Transcript Klicka här

Årsrapport 2012

Förbundsordföranden har ordet

Vi har lämnat 2012 bakom oss

, och trots att det är full fart framåt är det också dags att sammanfatta året som gick. Det var mitt andra år som förbundsordförande. Även om jag har känt mig varm i kläderna har jag också kommit tillbaka ner på jorden då jag stått inför oväntade utma­ ningar. Jag tror att man på den här posten aldrig kan bli fullärd, världen förändras och Marthaförbundet med den. Samtidigt sitter man kontinuerligt på skolbänken och nya insikter och lärdomar haglar över en. För dessa erfarenhe­ ter kan jag främst tacka alla de härliga människor runt om i Svenskfinland som jag har haft nöjet att stifta bekantskap med och lära mig av under året.

Rådgivningen och projekten har fortsättningsvis varit grundstenarna i förbundets verksamhet. Det är rådgiv­ ningen som erhåller den största finansieringen och som når ut till de personer som behöver hjälp och stöd i sin vardag. Deltagare i årets diverse projekt har varit tacksamma, och förhoppningsvis leder deltagandet i projekten till bestående livsstilsförändringar. 2012 går till historien som det år då ett beslut äntligen kunde tas i den utdragna frågan om medlemsavgiften. Följden blev rättvisare medlemsavgifter, men också att tid­ ningen nu för alla medlemmar ingår i medlemsavgiften. Det är ett viktigt steg framåt – ett steg som förberetts och manglats under flera år och som nu äntligen har blivit verk­ lighet. Personligen är jag glad över att alla medlemmar nu kommer att få ta del av den högklassiga förbundstidning vi har. Frågan om medlemsavgiften har tagit en hel del tid och energi av personalen – nu är det dags att kanalisera den energin till andra viktiga områden inom verksamheten.

Ett bakslag under hösten var vår förbundsdirektörs sjuk­ ledighet. Utvecklingschefen ryckte in och lotsade förbun­ det genom höstens strategidagar, finansieringslobbning och höstmöte – med äran i behåll och i gott sam arbete med den övriga personalen. Det är fint att sammanhållningen och gemenskapen inom förbundet föder inspiration och uppfinningsrikedom i nya svåra situationer. Så skall en sund arbetsgemenskap fungera.

Stort tack till hela personalen på förbundet, till styrelse­ medlemmarna och alla ute på fältet för ett kreativt år!

Harriet Ahlnäs Förbundsordförande

3

Förbundsdirektören har ordet

Ett år aV aVslutning och ny början

ligger bakom oss. År 2012 var året då Marthaförbundets era på Lönnrots gatan i Helsingfors fick ett slut och förbunds­ kansliet inledde sin verksamhet i nya utrymmen i Böle. Året innebar också ett slut på en mångårig process – dis­ kussionen om medlemsreformen. På vårmötet i Borgå be­ slöts enhälligt att tidskriften Martha ingår som förmån i medlemskapet från och med år 2014. Under året avslutades också Operation vardag, det gemensamma projektet med Marttaliitto och kyrkans insamling Gemensamt Ansvar. Genast därefter inleddes emellertid ett nytt samarbetspro­ jekt med Marttaliitto, Vi och vår baby, vilket finansieras av penningautomatföreningen RAY.

Marthaförbundets verksamhet under år 2012 har haft en stark fokus på arbete med familjer och en hållbar var­ dag. Efterfrågan på vår verksamhet är stor och tyvärr har vi inte kunnat svara på alla de behov och önskemål vi fått. Tredje sektorn, till vilken Marthaförbundet hör, har stora förväntningar på sig, speciellt i tider då kommunerna spa­ rar och all service inte längre finns att få. Flera organisatio­ ner vill gärna bistå med kompletterande service, så också Marthaförbundet, men all verksamhet kräver finansiering. Här kan vi tacka olika myndigheter, stiftelser, fonder och organisationer som understött Marthaförbundet och gjort det möjligt för oss att upprätthålla och utveckla en verk­ samhet med över 8000 deltagare under år 2012. Därtill kan vi visa på en ökning i medlemsantalet. Marthaförbundets engagemang i Marta Centrs verk­ samhet uppvisar ett stort intresse för kvinnofrågor. Här har våra medlemmar tagit sig an kvinnostödcentret och den verksamhet som våra kolleger i Lettland driver. Många medlemmar engagerade sig frivilligt, helhjärtat och mål­ medvetet i den konsertserie som Marta Centrs ordnade i Finland, en insats som liksom många andra behjärtansvär­ da frivilligarbeten inom rörelsen förtjänar ett varmt tack och stor uppmärksamhet!

Under året gjordes ett grundligt arbete för att kunna påbörja nya projekt inom förbundet. År 2013 inledde Marthaförbundet projektet Marthas matkorg och Fisk – Ett smarth val, där vi bygger vidare på vår ideologi och våra värderingar gällande mat och näring. Vi talar för säsong­ anpassade, närproducerade, transportsnåla, rena livsmedel – och visar gärna hur våra värderingar går att tillämpa i såväl den offentliga måltiden som i hemmet. En hållbar livsstil är också ett synligt tema bland annat i vårt nya projekt som handlar om återanvändning och minskade avfallsberg av textilier. I och med ny lagstiftning som träder i kraft 2016 kommer våra textilier inte längre att få forslas direkt till soptippen. Än så länge är det inte många som har rea­ gerat på detta, därför är Marthaförbundet en av de första som kommer att ta upp problematiken redan i år. År 2013 kommer vi också att fokusera på hur vi alla kan ta ett större ansvar i vår näromgivning och i samhället. Marthaförbun­ dets ledande tema de närmaste åren är Marthaomsorg – och det kommer att synas i vår verksamhet på alla nivåer. Tack till alla er som medverkat till ett lyckat 2012 – såväl när det gäller innehåll, understöd som engagemang. Vi är många som tror på martharörelsen – och det känns gott!

Christel Raunio Förbundsdirektör

4

h u s h å l l

Rådgivnings- och kursverksamhet Hushåll och näring

2012 har igen varit ett aktivt år för Marthaförbundets sak­ kunniga i huslig ekonomi, Elisabeth Eriksson och Solveig Backström. Projekten Vi och vår baby, Operation vardag och Hantera vardagen har löpt parallellt med rådgivning och materialproduktion. Den personliga hushållsrådgiv­ ningen är väl etablerad, och många trogna, men även nya, röster ringer eller mejlar varje vecka för att få svar på frå gor angående hushåll. Under året har rådgivarna också delta­ git i olika matmarknader för att sprida marthabudskapet, skapa kontakter, träffa producenter och dela ut broschy­ rer. Tre broschyrer har skapats under året: en i samband med projektet Vi och vår baby, den årliga matkulturbro­ schyren och i samarbete med Svenska Trädgårdsförbun­ det den elektroniska broschyren Odla & ät upp. De sak­ kunniga har också det här året varit väl representerade i finlandssvenska medier. Förutom arbetet med projekten har de sakkunniga föreläst för marthaföreningar, ­kretsar och övriga intresserade, för Folkhälsans personal inom äldreomsorgen, och även deltagit som sakkunniga i Ung­ marthas projekt Matsnack.

Vi och vår baby – nytt projekt

År 2012 fick projektet Vi och vår baby en rivstart i Ny­ land och Österbotten. Speciellt stor var efterfrågan på hembesök hos småbarnsfamiljer. Målet med projektet är att via hushållsrådgivning stöda småbarnsfamiljers vardag så mång sidigt som möjligt. Det treåriga projektet (2012– 2014) är ett nationellt samarbetsprojekt mellan Martha­ förbundet och Marttaliitto. Projektet är en del av det nationella åtgärdsprogram Emma och Elias, som styrs av Centralförbundet för barnskydd och finansieras av RAY. Målsättningen med programmet är att främja barns och deras familjers hälsa och sociala välbefinnande. Hushållsrådgivning och vardagskunskap förmedlas un­ der kostföreläsningar, babymatkurser, hembesök och mat­ lagningskurser för barn. Som kursmaterial och vid familje­ besöken används recepthäftet Babymat enkelt – recept & tips, 5

som uppdaterades våren 2012 med uppfräschade recept och nya fotografier. Recepthäftet uppmuntrar föräldrar till att laga babymat från grunden. Som kursmaterial under barnkursen Vi kockar med barnen, används bland annat mellanmålshäftet Lätt som en plätt. Under år 2012 hade projektet 440 deltagare.

operation vardag avslutades

År 2010 inleddes Operation vardag med en penningin­ samling inom ramen för kyrkans årliga insamling Gemen­ samt Ansvar. Tjugo procent av de insamlade medlen tillföll projektet. Under år 2012 har Marthaförbundet tack vare den aktiva kampanjen kunnat fortsätta stöda barnfamiljer genom att sprida vardagskunskap och erbjuda hjälp med vardagsrutiner. Hjälpen har skräddarsytts utgående från familjernas behov. Syftet med projektet har varit att stödja och hjälpa utsatta barnfamiljer genom hushållsrådgivning. Under året gjordes 144 hembesök hos totalt 35 famil­ jer. Familjemedlemmarnas antal varierade från 2 till 10 personer. Barnens ålder i familjerna var mellan 3 måna­ der och 16 år. Marthaförbundets roll var att ge praktisk handledning i kundernas hem och färdigheter och kun­ skap inom området hem och hushåll. Familjerna har också erbjudits möjlighet att delta i en matlagningskursserie med fyra tillfällen och fyra till sex hembesök. Handledaren har väglett familjen i frågor som har anknytning till kost och näring, praktisk matlagning, familjens ekonomi och hem­ mets rengöring. Under året hölls tre kursserier med totalt 27 deltagare. På kurserna fick familjerna matlagningstips, nya färdigheter och inspiration i vardagen. Kursdeltagarna upplevde också att det var givande att arbeta tillsammans och skapa nya sociala nätverk med de andra familjerna.

Det arbete som utförs i barnfamiljer är framför allt ett viktigt förebyggande arbete och det finns i samhället ett uttalat behov av praktiskt rådgivningsarbete. Projektet av­ slutades med ett slutseminarium den 27.11 i Marttaliittos utrymmen i Helsingfors. Seminariet samlade ett femtiotal deltagare. Den målgrupp bland våra kunder som stadigt fortsatt att öka är gruppen nyfinländare, till vilken hör invandrare, kvotflyktingar och asylsökande. Nya grupper med invand­ rare startade i Oravais och i Kristinestad. Förutom de nya grupperna har Marthaförbundet aktiva invandrargrupper i Helsingfors. Hösten 2012 var för tredje året i följd ett bra svampår, vilket innebar många svampkurser och svampex­ kursioner. Svamprådgivning gavs i många regioner, allt från Sibbo i öst till Kristinestad i norr. Andra populära teman har varit Baka nyttigt och billigt, Höstens skörd, Finsk jul- och påskmat, Kost för barnfamiljer, Vardagsmat för diabetiker och Ekostädning. Bland kursdeltagarna finns invandrare, flyktingar, arbetslösa, personer med olika handikapp, samt unga barnfamiljer. Kurserna och informationsträffarna fyller en viktig social funktion för dessa grupper. Antalet deltagare i verksamheten var 1 152 personer.

material: inhemskt spannmål och odla & ät upp

I år var temat för den årliga matkulturbroschyren inhemskt spannmål. Marika Seger stod för faktadelen, Louise Mérus skapade recepten och Marthaförbundets informatör Karin Lindroos fotograferade. Broschyren lanserades på den fin­ landssvenska matkulturdagen, som i år firades på Malm­ gård i Pernå i samarbete med Östra Nylands Martha­ distrikt. Det blev smakprov på olika spannmålsdelikatesser, shopping i gårdsbutiken, marthamingel och utdelning av årets matkulturstipendium. Årets stipendiat blev bagaren Leif Hansson från Liljendal. Under våren skapade Elisabeth Eriksson och Karin Lindroos tillsammans med Svenska Trädgårdsförbundet den elektroniska broschyren Odla & ät upp. Syftet med broschyren är att uppmana flera att odla själv. Marthaför­ bundet stod för recept och fotografier. Broschyrerna finns på martha.fi/broschyrer. Under 2012 nylanserades Marthaförbundets receptbank på recept.martha.fi.

