Samtalets kraft - Lidingö församling

Download Report

Transcript Samtalets kraft - Lidingö församling

Samtalets kraft

LIVET INNEHÅLLER

psykoterapi.

församling.

både glädje v riser. ilt och a. Att Marie Carlsson, präst i Lidingö äger

TEXT OCH ILLUSTRATION | MATTIAS ROLUND 4

L

idingö församling erbjuder två former av enskilt samtalsstöd; själavård och psykoterapi . Prästen Marie Carlsson har kompe tens att arbeta med båda formerna. Sedan 2009 är hon utbildad samtalsterapeut i psykoterapi.

– Samma slags teman dyker upp i de båda samtalsformerna. Det kan bland annat vara separationer, meningsfrågor, nedstämdhet eller ångest. Ofta handlar det om krackelerade relationer.

Syftet med enskilda samtal

Det kristna budskapet handlar om hopp, om att gå från död till liv.

är att de ska utgöra ett tryggt sammanhang där människor kan beröra sina innersta känslor.

– Om inte vi, var och en, får formulera vår enskilda berättelse för någon annan så kan det stänga inne negativa känslor. Att berätta kan vara helande i sig, säger Marie Carlsson.

Religiös anknytning i själavård Själavård och psykoterapi skiljer sig åt. I de olika formerna utgår Marie Carlsson från olika tolknings ramar. I själavård anknyter hon till en Genom samtal kan människor förmedla hopp till varandra. Själavård och psykoterapi är två former av enskilt samtalsstöd som finns i Lidingö församling. religiös symbolvärld. Hennes roll som präst är tydlig.

– Där fi nns det utrymme för mig att prata om Gud. Jag kan exempelvis välja att hänvisa till en specifi k bibelvers. Och i slutet av en själavårdstimme frågar jag alltid om det är okej att jag ber för personen.

I själavård använder Marie Carlsson teologiska såväl som psykologiska tolkningsmodeller. Men den teoretiska utgångspunkten är egentligen sekundär.

– Det viktigaste är att lyssna, säger hon.

Den enskilde konfidenten får stå i centrum som den unika människa man är.

Tydlig ram i psykoterapi I psykoterapin utgår Marie Carlsson från en tydlig ram. Sam talen med en konfi dent sker alltid i samma fysiska rum. Tidsramen är också alltid densamma, 45 minuter. Dessutom är det viktigt att träffas ofta, minst 1-2 gånger i veckan, till skillnad från själavår den där man träffas mer sällan. Syftet är att ge konfi denten en känsla av igenkänning och trygghet. Tolkningsramen vid psykoterapi är psykologin och dess teorier.

– Fältet är brett. Jag kan exempelvis utgå från objekt relationsteori, om hur människor utvecklas till att känslomässigt interagera med andra.

Psykoterapins syfte är att lyfta fram omedvetna konfl ikter inom konfi denten. Det gäller att kunna formulera det som orsakar lidandet. När terapeut och konfi dent tillsammans känner till orsakerna kan konfi dentens beteende analyseras.

– Finns det upprepnings mönster i konfi dentens liv? Finns det beteendemönster som gör att konfi denten kör fast, till exempel återkommer till destruktiva relationer eller sammanhang?

I psykoterapi är det viktigt att det uppstår en arbetsallians mellan konfi dent och terapeut.

– Jag inleder alltid med några orienterande samtal för att se om vi kan samtala ihop. Själva relationen är a och o.

Konfi denten ska få möjlighet att känna efter om sammanhanget passar. Samtidigt är det viktigt för samtalsterapeuten att få en grund läggande bild av problematiken för att eventuellt hänvisa konfi denten till en annan terapiform om den egna professionen inte räcker till.

Teologisk grund En av de viktigaste uppgifterna för Svenska kyrkan är att arbeta själavårdande. Omsorgen för människors andliga välbefi nnande ska genomsyra all verksamhet.

