1 - DHB - Västra

Download Report

Transcript 1 - DHB - Västra

1

April 2011

D H B V ä

Årgång 25 NR: 1

s t t r r a

Medlemstidning för Döva, Hörselskadade och Språkstörda barn i Västra Sverige

DHB Västra

2

Kontaktuppgifter Styrelsen

Petra Grönhaug Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare Vice kassör Vice Sekreterare Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot

Studie & Aktivitetsgrupp

Eva Bartels Paul Ek Kristina Näsström Helena Persson Elena Lakso Tesáková Jan-Eric Josefsson Susanne Nilsson Roger Svensson Kirsten Ekholm Nelson Luengo Helena Persson Sammankallande Susanne Nilsson Grethe Håkansson Nelson Luengo Kristina Näsström Lisette Bruno Tel: 0321-147 44 Tel: 036-14 40 50 Tel: 0521-22 24 16 Tel: 0381-156 00 Tel: 033-13 22 56 M obil: 0709-886096 Tel: 0515-513 16 Tel: 0321-137 81 Tel: 036-37 08 00 Tel: 031-779 74 30 Tel: 0522-158 28 Tel: 033-13 22 56 Tel: 0321-137 81 Tel: 0521-22 24 16 Tel: 0522-158 28 Tel: 0381-156 00 Tel:033-254523

Språkstörnings grupp

Kirsten Ekholm Sammankallande Carola Hjelm Elisabeth Dahlberg M aria Torstensson

Kansliet

DHB Västra Storgatan 7 462 36 Vänersborg Kanslist: Grethe Håkansson E-post: [email protected]

Hemsida:

www.dhbvastra.se Tel: 031-779 74 30 Tel: 0140-272152 Tel: 0346-235 35 Tel: 0303-224014 Tel: 0521-696 10 Fax: 0521-696 11 DHB Västra

Information

Ansvarig utgivare:

Petra Grönhaug

Redaktionsgrupp

Helena Persson Susanne Nilsson Petra Grönhaug Förslag och synpunkter på tidningen kan lämnas till kansliet. DHB förbehåller sig rättigheten att välja vilka inskickade artiklar som publiceras. Dessutom kan redaktionsgruppen skära i texten vid platsbrist.

Nästa manusstop:

15 oktober 2011

Nästa nummer:

Hösten 2011

Medlemsavgift för 2011:

Familjeavgift: 300 kr Nya medlemmar får första året för 150 kr. Stödjande avgift: 200 kr Postgiro: 42 07 35-3 Bankgiro: 5317-3118 Organisations nr: 862500 – 6831

3

Ordförandespalten

Jag skulle vilja börja med att tacka för för troendet som ni gav mig på årsmötet, att få vara ordförande för DHB Västra. Det ser jag som en inspirerande och spännande uppgift. Har du en bra idé på aktivitet, vill bolla en fråga som handlar om DHB och våra syften eller undrar över något, tveka då inte att kontakta mig. Arbetet med att ta fram en aktivitetsplan för 2012 har påbörjats. Som vanligt ser det ut att bli att roligt och innehållsrikt verk samhetsår.

Under 2011 har styrelsen tänkt kontakta er som är medlemmar i DHB Västra. Vi vill veta mer om vilka förväntningar ni har på organisationen och ser fram emot många intressanta samtal. Styrelsen samlades redan två veckor efter årsmötet för att börja med genomförandet vår verksamhetsplan. Under arbetshelgen började vi arbetet med att leta efter adresser till elevhälsoteam eller liknande samt hörsel, döv och språkklasser i vårt upptagningsområde. I våra framtidsplaner har vi tänkt skicka information där vi ska berätta att vi finns och vad vi gör. Det är ett gediget arbete vi har framför oss men vi ser det som ett led i att vi ska bli fler medlemmar i DHB. Det ska bli lättare för våra målgrupper att hitta oss! Vi ska också uppdatera våra informations ställ som vi redan har satt upp inom sjuk vården. De ska få vår nya aktivitetsplan. När du är hos audionomer, logopeder, hörcentraler eller liknande kan du titta efter DHB information. Berätta gärna för oss om du inte hittar något material så att vi kan kontakta dem igen.