hantera vardagen ett väletablerat projekt

Projektet Hantera vardagen är i stora delar av Svensk­ finland ett väletablerat kurs­ och informationskoncept. Hantera vardagen finansierades av RAY (penningautomat­ föreningen) och målsättningen är att genom preventiva åtgärder och ökad kunskap inom huslig ekonomi kunna förhindra utslagning och ohälsa på såväl individ­ som fa­ miljenivå. Projektets uppgift är också att främja integrering i samhället för grupper som annars löper risk för utslag­ ning. Genom verksamheten ger man deltagarna kunskap och resurser för att främja en hållbar utveckling.

mediesynlighet

Under året har de sakkunniga bidragit med kunskap om fläckborttagning, förpackningspåskrifter, skolmat, svamp, syltning och saftning, julförberedelser, julstress och infor­ mation om Röda linjen på Radio X3M, Radio Vega och Radio Åland. Kontinuerligt under 2012 har de sakkunniga bidragit med recept och inspiration i Löntagaren, Västra Nyland, tidningen 4H och tidskriften Martha. Intervjuer med de sakkunniga om aktuella projekt har också funnits i Mediaplanets julnummer, Kirkko ja me, Landsbygdens folk, HBL och ÖN. Solveig Backström medverkade i sex inslag med svamp som tema i tv­programmet Min Mor­ gon. Ytterligare presenterades Röda linjen i Min Morgon. 6

m i l jö h ä n s y n i V a r da g E n bilder ur broschyren hemmets kemikaliekompott. ladda ner broschyren på martha.fi/broschyrer.

Miljöhänsyn i vardagen

Syftet med rådgivningen är att på ett kvalitativt och in­ tressant sätt sprida Marthaförbundets värderingar om en hållbar livsstil genom att erbjuda både medlemmar och allmänheten kunskap, färdigheter och attityder för en mer hållbar livsstil i vardagen.

Rådgivningen om miljöhänsyn i vardagen hade under året 2012 en sakkunnig anställd, Tessa Turtonen. Vid si­ dan om rådgivningsverksamheten arbetade hon halvtid med projektet Marthas specialstyrka – Marthainspiratörer (se skild projektrapport för året 2012) fram till juli. Från september var Turtonen tjänstledig till årets slut, och in­ planerad och bokad rådgivning sköttes under tiden av Marthainspiratören Cecilia Nordman. Antalet kurser och föreläsningar under året blev 39 stycken med spridning från Karleby i norr till Houtskär i söder och Lovisa i öster. En dryg tredjedel av tillställ­ ningarna riktade sig enkom till marthor, medan övriga genomfördes i samarbete med den fria bildningen, univer­ sitet, skolor och andra föreningar. Sammanlagt hade råd­ givningen närmare 1 000 deltagare.

Under året har rådgivningen fokuserat främst på konsum­ tionen av kemikalier i vardagen och vilken effekt kemikalier­ na har på vår hälsa och miljön. TV­dokumentären Kemikalie- kocktail, i vilken bland annat Marthaförbundet medverade, visades i mars 2012 på kanalen Yle Fem. Den finlands­ svenska dokumentären fick ett hedersomnämnande och belönades av journalisternas utbildningsfond Koura i mars 2013. Dokumentären tar upp konsekvenserna av att vara omgiven av kemikalier, hur det påvekar vår miljö och vår hälsa.

Motiveringen till hedersomnämnandet lyder så här: De

kemikalier som används inom industrin och jordbruket kan påverka människan och vår omgivning på oväntade sätt. Do kumentären närmar sig ämnet utan överdrifter, på ett sakligt sätt. Utan att skrämma eller överdramatisera får dokumen tären oss att granska vår omgivning ur ett nytt perspektiv och fundera över hurdana val vi gör.

Broschyren Hemmets kemikaliekompott utgavs i början av året. Som par till den faktaspäckade broschyren utarbeta­ des ett temacirkelmaterial tillsammans med Marthainspi­ ratörerna. Avsikten var att göra det lättare för grupperna att bearbeta innehållet i broschyren på egen hand genom diskussioner, gemensamma upplevelser och aktiviteter. Andra teman som rådgivningen om miljöhänsyn i var­ dagen lyfte fram var bland annat sopsortering och kom­ postering, ekologiska livsmedel och finländares konsum­ tionsvanor. Mediesynligheten var god även under resten av året, med ett flertal intervjuer och framträdanden i både TV, press och radio. Bland annat gästade Marthaförbun­ dets sakkunniga TV­programmet Strömsö, och deltog i ett flertal direktsändningar i Radio Vega. Därtill figurerade de sakkunniga i många artiklar i olika tidskrifter, bland annat Kuluttaja, Asukas, Vasabladet, och naturligtvis tidskriften Martha.

7

E k o n o m i

Ekonomi och konsumtion

Ett ökat intresse för ekonomi, och i synnerhet den egna privata ekonomin, märktes under året i arbetet med såväl grupper som individer. Intresset för måttlighet och hållbar livsstil är stort. Mera med mindre, ledorden för årets verk­ samhet, passade bra ihop med aktuella idéer om degrowth (nerväxt) och downshifting (nedväxling).

rådgivningsverksamheten

Den individuella rådgivningen skedde per telefon, e­post, via webben och som personliga besök på kansliet. Cirka 75 personer fick individuell rådgivning under året. Information och rådgivning skedde också via massmedia. Ekonomispalter publicerades i två nummer av tidskriften Martha. Ekonomirådgivaren medverkade även i intervjuer i Nordeas kundtidskrift, i tidskriften Respons och i Vasa­ bladet, intervjuades för Radio Vega och medverkade konti­ nuerligt i Min Morgon, där olika delar av den privata eko­ nomin belystes. Informationsmaterial skapades för martha.

fi, janine.marthabloggen.fi och för kurser och föreläsningar.

kurs- och föreläsningsverksamhet

Två lunchseminarier som belyste degrowth och downshifting ordnades i Vasa och Helsingfors. Målgruppen var marthor, potentiella marthor och övriga intresserade. För Marthorna arrangerades därtill föreläsningar under rubriken Mera med mindre och Behärska din ekonomi, där den privata ekonomin behandlades ur olika synvinklar. Föreläsningar inom Ope- ration hem handlade om Hemmets ekonomiadministration. Dessa hölls i samarbete med hushållsrådgivningen (en prak­ tisk del) och riktade sig till unga föräldrar och studerande. Totalt nåddes 300 personer av verksamheten.

övrigt

Ekonomirådgivarens samarbetspartner under året var bland annat Luckan, medborgarinstitut, studentnationer, kyrkan, Marttaliitto, Konsumentverket samt övriga orga­ nisationer som arbetar med konsumentfrågor, ekonomi­ rådgivning och utbildning. Ekonomirådgivaren var med i planeringsgruppen för KKOP­dagen, internationella da­ gen för konsumenträttigheter, den 15.3.

rådgiVnings- och utbildningsVErksamhEt undEr år 2012

Total

928

Hushåll & näring

730

Ekonomi

75

Ekologi

123

Medlemsverksamhet

Kundrådgivning

Kurser, seminarier, föreläsningar

Antal tillfällen Antal deltagare

Materialproduktion

Nya broschyrer och material Artiklar, radio/tv-inslag 742 7135 6 73 628 3152 3 39 18 300 17 39 949 3 17 57 2734 + hushållsrådgivning och tips för besökare vid matmässorna Delikatessernas Finland i Helsingfors, Smaka på Västnyland i Ingå och Marthamarknaden i Ekenäs.

8

o p E r a t io n s k o l m a t

Operation skolmat – för en bättre offentlig måltid

projEktEt

Operation skolmat inleddes år 2009 och på­ gick fram till 2010 på fyra orter i Svenskfinland: Sjundeå, Pargas, Vasa och Karleby. Projektet finansierades av Jord­ och skogsbruksministeriet, Kulturfonden och Lisi Wahls stiftelse. Projektets målsättning har varit att lyfta fram den offentliga måltiden.

Mål 2011–2012

Efter en kort paus fortsatte projektet hösten 2011 med en ny projektansvarig, Björn Helsing, anställd under tiden 1.10.2011–30.9.2012. Under den tiden var målsättningen för projektet att arbeta med 5–8 finlandssvenska skolor/ kommuner, för att på olika sätt påvisa den ekonomiska, pedagogiska och hälsomässiga nyttan av skolmåltiden. Därtill ville vi lyfta fram nyttan av närmat och ekologiska livsmedel och väcka samhällsdebatt och diskussion i medi­ erna kring skolmaten. Målgruppen för projektet har varit barn och ungdomar i grundskolan och på andra stadiets utbildning, skolkök – både personal och beslutsfattare, samt föräldrar och andra vuxna. Målet var att projektet skulle nå 600 elever, 50 personer ur skolpersonal, samt 300 föräldrar, beslutsfattare och övriga.

Samarbeten med Raseborg och Pedersöre

Under perioden oktober 2011– september 2012 samarbe­ tade Operation skolmat med Raseborgs stad och Pedersöre kommun. Huvudsakliga samarbetspartner var central­ köket i Karis och Sursik skola i Pedersöre. I augusti 2012 arrangerade projektledare Björn Helsing fortbildning för kökspersonal på tre orter i Svenskfinland, i samarbete med Finlands Kommunförbund. Projektet har även varit syn­ ligt i andra kommuner, bland annat genom deltagande i olika möten och föreläsningar. I Grankulla deltog Björn Helsing som sakkunnig i en nygrundad matgrupp.

Medial synlighet

Under projektperioden 2011–2012 har medierna fortsatt visa ett stort intresse för projektet. Ett tiotal radiointervjuer och artiklar i den finlandssvenska dagspressen har gjorts. Projektet omnämns även i ett reportage om nordiska pro­ jekt för barn och unga i Kids Nutrition Report nr 6/12. Operation skolmats hemsida operationskolmat.fi har varit projektets informationskanal, och projektet har även fun­ nits på facebook.com/operationskolmat.

Resultat

I många kök används det i dag mycket halvfabrikat på grund av strama budgetramar. Det är tyvärr en negativ utveckling som leder till att personalens kunskap och motivation samt matens kvalitet och näringsinnehåll minskar. Ett beslut om hur man vill profilera sig vad gäl­ ler skolmaten måste tas inom kommunerna. Matstrategin bör vara klar och tydlig. Kökspersonalen är bunden till budgeter och riktlinjer fastslagna av politiker, och kan därför inte påverka så mycket som den vill. Därför måste besluten komma från politiskt håll för att åstadkomma en varaktig förändring. Projektets roll har varit att ifrågasätta och försöka ändra attityder till skolmaten. Vid olika diskussionstillfällen har det framkommit att det finns många olika åsikter om hur det borde vara, men väldigt lite förståelse för varför det är på ett visst sätt. Projektet har åstadkommit en större förståelse för olika tillvägagångssätt. Skolmatsfrågan är en mycket komplex fråga som det inte finns något klart svar på. Därför har de aktiva inom projektet föreslagit att det i varje kommun bör finnas en matgrupp bestående av köks­ personal, elever, föräldrar, lärare och eventuellt politiker. I Grankulla och Borgå har det bildats matgrupper med gott resultat.

Deltagare i projektet 2011–2012

250 personer ur skolkökspersonal har deltagit i inspira­ tionsdagar med olika teman.

300 personer (föräldrar, politiker, tjänstemän) har delta­ git i olika diskussionstillfällen.

