Sommarbladet 12 - Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar

Download Report

Transcript Sommarbladet 12 - Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar

Recept på hallon

Mascarponegratinerade hallon – en festlig dessert

4 pers:

ca 300-400 g hallon 2 dl mandelbiskvier 1 ägg 100 g mascarponeost ½ dl florsocker I stället för mandelbiskvier kan man röra ner hackad mandel i osten.

1. Sätt ugnen på 250°. Fördela hallon och mandelbiskvier i en ugnssäker form.

2. Dela ägget och vispa äggvitan till ett riktigt fast skum. Blanda mascarponen med äggula och flor socker. Vänd i äggvitan. Bred ostsmeten över bär och biskvier. 3. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min tills smeten fått fin färg. Servera genast.

Hallonvinäger – gott till grönsallader

2,5 dl hallon 2 msk råsocker strö 3 dl vitvinsvinäger

Lägg de ansade bären i en väl rengjord glas burk. Häll på socker och vinäger. Låt stå i rumsvärme tills vinägern är rosa eller ca 1 månad i kyl. Sila bort bären och häll upp på flaska. Förvara i kyl.

Agneta Löthgren

Odla blomkål

Varje år försöker jag prova på att odla något nytt och under 2011 prövade jag blomkål. I mitten av april satte jag frö i ett minidrivhus hemma i lägenheten och ganska snabbt tittade de första plantorna fram. Fröerna ska sås glest, och fröerna vill ha jämn och god värme under groningstiden. Efter uppkomst ska plantorna stå ljust, svalare och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Blom kålsplantor klarar en eller två lättare frost nätter men för att vara på den säkra sidan valde jag att låta min de späda små plantorna tillbringa sin första tid under fiberduk. Vid utplanteringen ska man vara noga med att plan torna planeras något djupare och packa till jorden ordent ligt – allt för att hindra att kålflugor lägger sina ägg i jorden runt om plantan. Jag vattnade regelbundet plantorna hela juni och juli, gav dem regelbundet mullrik kompost eller ny planteringsjord eftersom jag visste att huvudbildningen kan utebli vid torka och näringsbrist. Min omsorg av plantorna gav resultat och i augusti kunde jag skörda de första huvudena – och gissa om de smakade gott! Jag kan verkligen rekommendera alla att testa att odla denna delikates!

Marie Fors

Städningen av huset och häckrensningen

Tyvärr så gör inte alla medlemmar städningen av för rådshuset eller häckrensningen som de ska, och en del nya medlemmar har inte förstått riktigt vad de ska göra.

Information om detta fick alla medlemmar i ett utskick tidigare under våren. Om ni inte ha de pappren kvar, finns listorna

på insidan av dörren till soprummet

. Här kommer en påminnelse om vad som gäller.

Reglerna för städningen av förrådshuset

Varje medlem ansvarar för en städvecka var. Om du inte kan städa på den veckan som du är tilldelad, måste du själv byta med någon annan på listan. I städningen ingår det att se till huset ett par gången under den veckan. • Golvet i pentryt/förrådet skall sopas • Golvet på toaletten och soputrymmet torkas • Torka rent handfatet • Torka rent toalettsitsen • Sopa rent runt huset och ta bort ogräs mellan stenplat torna • Torka gärna rent borden vid behov • Kontrollera att det finns papper och tvål • Meddela någon av stugfogdarna om det är något som behöver åtgärdas eller skriv upp på listan i förrådshuset

Skriv under på listan när du har stådat färdigt.

Reglerna för häckrensning

Varje medlem ansvarar, tillsammans med ytterligare en medlem, för två veckor i rad för rensningen av häckarna runt sitt eget område A, B eller C. Om du inte kan rensa på de tilldelade veckorna, måste du själv byta med någon an nan på listan. Informera även din ”medrensare” om detta.

