JA: 85% - Reklamrutan

Download Report

Transcript JA: 85% - Reklamrutan

Din Framtid

NUMMER 2 · JUNI 2012 TIDNINGEN FÖR DIG MED BARN

Ditt Val

INSATSER EL SALVADOR

Kycklingar ger framtidshopp åt fattiga familjer FOgLOssning Läs om symptom, orsaker och behandling

GRATIS TIDNING

Ta med hem!

raPPOrt

1 av 6 barn i sverige kan inte simma

tÄvLing

Vinn en säker skötbädd

svara bara på några enkla frågor

ÄR AMNING BRA?

JA: 85%

Vår bästa passform för stolsklättring och andra babymästerskap

Stolsklättring är ingen olympisk gren, men det krävs en hel del – inte minst en blöja som sitter som den ska. Pampers Active Fit bidrar med unika 3-Way Fit. Den anpassar sig till midjan, benen och baken, samtidigt som den håller ditt barn torrt i upp till 12 timmar. För friheten att leka som en riktig mästare!

Stolt supporter av babylekar 18021_OL_ActiveFit_215x280_SE.indd 1 21/06/12 10.55

INNEHÅLL

Din Framtid

Ditt Val

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Patrik Jönsson

redaktion

Patrik Jönsson Christian Holmsten Emelie Olsson

telefon

040-30 6050

ePost

[email protected]

tryck

Tryckfolket, Malmö

Layout

Speak & Spell Reklambyrå [email protected]

annonsförsäljning

Patrik Jönsson Telefon: 040-30 6050 [email protected]

Thomas Jansson [email protected]

Din Framtid – Ditt val

Reklamrutan AB Södra Förstadsgatan 24 211 43 Malmö www.reklamrutan.se

ISSN nr. 2000-8201 R E K L A M R U TA N

1 AV 6 BARN I SVERIGE KAN INTE SIMMA!

GÄRNA AMNING – MEN INTE OFFENTLIGT

SÄKER SÖMN FÖR SPÄDBARN Vad är foglossning?

Räddade av kycklingar

SLIPP ÅKSJuKA OcH NJuT AV DIN SOMMARSEMESTER!

Vad är det för skillnad mellan stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor?

Tävla om en säker skötbädd Ny bilderbok om tolerans delas ut till tredjeklassare

J

sverige i ett nÖtskaL…

Detta klimatet som vi har här är otroligt dåligt. Jag trodde i min vildaste fantasi att jag skulle kunna tycka om att ha olika årstider igen med vår, sommar, höst och vinter efter att jag bott i Tanzania mellan 1999–2004. Där är det mycket bra väder hela året om – med temperaturer runt 30–35° på sommaren och 23–28° på vintern. Men efter sju år hemma igen så inser jag hur fel jag hade – det blir ju bara sämre och sämre! Förr var det ju i alla fall några bra somrar då och då men nu är det bara någon sommar med hög temperatur i några veckor och sedan kallt och regn. Jag hoppas verkligen att det blir annorlunda detta året.

Annars är ju Sverige ett helt underbart land måste jag säga. För så lugnt och fridfullt som vi har det här det får man leta efter. Det är inte många länder i världen där du har så små och få bekymmer som här. Tänk på alla dessa naturkatastrofer som drabbar länder runt om i världen med otroliga krafter. Tänk på alla krig som skövlar offer i massor och på alla fattiga människor som inte har mat för dagen och som dör i olika sjukdomar. Tänk på alla människor som är så förtryckta av diktaturer i många länder runt om i världen.

Om alla bara kunde inse hur bra vi har det här så skulle detta vara ett paradis på jorden – så när som på klimatet då.

Heja Sverige!

Patrik Jönsson

Chefredaktör D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

3

Undersökningen visar att siffran är J högst i Stockholm och norra mellersta Sverige, där 19 procent av föräldrarna uppger att deras barn inte kan simma. Detta att jämföra mot norra Sverige, samt Skåne, Halland och Blekinge där motsvarande siffra är 11 procent. Bland familjer med barn mellan 10 och 15 år svarar 13 procent att deras barn inte kan simma.

–Antalet drunkningsolyckor bland barn har minskat stadigt i Sverige sedan ett antal decennier tillbaka, vilket är mycket glädjande, säger Björn Sporrong expert inom sjuk- och olycksfallsförsäkring på Trygg-Hansa. Men att så många som 13 procent av alla barn mellan 10 och 15 år inte är simkunniga är oroande. Barn i dessa åldrar är ofta ute och badar själva med kompisar, utan föräldrarnas tillsyn.

Därutöver uppger en dryg fjärdedel av föräldrarna att deras barn inte gått i simskola. Den vanligaste anledningen uppges vara att det inte behövs (24 procent), följt av att ens barn får simundervisning i skolan (23 procent).

nästan 1 av 4 svenskar har räddat ett barn ur vattnet

Undersökningen visar även att stranden är den plats där flest föräldrar (27 procent) oroar sig för att deras barn ska råka ut för en olycka i vattnet, att jämföra mot bara 9 procent i simhallen. Oron för olyckor i vattnet är inte obefogad. Enligt undersökningen har nästan en fjärdedel av alla föräldrar någon gång behövt rädda sitt eget eller någon annans barn ur vattnet.

–Att så många som en knapp fjärdedel av alla i under sökningen har behövt rädda ett barn ur vattnet visar på det stora behovet av goda livräddningskunskaper, inte bara hos föräldrar, utan hos alla, säger Björn Sporrong. I syfte att förbättra svenskarnas livräddningskunskaper lanserade Trygg-Hansa sommaren 2010 en digital livboj, en iPhone-applikation, med vilken man kan läsa sig till vad man ska göra i nödsituationer eller hitta till närmaste apotek, samt träna på att utföra hjärt- och lungräddning.

n n

Tips och råd till föräldrar för att undvika olyckor i vattnet i sommar

n Håll alltid barnen under uppsikt och låt aldrig barnen simma ensamma n Dyk inte i okända vatten n Ta reda på var du kan få hjälp om olyckan är framme n Låt barnen gå i simskola n Avstå från uppblåsbara flythjälpmedel för de allra minsta, låt dem istället ha flytväst n Ställ krav på att ditt barns skola håller en hög kvalitet på simundervisningen n Drick inte alkohol när du har hand om barnen n Tala med dina tonåringar om risken med att simma onykter. Ungefär hälften av de vuxna och tonåringar som drunknat har druckit alkohol n Var extra uppmärksam om det finns pool på er semesteranläggning n Är ni ute till sjöss bör barnen ha godkända flytvästar

Sommaren nalkas och snart är stränderna fyllda med både unga och gamla. Men i takt med att stränderna fylls, ökar också risken för drunkningsolyckor.

I en nyligen utförd undersökning svarar 1 av 6 av Sveriges föräldrar med barn mellan 4 och 17 år att deras barn inte kan simma.

1 AV 6 BARN I SVERIGE KAN INTE SIMMA

4

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Kostt MPP s O ott ˆ H mP so O ost ˆ N E t Y r PmO emede P ˆ E O o P o KM s O H Y d Zo rd ˆ 8 r mRMRK sreds OE p ˆ 8 r mRMRK s OPm der ˆ I R t M m

På köpet

(värd 24 kr)

-

Inga färg- och konserveringsmedel Inga mineraloljor eller alkalitvål.

Utvecklas tillsammans med dermatologer

Body oil på köpet!