5

– Det kristna budskapet handlar om hopp, om att gå från död till liv. Därför är det viktigt för församlingen att skapa rum där hopp kan komma till uttryck. Det enskilda samtalet kan utgöra ett sådant ”rum”, säger Marie Carlsson.

Det fi nns många texter i Bibeln som berör samtalets kraft, bland annat texten om Emmaus vandrarna, Lukasevangeliet 24:13.

Två lärjungar fl yr från Jerusalem efter att deras vän och lärare Jesus avrättats. Fyllda av sorg och skräck vandrar de mot byn Emmaus. En främling börjar samtala med dem. Han lyssnar till deras berättelse. Sorgen drabbar lärjungarna igen men genom samtalet får de möjlig het att bearbeta sina upplevelser. Efter ett tag känner de igen främlingen. Det är Jesus. Fyllda av hopp och tro på livet springer de tillbaka till Jerusalem för att berätta för de andra lärjungarna.

Kyrkan som medvandrare Kyrkan ska alltid vara tillgänglig för människor. En församling ska erbjuda möjlighet till samtal som berör starka känslor.

– Man kan se kyrkan som en slags medvandrare i människors liv. Kyrkan kan vandra vid en människas sida när denna person behöver det, säger Marie Carlsson.

Förutom enskilda samtal tillhandahåller Lidingö församling gruppsamtal för bearbetning av exempelvis sorg eller miss bruksproblem. Människors behov skiftar genom livet.

Tillsammans blir vi till. Utan våra relationer är vi ingenting.

Man kan se kyrkan som en medvand rare i män niskors liv.

Marie Carlsson arbetar som präst i Lidingö församling. Sedan 2009 är hon utbildad samtalsterapeut i psykoterapi.

I vissa lägen behöver man bearbeta upplevelser kollektivt medan man vid andra tillfällen behöver enskild uppmärksamhet. Gruppsamtal har stora förtjänster men det fi nns en risk att enskilda personer hamnar i skymundan, att alla inte blir sedda.

– I enskilda samtal får man möjlighet att prata till punkt. Den enskilde konfi denten får stå i centrum som den unika människa man är. Det fi nns bara en person till i rummet och denne fokuserar på att lyssna.

Att vi människor samtalar med varandra är livsavgörande för vår personliga utveckling menar Marie Carlsson. Genom samtal kan människor förmedla hopp till varandra. – Tillsammans blir vi till. Utan våra relationer är vi ingenting. För att kunna se sig själv måste det fi nnas ett

du

som man kan relatera till.

6

PSYKOTERAPI OCH SJÄLAVÅRDANDE SAMTAL

PSYKOTERAPI Ibland behöver vi människor samtalsstöd i olika livssituationer. Att gå i terapi kan ge hjälp att förstå sig själv vilket kan leda till en förändring och utveckling. Reducerad kostnad, 250 kr/tim. Info: Marie Carlsson, präst och samtalsterapeut, 08-410 848 11, telefontid torsdagar kl 09.00-11.00, [email protected].

SJÄLAVÅRDANDE SAMTAL Ibland behöver man någon att tala med, inte bara om svåra saker utan kanske även om vardagliga ting som behöver reflektion. Någon som lyssnar och kan ge stöd. Välkommen att kontakta församlingens präster och diakoner. De har tystnadsplikt, gör hembesök och har samtal i våra kyrkor. Telefonnummer, se sid 18-19.

Hälsa och själavård

Alla behöver vi tillfällen för återhämtning. I Lidingö församling har du möjlighet att exempelvis meditera, tillbringa en dag i stillhet eller pilgrimsvandra.

GEMENSKAP I SORGEN - EN MÖJLIGHET TILL SORGBEARBETNING Torsdag 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11, 8/12, 15/12 kl 10.00–11.30 Bodals kyrka Gemenskap i sorgen är en samtalsgrupp för dig som mist en anhörig eller vän. När man vid samtalen uttrycker det svåra tillsammans med andra, som känner igen och förstår, kommer man ett stycke vidare på vägen genom sorgen. Anmälan senast 22/9 till samtalsledare Leif Lindström, präst, 08-410 847 32.

