Strategiskt hälsoarbete – Tjäna miljoner på - Agera

Download Report

Transcript Strategiskt hälsoarbete – Tjäna miljoner på - Agera

4,5 miljoner - hälften av befolkningen yrkesarbetar. Av dessa befinner sig ca 50 % i riskgrupp enligt ledande hälsoekonomer, dvs de har ”en livsstil som leder till sjukdom” och belastar på så sätt företagsekonomin. Den företags ekonomiska kostnaden för den yrkesarbetande befolkningens ohälsa uppgår lågt räknat till 120 miljarder (parametrar: ökat sjuktal och produktivitets bortfall). Hälften av denna miljardförlust är, enligt hälsoekonomerna, tämligen enkla att åtgärda 4-5 års sikt. Men då krävs ett annat arbetssätt med ett mål inriktat hälsofrämjande på arbetsplatserna än såsom det ser ut över lag idag. Behoven av hälsoinsatser på samhällsnivå är mycket stora. Enligt Folkhälsoinstitutet så ser ohälsostatistiken idag ut så här i den vuxna delen av befolkningen:

• 9,6 % är dagligrökare • 5 % har högriskkonsumtion av alkohol • 60 % har låg eller mycket låg konditionsnivå • 49 % har övervikt eller fetma (enl. BMI) • 15 % har stor psykosocial ohälsa (allvarliga stressrelaterade symptom).

Den här utbildningsdagen lyfter fram argument och goda exempel på vikten av ett lång siktigt strategiskt hälsoarbete med företagens viktigaste resurs – medarbetarna. Dagen avslutas med en inspirationsföreläsning med Klas Hallberg som vi även säljer separata biljetter till. Passa på att bjuda medarbetarna på en härligt, rolig och tänkvärd föreläsning.

Målgrupp: Alla med intresse av att ha en organisation, företag, arbetsplats med friska medarbetare t.ex VD, personalchef, medarbetare med HR och ekonomi funktioner. Begränsat antal platser på dagsprogrammet, fler platser finns till föreläsningen med Klas Hallberg.

BOKA REDAN NU!

Den 13 mars 2014 Kl 09.00 – 17.00

Folkan, Quality Hotel, Esplanaden 29, Sundsvall

Pris: Heldag inkl. föreläsning med Klas Hallberg, kaffe och lunch, 750 kr.

Endast föreläsningen med Klas Hallberg, 350 kr. Alla priser exkl. moms. Anmäl dig senast den 13 februari till: [email protected]

INBJUDAN TILL UTBILDNINGSDAG

Strategiskt hälsoarbete -

Tjäna miljoner på friska medarbetare

13 mars 2014 Kl 09.00 – 17.00

Folkan, Quality Hotel, Sundsvall

BOKA REDAN NU!

PROGRAM

09.00

Kaffe

09.30

Den goda arbetsplatsen

Malin Bolin, Fil. Dr i Sociologi MIUN Malin beskriver aktuell forskning om den ”goda arbetsplatsen”. Isole rade hälso främjande insatser tenderar att misslyckas för att de enbart fokuserar på att ändra livsstilsfaktorer hos anställda och ignorerar andra orsaker på arbetsplatsen. Det räcker inte att ställa ut fruktkorgar och subventionera friskvård. Det är en slagsida på livsstilsfaktorer generellt idag och det räcker inte med det utan att man bör arbeta strategiskt och långsiktigt med fokus på hela organisationen. 10.30

Tjäna miljoner varje år på att ha friska medarbetare!

Tord Näsberg personalchef Sundsvall Elnät/ServaNet. Gemensamma arbetsplatsen Sundsvall Elnät/ServaNet tar hälsoarbetet till en ny dimension, och blir en av de första arbetsplatserna i landet med att omsätta resultatet av ett långsiktigt hälsoarbeta i siffror. Bara under 2012 har bolaget tjänat 2,4 miljoner kronor på att ha friska medarbetare jämfört med motsatsen. Tord delar med sig av hur företagets långsiktiga hälsoarbete ser ut.

11.30

Värdet av friska medarbetare?

Patricio Riquelme, strateg inom lönsam hälsa från Health Profile Institute (HPI). Patricio berättar hur personalen är vår viktigaste resurs och hur de ras hälsa har betydelse för lönsamheten samt vad en hälsosam livsstil är värd. Vi får ta del av HPI:s metoder hur hälsoscreening av personal genomförs samt vilka ohälsofaktorer som påverkar medarbetare och företaget negativt.

Den 13 mars 2014 Kl 09.00 – 17.00

Folkan, Quality Hotel, Esplanaden 29, Sundsvall

BOKA REDAN NU!

13.15

YH Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning

Utbildningsledare Kristina Blombäck Kristina beskriver Yh-utbildningen Friskvårdskonsult vars syfte är att leverera en multikompetent entreprenör till arbetsmarknaden som kan inventera hälsoläget, rekommendera/genomföra hälsoinsatser och verka för att bygga in hälsa i organisationen utifrån ett hälsoekonomiskt per spektiv. Friskvårdskonsult ska påskynda utvecklingen mot ”hälsosamma arbetsplatser” och på så sätt bidra till en förbättrad folkhälsa. 13.30

”Utökat Hälsobokslut”

Lars Löfgren, marknadsekonom I hälsobokslutet är det sjukfrånvaron som har fått övertag i stället för mätning av hälsan och dess utveckling för såväl individen som orga nisationen. Lars beskriver på vilka sätt företaget skulle kunna utveckla innehållet i hälsobokslutet. Fokus på mänskliga resurser, synliggörande av hälsofaktorer, underlag för beslutsfattande, hur påverkas organisationen av personalens hälsa/ohälsa etc. 13.45

Paneldiskussion med dagens föreläsare

14.35

Kaffe med nätverkande

15.15

Gör det omöjliga möjligt

Klas Hallberg, föreläsare och författare, http://www.klashallberg.se

Vi människor ”får för oss” en massa föreställningar och skapar oss uppfatt ningar om både stort och smått och ont och gott. Ett av alla områden där vi ofta har tydliga föreställningar och uppfattningar är kring vad som är möjligt för oss att uppnå. Ett intressant fenomen med föreställningar av olika slag är att vi tenderar att hellre försvara vår föreställning, även om vi inte trivs med den, än att upptäcka en ny sanning som vi kanske mår bättre av. Den här föreläsningen tar fasta på föreställningar om vad som är möjligt och omöjligt. Både för individer och organisationer. Utan att agera som en slags amerikansk hallelujakonsult pratar jag om hur vi som individer kan påverka vår egen situation. Och givetvis även hur det kan påverka organisationen.

17.00

Avslut