Vänklang - Konserthuset

Download Report

Transcript Vänklang - Konserthuset

Föreningen Filharmonikernas vänner

StockholmS konSerthuS Kungliga Filharmonikerna, chefdirigent Sakari Oramo. BBC Proms 2011. Foto: Sisi Burn

Vänklang

maj 2012

Bromma i april 2012

Kära Filharmonikervänner

som konsertbesökare till godo.

Tack för förtroendet att få vara Vänföreningens ordförande ytterligare ett år. Det är en tacksam uppgift, en förmån.

Jag skrev mitt första ”Vänbrev” för nu ganska länge sedan. En rad från detta första brev är lika aktuell då som nu: ”Få vänföreningar har en så god relation till ”fadershuset” som vi har”. Det är en sanning som gäller ännu och som förtjänar att upprepas. Utan den generositet som orkesterns medlemmar och Konserthusets ledning och medarbetare visar oss skulle vi inte kunna ha den verksamhet vi har, inte kunna hålla de låga priser som vi gör och ändå göra en insats genom våra omfattande stipendier till orkestermedlemmar. Det känns angeläget att säga det när vi nu lagt ett bokslut bakom oss och beslutat om 2012 års stipendier. Vi stöder i år både grupper av musiker och enskilda orkestermedlemmar. Grundtanken är att vi genom stipendierna skall bidra till fortbildning som i slutänden skall komma hela orkestern och även oss själva I år firar Vänföreningen ett jubileum. Vi fyller 25 år. Det vill vi markera. Detaljerna är inte klara men det sker genom att konserten den 22 september ges karaktären av ”jubileumskonsert”. Den följs av ett ”divertimento” för före ningens medlemmar i Grünewaldsalen. Mer information kommer, men notera gärna lördagskonserten den 22 september i Din konsertkalender.

Vid den senaste Vänträffen/årsmötet kom inte 100 av de medlemmar som anmält sig till kvällen. Detta ställer till problem både för ekonomin och för de vänner som arbetar med förberedelserna. Om du får förhinder, anmäl det till kansliet med ett telefonsamtal eller ett mejl. En lika enkel som viktig åtgärd för kansliet. Och tänk på att Vänträffarna är en förmån bara för medlemmar och för en egen vän som blir medlem i anslutning till Vänträffen.

Allt gott, god hälsa och goda musikupplevelser Börje Risinggård, ordförande

Välkommen till vänträff

Måndag 21 maj kl 19.00

Vilka var Charles Barkel, Tor Mann och Václav Talich?

Musikredaktören och musikforskaren Carl-Gunnar Åhlén tar oss med på en historisk tillbakablick med Charles Barkel, Tor Mann och Václav Talich. Dessa musiker som har haft stor betydelse för svenskt musikliv och inte minst för Stockholms Filharmoniska orkester, nuv Kungliga Filharmonikerna. Vi kommer bland annat att få ta del av unika konsert inspelningar som Carl-Gunnar Åhlén i sin forskargärning lyckats få fram. Charles Barkel, ett musikaliskt geni, en svensk Jascha Heifetz eller Fritz Krezler, en virtuos violinist och en gudabenådad kammarmusiker. 1921 blev han konsertmästare i Konsertföreningen, nuv Kungliga Filharmonikerna. 1926 blev han en dynamisk lärare i violinspelning vid Kungliga Musikhögskolan och 1928 grundade han Barkel-kvartetten. Medlem av Musikaliska Akademien 1946. Som en anekdot kan nämnas att Charles Barkel stod för fiolspelet i Gösta Ekmans film Intermezzo. Dirigenten Tor Mann. Välkänd för alla radiolyssnare på 40- och 50-talet. Dirigenten som kom att inspirera många musiker i konsten att leda en symfoniorkester. Han upptäckte Franz Berwald åt svenskarna och gjorde Wilhelm Stenhammar, Ture Rangström, Gösta Nystroem, Hilding Rosenberg, Allan Pettersson, Jean Sibelius och Carl Nielsen till moderna klassiker. Václav Talich, tjeckisk dirigent. Som konsertmästare i Berliner Philharmoniker fascinerades han av dess chefdirigent Arthur Nikisch vilket påverkade honom att själv välja dirigentyrket. Betydelsefull ledare för Tjeckiska filharmonin i Prag 1919-1941 och Konsertföreningens orkester 1926-1936. En utvecklande tid för vår orkester. Det blir som vanligt vid våra Vänträffar en mingelpaus med förfriskningar, trevlig samvaro och bok- och skivförsäljning. Efter paus får vi lyssna till några av våra Kungliga Filharmoniker i Mendelssohn-Bartholdy Sextett D-dur.