800 elever har deltagit i föreläsningar om skolmatens nytta.

9

m a r t h a i n s p i r a tö r E r n a inom projektet marthainspiratörer har två temacirkelmaterial utarbetats. de används i dag flitigt av olika tema- cirkelgrupper. du hittar materialet på martha.fi.

Marthainspiratörerna sprider praktisk och jordnära kunskap

projEktEt

Marthas specialstyrka – inspiratörer för en hållbar livsstil (nedan kallade Marthainspiratörer) var ett Leader­utbildningsprojekt som erhöll finansiering från Eu­ ropeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, ELY­ centralen i Österbotten, Aktion Österbotten rf och Silmu rf. Projektet förverkligades som ett gränsöverskridande och interregionalt samarbete i Österbotten och Östra Nyland under perioden 1.8.2010–31.7.2012.

Målet med projektet var att skapa ett nätverk av utbil­ dade inspiratörer som kan bidra till spridandet av bud­ skapet om en mera hållbar livsstil. Marthainspiratörerna har fått utbildning vid närstudietillfällen och ett fortbild­ ningstillfälle. Därtill har de lärt sig nya metoder och fått hjälp med att klargöra sitt eget budskap, samt genomfört egna uppgifter under utbildningens gång. En del har haft ett specialkunnande inom något område som de nu sprider vidare, andra har fått hjälp med att finna metoder och ett nätverk inom vilket man kan sprida den kunskap man har. Vid projekttidens slut var antalet deltagare 19 i Österbot­ ten och 11 i Östnyland. Inom ramen för projektet har material för två temacirk­ lar utarbetats. Temacirkelmaterialet som behandlar en medveten matkonsumtion och en medveten kemikalie­ konsumtion är en viktig källa för inspiration och en metod för martha inspiratörerna att föra budskapet vidare. Mate­ rialet används i dag flitigt av olika grupper.

Marthainspiratörerna ingår i ett nätverk som är nära kopplat till Marthaförbundet och dess värderingar och verksamhet. Marthainspiratörerna har under utbildningen fått fördjupa sig i temat hållbar livsstil och fått socialt stöd från gruppen för att våga inspirera andra, tro på och mark­ nadsföra sig själva. De har fått konkreta verktyg i form av bland annat Marthaförbundets bloggtjänst, temacirkelme­ todik och ­material samt synlighet på webben och i media. Då de rört sig på fältet har de flesta Marthainspiratörer lyft fram hållbar livsstil som ett övergripande tema. Några har valt att blogga eller starta egna företag med hållbar livs­ stil som grundvärdering och flera har delat med sig av sina bästa tips i tidskriften Martha. Andra har hållit temacirk­ lar eller grundat nya grupper med hållbar livsstil som tema. Marthainspiratörerna utgör idag ett viktigt led i spridande av praktisk och jordnära kunskap för en mera hållbar var­ dag. De är en viktig inspirationskälla för dem som vill göra en förändring, men inte vet hur. 10

Vårmöte med hopp och framtidstro

öVEr 350 marthor

från hela Svenskfinland samlades på Marthaförbundets vårmöte i Borgå i maj. För vårmötes­ arrangemangen stod Borgå svenska Marthadistrikt. För­ bundsordföranden Harriet Ahlnäs öppnade vårmötesför­ handlingarna. Bodil Fredriksson­Nurmi, som i tretton år arbetat som ekonomiassistent på Marthaförbundet och som på våren avgick med pension, hedrades med förbun­ dets utmärkelse lilla guldmärket. Vid vårmötet behand­ lades vidare stadgeenliga ärenden samt en stadgeändring på alla nivåer inom förbundet. Ändringarna antogs av vår­ mötet efter en omröstning där rösterna föll 53–4 för cen­ tralstyrelsens förslag. Beslutet innebär bland annat att för­ bundsmedlemmarna från och med år 2014 huvudsakligen kommer att tillhöra en medlemskategori. Alla medlemmar, förutom familjemedlemmar och Ungmarthas medlemmar, kommer att få tidskriften Martha som en medlemsförmån. En ny medlemskategori som är berättigad till en så kallad seniorrabatt införs. Med det beslutet vill man möjliggöra en sänkning av medlemsavgiften för medlemmar som fyllt 80 år och som via sin medlemsförening vid tidpunkten för medlemsfakturering har anhållit om att bli beaktade. I modellstadgarna för förbundets marthadistrikt godkän­ des införandet av vår­ och höstmöten. Detta förfarande följer Marthaförbundets modell där vårmötet godkänner Vå r - o c h h ö s t m ö t E lilli lillkull, ordförande för lappfjärds marthaförening, utsågs till årets martha 2012 på vårmötet i borgå. verksamhetsberättelsen och bokslutet, medan höstmötet godkänner följande års verksamhetsplan och budget samt förrättar val av styrelse och ordförande. För övrigt juste­ rades stadgarna så att de tillåter de förändringar som den nya föreningslagen ger möjlighet till, exempelvis att hålla möten på distans.

Höstmöte med historiska perspektiv

marthaförbundEts höstmötE

med storm.

i Tammerfors i no­ vember samlade ett hundratal marthor från hela Svensk­ finland. Dagen inleddes med ett iscensatt besök av Lucina Hagman, en av förbundets grundare, som tog publiken – Vi behöver ta steget ut ur hemmet och rädda världen genom kunskap och bildning. Vi är vår egen och våra barns framtid, förkunnade Lucina högtidligt, för dagen represen­ terad av lifecoachen Michaela ”Mela” Nyholm.

Med en stark kvinnas rättmätiga pondus kallade Lucina dagens förebilder inom martharörelsen upp på scenen och grillade dem om bland annat skillnaden mellan martha­ verksamheten förr och nu. Efter lunchen tog höstmötesförhandlingarna vid. För­ bundsordföranden Harriet Ahlnäs fick förnyat förtroende och fortsätter därmed för en andra tvåårsperiod. Höstmö­ tet godkände den digra verksamhetsplanen för år 2013. Det övergripande temat kommer att vara Marthaomsorg och verksamheten verkställs i den mån de ansökta under­ stöden och bidragen erhålls.

Mötet godkände centralstyrelsens förslag att hålla med­ lemsavgifterna på samma nivå som tidigare, med undantag av avgiften för fristående medlemmar, som sänktes från 50 till 45 euro, och avgiften för understödande medlemmar, som höjdes till 200 euro.

Avgående ordföranden för Västra Nylands Martha­ distrikt Catharina Hindrén utnämndes till hedersmed­ lem i Marthaförbundet och ordföranden för Helsingfors svenska Marthaförening Åsa Mattsson avtackades för sin tid i centralstyrelsen. Vid höstmötet antogs en motion av Helsingfors svenska Marthaförening om vikten av att stödja kvinnors väl­ mående för att förebygga depressioner och andra stress­ relaterade sjukdomar. Därtill godkändes en motion, också den av Helsingforsmarthorna, om lumpinsamling och dess betydelse för en hållbar konsumtion. Motionerna samt centralstyrelsens svar finns i sin helhet på medlemssidan martha.fi/medlem.

11

or ga ni sa tion su tV Ec kl in g

Organisationsutveckling & medlemsvård

marthaförbundEts mEdlEmskår utgör

en viktig del av vår verksamhet. År 2012 har inspirationskvällar, före­ läsningar, Marthapartyn och utvecklingskvällar arrange­ rats för blivande medlemmar och existerande föreningar och kretsar. Under år 2012 inleddes också en kartläggning av Marthaförbundet som organisation tillsammans med Academic Business vid Svenska handelshögskolan. Rap­ porten förväntas presentera en syn på hur organisationen fungerar i dag och hur den kunde bli ännu smidigare.

Operation Vante – Tummen upp!

Tillsammans med Marttaliitto och Novita genomfördes kampanjen Operation Vante – Tummen upp! Under januari och februari turnerade en buss fylld med stickningsinspi­ ration, garn och marthor runt om i Finland. Marthorna fanns på plats i bussen på de svensk­ och tvåspråkiga orter­ na: Åbo, Helsingfors, Ekenäs, Karleby och Vasa. Lovikka­ vantar har stickats på alla håll i Svenskfinland och donerats till olika välgörande ändamål.

Marthapartyn

För nya grupper som visat intresse för Marthaförbun­ det har vi arrangerat Marthapartyn. På ett Marthaparty har deltagarna möjlighet att bekanta sig med förbundets verksamhet och ta del av tidningen, broschyrer och annat material. Tillsammans kan deltagarna fundera på vad det innebär att vara Martha idag. De får också kontakt med lokala föreningar och kretsar eller praktisk hjälp med att starta nya grupper. Sammanlagt har 17 Marthapartyn med cirka 300 deltagare hållits under året.

Inspirationskvällar

Nystartade kretsar har deltagit i inspirationskvällar där man blickat tillbaka på Marthas historia och vad Martha står för idag. Marthaföreningar har diskuterat Marthas olika verksamhetsområden och funderat på hur man kan utveckla den egna verksamheten och göra den mångsidi­ gare. Under hösten presenterades förbundets nyaste inspi­ rationsmaterial som handlar om en hållbar mat­ och kemi­ kaliekonsumtion. Sammanlagt ordnades 13 tillfällen.

Medlemsrådgivning

En viktig del av verksamheten är tillgängligheten. Där­ för har vi ordnat kvällar med öppet hus, Möt Martha – en kväll med avstamp i vår historia, samt utvecklat vår med­ lemssida med information specifikt för Marthorna. I slutet av året lanserades Facebook­gruppen Marthamöte online på initiativ av marthorna Helena Kajander, Inge Ekholm och Anne­Maj Wikström. Gruppen finns till för marthor från hela Svenskfinland och vi hoppas den skall bli en mötes­ plattform för utbyte av tankar och idéer.

Information om stadge- förändringen – värdefulla besök i alla distrikt

Under våren debatterades organisationsreformen flitigt under årsmötena i alla distrikt. Tillsammans med förbun­ dets personal diskuterades stadgereformen och även om känslorna svallade och åsikterna var många, gav träffarna värdefull information för utvecklingen av hela förbundet.

Föreningsstöd 2012

Även år 2012 riktade Svenska kulturfonden ett förenings­ stöd direkt till Marthaförbundet. Centralstyrelsen för Marthaförbundet fastställde kriterier för ansökningarna och en skärpning samt förtydligande i kriterierna skedde för att undvika onödiga ansökningar. Föreningsstödet kunde sökas under perioden 15.1–29.2.2012 via hem­ sidan eller på enskild blankett. Som tyngdpunktsområden hade man speciellt lyft fram temana Mera med mindre och hållbar livsstil genom medvetna val. Dessutom prioritera­ des innovativ och nyskapande projektverksamhet. Under­ stöd beviljades inte för anskaffning av utrustning, reno­ veringskostnader, fasta hyreskostnader, uteblivna löner, resebidrag, uppgörandet av historiker eller måltidskostna­ der. Inom utsatt tid mottogs sammanlagt 36 ansökningar för sammanlagt 65 800 euro. Centralstyrelsen fattade be­ slut om den slutliga fördelningen på sitt möte i slutet av mars. Svenska kulturfonden beviljade Marthaförbundet sammanlagt 45 000 euro i föreningsstöd, vilket i sin helhet beviljades våra medlemsföreningar.

Österbottens Marthadistrikt

Pilotprojektet Österbottens Marthadistrikt avslutades år 2012. Projektet hade som målsättning att utreda för­ och nackdelar med att slå ihop de fem österbottniska distrikten till ett österbottniskt distrikt. Organisationsreformen be­ rör hela Marthaförbundet och bör genomföras samtidigt i alla regioner. En utomstående utvärdering av strukturerna kommer att genomföras.

