Vänklang - Konserthuset

Download Report

Transcript Vänklang - Konserthuset

Föreningen Filharmonikernas vänner

StockholmS konSerthuS

Vänklang

februari 2013

Bromma i februari 2013

Kära Filharmonikervänner

Vid vår senaste Vänträff gav Hanna Matell en fin, personlig bild av sin stämmas resa till Paris. Hur viktigt det är för sammanhållningen och även för samspelet att man kan umgås utanför arbetet och gemensamt diskutera stäm mans arbete, och roll i orkestern och även att få tillfälle att lära känna varandra. Även de som spelat länge i sin stämma saknar ofta den personliga kontakten; arbetet i repetition och konsert är så koncentrerat att det inte blir någon tid över. Skall man dessutom lära in 200 verk per säsong krävs mycket av individuell övning och instuder   ing. Vad blir det kvar av tiden för samvaro, diskussion och planering? Då blir en studieresa en arbetsmässig och personlig återhämtning. Bättre kan Vänföreningens uppdrag inte tydliggöras. Det var nämligen tack vare vårt resestipendium som Hanna och hennes kollegor i förstaviolinstämman kunde resa till stråkarnas förlovade stad. Musikernas tacksamhet var stor, vår glädje likaså över att få detta bevis på vad stipendierna betyder för våra musiker. Dessutom kan vi själviskt dra slutsatsen att en stämmas kvalitet är en del av orkesterns kvalitet och därmed en vinst för konsertbesökaren d.v.s. för oss.

Vänträffen gav, tack vare samarbete med Gehrmans Musikförlag och Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik- som under kvällen delade ut generösa stipendier, en fin bild av arbetet med att förlägga och marknadsföra svensk musik, men också av villkoren för kompositörerna och den svenska konstmusiken. Vi fick praktisk insikt i arbetet som kompositör genom Albert Schnelzers berättelse och hans internationella genombrottsverk pianotrion Predatory Dances som framfördes. Ett sammanfattande motto för kvällen: ”Mera svensk musik och oftare”.

Nu hälsar vi välkommen till nästa Vänträff. Anmälan är en förutsättning, men lika viktigt är ett besked om Du får förhinder – det är samma adress. Vi dras med alltför stort ”spill” vilket är negativt både för vår ekonomi och för våra flitiga medlemmar som arbetar med Vänträffarna. Efter den senaste kvällen fick vi flera spontana inbetalningar av medlemmar som fått förhinder. Ett positivt exempel som vi varmt rekommenderar.

 

Allt gott, god hälsa och goda musikupplevelser Börje Risinggård, ordförande

Välkommen till vänträff Måndag 11 mars kl 19.30

Grünewaldsalen

”Spela så det låter som en järnvägsstation i Sibirien!”

Det var en bild- och tankeidé som orkestern fick av sin dirigent vid en repetition för att bättre kunna gestalta den symfoni de skulle uppföra. Hur använder man sig av bilder för att gestal ta musik? Hur får dirigenten sina musiker att förstå sina tankar och känslor? Det och my cket mer får ni veta i ett spännande, kreativt och personligt möte mellan orkesterns ordförande, violasten Peter Eriksson från Kungliga Filharmonikerna och deras upp skattade chefsdirigent Sakari Oramo. Sakari oramo Peter eriksson Efter en paus med sedvanlig förtäring och samvaro får vi lyssna på filharmoni kerna Bo-Gustaf Thorell, violin, och Stefan Lindgren, piano. De kommer att spela Peterson-Bergers Sonat nr 1 för violin och piano i e-moll. Entréavgiften är 100 kronor per person och betalas vid ingången. Annorlunda kommer att sälja vin för 50 kr per glas direkt vid bardisken, köp gärna en kupong direkt vid ankomsten så går det smidigare i pausen. Ha gärna jämna pengar – och glöm inte att ta med medlemskortet!

Anmäl dig på telefon 08-20 58 12 eller till [email protected] så snart som möjligt men senast onsdagen den 6 mars! Får du senare förhinder är adresserna de samma. Varmt välkommen!