• Rensa bort ogräs, var särskilt noga med flerårigt ogräs som kvickrot och kirskål • Ta bort alla plantor som inta är av samma sort som häckplantorna • Ta bort skräp i häcken Glöm inte att skriva på listan på insidan av dörren till soprummet när du har gjort din period.

S

ommar-

Koloniföreningen Åkeshovs Slottsträdgårdar

Ordförande har ordet

Hej alla medlemmar!

Vart tog den rara försommaren vägen? Både vi och väx terna saknar den. Något som inte bryr sig är ogräset. Det växer och frodas ändå. Fortsätter det så här blir vattenräk ningen låg från Stockholm Vatten!

Syngången

Vid syngången ser vi fantastsikt skötta lotter som ger in spiration och skänker oss styrelseledamöter glädje när vi går runt i området. Tyvärr finns det även ett antal som

inte bryr sig om våra ordningsföreskrifter

andra får ta hand om. . Lotterna ser mer ut som sommarängar än odlingslotter. Det brukar ju inte bara räcka med att medlemmen missköter sin egen lott, utan att det gå även ut över grusgångar och rågångar, som På årsmötet beslutades att vi i styrelsen skulle påminna medlemmen om det ansvar vi har mot Stockholm Stad. Det har vi gjort med skiftade resultat och respons.

Grusningen av gångarna

Grusningen är klar, gladast är nog medlemmarna på A området som har fått grus efter huvudgången. Den gången är egentligen stadsförvaltningens ansvar. Dom som grusade hade stor otur med vädret, hällregn i två dagar. Det blev några ställen som det syns att maskiner gått fram och tillfälligtvis förstört lite av marken. Några sedumkanter blev ansatta, men även det växer ut med lite omtanke och arbete.

Kontakt med stadsdelsförvaltningen

Vi har försökt nå ansvariga inom Bromma Stadsdelsförvalt ning på telefon och mail utan att få återkoppling. Men vi ger oss inte. Även ägarna till trädgårdsbutiken är missnöjda över stadsdelförvaltningen. Häckarna och parkeringen är eftersatta. Vi är också chockade över hur de har klippt äppelträden. Det är så amatörmässigt gjort att det förstör fruktträden.

Några kom ihåg!

• Gräsklipparen är inställbar för olika längder på gräset. Gör rent gräsklipparen efter dig.

• A-området ska måla lådorna i år, ni som glömde på C-området förra året gör det snarast.

• Kompostera mera själva så blir sophämtningen bil ligare och de nyttiga maskarna kommer i arbete och jorden blir nöjd. • Titta på potatisblasten så att den inte börjar bli brun. Klipp då ner blasten och släng i soporna. Fråga oss om ni tycker att något ser konstigt ut. Nu har väl alla lämnat in potatislappen?

• Plantering av träd måste ni fråga styrelsen om lov. Ni som har träd redan på era lotter måste hålla efter dem.

Vi vädjar till er att följa ordningsföreskrifterna så blir det så mycket roligare för alla.

Belöningen vi får av vårt idoga arbete kan vara färsk potatis, dill, morötter och vackra blommor inte att för glömma hallonen som är så goda. Passa på att njuta och glädjas åt att vi kan få bruka en liten bit jord som ger så mycket tillbaka.

Vi får hoppas att resten av sommaren skänker oss sol och värme i lagom doser. Det är vi värda efter denna vår och försommar.

Skön sommar till er alla önskar styrelsen.

Gunilla Sterner

Ny medlemm

Vi hälsar

Berith Wejderot

välkommen till lott

A 117

Lycka till med odlingen!

HEJ KOLONIST!

Det är ett litet paradis

Namn:

Ann Catrin Fritz

Lott nr:

B 206

Ålder:

47

Antal år som medlem:

Detta är tredje året

Vad är du mest intresserad av att odla?

Jag har mycket örter, det som jag kan har nytta av. Jag bor här i närheten och kan springa hit och ta de kryddor jag behöver i matlagningen. Det är roligt att bara vara här när man inte ha egen trädgård. Det är en frizon, ett litet paradis!

