Transcript Emigrationen till Amerika
Emigrationen till Amerika
I slutet av 1800-talet utvandrade ca 1,5 miljoner människor från Sverige. Idag då läget är omvänt -då vi istället har starka invand ringsströmmar- kan det vara svårt att föreställa sig att folk faktiskt flydde härifrån. Har Sverige verkligen varit så hemskt? I de här texterna kan du få veta mer om emigrationen och dess orsaker. Trevlig läsning! Önskar redaktör: Agnes Johansson
Livet efter emigrationen.
Av de svenskar
som kom till Amerika under 1800- talet var det ytterst få som kunde tala engelska, det blev problem i skolan då engelskan var nödvändig. Senare under mitten av 1800-talet fanns det en del av Chicago som hette ”Swede town” och runt om kring Chicago samlades också norrmän, irländare och tyskar som koncentrerade sig runt om Chicago.
När svenskarna kom till Amerika
, påverkades deras liv och deras sociala sätt att ta kontakt med det amerikanska folket. De förlorade delvis kontrollen över det svenska språket och upptog flera ord och uttrycksätt från engels kan, det var väldigt frestande för emigranter att så fort som möjligt lägga sig till med engelska uttryck, de tyckte det var fint och att det gav status över andra.
Första generationens emigranter
var det naturligt att prata hemlandets språk och skriva, det fanns miljöer i USA som där fanns städer som var helt svenskspråkiga.
Under emigrationstiden
gavs det ut 900 olika tidningar på svenska, kyrkans och pressens ram utvecklades med oansad emigrantlitteratur som gjorde att utvandrarnas läshunger mättades med psalmböcker och andaktslitteratur. Bokutgivningen lade grunden för Augustana Book Concern som var ett företag som publicerade böcker på svenska. Mellan 1891-1920 gav bolaget ut i medel Skola för svenska barn.
Visste du att…
Sverige redan hade haft folk som flyt tat till Nordamerika? År 1638 grunda des nämligen kolonin ”Nya Sverige” eller ”New Sweden” som den kallas på eng elska i Delaware-viken och upp längst Delaware-floden. Den grundades bara 18 år efter att de första utvandrarna anlänt till Amerika med ”Mayflower”. Det var den första europeiska kolonin i området och den var svensk
tal tjugofem svenska böcker om året, efter femårstiden 1910 uppgick den to tala bok upplagan till 840 000 Antalet svenska titlar och upplagor sjönk kraftigt mellan 1915-1935 och anta let engelska titlar och engelska upplagor ökade kraftigt mellan den tiden men antalet upplagor sjönk igen senare efter 1935. Kurvorna visar hur utvecklingen för skrifter på svenska respektive engelskan, del i titlar,upplagor och utgivna av Augustus Book Concern. Efter 1920-talet tar engelskan över och färre böcker på svenska gavs ut. www.bgf.nu/historia/5/emigrationen.html Författare: Oskar Mattson Hip1 Lista över nyblivna minneso tabor från Sverige. Listan innehåller namn från en fa milj som emigrerade från Kronoberg. Bilden visar var det var vanligast att svenskarna slog sig ner, alltså i de norra delarna av landet.
Emigration till Amerika 1800-talet En av orsakerna till emigrationen var att många bönder, arbetare och fattiga tyckte att den svenska monarkins sociala konservatism var mycket dålig. Samt att de flesta människorna i Sverige på den tiden hade ett annat synsätt på religioner än vad kyrkan hade. Jordbrukarnas åkrar hade drabbats av missväxt under 1800-talet vilket gjorde att de orörda jordplättarna i Amerika var väldigt lockande för bönderna, men regeringen hade ge nomfört en ny reform för jordbruket, vilket innebar att istället för att den äldsta sonen skulle få ärva hela gården delades den in i olika stora jordbitar som sönerna fick dela på. Detta var en av anledningarna till vår nästa orsak för emigrationen, överbefolkningen. I och med att Sveriges befolkning ökade, ökade även svällt för de allra fattigaste, torpare och boende på landsbygden. Samt att inne i städerna blev det mycket mer sjukdomar och smuts som hade ihjäl människor. Så i och med dessa faktorer började folk att flytta runt i Sverige för att finna mat och arbete. Flyttströmmarna gick till kuster för sillfiskets skull, till städerna för att arbeta i fabriker. Men de som inte fick något arbete såg ingen annan väg än att försöka ta sig till landet med den fina jorden och de höga lönerna– Amerika! De absolut fattigaste människorna fick emigrera mot sin vilja. De fick resan betald om de lovade att lämna landet. Men detta var en hemlighet som regeringen höll på med eller sna rare kommunerna, för det var från dem pengarna kom från till de fattigas resa. Det så kal lade ”Resebidraget.” De unga männen som snart skulle fylla 21 år och gå in i värvning flyttade ut eftersom de ville inte gå med i armén. De utvandrare som kommit fram till det nya landet skrev brev till familjen, eftersom nu var de flesta svenskar läs och skriv kunniga. I breven beskrev de säkert allt bra med det nya livet och undanhöll kanske det dåliga för att inte oroa sina familjer. Arbetare inom teknik och industrier samt många andra åkte över havet på studieresa för att sedan skriva artik lar, tidningar och böcker om sina upplevelser. Källor: http://www.ts.skane.se/fakta/1800talets svenska emigration Författare: Sofie Risell Svenskar i Chicago… År 1890 visade den amerikanska folkräkningen på att det bodde inte mindre än 800 000 svensk-amerikaner i USA. De flesta var nybyggare på prärien men det var flera som sökte sig in i större städer. Den stad som fick in flest svenskar var utan tvekan Chicago. Det bodde fler svenskar i Chicago än i Göteborg år 1900. De bodde i stadsdelen Andersonville i norra delen av staden. Man ser fortfarande spår efter detta genom namn och pro dukter i livsmedelsbutiker, bageri och restauranger.
Var tog alla utvandrarna vägen ?
Under hundra år (1830-1930) utvandrade runt 1,3 miljoner människor från Sverige till andra delar av världen. Man kan fråga sig vart tog alla dessa vägen? De flesta (ca. 1 miljon) åkte till USA medan övriga främst tog sig till andra länder i Europa. Även länder som Australien, Brasilien, Canada och Syd afrika lockade till sig svenskar. I början av utvandringen till USA kom de flesta till Boston men sedan blev det New York. I New York fick de vänta på Ellis Island innan de släpptes in i lan det. En del åkte även till Portland (USA) och Quebec i Canada. När de väl kom mit fram så tog man sig till områden där det fanns många landsmän. Norra de larna av USA (främst Mellanvästern) var populärt. I början 1900-talet var de största ”svenskstaterna” Minnesota, Illinois och New York. År 1900 bodde det fler svenskar i Chicago än i Göteborg! Andra städer där det bodde många var i Seattle (västkusten) och New York (östkusten). I Chicago fanns det i mitten av 1800-talet en stadsdel som kallades ”Swede town”. De svenska utvandrarna bosatte sig inte bara i städer utan även på landsbyg den. Den billiga jorden i Iowa, Minnesota, Illinois i USA lockade många. Klima tet var här ganska likt det som var hemma i Sverige. Joakim Berntsen, HiP 1 Källförteckning http://www.bgf.nu/historia/5/emigrationen.html#4 http://sv.wikipedia.org/wiki/Emigrationen_fr%C3% A5n_Sverige_till_Nordamerika http://www.swemi.se/utvandring-13920.asp