Entréavgiften är 120 kronor per person som betalas vid ingången. Ha gärna jämna pengar – och glöm inte att ta med medlemskortet!

Anmäl dig på telefon 08-20 58 12, till [email protected] eller med svarstalongen längst bak i Vänklang. Vi vill ha din anmälan så snart som möjligt men senast måndagen den 14 maj!

Varmt välkomna!

Resor i musikens tecken

Exklusivt för medlemmarna i Filharmonikernas Vänförening 2-5 augusti Katrina kammarmusikfestival på Åland!

Festivalen besöks av toppmusiker från Nederländerna: Bram van Sambeek (fagott), Izhar Elias (gitarr) och Erik Bosgraaf (blockflöjt). Temperakvartetten firar 15-årsjubileum. En ensemble ur Helsingfors barockorkester deltar, liksom The Golden Horns hornkvartett. Torsdag 2 aug Fredag 3 aug - Avresa från cityterminalen kl 7.30 till Grisslehamn och Eck erölinjen som avgår kl 10. På Eckerö guidas vi med buss under fyra timmar. Middag och övernattning på Hotell Cikada i Mariehamn. Kl 19 Hemma-hos-konsert i Mariehamn med Maarten Bon – Pärt – Nico Muhly – Piazzolla – Garth Knox m.fl.

- Tid på egen hand. De som vill kan gå till Bagarstugan Café & Vin, Mariehamn (fri entré) för en musikalisk Frukostkvart kl 10 med Bram van Sambeek och Temperakvartetten. Middag kl 16, därefter konsert i Finströms kyrka kl 19. Temperakvartetten: Tjajkovskij – Melartin – Beethoven. Lördag 4 aug – Kl 15 konsert på Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn: Tele mann – Matijs de Roo – Kalevi Aho. Middag på hotellet kl 16 och kl 19 konsert i Lemlands kyrka med Couperin, Helsingfors Barockorkesters ensemble.

Söndag 5 aug. Avresa till Eckerö för en härlig båtresa med smörgåsbord. Åter i Stockholm ca klockan 16.30.

Pris: 5 490 kronor i dubbelrum, enkelrumstillägg 250 kronor per natt.

I priset ingår buss- och båtresa. 3 nätter inkl frukost, 2 smörgåsbord under båtresan, 3 middagar. Samtliga i programmet angivna konserter. Lokalguide 4 timmar. Ålandspannkaka med kaffe på Jan Karlsgården samt reseledare under hela resan. Vi har reserverat 20 dubbelrum och 5 enkelrum till Filharmonikernas Vänner, först till kvarn! Boka senast 15 juni till Larssons Resor 08-34 82 00 eller till mail [email protected]. För mer info, avbokningsregler m m, se www.larssonsresor.se

9-17 augusti - Musikkryssning på Donau Specialerbjudande från en Vän till andra Filharmonikervänner.