Använd koden Kneipp i kassan

Erbjudandet gäller när du köper minst en produkt ur Kneipps mandelserie

&SH]WXSVIGSQˆ0EHYKoVHWZmKIRˆ8VSPPLmXXERˆ1IHVIWIVZEXMSRJ}VXV]GOJIPSGLWPYXJ}VWmPNRMRKˆ4VMWZEVMEXMSRIVOERJ}VIOSQQE

DENNA SIDA ÄR EN ANNONS [ [ Använd p rodukter s baby och s Torka de med en m måbarn.

juk hand om är s p a huden g duk – gn eciellt fra ugga inte mtagna f enom att k ör lappa för , det kan s siktigt kada [ eller irrite [ ra huden Var extra n hudveck, s Torka och s [ produkte Massera g gör och s lugnande o Utsätt int .

oga med o om t.ex. h ärna bab kyddar h e babyhu mråden k als, armh mörj med m jukgöran yn med l uden. Be ch rogiva den för d ring blöja de och v ite babyo röring ha nde inver kan. irekt sol e n och oli h ljumska lja som m r dessuto ka årdande juk m en ller stark k yla.

Huden

t Skyddar och fungerar som en barriär mot yttre påverkan som t.ex. infektioner och andra skador.

t Förmedlar känselupplevelser. Vi upplever värme, kyla och smärta liksom ömhet och välbehag genom huden.

t Reglerar värme och vätskebalans. En relativt konstant kropps temperatur är viktig för våra inre organ, liksom vätske balansen. Kroppen består mestadels av vätska, cirka 70 %, och det är viktigt att denna nivå upprätthålls. Huden bildar ett skyddande skal mot avdunstning. Torr hud är inte lika tät och ger inte fullgott skydd.

t Tillverkar D-vitamin med hjälp av solljus. D-vitamin reglerar vik tiga ämnen som kalcium och fosfat i kroppen som behövs för skelettet. Småbarn ska dock inte vistas i direkt sol och därför brukar de få D-vitamin som tillskott för att tillgodose behovet.

Vid födelsen är hudens skyddsbarriär inte fullt utvecklad, den funktionen utvecklas under det första levnadsåret. Babyns hud är också mycket tunnare är vuxnas hud och såväl fukt som bakterier har lättare att tränga igenom den ömtåliga huden. Därför är det viktigt att välja skonsamma produkter som främjar bildandet av skyddsbarriären. Produkter med pH-värde 5,5 hjälper babyhuden att bygga upp och stabilisera den naturliga barriär funktionen. Renlighetens baksida Vi är vana att tvätta oss ofta. Att tvätta huden med tvål rubbar det naturliga pH-värdet. Vi tvättar helt enkelt bort det naturliga skyddet från huden och kan då lättare få problem med torr och ir riterad hud, såväl barn som vuxna. När hudens fettlager skadas eller blir tunnare blir huden torr. Huden känns då matt och stram och ger inte fullgott skydd – den är helt enkelt känsligare för t.ex. infektioner. Tvålfria tvättprodukter tvättar bort smutsen utan att förstöra hu dens naturliga skydd.

De fl esta barn gillar att bada Det varma vattnet som omsluter kroppen kanske påminner om den skyddade tillvaron i moderlivet. Under det första veckorna är det lämpligt att tvätta ba byn med tvättlapp men sedan kan man bada efter behov. För småbarn räcker det att bada 2–3 gånger i veckan. Se till att ha allt du behöver inom räck håll och kontrollera temperaturen för badvattnet (cirka 37 grader) före ba det. Känn med insidan av handleden att vattnet inte är för varmt. Man kan ha några droppar babyolja i vattnet men tänk på oljan kan göra babyn hal! Skumbad är också härligt och uppskat tas av de fl esta små. Välj produkter som inte svider i ögonen. Låt babyns bad bli en mysig stund för er båda.

Blöjutslag är vanliga Blöjutslag drabbar troligen de fl esta blöjbarnen förr eller senare. Barnet får röda och irriterade utslag i blöj området. Utslagen beror på att huden kommer i kontakt med urin och avföring och ut vecklas lättare när barnet får magsjuka eller diarré. Vid lindriga utslag har bar net oftast inte ont men vid kraftigare utslag kan barnet reagera med skrik eller gråt för att det svider och gör ont. Ibland kan utslagen bli till små sår som kan vätska av sig. Byt blöja ofta och håll blöjområdet rent med milda och återfuktande tvätt produkter (tvättservetter går ocks å bra att använda). Torka varsamt och alltid framifrån och bak. Låt barnet ligga utan blöja och lufta så ofta som möjligt. An vänd gärna en kräm med titandioxid som skydda r den känsliga huden mot urin och avföring.

Sebamed är en hudvårds serie för de minsta. Med pH 5,5 och utan parfym, parabener och allergi framkallande färgämnen.

Sebamed marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40. Läs mer på www.sebamed.se

Kolla mer här.

Ladda hem app Besök vår hemsida Ring eller bli uppringd folksamlopension.se | 020-414 414

Ta hand om dig och din pension

Lite billigare Kryssar du Folksam-LO Pension får du låga avgifter som blir lägre ju äldre du blir.

och du får en lägre risknivå för de pengar du ska leva på som pensionär.

Lite enklare Dina pengar placeras individuellt efter din ålder. När du är ung ligger fokus på aktie fonder. Därefter ökar andelen räntefonder Lite smartare Vårt mål är att ditt sparande placeras i företag som respekterar fackliga rättighe ter och tar ansvar för miljö och klimat.

Ett riktigt bra val!

folksamlopension.se | 020-414 414

Gärna amning – men inte offentligt En undersökning om svenskars attityd till amning

Amning är ett ämne som fler än nyblivna föräldrar har åsikter om.

En skandinavisk attitydundersökning om amning visar bland annat att svenskar tycker att kvinnor bör amma men varannan att amning på offentlig plats är olämpligt. En av fem anser att det är naturligt att amma andras barn.

J att aMning Är nÅgOt positivt är något alla är överens om, dock hur länge den ska pågå och var är ämne för diskussion. Philips Avent har därför genomfört en undersökning om attityder till amning i Sverige, Norge och Danmark.

Undersökningen slår fast att 85% av svenskarna tycker att barn bör ammas. Endast 13% svarar att de inte har en åsikt. Svenskarna är också eniga i sin åsikt om hur länge barn bör ammas, tre av fyra anser att upp till ett år är lämpligt. Däremot är svenskar till skillnad från sina skandinaviska grannar mer tveksamma till amning av äldre barn. Endast var tionde svensk anser att det är lämpligt att amma barnet efter ett års ålder. I Norge tycker en av tre att det är lämpligt att amma över ett år och i Danmark en av fyra.

Trots att en stor majoritet tycker att barn bör ammas så anses det inte lämpligt att amma var som helst, en åsikt som är genom gående i hela Skandinavien. Hälften av de svenska svarspersonerna uppger att det är helt eller delvis olämpligt att amma på offentlig plats. Minst passande anses det vara att amma på restauranger, barer och i kollektivtrafiken, medan toleransen är högre för att amma på privata fester, badstranden eller biblioteket.

–Amning är ett ämne som nästan alla har åsikter kring. Undersökningen visar att vi ofta har motsägelsefulla attityder till amning. Det anses positivt att amma, men att det inte får pågå för länge och inte heller var som helst. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till omgivningens åsikter, men det är viktigt att föräldrar ändå känner efter själva vad som är lämpligt för dem, säger Jenny Davidsson, marknadsansvarig.

Vilka platser som anses vara acceptabelt att amma på, varierar med ålder och mellan regioner. Toleransen för amning i offentliga miljöer är lägst hos yngre mellan 15–22 år, där 75% anger minst en offentlig plats som de anser vara olämplig. Motsvarande siffra för 55–80 år, är 50%. Attitydskillnaderna i landet är störst mellan Norrland och Stockholm. Exempelvis är en av tre stockholmare negativt inställda till amning på restauranger till skill nad från norrlänningar där enbart en av tio finner det olämpligt.

Undersökningen visar också att den positiva attityden till amning inte sträcker sig till att amma andras barn. En majoritet av svenskarna (58%) tycker att det är tveksamt att amma andras barn, varav 10 % att det är helt oacceptabelt. Danskarna är mest negativa till att amma andras barn, där en tredjedel av danskarna svarar att det är helt oacceptabelt.