Gratis BIO!

Nu kan du som är ung hjälpa oss att undersöka hur tillgängliga olika platser, lokaler och kulturaktiviteter är för dig. Vi tänkte börja med att kolla teleslingor på biografer. Du får en biobiljett som tack .

Så här gör du:

Läs frågorna i rutan! Nytt för i år är också att vi ska genomföra föräldraträffar på olika platser. På en vardagkväll träffas vi, som bor på rimligt avstånd, fikar och tar del av intressanta föredrag. Vi hoppas på att ni också tycker att det skulle vara roligt och nyttigt att träffas även utan att barnen följer med. Visst är det skönt nu när det börjar bli vår? Utanför mitt fönster skiner solen och himlen är blå. Det är snart påsk och jag tänker avsluta med att tipsa er om de klurigheter som finns längre fram i tidningen och som ni kan pyssla med under påsklovet. Ha en trevlig påsk och njut av en skön vår och sommar. Vi ses på DHB:s aktiviteter! Petra Grönhaug 0321-147 44 Frågor: 1.

2.

3.

4.

Vad heter du? Vilken är din adress?

Vilken film såg du? På vilken biograf såg du filmen och i vilken stad?

Hur tycker du att slingan fungerade? Anmäl dig som reporter i ett mejl till [email protected]

Gå på Bio! Skicka in dina svar i ett mejl till [email protected]

5.

6.

7.

Hur blev du bemött på biografen?

Vad tyckte du om filmen? Ge ett filmtips!

Något annat som du vill rapportera? DHB Västra

4

PÅ GÅNG!

Det är som vanligt mycket verksamhet på gång i DHB Västra den närmaste tiden! Mycket är i planeringsstadiet ännu men vi vill passa på att ge er datum och lite information redan nu. M er information om aktiviteterna kommer via inbjudningar och på hemsidan ( www.dhbvastra.se

).

Barnens Flyghelg 29 maj

Vill du klättra genom motorrummet på en Viggen eller provsitta i cockpit i Draken? Kanske låter det roligare med ponnyrid ning och godisjakt? Kom då till Aeroseum i Säve den 29 maj. DHB bjuder på entrén. Anmäl dig senast den 12 maj.

Långhelg i Stockholm 2-5 juni

M ed ett Stockholmskort i handen går vi ut på massor av olika äventyr i vår huvudstad. Kostnad för helgen är 1000 kr/vuxen och 400 kr/barn. Övernattning ingår. Resan kommer i tillägg. Anmäl er senast den 27 april.

Astrid Lindgrens värld 13-14 augusti

Vi träffar Pippi, Emil, Ronja, M adicken och andra Astrid Lindgren figurer. Under söndagen blir det föreställningar på tecken språk i parken efter en bestämd tidsplan. Vi bor i campingstugor och får fixa frukost och lunch själva. Priset för helgen är 600 kr vuxen och 300 per barn och då ingår inträde, boende och grillbuffé på lördags kvällen.

Ungdomsläger

Vida Blick 19-21 augusti

Tillsammans med föreningen Unga Hörsel skadade åker vi på läger till Vida Blick strax utanför Jönköping. Ni som är 8 till 13 år får komma och ha kul med massor av aktiviteter. Lägret startar fredag efter middag och avslutas på söndag. Ungdoms lägret kostar 300 kr per deltagare och då ingår aktiviteter, mat och boende.

Teckenspråkskurs 17-18 september

Kursen riktar sig till pappor och manliga anhöriga och är på Nordiska Folkhög skolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset.

Familjehelg på Grötö 17-18 september

Familjer som har barn med språkstörning träffas för att utbyta erfarenheter och bilda nätverk mellan så väl barn som föräldrar. Det blir föreläsningar för föräldrarna när barnen har kul tillsammans med barnledarna. Kostnad för denna helg är 600 kr per vuxen och 300 kr per barn. Boende och mat ingår i priset.

