Här kan du läsa hur Consensus gör bedömningen av din behörighet.

Download Report

Transcript Här kan du läsa hur Consensus gör bedömningen av din behörighet.

2014-02-17

Information om beslut om behörighet för sökande till utbildningen Medicinsk vårdadministratör hos Consensus

I det här dokumentet beskriver Consensus om vad som krävs för att vara behörig att söka till utbildningen Medicinsk vårdadministratör. Bedömning av den sökande görs efter sista ansökningsdatum. Då går Consensus igenom alla ansökningar och gör en bedömning enligt processen i det här dokumentet.

BEHÖRIGHET

1. Behörighet till YH

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som: 1.

2.

3.

4.

har avlagt en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning, har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1, är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Underlag för bedömning I ansökan blir den sökande ombedd att välja vilket av ovanstående alternativ (punkt 1-4) som man vill referera till i sin ansökan. Consensus använder Bedömningshandboken från Universitets- och högskolerådet för att bedöma den sökandes behörighet enligt kravet i punkt 1. (https://bedomningshandboken.uhr.se/Svenska/) Slutbetyg, avgångsbetyg eller gymnasieexamen är godkänt som bevis för avslutad gymnasieutbildning. Om intyget från gymnasiet heter slutbetyg, avgångsbetyg eller gymnasieexamen har att göra med i vilken tidsperiod som den sökande gick ut gymnasiet.

Ett samlat betygsdokument inte samma sak som ett slutbetyg, avgångsbetyg eller gymnasieexamen och är inte godkänt som intyg som visar på avslutade studier. Ett samlat betygsdokument visar enbart vilka kurser i utbildningen som de sökande har klarat.

1.2 Särskilda förkunskapskrav för utbildningen Medicinsk vårdadministratör

För att den sökande ska vara behörig till utbildningen Medicinsk vårdadministratör hos Consensus ska den sökande utöver ovanstående, Behörighet till YH (se punkt 1), även uppfylla nedanstående

särskilda förkunskapskrav

. 1.

2.

3.

Svenska B/Svenska 2 med lägst betyg Godkänd/E Engelska B/Engelska 6 med lägst betyg Godkänd/E Datorkunskap/Information och kommunikation 1 med lägst betyg Godkänt/E

eller

Om du saknar betyg ska du i din ansökan tydligt skriva och motivera hur och varför du besitter motsvarande kunskaper förvärvade i arbetslivet eller genom datautbildning. Desto tydligare du kan motivera dina kunskaper desto bättre kan Consensus bedöma din kunskap. Har du intyg, betyg, diplom eller arbetsintyg som styrker dina datakunskaper bör du bifoga de dokumenten. Utbildningen kräver att du har goda it kunskaper och att du kan hantera programmen som ingår i Office-paketet. Efter sista ansökningsdatum kommer en bedömning att göras för att utreda hur väl dina tidigare erfarenheter svarar mot utbildningens övergripande mål. Uppfyller du inte detta kommer du anses obehörig. Om du uppfyller kravet är din motivering godkänd och den ersätter då ett betyg. 4.

Arbetslivserfarenhet motsvarande deltid i minst 2 månader inom relevant yrkesområde (service, butik, administration, ekonomi, kansli, IT, språkgranskning och yrkeserfarenheter inom hälso- och sjukvården). Underlag för bedömning gällande betyg i Svenska och Engelska Consensus använder tabeller i Bedömningshandboken från Universitets- och högskolerådet för att fastställa vad varje kurs (Svenska och Engelska) motsvarar för betyg. Tabellen visar till exempel att kurserna Svenska och Engelska på en tvåårig gymnasielinje inte motsvarar Svenska B/Svenska 2 respektive Engelska B. Om den studerande efter gymnasiet har läst kursen på Komvux och fått godkänt betyg på motsvarande kurs räknas det betyget.

Tabellerna på nästa sida ligger till grund för vår bedömning.

Tabell för utbyteskomplettering i slutbetyg från 1997-2002 Tabell för utbyteskomplettering i slutbetyg från 2003 och framåt Utbyteskomplettering i slutbetyg från avgångsbetyg Om den som söker har avgångsbetyg och betyg två i en kurs eller delkurs i engelska eller svenska räknas det betyget som icke godkänt enligt Bedömningshandboken. Den sökande måste ha betyg 3 i skalan 1-5 för att vara godkänd på en kurs. (https://bedomningshandboken.uhr.se/Svenska/Meritvardering/Avgangsbetyg/) Underlag för bedömning gällande Datorkunskap/Information och kommunikation 1 Om den sökande inte har betyg i kursen Datorkunskap eller Information och kommunikation 1 är godkänt betyg i kursen Maskinskrivning från den som har avgångsbetyg likvärdigt. Dock ska betyget vara minst 3 i betygsskalan 1-5. Om den sökande inte har betyg i någon av kurserna Datorkunskap eller Information och kommunikation 1 är intyg från annan datautbildning godkänt att skicka in och använda som intyg för att bevisa sina datorkunskaper. Ett intyg är då likvärdigt med ett betyg. Om man inte har betyg men har arbetat och använt datorn som redskap i sitt arbete kan den sökande hänvisa till detta. Vilken grad av kompetens den sökande har samt vilka dataprogram man har använt/använder bör framgå genom ett intyg från arbetsplatsen, t.ex. genom ett intyg om datakunskaper eller i ett tjänstgöringsbetyg. Om den sökande inte har betyg eller arbetslivserfarenhet har det i ansökan till utbildningen tydligt framgått att den sökande tydligt måste skriva och motivera hur och varför man besitter motsvarande kunskaper förvärvade i arbetslivet eller genom datautbildning Är detta bristfälligt och inte tillräckligt informativt är inte motiveringen godkänd och den sökande bedöms inte ha motsvarande kunskaper. Om den som söker går kurs eller ska göra en prövning på Komvux ska den sökande ange detta i sin ansökan. Prövning av betyg som är relevanta för utbildningen är Svenska A/Svenska 1, Svenska B/Svenska 2, Engelska A/Engelska 5, Engelska B/Engelska 6 eller Matematik A/Matematik 1a, 1b, 1c. Anledningen till detta är för att det endast är detta betyg som kommer betygsättas (ett medelvärde räknas ut) i urvalsprocessen. Den sökande ska bifoga en kopia på kallelsen eller intyget till prövningen eller ett intyg på att man läser en kurs. När den sökande har gjort din prövning eller fått betyg på din kurs ansvarar personen för

att skicka ett betyg till oss. Sista dagen att komplettera med betyg är den 5 juni 2014. För sent inskickade betyg kommer ej att beaktas. Underlag för bedömning gällande arbetsliverfarenhet I vår bedömning tittar vi på inom vilka branscher eller yrkesgrupper som den sökande någon gång har arbetat inom. Godkända områden är inom service, butik, administration, ekonomi, kansli, IT, språkgranskning eller yrkeserfarenheter inom hälso- och sjukvården. Den sökande ska ha arbetslivserfarenhet motsvarande deltid i minst två månader. All arbetslivserfarenhet som den sökande anger i sin ansökan ska styrkas med arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller arbetsbetyg. Om den sökande inte har skickat in något intyg kan ingen bedömning göras och ansökan stryks. Praktik efter gymnasiet är godkänd arbetslivserfarenhet.