Budapest-Belgrad-Pecs-Wien med femstjärniga lyxkryssaren River Cloud II Följ med på en kryssning i en vacker region där vi besöker flera vackra platser utmed Donau. Med på resan är pianisten profes sor Hans Pålsson som kommer att bjuda på flera konserter. Torsdag 9 augusti 2012 - ombordstigning i Budapest kl 15.00

Fredag 17 augusti 2012 betala med under resan. - debarkering i Wien kl 09.00

Pris från ca 1995 Euro (ca 18 300 SEK) per person i utsides dubbelhytt. Vän föreningens medlemmar får en check på 100 Euro per hytt, att handla för eller I priset ingår helpension med 6 måltider per dag inklusive olika viner till huvud målen samt alla program ombord. Kostnad för flyg eller annan tilltransport ingår inte men kan ordnas. Anmäl preliminärintresse (ej bindande) redan nu till filharmonikervännen K G Linderholm, Alviksvägen 133, 167 62 Bromma, telefon 08-80 05 00. Transportpaket med flyg, transfer och sightseeing i Budapest och Wien är förhandsreserverat för oss och till det behöver K G Linderholm en anmälan snarast. Vid anmälan om deltagande övertar resebyrån Globetrotter ansvar, garantier, prisdetaljer och resetekniska frågor.

23 oktober - resa till Uppsala Konserthus med violinisten Anne-Sophie Mutter Konsertprogrammet den 23 oktober bjuder på Vivaldis ”Årstiderna” samt en nykomponerad violinkonsert, skriven direkt för henne av André Previn. Ciceron är operasångare och musikvetare Andreas Konvicka som under resan till Uppsala berättar om kvällens konsert och dess musikaliska innehåll. Avresa med buss från Cityterminalen i Stockholm kl 18.00 Konserten börjar kl 19.30. Åter i Stockholm kl 23.00. Pris per person: 1.690 kronor (ordinarie pris 1.890 kronor). I priset ingår buss t/r, konsertbiljett rad 2-4 parkett, ett glas vin och en räksmörgås i paus, ciceron enligt ovan. För att bekräfta bokning samt ytterligare information: Kontakta Academica, www.academicatravel.se tel. 08-580 390 50, e-post [email protected]. 27 september-1 oktober – Resa till Portugal för Filharmonikernas Vänner Vår resa börjar i Porto, Portugals andra stad och portvinets hemstad med det nya konserthuset Casa da Música och avslutas i Lissabon där vi förutom konsert på Gulbenkian Foundation även får tillfälle att lyssna på Fadomusik. Torsdag 27 sept Check-in på vårt hotell i Porto.

19.30 – Gemensam middag på restaurang.

Fredag 28 sept 09.00 – Guidad visning av Porto med båttur på floden Douro. Gemensam lunch. Besök på en portvinskällare med portvinsprovning och på Serralves, ett av Portos vackraste museum för samtida konst.

18.00 – Visning av Casa Da Musica med drink och introduktion till kvällens konsert.

21.00– Haydens 22a konsert ”Fiosofen”, och R Strauss ”Also Sprach Zarathustra”.

Lördag 29 sept 09.00 – Vi reser till Lissabon där vi börjar med en trevlig lunch. Incheckning på ett centralt hotell. Sightseeing i Lissabon där vi har egen spårvagn till förfogande. 19.00 – Fadokonsert ”Fado in Chiado” och middag på Sacramento do Chiado.

Söndag 30 sept 09.00 Vi fortsätter att upptäcka Lissabon. Vår ambition denna dag är ett speciellt besök i Lissabon med anknytning till musik. Mer information följer. 21.00 – Konsert i Gulbenkian Hall. Måndag 1 okt – Återresa till Sverige. Pris för Filharmonikernas Vänner 9 860 kr. Enkelrumstillägg 4 nätter 1.200 kr.

I priset ingår: del i dubbelrum 4 nätter inkl frukost, busstransporter, guidade turer och besök enligt program, 2 luncher med ett glas vin/öl samt 3 middagar inkl 1 glass vin/öl, musikciceron Joakim Schill. Biljetter till två konserter. Flyget ingår ej. Självklart kan vi boka flyg om du inte önskar göra det på egen hand. För bokning och frågor: Joel Rapi, Travel2, Tel 08-33 30 22, e-post [email protected] Anmälan görs snarast och senast den 31 maj!