Familjedag i Göteborg 22 oktober

Vi erbjuds olika ”prova på aktiviteter” Dagen sker i samarbete med ABF i Göte borg och kostar 200 kr per vuxen och 100 kr per barn. Aktiviteter och ett enklare mellanmål ingår.

Teckenspråkskurs 19-20 november

Kursen riktar sig till mammor & kvinnliga anhöriga och är på Nordiska Folkhög skolan i Kungälv. Under helgen lär vi oss mer teckenspråk i olika kunskapsnivåer av proffsiga lärare. Kursen börjar lördag morgon och avslutas med fika på söndag eftermiddag. Kostnad för detta är 600 kr per person. Boende, mat och kursavgift ingår i priset. DHB Västra

5

Hunneberg

Den 23 oktober 2010 styrde vi vår bil mot Hunneberg. Äntligen skulle vi få träffa vår underbara DHB-Familj. Vi var först på plats vid parkeringen ca 10.30, regnet låg i luften och snöslasket på backen. M en vad gör det ner man ska vara ute och ha kul en heldag. Vi gick runt och strosade och väntade på de andra i DHB. M en titta mamma ropar barnen det kommer en bil till, och ut kliver Grethe (vår kanslist). Hon meddelade att vi bara blir 16 personer idag, men vad gör det när man får träffas och umgås. På Kungajaktmuseet Älgens Berg fick vi uppleva världen ur älgens perspektiv. Bland annat kunde vi bekanta oss med älgens olika sinnen. Vi fick ”mata” älgen med olika saker, han sa mums när det var gott, annars var det blää. M ed hjälp av hörlurar kunde vi höra hur bra hörsel en älg har. Vi lärde oss även om människans utveckling från tidig stenålder fram till idag, Vi fick börja med en teori lektion i ori entering, där vi fick lära oss kartans olika beteckningar. Därefter fick vi gå ut och praktisera orientering tillsammans med några ur orienteringsklubben ”Skogs vargarna”. Jag blev utsedd att vara fotograf under dagen. (Tur var väl det då kart läsning inte är min grej, med ett lokalsinne = 0. Jag skulle kunna gå vilse i min egen ficka om det så vore.) Vi fick orientera en runda på 1 km, som sedan avslutades med bulle och festis. Vi gick en underbar skogspromenad. Det var Bergatrollet Olfvars skogsvandring som gick över stock och sten. M ed hjälp av karta/kompass och Olfvars avlagda svansar hittade vi rätt och kunde svara på alla frågor om naturen. Det var tur att någon vuxen hade koll på barnen för vi andra hade fullt upp med att plocka tratt kantareller under skogsvandringen. Här handlade det inte om att leta svamp, utan att få stopp på barnen så de inte trampade ner all svamp. M itt i skogen så satt Olfvars kusin och gungade i lugn och ro. Det visade sig att alla inte hade sett kusinen när skogspromenaden var färdig på grund av all svamp. Till lunch grillades det korvar. Under tiden lekte barnen i snöslasket, och gjorde snö gubbar. Hannes och Tindra hittade en liten härlig pöl som de kunde hoppa i. Det är underbart att se hur alla barnen finner varandra och leker tillsammans. Den underbara dagen avslutades utanför M useet med en rolig lek. Sedan var det bara att styra bilen hemåt. Kvällen räddades av all svamp som skulle rensas.

Lisette Bruno

DHB Västra

Föräldrahelg

4-5 december befinner vi oss på John Bauers hotell i Jönköping tillsammans med ungefär femtio andra DHB:are, jag, min mamma och bonuspappa. Framför oss står föreläsaren Jenny Lexhed. Hon har styrka i blicken och berättar lugnt om sin son Oscar. Han har diagnosen autism och förstår inte riktigt vitsen med kommunikation, han måste lära från grunden, förstå att han kan ha nytta av det.

Jenny berättar om hur hon satt uppe nästan hela nätterna efter att barnen somnat och tog fram material som hon kunde träna Oscar med. De hittade en pedagogik som verkade passa Oscar bra, hans farmor ställde upp och tränade honom och med tiden växte hans kunskaper och vilja till kommunikation. Jenny berättar om hans första treordssats. Fram till dess hade han varit ganska tyst.