12

i n V E t Er r k n a m t io h E n E t l l Styrgruppen för Österbottens Marthadistrikt samlades sju gånger under året och har gemensamt planerat såväl större evenemang och föreläsningar som mindre träffar och kampanjer under året. Trots att pilotprojektet har av­ slutats kommer en österbottnisk idégrupp att fortsätta att samlas för att planera verksamhet och ytterligare utveckla samarbetet.

Inspire Youth for Sustainability

Projektet är ett samarbetsprojekt med Marta Centrs från Lettland och Män för Jämställdhet från Sverige. Målet är att utreda metoder för hur man kan jobba med hållbar livs­ stil och unga. Första projektmötet hölls i augusti 2012 i Helsingfors och följande träffar hålls våren 2013 i Riga och Stockholm. Under projektmötet i Helsingfors hölls både workshops och konserter kring temat jämställdhet och hållbar livsstil.

Marta Centrs

Marta Centrs arbetar för att stöda kvinnor och för jämställd­ het och jämlikhet. I det direkta stödarbetet har 313 kvinnor fått hjälp i frågor som berört våld i hemmet och utsatthet för trafficking. Marta Centrs har aktivt deltagit i frågor som be­ rör jämställdhet, trygg vardag för kvinnor och barn samt för­ bättrande av kvinnors ställning. Under 2011 lyckades Marta Centrs samla ihop 16 000 namn till en adress för att stoppa trafficking av barn, unga och kvinnor. Adressen överlämna­ des under en större demonstration till lettiska parlamentet. År 2012 har en arbetsgrupp tillsatts på regeringsnivå med mål­ sättning att göra en plan för hur prostitutionen i Lettland kan minskas. Marta Centrs har också medverkat i en arbetsgrupp på inrikesministeriet som försöker motverka våld i hemmen. Resultatet av den arbetsgruppen är bland annat att polisen från och med år 2014 kan avlägsna en våldsam person från hemmet. Under året har arbetet med en strategi för centrets verksamhet och dess fortsatta finansiering fortsatt inom cen­ trets styrelse, som leds av Marthaförbundets förbundsdirektör.

Fredrikastipendiat 2012: Hilkka Olkinuora

frEdrika runEbErg-stipEndiEt för år 2012

samhällsmoderlig anda. till­ delades journalisten, prästen och författaren Hilkka Olki­ nuora för hennes mångsidiga och målmedvetna arbete i Hilkka Olkinuora har profilerat sig som en mångsidig tänkare och skribent, vars säkra penna lyfter upp mjuka värden och manar till medmänsklighet och omsorg i en alltmer komplex omvärld. Hon brinner för rättvisa och respekt och har en förmåga att konkretisera också svåra saker. Hennes ödmjukhet, varma personlighet och engage­ mang för människornas välmående genomsyrar hennes ar­ bete, och fungerar som uppmuntran i synnerhet för andra kvinnor. Med sina gedigna insikter i såväl samhällsekono­ mi som teologi är hon en trovärdig humanist och tolkare av det som sker omkring och med oss.

Fredrika Runebergs stipendiefond inom ramen för Svenska kulturfonden grundades år 1986 på initiativ av fil.

dr Karin Allardt Ekelund. Fredrika Runeberg­stipendiet utdelas årligen på Fredrikas födelsedag den 2 september till en förtjänt person som arbetar i Fredrika Runebergs anda, i enlighet med den speciella ”samhällsmoderlighet” som var utmärkande för henne.

13

Martha – i takt med tiden

martha är finlands sVEnska marthaförbunds

tidskrift som utkommer sex gånger per år. Under år 2012 utgavs fyra 52­sidiga och två 60­sidiga nummer, där de två sistnämnda tidningarna omfattade ett åttasidigt medlems­ cirkulär som tidigare publicerades som ett separat instick. Martha trycktes på Oy Fram Ab i Vasa, upplagan var cirka 6 000 exemplar och läsarna fanns spridda över hela Svensk­ finland. Under året lästes tidningen av både kvinnor och män, marthor och icke­marthor. Cirka en femtedel av pre­ numeranterna är inte marthor.

Tidskriften Martha skriver om aktuella ämnen som på ett eller annat sätt tangerar frågor om hållbar livsstil samt kvinnan och hennes vardag. Huvudområdena är mat, mil­ jö, hemmets ekonomi och konsumentfrågor samt hälsa och välbefinnande i vardagen. Redaktionen består av en per­ son, men utomstående skribenter och Marthaförbundets egna rådgivare anlitas för specialartiklar.

Under året publicerade vi artiklar med följande teman: Tillbaka till tryggheten, Föräldrarollen i fokus, Göra gott, Rent hus samt Lön och kön. Därtill utkom ett fullspäckat julnummer i december. I överensstämmelse med förbun­ dets verksamhetsplan behandlade vi också frågor inom ramen för det övergripande temat Mera med mindre. I tidningens spalter kastade vi ljus över bland annat de ekonomiska termerna downshifting och degrowth och presenterade inspirerande exempel på personer som har valt att byta livsstil. Läsarnas skrivglädje och engagemang tog sig uttryck i marthornas egna bidrag till förenings­ sidorna Aktiva marthor. Ett nytt inslag i tidningen var marthainspiratörernas frejdiga kolumner om allt från miljömedveten städning till hur man odlar potatis på höjden.

Vi har gjort Martha:

Christel Raunio, ansvarig huvudredaktör Mikaela Groop, redaktionschef Annéa Forss, ekonomichef Marika Seger, prenumerationer Adverbi Oy, formgivning Tilinurkka Kb, annonsförsäljning

Redaktionsråd:

Harriet Ahlnäs, ordf. Gunilla Backman Mikaela Groop Camilla Hautala Christel Raunio Jeanette Öhman 14

d i s t r i k t E n

Verksamhet i distrikten

Borgå svenska Marthadistrikt

mEdlEmmar 676

|

nya mEdlEmmar 23 förEningar 19

|

krEtsar 6

distriktet 2012

Under året har distriktet deltagit i kyrkbåtsrodden på Borgå å, arrangerat en resa till Kanontian i Ekenäs, ordnat matlagningskurser för barn under sommaren, arrangerat höstbasar tillsammans med de finska marthorna och ord­ nat julfest. Därtill har ett matlag träffats en gång i må­ naden. Distriktet har också prenumererat på tidskriften Martha till BB i Borgå.

föreningarna & kretsarna 2012

Under året har föreningarna donerat pengar till bland an­ nat Luciainsamlingen, byskolor och handikappade. Man har även stickat babysockor till Borgå BB och yllesockor till Ebbo och Johannisbergs åldringshem. Årets föreläsningar har handlat om bland annat sophantering och elförbruk­ ning. Resor har gjorts till olika parker, kyrkor, trädgårdar och teatrar runt om i Svenskfinland. Under året har två medlemmar erhållit lilla guldmärket och två medlemmar stora silvermärket.

Helsingfors svenska Marthaförening

mEdlEmmar 813

|

nya mEdlEmmar 71 krEtsar 41

distriktet 2012

Föreningens årsmöte hölls i mars och till ny ordförande valdes Åsa Mattsson. Maria Rajalin jobbade som tf. verk­ samhetsledare på deltid år 2012. Under året arrangerade distriktet bland annat en Möt Martha­kväll, och startade i samarbete med Luckan Monday with Martha – ett försök att föra samman marthor och utländska kvinnor som sak­ nar nätverk i Finland. Ett lunchseminarium om degrowth (nerväxt) ordnades i samarbete med Marthaförbundet och under våren mötte 40 kretsar upp vid fyra tillfällen där ak­ tuella förenings­ och kretsärenden dryftades. Under före­ läsningar behandlades ämnen som jämlikhet och lika behandling vid bemötande av barn, Kvinnobankens verk­ samhet, sömn, familjejuridik och skatteplanering. Round dance dansades hela året och föreningen hade också besök av Jeanette ”Peppe” Öhman och Emina Arnatouvic. För­ eningens vårutfärd gick till Pokrova och Gårdskulla, på hösten spelade Teater Josefina i Hemvrån och på senhösten hölls föreningens traditionella brunch som i år hade temat Hållbar livsstil. I augusti besökte Iluta Lace, Dita Lace och Gundega Graudina föreningen under välgörenhetsturnén för Marta Centrs i Riga. Samtliga intäkter donerades till Marta Centrs. I december bakades 45 kakor i kretsarna och såldes på Folkhälsans Luciamarknad. Intäkterna donerades oavkortat till Folkhälsans Luciainsamling för ensamma äldre.

kretsarna 2012

Kretsarna värnar om traditioner, aktivitet och välgören­ het, samtidigt som diskussion och gemenskap är en viktig del av verksamheten. Kretsarna och föreningen har do­ nerat pengar till A­Aid/barnhem i Indien, Barnklinikens intensivavdelning, HelsingforsMission, Hursti i Helsing­ fors, Kvinnobanken, Marta Centrs i Riga och Monika­ Naiset. Under året har föreningens marthor, inte minst den grupp som träffats varje onsdag i Hemvrån, stickat och virkat allt från filtar, barnfiltar och yllesockor till Lo­ vikkavantar och yllemössor till äldreomsorgen, bostads­ lösa, cancersjuka, Bamsegruppen, beväringar i Dragsvik, bebisar och till Estland via en kretsanordnad årlig jul­ insamling. 15

Mellersta Nylands Marthadistrikt

mEdlEmmar 1222

|

nya mEdlEmmar 71 förEningar 11

|

krEtsar 37

distriktet 2012

Mellersta Nylands Marthadistrikt har haft ett aktivt verk­ samhetsår. Distriktets föreningar har idkat samarbete inte bara föreningar emellan, utan också med systerföreningar i Marttaliitto. Citat ur verksamhetsberättelsen för 95­årsjubi­ laren Sjundeå Marthaförening, skriven av Unni Malmgren:

Gemensamt för alla dessa aktiviteter har ändå varit mar thornas omsorg om sin nästa, om kvinnors och familjers väl mående, omtanken om miljön och gemenskapen i vårt Sjundeå och ute i världen. Ensam är det svårt att förändra världen, men tillsammans är det både lätt och roligt att arbeta för goda saker i både stort och smått, i både den lokala vardagen och ute i stora världen där så många hjälpbehövande finns.

föreningarna & kretsarna 2012

Året kännetecknas av omfattande välgörenhetsverksam­ het och intresse för det samhälle vi lever i. Stipendier har delats ut till skolelever, penninginsamlingar har gjorts i samband med fester, julgåvor har delats ut till familjer med knappa medel och lump har samlats in. På martha­ kvällar har man bekantat sig med bland annat webb­ recept, byggplaner, äldreomsorgen i hemkommuner och arrangerat valdebatt. Marthalokalerna Solåsa och Stor­ Raula i Kyrkslätt har flitigt skötts om av de lokala martha­ föreningarna. Esbomarthorna har bland annat deltagit i en kurs om krisberedskap, i Helsinge har man tillverkat påskpynt, i Grankulla har man lärt sig mera om ost och vin och i Dickursby har skaldjur stått på menyn. Sibbo­ marthorna har ordnat med förplägnad under en lant­ bruksavbytarkurs, och i Kyrkslätt har man ordnat med sopp­ och höstlunch samt grötfest. Många teaterbesök har gjorts, och kretsen Marthakransen har besökt Musikhuset i Helsingfors.

