Seminarier onsdag 19 mars - MAX

Download Report

Transcript Seminarier onsdag 19 mars - MAX

Ett helt fantastiskt seminarieprogram - en hel rad intressanta och önskade talare! Välkommen till ett eller flera seminarier.

Kunskapsseminarier på M.A.X Onsdag 19 mars

3 scener – debatt, fördjupningar & föreläsningar

Manufacturing & Automation Expo, M.A.X erbjuder dig som besökare eller utställare ett kraftfullt och varierat seminarieprogram innehållande fördjupningar, seminarier, debatter, trendspaning och föreläsningar under mässans alla fyra dagar.

Alla seminarier är kostnadsfria!

(ingen föranmälan krävs)

Scen 1 MAX VERKSTAD

Scen 1 – onsdag 19 mars

10.30-11.00

Dynamisk svarvning

– problemlösare och produktivitetshöjare Genomgång av tekniken samt exempel och erfarenheter från Svensk verkstadsindustri.

Talare: Åke Nilsson, Sandvik Coromant Sverige AB och Jan Bohman, AME AB

11.00-11.30

Minimera vibrationer

– Dubbla produktiviteten. Funktionen och hanteringen av dämpade verktyg.

Talare: Jörgen Hägglund, Sandvik Teeness AS

11.30-12.00

Besparingar och effektivisering – vi pratar dynamisk fräsning

Dynamisk fräsning fortsätter ge förbättrad produktionsekonomi inom svensk verkstad. Hur långt kan man effektivisera produktionen? Nära samarbete mellan Cam- och verktygsleverantörer ger synergieffekter för 12.00 – 12.30 användare, bl.a. finns nu möjlighet att få integrerad skärdata för verktygen till specifika Camsystem. Praktiska exempel på hur mycket tid man kan spara och pengar man kan tjäna med dynamisk fräsning.

Talare: Eddie Kurist och Nils-Erik Lundgren Alfa Tool/Seco Tools

Smartare elektroniksystem för Sverige

Branschorganisationen Svensk Elektronik har tillsammans med forskningsinstitut och universitet arbetat med en Forsknings- och Innovationsagenda initierad av Vinnova. Syftet är att hitta de områden som kräver satsningar för att Sverige som industrination ska behålla och vidareutveckla sin position i världsklass. I arbetet har elektronikindustrin kartlagts för att synliggöra en bransch som möjliggör tekniksprång och konkurrenskraft för många andra branscher, tex inom automation, telekom, Life Science, Semianrieprogram Manufacturing & Automation Expo | 18-21 mars | www.maexpo.se

Ett helt fantastiskt seminarieprogram - en hel rad intressanta och önskade talare! Välkommen till ett eller flera seminarier.

13.00-14.00 14.00-14.30 15.00-15.30 15.30-16.00 16.00-16.30 hushållsprodukter och fordon. Resultatet är spännande!

Talare: Maria Månsson, Ordförande Branschorganisationen Svensk Elektronik Business Unit Manager Prevas AB

Heta Stolen samtal: Tillgång till kvalificerad arbetskraft

Hur ska vi få driftiga ungdomar att välja att jobba i verkstadsindustrin? Diskussion och samtal som leds av Per Sjögren redaktör på Verkstadstidningen.

Medverkar gör: Leila Khammari, Lichron Teknik och Kristin Alexandersson, Edströms Maskin

Nya maskiner nya möjligheter

Materialbiblioteket tittar på hur material och styrda maskiner kommer att utveckla designen av produkter.

Talare: Oliver Schmidt, Materialbiblioteket

Dynamisk svarvning

– problemlösare och produktivitetshöjare Genomgång av tekniken samt exempel och erfarenheter från Svensk verkstadsindustri.

Talare: Åke Nilsson, Sandvik Coromant Sverige AB och Jan Bohman, AME AB

Minimera vibrationer

– Dubbla produktiviteten. Funktionen och hanteringen av dämpade verktyg.

Talare: Jörgen Hägglund, Sandvik Teeness AS

High speed clamping device change-over.

How shortened change over time can increase your capacity and efficiency.

Speaker: Peter Müller, Hainbuch

Scen 2 MAX PRODUKTIVITET

Scen 2 – onsdag 19 mars

9.30-10.30

Open Innovation

Automation Region - det här kan vi erbjuda verkstadsindustrin! Smarta processer för utvecklingsarbete - öppen innovation i verkstaden.