– Attityderna kring amning skiftar över tid och mellan platser. I undersökningen framgår det att amning av andras barn uppfattas som onaturligt och till och med frånstötande. Förr i tiden var det tvärtom legitimt att lämna bort sitt barn till en så kallad amma som ammade barnet, säger Jenny Davidsson.

n n

»Trots att en stor majoritet tycker att barn bör ammas så anses det inte lämpligt att amma var som helst, en åsikt som är genomgående i hela Skandinavien.

8

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

omega-3

s s s s s

Omega-3 för barn

Specialanpassad omega-3 för barn Endast 1-2 kapslar om dagen!

Små nätta kapslar Hög koncentration av den viktiga omega-3 fettsyran EPA MorEPA är tillverkat av djuphavsfi sk från hållbara bestånd i en ECO-certifi erad (miljövänlig) process

Ett smart val för hela familjen!

Bra att veta om omega-3

Vad är omega-3?

Omega-3 är samlingsnamnet på fl era livsnödvändiga fettsyror som inte kroppen själv kan producera. Vi måste få i oss dessa via kosten.

Hur får jag i mig omega-3?

Omega-3 får du i dig via kosten främst genom att äta fet fi sk 2-3 gånger/veckan*

*www.livsmedelsverket.se

Hur mycket behöver jag få i mig per dag?

Ett dagligt intag på MINST 500 mg omega-3, EPA+DHA rekommenderas av ISSFAL (the International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids*.

*www.issfal.org

Vad är viktigt att tänka på när jag väljer omega-3?

Tänk på att den ska innehålla en hög halt av fettsyran EPA.

Gravid och ammande Vuxen

MorEPA_mini_pe_215x280_B.indd 1 0515-77 78 79 www.helapharma.se

Fråga efter MorEPA i din hälsobutik och på utvalda apotek.

2012-03-09 10.54

SÄKER SÖMN

Nya rekommendationer från uSA.

sovmiljö = desto säkrare! Sammanfattningsvis om säker sömn för barn under ett år – desto mer o-mysig

J inga MysMjUka prOdUkter i barnets säng! Inga kud dar, täcken, filtar, snuttefiltar, ihoprullade filtar, eller mjuka gosedjur. Sov i samma rum, men inte i samma säng. Inte för varmt och se till att barnet får fri tillströmning av syresatt luft, dvs inga mjuka höga spjälskydd eller överhäng i barnsängen. Ingen rutinmässig sovning i bärselar eller andra sittliknande moduler. Ryggläge på fast madrass i säkerhetstestad möbel med spänt resårlakan. Direkt samt passiv rökning och alkohol tabubelags.

Ökat antal dödsfall

Antalet plötslig spädbarnsdöd ( psd ) har sjunkit radikalt sedan början av 1990 talet. Efter nya rekommendationer om att späd barn ska sova på rygg. Däremot har andra sömnrelaterade döds fall ökat i usa . Vi ser samma tendens i Sverige där både plötslig spädbarnsdöd och andra sovrelaterade dödsfall som kvävning och strypning har ökat de senaste åren.

ny forskning, nya riktlinjer

American Academy of Pediatriks ( aap ) har därför utökat och uppdaterat sina riktlinjer efter en omfattande undersökning om sovrelaterade barnolyckor från ett bredare perspektiv. Där tar man ställning till alla sömn relaterade spädbarnsdödsfall som psd , kvävning, strypning, och barn som fastnar. Den tekniska rapporten resulterar i tre viktiga nämnare: • En broschyr, en tydlig och enkel föräldraguide för säker sömn (Parent’s Guide to Safe Sleep).

• Riktlinjer vad föräldrar och vårdnadshavare kan göra i sin miljö, för att minska sovrelaterade olyckor för spädbarn i sin miljö.

• Samt den viktiga rollen myndigheter, hälsovård, media, organi sationer och producenter har när det gäller att följa riktlinjer och informera om densamma.

–Vi har försökt att göra det lättare för föräldrar och leverantörer att förstå de rekommendationer genom att erbjuda konkreta svar på vanliga frågor, säger Rachel Moon, ordförande för aap , psd arbetsgruppen och huvudförfattare till de nya riktlinjerna.

ny broschyr

Den nya broschyren publicerades i början av 2012 och är en enkel och överskådlig guide på hur man fokuserar på en säker och trygg sovmiljö för spädbarn och vad föräldrarna bör tänka på i sin miljö. Den innehåller korta rekommendationer för hur man kan minska risken för sovrelaterade olyckor för barn under ett år. Det som är nytt från tidigare utgåva är vikten av amning och vikten av att barnet tar de rekommenderade vaccinationerna samt avrådan till att använda traditionella spjälskydd i sängen (risk för strypo lyckor och minska syretillströmning). Broschyren skiljer sig markant från de svenska rekommen dationerna från Socialstyrelsens broschyr »Minska risken för Plötslig spädbarnsdöd«, vilket är det svenska alternativet till aap :s broschyr.

»

»Den nya broschyren publicerades i början av 2012 och är en enkel och överskådlig guide på hur man fokuserar på en säker och trygg sovmiljö för spädbarn och vad föräldrarna bör tänka på i sin miljö.

1 0

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Är du orolig för en anhörig eller vän som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp?

Du är välkommen att ringa oss på 020-50 50 50.

Besök oss gärna på www.kvinnofridslinjen.se

Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid på regeringens uppdrag

Nytt förbättrat innehåll

En mjukstart för dig och din baby

BröstvårtsKräm innehåller ämnen som återfuktar och är behagligt mjukgörande t ex för ömma bröstvårtor i samband med amning. BröstvårtsKräm är mild och säker både för din och din babys känsliga hud.

s +LINISKTTESTAD s /PARFYMERAD s 5TANPARABENER s %XKLUSIVTPÍAPOTEK Impolin AB, Tfn: 08-544 999 00. e-mail: [email protected]

stora skillnader i svensk sovmiljö

Gamla som nya riktlinjer från aap: s rapport skiljer sig nämnvärt på flera punkter från de svenska rekommendationerna och på vad som praktiseras i Sverige. Här avråder man inte att tömma spjälsängen på mjuka tillbehör med samma seriositet som i utlandet. Fluffig kudde rekommenderas för att förebygga platt bakhuvud utan vetenskaplig grund och utan hänsyn till risken för kvävning och psd . I Sverige vill vi bädda om spädbarnen som om de vore vuxna. Vi vill ha barnen i mysiga miljöer med fluffiga kuddar, täcken och fylla sängarna med mjukisdjur. Samsovning praktiseras i hög grad för att gynna amning. Man har överhäng till både barnvagnar, vaggor och sängar, för att skydda barnen, men i själva verket minskas barnets syretillströmning. Enligt ameri kansk forskning anses ovan istället öka risken för sömnrelate rade dödsfall.

socialstyrelsens broschyr

Den svenska broschyren från Socialstyrelsen »Minska risken för plötslig spädbarnsdöd« 2006, ska nu revideras och uppdateras.

Enligt ansvarig projektledare Kerstin Nordstrand är en projekt grupp redan tillsatt och en utbildningsplan med ny broschyr pla neras för publicering i mitten av 2013. Den nuvarande broschyren kommer dock kvarstå, även om den i flera punkter står i motsats till aap: s rekommendationer. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste av mendationer från hela den tekniska rapporten.

• Sova på rygg – leka på mage

aap: s 18 rekom Ända upp till ettårsåldern ska barn placeras på rygg vid sömn. Se till att barnet kan vrida på huvudet fritt vid ryggläge, inga rullade handukar eller höga kuddar som kan fixera barnets huvud, det kan orsaka platt bakhuvud. När barnet är vaket och vid tillsyn kan barnet placeras på mage så tidigt som möjligt för att främja moto risk utveckling, träna överkroppens muskler och minska risken för skalldeformationer. Somnar barnet på mage, vänd barnet försiktig om i fritt ryggläge.