10-17 februari 2013 – Specialresa till New York Vi får höra New York Philharmonic under ledning av Alan Gilbert och Kungliga Filharmonikerna på Carnegie Hall under ledning av Sakari Ormao. Vi kommer också att få träffa Alan Gilbert i anslutning till någon av konserterna. Trevlig resa önskar Martin Dworén 0768-987 004 [email protected]

Mahler Symfoni nr 2

”Uppståndelsesymfonin”

Kungliga Filharmonikerna

Dirigent

Sakari Oramo

Anu Komsi sopran / Lilli Paasikivi alt / Eric Ericsons Kammarkör

Torsdag 10 maj kl 19.00.

Konsertkvart kl 18.15.

Lördag 12 maj kl 15.00.

Konsertkvart kl 14.15.

Biljetter 90-350 kr. Guidad visning 12/5 kl 13.00.

Årsmöte och styrelse 2012

Vänföreningen höll årsmöte i samband med vänträffen den 19 mars.

Då fastställdes bland annat att årsavgiften för medlemskap i Vänföreningen även för 2013 ska vara 200 kronor för enskild person och 300 kronor för två personer på samma adress. Ingen höjning således. Martin Dworén, Jan Lindman och Astri Andersson omvaldes för en period om två år. Efter Tina Sjögren som avböjt återval föreslog valberedning nyval av Tom Sandberg på två år. I styrelsen ingår valda 2011 på två år Monica Hammar Granberg, Bo Leander, Ulrika Wedelfors, Leif Borin och Ulla Ravell Enligt föreningens stadgar ingår även konserthuschefen Stefan Forsberg och orkesterns ordförande Peter Eriksson i styrelsen. Årets vinst 45 986 kronor och balanserad vinst 688 977 kronor (summa 734 963 kronor) disponeras så att 50 000 kronor överförs till Stipendiefonden och 684 963 kronor överföres i ny räkning. Vill du ha en kopia av årsmötesprotokollet eller årsredovisningen? Ring 08-20 58 12 eller e-posta till [email protected] så skickar jag en kopia.

Ulla Ravell, kanslisamordnare och styrelseledamot Ett varmt tack till Tina Sjögren för den tid hon var ledamot av vår styrelse!

Nya medlemmar hälsas varmt välkomna

maj-Britt mörk Anita cronstedt Dorothy kjellberg Ingeborg klose-Åkesson Inger krantz och ulf keijer leif larsson madeleine Bjurberg Sibyl Waltl

thuschef och programvärd. – det var fantastiskt!

Här presenterar sig den nya styrelsemedlemmen Tom Sandberg:

Jag är glad och hedrad över att ha blivit invald i styrelsen för Filharmonikernas Vänner.

Jag född och uppvuxen i Stockholm och hoppas att min kärlek till den klassiska musiken räcker som merit. MFU – Musik för ungdom – som började på 50-talet- blev mitt universitet. Det var till största delen instru mentalmusik och jag lyssnade till Stockholms Filharmoniker och så förstås Johannes Norrby som en karismatisk konser Jag började ta pianolektioner redan i småskolan att men att öva var jag aldrig särskilt förtjust i. Istället gjorde jag i mitten av 60-talet en annan omtumlande upptäckt: Min egen röst! Jag kom in på Stockholms Borgarskola och kom i kontakt med en stor personlighet i Stockholms dåvarande musikliv: sånger skan Dorothy Irving som var en inspirerande och entusiastisk pedagog. Som maren 1969 sökte jag – i samråd med Dorothy Irving – till solosångklassen på Musikhögskolan i Stockholm och blev antagen. Jag var verksam en hel del som solist och kom in Eric Ericsons Radiokör, vilket var helt fantastiskt. Min baryton började bågna och jag genomgick en röstkris. Men jag lyckades komma in på Statens Musikdramatiska skola 1973 (nuvarande Operahögskolan). Owe Meyer-Leegard, lyrisk baryton verksam både utomlands och i Sverige, började helt enkelt om med mig. Det ”bygge” som ska till för att en röst ska fungera professionellt fungerade helt enkelt inte längre! Men mina vokala insikter som jag förvärvat under tre decennier hos Owe Meyer- Leegard bär jag med mig som en av mitt livs stora och avgörande insikter. Mina 27 år vid Musikradion – Sveriges Radio P2 – är viktiga att framhålla i ett sånt här sammanhang. Där var jag musikproducent med vokalmusik som specialitet. Jag arbetade med en lång rad av våra kända sångare, jag gjorde radioprogram, operapresentationer, oräkneliga ”Opp Amaryllis”. Och jag älskade mitt jobb! Att få umgås med den klassiska musiken på det sätt som jag fick göra Den kärleken håller i sig! Vid 67 års ålder kan jag fortfarande gå upp i atomer om jag hör underbar musik framförd på ett optimalt sätt. Den glädje jag känner över detta blir förstås förstärkt om jag får dela med mig av den. Under hösten har jag producerat fyra timslånga sångarporträtt för P2 som sänts i början av detta år. (Jonas Kaufmann, Michael Weinius. Malena Ernman och Anna Larsson) samt varit programledare i ett minnesprogram om den nyligen bortgångne körl edaren Anders Öhrwall. Jag frilansar som musikpresentatör i olika sammanhang bl a i Vänföreningens lyssnarseminarier.

