Infobrev flerbostadshus

Download Report

Transcript Infobrev flerbostadshus

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen SKRIVELSE

Datum 2012-10-31 Till ägare av flerbostadshus Sida 1(3)

Radonmätning i flerbostadshus

Skicka in mätresultat eller gör ny radonmätning

Du som är fastighetsägare av flerbostadshus uppmanas härmed att redovisa utförda radonmätningar och/eller göra nya mätningar i samtliga bostadsfastigheter.

Redovisningen ska ha inkommit till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen senast 31 maj 2013

.

Tidigare mätningar

Har du redan gjort radonmätningar behöver du kontrollera om mätningarna uppfyller strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning (2005:1) beträffande urvalet av lägenheter (se avsnittet Hur man mäter). Om urvalet varit för litet behöver du beställa kompletterande mätningar. Tidigare mätningar ska inte vara äldre än tio år för att få tillgodoräknas. Mätningarna ska vara utförda i minst två månader under eldningssäsongen. Det ska tydligt framgå var mätningarna är utförda. Inga förändringar ska ha skett i fastigheten efter mätningen som kan ha påverkat ventilationsflödena i påtaglig omfattning.

Beställa mätning

Kristinehamns kommun har avtal med MRM som erbjuder ett förmånligt pris per mätning. Ett mätpaket (2 dosor) kostar 236 kr exklusive moms. Beställer man minst tio mätpaket till samma adress blir kostnaden 226 kr exklusive moms per mätpaket. Beställning görs på Kristinehamns kommuns hemsida, genom en direktlänk till MRM. Det är viktigt att använda länken för att få rätt pris. Du kan även göra en beställning genom att ringa till oss på 0550-88 213, då kan även urvalet av lägenheter diskuteras vid behov. Beställer du genom kommunen, skickas en kopia på mätprotokollet automatiskt till Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen och du behöver inte själv skicka in dessa. När beställningen är gjord får du radondosorna på posten tillsammans med en instruktion om hur mätningen ska göras. När mättiden är slut (2-3 månader) skickar du tillbaka mätdosorna till mätföretaget. Det är viktigt att radonvärdena kan härledas till rätt lägenhet. Var därför noga med att fylla i uppgifterna. Glöm inte att uppge fastighetsbeteckning, adress och KRISTINEHAMNS KOMMUN Postadress 5 B. Miljö- och hälsoskydd 681 84 Kristinehamn E-post [email protected] Besöksadress Uroxen Kungsgatan 30 Telefon 0550-880 00 vx Fax 0550-382 52 Bankgiro 110-0213 Organisationsnr 212000-1868

2 lägenhetsnummer för samtliga mätta lägenheter samt kontaktperson och telefonnummer dagtid.

Mätplan

Tillsammans med detta informationsbrev får du en mätplan. Mätplanen ska fyllas i för en överblick av dina fastigheter och de genomförda mätningarna. Fyll i alla uppgifterna och skicka mätplanen till oss när mätdosorna är utplacerade. Om mätningar redan gjorts och urvalet av lägenheter varit korrekt vill vi att du skickar in mätplanen tillsammans med mätprotokollen.

Vad är radon?

Radon är en radioaktiv gas som allmänt finns i marken. Den kan tränga in i husen genom sprickor i grunden, otäta rörgenomföringar, otäta golvbrunnar, mm. Även byggnadsmaterialet blå lättbetong avger radon. Radon kan också avges från dricksvattnet till inomhusluften. I fastigheter som är kommunalt anslutna är dock säkerställt att radonhalten är låg i dricksvattnet. Radongasen kan inte uppfattas av våra sinnen, utan måste mätas.

Hälsorisk

Höga halter av radon i inomhusluften ger förhöjd risk för utveckling av lungcancer och utgör därmed en allvarlig hälsorisk. Miljö- och byggnadsnämnden anser det angeläget att de bostäder i kommunen som har för höga halter av radon i inomhusluften upptäcks och därmed kan åtgärdas.

Riktvärden för radon

Riktvärdet för radon i bostäder är 200 Bq/m ³ luft enligt Socialstyrelsens allmänna råd SOSFS 2004:6. Radongashalter över 200 Bq/m ³ bör anses som en olägenhet. Dessutom är det ett delmål inom miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö att alla bostäder i Sverige ska ha en radongashalt under 200 Bq/m ³ senast år 2020.

Radoninsats i Kristinehamn

Med början under hösten 2012 kommer Kristinehamns kommun att genomföra en insats för att få ner radonhalten i alla bostäder under riktvärdet. Till en början kommer flerbostadshusägare att uppmanas att rapportera in radonhalten alternativt mäta radon i sina fastigheter, men senare kommer informationen att riktas även till villaägare. Ert namn och adressuppgift har hämtats ur fastighetsregistret.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägare som hyr ut lägenheter ansvarar enligt miljöbalken för att inomhusmiljön i lägenheterna inte orsakar olägenhet för människors hälsa. Detta innefattar bl.a. att mäta radonhalten samt att vid behov vidta åtgärder för att säkerställa att den inte överstiger Socialstyrelsens riktvärde.

Hur man mäter

Mätning utförs med spårfilm i en plastdosa. Mätningarna ska genomföras enligt Strålsäkerhetsmyndighetens ”Metodbeskrivning (2005:01) för mätning av radon i bostäder.” Mätning ska göras i ett urval av lägenheterna i fastigheten. Alla lägenheter med direkt markkontakt (utan källare under) ska mätas. Utöver dessa ska minst 20 % av resterande lägenheter mätas, och minst en lägenhet per våningsplan. Mätning bör göras i de lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till en förhöjd

3 radonhalt samt i de lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt eller andra utrymmen i huset som går vertikalt genom fastigheten eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen. I varje lägenhet ska två detektorer placeras, vanligen i sovrum och vardagsrum. Mätningen ska pågå under minst två månader under perioden

1 oktober – 30 april

. De boende ska instrueras att leva precis som vanligt med avseende på vädring, inomhustemperatur, m.m. under mättiden. Om fastigheten inte är ansluten till det kommunala vattennätet och har en bergborrad brunn som vattentäkt, är det lämpligt att mäta radonhalten i dricksvattnet. Vid höga radonhalter i vattnet finns även risk för hälsoeffekter vid inandning av radonhaltig luft (exempelvis vid duschning). Mätning i en lägenhet räcker. För mätning av radon i dricksvatten, kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret.

Om riktvärdet överskrids

Om halter över 200 Bq/m ³ uppmäts i din fastighet måste du som fastighetsägare vidta åtgärder för att sänka radonhalten. För att åtgärderna ska vara effektiva är det viktigt att du först tar reda på orsaken till de höga halterna. Efter åtgärder ska du alltid utföra en kontrollmätning för att säkerställa att åtgärderna haft avsedd effekt och sänkt radonhalterna så att de understiger riktvärdet. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen avser följa upp att mätningar utförs och att erforderliga åtgärder vidtas.

Mer information

För mer information, se Kristinehamns kommuns hemsida eller kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret på telefon 0550-88 xxx. För miljökontoret GG Miljö- och hälsoskyddsinspektör