• Sova på fast, plant underlag, ej rutinmässigt sovande i bärsele/sjal

Barnet bör ligga på en fast plan madrass med ett hårt spänt resår lakan. Under barnet ska inte finnas några mjuka kuddar, dynor, fårskinn eller andra mjuka föremål med löst innehåll. Säng, vagga eller den sovmodul som används ska vara säkerhetstestad och lämplig för barnets ålder. Rutinmässigt ska barn inte sova i sittlik nande moduler som bärsele/sjal, babysitter, bilstol eller sittvag nar. Barn under fyra månader är extra känsliga att sova i bärsele/ sjal och man bör se till att barnet alltid har ansiktet upp och fritt, med fri tillströmning av syre. Somnar barnet i någon sittmodul/ sele/sjal – om möjligt lägg barnet på plant fast underlag.

• Inga lösa mjuka kuddar, täcken, filtar och andra mjuka föremål

För att minska risken för psd , kvävning, strypning och att barnet fastnar, så bör det inte finnas några lösa mjuka föremål i sängen. Mjuka lösa objekt som kuddar, filtar, snuttefiltar, hoprullade handdukar eller mjukisleksaker bör inte finnas i barnets säng eller inom räckhåll för barnet. Likaså gäller lösa bäddtextilier såsom löst sittande underlakan, mjuka kuddfodral, örngott, täcken, quiltar eller påslakan. De kan hamna över barnets ansikte och hindra barnets syretillförsel. Spjälskydd bör inte användas då det inte finns bevis för att dessa minskar olyckor. Barnet kan istället trassla in sig i snören eller råka ut för fastningsolyckor. Barn bör endast sova i specialdesignade sovkläder som alltid håller huvud och ansikte fritt, ger lämplig värme för omgivningen utan över hettning och att barnet inte fastnar eller trasslar in sig.

• Undvik överhettning

Studier visar att det finns en ökad risk för psd vid överhettning, ändå är det svårt att rekommendera en specifik temperatur för barnets sovmiljö. Föräldrar bör notera tecken på att barnet är för varmt, som svettningar, rodnad eller känna på barnets bröst.

• Erbjud napp vid sovtiden

Studier har visat att en mindre risk för psd vid användning av napp. Barn ska erbjudas napp vid sovtiden men inte tvingas till nappanvändning. Nappen bör inte introduceras förrän amningen har kommit igång ordentligt, vanligen efter 3–4 veckor. Nappen bör vara fri från andra enheter eller fästanordningar som kan orsaka kvävning eller strypning när barnet ska sova. Om nappen ramlar ur munnen när barnet sover låt den då vara.

• Amning rekommenderas

Amning anses minska risken för sömnrelaterade dödsfall. aap rekommenderar att ge endast bröstmjölk tills barnet är 6 månader om det är möjligt.

• Dela rum men inte säng

Barn bör sova i en egen sovmodul med eget fast underlag. Det första året bör spädbarnet sova i samma rum som föräldrarna och för att gynna amning rekommenderas att ha barnets säng intill mammans säng. aap avråder från speciella samsovningsmoduler som placeras i föräldrarnas säng.

• Undvik rök, alkohol och droger

Både före och efter förlossning bör mamman och familjen undvika rökning och rökexponering. Användning av alkohol och andra droger avrådes.

• Kommersiella enheter eller larm som marknadsförs för att minska PsD

Kommersiella enheter som utlovar minskad risk för sovrelaterade dödsfall är bra som komplement, men ska inte användas som ersättning för ovanstående punkter. Risken finns att föräldrar köper falsk trygghet och förlitar sig på produkterna.

Sammanfattningsvis om säker sömn för barn under ett år – desto mer omysig sovmiljö = desto säkrare! n n

Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB American Academy of Pediatrics. www.aap.org

Socialstyrelsen

1 2

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

C M Y CM MY CY CMY K Sea-Band Pregnancy Advert_NY.pdf 11-10-25 11.03.54

MORGONILLAMÅENDE?

Morgonillamående kan ibland förstöra lyckan över att vara gravid. Sea-Band är ett akupressurarmband som ger naturlig hjälp mot all form av illamående. Sea-Band är ett drogfritt alternativ som är enkelt att använda för hela familjen vid åksjuka, graviditetsillamående och all annan form av illamående. Drogfritt. Inga biverkningar. Kliniskt testat avseende graviditetsillamående i ett antal EU-länder och i Sverige på Lunds Universitetssjukhus.

Finns på alla apotekskedjor i Sverige samt i 43 andra länder.

För mer information: www.fresnogrande.com

FÅ NATURLIG HJÄLP !

Hälsoakademin Europa AB

Malmö Stockholm Marbella

JUBILEUMS ERBJUDANDE!

1: Betala för en utbildning gå två.

2: En Hälsoboost™ vecka i Spanien ingår nu i alla våra utbildningar.

10 år i hälsans tecken

Lev ditt bästa liv och bli en inspiratör för andra!

Utbildningar med kognitiv inriktning 020-47 77 70 www.haeu.se

GRAVID: VAD ÄR FOGLOSSNING?

Foglossning, som också kallas symfysiolys eller bäckenuppluckring, sker hos gravida kvinnor och innebär en ökad rörlighet i bäckenets fogar eller leder.

att rörligheten ökar i bäckenet under gra J viditeten är naturligt och det beror troligen på ett hormon som heter relaxin. Det är kroppens sätt att underlätta för barnet att komma ut vid förlossningen. Hos vissa kvinnor innebär foglossningen inga problem alls, medan andra får stora besvär med rygg- och bäckensmärtor. Det är inte klarlagt varför vissa drabbas och andra inte.

ingen riktig behandling mot foglossning

Eftersom det är naturligt med foglossning och alla kvinnor får det i viss mån under graviditeten finns det inget sätt att helt undvika foglossning. Uppstår det problem finns det däremot en hel del man kan göra för att lindra besvären. En graviditet innebär ofta en stor påfrestning, både psykiskt och fysiskt. Det brukar vara bra att vara hemma och ta det lugnt den sista månaden innan förlossningen. Man bör också undvika de rörelser som gör ont.

naturliga hjälpmedel och huskurer mot foglossning transkutan nervstimulering, tens

Transkutan nervstimulering, Tens, innebär att en Tens apparat med hjälp av elektriska impulser stimulerar nerver via gummiplattor som fästs på huden. Detta innebär en smärtlindring utan att behöva ta några läkemedel. Det är samma nervbanor som leder beröring och smärta. Genom att stimulera huden kan man hindra vissa smärtimpulser att nå upp till hjärnan. Hos sjukgymnaster och på mödra vårdscentraler kan man hyra Tens-apparater. Priset varierar från cirka hundra kronor i månaden och uppåt.

vattengymnastik och akupunkturbehandling vid foglossningsbesvär

Vattengymnastik eller mammagympa kan lindra smärtorna liksom annan sjukgymnastik och träning. Det är dock viktigt att lägga upp eventuella träningsprogram i samråd med sjukgymnast eller läkare. Besvären kan också lindras med hjälp av akupunktur, en behandling som blivit allt vanligare hos sjukgymnaster och barnmorskor.

»

1 4

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

I Babynest sover din baby väldigt gott.

Det blir tryggt, mjukt och ombonat precis som i mammas mage.

Perfekt att ha mellan mamma och pappa, så sover alla tryggt och gott. Passar i spjälsängen, barnvagnen, vaggan mm så känns det inte så ödsligt stort. Används från nyfödd upp till 6 månaders ålder. Storleken anpassas genom att dra åt snörningen.

Ta med Babynest på resan så babyn känner sig hemma även när ni är borta. Gör det också lättare att lära sig sova i egen säng.

Babynest är en svensk produkt som tillverkas i Sverige, i Öko-Tex-certifierade tyger.

Finns i flera olika färger.

Se hemsida för återförsäljare.

Babynest för en tryggare sömn Läs mer på www.babynest.se

»För kvinnor som haft stora besvär under tidigare graviditet finns en ökad risk att få det igen nästa gång man blir gravid. Vid en ny graviditet kan också problemen bli värre.