Hela stämman med Sten-Johan längst till höger

Paris

Ni som var med på vänträffen den 22 januari och hörde förstaviolinstämman förstår hyr mycket de uppskattade stipendiet som gav dem möjlighet att resa till Paris. Här har en av musikerna, Sten-Johan Sunding, dessutom skrivit en dagbok tillägnad oss i vänföreningen. – Vi fick stipendiet! Vi fick 100.000 kr till Parisresan!

– Du skojar… – Nej, vi fick stipendiet.

– Underbart!

Att resa och genomföra saker ihop svetsar samman en grupp. Få tid till samtal. Det var utgångspunk terna för vår ansökan om stipendium för Parisresa. Tack Vänföreningen för att ni gjorde det hela möjligt! Här är vår berättelse:

Träff på Arlanda tidig förmiddag. Incheckning, resa, ankomst till hotellet. Teambuilding med biljettköp, tågletande och ”hålla ihop gruppen”. Humöret i topp. Snart sitter vi med varsin kall öl vid Gare du Nord och mår prima. Alla är med utom Daniela, Jenny och Hanna. De har i flera veckor laddat för besök hos ateljé Raffin för utprovning av stråkar och de förspiller ingen tid, utan ger sig av direkt. De finaste stråkarna är byggda av franska stråkmakare och Paris är ett paradis, om man vill prova och eventuellt köpa. Senare på kvällen ska det visa sig att de alla tre hittat var sin riktiga favorit. De kommer resten av resan att vara lätt tankspridda och helt absorberade av att prova och fundera. Det är ett stort beslut att köpa en ny stråke. >>

Nästa dag inleder vi med möte. Vi har bestämt att ta tid att resonera om sådant som inte hinner redas ut under de vanliga veckorna. Då finns inget utrymme för prat och de möten vi har hemma går nästan alltid åt till administrativa frågor. Vikarier, provtjänstgöringar, provspelningar… Nu bestämmer vi oss för att hålla oss till resonemang omkring stämmans utveckling. Vad är vi bra på? Vad fungerar sämre? Hur kan vi bli bättre? Efter en och en halv timme konstaterar vi att vi talat om vikarier, provtjänstgöringar och provspelningar, så vi spikar ett nytt möte nästa dag.

Stråkgänget försvinner direkt till ytterligare provning och ackordering. Idag hänger några andra av oss med också med ett knippe stråkar som ska taglas om. Det visar sig att det blir väldigt fina – och billiga, faktiskt – taglingar här i Paris. Om Italien är violinens land är Frankrike definitivt stråkens land.

Mycket violin1-prat blir det förstås. Alla har sin syn på situationen som förstavio linist. Många har spelat andraviolin tidigare, några även viola. Längre förbere delsetid före första repetitionen behövs i violin-1, det är alla överens om, men HUR jobbar man dessa timmar. Där har vi olika idéer om vad som är effektivast. Erfarenheter utbyts. Någon säger: nervositeten, hur hanterar ni den? Någon annan: Nielsens fyra i början, efter det starka, hur lugnar ni ner er till det känsliga partiet efter bladvändningen? Minsta lilla skillnad i någons spel märks direkt. Det vet alla. En grym fingersättning i Symfonie Fantastique droppas, några hugger direkt. Vi diskuterar detaljer och blir riktigt nördiga. Alla trivs.

Promenad längs Seine under broarna i nästan tropisk värme, många parisare sitter längs flodkanten. En del festar och bjuder oss att vara med. Vi avböjer så artigt vi kan på haltande franska, passerar Notre Dame och glider ner i Metron. En minnesvärd avslutning på kvällen.

Dagen efter har vi resans kanske viktigaste stund. På morgonen efter frukost. Möte igen. Vi har nu pratat ganska mycket med varandra under några dagar och kan gå direkt in på de viktiga frågorna. Vi tycker att stämman fungerar bra, men hur kan vi bli ännu bättre? Att det blir personligt är oundvikligt. Vi är individer som ska samarbeta. Försöker vara konstruktiva. Lyckas ganska bra. Timmarna går. Vi avrundar så småningom och det känns som vi har blivit ännu mer en grupp och tagit stora steg mot högre kvalitet.

