Program_med all info_2012-11-09.pdf

Download Report

Transcript Program_med all info_2012-11-09.pdf

TISDAG 13 NOVEMBER

kl. 18.10-18.20 - Välkommen till Halmstad!

Talare: Carl Westman, Utvecklingsstrateg IT, Halmstads Kommun www.halmstad.se Carl Westman kommer att, lite provocerande men med glimten i ögat, prata om vad freden i Roskilde har med e-förvaltning att göra. Carl Westman har jobbat med IT-frågor, kvalitet och processutveckling inom bilindustrin (underleverantör till Volvo, Scania, Autoliv m.fl.) i många år. Han har jobbat i Halmstads kommun som utvecklingsstrateg IT/IT-chef sedan 1 januari 2012. MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer) i botten.

kl. 18.15-19.00 - Hur kreativt är vårt e-samhälle?

Talare: Teo Härén, Kreativitetsförfattare www.interesting.org Teo Härén är en aktivt ledande författare och föreläsare inom ämnena kreativitet och inspiration, vilka är två avgörande faktorer i ett företags tillväxtfas. Han vill även upplysa om hur man kan kombinera affärskreativitet och effektivitet. Genom ny teknik har möjligheterna nästan blivit oändliga hur man kan skapa flexibilitet inom arbetslivet. Rädslan för att våga tänka något nytt och annorlunda är nog det enda som kan hindra dessa möjligheter. Med inspirerande och konkreta råd hjälper Teo dig att få insikt i hur du som ledare kan nå ut till människorna i din omgivning att bli mer kreativa. Kort om Teo Härén: Kreativitetsförfattare - arbetat helt med affärskreativitet i 13 år. 2006 - "En av Sveriges 100 mest inspirerande personer " (LEVA) 2007 - "Årets talare" (Eventakademien) 2008 - "Top 10 mest efterfrågade B2B-talare" (SAJ.se) 2009 - "En av Sveriges 100 mest inspirerande personer" (LEVA) 2010 - Idébok utsedd till "En av de 100 bästa managementböckerna i världen genom tiderna" 2011 - Pappaledig (Elvira)

kl. 19.00-19.20 - Vad har svensk IT och Svensk fotboll gemensamt? Jo, familjen Zetterberg!

Talare: Åsa Zetterberg, utvecklingsstrateg & Pär Zetterberg, otbollsprofil Åsa Zetterberg arbetar som utvecklingsstrateg på Center för eSamhället (CeSam) på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Åsa är en väldigt hyllad person p g a sitt driv och engagemang i allt hon gör. Hon är en stark lagledare som inte lämnar något åt slumpen och med hennes driv både inom och utanför arbetet så lyckas hon få allt att rulla. Hennes målmedvetenhet är både inspirerande och beundransvärt. Pär Zetterberg som har en liten annan bakgrund är också väldigt hyllad för sitt driv och sitt engagemang både på och utanför fotbollsplanen. Pärs karriär började redan när han var 16 år då han flyttade till Belgien för att spela fotboll på proffsnivå. Under hela Pärs fotbollskarriär har han endast fått fem gula kort och vunnit sex belgiska ligaguld, tre grekiska och även fått svenska Guldbollen. Och allt detta har han lyckats med trots att han lider av både diabetes och astma. Nuförtiden så arbetar han på en högstadieskola med att leda ungdomar som valt fotboll som profil. Så vad kommer det halländska syskonparet Zetterbergs samtal att handla om? Här är några punkter som kanske kommer att dyka upp. - Vikten av att sätta mål, nå resultat och framgång?    

(Pär var tidigt väldigt målinriktad på att bli fotbollsproffs, nådde sitt mål och framgång. Åsa trivs bäst med att jobba mot tydliga mål, leverera och nå resultat.)

- Hur motivera andra att prestera bättre och skapa starka team?

(Pär som lagkapten inom proffsfotboll och ledare för fotbollsungdomar. Åsa som lagkapten i damfotboll, tränare för fotbollsknattar, projektledare och en av initiativtagarna till CeSam)

Hur hantera motgångar och tröghet, hur göra för att komma igen och hålla kämpaglöden uppe?