LEVA VIDARE GRUPP - HIMMELSKT GOTT Onsdag 21/9, 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11 kl 17.00–20.00 S:ta Annagården Vi lagar mat tillsammans på S:ta Annagården. Under en gemensam måltid samtalar vi kring angelägna ämnen som till exempel: Läker tiden alla sår? Hur kan jag hitta en framtidstro? Gruppen riktar sig till dig som lever i saknad av en närstående person efter dödsfall eller separation. Kostnad: 350 kr.

Ledare: Karin Gustafsson och Gunilla Axén. Anmälan & info: Karin Gustafsson, diakon, 08-410 847 42 eller [email protected].

MISSBRUK ELLER MEDBEROENDE?

Onsdagar kl 10.00 Breviks kyrka Träffa andra med missbruksproblem och medberoende i en miljö där man får vara den man är. Vi samtalar om ämnen som berör oss, exempelvis missbruk, livsfrågor, relationer och andlighet. Drop-in.

Info: Annika Melin Mori, diakon, 08-410 848 17 eller [email protected]. MEDITATION - FINN DITT LUGN Torsdagar kl 17.45 introduktion, kl 18.30 meditation, Bodals kyrka. Terminsstart 15/9. Meditationen utgår från en metod som kallas zazen, vilket betyder ”att sitta sig till stillhet”. Meditation kan vara en andlig upplevelse såväl som en metod för stresshantering.

Välkommen att prova! Ingen föranmälan. Info: Inga-Lill Alm, diakon, 08-410 847 41.

RETREAT - DAGEN ÄR DIN Tillbringa en dag i stillhet i en lugn och avkopplande miljö utan krav – lämna stress och buller.

Retreat är att dra sig tillbaka en stund. Att få finna en tillflyktsort för sitt inre, ett refugium.

Ge utrymme för tystnad, längtan, avspänning, möte med oss själva och Gud. Lördag 15/10 kl 10.00–16.30 S:ta Annagården Finn ditt lugn, en dag med avspänning, meditation, klassisk massage och möjlighet till enskilt samtal. Frukost, lunch och eftermiddagskaffe serveras. Brasan brinner i den öppna spisen och man kan läsa en bok eller bara vara. Kostnad: 100 kr. Retreatledare: Inga-Lill Alm, diakon, och Anna Norrby, präst. Begränsat antal platser. Först till kvarn...

Anmälan till församlingsexpeditionen, 08-410 847 00.

Lördag 29/10 kl 09.00–16.00 Breviks kyrka Både vana och ovana är välkomna! Tema: Här och nu. Musik, massage, meditation, enskilt samtal, kaffe, lunch. Dagen avslutas med nattvard. Kostnad: 100 kr. För mer info kontakta ledarna: Marie Carlsson, präst, 08-410 848 11, och Annika Melin Mori, diakon, 08-410 848 17.

Anmälan senast 10/10 till församlingsexpeditionen, 08-410 847 00.

PILGRIMSVANDRING Du som längtar efter egen tid för återhämtning mitt i vardagen. Välkommen att vandra på vårt vackra Lidingö där tillfälle ges för meditation, samtal och stillhet.

Medtag matsäck och SL-kuponger/kort. Vi samlas vid S:ta Annagården.

Anmälan & info: Karin Gustafsson, diakon, 08-410 847 42 eller [email protected]. Onsdag 7/9 kl 13-16 Söndag 9/10 kl 11-15 ÖPPEN KYRKA Torsdagar kl 17.00–19.00 Lidingö kyrka På torsdagkvällarna är Lidingö kyrka öppen för dig som vill få en stund i stillhet. En präst eller diakon finns på plats om du vill ha förbön eller enskilt samtal.

Meditera och finn ditt lugn.

FOTO TIM MEIER 7