Salle Pleyel har vi spelat i, men få av oss har varit publik där. Därför är det kul att i den fina miljön på fredagskvällen höra Saint Louis Symphony Orchestra spela Brahms, Beethoven, Carter, Gershwin och Bernstein. En ”recension” är oundviklig:

Parisbladet, kultursidan Ett traditionellt framförande av Beethovens violinkonsert med den tyske violinisten Christian Tetslaff före paus. Dirigenten X X hade framförandet helt i sin hand. Det är dansmusik i snabbt tempo, vilket underströk den tunna cellostämman. Efter paus var det mera Beethoven.(… jisses, missade han program ändringen? Var han inte där efter paus? De spelade ju idel amerikanskt andra halvan...) Den elegiska 7:an fraserades med övertygelse av XX bortsett från tempot, som i mitt tycke kunde varit något rörligare. XX fick verkligen fram det bästa ur orkestern, som skötte sig med den äran.

Efter konserten tar vi ett glas vin vid hotellet och summerar en i alla delar lyckad resa. Vi känner varandra ännu lite mer. Det finns en hel lista på saker vi ska jobba konkret med framöver. Tre stråkar ska lånas hem för mer provning.

En skål tillägnad vänföreningen blir sista programpunkten. Stort tack!

Tack själv, Sten-Johan! Och hur gick det gick med stråkarna?

Hanna Matell berättar: Av alla de fina stråkateljéerna hann vi bara besöka tre. Överallt blev vi fint omhändertagna och möttes av ett otroligt kunnande kring stråkar. Vi ägnade timmar åt att lyssna och jämföra. Vår Parisvistelse kom att handla om klangfärger, spiccato-stråk och balanspunkter. Vad härligt att få tid att fördjupa sig i detaljer!

Vi lärde oss att stråkar är personligheter som passar olika bra på olika instrument. Det gäller att hitta en bra kombination fiol - stråke. Vi blev glada och inspirerade av upptäckten att bra stråkar ger klart fylligare klang i Mahlers femma och förenklar passagerna i Vallflickans dans! Daniela bestämde sig för att köpa sin favorit. Jag lånade hem en stråke till Stockholm och efter en veckas orkester spel har jag också bestämt mig för att köpa. Jenny har fått mersmak och vet nu vilken typ av stråke hon vill ha.

FÖRELÄSNINGAR I MUSIKENS TECKEN

Det finns platser kvar till fortsättningen på föreläsningsserien Musikens Mästare. 14 mars-25 april Musikens Mästare Musikserien genom Academica Travel är tillbaka och en än gång ledsagar oss musikhistorikerna Bodil Asketorp, Vassilis Bolonassos och Andreas Konvicka med musikexempel till några av sina favoritkompositörer.

14 mars – Frans Schubert och Liederkonsten Schubert tillhör dem som man kan ge epitetet ”den gudarna älskar dör ung”. Föreläsare Andreas Konvicka. 21 mars – Alessandro Stradella – med passion för livets goda Stradella var en spjuver med lidelse för musik och kvinnor. Föreläsare Vassilis Bolonassos. 11 april – Johannes Brahms – från krogpianist till högromantisk klassicist Krogpianisten från Hamburgs hamnkvarter som blev högromantikens klassicist i Wien. Föreläsare Bodil Asketorp. 18 april – Sanningen om Wolfgang Amadeus Mozart och Antonio Salieri Trots att ryktet om att Salieri förgiftat Mozart idag anses helt felaktigt, lever uppfattningen om Salieri som Mozarts baneman kvar. Föreläsare Vassilis Bolonassos. 25 april – Sergej Rachmaninov – musik i ljuset av inre liv Rachmaninov skulle i år ha fyllt 140 år. I dag är hans andra pianokonsert en av de mest älskade. Föreläsare Andreas Konvicka.

Plats: Ziita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37 Tid: 13.00–15.00. Kall dryck och kaka till självkostnadspris i paus. Insläpp från kl 12.30. Pris: för medlemmar 950 kr för hela serien. (Ord pris 1.050 kr.) Enstaka 250 kr/gång. För ytterligare information och bokning E-post: [email protected] Tfn: 08-580 390 50, www.academica-cst.se

Lite av varje...