(Pär har upplevt många motgångar i sin karriär: knäskador, diabetes, utfryst av tränare, sågningar av journalister m.m. Åsa hade en trög inledning som projektledare för eSamhället på SKL, är otålig och tycker att saker och ting går för långsamt.)

ONSDAG 14 NOVEMBER

kl. 09.05-09.15 - Din IT på jobbet, lika enkel som hemma

Talare: Magdalena Wester, HP Som privatperson är vi idag vana med en snabb utveckling av lösningar och tjänster inom IT. Men hur ser det ut på vår arbetsplats? Vi kommer att prata om ett förändrat beteende hos användarna med högre krav på flexibilitet och tillgänglighet. Vad innebär dessa krav i praktiken?

kl. 09.15-10.00 - Innovation på hög höjd och för en bred publik

Talare: Cecilia Hertz, grundare och VD för Umbilical Design, http://www.umbilicaldesign.se/ Cecilia Hertz ledord är ”allt är möjligt”. Hon började sin resa som student som industridesigner på Lunds Tekniska högskola där hon blev utvald att bli delaktig i ”Star Design” som var ett samarbetsprojekt med NASA. Det var så hon kom i kontakt med NASA och Johnsson Space center i Houston för första gången och hur hennes kärlek till rymden blev till. Under de sista två åren av hennes utbildning specialiserande hon sig på rymddesign och besökte NASA regelbundet. Hon och några studiekamrater hade med sitt examensarbete lyckats designat inredningen till den Internationella Rymdstationens (ISS) räddningskapsel och därav vunnit en tävling där förstapriset var att få uppleva tyngdlösheten på ESA:s testområde i Frankrike. ”Down to earth” är utgångspunkten för utvecklingsarbetet i Umbilical Design vilket är att hitta produkter och lösningar som kan förbättras med hjälp av de material som används inom rymdindustrin. Att kunna utveckla förbättringar som kan hjälpa människor som måste hantera extrema situationer och miljöer. Umbilical Design har drivit många fler utvecklingsprojekt, som täcker in det mesta från hjälmar för utförsåkare till handskar för stålverksarbetare, interiör lastbilshytter och framtidens boende men deras mål är även att nå ut till unga och öka deras teknikintresse.

kl. 10.00-10.15 - En modern utsida på webben behöver en smart insida. Det hela är möjligt att nå med hjälp av energi och lite RobinHoodfinansiering.

Talare: Nilla Käck, Argentum Många små kommuner orkar inte med det arbete som behövs och har inte pengar för att arbeta framåt med e-förvaltning och införa äkta e-tjänster. Detta korta anförande visar på en möjlig väg att ta ett steg framåt. Nilla är operativt ansvarig för Argentumkoncernens satsning på e-förvaltning och e-tjänster. Hon har mångårig erfarenhet av IT och processstöd hos offentlig förvaltning. Tidigare har hon bland annat arbetat    

med projektmetodik, kravfångst och systemutveckling, infrastruktur och kommunikation samt varit ansvarig för Alfaskop i Syd.

kl. 11.00-11.45 - CeSam - Från etablering till leveranser

Plats: Breakoutrum 1 Talare: Lennart Jonasson, Chef Center för eSamhället Företag: SKL

kl. 11.00-11.45 - Införande av e-arkiv i Ale kommun

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Helena Lindberg (administrativ chef sektor samhällsbyggnad), Mattias Lundin (Kommunarkivarie/IT-samordnare) och May Herlin (IT-strateg) Kommun: Ale kommun Helena Lindberg, Mattias Lundin och May Herlin från Ale kommun kommer att beskriva bakgrunden till varför de behövde ett e-arkiv, hur de införde det samt dela med sig av de svårigheter som de stötte på på vägen.

kl. 11.00-11.45 - Mobila enheter har betydelse!