Det är – sammanfattningsvis – en bra utgångspunkt för mitt kommande arbete i Filharmonikernas Vänförenings styrelse.

Erik Lundkvist

Orgeln i Konserthuset fyller trettio år och husets organist Erik Lundkvist går i pension.

Erik, vad var det i orgelns själ som fångade dig när du var barn?

Min pappa var präst i Nätra försam ling utanför Örnsköldsvik, en fantas tisk kyrka med den mest underbara orgelakustik. Jag tror att det var den fantastiska akustiken som fångade mig. Orgeln i sig var inte speciellt märklig. Du är släkt med spelmannen Hjort Anders. Har du inte funderat på att spela fiol i stället? Det ingick i musikutbildningen på Musikhögskolan, som bi-instrument, jag hade Charles Barkel som lärare. Men jag har aldrig spelat Gärdeby låten, fast jag är väldigt stolt över den för den hör till släkten. Vilken repertoar för orgel gillar du bäst? Den gamla traditionella eller den nyskrivna? Bach är den störste som orgelkom ponist, Bach finns alltid med i ens vardag. Jag tycker mycket om ro mantikerna. Otto Olsson som var min företrädare på organisttjänsten i Gus tav Vasa. César Franck, Louis Vierne, de stora. Sen har jag ägnat mycket intresse åt nutida musik. Bengt Ham braeus och Karl-Erik Welin, Siegfrid Naumann med flera. Jag blev fascin erad av sättet att hitta nya marker.

Hur stor frihet har du att själv experimentera med knappar och spakar? Eller står allting utskrivet i noterna?

Bach skrev inte ut nånting. Jag tror att han tänkte att man ska spela enligt tidens sed. Men Bachs samtida fran ska tonsättare, till exempel Couperin, skrev ut exakt vilken klang de ville ha. Och det har följt den franska orgelmusiken ända fram till våra dagar. Man får inte göra några utflykter. Och har du en orgel som inte passar, och du inte kan hitta klangerna, spela nåt annat. Jag skrattade åt det där som stod i Lyssna, att ”åstadkomma cluster med en amerikansk basebollmössa och sköta pedalerna med händer na”. Det hade jag velat se.