Västra Nylands Marthadistrikt

mEdlEmmar 1022

|

nya mEdlEmmar 38 förEningar 18

|

krEtsar 21

distriktet 2012

I samband med årsmötet i Tenala i mars avgick mångåriga ordförande Catharina Hindrén och Agneta Lindroos över­ tog ordförandeklubban. En matmässa med temat spann­ mål arrangerades i oktober i Ekenäs. Antalet besökare uppskattades till 250–300. Höstmötet hölls i november med cirka 90 medlemmar närvarande. Gästföreläsare var antropologen och författaren Yrsa Lindqvist. I november hölls en funktionärsträff i Karis med Frida Nylund från Marthaförbundet som föreläsare. Temat var verksam­ hetsberättelsen, och ett 30­tal personer mötte upp. Mat­ lagningskurser har hållits under sommaren i Bromarf, på Skåldö samt i Sannäs, Karis. Utdelning av yllesockor åt rekryter i Dragsvik gjordes även i år. I maj besökte Åbo­ lands Marthadistrikt Västra Nylands Marthadistrikt, och medlemmarna bekantade sig med Bromarf och Ekenäs.

föreningarna & kretsarna 2012

Inom föreningarna har programutbudet varit digert. Mar­ thorna har lärt sig om feng shui, antikviteter, brandsäker­ het, Helene Schjerfbeck, djurterapi i vården och Lettlands­ hjälpen. Många har besökt Villa Christine och provsmakat både ostar och vin. Ytterligare har marthorna tagit del av information om vårdtestamente, intressebevakningsfull­ makt och testamente. Gun Khattab har berättat om kvin­ noliv i arabländer. Det har hållits smyckestillverkning, vävkurser, bordsdekorations­ och kransbindningskurser. Många har besökt konstutställningar, och även egna ut­ ställningar har arrangerats. Studiebesök har gjorts hos för­ fattare Mary Kuusisto, till Gullö gård, landskapsmuséet, Yrkesskolan Axxell och Herrgårdsglass. Därtill har flera teaterresor gjorts och en kokbok har publicerats. Marthor­ na deltar också flitigt i de egna kommunernas evenemang, så som hantverksdagar, basarer och julmarknader. 16

Åbolands svenska Marthadistrikt

mEdlEmmar 859

|

nya mEdlEmmar 61 förEningar 15

|

krEtsar 32

distriktet 2012

Åbolands svenska Marthadistrikt har under år 2012 både satsat på utåtriktad verksamhet och evenemang för sina medlemmar. Sammanlagt har ungefär 400 personer delta­ git i våra tillställningar. Distriktet höll sitt årsmöte i mars. I maj besökte vi Västra Nylands Marthadistrikt, Bromarf, Ekenäs museicentrum och Mörby gård. Vecka 45 ordnades det en mängd olika evenemang i hela distriktet. Målet vara att lyfta fram vår mångsidiga verksamhet och bjuda på var­ dagsinspiration. Veckan kulminerade i tema dagen Nyfiken på Martha som arrangerades av Kimito marthaförening. I november anordnade distriktet också en korvstoppnings­ kurs med köttmästare Kenneth Löfberg. Under hösten före läste också läkaren Ulla Slama om sköldkörteln. Mart­ horna i Åboland har aktivt tagit del av kampanjen Tummen upp! Operation Vante. Vantar från Åboland har under året bland annat donerats till ortens skolelever, till Baltikum, Nepal och Röda Korsets katastrofhjälp. Följ gärna Mart­ horna i Åboland på facebook!

föreningarna & kretsarna 2012

För marthaföreningar i Åboland är välgörenhet en mycket viktig del av verksamheten. Medlemmarna skänker bidrag till diakonin och kyrkans olika hjälpinsamlingar, Hoppets Stjärna, Martha Centrs, Röda Korsets katastroffonder, Folkhälsans luciainsamling, Hembygdens Vänner med flera. Många marthaföreningar understöder dessutom fadderbarn, sänder julpaket, delar ut stipendier, bjuder på mat och kaffe samt stickar värmande filtar, babykoltar och sockor. Den sociala samvaron är även betydelsefull och programmet inom föreningarna och kretsarna är mång­ sidigt. Marthorna i Åboland gör sushi och bakar bröd, går på temavandringar, lyssnar på intressanta föreläsningar, tillverkar schampo, prövar viner, ser teaterföreställningar, ordnar modevisningar och utställningar, bowlar, dansar zumba, åker pulka, väver, tovar, stöper ljus, sjunger samt binder blomsterkransar. Marthaföreningarna fungerar ofta som en drivande kraft på hemorten och hjälper till vid marknader och hembygdsdagar.

Ålands Marthadistrikt

mEdlEmmar 428

|

nya mEdlEmmar 104 förEningar 17

|

krEtsar 2

distriktet 2012

Året har genomsyrats av distriktets och sju lokala martha­ föreningars 100­årsjubileer. Distriktet har också gett ut en historik: Ålands Martha – Styrka, glädje och gemenskap i 100 år. Boken skrevs av Ann­Gerd Steinby och en grupp inom distriktet har deltagit i arbetet. Ålands museum gjorde en utställning om Marthas viktiga arbete under ett sekel: Åländska supermarthorna fyller 100 år, som lockade drygt 4 000 besökare. I utställningen valde man att lyfta fram samhällsnyttig utveckling som Martha varit initia­ tivtagare till. Distriktet har också hållit flera kurser inom projektet Hantera vardagen, och Ungmartha och M­klub­ ben har hållit mellanmålskurser för barn och kemikalieun­ dervisning för högstadieelever. Distriktet samarbetar även med DUV och har haft nyttigt mellanmål på agendan för unga DUV­kvinnor. Distriktet har fått drygt 90 nya med­ lemmar, de flesta i åldrarna 25–40 år.

föreningarna & kretsarna 2012

Vid genomläsning av föreningarnas verksamhetsberättel­ ser framgår det tydligt att Marthaengagemanget berikar vardagen för många, och det är beundransvärt hur mycket medlemmarna inom föreningarna åstadkommer. Fören­ ingarna har bland annat arrangerat blomskottsauktion, sykvällar med olika teman, basarer, utställningar och mid­ dagar. Medlemmarna har lärt sig mycket nytt under året, bland annat har de bundit midsommarkronor och björkris, vävt mattor och löpare, stöpt ljus, paddlat kanot och na­ turvandrat. Flera marthor har lärt sig mera om kvinnors vardag i andra länder, om kryddörter och hemtjänsten. Teaterresor, bokcirklar och cafébesök har varit populära under året. Många föreningar har uppvaktat hembygdens pensionärer, delat ut stipendier och samlat in medel till olika hjälporganisationer. En förening har också deltagit med världens längsta tomteluva i Guinness Rekordbok. 17

Österbottens Marthadistrikt

Jakobstad

mEdlEmmar 732

|

nya mEdlEmmar 30 förEningar 18

|

krEtsar 3

distriktet 2012

Året inleddes med årsmöte i mars i Purmo. Styrelsen har varit samlad till sju protokollförda möten. Distriktet har erhållit understöd från Kulturfonden och Svenska studie­ centralen. Distriktet har understött Kyrkans Ungdom, diakoniarbetet i distriktets församlingar och delat ut kok­ boksstipendier till distriktets högstadier. Distriktet deltog i Österbottens Marthadistrikts sommarfest som ordnades i Oravais. Distriktets höstmöte hölls i oktober i Bennäs sko­ la. Distriktet deltog i Rosa Bandet­insamlingen genom att köpa bröstbakelser från Två systrars söta. Lilla guldmärket delades ut åt fyra medlemmar och en medlem erhöll stora silvermärket.

föreningarna & kretsarna 2012

Föreningarna har varit samlade till regelbundna medlems­ möten under året. Ett plock ur årets program: Vin­ och chokladprovning, grillfest, julkaffe med sju sorters dopp, sushikväll, soppdagar och receptbytarkvällar. Föreläsningar om hälsa, trafikvett, ekostädning och resor har hållits. Marthorna är måna om sina medmänniskor och har delat ut penning­ och bokstipendier, stickat vantar, sockor och filtar åt behövande samt skickat förnödenheter till barn­ och åldringshem i Baltikum och Ryssland. Marthorna är stolta över sina och byns föreningshus och ordnar olika tal­ kotillfällen för att underhålla byggnaderna så att de fort­ sättningsvis skall kunna hysa verksamhet.

Karleby

mEdlEmmar 702

|

nya mEdlEmmar 12 förEningar 5

|

krEtsar 21

distriktet 2012

Distriktets årsmöte hölls i Kronoby i mars. Christel Rau­ nio, Frida Nylund och Petra Högnäs från förbundet delgav information om de stora förändringar som är på gång inom distrikten. Ett sommarevenemang arrangerades i samarbe­ te med Österbottens Marthadistrikt.

föreningarna & kretsarna 2012

Karleby Marthaförening har bland annat besökt åldrings­ hem för pratstunder, medverkat på medeltidsmarknad och firat nordisk Husmorsdag. Därtill har man aktiv fad­ derbarnsverksamhet. Medlemmarna i Kronoby Martha­ förening har deltagit i flera föreläsningar under året, bland annat om positivt tänkande och sköldkörtelproblem. Med­ lemmarna har skött serveringen vid olika evenemang och besökt åldrings­ och servicehem. Terjärv Marthaförening firade 100 år i april, med ett mångsidigt program för all­ mänheten. Föreningen har också deltagit i flera marknader och basarer, och plockat lingon till försäljning. Marthorna i Nedervetil har bland annat uppvaktat med blommor på servicehem och deltagit i blomster­ och pilgrimsvandringen från Åivo till kapellet i Såka. Man har också bidragit med pengar till sittdynor i kyrkan och stickat babysockor. Också Öja Marthaförening firade 100­årsjubileum i oktober med sång och musik. 18

Nykarleby

mEdlEmmar 367

|

nya mEdlEmmar 16 förEningar 14

|

krEtsar 5

distriktet 2012

Under året har distriktet ordnat en föreläsning med Björn Helsing i Oravais, deltagit i föreningsmarknaden i Ny­ karleby med plättstekning, besökt hantverksmarknaden i Storkyro, deltagit i cancerinsamling med sparbössor, skött stadens motionslådor, deltagit i Tummen upp­projektet och virkat och stickat babytossor till BB i Jakobstad. Tillsam­ mans med församlingarna ordnades Kyrkogång för äldre. Därtill har distriktet delat ut stipendier till skolor och understött Marta Centrs, olika föreningar och dagcentret Hyddan för män Nykarleby. Distriktet har också ett fad­ derbarn i Indien. Årsmötet hölls på Kredu i Nykarleby och höstmötet i Jeppo. Från styrelsen deltar två personer som representanter för Österbottens Marthadistrikt i arbets­ gruppen för specialsjukvårdens bevarande i Österbotten.

föreningarna & kretsarna 2012

Föreningsmedlemmar har deltagit i en medieverkstad och distriktets föreläsningar, virkat och stickat – bland annat till rådgivningarna i Oravais och Jeppo, packat paket till hjälp­ sändningar, upprätthållit bya­ och marthagårdar och träf­ fats ungefär en gång per månad under olika teman. Bland annat har man haft besök av en hjälparbetare som jobbade på Haiti efter jordbävningen. Övrigt porgram har varit ekonomiföreläsning, besök av andra marthaföreningar, stylingkvällar, besök i klädbutiker, matlagningsträffar med invandrarkvinnor, stickcaféer, teaterresor, julfester, spa­kvällar, julpyssel, surdegsbakning med mera. Därtill står Marthaföreningarna ofta för serveringen på olika fes­ ter i byarna, som Monäsrodden, Grisselöfesten, Smides­ dagen vid Kimo bruk och Monåregattan.