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Anders Ågren och Klas Palmer (Novell Svenska AB) Företag: Novell Svenska AB Håll mardrömmarna på avstånd genom att ge IT-avdelningen de verktyg som behövs för att hantera mobila enheter. En effektiv hantering av enheterna tilldelar applikationer, auktoriserar åtkomst, stöder användare när något går snett och ser till att företagets data är säkert. Det här gäller oavsett om användarna arbetar med bärbara datorer, surfplattor eller telefoner. Det är inte så svårt som det låter. Med Novell ZENworks Mobile Management kan du hantera företagsägda och privatägda mobila enheter lika enkelt som du hanterar andra arbetsstationer.

kl. 11.00-11.45 - Smart kommun med Atea och Cisco

Plats: Breakoutrum 4 Talare: Anders Schreiber (Atea) och Stefan Jarlegren (Cisco) Kommun: Atea och Cisco Vår definition på Smart kommun är en kommun som är attraktiv, säker, innovativ, effektiv och invånarvänlig för såväl företag, arbetsgivare som invånare. Detta pass beskriver hur ni med IT-lösningar från Atea och Cisco kan påbörja resan till att bli en smart kommun. Det handlar om lösningar som möjliggör effektiva samarbeten både inom kommunen, med kommunens invånare och mellan kommuner. Vi kommer berätta om hur man lyfter dagens telefoniplattform till en modern samverkansplattform där video och möjligheter för spontana möten är en viktiga komponenter. Vi diskuterar också hur IT skapar förutsättningar för framtidens arbetsplats och nya, mer produktiva sätt att arbeta. Vi kommer berätta om hur flera kommuner kan gå samman och samnyttja en IT infrastruktur, investera i en gemensam datahall; allt för att så många som möjligt skall få en så bra grundinfrastruktur som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Slutligen kommer vi att tala om lösningar som adresserar mobilitets- och BYOD-trenden och om lösningar för morgondagens skola.    

kl. 13.00-13.45 - CeSam – eHälsa

Plats: Breakoutrum 1 Företag: SKL Talare: Annica Blomsten eHälsa arbetar med att skapa konkret nytta med hjälp av IT-stöd för invånare, medarbetare och beslutsfattare. Målet är att öka medbestämmandet, delaktigheten, kvaliteten och effektivisera myndighetsprocessen genom att bl a skapa självservicelösningar. SKL stödjer kommunerna genom regionerna/länen i det fortsatta samarbetet i IT-utveckling av eHälsa som del av välfärdsteknologi inom vård och omsorg. Annica Blomsten, arbetar tillsammans med Catharina Mann (programansvarig för eHälsa (IoF) inom CeSam), presenterar det arbete och satsningar SKL gör inom området. Annica har lång erfarenhet av socialtjänst och verksamhetsutveckling, de senaste åren arbetar Annica med eHälso-frågor på SKL med huvudinriktning på informationsstruktur och informationsdelning.

kl. 13.00-13.45 - CeSam - Demokrati och delaktighet med stöd av IT

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Anders Nordh Företag: SKL Att erbjuda medborgare möjlighet att påverka, föra fram sina synpunkter och idéer, prioritera m.m. innebär stora utmaningar. Genom att komplettera traditionella former för delaktighet och dialog med nya metoder över Internet kan vi utveckla detta område. Anders Nordh, programansvarig för området inom CeSam, presenterar det arbete och de satsningar som SKL gör inom området och ger exempel från Sverige och andra länder.

kl. 13.00-13.45 - Vad innebär skolfederation.se för en kommun? Utmaningar, möjligheter och lösningar

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Stefan Runneberger (Nexus), Carl Heath (Interactive Institute), Lars Clemensson (Kungsbacka kommun) Företag: Nexus Kommun: Kungsbacka kommun Carl Heath, forskare på Interactive Institute, och Lars Clemensson, Utbildningsledare i Kungsbacka kommun berättar om sina erfarenheter och förväntningar på den nya skolfederationen. Carl har deltagit i arbetet med federationen ända från de första diskussionerna, och Lars arbetar aktivt för att Kungsbacka kommun skall vara tidigt ute och ta till sig fördelarna i skolfederationen. Stefan Runneberger, kommunansvarig på Nexus, ger en allmän bild av vad skolfederationen innebär, och hur du som kommun kan ansluta dig och dra nytta av dess fördelar. Nexus är aktiva i utvecklingsprojektet som ligger bakom skolfederationen och har lösningar som hjälper kommuner att enkelt komma igång och dra nytta av det nya konceptet.

kl. 13.00-13.45 - DDoS – även den mest robusta infrastruktur behöver skydd. Hur stoppar man attacker eller minskar skadeverkan när till och med experter hävdar att det inte går?