Ja, det var roligt. Siegfrid Naumann hade skrivit ett stort orgelverk som hette Organum. Det var en skola för moderna speltekniker, sa han. Han kom upp på orgelläktaren i Gustav Vasa och sa ”Erik, du ska vrida ner orgelbänken i dess lägsta läge och så ska du ta på dig en sån där ameri kansk basebollmössa och göra cluster på första manualen”, och så skulle jag spela pedalerna med händerna. ”Sieg fried, här går gränsen! Jag är ingen apa, jag gör det icke!” sa jag. Men det blev en väldigt bra komposition. Hur stämmer man en orgel? Det finns två typer av pipor i Konser thusets orgel. De spanska trumpet erna och de blåskimrande labialstäm morna bakom, det är två familjer som upptar hela orgeln. Vi har ungefär 5 000 labialpipor och 1000 trumpetpipor av olika storlek och karaktär som står inne i orgeln. Trumpeterna kallas för tungstämmor för längst ner i botten ser man en liten tunga som är knuten till en liten hake och om man trycker på den då förändrar man tonhöjden. Jag har en stålstav som jag trycker ner eller lyfter upp haken med. Då får jag rätt ton. De nittiofyra piporna på ömse sidor om spelbordet tar det mig två timmar och en kvart att stämma. Och jag har tusen pipor därinne. Ett springande och pysslande att hålla det där i ordning. I den här salen stiger temperaturen varenda kväll och så går den ner under natten. Det kan hända att jag stämmer på kvällen och så kan jag komma på morgonen och det låter ostämt. När man stämmer ett piano kan man hålla ner tangenten och sam tidigt skruva på strängen, det är ju bara några decimeter emellan. Men här kan det vara åtskilliga meter. Hur går det till? Spelbordet står på golvet och pipan hänger högt däruppe. Det sitter en blindklav, en liten knapp nertill vid pipan. När jag trycker på den, då låter pipan. Så jag behöver inte gå ner till klaviaturen för att trycka på tangenten för att höra hur pipan låter. Orgelbyggarna har tänkt på allting. Vem var den första att bygga en orgel? Hur kom man på idén, funk tionen? Jag skulle vilja säga att det är pan flöjten som är bakgrunden till orgeln. Med kanske tio pipor intill varann. Och sen kom de naturligtvis på att tio var för lite. Urtypen var en vanlig pipa av något enkelt slag, sen fogade man flera pipor tillsammans, på en luftlåda där luft pressas uppåt. Och om man har tio pipor, då kan man lika gärna ha

hundra, då kan man ha tusen, så tror jag det är. Orgeln utvecklades fullt ut på trettonhundratalet, det är ett av de äldsta instrumenten. Men det fanns vattenorglar redan på kejsar Neros tid, han lär ha varit en hängiven orgel spelare. Hur är det att sitta med ryggen mot dirigenten? Det föreställer jag mig kan vara lite obehagligt. Visst. Det är därför det är så svårt att få vikarier. Man har dirigenten bakom sig, orkestern nedanför och så har man bara en liten spegel. Det blir en vana men att komma med ett stort brakande ackord på fel ställe, det vill man inte gärna. Jag måste kunna musiken utantill, inte bara det jag själv spelar, utan även det orkestern spelar så jag vet var jag ska hamna. Om man jämför orglarna i Gustav Vasa kyrka och Konserthuset, vad är det för skillnad i akustiken och hur påverkar det spelandet? Gustav Vasa har en akustik med fem-sex sekunders efterklang. I Konserthuset har vi knappt två. Om jag spelar i Gustav Vasa kan det blir lite grötigt, om man släpper ett ackord så mullrar det vidare. Men släpper man ett ackord i Konserthuset så är det knappt två sekunder så tonar det bort. Men jag måste berätta om när blev inbjuden att spela i Notre Dame, det är mitt livs höjdpunkt. När vi hade övat och förberett alltihop då säger assistenten ”nu spelar vi in hela programmet”, och sen säger han ”nu ska jag spela upp det här”. Och då står jag bredvid spelbordet och hör och ser hela programmet, jag ser hur allt rörs, tangenterna slamrar och far och pedalerna åker upp och ner. … och då tänkte jag, jag behövs inte här i morgon! Jag tyckte inte att det här var trevligt, här tyckte jag att man gått över en gräns. Jag minns så väl att jag tänkte Bye, bye, au revoir, nu åker jag hem. Men det blev bra. Du går i pension nu. Hur ser din framtid ut efter pensioneringen?

Orgeln behöver inom en snar framtid tas ner och rengöras. Efter trettio år har det blivit väldigt mycket damm. Jag är den enda som känner orgeln, det gör man ju efter trettio år, jag kan varenda liten pipa. Jag kan tänka mig att jag blir tillfrågad i det här arbetet på något vis. Som konsult.