6

– Jag var inne på jobbet en sväng när mobilen ringde. Till min förvåning hörde jag Oscars röst där i andra änden. Han sa: ”M amma kom hem.” Jag kan lova att jag åkte hem med ilfart! Jag frågade Oscars assistent om hon hade hjälpt honom ringa eller sagt att han skulle göra det, men hon visste inte ens om att han hade ringt! Det var ett stort ögonblick… När Jenny berättar detta vågar jag inte titta på mamma. Hon sitter bredvid mig och jag vet att hennes tårar rinner lika mycket som mina och jag vet att vi båda skulle gråta ännu mer om vi såg på varandra. Det är så rörande och starkt och så mycket hon berättar som vi känner igen. Kampen, frustrationen, att inte få rätt eller tillräckligt med stöd. Potentialen man ser i sitt barn och den envisa tron på att barnet visst kan utvecklas, men det är så många hinder på vägen. Hinder som inte är barnets utan som kommer från omgivningens bristande kunskap och engagemang. – Det heter att våra barn är utvecklings störda, men det borde heta att de är utvecklingsbara, säger Jenny och jag kan bara hålla med. Efter föreläsningen avnjuter vi alla en trerätters middag på hotellet. Så många olika familjeöden samlade på ett ställe. Våra barn är olika, varierande åldrar och har olika behov. Det som förenar är teckenspråket och att vi alla har fått ta oss igenom en liknande process. Det är befriande att omge sig med människor som har det, skönt att få dela sin egen historia och höra andra berätta. Skönt också att få vardagsbestyren lite på avstånd, komma iväg, bo på hotell, umgås och ha roligt. På söndag en är det dags för nästa före läsning. Forskaren och före detta special läraren Carin Roos ska prata om två språkighet och läs- och skrivinlärnings processen hos döva barn har jag läst i programmet. Tänker att det nog kommer bli en lite ”torrare” föreläsning än igår, men jag har fel visar det sig. Carin är en underhållare av stora mått. Kunnig och levande. Jag hade lätt kunnat lyssna på henne hela dagen och de två timmarna flyter fort förbi. Hur bär hon sig åt? Hon presenterar statistik och forskningsresultat på ett lättillgängligt och roligt sätt och får hela åhörarskaran att skratta. Hon berättar att alla forskare nu är eniga om att flerspråkighet inte är farligt, inget barn riskerar att få ”ett halvt språk” och att samtliga som bedrivit någon form av forskning av teckenspråkets inverkan på talutvecklingen visar att tecken gynnar talet. Den lyckade helgen avslutades med en god lunch i hotellrestaurangen. Nya kontakter knöts och jag ser med spänning fram emot nästa DHB-träff.

Jessica Steje

DHB Västra

7

Mammakurs

På fredag kväll den 17 november 2010 samlades cirka 30 glada mammor och andra kvinnliga anhöriga i den något kyliga matsalen på Nordiska Folkhög skolan i Kungälv. Den årliga ”mamma helgen” kunde börja. Alla var spända inför helgens teckenkurs men lite trötta efter arbetsveckan och fredagskvällen ägnades mest åt småprat och vila. Pigga och glada kunde vi köra igång på lördag morgon. Vi delade upp oss i nivårelaterade grupper och tecknade för fullt – alla utifrån sin bästa förmåga. Nybörjare försökte snappa upp så många tecken som möjligt utan att få alldeles för mycket huvudvärk medan de mer erfarna tog chansen att förbättra sina kunskaper ytterligare med hjälp av döva lärare. Trots kunskapsskillnader hade vi alla en sak gemensam – en vilja att lära oss för att kunna kommunicera ännu bättre med våra barn. På lördag kväll hade vi roligt med både trevligt sällskap och lek som anordnades av Aktivitetsgruppen. På söndag fortsatte vi med att teckna i våra grupper ända till eftermiddagen då kursen avslutades med gott fika och utvärdering. Det var många nöjda ansikten som vittnade om att även den nästa mammahelgen kommer att vara fullsatt. Tack DHB för ännu en rolig och värdefull aktivitet!