Hur behandlas foglossning?

tidig lindring viktig vid problem med foglossning

Får man problem med smärtor i bäckenet eller ryggen är det viktigt att ta upp det med läkare eller barnmorska så fort som möjligt så att man kan få hjälp och råd med att förhindra en försämring. Det är bra att träna upp musklerna i rygg, mage och bäcken innan graviditeten om man vill förebygga problem vid foglossning. Men det finns inga garantier för att man slipper problemen även om man är vältränad i berörda muskler. Sjukgymnaster kan ge råd om rörelsemönster och hållning som är skonsam för kroppen då man är gravid.

Hos vissa kvinnor med dåligt utvecklade bäckenbottens-, rygg- och sätesmuskler kan broskfogarna brista. Det kallas för symfyseolys-lesioner. Det händer också att en olycka eller själva förlossningen kan leda till bristningar. För att undvika detta bör kvinnor träna dessa muskler, både före och under graviditeten.

tunga lyft ökar risken för komplikationer

Tidigare ryggbesvär eller arbeten med tunga lyft ökar risken att få problem. För kvinnor som haft stora besvär under ti digare graviditet finns en ökad risk att få det igen nästa gång man blir gravid. Vid en ny graviditet kan också problemen bli värre. Det är därför bra om kvinnan har varit utan besvär i åtminstone ett halvår innan hon blir gravid igen. Svaga mag- och ryggmuskler är sämre på att avlasta och stödja bäckenet än vad vältränade muskler är.

Undvik rörelser som gör ont vid foglossning

Eftersom det inte finns någon behandling som helt botar foglossningsbesvär under graviditeten handlar det om att lindra besvären och undvika rörelser som gör ont. Genom att försöka hålla ryggen så rak som möjligt kan man avlasta bäckenet. Om inte bäckenet belastas för mycket brukar det vara bra att försöka leva som vanligt, men i ett lägre tempo. Normal rörelse ökar blodcirkulationen till ryggen, något som kan läka inflammation som orsakar smärtan. Samtidigt kan för mycket rörelse förvärra problemen. Man bör vara varsam i sina rörelser och lyhörd för signalerna från krop pen. Det kan vara nödvändigt att anpassa sina arbetsupp gifter när man har ryggbesvär under en graviditet, annars kan problemen förvärras. Går inte det så kan det bli aktuellt med sjukskrivning i vissa fall.

symptom på foglossning Foglossning ger rygg- och bäckensmärtor

Foglossning kan ge smärtor i ryggen och/eller bäckenet. Vid lindrigare fall kan foglossning ge en trötthetskänsla i nedre delen av ryggen. Det är vanligtvis lätt för en läkare eller sjukgymnast att ställa diagnos när kvinnan berättar om sina problem och vad som utlöser dem. Vid en undersök ning prövar sjukgymnasten eller läkaren vilka rörelser som utlöser smärtan för att se vilka fogar och muskler som är berörda. Då det är helt normalt att bäckenet vidgas under graviditeten är det symptomen som avgör vilken diagnos man får. Antalet millimeter som bäckenet vidgas står inte i proportion till de besvär man har.

trokanterbälte ett hjälpmedel vid foglossning

Den som drabbas av svåra problem vid foglossning kan behöva bära ett så kallat trokanterbälte (stavas ibland tro chanterbälte). Bältet spänns runt höfterna för att stabilisera bäckenet och det finns i flera olika varianter. Man brukar prova ut det tillsammans med en sjukgymnast. Det finns de som har stor hjälp av bältet men också de som tycker att det bara gör problemen värre. Trokanterbälten går att hyra eller köpa. Vissa landsting lånar ut bälten gratis.

Lyssna på kroppens signaler

Besvären med foglossning varierar från person till person och det som lindrar för någon behöver inte alls fungera för en annan. Det gäller alltså att vara lyhörd för kroppens signaler och anpassa sina rörelser så att problemen inte för värras. Det finns annars en risk att problemen blir kvar även efter att barnet har fötts. Foglossning kan i undantagsfall ge så stora besvär att man behöver gå med kryckor eller till och med använda rullstol. n n

Källa: www.kvinnoteket.se

Orsaker till foglossning Orsaken till problem vid foglossning inte fastställd

Foglossning är en naturlig del av graviditeten som drabbar alla gravida. Vid varje graviditet lämnar foglossningen spår på bäckenfogen. Detta använder sig arkeologer och rätts läkare av när de undersöker mänskliga kvarlevor eftersom märkena talar om att det handlar om en kvinna som har fött barn. Vissa kvinnor får inga komplikationer alls av fogloss ningen medan vissa drabbas av svåra smärtor. Det är oklart vad detta beror på.

1 6

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Flera länder i Västafrika har drabbats av extrem torka. Därför hotas just nu mer än 15 miljoner människor av svält. Både barn och vuxna har börjat visa de första symptomen på kraftig undernäring. Läkarmissionen är redan på plats och delar ut mat. Tillsammans kan vi förhindra en total hungerkatastrof. Fast för att lyckas behövs all hjälp som går att få – även din.

Sätt in din gåva på 90 00 21-7 Skriv ”stoppa hungern” på talongen.

SMS:a mat100 till 72 930 så skänker du 100 kronor.

Kycklingarna ger stort hopp om framtiden för familjen Gonzalez!

–Jag har blivit en riktig affärskvinna säger fyrbarns mamman Maria Isabel.

Text Johanna Kratz Foto Hans-Jörgen Ramstedt J

J E E P E N G U P PAR

fram på de leriga vägarna mot Ahuachpán, ett av El Salvadors fat tigaste områden. Utanför bilrutan har omgiv ningen förändrats raskt. Storstadsmyllret i San Salvador har bytts ut mot tropisk grönska med några fåtal hus (läs skjul). Mitt i denna okända mark funderar jag på om mitt uppdrag är riktigt klokt. Det är nästan så att jag skrattar för mig själv vid tanken på att jag befinner mig här bara för att hälsa på några kycklingar. Först är det inget som överraskar när vi kliver ut på fyrbarnsfamiljen Gonzalez gårdsplan. Ett antal kvinnor skalar majs till middag, några hönor travar runt på gården och bostaden ser så där nedgången och ofärdig ut som det ofta gör i utsatta områden. Det är först när familjens barn i samlad skara tar mig med till baksidan av gården som mitt skratt stockar sig i halsen. Där, mitt bland bråte och sly står den: hönsburen. –Kycklingarna är en stor välsignelse för oss. Det här är första gången i livet som vi kan tjäna våra egna pengar, berättar frun i huset Maria Isabel. Familjen är en av många i området som är van vid en snål tillvaro där det mesta av dagen går ut på att få mat på bordet. Familjen Gonzalez lever på den majs och bönor de själva odlar. Andra bas varor och förnödenheter har de bytt sig till från grannar och bekanta. När drömmen om en chans till en bättre tillvaro faktiskt kom och visade sig handla om ett erbjudande att föda upp fågelfän – tog de den.

–Nu kan jag våga drömma om att vi kan ge våra barn en ordentlig utbildning och ett riktigt arbete, säger Maria Isabel. »

1 8

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Räddade av kycklingar

Räddade av kycklingar

Inne hos kycklingarna är det nästan pedantiskt städat. Foder och vatten har sin speciella plats.

»Kycklingarna är en stor välsignelse för oss. Det här är första gången i livet som vi kan tjäna våra egna pengar.