Det var så kul då när orgeln byg gdes, då sålde vi pipor för tusen kronor. Jag tror vi fick in närmare en miljon kronor på det. Orgeln blev en angelägenhet för många människor. Och man kan fortfarande köpa in sig. Sen när den är rengjord och klar, vad gör du då? Några andra in tressen?

Ja, jag har många spelningar ändå. Och jag älskar min trädgård. Och så är jag ordförande i Musikaliska Kon stföreningen, ett av Sveriges äldsta musikförlag.

Intervjuare: Ulla Ravell och vännerna Joakim Ravell och Ronny Hasselgren

Ge bort musik

Studentexamen, bröllop eller skolavslutning?

Presentkort

Köp direkt på konserthuset.se och du får presentkortet hemskickat.

Upp till 26

Fem utvalda konser ter för den som är upp till 26 år. Ge bort ett musikintresse i examenspresent.

www.konserthuset.se

Vill du gå ofta på konsert? med en konsertserie kommer du iväg.

Läs mer på konserthuset.se/musiksmart

”Monteverdi with a difference”

Lilla Akademien bjuder in till några oförglömliga kvällar Festival O/MODERNT på Confidencen 1-17 juni Var med och skapa framtidens publik vid O/MODERNT, en spännande ny musikfestival på Ulriksdals slottsteater Confidencen. Stjärnspäckat program med internationella artister som tolkar Monteverdi genom jazz, tango, balett och mycket mera! Kom och låt Er överraskas! Som gäster möter vi bland andra Anne Sofie von Otter, Steven Isserlis, Bengt Forsberg, Elin Rombo, Mats Bergström, Staffan Scheja, Björn Granath och La Venexiana.

Filharmonikernas Vänner får 10 % rabatt på biljettpriset som varierar mel lan 120 kronor och 360 kronor. Boka biljetter på www.confidencen.se eller på telefon 08-85 60 10. Ange rabattkod ”Monteverdi”.

Lite av varje...

I samband med en konsert under våren kommer vi att utse Årets Filharmoniker och mottagaren av Stefan Jakobsons pris. Var med och upplev det! När detta trycks är datum inte fastställt, så håll utkik i annonserna efter rätta tillfället. …………………………………….……………………………………………….

Hej Vännerna i kansliet! På årsmötet uppmanades vi att berätta om vi varit extra nöjda med någon aktiv itet som ni ordnat eller hänvisat till. Jag kan berätta om Modern Fantazias kon sert på Södra Teatern lördag den 17 mars. Ni skickade ut ett erbjudande ”gå två, betala för en” och evenemanget verkade vara något extra. Så vi kom iväg, fast vi aldrig hört namnet på kammarorkestern! Det blev en magisk kväll, stämningsfull, spännande, vi har aldrig hört något liknande. Vi var helt hänförda och publiken jublade i slutet, orkestern fick buga många gånger. Vi ska i fortsättning försöka ta reda på när orkestern spelar nästa gång. Kan ni på något sätt förmedla dessa rader till orkestern?

Många entusiastiska hälsningar, Ritva Woode

P S orkestern består av flera av våra Kungliga Filharmoniker …………………………………….……………………………………………….

Det har kommit en fråga från en medlem: ”Varför heter det Kungliga Filharmonikerna? Hur kommer det kungliga in i bilden? Någon slags utmärkelse? När blev det så?

Hette det Konsertföreningen tidigare?”

Hej medlem! Orkesterns ursprungliga namn var Konsertföreningens orkester fram till 1957. Då bytte den namn till Stockholms Filharmoniska Orkester. I samband med Japan-turnén 1990 fick orkestern tillstånd av Kungen att tillfälligt kalla sig för Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm (The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra) och 1992 permanentades namnet (som vi förenklat skriver Kungliga Filharmonikerna). Hoppas att jag har rätat ut några frågetecken!

Vänliga hälsningar, Lars Karlsson, Konserthusets faktagranskare

…………………………………….………………………………………………. Några noteringar från Konserthusets presskonferens 10 april: Kungliga Filharmonikerna spelar på Fryshuset!