Elena Lakso Tesáková

DHB Västra

8

Årsmöte

Lördagen den 5 mars steg vi på tåget i Åmål för att åka till Göteborg. Vi var alla förväntansfulla och nyfikna på hur helgen i Göteborg skulle bli. Tågresan gick bra och vi promenerade en liten bit till Scandic i Nordstan. Något förvirrade klev vi in konferens avdelningen och minimässan. Det var fullt av vuxna och barn. Vi som nybörjare i DHB kände oss lite vilsna och saknade kanske lite information om vad som skulle hända under dagen. Så småningom blev det gemensam lunch (en god sådan) och sen var det dags för barnen att åka iväg på sina aktiviteter. Linnea, Svea och Amanda åkte till lek- och buslandet, vi stod med en liten klump i halsen när vi vinkade hej då. Hur skulle detta gå? Årsmötet öppnades och det var ett intressant och givande möte. Vi fick en inblick i vilket oerhört viktigt jobb styrelsen och DHB gör. När årsmötet avslutades satt alla barnen i rummen bredvid och tittade på film. De var glada men trötta, det hade varit toppen på lek- och buslandet. Vi åt middag till sammans med alla andra DHB:are i restaurangen på hotellet. Svea och Amanda var trötta efter en fartfylld dag så de somnade bums på rummet efter maten. Linnea och Fredrik provade poolen på hotellet tillsammans med några andra kompisar från DHB På förmiddagen tog vi spårvagnen till Sjöfartsmuseet. Spårvagnen var ju också spännande eftersom något sådant har vi inte i metropolen Åmål. På museet fick barnen bland annat klappa sjöstjärnor, pröva att köra båt i simulator och lära sig om fiskar, maneter och krabbor. Teckentolkar fanns med under guidningen. Besöket på museet var mycket uppskattat och det hela avslutades med korv med bröd och festis. . Avslutningsvis tog vi tåget tillbaka till Åmål. Detta var vår första familjeaktivitet med DHB. Vi tycker det är fantastiskt att se barn och vuxna teckna till varandra och det är toppen för vår Amanda som är 3 ½ att få träffa och umgås med andra barn som är hörselskadade. Ett stort tack till DHB för en toppenhelg i Göteborg. Vi ser fram emot sommarlägret i Isaberg.

Amanda 3 ½, Svea 3 ½, Linnea 7, Eva-Liz och Fredrik Nilsson

DHB Västra

Vinterdag

DHB bjöd in till en vinterdag på Isabergs skidanläggning. Vi träffades klockan 9,00 och hade som vanligt en fantastisk dag tillsammans med både “nya” och “gamla” ansikten. Här fanns allt för den som ville ha en trevlig vinterutflyktsdag. Skidbackar, pulkabackar, trevliga människor och framförallt mycket snö! När man tagit några “åk” passade det utmärkt med varmkorv och dricka för att få ytterligare energi till att ge sig ut i backarna igen. Även värmestugan var en trevlig tillflykt när kylan bet tag i kinderna. Det erbjöds även skidskola till de som ville, barn som vuxna. Roupéz skidshop hade ett bra sortiment där man kunde införskaffa allt som kunde tänkas behövas Liftarna tog oss snabbt upp för backarna. I pulkabacken var det full fart med bus och lek.

Leva & Fungera

DHB Västra var representerade med en egen liten ”monter” under Leva & fungera mässan som pågick mellan 5-7 april. Grethe Håkansson, vår kanslist, stod på plats varje dag och fick support av flera från styrelsen under de olika dagarna. För mig var det mitt första tillfälle att komma i kontakt med denna fantastiska mässa och jag kan varmt rekommendera alla att ta chansen att gå dit! Det var väldigt spännande och inspirerande att också få se vad de andra utställarna hade att erbjuda och variationen var bred och uppfinnings- rikedomen stor.

9

Framåt eftermiddagen när benen började bli trötta efter skidåkning och pulkarace så var det dags för hemfärd för många nöjda och trötta DHB:are. Själva hade vi tre snarkande barn i bilen på vägen hem. M ånga tack till Susanne och Nelson som ordnat den trevliga vinterdagen.

