Kronobergs läns Gasellvinnare

Download Report

Transcript Kronobergs läns Gasellvinnare

28

SVERIGES GASELLER

2013

DAGENS INDUSTRI

FREDAG 4 OKTOBER 2013

SUGEN PÅ TILLVÄXT. Dennis Juteberg, till höger, är ägare av och vd för JBM Skrot och Metall, årets Gasell vinnare i Kronobergs län, som vill fortsätta att växa genom förvärv. Sonen Kenny är marknadsansvarig och svarar för såväl inköp som försäljning. FOTO: JACK MIKRUT

De förvandlar skrot till guld

JBM Skrot & Metall i Ljungby vill växa med företagsköp

JBM Skrot & metall i Ljungby har blivit Kronobergs läns Gasellvinnare. Entreprenören Dennis Juteberg ska till sammans med sina fyra söner få bolaget att växa ännu mer och är på inköpsrunda bland företag som är till salu.

”Bransch­ jättarnas tid är över tror jag.”

Dennis Juteberg går i sin fars, skrothand­ lare Erik Juteberg, fotspår. Men reklam som ”Skrot och lump köpes” syns inte till. Inte heller är det stickylle, ull, tagel och bivax, som fadern tog hand om vid sidan av järn och metallskrot, som sonens återvinningsbolag JBM Skrot & Metall samlar in och förädlar. ”Nu dominerar långa avtal med indu­ strier och kommuner om metall åter­ vinning. Och vi är stora på metallexport”, säger Dennis Juteberg, ensamägare av bolaget som ligger i utkanten av Ljungby. Hit flyttade det 2004.

Totallösningar med industrier och kommuner är bolagets styrka. ”Allt är källsorterat när vi hämtar med egna bilar: plastskrot, spillolja, järn och metallskrot med mera.” Bolaget köper in skrot från industrier, kommuner och småföretagare och säljer till stålindustrin. Exporten utgör runt 80 procent.

”Vi hanterar 9 000 ton årligen plus 7 000–8 000 ton som inte går över anläggningen”, säger Dennis Juteberg. Nu lägger han till ännu ett affärsben.

”I oktober öppnar vi en bilskrot i när­ heten som ett komplement.” Företaget har växt kraftigt, och under Gasellperioden 2009 till 2012 har 18,2 miljoner kronor i omsättning stigit DENNIS JUTEBERG, ÄGARE TILL JBM till 127,5 Mkr. Det är en ökning med 601 procent, vilket gör bolaget till Kronobergs läns vinnare. ”Vi har fått flera nya kunder samtidigt som vi håller hårt i våra befintliga”, förklarar Dennis Juteberg tillväxten.

Söker efter förvärv

Han vill att företaget ska expandera, även geografiskt, men då kommer det att krä­ vas förvärv.

”2015 kommer vi nog att omsätta runt 150 Mkr och vi ska växa med lönsamhet.” Dennis Jutebergs far Erik grundade Jutebergs Skrotaffär på 1950­talet i Torpa, ett par mil från Ljungby. Efter att Dennis Juteberg hade arbetat med annat startade han också ett återvinnings­ företag 1988. Men 1998 tvingades han sälja det och gå ur branschen.

”En skilsmässa utan ett äktenskaps­ förord ledde till att jag sålde bolaget till Stena Metall. Efter två år gjorde jag en omstart och etablerade JBM Skrot & Juteberg.

Branschen fick ett uppsving när exportförbudet för järnskrot, som hade rått sedan 1927, upphörde med EU­inträ­ det 1994. Förbudet skulle skydda svensk stålindustri.

”Extra fart tog det när Kina ryckte fram”, säger Dennis Juteberg.

Vad fick dig att starta eget?

”Tjusningen med handel och friheten att själv få bestämma.”

Egna lastbilar ger flexibilitet

Han har investerat i maskiner och i sju lastbilar och andra stora specialfordon, det mesta med egna medel. ”I motsats till många andra i bran­ schen har vi egna bilar och egna anställda lastbilschaufförer. Det gör oss flexibla och snabba.” Senast satsade han 3 Mkr på att asfaltera industriområdet på 20 000 kvadratmeter och att bygga lagringsplatser under tak.

29

n

Årets Gaseller i Kronobergs län

PLAC- ERING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 FÖRETAG, ORT JBM Skrot & Metall, Ljungby Erico i Ljungby, Ljungby Växjö Lakers Idrott, Växjö Alvestaglass, Växjö Fortnox, Växjö Blekinge Metall, Ryd Woodcon Hamneda Träproduktion, Hamneda Designlight Scandinavian, Moheda Sitedirect Professional Web Solutions, Växjö Nybro Läkarcentrum, Nybro Almqvist & Brunskog, Ljungby Js Plåtslageri, Växjö Vfg Utbildning, Växjö Jt Sanering, Växjö Malmkvist Produktion, Alvesta BRANSCH

Återvinning Handelsföretag Idrottsförening Livsmedelsindustri It-företag Handelsföretag Tillverkningsindustri Handelsföretag It-företag Vård och omsorg Byggföretag Byggföretag Utbildning Företagstjänster Tillverkningsindustri

ANTAL ANST. 2012 OMS. 2012, MKR TILLVÄXT, PROCENT 2009–2012

10 127,5

601

14 152,3 45 83,5 10 60 16 215,5 49 107,9 11 32,4 13 25,9 11 20,4 11 15 24 18,1 58 10,8 12,4 29 26,4 23 56 115,8

413 354 290 212 204 169 160 148 131 130 116 101 101 100

INVESTERING. Skrot gjorde JBM till vinnare. n

Fakta

JBM Skrot & Metall

■ i Kronobergs län.