Talare: Olle Dierks Munktell Science Park och Mikael Klintberg Automation Region

10.30-11.00

Seende robotar är idag beprövad teknik för småserietillverkning

Att automatisera högserieproduktion som biltillverkning har länge varit en självklarhet. Idag finns det helt nya möjligheter att även automatisera småserietillverkning tack vara ökad flexibilitet genom att robotar kan se samt genom standardisering. 11.00-12.00 En nyckel egenskap är att det är enkelt att använda och att det går snabbt att lära in nya detaljer. Idag finns det många beprövade och lönsamma lösningar ute hos framgångsrika företag.

Talare: Henrik Saldner, VD på SVIA

Trendspaning: Nästa generation användarinterface för industrirobotar

Hur kan tillverkande företag använda sig av offline programmering på ett effektivt sätt i Semianrieprogram Manufacturing & Automation Expo | 18-21 mars | www.maexpo.se

Ett helt fantastiskt seminarieprogram - en hel rad intressanta och önskade talare! Välkommen till ett eller flera seminarier.

12.00-14.00 14.00-15.00 15.00-15.30 sin produktion? Dagens nya möjligheter med programvara för industrirobotar ger ett större användarfokus med enkelhet och snabbhet som ledord. Seminariet fokuserar på framtidens användning av programvara och hur användarna kan jobba mer tillsammans med programmeringsverktygen med möjlighet att ta robotautomation till en högre nivå.

Talare: Bertil Thorvaldsson, Produktchef ABB

Fördjupning!

Så blir HELA företaget effektivare med Lean, inte bara tillverkningen

Sedan Lean lanserades som begrepp 1988, som en förklaring för västerlänningar vad TPS (Toyota Production System) är, har det främst använts som en metod för att effektivisera industriella verksamheter. Många har ansett att potentialen i att effektivisera kontorsarbetet varit ännu större, men trots det har det varit svårt att få Lean att verkligen ta fart. Vad beror det på? Vilka goda exempel kan vi hitta? Per Ola Post, från Assist.nu, med en bakgrund från Scania och Toyota, ger oss exempel på hur en ekonomiavdelning lyckats korta ledtiden för månadsbokslut till 20% av utgångsläget, detta med mindre stress och högre kvalitet. Vi får även ta del av en ett strukturerat sätt att driva alla projekt som ligger och skvalpar utan styrning; från röra till ordning. Per Ola delar med sig av sina templates för möten. Vidare får vi en lektion i hur man skapar lärande i dessa processer genom att hantera de problem som dyker upp på ett strukturerat sätt. Till sist berör Per Ola den svåraste frågan av alla: Hur får vi det att lyckas, dvs Hur ska jag som verksamhetsansvarig få Lean att gå från slagord till verkligt resultat?

Per Ola Post arbetar idag som seniorkonsult inom nätverket Assist.nu Produktionsutvecklarna. Per Ola har även varit anställd på Scania i 17 år och på Toyota i 6 år och under dessa år har han varit konstruktionschef, projektledare, produktionschef, verksamhetsutvecklare, ansvarig för TPS office och lärare och coach inom TPS.

Miljösäker skärvätskehantering

-De fyra hörnstenarna Bakteriekontroll i skärvätskor är en nödvändighet i processindustrin. Vad många inte vet är att bakteriekontroll kan ske utan hälsovådliga biocider. Genom att arbeta proaktivt finns stora besparingar att hämta hem i såväl inköp och hantering som i hälsa och miljö. Det är en av de tydliga trenderna vi ser kring framtidens skärvätskehantering. De fyra hörnstenarna i biocidfri skärvätskekontroll är:  Systemdesign och prestanda  Vatten- och skärvätskekemi  Underhåll av system och skärvätska  Kontroll och bakteriereduktion i skärvätskor När hörnstenarna samverkar kan företaget skapa en hållbar produktion som är effektiv, hälsosam och framtidssäker.

Talare: Jan Östlund, Area Sales Manager och Caroline Sterneryd, Application Specialist, Wallenius Water AB.

Vikten av att mäta och följa upp sin produktion

Svenska företag har de senaste åren verkligen fått upp ögonen för förbättringsarbete. Idag är det svårt att producera effektivt och konkurrera med pris och kvalitet utan att ha en väl optimerad produktion. En viktig del i allt förbättringsarbete är därför att förstå och analysera dagens situation, inte minst för att veta vilka förbättringsmöjligheter som Semianrieprogram Manufacturing & Automation Expo | 18-21 mars | www.maexpo.se

Ett helt fantastiskt seminarieprogram - en hel rad intressanta och önskade talare! Välkommen till ett eller flera seminarier.

