande en psykologiskt dold anvisning om att nedanför bommarna är det någon form av privat område, trots att det är samfällighetens mark. På bommen i Hamnbacken är på en löst hängande skylt diverse ”hot” framförda om bortforsling av fordon, ett hot vars juridiska substans är en helt öppen fråga t.ex. om det är medlemmarna i föreningen som skall betala eventuella bortforslingar. På samma sätt utgör den resterande bommen på Utöstigen också ett hinder för den öppenhet som alla i området strävar efter och som även Fastighetsägareföreningen hyllar i sina ändamålsstadgar. Vägbommarnas placering i Hamnbacken och vid Utöstigen mot Horsfjärden i Årsta havsbad, kommer således att fortsätta vara en källa till hårda diskussioner, misstämning och ibland öppna gräl mellan boende i Årsta havsbad. De aktuella vägbommarnas placering strider dessutom helt mot den policy som stämman 2013 enhälligt antog. Enligt policyn skall Årsta havsbad uppfattas som ett öppet och välkomnande samhälle. Vägbommar skall kunna placeras ut men enbart av trafiksäkerhetsmässiga skäl, men Ingen av de aktuella bommarna är enligt vårt förmenande placerade av sådana skäl. Det finns många vägsträckor där det av trafiksäkerhetsskäl i så fall är mer motiverat med bommar. Detta vare sig kan eller får fortgå! Nu måste stämman sätta ner foten. Både Hamnbacken och Utöstigen leder nämligen till allmänna badplatser som iordningställts och underhålls av Samfälligheten. Frågan handlar därför om vilket slags samhälle vi vill ha i Årsta havsbad. Vill vi i Samfälligheten att vissa fastigheter ska kunna ”gömma sig” bakom mer eller mindre privatiserade vägbommar? Eller vill vi ha ett öppet och välkomnande samhälle för våra medlemmar, enligt beslutet på förra årsstämman? Vi motionärer hyllar principen att alla fastigheter med tillfartsväg ska kunna nås utan att man först ska behöva passera någon vägbom. Sådana vägbommar kan därför avlägsnas och ersättas av lämpligt placerad minimalistisk modern skyltning om allmänt parkeringsförbud precis vid nedfarten till t.ex. Hamnbacken och en skylt med ”Fordonstrafik enbart för behöriga”. Och behöriga är i detta fall Samfällighetens medlemmar med giltig röd dekal i bilens vindruta och som tillfälligt behöver åka ner till stranden: t. ex med en rörelsehindrad person eller frakta ner en båtmotor, utan att som idag, riskera en utskällning eller vid olycksincidenter vid badet dessutom behöva leta upp en person med nyckel till bommen. Därför konstateras:

Sidan 30

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Att

bommarna vid Utöstigen och Hamnbacken utgör såväl fysiska som psykologiska hinder till samfällighetens gemensamma badplatser. Årsta havsbad skall vara ett öppet och välkomnande område och inga privata fastigheter bör gömmas bakom bommar! Mot bakgrund av ovanstående yrkas därför

Att stämman måtte besluta att ge styrelsen i uppdrag att med omedelbar verkan avlägsna vägbommarna vid Hamnbacken och Utöstigen för att därefter ersätta dessa med lämplig, diskret och modern skyltning.

Stockholm den 22 januari 2014 Ulf Aulin Kent Melander Göran Johansson A 7:057 A 7:208 S 8:424

Sidan 31

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Egna anteckningar

Sidan 32

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

VEM HAR RÄTT ATT RÖSTA?

Rätt att rösta i beslut har endast de som är medlemmar i Årsta Havsbads samfällighetsförening, dvs anslutna fastighetsägare eller arrendatorer inom Årsta Havsbad. Röstberättigad fastighetsägare som ej närvarar vid årsmötet kan rösta genom ombud, om ombudet kan förete fullmakt vid registreringen inför årsstämman. Registrering av röstberättigade deltagare i årsstämman kommer att ske vid ingången genom avprickning i fastighetsregistret. För att påskynda registreringen ombedes röstberättigade deltagare att ha sin fastighetsbeteckning enligt fastighetsregistret till hands vid entrén. Observera!  endast en röst per fastighet. Det är därför vi prickar av fastighetsbeteckning och inte fastighetsägarens namn.  endast en röst per fastighetsägare. Den som äger flera fastigheter har också bara en röst.

Angående fullmakt

Medlem får med fullmakt företräda endast en enda frånvarande medlem vid röstning. Frånvarande medlem får utfärda endast en enda fullmakt för röstning.

………………………………………………………………………………………….………..

FULLMAKT Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsmöte 14-04-29 Röstberättigade deltagare i Årsta Havsbads samfällighetsförenings årsstämma den 29 april 2014 skall antingen vara registrerad som ägare eller arrendator av fastighet inom samfälligheten, eller kunna förete denna fullmakt för att företräda denne. Fullmakten skall lämnas till funktionären vid entrén i utbyte mot röstkort. Jag ................................................................................................................................................................................. (Namn, adress, fastighetsbeteckning) befullmäktigar härmed ................................................................................................................................................ (Namn, adress) att i röstning företräda mig i årsmötesförhandlingarna (enligt ovan). ..................................................................................... …………………………………………………………… (Fullmaktsgivarens namnteckning) Fullmaktsgivarens fastighetsbeteckning)

Sidan 33

årsta havsbads samfällighetsförening  årsstämma 2014

Viktigt om anmälan av ägarbyte

För att hålla debiteringslängden aktuell är det viktigt att ägarbyten anmäls till styrelsen. I annat fall skickas räkningen på samfällighetsavgiften, liksom Årsta Havsbladet, till den förre ägaren. Om nya ägare inte nås av Årsta Havsbladet, vet de kanske inte vart ägarbytet skall anmälas. Observera att vid köp eller försäljning av fastighet skall säljare och köpare överenskomma om vem som ska betala samfällighetsavgiften. Använd talongen nedan vid anmälan av ändringar. Talongen postas till , eller lämnas i ÅHS postbox 32 vid Torget. Du kan även mejla ändringsanmälan till [email protected]

Sommarungdom sökes

Dags att anmäla dig till feriearbete i Årsta Havsbad

Du som är 16-18 år kan få en tids trevligt jobb på hemmaplan! Ungdomslaget jobbar halvtid på vardagar hela sommaren. Vi söker dig som är arbetsvillig, engagerad och verkligen vill göra en insats för att hålla området rent och snyggt. Skriv en kort ansökan och berätta om dig själv och när du kan arbeta (ange veckor). Glöm inte att skriva ditt personnummer, hemadress och adressen i Årsta Havsbad. Lämna eller posta till Eller mejla till [email protected]

Sidan 34

Senaste nytt

och annat nyttigt om Årsta Havsbad finner du enklast på samfällighetens egen hemsida www.arsta-havsbad.se