Hur har odlingssäsongen varit så här långt?

Potatisen har jag fått ner, squashen har jag planterat. Rädisor har jag också på gång. Jag har redan mycket ra barber och jag kan dela ut till mina kamrater. Jag längtar redan till bärsäsongen. Sedumkanten är ett evigt jobb.

Har du provat något nytt i år?

Ja, mangold och även sockerärter. Täckduk ska jag testar för första gången.

Varifrån får du dina kunskaper?

Jag läser trädgårdstidningar och så frågar jag mina grannar här. Sedan måste man prova själv.

Vad är ditt bästa odlingsminne?

När jordgubbarna kommer. Det är en höjdpunkt. Förra året tog inte fåglarna några bär så jag fick mycket jordgubbar.

Och ditt sämsta odlingsminne?

Förra året när squashen jag hade planterat var bara borta.

Libbsticka

som sa att man använder dem i Iran. Citronmellis när man är deppig, lavendel är stressdämpande liksom kamomill ... Det finns så mycket man kan ta istället för mediciner!

Vad vill du ha svar på?

Varför kommer inte mina morötter upp? (Vi går bort till hennes morotsodling och jag visar henne hur morötter ser ut när de först kommer upp). Oj då! Jag har rensat bort dem av misstag, jag trodde det var ogräs. Man lär sig så länge man leva!

Det var kanske sniglar som käkade upp dem...

Har du något bra tips till oss andra?

Att man kan använda blad till mycket, till exempel libbsticka är bra om man har järnbrist. Myntablad torka jag, det är bra för magen. Vinbärsblad gör jag te av. Man kan ta bären från häcken här bredvid, de är bra för blodtryckssänkande. Det var Iranierna här på A-området

Ditt mest använda redskap?

Spaden, i ur och skur. Även sekatören använda jag mycket.

Din favorit blomma?

Irisen här är jättevackert!

Din favorit grönsak?

Det måste vara potatisen. Man blir lite stolt när man ta upp den egna potatisen som man har odlat själv. Man kommer liksom tillbaka till ursprunget.

I huvudet på en nybörjare

Namn:

Werona Seitaneva

Lott nr:

C 330

Antal år som medlem:

Det är första året.

Hur fick du reda på vår förening?

Jag letade efter en lott någonstans i området, man hade inte fått någon respons. Då träffade jag Charlotte (Rönn lund som har lott på C-området) som jag kände och hon sa att det fanns lediga lotter här.

Vad är du mest intresserad av att odla?

Örter och blommor, till att börja med i alla fall.

Hur har odlingssäsongen varit så här långt?

Det var en bra start med sol men sedan blev det kallt. Men våra plantor klarade sig trots att vi inte hade täckte över dem. Allt vi har planterat har kommit bra.

Varifrån får du dina kunskaper?

Jag frågar mina lottgrannar. Min syster som jag delar lotten med är florist. Jag har haft hus förut, så jag har lite kunska per i bakfickan.

Vad är dina bästa och sämsta odlingsminnen?

Inget som jag kan komma på nu, det är lite för tidigt att säga.

Har du något bra tips till oss andra?

Man ska vara envis. Man måste hålla på hela tiden!

Vad vill du ha svar på?

Man är osäker på småplantor, vad som är ogräs och vad som är en växt man vill ha kvar. Det är nog bara erfarenhet som kan ge svar.

Ditt mest använda redskap?

Spaden! Det är mycket spade och grep.

Dina favoritblommor?

Din favoritgrönsak?

Rucola, faktiskt.

Rudbeckia

Rudbeckia. De kommer att komma sen, hoppas jag.

Hallon, Rubus idaeus, mångas favoritbär i trädgården är en halvbuske vars skott utvecklas från knoppar på rotsystemet. Rötterna är fleråriga men skotten lever bara två år.