Sydösterbotten

mEdlEmmar 587

|

nya mEdlEmmar 25 förEningar 27

|

krEtsar 6 september på Fagerö, Rangsby där modellstadgarna gicks igenom en första gång. Årets julmiddag intogs på Frank Mangs Center i Ståbacka i december. I sam arbete med Cancerföreningen i Närpes ordnade distriktet en Rosa Bandet­kväll i oktober och distrikten i Österbotten ord­ nade en trevlig sommarsamling i Oravais i augusti.

distriktet 2012

Årsmötet i februari i Yttermark var den första större sam­ mankomsten för året med närmare 90 deltagare. Frida Nylund, Christel Raunio och Petra Högnäs från Martha­ förbundet informerade om den kommande stadgeänd­ ringen för distrikten. Styrelsen omvaldes i sin helhet, även bokslut, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och bud­ get godkändes i sin helhet. I maj hölls ett Marthaparty på Café Albert och Tomatkarnevalen firades i juli. Bägge eve­ nemang ägde rum i Närpes. Övrigt program under året har varit välgörenhetskonsert i svenska församlingshem­ met i Kristinestad med Iluta Lace i augusti, evenemanget Slättens mat och mystik i Närpes och distriktets höstmöte i

föreningarna & kretsarna 2012

Marthorna har även i år varit flitiga och tänkt på sina hjälp­ behövande medmänniskor. Många är de värmande plagg och matpaket som sänts till när och fjärran via Röda Kor­ set och Hoppets Stjärna. Marthorna har även tänkt på sitt eget välbefinnande i form av friluftsdagar, gemensamma tillställningar med grannföreningarna, föreläsningar och teaterbesök. Den sociala samvaron är viktig för marthorna, och man inspireras av varandra. Årets Martha Lilli Lillkull och Årets Ungmartha Hanna Enlund är från Sydösterbot­ tens distrikt, och vi uppskattar och ser utmärkelserna som bevis på aktivitet och kreativitet inom distriktet. 19

Vasabygden

mEdlEmmar 982

|

nya mEdlEmmar 149 förEningar 33

|

krEtsar 20

distriktet 2012

På årsmötet i Replot i februari deltog ett hundratal med­ lemmar. Den nya organisationsformen presenterades av Christel Raunio och Frida Nylund, och efter presentatio­ nen diskuterades ärendet. Höstmötet hölls på Ritz i Vasa. Mötet godkände stadgeändringen som även skall behand­ las på vårmötet. Efter stadgediskussionen följde föreläs­ ningen Mina bröst – Våra bröst – Dina bröst av Margita Strandberg­Heinonen. Distriktet donerade tillsammans med Andreas Knips Hembageri 300 euro från vinsten av sålda bröstbakelser till Cancerföreningens verksamhet i Österbotten. En gemensam Sommarmarthadag arrang­ erades av förbundet och Distrikt Österbotten i Oravais. Dis triktet deltog i förbundets projekt Operation Vante i Vasa i februari. I maj deltog distriktet tillsammans med Marthaförbundet, Folkhälsan i Korsholm och Svenska studiecentralen i föreläsningen av den åländske kocken Michael Björklund på Strampen i Vasa. Kvällen samlade cirka 150 deltagare. En julkonsert ordnades i Malax i no­ vember i samarbete med Folkhälsan i Korsholm. Även i år gavs Marthakalendern ut i november. Upplagan var 800 exemplar och såldes slut. Några av distriktets styrelsemed­ lemmar deltog på Iluta Laces musikturné, och styrelsen donerade 2000 euro till ungdomsarbete i Riga. Föreningarna har under året haft ett varierande program. Bland annat har man gjort mycket talkoarbete, stickat sockor till bäddavdelningen och rosa sockor till dagisbarn som en påminnelse om förebyggande arbete mot bröstcan­ cer, bjudit boende på åldringshem på kaffe, tovat påskpynt, ordat pysseltimme för skolbarn, deltagit i Operation Vante och olika julmarknader och uppmärksammat matkultur­ dagen. Utflykter har bland annat gjorts till ekoodlare, To­ matkarnevalen, Stormossen, konstateljéer, brandstationen, Wasa Teater och trädgårdsskolan i Gamla Vasa. Ett plock bland föreläsningarna: skratterapi, surdegsbröd, flykting­ barn, ekologisk hårvård och vikning av servetter.

Östra Nylands Marthadistrikt

mEdlEmmar 481

|

nya mEdlEmmar 17 krEtsar 5

distriktet 2012

I oktober arrangerade distriktet tillsammans med Martha­ förbundet matkulturdagen på Malmgård. Tillställningen besöktes av cirka 100 personer. Temat för kvällen var spannmål och bagare Leif Hansson från Lovisa tilldelades matkulturpriset. Under hösten ordnade distriktet också en föreläsningsserie som inleddes med att Solveig Back­ ström, sakkunnig i huslig ekonomi på Marthaförbundet, berättade om Marthaomsorg i vardagen. Vid det andra tillfället berättade marthainspiratör Jenni Backström om temacirklar, ett programalternativ för marthaföreningar. Förutom detta har distriktet under året ordnat ordinarie möten.

föreningarna & kretsarna 2012

Marthaföreningarna i Östra Nyland bjuder på omtyckt program. Man håller fast vid traditioner och är samtidigt ”en kvinna i tiden”. Marthaföreningarna deltar flitigt i väl­ görenhetsarbete såväl nationellt som internationellt. Under året har föreningarna understött bland annat luciainsam­ lingar och 4H­, Hem och Skola­ och ungdomsföreningar. Dessutom har marthorna stickat sockor och vantar till ser­ vicehus, barnhem, daghem och skolor. Man har också un­ derstött välgörenhetsarbete i Estland och Bolivia. I augusti fungerade Lindkoski Marthaförening som värd för en kon­ sert med Iluta Lace från Marta Centrs i Riga. Inkomsten gick oavkortat till det viktiga arbetet som Marta Centrs gör för kvinnors välmående i Lettland. 20

Ungmartha

mEdlEmmar 1275

undEr år 2012 har ungmartha

ordnat verksamhet för barn, unga och vuxna i form av kurser, sommar­ och höstläger, temadagar och föreläsningar. Därtill har M­ klubbarna ute i regionerna ordnat mångsidig verksamhet för barn i form av klubbträffar. Utöver grundverksamheten har Ungmartha gett ut en ny version av mellanmålsbro­ schyren Lätt som en plätt samt i slutet av året publikationen

Tack för maten – om mat, matvanor och måltider för barn i

lågstadieåldern. Tack för maten­publikationens syfte är att stödja personer som arbetar med barn i frågor om bland annat matlagning, dukning, bordsskick, sopsortering, mo­ tion och matens väg från jord till bord. Ungmartha hade årsmöte den 2 mars 2012 i Helsingfors. Styrelsen har år 2012 bestått av Maja Ottelin (ordförande), Eva­Helén Ahlberg (vice ordförande), Jonna Skand, Frida Nylund, Mia Kamila, Laura Rahka och Camilla Holm­ ström. Ungmarthas arbetsutskott bestod år 2012 av Maja Ottelin, Eva­Helén Ahlberg, Jonna Skand och Frida Ny­ lund, med Mia Kamila som ersättare. Ett nytt ungdoms­ råd grundades i maj 2012 och medlemmarna har varit delaktiga i planeringen av organisationen och verksamhe­ ten tillsammans med Ungmarthas personal och styrelse. Ungmarthas personal har bestått av en heltidsanställd verksamhetsledare. Därtill har Ungmartha anställt extern personal på timbasis enligt behov. För att lyfta fram viktiga nyckelområden inom Ungmar­ thas verksamhet har det ordnats kurser och temadagar runt­ om i Svenskfinland enligt efterfrågan och behov. Barn och ungdomar har fått ta del av teman som tangerat de husliga, ekonomiska och/eller ekologiska områden som Ungmar­ tha förespråkar. Det har ordnats kurser och temadagar om bland annat naturkosmetik, förmånlig och näringsrik mat, hälsosamma mellanmål samt mångsidigt kreativt hantverk. Kurserna och temadagarna som arrangerats på olika orter i Svenskfinland har sammanlagt haft 1037 deltagare. Under sommaren 2012 ordnade Ungmartha (delvis tillsammans med olika samarbetsparter) sammanlagt 39 läger med 608 deltagare. Under året 2012 arrangerades även föreläsningar med olika teman som nådde 995 personer runtom i Svensk­ finland. En elektronisk julkalender sammanställdes även år 2012, för nionde gången i rad. Ungmartha har deltagit i evenemang för ungdomar så som Höstdagarna (Toijala), Kulturkarnevalen (Karis), Summer In (Mariehamn), Miljö­ temadag (Åbo) och Krutexpo (Helsingfors). Ungmartha har också nått en hel del barn genom att besöka eftisar i Vasa och Åboland (Kimito, Pargas, Åbo) med pyssel och hälsosamma mellanmål samt genom att ordna program på bland annat Den Stora Barnfesten (Helsingfors). In­ ternationellt har Ungmartha deltagit i arrangemangen för projektet Inspire Youth for Sustainability som är ett sam­ arbetsprojekt mellan Finlands svenska Marthaförbund, Män för Jämställdhet (Sverige) och Martha Centrs (Lettland).

Fristående medlemmar Borgå svenska Marthadistrikt Helsingfors svenska Marthaförening Karlebynejdens Marthadistrikt Mellersta Nylands Marthadistrikt Nykarleby Marthadistrikt Sydösterbottens Marthadistrikt Vasabygdens Marthadistrikt Västra Nylands Marthadistrikt Åbolands svenska Marthadistrikt Ålands Marthadistrikt Östra Nylands Marthadistrikt Ungmartha

TOTALT

marthaförbundEts mEdlEmsantal

2012 21 676 813 732 702 1 222 367 587 982 1 022 859 428 481 1 275 10 146

2011 23 695 822 725 737 1 219 373 622 903 1 044 867 358 507 1 193 10 088 Nya medlemmar 71 16 25 149 23 71 30 12 38 61 104 17 617 21

Marthaförbundets personal och förtroendevalda Centralstyrelsen 2012

Harriet Ahlnäs , Förbundsordförande Andrea Hasselblatt , 1. Viceordförande, (Kitty Schulman, Åsa Mattson fr.o.m. vårmötet) Helsingfors svenska Marthaförening Gun Forsén , 2. Viceordförande (Maj-Britt Sandnäs), Jakobstads Marthadistrikt Ann-Mari Koivula (Gunnel Laukas), Östra Nylands Marthadistrikt Susanne Ahlqvist (Janette Englund), Borgå svenska Marthadistrikt Camilla Estlander (Tina Ingman NY), Mellersta Nylands Marthadistrikt Catharina Hindrén (Agneta Lindroos), Västra Nylands Marthadistrikt Ragni Eriksson (Lisbeth Bergman), Ålands Marthadistrikt Camilla Hautala (Susanna Ginström-Wuorio), Åbolands Marthadistrikt Ulla Smeds (Elsi Sörhannus), Sydösterbottens Marthadistrikt Susanne West (Marita Ehnström), Vasabygdens Marthadistrikt Christina Nybäck (Eva Kullas), Nykarleby Marthadistrikt Christina Lillhonga (Gunilla Witting-Isaksson), Karlebynejdens Marthadistrikt Maja Ottelin (Eva-Helen Ahlberg ), Ungmartha rf

Arbetsutskottet 2012

Harriet Ahlnäs Camilla Hautala Andrea Hasselblatt Catharina Hindrén Gun Forsén Ersättare: Christina Lillhonga , Camilla Estlander

Centralstyrelsen 2013

Harriet Ahlnäs , Förbundsordförande Andrea Hasselblatt , 1. Viceordförande (Kitty Schulman NY), Helsingfors svenska Marthaförening Gun Forsén , 2. Viceordförande (Maj-Britt Sandnäs), Jakobstads Marthadistrikt Ann-Mari Koivula (Gunnel Laukas), Östra Nylands Marthadistrikt Susanne Ahlqvist (Janette Englund), Borgå svenska Marthadistrikt Camilla Estlander (Tina Ingman), Mellersta Nylands Marthadistrikt Agneta Lindroos NY (Camilla Holmström NY), Västra Nylands Marthadistrikt Ragni Eriksson (Lisbeth Bergman), Ålands Marthadistrikt Camilla Hautala (Susanna Ginström-Wuorio), Åbolands Marthadistrikt Ulla Smeds (Elsi Sörhannus), Sydösterbottens Marthadistrikt Susanne West (Marita Ehnström), Vasabygdens Marthadistrikt Eva Kullas NY (Christina Nybäck), Nykarleby Marthadistrikt Christina Lillhonga (Gunilla Witting-Isaksson), Karlebynejdens Marthadistrikt Maja Ottelin (Eva-Helen Ahlberg ), Ungmartha rf

Arbetsutskottet för år 2013

Harriet Ahlnäs Andrea Hasselblatt Gun Forsén Camilla Hautala Ann-Mari Koivula (NY) Ersättare: Christina Lillhonga , Camilla Estlander

Hedersordförande

Anna Ehrnrooth

Hedersmedlemmar

Margit Aromäki Disa Flythström Anita Gustafsson Martina Harms-Aalto Marit Mickels Ingegerd Wikström Catharina Hindrén (NY)

Guldmärken

Marthaförbundets lilla guldmärke har under år 2012 tilldelats följande personer: Ahlberg Benita, Andersson Aida, Back Greta, Backman Anita, Bäcklund Elja, Dahlén Elisabeth, Ekholm Gun, Eriksson Ragni, Forsgård Berit, Fredriksson Nurmi Bodil, Granfors Rut, Hagnäs Ann-Catrin, Hasselblatt Andrea, Henriksson Gunborg, Hildén Gerd, Huhtikangas Leena, Isaksson Pirjo, Kronkvist Karin, Lillrank Gunvor, Lillström Marita, Lindblom Mariann, Lundsten Gun, Lundström Brita, Mörn Margareta, Nydahl Birgitta, Nyholm Solveig, Nyman Maria, Röj Doris Margareta, Rönnberg Bernice, Selander Görel, Stens Ann-Britt, Teir Britt-Marie, Tötterman Ulla, Wikström Inger.