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

1 9

Kyc Kl i N GAR vä xE R s NAb bt

och omsättningen är relativt hög. Läkarmissionens lokala partner Alfalisal såg detta som en bra möjlighet för familjerna i området att kunna lära sig den allra enklaste formen av verksamhet. Familjen Gonzalez och ett antal grannfamiljer erbjöds startpaket i form av 25 kycklingar och utbildning och stöd i kring hur man föder dem. Dessutom fick de lära sig säljteknik och att administrera ett litet företag. –Det här har nästan gått över förväntan berättar Louise Pineda som är ansvarig för Alfalisal. Familjen Gonzalez har verkligen tagit tillvara på sina nya kunskaper. Äldste sonen Danilo visar mig runt i kycklingburen (ja den är så stor att man kan gå runt i den). Snabbt förstår jag att även om verksamheten är enkel så är arbetet tidskrävande och hela familjen är inblandad. De har fått kycklingar i flera omgångar och precis som med barn, kräver var ålder sin omsorg. Därför är buren indelad i tre sektioner. I den första bor de allra minsta kycklingarna, de är bara drygt en vecka gamla. I den mellersta bor fem veckor gamla kycklingar och i den tredje de sex veckor gamla och som snart är redo för att säljas. Jag får noga berättat för mig att nykläckta kycklingar ska vaccineras tre gånger. Efter 21 dagar ska majsfodret bytas ut till en annan sort. Kycklingar är mer krävande än att ta hand om spädbarn tänker jag när familjen berättar att maten ska fyllas på var tredje timme och vattnet bytas varje timme. Dessutom går familjen upp mitt i natten för att se om de små liven. » Syskonen Gonzalez berättar att de nu har fått det bättre än många av sina vänner . Nu kan de få ordentliga skor att ha på fötterna den långa vägen till skolan.

Kycklingar är mer krävande än att ta hand om spädbarn tänker jag när familjen berättar att maten ska fyllas på var tredje timme och vattnet bytas varje timme.

Pappa Carlos har byggt hönsburen med egna händer .

2 0

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Barn är nyfikna

Förgiftningar hos barn är vanligast vid 1–3 år, då de utforskar sin omgivning. Medicinskt kol binder till sig de flesta läkemedel, svamp- och växtgifter och kan motverka att de giftiga ämnena tas upp i kroppen. Kol ska ges så snabbt som möjligt, helst inom 15 minuter. Därför bör det alltid finnas hemma. Kolsuspension är en färdigblandad lösning som säljs receptfritt på apotek.

Viktig information till alla med små barn!

Gör slut med nikotinet. En gång för alla.

Hjälp finns på din vårdcentral eller företagshälsovård.

Pfizer AB | tel: 08-550 52 000 hjälpattsluta.nu

OBS! Ge inte medicinskt kol utan att först kontakta Giftinformationscentralen eller läkare. För mer information www.giftinformationscentralen.se

Kolsuspension (aktivt kol) A07BA01. Oral suspension 150 mg/ml. Akuta förgiftningar och förgiftningstillbud. Kol bör ej ges före tillförsel av kräksirap och ej heller om det är aktuellt att tillföra specifik antidot per os. Plastflaska 100 ml. OTC. För mer produktinformation och pris uppgifter se FASS.se. Läs bipacksedeln. Datum för översyn av produktresumé: 2009-05-11. ABIGO Medical AB Askim t 031-748 49 50 t www.abigo.se

Maria Isabel Gonzalez håller sig mest i bakgrunden hemma på gården. Men det är hon som ordnar så att pengarna kommer in, säger hon stolt.

D Et l i G G E R På 18 åR

gamla Danilos ansvar att byta vatten och tvätta kycklingarna. Själv verkar han mer stolt än bekymrad över arbetet. –Jag lär mig av pappa, berättar han. Egentligen vill jag utbilda mig till lä rare men nu känner jag att jag vill fortsätta ta hand om kycklingar också. Hans entusiasm för verksamheten gör att mamma Maria Isabel kan andas ut. I jakt på jobb och en bättre tillvaro lockas unga i Ahuachapán ofta in till den närliggande huvudstaden. Här har de kriminella gängen »Maras« tagit över hela områden utan att varken stat eller polis vågat ingripa. Har man en gång kommit in är det extremt svårt att ta sig ur. En viktig målsättning med kycklingprojektet är därför att ge människor en möjlighet att stanna kvar i sina hembyar.

Maria Isabel har dragit en vinstlott som hon vill ge vidare till sin sex åriga dotter. Hon har blivit en starkare person efter kursen i säljteknik. –Min man tänker och hjälper till men egentligen är det jag som gör det stora jobbet säger hon och ler snett. Det är jag som ser till att vinsterna kommer hem. Till en början var det svårt, men efter ett tag lärde hon sig knepen. –Nu är jag tuff och bestämd och då kan jag också få det pris jag vill. Jag har blivit en riktig affärskvinna. Jag får höra att en av grannkvinnorna fått kycklingar. Hon är ensam stående och verksamheten hjälper henne att få ihop mat till barnen. En stor del av de som fått kycklingar är just ensamstående kvinnor. De är extra utsatta och får ingen hjälp på annat håll. På så sätt har familjen Gonzalez haft tur att de är två vuxna i familjen. Maria Isabels man Carlos är drivande både för egen del men också för andra. Han och två av sönerna väljer ut en av de stora kycklingarna ur buren. Fågeln flaxar och far men till slut lyckas de med gemensamma krafter väga den på vågen som sitter upphängd i ett träd.

–Den här är lagom stor för att säljas säger Carlos till slut nöjt. Han har snabbt förstått ett företags grundregler. Mindre utgifter - större vinstmarginal. Tillsammans med sju andra familjer planerar han nu för ett kycklingkooperativ. Då skulle de ha råd att tillsammans hyra ett stånd på marknaden och på så sätt kunna sälja fler kycklingar under kortare tid. Även foder och andra verktyg skulle kunna införskaffas i större lager. Tillsammans vinner alla på det menar Carlos.

–Min dröm är att vi ska få en stor verksamhet och bli självförsörjande, säger han. Snett bakom står hans kloka fru och nickar.

–Man måste lära sig hantera processen först, det är grunden. Sedan kan man utvecklas och växa, säger Maria Isabel.

n n De minsta kycklingarna är bara drygt en vecka gamla. De behöver extra omsorg och majsfoder med extra mycket vitaminer.

2 2

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Produkter för Ditt Barns Säkerhet, Komfort & Utveckling ! Vårt mål är att skapa Trygga barn och Föräldrar genom Innovativa, Kvalitativa och Prisvärda produkter. Vi är en certifierad e-handel & garanterar Er snabb leverans!

ANDNINGSLARM

Snuza Halo – larmar vid andningsuppehåll

Med inbyggd vibrator, för att kunna stimulera igång andningen igen vid ett eventuellt andningsuppehåll.

1.695:-

Komplett paket – Snuza Trio

Snuza Halo andningslarm + Snuza videobabyvakt

Övervaka barnet med både bild, ljud och andningslarm!

2.995:-

Tack för korrektur. Du måste ta bort påsarna i nedre kant eftersom dessa är gamla. Annonsen skall vara rätt enkel.

Välkomna in i vår webshop! www.barntrygghet.se

Nu i NY påse!

Endast majs (större röd font passar bra) Finns i din butik.

Kan du ta bort texten: FAMILJENS FAVORIT ORIGINALET Ingrediens… Finns på….

Ta med Goda att dippa! Familjens favorit. Smälter i munnen.

www.majskrokar.se

Kan du testa med att förstora påsen ganska mycket?

Nu i NY påse!

ENDAST MAJS

Finns i din butik.

Goda att dippa! Familjens favorit. Smälter i munnen.

www.majskrokar.se

säker sömn!

sömn är viktig både för baby och förälder. barn sover mycket den första tiden, därför tycker vi det är viktigt med trygg och säker sömn.

Pandakudden Med ergonomisk form för att förhindra platt huvud, minimera kvävningsrisken och behålla nackens raka linje.

Pris 199 kr

Babysleep-sidokudde Stödjer barnet för att inte rulla över på mage, vid ex utvecklad platthuvud, kräkningar eller om barnet sover bättre på sida.

Pris 259 kr

Supreme Sleep liggstöd för ryggläge Sluttande madrasskudde med viscoelastisk skum vid huvuddelen för att fördela trycket på barnet mjuka skalle. Sluttande liggställ ning rekommenderas för att för bättra andning vid alla andnings relaterade infektioner. Reglerbara sidokuddar.