Det blir en konsert på Fryshuset den 30 augusti kl 19.00 (och den är gratis) där Kungliga Filharmonikerna spelar Ravels Bolero, Mambo ur Bernsteins West Side Story och Saint-Saëns Svanen. Vid samma konsert framträder en hiphop-grupp från Fryshuset, RMK Kompaniett och tanken är att de också ska göra något tillsammans. Strindbergsafton 16 augusti, med bland annat musik av Henrik Strindberg. Värd är Stefan Bohman, chef för Strindbergsmuseet. Vid Soppkonserten 28 september får vi höra ett verk av Sven-David Sandström, beställt av Filharmonikernas kontrabasstämma med hjälp av ett stipendium från Vänföreningen. Seven Pieces for Nine Doublebasses.

I oktober kan vi höra Beethovens samtliga stråkkvartetter och Witold Lutuslawski 100 år uppmärksammas i januari.

Kungliga Filharmonikerna reser västerut och spelar på Kennedy Center Festival och i Carnegie Hall i februari. Herbert Blomstedt gästdirigerar Kungliga Filharmonikerna i april och Gustavo Dudamel kommer tillbaka i juni. …………………………………….……………………………………………….

”Ibland när jag sitter och övar och det inte är någon annan i rummet måste jag kväva en impuls att ringa på hisspojken och erbjuda honom pengar för att komma och lyssna på mig.” Arthur

…………………………………….……………………………………………….

TREVLIG SOMMAR!

Det här är sista numret av Vänklang före sommaren och sista vänträffen går snart av stapeln, mötet med Carl-Gunnar Åhlén den 21 maj, kan man tänka sig en bättre avslutning?

Några ord från Tomas Tranströmer: Musiken är ett glashus på sluttningen där stenarna flyger, stenarna rullar. Och stenarna rullar tvärs igenom men varje ruta förblir hel.

Vi kommer igen med nya krafter efter sommaren och har mycket intressant på gång till hösten. Vänföreningens 25-årsjubileum firas den 22 september, missa inte det! Håkan Hagegård kommer den 30 oktober. Men dessförinnan ses vi när Kungliga Filharmonikerna spelar i det gröna på Gärdet 12 augusti. Då ses vi väl, allihop?

Varma hälsningar Ulla Ravell på kansliet (på bilden hälsar jag på min dotter i Wellington, Nya Zeeland)

Aktivitetskalender

Under våren 21 maj 7-10 juni 11-17 juni 2-5 augusti 12 augusti 917 augusti Presentation av Årets Filharmoniker och mottagare av Stefan Jakobsons pris Vänträff med Carl-Gunnar Åhlén Resa till Reykjavik Monteverdi på Confidencen, Lilla Akademien Kammarmusik på Åland Gärdet-konserten Musikkryssning på Donau med Hans Pålsson 30 augusti 22 september 27/9-1/10 23 oktober Kungliga Filharmonikerna på Fryshuset 25-års-jubileum Resa till Portugal Resa till Uppsala, Anne-Sophie Mutter 30 oktober 12 november Vänträff med Håkan Hagegård Vänträff 22 januari 2013 Vänträff 10-17 februari Resa till New York, Alan Gilbert och Carnegie Hall FörenIngen FIlhArmonIkernAS vänner Box 7083, 103 87 Stockholm tel 08-20 58 12, e-post [email protected]

Ansvarig utgivare: Börje Risinggård. Redaktör : Ulla Ravell ISSN-nr 2000-4400 Jag/vi till Årsmötet och Vänträffen i Grünewaldsalen den 21 maj kl 19.00 för att träffa Carl-Gunnar Åhlén.

Pris kr 120:-/person.

Svar senast den 14 maj.

Namn:.................................................................................................

Antal personer:.................................................................................

Tel. dagtid:.........................................................................................

Skickas till: FILHARMONIKERNAS VÄNFÖRENING KONSERTHUSET / BOX 7083 / 103 87 STOCKHOLM