Vänföreningens lag orkesterns lag

På Filharmonins dag var det som vanligt en musiktävling mellan ett lag från orkestern och ett lag från Vänföreningen. Orkesterns lag bestod av Riika Repo, viola, Klas Gagge, cello och Bengt Forsberg, piano och i vårt eget lag hade Jan Silverudd, Anders Öhnedahl och Christian Svedberg ställt upp. Tävlingsledare var programdirektör Mats Engström och faktagranskare Lars Karlsson var domare. Det blev en spännande match med höga poäng. Till slut blev resultatet oavgjort. Grattis till båda lagen! ------------------------------------------------------------------------------------------- En efterlysning: En holländsk violinist som erbjudits tre månaders provtjänstgöring i violin 2 stämman söker en tillfällig bostad i Stockholm vecka 11-23. Har ni en ledig lägenhet vänligen kontakta Mintje van Lier på mobil: +31 6 41054396 eller e-mail: [email protected]

------------------------------------------------------------------------------------------- Kungliga Filharmonikerna spelar i Dresden Den 30 maj spelar våra filharmoniker som ett led i en stor musikfestival i Dresden. Det är en omfattande festival, den pågår från 11 maj till 2 juni och har en imponerande lista av dirigenter, orkestrar och solister. Kungliga Filharmoni kerna har med sig dirigenten Hartmut Haenchen och solisten Tabea Zimmerman, viola, och bjuder på ett program med Schubert, Haydn och Britten. Läs mer på www.musikfestspiele.com Där framgår också hur man köper biljetter.

------------------------------------------------------------------------------------------- STORT TACK….

… till de medlemmar som betalat in entréavgiften till vänträffen efter att de ringt och lämnat återbud. Sådant uppskattar vi! ”Ett positivt exempel som vi varmt rekommenderar” som vår ordförande skriver i sitt brev. Ni som ännu inte har betalat medlemsavgiften för 2013, passa på att göra det nu. Vi bifogar ett inbetalningskort som en liten stillsam påminnelse. Har ni betalat nyligen är det ju bara att kasta inbetalningskortet.

Resor i musikens tecken På dessa resor finns det platser kvar

15-17 februari - Vinterfest i Dalarna Martin Fröst bjuder in till musikäventyr i det gnistrande vinterlandskapet Ovan siljan. Med Leif Ove Andsnes, Ann Sofie von Otter, Malena Ernman och Bengt Forsberg. Konserterna spelas i kyrkor, hembygdsgårdar och flera spännande platser kring Mora, Orsa och Älvdalen.

Pris för medlemmar 5 490 kronor. Ordinarie pris 5 990 kronor. För enkelrum tillkommer 850 kronor. I priset ingår bussresa, två nätter på hotell, två frukostar, två luncher, två middagar, konserter och musikarrangemang enligt programmet, ciceron.

Anmälan direkt till FAVORITRESOR tel 08-660 18 00, [email protected], www.favoritresor.se. Uppge ditt medlemskap vid anmälan. 20-24 mars - Musik och Myt på Island - konserter i Harpa Islands vulkaniska inre bubblar och lämnar fascinerande spår på ytan. Vi ser många av de naturens underverk som Island är känt för. Vi besöker bl a Halldór Laxness-museet, Gullfoss och de varma källorna i Geysir-området. Vi får en visning av det nya konserthuset Harpa och en stadsrundtur med buss i Reykja vik. En konsert på Harpa med sopranen Deborah Voight. Preliminärt program: Johannes Brahms - Serenade in D major, op. 11, Richard Strauss - The Dance of the Seven Veils och Final act of Salome. Pris för medlemmar 10 990 kr (ordinarie pris 11 490 kr) För enkelrum tillkom mer 1400 kr. I priset ingår direktflyg Stockholm – Keflavik t/r, transfer flygplatsen – hotellet t/r, fyra nätter på hotell, del i dubbelrum, fyra frukostar, en lunch, tre middagar, ett glas vin med tilltugg efter konserten, bussresor, visning av opera huset, en operabiljett, en konsertbiljett, entréer ochsvensktalande lokalguide i det gemensamma programmet.