Pris 359 kr

Minibabypåse Ultramjuk, quiltad och säker babypåse. Från premature till ca 3 månader. Helt öppningsbar med dragkedja och tryckknappar.

Pris 399 kr

Thermobaby-Body Bodyn ändrar färg när barnet blir för varmt.

Pris från 289 kr

CotWrap ® spjälskydd Softbreathe™ är ett unikt ventile rande material, som ger maximal ventilation i spjälsängen. Passar alla vaggor och sängar med spjälar oavsett mått. Prisbelönt produkt, och finns i fyra färger.

Pris 469 kr

RollAbout AB är leverantör av säkra kvalitetsprodukter till baby och föräldrar. Hitta din närmaste återförsäljare eller webbutik på

www.rollabout.se

Söder Mälarstrand 111 · 117 31 Stockholm · 08-668 20 44

J För en del av Oss ger åksjukan rena rama ångesten när vi skall ge oss iväg med bil, buss, tåg, båt eller flyg. Finns det något värre än att vara åksjuk – eller sitta brevid någon som är det? Men det finns botemedel för att det goda semesterhumöret inte skall försvinna.

Enkelt och snabbt; rusta dig med ett par åksjuke armband! Då undviker du åksjuka, sjösjuka och gravidi tetsillamående. Du hittar dessa akupressurarmband på ditt närmaste apotek eller i någon hälsokostaffär. Åksjukearmbanden placerar du på vardera handlederna och så slipper du ditt illamående.

Att använda sig av kroppens eget akupressursystem innebär att du får ett naturligt alternativ mot illamående som inte ger några biverkningar. Du kan njuta av semes tern fullt ut – men ändå slippa åksjukan! Åksjuke-banden är kliniskt testade bland annat på Linköpings- och Lunds universitetssjukhus och passar både barn och vuxna.

så hur fungerar då akupressur?

Akupressurarmband har en liten plastkula som trycker till akupressurpunkten P6 eller Nei Kuan som sitter på insidan av dina handleder. Sätt på dig banden och de börjar verka redan efter några minuter och sedan kan du använda banden så länge du behöver! Efter semestern kan du tvätta upp banden i ljummet vatten med lite diskme del och sedan kan du återanvända banden när du skall ut och resa nästa gång.

Vissa akupressurarmband är även kliniskt testade mot illamående i samband med kemoterapibehandling och postoperativt illamående så du kan känna dig trygg med att akupressur är en välanvänd metod just vid illamående.

Så njut av resan utan illamående och låt denna som marsemestern bli din allra bästa någonsin! n n

Finns det något härligare än att åka iväg på semester och bara vara tillsammans med nära och kära under några veckor?

Att göra precis det man känner för och låta alla semester-minnen bli som en vacker tavla att njuta av lång tid framöver.

Slipp åksjuka och njut av din sommarsemester!

2 4

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Tips för dig som skall åka på semester!

Tips för att bilfärden skall bli ännu bättre om du har barn i bilen

n Sätt på åksjukearmbanden 10 minuter innan avfärd.

Kör en timme i taget och gör sedan ett kort stopp för en bensträckare. n Se till att ha längre rast både på förmiddagen, lunchen och eftermiddagen.

n Ta rasterna utomhus så att barnen får springa av sig och alla får en nypa frisk luft. n Välj rastställen där ni kan äta utomhus och där det finns lekplats.

n Köp små presenter och roliga saker innan avfärden som du slår in i härligt färgglada paket och dela ut dessa efterhand under bilfärden vid behov.

n Större barn brukar älska att leka »vem tänker jag på?« En i bilen väljer ut en person som han eller hon tänker på och övriga i bilen får ställa frågor för att hitta den hemliga personen. Frågorna får bara besvaras med ja och nej. T.ex: Är det en popstjärna? Den som gissar rätt får sedan välja hemlig person.

Tips för att båtfärden skall bli ännu skönare

n Om du har möjlighet så sätt dig utomhus på däck.

n Placera dig i färdriktningen så att du tittar »framåt« alltså åt samma håll som fören. n Se till att magen inte är tom utan ät något gott på båten eller ta med dig salta kex och goda ostar som du njuter av ute på däck.

n Tänk på att sjösjuka kan komma efteråt när man stiger i land så låt åksjuke-armbanden sitta kvar någon timme efter resan.

Tips för att tågfärden skall bli ännu bättre

n Se till att du sitter i färdriktningen. Åksjuke-armban den kan du sätta på några minuter innan tåget börjar rulla ut från perrongen. n Njut av medhavd matsäck (maten på tågen är oftast inte så god och dessutom är det skönare för kroppen att få sitta ner i lugn och ro så att du inte behöver gå runt på ett skakigt tåg).

Tips för att flygningen skall underlättas

n Försök boka plats på planet redan när du beställer dina biljetter. n Se till att du får plats ytterst vid gången så att du får extra mycket luft. n Sätt på dig åksjuke armbanden om du känner att det behövs.

n Ta med dig egen god mat! Eller köp något fräscht i avgångsterminalen. n På med solglasögon så att du kan sova utan att bli störd och varför inte lite skön musik i öronen. n Om du har med dig barn så ta med lite leksaker och spel i handbagaget.

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

2 5

J till skillnad FrÅn medicinska kompressionsstrum por behöver inte stödstrumpor uppfylla några speciella krav eller medicinska riktlinjer. Detta är anledningen till varför du kan hitta billiga stödstrumpor i princip var som helst, även i elektronikaffärer och matbutiker. Medicinska kompressionsstrumpor följer däremot hårda medicinska rikt linjer och kräver utbildad personal, antingen på sjukhuset eller i sjukvårdsbutiken.

Det är tyvärr vanligt att medicinska kompressionsstrumpor till vardags kallas för »stödstrumpor« vilket är felaktigt eftersom produkterna har mycket få likheter. Kompressionsstrumpor i KKL 1 finns i välsorterade sjukvårdsbutiker medan KKL 2 och högre ordineras av läkare för att behandla en befintlig ven- eller lymfrelaterad diagnos. Stödstrumpor bör endast användas i förebyggande syfte. Om du en gång har ordinerats medicinska kompressionsstrumpor är det viktigt att fortsätta med dessa och att inte använda stödstrumpor.

vad menas med kompression?

Kompressionsstrumpor finns i 4 olika kompressionsklasser ( kkl ). kkl 1 innebär ett lågt tryck medan kkl 4 endast får användas vid mycket svåra diagnoser. Kompression anges i enheten mmHg, vilket är en måttenhet för att mäta tryck. 1 mmHg motsvarar trycket från ett vattendjup på 1,36 cm. Att använda en kompressionsstrumpa i kompressionsklass 2 ( kkl 2) kan jämföras med att stå med fötterna i ca 40 cm djupt vatten, alltså ungefär upp till knäna.

Avtagande kompressionsprofil

Medicinska kompressionsstrumpor har en så kallad avtagande kompressionsprofil. Det betyder att strumpans tryck är som högst vid vristen och som lägst där strumpan slutar. Detta leder blodets flöde i rätt riktning och ser till att strumpan inte klämmer åt. Stödstrumpor har inget kontrollerat avtagande tryck och kan »

Är det egentligen någon skillnad mellan vanliga stöd strumpor och medicinska kompressionsstrumpor?

Du har säkert lagt märke till att de stödstrumpor du hittar ute i handeln varierar kraftigt i kvalitet och funktion. I denna artikel får du veta varför.

Vi berättar även vad det är för skillnad mellan stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor.

2 6

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

M N O P Q R S Sebamed Baby är en hudvårdsserie för de minsta, med pH-värde 5,5 som hjälper babyhuden att bygga upp och stabilisera den naturliga barriär funktionen. Självklart utan parfym, parabener och allergiframkallande färgämnen.

