som ger fiskeflyt

Download Report

Transcript som ger fiskeflyt

Bara en liten bit kvar...

Det är inte bara havsöring du fångar med Bombarda. Ytjagande abborre och regnbåge är ytterligare två arter som gärna gapar över det som simmar efter den strömlinjeformade kastpluggen. FFA tog rygg på Bombardaspecialisten Mikael Tono och fick mersmak. T e x T & F oTo PAT r i k Tj ö r n M A r k

Namnet Mikael Tono har du säkert hört r eller har haft kontakt med Splash Interna tional. Mikael som under en stor tid av sin uppväxt har bott i Italien kan det här med Bombarda. För det är detta vackra Medel havsland denna strömlinjeformade kastplugg kommer ifrån. Ska sanningen fram var Mikael Tono en av pionjärerna som införde metoden i vårt avlånga land. Mikael, som har en hel del matnyttiga tips, tog jag med till Getterön strax, innan förbudstiden för öring på Västkusten.

Getterön är ett av många öringhak på Väst kusten. En plats som i bästa fall släpper ifrån sig öring över 3 kilo. Ibland till och med mer. Även om saltvattenslevande öring generellt är mindre till växten längs dessa breddgrader.

spinnfiske till annan nivå

Bombarda lyfter upp spinnfisket till en helt annan nivå. Långa kast i kombination med långt spö och tunn flätlina gör att du effektivt fiskar av ditt valda område. Bombarda fungerar självklart inte bara till havsöring längs Västkus ten. Vanlig brunöring, regnbåge och abborre är några andra arter som gärna siktar in sig på det som simmar efter Bombardan. Men fungerar även fint för fiske efter harr, sik, asp och gös. El ler varför inte till makrill, näbbgädda, multe och bleka i havet för att nämna några mer ”ovanliga” arter som fångas med denna aerodynamiska transportör. Fluga är smått klassiskt och väl inpräntat hos de flesta sportfiskare i dag. Men alla väljer inte att experimentera. Experimentlusta är A och O.

ditt ess i rockärmen

Den aktive spösvingaren skördar ofta framgång i fisket genom sin nyfikenhet. För visst fiskar beten som inte används lika ofta bättre. Då blir ju fisken mer intresserad! Jag menar så här: En fluga spinns dag ut och dag in, det kan vara en tobis- eller borstmaskimitation. Det tar inte så lång tid innan fisken lär sig att känna igen betet. Kan förvisso i några fall vara en fördel. Men till slut ratar fisken betet, speciellt om den har gått på tricket en gång eller fler. För som tur är sysslar en rumsren sportfiskare oftast med catch and release för att gynna beståndet i framtiden. Vid dessa fall är det läge att plocka fram sitt ess ur rockärmen för att fånga fiskens uppmärksamhet. Små jiggar, gärna i kombination med någon förförisk luktgel, triggar ofta igång fiskens lust att hugga. Små spinnare, mindre wobbler, pop perfluga, små skeddrag, tacklad betesfisk, ja till och med en helt vanlig mask från komposten är ofta tricket som löser mysteriet med varför inte fisken verkar intresserad just den där dagen då många andra går tomhänta.

8 6

FISKE FÖ R ALL A #6 . 2 011

Ett brett sortiment av Bombarda täcker alla situationer. Milo Bubo hör till kategorin marknadens bästa.

FISKE FÖ R ALL A #6 . 2 011

87

flötet som ger fiskeflyt

Intressant webbsajt:

Här hittar du Milos Bubo, en mycket bra transparent Bombarda (kanske den allra bästa):

www.milo.it/en/access_t/bubo_1.asp

Spin-N-Glo, ett superbete från USA som ofta gör tricket.

några olika beten som gör tricket

Vi börjar med jiggen bakom Bombardan. Små curly tails, det vill säga enkelsvansade eller små shadjiggar är ett bra val tillsammans med långsmala jiggar. Färg på vald jigg är som alltid helt beroende på val av vatten, fiskart och eget tycke. Fiskliknande långsmala jiggar som efterliknar tobis har gett bingo mer än en gång när havsöring stått på menyn. Det mänskliga ögat har ju en förmåga att välja först! Som jag brukar säga till mina kamrater: Vilken jigg/bete tycker du ser bäst ut? Får ett svar. Vilken tycker du ser sämst och fulast ut? ”Den”, svarar respektive fiskare. ”Knyt fast den på spöt då”, svarar jag.