Anmälan direkt till FAVORITRESOR tel 08-660 18 00, [email protected], www.favoritresor.se. Uppge ditt medlemskap vid anmälan. 6 april – OD:s vårkonsert i De Geerhallen i Norrköping Dirigent är OD:s dirigent och konstnärliga ledare Cecilia Rydinger Alin. Gästartist är jazzmusiker Magnus Lindgren. Vi besöker också Konstmuseet som har en av landets bästa samlingar av svensk konst. Avresa med buss från Cityterminalen kl 09.30. Lunch på Elite Grand hotell och visning på Konstmuseet. Konserten börjar kl 16.00 och efteråt samlas vi för ett glas vin och en smörgås. Återkomst till Cityterminalen vid 21.30-tiden.

Pris 1 490 kr (ordinarie pris 1 590 kr). I priset ingår bussresa, entré till Konst museet, visning, lunch, konsertbiljett, en smörgås och ett glas vin, ciceron. Anmälan direkt till FAVORITRESOR tel 08-660 18 00, [email protected], www.favoritresor.se. Uppge ditt medlemskap vid anmälan. 20-22 april - Opera och konsert i Köpenhamn Vi får en visning av Köpenhamns nya konserthus och en konsert med Daniel Barenboim i Danmarks Radios konserthus i Ørestad. Vi får också en visning av Operan innan Puccinis opera Il Trittico börjar. Il Trittico består av tre enaktsop eror med bl a arian ”O mio babbino caro”. En stor operaupplevelse i makalös scenografi med våra svenska operastjärnor: Gitta-Maria Sjöberg och Susanne Resmark i några av rollerna. Visning av Designmuseet och lunch i museets café. Pris för medlemmar 7 490 kr (ordinarie pris 7 990 kr) För enkelrum tillkom mer 850 kr.I priset ingår flyg Stockholm – Köpenhamn t/r inkl, två nätter på First Hotel Esplanaden, del i dubbelrum, två frukostar, två luncher, två middagar, en operabiljett, en konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, bussresor, biljetter till "Havnebussen", ciceron. Anmälan direkt till FAVORITRESOR tel 08-660 18 00, [email protected], www.favoritresor.se. Uppge ditt medlemskap vid anmälan. Trevlig resa önskar Martin Dworén 0768-987 004 [email protected]

Nya medlemmar hälsas varmt välkomna

Felix engström Gunilla malm hans Brunnberg Inger och kjell norén Jörgen hahr kerstin och lars Anell lars löfdahl lena Bremmer maj-Britt Gustafsson maria Fellke marie tack meta Ihre mona Burlin monica och claes Göran Wallenius nada Brynolf nils Ingvar olsson Per och Gabriella Fjellström Solveig olsson Sylvia Järvenson ulla och Sven Sjölinder Viveca Servatius Sinikka Bauer majken Blücher Peter Senning maria Béen kajsa hede lars häll Stefan cardner Anna maria lemby kerstin lindqvist lennart och karin Stråle

Aktivitetskalender

10–17 februari 15–17 februari 12 mars 13 mars 14 mars 20–24 mars 4 april 6 april 24 april OBS! 17–21 april 20–22 april 21 maj 30 maj Resa till Mallorca - fullbokad Resa: Vinterfest i Dalarna Vänträff kl 19.00

Genrep 10.00

Serien Musikens Mästare startar Resa: Musik och Myt på Island Genrep 10.00

Resa: OD:s konsert i Norrköping Vänträff och årsmöte kl 18.00

Resa: Opera och konsert i Budapest - fullbokad Resa: Opera och konsert i Köpenhamn Vänträff kl 19.00

Kungliga Filharmonikerna spelar i Dresden Program för vårens Lyssnarcirkel 12 feb Tonsättaren Erich Korngold 26 feb Alldeles ryskt 5 mars 19 mars Schuberts pianomusik Requiem – mässa för levande och döda 2 april 9 april 23 april 14 maj Helfransk musik Rösten – ett musikinstrument Tonsättaren Sergej Prokofjev Svensk tonkonst FörenInGen FIlhArmonIkernAS Vänner Box 7083, 103 87 Stockholm tel 08-20 58 12, e-post [email protected]

Ansvarig utgivare: Börje Risinggård. Redaktör : Ulla Ravell ISSN-nr 2000-4400