Hemliga föremål - Nyapolitiken.biz

Download Report

Transcript Hemliga föremål - Nyapolitiken.biz

MILITÄRT!

Aktuellt om militära händelser, vapen och förband • del 39

Hemliga föremål

Av Lars Gyllenhaal

Föremål som varit med om dramatiska händelser utstrå lar historia. Under årens lopp har jag samlat på mig bilder av föremål med lite extra ovanlig utstrålning, eftersom de varit hemliga och berättar om svensk underrättelsehisto ria.

Överste Stig Wennerström avslöjade inte bara en mängd hem liga uppgifter om flygvapnet mellan 1948 och 1963, uppgif ter som potentiellt hade kunnat orsaka Sverige stora förluster under ett tredje världskrig. Han skickade redan i fredstid med stor sannolikhet åtta landsmän i döden. Detta genom att för sina sovjetiska uppdragsgivare i den militära underrättelse tjänsten GRU avslöja de svenska signalspaningsflygplanens verksamhet. Den 13 juni 1952 försvann ett av dessa plan. Först 2003 löstes de flesta mysterierna kring planet, genom en kostsam privat sökoperation. Det blev då helt klarlagt att den svenska Tp 79:an – i svensk press kallad för DC-3 – hade skjutits ner av en sovjetisk MiG-15.

När man känner till Wennerströms mångåriga och kvali ficerade spioneri ser man på hans hemliga radioapparat med lite andra ögon. Ironiskt nog var den amerikansk, en Hal licrafters ”Sky Champion”, tillverkad i Chicago. Liksom spionkollegan Stig Berglings mer simpla radio var Wennerströms radio och miniatyrkamera en del av en fantastisk utställning om svensk underrättelsehistoria som under några år turnerade mellan några svenska muséer. Ut ställningen ”Spioner!”, producerad av Armémuseum 2006, är tyvärr numera nedplockad men vrakdelarna från Tp 79:an finns sedan 2009 permanent utställda på Flygvapenmuseum utanför Linköping.

Spionen Stig Wennerströms kraftiga radio, lustigt nog tillverkad i USA, med vilken han mottog order från Moskva. Mikrokameran, en Minox B, kommer även den från Wennerström och det var möjligen film från just denna som ledde till hans fall. FOTO: Lars Gyllenhaal

Den svenska kompassen som bars av en amerikansk spion och som finns/fanns utställd i Moskva. FOTO: Lars Gyllenhaal Angående Wennerström tål det att påpekas att hans fall ännu innehåller frågetecken, trots att själva Sovjetunionen är historia sedan 1991. Wennerströms sannolikt största med brottsling, kallad ”Getingen”, är nämligen ännu inte säkert identifierad.

Apropå Sovjetunionen och underrättelsehistoria var jag den sista våren i Sovjets historia språkstudent i Moskva och avverkade flertalet av stadens sevärda museer. I det gigantiska Centralmuseet för de väpnade styrkorna fann jag en monter med tillfångatagna spioners utrustning. Montern i sig förvå Med hjälp av denna till synes helt vanliga radioapparat fick Stig Bergling sina in struktioner från den sovjetiska militära underrättelsetjäns ten GRU. FOTO: Lars Gyllenhaal

nade mig inte, men ett av föremålen såg märkligt bekant ut. Det var en kompass som sades ha tagits från en amerikansk spion inne på sovjetiskt område. Tyvärr utan varje uppgift om när och var spionen togs men med upplysningen att den USA-tillverkade fältspaden intill tagits vid samma tillfälle.

Vad var det då som såg bekant ut med kompassen? Jo, hemma i en byrålåda hade jag en gammal gedigen kompass. Ett arv från min farfars bror som använde den på 1940- och 50-talet. Kompassen i montern saknade ett hörn – det med tillverkarens namn. Men genom att jämföra mitt foto från Moskva med min ärvda kompass kunde jag konstatera att det var samma typ, en äldre svensk Silva-kompass.

Hade amerikanerna eller KGB tagit bort namnet? Ligger kompassen kvar där i montern? Jag vet inte, men kanske nå gon av er läsare kan ta reda på saken, så får jag sedan blogga om det hela… Jag hade nöjet att en smula bidra till den tidigare nämn da svenska spionutställningen genom att till den låna ut en mycket speciell amerikansk anorak som använts på det pärl band av allierade baser som fanns i de svenska fjällen 1944–45 och som först nu börjar bli mer allmänt kända. Det var i praktiken mest den militära sektionen av det dåtida CIA (då OSS) som drev baserna för att från dem inhämta underrät telser i det ockuperade Norge. Utrustningen och uniformerna var därför mest av amerikanskt ursprung, trots att basernas personal till största delen bestod av norska elitsoldater. Anoraken och några andra föremål med anknytning till de amerikanska Sepalsbaserna i svenska fjällen finns nu i den permanenta utställningen på Försvarsmuseum i Boden. Besök det museet, liksom dess filial i Abisko, intill Abisko Turiststa tion, och vandra sedan därifrån till Sepals I eller II. Det går utmärkt att kombinera underrättelsehistoria med friluftsliv.

Amerikansk vändbar anorak med vargskinn i kragen/ka puschongen. Använd vid Sepals, de hemliga amerikanska baserna på svensk mark, och numera utställd i Boden. FOTO: Lars Gyllenhaal

Militärt!

Ett nyhetsbrev av mig i samarbete med Svenskt Militärhisto riskt Bibliotek (SMB). Denna artikelserie, tillsammans med min blogg och mina böcker är ett resultat av att det skrivs för lite på svenska om samtidens militära utveckling. Tillsammans med Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek bestämde jag mig för att försöka råda bot på detta. SMB är en intresseklubb som drivs av stiftelsen Svenskt Mili tärhistoriskt Bibliotek, som har till syfte att öka kunskapen om det militära kulturarvet i allmänhet och förståelsen för behovet av ett svenskt försvar i synnerhet. För att läsa mer och ansöka om medlemskap, vänligen se

www.smb.nu

Det finns inga kostnader eller krav i samband med att prenumerera på nyhetsbrevet.

Med vänlig hälsning

Lars Gyllenhaal