• Spinnare:

Vanliga små spinnare – helt okej, men prova detta (kanske minns du vilken efterfrågan det blev på betet när jag skrev hur effektiv denna amerikanska lättviktsspinnare är på röding vid trollingfiske i bland annat Vättern): den lätta och flytande spinnaren Spin-N-Glo i kombination med hagel, vilket är en fördel då själva Spin-N-Glo-spinnaren i princip väger – ingenting. Kan reta gallfeber på abborren och även regnbågen som båda är kända för att hugga i ytan under rätt förutsätt ningar. Ungefär som en popper som sprutar vatten åt sidan med sin snabbt roterande propeller. Otroligt spännande fiskemetod!

• Tacklad betesfisk:

Död eller levande är rätt medicin för trög och svårflörtad fisk. Ofta den metod som ger gös på spöt. Löja, elritsa, mindre mörtar, eller nors är några som funkar. Tackla helst med två krokar, en i munnen plus en strax under ryggfenan om det handlar om ”live bait”, en i huvudet samt en vid sidan om det är ”dead bait”. Knyts symmetriskt så att själva betesfisken går som det är tänkt.

• Mask:

Ett underskattat bete som faktiskt ofta ger klart bäst. Finns en nackdel – även mindre öring, eller vad du nu är på jakt efter, är snabba på att roffa åt sig godbiten som serveras av den vänliga spösvingaren. Löv- el ler kompostmask luktar mycket – nackdel: sitter sämre på kroken. Daggmask är större, slemmigare men med fördelen att denna mask sitter på bättre och gallrar bort de minsta små fiskarna som visar intresse.

• Bombarda:

Är en strömlinjeformad kast plugg som är en helt suverän transportör. Kastar långt med rätt tillbehör och metoden fångar fisk – våga bara experimentera med olika sorters beten bakom. Det ger resultat förr eller senare.

tafsen är viktig

Tafsen är självklart även den viktig. En tum regel säger att desto trögare fiske, desto längre tafs bakom Bombardan. Mikael väljer alltid fluorocarbon som tafsmaterial vid Bombar dafiske, då i dimensioner mellan 0,20 mm till och med 0,35 mm. Tafsens längd varierar han från moderata 150 cm till 300 cm. Helt beroende på hur svårflörtad fisken för dagen är, eller om vattnet håller grövre fisk.

bombarda

Bombarda fiskas i dag mer eller mindre ute slutande enligt olika sjunkande hastigheter och vinklar, flytande eller favoriten – svävande i vågrät position. Genom att denna kastplugg är strömlinjeformad i kombination med tunn flätlina och längre till ändamålet avsett spö, får du kastlängder som gör att varje spösvingare känner sig som värsta castingmästaren i längd. Då linan alltid träs i Bombardans ihåliga rör frambringar detta att du känner minsta lilla stöt från fisken. Följande modeller finns hos Milo med dess egenskaper förklarade i text (samtliga har sin

8 8

FISKE FÖ R ALL A #6 . 2 011 egen kasttyngd utan att fyllas med vatten):

• Bubo Galleggiante:

Flytande modell som ligger vågrätt med halva sin del ovanför vattenlinjen. Fungerar bäst när fisken går på grunt vatten. Bra när vattnet är kallare och du spinner in Bombardan sakta. Finns mellan 10-50 gram.

• Bubo Semi Affondante ”Static”:

många. Storlekar 15-40 gram.

Svävande modell som går ungefär 1 decimeter under ytan oavsett spinnhastighet. Suverän när fisken är skygg då denna Bombarda inte plöjer i ytan alls lika tydligt gentemot sin flytande kusin. En ”snipervariant” som är en favorit för

• Bubo Semi Affondante ”Classic”:

Svävande/ intermediate modell som går djupare än Static. Simmar på djup mellan 10-25 cm under ytan. Just denna modell kan du spinna in fort utan att den stiger mot ytan. Storlekar 15-40 gram.

• Bubo Semi Affondante:

Vill du att Bombar dan ska simma 50 cm under ytan är detta rätt val. En långsamt sjunkande variant. Storlekar 15-40 gram.

