Eva-Marie växte upp med höns –nu har hon egna och avlar fram

Download Report

Transcript Eva-Marie växte upp med höns –nu har hon egna och avlar fram

TIPS FÖR ATT SKAFFA FJÄDERFÄN

t,PMMBWBETPNH´MMFSE´SEV bor, om du måste ha tillstånd för att ha en tupp.

t,POUBLUBTFSJÄTBVQQGÄEBSF Sveriges Rasfjäderfäföreningen kan hjälpa dig.

tšLPDIUJUUBQ¶EFUJMMU´OLUB djuren, se hur de bor och om de verkar friska och vettiga.

t)ÄOTWJMMCPJOOFQ¶WJOUFSOJ tempererat, dragfritt utrymme med några plusgrader, på som maren räcker det med vindskydd.

t1¶TPNNBSFOWJMMEFCFUB gräs, är du hemma kan de spat sera fritt, annars behövs nättak så inte rovfåglarna tar dem.

t˜HHFOCMJSEZSBSF´OJBGG´SFO t.FECSBIZHJFOIPTC¶EFEKVS och boende så klarar man sig bra från parasiter och sjukdo mar. Eva-Marie badar sina höns två gånger om år i såpvatten och skurar ur hönshuset varje sommar. t)ÄOTFOCFIÄWFSTQBOON¶MPDI snäckskal plus mineraler att äta, vatten att dricka och spån att ligga i. Reden för att värpa ägg. >>

Jag kläcker fram kycklingar i maskin eller säljer äggen vidare. Intresset för fjäderfäavel är större än vad det finns fåglar så äggen går åt.

Höns

mamman

Eva-Marie växte upp med höns –nu har hon egna och avlar fram specifika raser

De små hönorna av rasen Wyan Dotte bär upp en skrud av praktfulla fjädrar som nästan ser konstgjorda ut. Detaljerna är knivskarpa och grafiska.

Men hönan kunde inte bry sig mindre. Hon kacklar otåligt och flaxar med vingarna, hon vill ned i spånbädden och fortsätta med ”vad hon nu höll på med”. – JAG HAR

alltid gillat höns och fjä derfän. Jag växte upp med sådana där fula vita hönor och elaka tuppar och färska frukostägg. Och sen har det bara fortsatt, säger Eva-Marie Thor sell från Järvsö. Men hon har inte sina höns enbart för äggen eller köttet, utanför att avla på specifika raser och förstärka dem. I dagsläget har hon runt 25 individer av olika raser och sex ankor. De har precis fått flytta in i ladugården och spatserar runt i rent spån eller ligger i sina reden och myser. – Jag kläcker fram kycklingar i ma skin eller säljer äggen vidare. Intresset för fjäderfäavel är större än vad det finns fåglar så äggen går åt. För mig är aveln en hobby precis som älgjakt är för någon annan. Eva-Marie sitter med i Hälsinglands Rasfjäderfäförening där hon hittar mycket gemenskap med likasinnade. Tillsammans anordnar de föreläsning ar, utställningar, bytar-dagar och myck et annat. De anordnar även kurser för nybörjare i hönsskötsel och avel. – Det är inte speciellt svårt att ha höns. Jag tittar till dem varje dag och städar en gång i veckan nu när de bor inne över vintern. Mat och vatten fylls på vid behov. Det viktiga är att ta reda på vad man själv har för intresse och vad man vill med sina höns. Jag vill avla fram speciella raser men har nyss även köpt höns som jag födde upp enbart för slakt. Andra vill kanske ha höns för äggens skull och då ska man välja höns som är bra på detta.

HÖNSEN BOR UTE

i stora nätburar på sommaren där de kan beta gräs. På vintern flyttar de in i ett tempererat ”hus” och bor på spånbäddar. Men man måste tänka på var man bor nå gonstans. Ute på landet får man ha höns och tupp nästan hur som helst, men bor man på ett planlagt område så krävs det tillstånd för att ha tupp då de kan låta rätt livligt. – Jag är ingen sådan som kelar och gosar med mina höns, men det går att få dem riktigt tama om man vill. Jag har bara dvärgraser, dels för att det är praktiskt då de inte tar så stort ut rymme men även för att dvärgraserna ofta är lugna och coola. Det tycker Eva-Marie också är vik tigt att tänka på innan man skaffar höns. Att man skaffar en ras som man kan hantera och vara noga med vem man köper av så man vet att man får friska sunda individer.

Text:

Angelica Nilsson

Foto:

Andreas Fransson

30

Nr 13›2009

LJUSDALS TIDNING