■ 601 procent.

■ ■ ■ ■

Placering:

Länsvinnare

Tillväxt 2009–2012: Omsättning:

127,5 Mkr. FOTO: JACK MIKRUT ■ ■

Resultat efter finans­ netto:

4,1 Mkr.

■ ■

Anställda i dag:

13.

■ ■

Verksamhet:

Metallåter­ vinning. ■ ■

Ägare:

Dennis Juteberg, vd.

De förvandlar skrot till guld

Metallskrot är en viktig insatsvara inom stålindustrin och utgör runt 35 pro­ cent av världens hela stålproduktion. Därför är branschen konjunkturkänslig, och både 2011 och 2012 har varit tuffa år. Räkenskapsåret som slutar i augusti 2013 har omsättningen planat ut och stannar på 2012 års nivå. ”Efterfrågan är stark, volymen har ökat men priset har dalat”, säger Dennis Juteberg. ”När det är tungt och lågkonjunktur gäller det att hitta andra nischer att verka inom. Och vi har lastbilar så vi kan hitta andra kunder än de vanliga.” ”Det är viktigt med nytänkande. Grabbarna har kommit in i bolaget med en bakgrund utifrån, alla har de arbetat i olika företag tidigare.” Sonen Kenny följer råvarupriserna på råvarubörsen LME. ”Vi köper in i kronor och säljer oftast i euro, ofta till spotpriser som vi följer noggrant så att man får bästa pris från kund. Marginalerna är viktiga.” Skrotpriserna i kronor sätter Järn­ bruksförnödenheter, JBF.

Dennis Juteberg andas optimism.

”Jag ser inga hot just nu. Inte ens kon­ kurrenter utgör något hot, dem har jag slagits med hela livet. Branschjättarnas tid är över tror jag. Men visst är vi bero­ ende av världskonjunkturen.”

Nästa generation redo att ta vid

Han ser ljust på framtiden och säger att företagets största tillgång är hans fyra söner och hans två svärdöttrar som alla arbetar i bolaget. Sedan två år är sonen Kenny, som har erfarenhet från Stena Metall i Kalmar, marknadsansvarig och håller i inköp och försäljning. Han blir nästa vd. Sonen Kim ansvarar för driften på anläggningen. Sonen Peter och yngsta sonen Alexander är chaufförer.

REET WAIKLA

[email protected] 08-573 652 63 n

Fakta

Dennis Juteberg om …

■ ■

Då är det som bäst:

”När andra bedömer en som företagare och upp­ skattar det man har gjort känns det bra. Att få upp­ märksamhet sporrar till nya tag.” ■ ■

Då var det tungt:

”Vi är i en kapital­ intensiv bransch och vid

Här blir det Gasellfest

likviditetsbrist är det tungt. När vi köper in betalar vi oftast omedelbart, men vi får vänta på betalning från köparna.” ■ ■

Så blåser vinden i branschen:

”Sakta uppåt efter tuffa 2010 och 2011. Vi ser positiva signaler komma från industrin.” ■ ■ ■ Umeå den 10 oktober: Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland.

Linköping den 22 oktober:

Östergötland, Södermanland och Gotland.

■ ■ ■

Malmö den 30 oktober:

Skåne och Blekinge.

Örebro den 6 november:

Örebro och Västmanland.

Göteborg den 26 november:

Västra Götaland och Halland.

Stockholm den 2 december:

Stockholm och Uppsala. Maraton gasellen och Supergasellen.

Göteborg Örebro Stockholm Linköping Jönköping Malmö Falun Umeå

4

Frågor till...

Anders Öman

■ ■

Vd för Växjö Lakers Idrott som har placerat sig på tredje plats bland Gasellerna i Kronobergs län med en tillväxt på 354 procent från 2009 till 2012.

”Arenan har varit motorn i tillväxten”

Vad ligger bakom tillväxten?

”Det började med att hockeyklubben Växjö Lakers gick upp i SHL (tidigare Elitserien, Di:s anm.) säsongen 2011/2012 och vi samtidigt flyttade in i en ny arena och gjorde om organisa­ tionen.”

Tillsammans med fyra andra idrotts­ klubbar fick ni låna pengar av kom­ munen att bygga nya arenor. Hur gick det till?

”Kommunen insåg att den måste för­ bättra förutsättningarna för idrotten i Växjö, och det var många diskussioner fram och tillbaka om vi skulle hyra loka­ lerna eller äga dem själva. Till slut fick klubbarna låna pengar av kommunen för arenorna. För vår del är det viktigt att kunna anpassa lokalen och bygga om när vi behöver för att möta gäster­ nas behov. Det är ett ständigt förbättringsarbete som pågår och det kan vi göra när vi äger fastigheten. Som hyresgäst har man ju inte de möjlig­ heterna.”

Vad har den nya arenan betytt för verksamheten?

”Vår arena har varit motorn i till­ växten. Publiksnittet har ökat och reklamintäkterna har stigit. Det har varit en dramatisk ökning på allt, även antalet aktiva i hela klubben, särskilt på ungdomssidan.”

Hur ser du på framtiden?

”Utmaningen är att fortsätta att växa. Vår målsättning är att dubbla verksamheten i hela koncernen på åtta till tio år. En ständig tillväxt på 10 pro­ cent per år är en utmaning i den verk­ samhet som vi har. Men vi måste växa i idrotten också, både på senior­ och ungdomssidan.”

KATARINA BUTOVITSCH

[email protected]

08-573 650 63

Läs mer på måndag

Vinnarna i Kalmar län