Kristina Näsström

M ässan vänder sig till alla som är nyfikna på metoder, hjälpmedel och kunskap som kan bidra till att skapa en väl fungerande och stimulerande livskvalitet. Stundtals fick vi många besökare till vår lilla monter

(delvis var nog det delikata Basturökeriet mittemot oss med sina utsökta viltdelikatesser ett dragplåster och vårt håll!).

M ånga blev intresserade och tog med sig vårt informationsmaterial. En del var representanter från vårdutbildningar och skolor såsom rektorer, skolchefer etc. men också ett flertal assistenter, föräldrar och barn kom fram och ställde frågor till oss. Sammanfattningsvis var det ett lyckat deltagande och vi nådde ut till flera olika grupper av människor som också kommer i kontakt med våra barn. Hoppas vi kan delta nästa år igen.

Kirsten Ekholm

DHB Västra

10

BaRnSiDaN

Origami

Här är en länk till flera figurer som man kan vika. Det är bara att ladda hem och skriva ut. Bilaga till kaninerna finns på nästa sida. http://cp.c-ij.com/en/contents/2005/list_15_1.html

Punkägg

Nu kan du lysa upp köksbordet med några grönhåriga figurer. Spara en så stor del av ett äggskal som du kan. Limma fast nedre delen av ägget på en liten kartongbit eller träplatta. M åla ett litet ansikte på ägget. Fyll halva äggskalet med lite jord och tryck ner växtfrön. Växter som passar att odlas så här är t ex prydnadsgräs, kattgräs och smörgåskrasse.

Barnens egna sommarbubblor

M an kan ha mycket kul med såpbubblor! Här är ett recept på hur man kan göra sitt eget bubbelvatten. 2-5 dl vatten ¼ - ½ dl glycerol (finns att köpa på apoteket) ½ dl diskmedel 1 tsk socker

Kolapopcorn

För 6 personer. Sött och gott att ätas som snacks, till en bra film.

Ingredienser:

2 msk majsolja 100 g puffmajs (popmajs) 50 g smör 2/3 dl farinsocker 3 msk ljus sirap

Gör så här

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt majskornen och täck över med lock. Skaka så att kornen täcks med oljan. Värm på medelhög värme och skaka kastrullen då och då tills allt är poppat. Ta bort från plattan. Lägg smöret, sockret och sirapen i en annan kastrull. Värm på medelhög värme och rör tills smöret har smält och sockret lösts upp. Lägg popcornen i en stor blandskål och ringla kolasåsen över dem. Rör om tills popcornen är täckta av sås. Avbryt omrörningen när såsen svalnat och stelnat. Låt svalna tills de är kalla nog att ätas.

DHB Västra

11

Vik en kanin till påsk!

DHB Västra

12

DHB Västra

13

Välj en vit eller brun kanin. Vill du ha båda? Rita av eller kopiera kaninerna.

DHB Västra

14

Lycka till!