Plats: Breakoutrum 4 Talare: Mikael Westerlund, IP-Only, CTO    

Företag: IP-only För många IT-chefer på offentliga verksamheter är kombinationen av obligatorisk, viktig närvaro på nätet och en snabbt växande våg av överbelastningsattacker (DDoS) en stor och svår utmaning. Mikael Westerlund, CTO på IP-Only, ger aktuella exempel på både volymbaserade och intelligenta attacker som drabbat svenska myndigheter samt visar de nya tekniker som finns hur och man snabbt kan identifiera och filtrera bort en potentiell attack. Mikael har med positioner som Accessnätsansvarig, Produktchef och Proposition Manager 14 års gedigen erfarenhet från operatörsbranschen (Internet 5, Telenor och sedan 2006 IP-Only). Idag har han det övergripande teknikansvaret för en operatör som levererar datakom och Internet till många av landets mest krävande kunder inom privat och offentlig sektor.

kl. 13.45-14.30 - CeSam - Näringsliv

Plats: Breakoutrum 1 Talare: Bengt Svenson Företag: SKL Genom bättre IT-stöd finns en mycket stor potential för att förenkla och snabba upp företagares tillståndshantering och kontakter med kommunen, att matcha arbetssökande och arbetsgivare och att förenkla processerna runt försörjningsstöd. Till stora delar finns de uppgifter som idag lämnas in för hand – och upprepade gånger – redan i statliga och kommunala register. Bengt Svenson, programansvarig för Näringsliv och arbete berättar om projekt som ingår i programmet.

kl. 13.45-14.30 - CeSam - Informationsstruktur och -säkerhet

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Ulf Palmgren Företag: SKL

kl. 13.45-14.30 Mitt Jönköping - att länka samman kommun och medborgare

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Magnus Blomberg (IS/IT-Chefsarkitekt, Jönköpings kommun) och Jan Nilsson (VD, Jayway Products AB) Företag: Jayway Products AB Kommun: Jönköpings kommun Jönköpings kommun har målmedvetet arbetat för att kunna erbjuda sina medborgare tillgång till kommunen genom olika kanaler, traditionella och digitala. Med E-plattformen Streamflow hålls information samman, oavsett om kanalen är telefon, besök, e-post, e-tjänster eller tillgång till ärenden på kommunens hemsida. Vad satsar Jönköping nu på och vad är visionen för att ge medborgarna bästa möjliga information och service i form av "Mitt Jönköping"?

kl. 13.45-14.30 - Din IT på jobbet, lika enkel som hemma men hur man gör man?

Plats: Breakoutrum 4 Talare: Henrik Eklöf, Magdalena Wester, Mia Rydergren Företag: HP    

Som privatperson är vi idag vana med en snabb utveckling av lösningar och tjänster inom IT. Men hur ser det ut på våra jobb? Ett förändrat beteende hos våra användare ställer högre krav på funktionalitet, flexibilitet och tillgänglighet. Tillsammans önskar vi diskutera om hur IT och verksamheten bör agera och handla framöver för att möta de nya kraven hos användarna. Vi berör hur HP ser på utvecklingen och hur vi kan vara ett stöd i er fortsatta utveckling.