15.30-16.30 finns. För att kunna analysera dagens situation krävs data om hur produktionen ser ut, och framförallt om de förluster som orsakar störningar. Axxos kommer att visa er hur ni som tillverkande företag kan visualisera och optimera er produktion med hjälp av den senaste teknikens interaktiva verktyg.

Talare: Henrik Renström, Axxos Industisystem

Flexible automation as an answer to structural market problems

- Efficient automation for small series

The metal industry has underwent some abrupt market changes over the past 15 years. People have seen their batch sizes decrease quite heavily, they have been asked to deliver their goods at much sharper delivery times, they have been demanded to be a lot more flexible due to the bullwhip effect in the supply chain and they have seen their gross margins decreasing by 85% due to the raising labor costs. A flee of the industry to low-labor-cost-countries and many bankruptcies as a consequence. Smart and flexible automation solutions as an answer to these structural market problems.

Speakers: Helmut De Roovere and Jelle De Roovere, Robojob

Scen 3 - MAX KONTROLL & MONTERING

Scen 3 – onsdag 19 mars

10.30-11.00 11.00-11.30 12.00-12.30 13.00-13.30

Automatiserad 3D-scanning, så går det till

3D-scanning har nu använts ett tag och föredraget berättar om erfarenheter inom området.

Talare: Börje Larsson, Cascade

Har montering någon framtid i Sverige? Möjligheter och utmaningar.

Kommer Sverige att konkurreras ut av Kina när det gäller montering? Är låglöneland samma sak som lågkostnadsland? Är låg lönekostnad = hög lönsamhet? Vad behöver vi göra för att montering ska var lönsam att utföra i Sverige?

Talare: Mats Björkman, professor i monteringsteknik, Linköpings Universitet

Effektiv plockning av kit och material

Att montera med från en färdigplockad materialsats går fortare än att plocka själv. Men är vinsten så stor att man kan låta någon plocka ihop satsen eller flyttar bara slöseriet? Svaret är att det beror på. Vad det beror på kommer att beskrivas under detta seminarium.

Talare: Lars Medbo, forskningsledare i logistik och transport, Chalmers, Göteborg

3D printing av gripdon och fixturer

3D-printing gör det möjligt att snabbt producera verktyg, gripfingrar och fixturer. Vad är möjligt och hur bra är det? Kan man producera med 3D-produkter eller är det bara för prototyp och förserie?

Talare: Anders Sjöberg, marknadschef, Digital Mechanics, Västerås

Semianrieprogram Manufacturing & Automation Expo | 18-21 mars | www.maexpo.se

Ett helt fantastiskt seminarieprogram - en hel rad intressanta och önskade talare! Välkommen till ett eller flera seminarier.

13.30-14.00 14.00-14.30 15.00-16.00

Mätstrategier inom dimensions-, vinkel-, form- och lägestoleranser.

Under denna föreläsning kommer Kjell att lyfta upp problemställningar för att undvika fallgropar och fel samt ge tips för att uppnå en lyckad mätstrategi för dimensions-, vinkel, form- och lägestoleranser.

Talare: Kjell Jansson, KmK Instrument AB

Produktivitet med ergonomi i modern skruvdragningsteknik

Du får lära dig generell verktygsergonomi och ergonomiförbättrande tillbehör. De visar även ett exempel på ny ergonomisk lösning till el- och luftvinkelverktyg. Vad är det för ergonomiskillnad mellan luft- och elverktyg och vad kan en smart programmering göra för ergonomin.

Talare: Niclas Bodén, produktspecialist, Atlas Copco Tools, Stockholm

Mackmyra Gravitationsdestilleri - hur vi behåller hantverket i en modern industri

Mackmyras första destilleri slog upp portarna 1999 med en blygsam kopparpanna på hundra liter. I takt med att intresset för whiskyn växte behövde vi ett destilleri med större kapacitet. I Mackmyra Whiskyby, strax utanför Gävle, byggde vi det 35 meter höga Gravitationsdestilleriet. Som namnet antyder använder vi oss av gravitationen under tillverkningen. Genom att låta råvarorna falla neråt genom processen minskar antalet rörliga delar och energiåtgången. I denna klimatsmarta produktion tar vi fortfarande ut hjärtat i whiskyn för hand, enbart med hjälp av känsla och erfarenhet.

Jonas Berg berättar hur Mackmyra behåller hantverket från förr i en modern industrianläggning.

Semianrieprogram Manufacturing & Automation Expo | 18-21 mars | www.maexpo.se