• Bubo Affondante:

En sjunkande modell som befinner sig mellan 1-2 meter under ytan. Populär för bland annat abborre i kombina tion med jigg. Bra val till strömmande vatten. Storlekar 15-100 gram.

• Bubo Super Affondante:

En snabbt sjun kande variant som är bästa valet när fisket sker på djup mellan 3-10 meter eller strax däröver. Vid snabb inspinning går den högre upp mot ytan, vid långsam djupare. Fungerar även i hårdare strömmande vattendrag. Storlekar 20-70 gram.

10

bästa tips till Bombardafiske

Den uppmärksamme hittar olika tecken på Milos Bubo Bombarda. N står för dess bärighet, det vill säga flytförmåga. Står det exempelvis N = 5 menas det att just denna Bombarda sjunker 5 procent av sin vikt. Står det E.C.=10 betyder det att Bombardan sjunker i en vinkel av 10 grader.

viktigt att tänka på

Använd helst ett trippellekande, detta förhindrar att linan tvinnas. Glöm inte att sätta dit en eller helst två gummipärlor som fungerar som en stötdämpare, eller shock absorber för den som vara sådär internationell av sig, mellan lekandet och Bombardan. En annan viktig detalj som ofta missas är den flötesstopp som ska sitta ungefär en halvmeter ovanför Bom bardan. Denna stopp gör att kastpluggen inte glider/ kanar upp onödigt mycket på huvudlinan mot spöt vid spinnstopp. ..

..

. p ..

pa ...

trik@tjorn ...

...

....

m ar k .s

1

Spöts betydelse kan inte överskattas. För ett framgångsrikt fiske bör man ha ett spö anpassat för just Bombardafiske, alltså inget vanligt kustspö. Det ska vara minst 11 fot, gärna 12 fot långt. Ha en kast vikt på mellan 10-35g. Följsam topp men krut i hand taget. Utan ett anpassat spö blir kasten kortare och de försiktiga nappen svarare att läsa av. jag använder mig av en modell som är skräddarsydd för detta fiske: Milo Lite Salmonide 12 fot – 360 cm.

2

Spunnen lina är en klar fördel då detta ger längre kast. Diametern bör ligga på runt 0,12 mm. Självklart ska du ha en fluorocarbontafs på mellan 1,5 -3 meter (längre tafs för trögare fiske) och mellan 0,20 - 0,35 i diameter beroende på fiskens storlek och huggvillighet.

3

Det finns många olika sorters Bombarda på marknaden men enbart ett fåtal som är riktigt bra. en bra Bombarda ska vara i plexiglas och välbalanserad, d v s du ska kunna välja exakt vilken sjunkhastighet du vill ha och inom samma kategori ska den oavsett vikt sjunka med samma hastighet. Milo Bubo är ett bra alternativ.

Fiskliknande jiggar som Mikael rekommenderar.

4

Vänta med att gå i vattnet till dess att du fiskat av strandpartiet väl. Står öringen nära land skrämmer du den genom att vada ut.

5

Vid trögt fiske bör du variera hastigheten i in spinningen och, framför allt, göra långa spinnstopp!

6

Testa fisklika gummijiggar! Mina favoriter är kamagotchi Shaddy Fork 2,8 tum samt 3,5 tum. An vänd långskaftad krok med hulling på skaftet för att hålla kvar jiggen vid kastet. Storlek 2-6 passar bra till gummijiggar.

7

Testa att stryka på doftmedel, det kan ofta trig ga en svårflirtad öring. Det finns en hel del att välja på: Pro Cure, Trigger x, Sensas Bombix med flera.

8

Fiskar du djupare än 2 meter bör du ha ett hagel (nr 2 till nr 4) på tafsen annars går betet för högt upp i vattnet. Variera avståndet från kroken. ju djupare du fiskar, desto närmare kroken.

9

Fångar du en öring, så finns det ofta fler i samma område!

10

Ha en rejäl uppsättning med exempelvis Bubo i olika storlekar och olika sjunkhastigheter. Flyt Static, långsamt sjunkande, sjunkande ... i olika storlekar (för kustfiske rekommenderar jag allt mellan 15-35 g, för fiske i insjö mellan 8-25 g).

89