kl. 15.00-15.45 - CeSam - Skola

Plats: Breakoutrum 1 Talare: Johan Wahlström Företag: SKL I samhället sker en snabb utveckling av hur vi använder moderna verktyg och nya medier – och idag är de sexåringar som börjar skolan redan vana användare av datorer och internet. Samtidigt ökar förväntningarna på snabb och korrekt information från skolan till föräldrar, liksom det lagstadgade kravet på dokumentation och uppföljning. Detta gör att skolan ställs inför såväl pedagogiska som administrativa utmaningar kommande år. Detta är utmaningar som berör såväl pedagoger, skolledare och administratörer ute i skolverksamheten – men också i hög utsträckning kommunernas IT-verksamhet i stort. På skolområdet inrättas en programstyrgrupp kommer anta en handlingsplan där mål och aktiviteter för att klara dessa utmaningar kommer att formuleras där fokus ligger på dels strukturella förutsättningar för att underlätta arbetet med IT i skolan, dels att lyfta och inspirera till att ta beslut som gör IT till ett redskap för elevernas lärande och måluppfyllelse. Johan Wahlström, programansvarig för området inom CeSam presenterar det arbete och satsningar SKL gör inom området. Presentation av Sambruksprojektet ”Öppen Elevplattform”.

kl. 15.00-15.45 - Se kommunens slutanvändare som en konsument

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Thomas Andersson & Per Östlund, Pulsen Företag: Pulsen Vi anser att den digitala användarprocessen en gång för alla måste binda ihop tjänst, identitet och resurs. I en tid av AppStores och näthandel så känns inte kommunens IT-tjänster alltid så lättillgängliga. En kommunal beställningsfunktion med ekonomisk styrning för alla målgrupper tror vi på. Att nå dit är närmre än man tror men kräver lite tankearbete...

kl. 15.00-15.45 - Med Femto kan du äntligen få valuta för din mobilsatsning

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Mikael Virefjord Företag: NEC Scandinavia NEC Scandinavia kommer berätta hur Femtotekniken från och med nu kommer att bli nästa stora genombrott inom mobiltäckning.

kl. 15.00-15.45 - Resan från IT-drift till kvalificerad IT-beställare

Plats: Breakoutrum 4    

Talare: Mikael Lagergren, CIO Västerås stad Kommun: Västerås stad Vilka utmaningar ledde fram till outsourcing av hela IT-verksamheten i Västerås ? Hur blir man en bra beställare? Mikael Lagergren berättar om hur staden planerade och genomförde upphandlingen. Erfarenheter kring hur en enkel och tydlig sourcingstrategi kan leda fram till bra resultat. http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.463957/vasteras-avropar-pa-flexibilitet-snarare-an-pris http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.462819/succ%C3%A9-for-forsta-e-auktionen-i-vasteras

kl. 15.50-16.00 - Utifrån-och-in – Framtidens melodi

Talare: Karl-Oskar Brännström Företag: flexiteBPMS Vi lever i en värld där konsumenter blir både mer medvetna och kräsnare. Kraven på företag och myndigheter ökar därför, då människor inte längre enbart vill ha en vara eller tjänst levererad – de vill ha en upplevelse, och dessutom en positiv sådan. Vi pratar om hur ett utifrån-och-in perspektiv lett företag som Apple till framgång och hur vi sett att det förändrat processer inom några av Sveriges mest uppmärksammade kommuner.

kl. 16.00-16.45 - Rubrik: Why the UN is trying to take over the internet!

Talare: Eva Frölich, ordförande i ISOC (Internet Society), www.isoc.se 1997 startade Stiftelsen för Internetinfrastruktur (idag .SE) dotterbolaget NIC-SE med Eva som ansvarig för att starta upp verksamheten. Eva blev kvar på NIC-SE i fyra år, därefter arbetade Eva för Neustar och toppdomänen .biz som ansvarig för Europamarknaden. Under perioden 1999-2002 satt Eva i styrelsen för CENTR (en Europeisk sammanslutning för toppdomäner). Mellan 2004-2007 satt Eva i styrelsen för Public Interest Registry (PIR), det bolag som hanterar toppdomnen .org. Eva innehade mellan 2006-2010 en plats som ledamot i styrelsen för Registrars.se. Registrars.se arbetar för en sund och seriös domännamnsmarknad i Sverige och tillsammans med .SE, PTS samt Näringsdepartmentet för att toppdomänen .se ska bli den bästa hanterade toppdomänen i världen. Eva sitter sedan 2010 i styrelsen för Internet Society (ISOC), vald av ISOC`s organisationsmedlemmar. Under 2010 och 2011 hade Eva rollen som kassör. Vid årsmötet 2012 axlade hon manteln som ISOCs ordförande, den första kvinnliga ordföranden.

kl. 16.45-17.00 - Öppna data

Talare: Magnus Petzäll (SKL) och Thomas Kvist (Umeå kommun) Företag: SKL Kommun: Umeå kommun Moderatorn Anna Bellman har ett samtal med Magnus Petzäll (SKL) och Thomas Kvist (Umeå kommun) angående Öppna data.

