Nr 4 2013 oktober - Österåkers hembygds

Download Report

Transcript Nr 4 2013 oktober - Österåkers hembygds

ENCYKLOPEDIA AGARIA

I samband med att ÖHF startade tävlingen "Vem vet mest om Österåker?" stod det klart att vi behövde en f a k t a s a m l i n g om vår kommun Jag sammanställde då allt jag kunde hitta om Österåker i något som i bästa fall kan kallas ett enklare uppslagsverk. De klasser som deltog i tävlingen fick var sitt exem- plar på en CD-skiva, och kanske hade de nytta av den. Att trycka detta verk tror jag inte är rätta sättet att sprida kunskapen. Idag är det svårt att få våra skrifter sålda. Vi har därför lagt ut uppslagsverket på vår hemsida i den dubbla förhoppningen att dels sprida kunskapen, dels få hjälp med rättelser och kompletteringar. Du är väl- kommen att hjälpa oss.

Med vår webbmasters hjälp finns nu detta verk på vår hemsida. Klicka på "www.milstolpen.org" och sedan på länken längst ner där.

Gunnar Winberg

Hembygdsföreningen vill gärna att du meddelar oss din e-postadress, så att vi kan informera om våra aktiviter direkt till dig!

MEDLEMSAKTIVITETER Torsd 17 okt kl 19 Hembygdskväll

, Välkomstmöte med nya medlemmar..

Sönd 10 nov kl 13 Höstmöte

(se bif. kallelse.)

Torsd 21 nov kl 19 Hembygdskväll ”

Uppdrag Åsa-Nisse". TV-fotograferna Owe Arkeklev och Anders Nordquist kåserar om bakgrunden till Åsa-Nisse filmerna. hösten 2013 :

Prenumerera på LEDUNGEN och BYGD & NATUR

Sthlm läns hembygdsförbunds tidning heter LEDUNGEN och utkommer med 4 nummer pr år.

BYGD & NATUR är Sveriges hembygds- förbundstidning som utkommer med 5 nr. Prenumeration kostar 100 kr för respek- tive. Adress till den förra är Box 6219, 102 34 Sthlm, tel 08-302180, och till den senare box 6167, 102 33 Sthlm, tel 08-345511.

Prenumeration på Ledungen kan beta las genom Hembygdsföreningen, men inte tillsammans med medlemsavgiften.

Betalas separat in på vårt postgirokonto 9814-5.

Om du inte har märkt det förut så har vi en

anslagstavla

vid hissen upp till biblioteket, där vi informerar om aktuella händelser i föreningen. Där liksom på vår hemsida kan man få aktuell.information, så'n som kanske inte når dig på annat sätt. ÖSTERÅKERS HEMBYGDS-OCH FORNMINNESFÖRENING box 606, 18427 Åkersberga www.milstolpen.org

Nr 4 2013 oktober

Redaktör Hans von Matérn

HÖSTMÖTE

Med denna tidning bifogas kallelsen till höstmötet sönd. den 10 november kl 13..

Efter mötet talar Jörgen Thulstrup till bilder under rubriken

kulturarvet" "Det nordtyska Pommern - här vårdas det svenska

HEMBYGDSMUSEET

Dragoner har funnits i den svenska armén sedan 1600-talet fram till att värnplikten infördes 1901. I Österåker fanns det genom åren 10 dragoner sam- tidigt. De bodde på dragontorp.

I denna utställning försöker vi sätta in dessa dragoner i sitt historiska samman- hang. Museet har öppet första söndagen varje månad kl. 11 – 15 och ligger i det forna fattighuset på Stenhagsvägen 25. Besöksgrupper, t.ex. skolklasser, tas emot på andra tider efter överenskommelse. Kontakta i så fall Jörgen Thulstrup, tel. 540 23359, Ingemar Jansson, tel. 540 20809, eller Hans Rockberg, tel. 540 23401.

Arbetsgruppen för utställningen (

Carl-Göran Backgård, Jörgen Thulstrup, och Gunnar Winberg).

Den nya temautställningen ”Dragoner i Österåker” invigdes fredagen den 4 okt. och visades första gången för allmän- heten söndagen den 6 oktober.. (Läs mer om invigningen på vår hemsida milstolpen.org.) Dragonen är en beriden krigare som vanligen stred till fots. Han var, kan man säga, en ”lätt kavallerist”.