X Baby Wash Foam: Milt tvålfritt tvättskum som inte torkar ut huden, svider inte i ögonen. Praktisk pumpfl aska. Y Baby Bubble Bath: Skonsamt skumbad som inte behöver sköljas av efter bad. Svider inte i ögonen. (200 ml) Z Baby Shampoo: Milt schampo som vårdar ömtåligt hår och hårbotten och gör håret lätt att kamma ut. Svider inte i ögonen. [ Skin Care Oil: Skonsam olja som rengör, återfuktar och skyddar huden. Använd i badet eller fukta en tvättlapp med oljan och rengör. \ Baby Cream - Extra Soft: Vårdande kräm som s kyddar utsatta hudområden på kroppen och i b löjområdet. Skyddande och vårdande kräm för b löjområdet som lindrar hudrodnad och förebygger utslag. ^ Baby Cleansing Wipes: ] Protective Diaper Cream: Skonsamma tvättservetter med återfuktande lotion som skyddar mot hudirrita tioner.

gilla sebamed Sverige på Facebook Marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40. Läs mer på www.sebamed.se

Håller huden frisk. Inget annat.

Sebamed Baby säljs bara på apotek.

Sortimentet kan variera hos de olika kedjorna.

En felaktig uppfattning är att medicinsk kompressionsstrumpor är stela och tr a åkiga.

Inget kan vara mer fel.

därför klämma åt och ge upphov till obehag. Beroende på din kroppsform kan trycket till och med bli omvänt, så att stödstrumpan spänner åt vid knäet vilket kan resultera i att blodcirkulationen stryps och att svullnaden förvärras. Stödstrumpor bör därför endast användas i förebyggande syfte av friska personer och inte av personer med befint liga ven- eller lymfrelaterade diagnoser.

kompressionsstrumpor finns i 7 olika storlekar, var och en i 2 olika längder. Vilken storlek som passar dig bäst bestäms utifrån ett flertal olika längd- och omfångsmått – aldrig skostorlek. Om du inte passar in på någon av dessa storlekar kan tillverkaren i de allra flesta fall måttillverka kompressionsstrumporna helt efter just dina mått. Något liknande är inte möjligt när det gäller stödstrumpor.

att välja rätt storlek

En viktigt tumregel är att storleken alltid bestäms utifrån vristens omfång. Anledningen är att trycket i strumpan är som högst just här. Här måste alltså passformen vara optimal för att strumpan ska kunna göra störst nytta.

Storleken på de flesta stödstrumpor utgår istället endast från skostorlek. Jämför själv med andra som har samma skostorlek som du, visst är det skillnad på benens omkrets? Detta är förklaringen till varför samma stöd strumpa kan ge för litet eller ett alldeles för högt tryck på personer med samma skostorlek.

måttillverkade strumpor

Ytterligare en fördel med medicinska kompressions strumpor är de många storlekarna. De flesta medicinska

medicinsk kompression är inte tråkig

En felaktig uppfattning är att medicinska kompressions strumpor är stela och tråkiga. Inget kan vara mer fel. Det finns många exempel på attraktiva och bekväma kompres sionsstrumpor i trendiga färger. Vissa är faktiskt svåra att skilja från vanliga nylonstrumpor, trots att de samtidigt uppfyller hårda medicinska krav och ordineras av läkare.

våga ställa krav

Nästa gång du blir rekommenderad en stödstrumpa i en butik, fråga efter medicinska kompressionsstrumpor istället. Kom ihåg att kontrollera att storleken utgår från ditt vristomfång, våga ställa krav och var inte rädd för att informera butikspersonalen om dina nya kunskaper! n n

2 8

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Ett enkelt sätt att hålla öronen rena

Praktisk spray

Gör slut med nikotinet. En gång för alla.

Hjälp finns på din vårdcentral eller företagshälsovård.

Vaxol öronspray mjukar upp och tar bort öronvax på ett naturligt sätt. Regelbunden användning håller öronen rena och förebygger att nya vaxproppar bildas. Vaxol öronspray är enkel och säker att använda – både för barn och vuxna. Läs mer på www.vaxol.se. Vaxol finns att köpa på apotek!

Pfizer AB | tel: 08-550 52 000 hjälpattsluta.nu

RENA ÖRON – ENKELT OCH NATURLIGT ABIGO Medical AB Askim t 031-748 49 50 t www.abigo.se

TÄVLA

VINN

Vinn en säker skötbädd!

Candide skötbädd med badlakan

Varje dag faller ett barn ner från ett skötbord, enligt MSD som granskar svensk olycksstatistik. Det är ca 10 gånger fler fallolyckor än i USA, varför? RollAbout lanserar nu en av marknadens säkraste skötbäddar. En patenterad smart produkt från kvalitetsmärket Candide. (värde ca 900 kr) Läs mer på

www.rollabout.se

Tävla med DFDV

Bädden har ett praktiskt bälte för att hålla barnet på plats och en övre kant vid huvudet, för att hindra barnet från att sparka sig ur. Under sidan är av antiglidtyg och liggdelen är fylld med EPS-kulor som formar sig behagligt efter barnets kropp. Det medföljer ett lyxigt badlakan som kan fästas på bädden. Svara bara på nedanstående frågor och ha lite tur så kan bädden bli din (svaren hittar du i tidningen):

1. Hur många av svenskarna tycker att barn bör ammas?

2. ett annat ord för foglossning?

3. vad heter mamman i familjen gonzalez?

För att vara med i tävlingen ska du skicka svaren samt namn och adress via ePost till [email protected] – senast 15 augusti 2012. Vinnaren meddelas via ePost och i DFDV 2012.3.

eventuell skatt på tävlingsvinster betalas av vinnaren.

Vinnaren av Recaro-bilbarnstolen i förra numret blev

miriam Henriksson, borås

– grattis!

3 0

D I N F R A M T I D – D I T T VA L 2 0 1 2 . 2

Ny bilderbok om tolerans delas ut till tredjeklassare i höst

Pernilla Stalfelt har skrivit boken »Vem är du? En bok om tolerans« som Teskedsorden skickar ut till landets tredjeklassare i början på höstterminen.

pernilla stalFelts nya bok handlar om tolerans i alla dess former och har tagits fram i samarbete med Teskeds orden. Här diskuteras våra likheter, olikheter, rädslor och utanförskap på ett finurligt och träffsäkert sätt. Är vi så olika egentligen? Är det verkligen så att lika barn leker bäst? I sep tember 2012 kommer »Vem är du?« att skickas ut till Sveriges alla tredjeklassare – cirka 100.000 elever, med en uppma ning att fundera över och diskutera tolerans, medkänsla och samexistens.

stort behov av att jobba med tolerans i skolorna

I en enkät som Teskedsorden nyligen genomfört bland lågstadielärare framkom att mer än 90% av lärarna upplever intolerans mellan eleverna, där rasism var den vanligast förekommande orsaken. Hälften av lärarna saknar användbara verktyg för att diskutera tolerans med sina elever. Förhopp ningen är att »Vem är du? En bok om tolerans« ska fylla det tomrummet. n n

Pernilla Stalfelt, född 1962, har tidigare utkommit med en lång rad bilderböcker för barn som Alla barns rätt, Kärlekboken och Bajsboken. Böckerna har väckt stor förtjusning, både bland publik och press.

Teskedsorden grundades av Tidningen Vi 2006, inspirerad av Amos Oz bok »Hur man botar en fanatiker«. Stiftelsen arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan och har som sitt motto För tolerans – Mot fanatism.

Jättegott!

Det måste smaka gott när man ska gå ner i vikt och inte får äta vad man egentligen vill. Slanka utan aspartam, gluten och sojamjöl sätter smaken i centrum.

Smaken du alltid bär med dig.

Låt inte myggen komma emellan.

Finns i välsorterade apotek och hälsokostbutiker. Använd biocider på ett säkert sätt och ta del av upplysningarna på produktens förpackning före användning. NoSkito marknadsförs av Silvandersson Sweden AB.

rs en od an sm or B cts du ro A P SC