Vanligast är sommarhallon som ger bär i juli-augusti på tvåårsskotten. Efter skörd skärs de ner och de nya årsskot ten gallras till 8-12 kraftiga skott per löpmeter. Hösthallonen däremot får bär på ettårsskotten och mognar i september-oktober. Om man låter några av de kraftigare skotten vara kvar kan de ge ytterligare en liten skörd sommaren därpå. Men vanligtvis skär man ner höst hallonen helt på hösten och det gör att de mycket sällan drabbas av sjukdomar.

Odlingstips

Hallon trivs på kalkfattig mullrik mark. Man kan jordför bättra lerjord med kompost eller barkmull. Ett pH-värde omkring 6.0 ger bra skördar och för att sänka pH-värdet kan man blanda in en tredjedel rododendronjord eller torv.

Gödsla gärna med brunnen stallgödsel. Men var försik tig med gödselmedel baserade på algmjöl eftersom de har pH-höjande effekt. Vattna under torra perioder. Hallon har ett grunt rotsystem så jämn fuktighet är viktigt för fina bär. Hallonplantorna sprids med jordskott. Det går bra att plantera(om) både vår och höst. För bästa resultat, hantera skotten varligt vid planteringen så inte knopparna vid man ordentligt. post.

rothalsen skadas. Avståndet mel lan plantorna bör vara ca 50 cm och 1,5 m mellan raderna. Sätt inte heller plantorna för djupt, då hämmas tillväxten. Efter planteringen vattnar Äldre plantor kan delas tidigt på våren och planteras på annan plats. Om man vill plantera hallon efter hallon bör man byta jord eller förbättra den med minst 50 % kom Sommarhallonen behöver stöd. Sätt tex T-formatstöd eller kraftiga störar i varje ända av raden och spänn stadig tråd emellan, gärna på två höjder för att ”stänga in” skot ten. Hösthallon brukar klara sig utan uppbindning.

Om hallon

Skadegörare

Hallonänger

är en skal bagge som äter av blom knopparna och vars gulvita larver (de vi kallar hal lonmask) lever i hallonets fruktfäste. Åtgärder: Behandla med svavel vid knoppsprick ningen, då djuren är på väg ut ur knopparna. Ta bort de blad som blivit angripna. Larverna kan övervintra under löv och växtrester på marken så kasta inte angripna hallon under buskarna.

Hallonskottsjukan

orsakas av svampar och visar sig som brunvioletta fläckar runt knopparna nertill på års skotten. Regnigt fuktigt väder och täta bestånd gyn nar spridning. I en starkt angripen odling bör samt liga skott skäras ner och stubbarna täckas med jord.

Populära sorter

Goda att äta färska Mormorshallon:

gammeldags sort med stora bär, härdig.

Asker:

små röda bär, fin smak, härdig.

Glen Ampel:

stora fasta bär, mycket smak och bra hållbar het.

Preussen

: vanlig, stora ljusröda bär, ganska söt smak, med eltidig, mindre lämplig för frysning.

Golden Queen:

ljusgula små bär, söta, aromatiska, (trivs på lerjord).

Haida: Maria:

lon.

små runda klarröda, fasta, syrliga bär, hög härdighet.

korta, rödaktiga, kraf tiga skott, små bär men många, smaken påminner om vildhal-

Muskoka:

små mörkröda bär, syrlig smak, härdig.

Veten

sjuka.

: mörkröda bär, syrlig smak, bra till saft och sylt, medeltidig, odlingsvärd men mottaglig för hallonskott-

Hösthallon Autumn Bliss:

stora röda bär, saftiga, syrlig smak, ger sen skörd.

Bohéme:

mörkröda, konformade, fasta bär, syrlig smak.

Diana

: aprikosfärgade konformade bär, sötare än de röda sorterna men mindre.

Agneta Löthgren

Recept på hallon finns på nästa sidan