BERGGRENSTORPET

Hyresavtalet med Marita Tunevall för Berggrenstorpet har sagts upp, och det

finns nu andra intressenter att ta över kontraktet. Styrelsen har diskuterat fler alternativa användingsområden för huset, vilket ventilerades vid ett styrelsemöte den 3 sept. Ett förslag var att flytta dit skol- museet ifrån Tingshuset vilket dock kanske blir svårt. . Som det nu är är det förenat med stora kostnader för föreningen som inte äger Tingshuset, utan bara arrenderar det av Kommunen. Vi hyr ut delar till Slöjdgillet. Dessutom fordrar skötseln av Tingshuset inkl. tomt betungande arbets- insatser.

följande:

TÄLJÖVIKEN

Namninsamlingen mot att bebygga åker- marken vid Täljöviken har resulterat i Ett öppet brev skickades i sept. till kommunen med bl.a följande innehåll: - ”En aktionsgrupp från Naturskydds- och Hembygdsföreningarna har bildats under våren för att stoppa byggplanerna i Täljö- viken. Vårt mål har varit att samla namn- underskrifter från minst 10 % av röstbe- rättigade i Österåkers kommun och där- med kunna begära en folkomröstning om exploateringen. Vi har nu samlat in 3.400 (ca 12 %) helt korrekta namnunderskrifter mot exploateringen av det som är kommu- nens vackraste och mest värdefulla natur- och kulturområde.”

(Brevet finns att läsa i sin helhet på vår hemsida ).

Resultatet visar om inte annat att Åkers- bergaborna verkligen motsätter sig dessa planer och har blivit medvetna om och intresserade av områdets naturvärden.

Vad de ansvariga i kommunledningen tycker kan man bl.a. läsa i lokaltidningen

Åkersberga Kanalen

nr 37 och 40 2013.

JORDBRUKSMUSEET

I den vänstra av dessa två magasins- byggnader på Smedby gård har ÖHF fått löfte att under en period förvara en del av de föremål som tidigare visats på vårt jordbruksmuseum i gårdens f.d. kuskstall, eftersom den nye ägaren måste få tillgång till huset för sina ombyggnadsplaner.

Alla stora föremål som tidigare visats kommer inte att rymmas där, så en hel del måste avyttras. Föreningens motprestation för att få använda magasinet ska vara att reparera husets tak. Ett avtal kan upprättas för detta. Bedömd kostnad för takrepara- tionen är 150.000 vilket innebär att vi kommer att behöva ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna ta hand om jordbrukssamlingarna där. Styrelsen beslu- tade att gå vidare med förslaget. Under tiden kommer flera alternativa förslag, som tagits fram av bl.a. Hans Rockberg, att undersökas.

KULTURSTIGAR

Arbetet med den resterande nyutgåvan av

Häfte 2

i serien

Kulturstigar

har tyvärr fördröjts av olika anledningar. Dels är det andra trycksaker som fått prioriteras på grund av pengabrist, och dels har arbetet fördröjts på grund av osäkerhet om resul- taten av viss arkeologisk forskning i om- rådet . Arbetet vilar nu i avvaktan på forsk- ningsresultat och styrelsebeslut.

ÅKERSBERGA DÅ OCH NU

mententera förändringen.

Vanligen brukar fotografier i böcker av detta slag vara ”vackra bilder”. I denna bok är många av fotografierna visserligen vackra, men det har inte varit vårt huvud- syfte. Det viktiga har varit att påvisa hur utbyggnaden av Åkersberga i grund har förändrat vårt samhälle.

När vi idag konfronterar dagens miljö med gångna tiders, inser vi hur genom- gripande förändringen har varit.” Styrelsen beslöt den 1 oktober att trycka ett antal av en bok som varit föremål för ett långvarigt och grundligt förarbete av

Gunnar Winberg

och

Leif Svensson.

Boken började som fotoutställning med bilder och texter över temat

Åkersberga då och nu.

Utställningen visades bl.a på Länsmansgården för ett par år sedan.

I bokens förord sägs bl.a. : ” I vårt arbete med dokumentation har vi stor glädje av vårt fotoarkiv. Detta, som idag omfattar mer än 10 000 fotografier, är uppbyggt runt två donationer: - De två bröderna Albert och Gunnar Harling, yrkesfotografer från Stockholm donerade på 1960-talet en omfattande samling fotografiska glasplåtar med österåkersmotiv tagna mellan 1906 och 1950.

- Karl Gustavsson, amatörfotograf från Österåker, donerade också ett stort antal glasplåtar, många av dem tagna i inled- ningen av 1900-talet. Utöver dessa fotografer har mer än 150 namngivna samt en hel del anonyma personer med sina bilder gett oss en gedigen bas för att i bild beskriva den förändring av tätorten som ägt rum.

Fotografierna används för att illustrera våra olika trycksaker, vid föredrag, bild- visningar och utställningar i olika sam- manhang samt, som nu, i bokform doku- Leif och Gunnar Förutom en lång rad namn på fotograferna som bidragit med bilderna nämns följande som medverkat med texter i boken:

Barbro Svärd, Britt Klint, Carl-Göran Backgård, Jörgen Thulstrup, Dag Unevik, Leif Svensson och Gunnar Winberg.

Boken kommer att ges ut i en mycket begränsad upplaga

: FÖRSÄLJNINGSLISTA

En lista på de av våra trycksaker som är till salu finns på vår hemsida. I den kommer även ovanstående bok att finnas när väl priset är satt. Där finns även Henry Olsons ”gruvepos” om gruvbrytningen i Österåker.