DHB Västra

15

Att flytta till elevhem

Jag heter Jessica och är 15 år och går i sjuan på Vänerskolan. Egentligen bor jag i Huskvarna, men när jag skulle börja högstadiet var jag tvungen att flytta eftersom jag behöver ha teckenspråk. På låg- och mellanstadiet gick jag i en liten Döv- och Hörselklass på Talavidskolan i Jönköping och vi brukade åka och besöka Vänerskolan en gång om året. Därför kändes det bra att börja där, jag kände ju redan de andra eleverna och lärarna. M amma och jag var även ett par dagar på Birgitta-skolan i Örebro för att kolla där, men jag valde Vänerskolan och det är jag jättenöjd med. I början var jag orolig för att mamma och pappa skulle glömma teckenspråket när de inte träffar mig varje dag och ibland känner jag mig ensam och utanför när de sitter och pratar svenska vid matbordet hemma och jag inte hänger med. Det är jättetråkigt! Här har jag har blivit bättre på teckenspråk och mamma och pappa hänger inte längre med. M amma vill att jag ska stänga av rösten och bara teckna så hon får träna mer. Och det gör jag också, men när hon inte fattar trots att jag tecknar om och om och om igen måste jag ju använda svenskan!! ☺ I Vänersborg bor jag på ett elevhem. Det är ungefär som att bo hemma, fast man inte bor med sina föräldrar och sina syskon. Istället får man nya ”syskon” och det finns personal som tar hand om oss. M in personal är jättebra, men ibland är de lika tjatiga som mamma! Så då känns det verkligen som hemma!! På elevhemmet trivs jag jättebra med de andra tre eleverna som bor där och vi gör mycket kul tillsammans. Ibland går vi på bio, vi har även åkt iväg och provat på slalom och vi spelar guitar hero, andra spel eller så går ut och spelar fotboll. Personalen har alltid tid för oss och ibland är det skönt att bara sitta och prata med dem om allt möjligt. De är också bra när det är jobbigt i skolan, med kompisar eller om man har hemlängtan, de lyssnar och försöker hjälpa. Hemma har jag inte så många kompisar, men här på skolan har jag flera som jag brukar hitta på olika saker med. Gå på stan och shoppa eller fika är en favorit! En av mina bästa vänner bor på ett annat elevhem och ibland är hon hos mig eller så är jag hos henne. På fredagen slutar vi tidigt och jag åker taxi hem. Jag brukar vara hemma vid 4 tiden. Då är jag oftast trött och vill bara sätta mig vid datorn och snacka med kompisar. Jag är jätteglad att jag har börjat på Vänerskolan för här har jag teckenspråk, jag har fått kompisar och ett kul liv! Det är klart det är jobbigt att resa ibland och jobbigt att inte bo hemma hos mamma och pappa, men vi messar varje dag. Då vet de vad jag gör och jag vet vad som händer hemma. Ibland hinner jag inte prata med mamma och pappa när de ringer.

Jessica

Jag har eget rum på elevhemmet och det finns redan möbler, så jag behöver inte ta med mig hemifrån om jag inte vill. Eftersom jag måste städa mitt rum själv, har jag inte tagit med mig så mycket saker hemifrån för jag vill inte damma en massa! DHB Västra

16

Föräldracafé 11 maj 12 maj Borås Nässjö

Nu ska vi dra igång något nytt. Några gånger per termin ska bara vi föräldrar träffas, fika lite och dessutom få påfyllnad genom intressanta föredrag. Föräldracaféerna kommer att vara på olika platser i länet och på sätt kommer alla få nära någon gång. De första träffarna är redan under våren. Då är temat tekniska hjälpmedel för att göra livet enklare för våra barn. Det blir brandvarnare, dörrklockor och blinkande lampor! Det finns en hel djungel av intressanta grejer som vi kommer att få ta del av. Vi får besök av hörselingenjör och hörseltekniker. I Borås kommer vi att vara på Solhem, ingång 1 plan 6, där HSO har lokaler. I Nässjö kommer vi att vara i kulturhuset / biblioteket. Höstens fördrag kommer att handla om Språkrådet. Tommy Lyxell kommer att berätta om deras verksamhet. Det blir den 7 september i Halmstad och den 8 september i Vänersborg. För att veta hur mycket fika vi ska beställa behöver vi veta att du kommer. Anmäl dig senast dagen innan, via hemsidan. DHB Västra

Deckarvandring

Barnboksförfattaren Susanne MacFies släppte under 2010 fyra stycken sig i Alingsås.

böcker i nya deckarserien för barn som utspelar Under en dryg timma kan barnen leka deckare, tyda det hemliga skriftspråket med Hemliga Klubbenfall.

Sommardeckarvandringar 2011 Juni: 11/6, 18/6 Juli: 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 Augusti: 6/8, 13/8, 20/8 Biljettpris: 80:-/person. Föräldrar får gärna följa med och betalar då egen biljett. För mer information och bokning av biljetter, kontakta Alingsås Turistbyrå 0322-61 62 00.

http://www.susannemacfie.se/susannema cfie/html/hemligaklubben.html