Vattenfallsmodellen

Download Report

Transcript Vattenfallsmodellen

Vattenfallsmodellen

Inledning

Från början var Vattenfallsmodellen som många andra utvecklingsmodeller framtagen av mjukvaruingengörer. Efter det har de flesta nya modeller som tagits fram haft sin grund i vattenfallsmodellen. Den har funnits i ungefär 30 år och används mestadels till att driva större projekt, till exempel ett större administrativt datasystem. Tanken med vattenfallsmetoden, är att varje steg ska bedömas innan man går vidare till nästa, om man till exempel ska använda modellen till ett administrativt datasystem, så är det några specifika delar som oftast ingår och dessa kan exempelvis vara; • Förstudie/behovsprövning – Under förstudien svarar man på om projektet går att genomföra och om tid och kostnader för projektet går inom ramen för det tänkta. Besluta vad som ska vara uppnått innan man avslutar och stänger de olika stegen. Man tar upp eventuella risker samt kundens specifika krav gentemot beställaren. • Designspecifikation – Man går igenom upplägget såsom vilket kodspråk man ska använda sig av. I den här fasen försöker man även lägga en plan för att kunna genomföra de olika kraven. • • • • Implementation – I den här fasen sammanställer och tillverkar man produkten som kommit fram till i de tidigare faserna för att sedan kunna testa. Test – Här testar man för att se om kundens krav blir uppfyllda. Man testar de olika sammansatta komponenterna. Här påbörjar man även produktdokumentationen i form av manualer/introduktionsbok till produkten. Integration/leverans – När man anser att produkten är färdig har man nått upp till den här fasen. Produkten ska nu vara helt färdig för leverans till kunderna. Drift och underhåll – Att man kontinuerligt efter behov och tid underhåller och uppdaterar produkten. Även mindre buggar som upptäcks utav användaren ses över och åtgärdas här.

Fördelar

Givetvis finns det både fördelar och nackdelar med att använda sig av vattenfallsmodellen. En grundregel när man väljer att följa vattenfallsmodellen är att varje programutvecklingsfas ska vara klar innan nästa steg påbörjas. Det innebär att man följer en tydlig och strukturerad utvecklingsmodell. Även den ekonomiska planeringen blir väl strukturerad eftersom man kan stämma av hur man ligger till efter och inför varje ny fas i projektet. En fördel med vattenfallsmodellen är att man sparar in mer resurser desto längre man befinner sig i planersingprocessen, ett problem som upptäcks innan ett igångsatt projekt är mycket lättare och går fortare att åtgärda än om problemet stöts på under projektets gång. Planering är alltså en förutsättning och likaså att ligga steget före och kunna förutse eventuella problem längre fram i processen. Projektets alla faser bör planeras till hundra procent. Helene Sharp, Yvonne Rodgers & Jenny Pereece menar i boken

Interaction Design beyond human-computer interaction 2nd edition

att oförberedda misstag tar längre tid att åtgärda än en mer flexibel modell. Vattenfallsmodellen har satt grund för flera nyare modeller och är förstådd samt igenkänd av många. Den är även relativt överskådlig och lätt att förstå, detta sparar tid för en projektgrupp då modellen inte behövs förklaras lika ingående i processens start som mindre välkända modeller. Om en beställare finns, är det också lättare för denne att från början se över hur hela projektet kommer att utövas.

Nackdelar

Benämningen vattenfall syftar till ett fall, vilket syftar till att det blir svårt att gå tillbaka till föregående steg i processen. Det kan resultera i att förändringar och tillägg blir mycket komplicerade. Steve McConnel beskriver i sin bok

code complete

kritik gentemot vattefallsmodellen då han menar designs limitationer och behörigheter är något man aldrig kan veta i förväg. Han menar därmed att perfektion av ett projekt i planeringstadiet är omöjligt. Man är också oförbered på hurvida målet med projektet förändras under projektets gång, om detta händer måste man falla tillbaka till planeringsstadiet och förlorar därmed tid och resurser. .

När det passar bäst

Från vår efterforskning har vi kommit fram till att vattenfallsmodellen fungerar som bäst när det gäller små projekt där oförutsedda problem sällan uppstår. Samt inom projekt som har en liten tidslinjal där efterfrågan från användaren sällan hinner förändras.

Om en projektgrupp är ovana att använda sig av modeller kan det vara bra att börja med denna modell, då den står som grund till flera andra och är enkel att förstå. Man kan då under projektets gång lära sig av sina misstag och förstå användbarheten av andra modeller.

Referenslista

Helene Sharp, Yvonne Rodgers & Jenny Pereece,

Interaction Design, beyond human-computer interaction 2nd edition. (2009) sid. 449 – 450

Steve McConnel

, Code Complete, 2nd edition. (2004) Bild från

http://afewideas.files.wordpress.com/2008/09/waterfall_model.png

Skolan för dataveteskap och kommunikations hemsida.

http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2D1362/projektstyrning.pdf

Av: Grupp 2 Carl , Jenny, Jonathan, Nina