22

Personal och fortbildning

Hushåll & näring 1 sakkunnig i huslig ekonomi för hushållsrådgivningen, matkultur samt kurser inom Hantera vardagen och Vi och vår baby 1 projektledare (inkluderar kurs- och föreläsningsarbete samt fältarbete) för Hantera vardagen och Vi och vår baby 1 projektledare för Operation skolmat 1.1.2012–30.9.2012

+ diverse timlärare för ovanstående 3 personer sammanlagt Miljöhänsyn i vardagen 1 sakkunnig i ekologirådgivning för rådgivnings-, kurs- och föreläsnings- verksamheten, inkluderande projektarbete för Marthainspiratörer Ekonomi 0,5 sakkunnig i ekonomi för rådgivnings-, kurs- och föreläsningsverksamhet Medlemskontakt och organisationsutveckling 1 regional verksamhetsledare/projektchef för projektet Distrikt Österbotten 1 utvecklingschef 2 personer sammanlagt Information och marknadsföring 1 redaktionschef (och informationschef) 0,5 informatör/webbansvarig/marknadsförare 1,5 personer sammanlagt Administration 1 förbundsdirektör 1 ekonomichef 1 ekonomiassistent – varav 10 % till Ungmartha 3 personer sammanlagt

12 pErsOnEr TOTALT

undEr år 2012 hadE

Marthaförbundet 12 anställda varav två på deltid + Ungmarthas verksamhetsledare. Av personalen var tre stationerade i Vasa och resten i Helsingfors där också Ungmarthas verksamhetsledare är stationerad. Projektledaren för Operation skolmat Björn Helsing slutade då projektet avslu­ tades den 30.9.2012. Regionala verksamhetsledaren Camilla Pihlgren var alterneringsledig till slutet av september 2012 och fick därefter förlängd tjänsteledighet till juni 2013. Petra Högnäs vikarierar som regional verksamhetsledare. Sakkun­ nig i miljöhänsyn Teresa Turtonen var tjänstledig 1.9.2012– 31.1.2013. Förbundsdirektör Christel Raunio var sjukledig 16.8–31.12.2012 och vikarierades av utvecklingschef Frida Nylund. Under år 2012 har personalens fortbildningsverksamhet och personalutbildningsdagar fokuserats på att förkovra kun­ skaperna inom våra kärnområden: hållbar livsstil, kommuni­ kation, ledningssystem i praktiken och näringsfrågor. Målet med personalens fortbildning är att garantera en fortsatt ut­ veckling av verksamheten och en gedigen kunskap inom våra verksamhetsområden. Därför uppmuntras personalen att ak­ tivt ta del av utbildning som hänför sig till deras yrkesområde.

Representation i andra organisationer

cEntralutskottEt för marthaförbundEn i finland Harriet Ahlnäs , Ingegerd Wikström , Christel Raunio dElEgationEn för hushålls- och konsumEnt organisationEr dhk (kkn) Christel Raunio, Janine Smeds ungmartha (styrelse) Frida Nylund (ordinarie), Mikaela Groop (ersättare) frEdrika runEbErgs stipEndiEfond Harriet Ahlnäs , Christel Raunio friVillig räddningstjänst Åsa Mattsson kVinnornas bErEdskapsförbund rf (styrelse) Anita Paulig (ordinarie), Christel Raunio (ersättare), Kitty Schulman förslag till ny ersättare fr.o.m. år 2014 kVinnoorganisationErnas cEntralförbund (styrelsen) Anita Paulig (2:a viceordförande), återval lisi Wahls stiftElsE Katarina Rejman , Christel Raunio , Harriet Ahlnäs föreslås vara ny medlem i stället för Katarina Rejman fr.o.m. år 2013 naistEnkartano ry Frida Nylund (ordinarie), Anita Paulig och Christel Raunio (ersättare) förEningshusdElEgationEn Frida Nylund (för FSM och Marttaliitto) sVEnska lantbrukssällskapEts cEntralförbund – årsmötEsrEprEsEntant Susanne Ahlqvist sVEnska sEmEstErförbundEt i finland (styrelsen) Ingegerd Wikström , Annéa Forss , Frida Nylund (ordinarie), Andrea Hasselblatt (ersättare) sVEnska studiEcEntralEn (styrelsen) Frida Nylund (ersättare) sVEnsk-finlands tEXtilarkiV Camilla Hautala marta cEntrs styrElsE Christel Raunio (ordförande) finlandssVEnsk fEstiValförEning rf Frida Nylund (ordinarie), Petra Högnäs (ersättare) nordEns kVinnoförbund Christel Raunio (styrelsen), Petra Högnäs förslag till ny styrelsemedlem 23

Ekonomi

finlands sVEnska marthaförbund r.f:s

6 527,53 euro.

bokslut för 2012 uppvisar efter uppskrivning av värdepapper med 32 075,88 euro ett överskott om 52 280,69 euro. Fonder­ nas resultat visar ett underskott om 265,56 euro efter ned­ skrivning av värdepapper med 5 850 euro. I resultatet för förbundet ingår ett underskott för tidskriften Martha om

Verksamheten år 2012

Verksamheten år 2012 har fokuserat på de tyngdpunkts­ områden och projekt som fastställts i verksamhetsplanen. Tyngdpunktsområdena har varit vardagshantering och familjearbete, medveten konsumtion och livsstil, medlems­ kontakt­ och rekrytering samt utveckling av förbundets verksamhet. Marthaförbundet har haft ett synligt och ak­ tivt samhällsengagemang, vilket synts bland annat i projek­ ten Vi och vår baby samt Operation vardag, i det nya projek­ tet Marthainspiratörerna och som miljöhänsyn i vardagen. Efterfrågan på rådgivning inom alla områden är stor. Marthaförbundets målsättning är fortsättningsvis att vara en stor finlandssvensk organisation med ett stabilt medlems­ antal och ett tydligt samhällsengagemang. Medlemsantalet för år 2012 uppgår till 10 161 medlemmar, vilket är en liten ökning från föregående år. Marthaförbundets engagemang i bland annat vardagshantering, matfrågor, hållbar livsstil och medveten konsumtion har också i år väckt stort medialt intresse. En viktig del av verksamheten har riktat sig till grupper och individer som behöver stöd i sin vardagshante­ ring: en verksamhet vars efterfrågan stadigt ökar.

Ekonomin år 2012

Intäkterna uppgick till sammanlagt 1 173 616,02 euro (ex­ klusive uppskrivning av värdepapper på 32 075,88 euro). De av distrikten erlagda medlemsavgifterna, exklusive den andel som tillfaller tidskriften Martha, uppgick to­ talt till 121 298 euro, vilket utgör en minskning på cirka 1,4 % jämfört med föregående år. Resultatet för för­ medlingsverksam heten blev, efter att varulagret skrevs ned med föråldrade produkter, ett överskott om 3 033,13 euro, vilket är ca 8,7 % mera än föregående år. Ränte­ och di­ videndintäkterna uppgick till 120 880,70 euro, vilket är en minskning med cirka 5,9 % jämfört med föregående år. Omplaceringar av värdepapper resulterade i en försälj­ ningsvinst på 83 446,32 euro. De totala kostnaderna uppgick till 1 153 058,06 euro. Personalkostnaderna inklusive lönebikostnaderna uppgick till 627 318,08 euro, vilket är cirka 54,4 % av de totala kostnaderna. Flyttningen av kansliet till den nya hyres­ lägenheten medförde 52 328,86 euro i extra kostnader för flyttning och renoveringsarbeten. Under året hade förbun­ det 12 anställda, varav två personer på deltid. Maskiner och inventarier avskrevs enligt plan med 12 221 euro.

24

f ö r b u n d E t s E k o n o m i

Understödsverksamhet

Som understöd för ungdomsverksamheten år 2012 bevilja­ des Ungmartha rf ett anslag om 64 316 euro. Till nya kret­ sar betalades 400 euro i startbidrag. Insamlingen till för­ mån för Marta Centrs i Riga uppgick till 11 275,70 euro.

Erhållna anslag och donationer

Undervisningsministeriet beviljade 162 000 euro i stats­ understöd för verksamheten. Övriga bidrag uppgick till 485 042,41 euro. Förbundet erhöll också 45 000 euro i föreningsstöd av Svenska kulturfonden, varav 20 000 euro gick till Ungmartha rf och 25 000 euro till att delas ut för verksamhet i förbundets distrikt, föreningar och kretsar. Bidragsgivarna framgår av förteckningen på baksidan av årsrapporten under rubriken Tack.

Tidskriften Martha

Medlemstidningen Martha, som hade en upplaga på cirka 6 000 exemplar, uppvisade ett underskott om 6 527,53 euro. Prenumerationsavgiften för kategorin medlemmar med tid­ ning ingick i medlemsavgiften på 32 euro. Medlemmar som valt att vara medlem utan tidning men ändå ville prenumere­ ra betalade 34 euro. Prenumerationspriset för icke medlemmar var 40 euro i Finland och Norden och 44 euro till utlandet.

Fonderna

Fondernas bokslut för 2012 uppvisar ett underskott om 265,56 euro. I underskottet ingår en nedskrivning av värde­ papper på 5 850 euro.

Uppskattning av den framtida utvecklingen

Marthaförbundets verksamhet utvecklas hela tiden för att ännu bättre svara på de utmaningar och behov som finns i samhället. En medlemsorganisation skall kunna engagera och attrahera samtidigt som förbundet i egen­ skap av vuxen utbildnings­ och rådgivningsorganisation även i fortsättning skall betjäna allmänheten. Martha­ förbundets ekonomi är till stor del beroende av under­ stöd från olika fonder och stiftelser, samt av avkastningen som erhålls från förbundets egna placeringar. Detta inne­ bär också att verksamheten förverkligas i mån av möj­ lighet. Under år 2013 kommer finansiering för nya pro­ jekt att innebära en ökning i personalstyrkan, samtidigt som en fortsatt restriktiv budgetpolitik tillämpas i och med ökade hyreskostnader. År 2013 innebär också arbete med en fortsatt organisationsutveckling med syfte att minska byråkratin och öka medlemsinflytandet i verk­ samheten.