TORSDAG 15 NOVEMBER

kl. 09.05-09.15 - Nordisk Informationssäkerhetsbenchmark 2012

   

Talare: Jörgen Sandström Företag: SKL

kl. 09.15-10.00 - Tv-tittaren som blev en datoranvändare: om barn, digitala media och (behovet av) en flexibel digital kompetens

Talare: Patrik Hernwall, Docent och fil.dr. i pedagogik vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet. http://phernwall.wordpress.com/ Hur kan vi förstå barns skapande med digitala medier? Vilka utmaningar brottas skolan med? Hur göra adekvata bedömningar av multimodala gestaltningar? Detta är bara några av de frågor som pockar på uppmärksamhet när vår samtids barn och unga blivit aktiva medieproducenter. Patrik Hernwall är en forskare med intresse för barns villkor i en snabbt föränderlig medievärld. Särskilt fokus på digital kompetens, barn perspektiv, makt/genusfrågor och sociala medier. Arbetar gärna med s.k. "creative methods". Docent i pedagogik och i medieteknik. Vid Institutionen för data och systemvetenskap, Stockholms universitet & Institutionen för kommunikation, medier och IT, Södertörns högskola.

kl. 10.00-10.15 - Hantering av mobiltelefoner och iPads

Talare: Per Östlund (Pulsen), Peter Walsten (Dell Software) Företag: Dell Software och Pulsen Kommun: Sandviken Anna Bellman har ett samtal med Per Östlund (Pulsen) och Peter Walsten (Dell Software) om följande: På IT-avdelningen på kommuner växer arbetet med att konfigurera nya mobilenheter. Inställningar och installation av appar görs manuellt och tar både tid och kraft. När mobiler lämnas ut är det svårt att hålla kontroll på dem. Använder ni System Center Configuration Manager (SCCM) för hantering av era PC kan ni även hantera mobila enheter så som Android, iPhone och iPads på samma sätt i samma system. Vi kommer berätta om hur rutinerna för hantering av mobiler och iPads fungerar och hur lösningen för att göra det ser ut.

kl. 11.00-11.45 - CeSam - Gemensamma tjänster och funktioner

Plats: Breakoutrum 1 Talare: Anna Gillquist Företag: SKL Det talas allt mer om samverkan inom offentlig sektor som ett sätt att möta kravet på bättre och modernare service. Men hur kan vi egentligen samverka? Glädjande nog är en hel del initiativ redan igång. Under det här passet kommer vi att berätta mer om SKLs handlingsplan för programområdet men också mer konkret om olika samverkanssatsningar som SKL gör tillsammans med kommuner, landsting, e-delegationen, Sambruk och statliga myndigheter.

kl. 11.00-11.45 - Kommunpolitik på Facebook

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Jenny Brodén och Emma Kraft Kommun: Karlstads kommun    

Nu kan Karlstadsborna möta sina lokala politiker på Facebook-sidan "Kommunpolitik i Karlstad". Sidan som är först av sitt slag är ett forum där medborgarna på ett enkelt, öppet och tillgängligt sätt kan föra dialog med de folkvalda om Karlstads framtid. Kommunpolitik i Karlstad startade den 3 september 2012 på initiativ av den politiska majoriteten. Facebook-sidan hade fler än 100 gilla-markeringar efter ett par timmar och har fått positiv respons både från medborgare och politiker. Jenny Brodén jobbar som IT-projektledare på Karlstads kommun med EU-projektet Opening Up. Projektet handlar om att hitta nya sätt för kommuner att utveckla sin service gentemot medborgare och näringsliv genom att använda sociala medier och öppen data. Jenny är från början journalist och miljövetare. Emma Kraft arbetar som kommunikatör på Karlstads kommuns centrala kommunikationsenhet och stöttar kommunlednings-kontoret i kommunikationsfrågor. Är även huvudredaktör för Karlstads kommuns Facebook-sida.