25

rEsultaträkning

2012 2011 OrDInArIE VErKsAMHET

Intäkter Bidrag Övriga intäkter Kostnader Personalkostnader Hyror Övriga kostnader Avskrivningar Tidskriften Martha Uthyrning och catering Ordinarie verksamhetens underskott 485 042,41 76 729,35 561 771,76 513 270,29 77 391,78 590 662,07 -627 318,08 -67 090,37 -315 276,70 -1 009 685,15 -12 221,00 -6 527,53 - -629 598,25 -54 151,43 -316 660,23 -1 000 409,91 -10 104,00 259,57 - -466 661,92 -419 592,27

MEDELAnsKAFFnInG

Medlemsavgifter Förmedlingsverksamhet

pLACErInGsVErKsAMHET

Intäkter Kostnader Försäljningsvinst/-förlust på värdepapper 121 298,00 3 033,13 124 331,13 120 880,70 -3 791,42 83 446,32 123 098,00 2 790,56 125 888,56 128 493,55 -3 998,19 14 118,86 Upp-/nedskrivning av värdepapper

ALLMÄnnA UnDErsTÖD

Undervisningsministeriet

räkenskapsperiodens resultat

32 075,88 232 611,48 -125 981,34 12 632,88 162 000,00

52 280,69

169 000,00

-112 070,83 FOnDErnA

Marthafonden Intäkter Beviljade bidrag

Lisi Wahls Minnesfond

Intäkter

Morsdagsfonden

Intäkter Kostnader

Ellen von Julins fond

Intäkter

Anna Ehrnrooths fond

Intäkter

Disa Flythströms fond

Intäkter

Ulla-Kristina Frigrens fond

Intäkter Beviljade bidrag Övriga kostnader Upp-/nedskrivning av värdepapper

Årets resultat 2012 2011

2 611,74 -1 000,00 1 611,74 264,91 2 876,37 -1 500,00 1 376,37 269,95 1 072,79 -1,00 1 071,79 1 093,09 -1,00 1 092,09 598,68 610,01 1 376,97 1 295,37 195,13 199,98 2 912,80 -2 000,00 -447,58 -5 850,00 -5 384,78

-265,56

2 918,14 -2 000,00 -501,91 -9 975,00 -9 558,77

-4 715,00

26

balansräkning

AKTIVA BEsTÅEnDE AKTIVA Immateriella tillgångar Övriga långfristiga utgifter

ADB-program

31.12.2012

31.12.2011

4 371,34 4 346,61

pAssIVA EGET KApITAL

Låneamorteringsfond 01.01

Årets ökning/minskning

Materiella tillgångar

Maskiner och inventarier

placeringstillgångar

Aktier och andelsbevis

FOnDEr MED EGEn TÄCKnInG

Värdepapper Banktillgodohavanden Tillgodohavanden hos FSM FM-Sommarbarn 32 291,91 2 003 742,41 36 075,16 1 974 000,78 35 607,94 2 893,45 132 629,19 23 835,15 194 965,73 41 457,94 2 893,34 127 044,86 25 305,85 196 701,99

rÖrLIGA AKTIVA

Omsättningstillgångar Varulager

Fordringar

Kontofordringar Övriga fordringar 44 689,50 79 017,60 34 360,14 113 377,74 59 323,18 38 752,45 57 863,81 96 616,26

Kassa och banktillgodohavanden

Kassa och banktillgodohavanden 251 235,67

2 644 674,30

253 538,77

2 620 602,75 31.12.2012

31.12.2011

Testamentsdonation 2 522,82 - 2 522,82 2 522,82 - 2 522,82 132 942,13 132 942,13 Verksamhetskapital Kapital från tidigare år Årets resultat Kapital från Marthas bokförlag Kapital från Marthas catering och uthyrning 1 866 467,76 52 280,69 1 918 748,45 1 823,24 183,10 1 978 538,59 -112 070,83 1 866 467,76 1 823,24 183,10 1 920 754,79 1 868 474,10 Fonder med egen täckning: 01.01

Årets resultat 171 396,14 -265,56 171 130,58 176 111,14 -4 715,00 171 396,14 FM-Sommarbarn: Medel som skall användas för sommarbarnsverksamhet och förvaltas av Marthaförbundet 23 835,15 25 305,85

FrÄMMAnDE KApITAL

Kortfristigt Förskottsbetalningar Kontoskulder Övriga kortfristiga skulder Skuld till egna fonder Resultatregleringar 180 000,00 9 510,47 13 852,31 132 629,19 57 496,86 393 488,83 176 062,65 27 995,12 29 335,83 127 044,86 59 523,25 419 961,71

2 644 674,30 2 620 602,75

27

Noter till bokslutet

undEr år 2012 införskaffadEs

inventarier till ett värde av 6 980,75 euro och ADB­program till ett värde av 1 471,73 euro. Tidigare anskaffning av maskiner och inven­ tarier samt anskaffningar under året avskrevs med 25 %. Under året såldes 4402,0609 andelar i Nordea Tillväxt­ region Aktie Avkastningsfond samt aktier i Kone 1170 st., Wärtsilä 990 st., Kesko 1200 st. och Orion 2290 st. För­ säljningen resulterade i en försäljningsvinst på 83 446,32 euro. En del av de sålda värdepappren har tidigare nedskri­ vits med totalt 7 894,14 euro. Varulagret i omsättningstillgångarna har värderats till in­ köpspris eller i vissa fall lägre utgående från det sannolika försäljningspriset. Bokföringsvärdet på aktier och andelar som finns i ba­ lansräkningen är värderade enligt anskaffningspriset eller enligt ett lägre värde. I värdepappersförteckningen in­ går aktier och andelar som under tidigare år nedskrivits med 216 917,93 euro. År 2012 gjordes uppskrivningar på 32 075,88 euro, vilket ger en nedskrivningsrest på totalt 184 842,05 euro. Marknadsvärdet för de officiellt noterade värdepappren var vid årsskiftet 3 060 957,73 euro, det vill säga 1 057 215,32 euro högre än bokföringsvärdet vid tid­ punkten för bokslutet.

säkerheter och ansvarsförbindelser

Som hyresgaranti för kansliutrymmen på Bölegatan är 10 906 euro deponerade på konto hos Nordea Bank till förmån för John Nurminens Stiftelse.

övriga förbindelser är leasingavtal med:

Sampo Rahoitus/Xerox WC 7435FBX per 30.4.2014 cirka 8 900 euro.

Siemens Financial Services/Frankeringsmaskin DM175i per 30.11.2015 cirka 3 400 euro.

En garanti för Marta Centrs kredit hos Nordea Bank i Riga, Lettland på 20 000 euro för år 2013.

28

29

k o n t a k t u p p g i f t E r

Distriktens kontaktuppgifter 2013

Borgå svenska Marthadistrikt rf Susanne Ahlqvist, ordförande Näsebackavägen 1 D, 06100 Borgå 040 752 8788 [email protected]

www.borga.martha.fi

Helsingfors svenska Marthaförening r.f.

Simonsgatan 12 A, 00100 Helsingfors Kansli må–to kl. 10–15 09 694 3902, fax 09 694 3931 [email protected]

Gunilla Nykopp, ordförande Hallonnäsgatan 22 A 12, 00210 Helsingfors 050 598 8839 [email protected]

www.helsingfors.martha.fi

Jakobstads Marthadistrikt r.f.

Gun Forsén, ordförande Nissvägen 45, 68920 Forsby 050 467 4976 [email protected]

www.osterbotten.martha.fi

Karlebynejdens Marthadistrikt r.f.

Christina Omars, ordförande Kronobyvägen 15, 68500 Kronoby 06 834 5448, 050 537 7760 [email protected]

www.osterbotten.martha.fi

Mellersta Nylands Marthadistrikt rf Camilla Estlander, ordförande Kölgränd 4, 00890 Helsingfors 09 877 7128, 0500 778 219 [email protected]

www.mellerstanyland.martha.fi

Nykarleby Marthadistrikt rf Inga-Britt Lindvall, ordförande Forsby byväg 301, 66900 Nykarleby 06 722 0360, 0500 663 076 [email protected]

www.osterbotten.martha.fi

Sydösterbottens Marthadistrikt rf Ulla Smeds, ordförande Lidtåget 79, 64220 Yttermark 06 225 6498, 050 402 4184 [email protected]

www.osterbotten.martha.fi

Vasabygdens Marthadistrikt rf Susanne West, ordförande Lamaslotsvägen 41, 66540 Petsmo 050 469 2550 [email protected]

www.osterbotten.martha.fi

Västra Nylands Marthadistrikt rf Agneta Lindroos, ordförande Vättvägen 3, 10440 Bollsta 050 542 1827 [email protected]

www.vastranyland.martha.fi

Åbolands svenska Marthadistrikt rf Camilla Hautala, ordförande Kuppisgatan 186, 20810 Åbo 040 530 9376 [email protected]

www.aboland.martha.fi

Ålands Marthadistrikt rf Styrmansgatan 10, 22100 Mariehamn Kansli ti och to kl. 12–14 018 19 411, 045 7343 5511 [email protected]

Ragni Eriksson, ordförande Östanträskvägen 10, 22240 Hammarland 018 33 607, 040 762 5372 [email protected]

www.aland.martha.fi

Östra Nylands Marthadistrikt rf Gunnel Laukas, ordförande Svenäsvägen 4, 07900 Lovisa 019 515 149, 0400 507 513 [email protected]

www.ostranyland.martha.fi

Ungmartha rf Maja Ottelin, ordförande Aspholmsvägen 5 E 180, 00960 Helsingfors 040 756 4477 [email protected]

Förbundets kontaktuppgifter 2013

Harriet Ahlnäs, förbundsordförande 050 530 7489 [email protected]

Marthaförbundets kansli i Helsingfors Bölegatan 2, 00240 Helsingfors Tfn 010 279 7250 Kanslitid må–to kl. 9–12 [email protected], www.martha.fi

[email protected]

Christel Raunio , förbundsdirektör 050 911 2050 Annéa Forss , ekonomichef 040 505 2818 Frida Nylund , utvecklingschef 040 715 1579 Marika Seger , ekonomiassistent 044 735 4971 Mikaela Groop 043 820 0071 , redaktionschef för tidskriften Martha [email protected]

Karin Lindroos , informatör 050 361 6081 Hushållsrådgivning Ti–to kl. 13–15, 010 279 7279 Solveig Backström , sakkunnig i huslig ekonomi 043 820 0070 Elisabeth Eriksson , sakkunnig i huslig ekonomi 050 408 9179 Janine Smeds , sakkunnig i ekonomi 043 820 0073 Teresa Turtonen , sakkunnig i ekologi 044 735 4975 Ungmartha rf i Helsingfors Bölegatan 2, 00240 Helsingfors 00240 Helsingfors Johanna Andersson Tf verksamhetsledare för Ungmartha 044 280 6813 Marthaförbundets kansli i Österbotten Sandögatan 6, 65100 Vasa [email protected]

Petra Högnäs , verksamhetsledare, Österbotten 044 280 6609 30

Trycksak

tack!

finlands sVEnska marthaförbund r.f. riktar Ett Varmt tack till följandE donatorEr som undErstött Vår VErksamhEt Lisi Wahls stiftelse Svenska kulturfonden Undervisningsministeriet Insamlingen Gemensamt Ansvar RAY (Penningautomatföreningen) Föreningen för främjande av huslig utbildning Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius Svenska folkskolans vänner William Thurings stiftelse Föreningen Konstsamfundet ELY-centralen i Österbotten Aktion Österbotten rf Silmu rf

finlands svenska marthaförbund r.f.

Bölegatan 2, 00240 Helsingfors | Tfn 010 279 7250 [email protected] | www.martha.fi | facebook.com/marthaforbundet grafisk formgiVning Adverbi | tryck Oy FRAM Ab 2013 | upplaga 500 | foto Karin Lindroos