kl. 11.00-11.45 - Verksamhetsstyrd Surfpolicy (VSS) – nästa generations webbfilter som fungerar i praktiken, även för skolan

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Stefan Thelberg (VD, Stay Secure) eller Marvin Turkia (Country Manager, Stay Secure) Företag: Stay Secure Webfilter som bygger på verkligt surfande och som inte administreras av IT-avdelningen. Stay Secures nya system bygger på att verksamheten och beteende styr. Inte den teknik som man har köpt och dess begränsningar. Många gånger implementeras det i IT-miljön utifrån behov. Det regelverk som sätts upp är baserat på tro av vad som behövs och alla får oftast samma regelverk att följa. Stay Secure ska ta tala om att bygga ut från verksamhetens olikhet och behov samt att allt grundar sig i faktiskt beteende över tid i en föränderlig värd.

kl. 11.00-11.45 Prep Your School's Network for BYOD

Plats: Breakoutrum 4 Talare: Simon Tompson, Solution Architect at Meraki Företag: Meraki New devices on your school network present security and bandwidth challenges. Learn how to manage BYOD devices in your school without additional cost or complexity. Simon Tompson, Solution Architect at Meraki, will facilitating a live demo showing how you can see devices on the network, apply policies by device type, and measure the impact of these devices through Meraki's cloud controller.

kl. 13.00-13.45 - CeSam - Samhällsbyggnad, transport & miljö

Plats: Breakoutrum 1 Talare: Jörgen Sandström Företag: SKL På områdena samhällsbyggnad, transport och miljö finns stora förväntningar på alla nivåer där man med modern teknik skapar helt nya möjligheter. På EU-nivån ser man t.ex. att energieffektiviseringsmålen nås med stöd av moderna IT-lösningar. Nationellt finns initiativ till sammanhållna, myndighetsövergripande processer för plan och    

fastighetsbildning, bygglovsärenden och geodata. Detta ska realiseras med överenskommelser, standards, nya tekniska lösningar, öppna data och bättre samverkan med leverantörerna. Lokalt och regionalt görs också åtaganden att ge privatpersoner och företag bättre och effektivare service. På området inrättas en programstyrgrupp som kommer anta en handlingsplan som innehåller konkreta mål och aktiviteter. För att synliggöra innehållet finns, till att börja med, dessa projektidéer, som programansvarig Jörgen Sandström kommer att redogöra för: • • • Sammanhållen byggprocess Taxeberäkning av miljötillsyn på webben fixamingata • sammanhållen fastighetsbildning

kl. 13.00-13.45 - e-förvaltning

Plats: Breakoutrum 2 Talare: Karin Bengtsson och Carina Landberg Företag: IT-forum I takt med att det svenska e-samhället växer fram digitaliseras allt mer av den information som utbyts mellan vårdgivare, kommuner, myndigheter och medborgare. Organisatoriska gränser utgör snart inget hinder för en sammanhållen insats, inbegripit flera huvudmän och utförare. Ett problem som kvarstår att lösa är att möjliggöra smidigt och säkert utbyte av information mellan organisationer. I dagsläget måste användare administreras i flera register, eftersom identitets- och behörighetsinformation ligger utspritt hos systemägare, istället för samlat på ett ställe. Dessutom har olika organisationer olika tekniska säkerhetslösningar, vilket gör åtkomst av information mer komplicerad då samma användare kan behöva identifiera sig på flera olika sätt, beroende på system. Tillitprojektet syftar till att överbrygga dessa problem genom att skapa förutsättningar för en så kallad federerad lösning för identiteter och behörigheter inom hälso- & sjukvård i Stockholms län. Detta innebär i korthet att inblandade organisationer kommer överens om lägstanivåer för säkerhet och sedan godtar varandras säkerhetslösningar för inloggning och åtkomst.

kl. 13.00-13.45 - Molntjänster och Opensource som en hållbar långsiktig väg

Plats: Breakoutrum 3 Talare: Lars Furubom, Projektutvecklare Hudiksvalls kommun Kommun: Hudiksvalls kommun Bakgrund: Hur ger vi alla ungar en dator och samtidigt håller oss inom budget. Molntjänster: Nyckel till att detta är möjligt. Molntjänsternas utveckling möjliggör en smart strategi och det möjliggör b la "bring your own device" eftersom kommunen inte behöver leverera något innehåll. Självsupport: Billiga klienter, Eleverna sköter själva ominstallation. Vi sparar inga arbeten i datorn. Infrastrukturen: Trådlöst "innehållsbefriat" gästnät med inloggning. Avsaknaden av tjänster i nätverket har gjort det möjlighet att skapa en lightversion. http://www.idg.se/2.1085/1.428822/halva-priset-for-skoldator-med-linux

kl. 13.00-13.45 - Från papper till platta

Plats: Breakoutrum 4 Talare: Nadia Abdellah (Ängelholms kommun) Företag: Advania Kommun: Ängelholms kommun    

I Ängelholms kommun har vi valt att ta ett samlat grepp om e-tjänstinförandet med en portallösning för samtliga tjänster. Genom att samla alla e-tjänster i en portal underlättar vi inte bara för medborgarna att hitta till tjänsterna. Vi gör det även möjligt att utföra flera olika tjänster med endast en inloggning och få en överblick över sina ärenden. Kommunens förtroendevalda politiker når alla sina nämndshandlingar via samma portal, även de som är sekretessbelagda. Förutom att förenkla och göra kommunen mer tillgänglig har vår e-tjänstportal gjort att vi sparar in över 2 miljoner A4-sidor per år bara genom att digitalisera nämndsadministrationen. En siffra som, översatt i skog, motsvarar 14 träd.

kl. 13.50-14.00 – Digidel & Techsoup

Talare: Ellen Pettersson, kommunikatör för digital delaktighet/Digidel 2013 .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) & Andreas Ericsson, verksamhetsledare Techsoup

kl. 14.00-14.45 - Kan e-samhället ge ett grönare Sverige?

Talare: Maria Wetterstrand Titel: fd språkrör för Miljöpartiet de Gröna http://www.mariawetterstrand.se/ Maria Wetterstrand syns oftast i media som en passionerad samhällsdebattör som har miljöfrågor närmast hjärtat. Privat kallar hon sig själv ”tekniknörd” vilket många kanske inte vet. Efter hennes nio år som språkrör för Miljöpartiet de Gröna vill hon nu lyfta upp frågor kring IT och miljö som en kombination, vilket hon kanske inte haft möjligheterna till innan. Exempelvis när hon skulle flyga till Helsingfors för några timmars möte om klimatfrågor så försökte hon få till en videokonferens istället för att flyga land och rike runt. Tyvärr så kunde inte Riksdagen hjälpa henne med det. Då valde hon att avstå från det mötet.* Nu när hon är en fristående debattör så lägger hon mycket energi på att få enskilda människor, företag och organisationer att förstå vikten av att kombinera miljö med IT och få det till en fungerande vardag. Det kan vara allt från att handla mat via nätet för att minska bensinutsläpp till att få en bättre företagsstruktur för företag som har många arbetande som pendlar dagligen mellan olika städer. Kort om Maria Wetterstrand: 2001 – Magisterexamen i Ekologisk zoologi från Göteborgs universitet 2001 – 2011 Riksdagsledamot för Miljöpartiet de Grön 2002-2011 – Språkrör för Miljöpartiet de Gröna 2010 – Den nya gröna vågen, bok utgiven på Forum förlag 2011 – Fristående grön debattör och skribent *http://www.sourze.se/Nytt_steg_i_min_gr%CB%86na_IT-revolution_10639164.asp

kl. 14.45-15.00 – KommITS & Sambruk

Talare: KommITS och Sambruk Anna Bellman sammanfattar höstens konferens tillsammans med konferensgeneralerna. Dessutom kommer vårens konferensdestination att avslöjas.    

       

PARTNERS