Transcript Planering Förskoleklassen En bro mellan förskola
Förskoleklassen
-
En bro mellan förskola och skola. Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning. Förskoleklassen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap. Barnen ska utveckla sin förmåga att fungera tillsammans med andra människor i olika sociala sammanhang. Ge varje barn redskap för att kunna tillgodogöra sig kunskap och en fortsatt lust och nyfikenhet att lära. Barn lär med alla sinnen därför är det viktigt att använda sig av olika uttrycksformer.
Lek
Syfte: Leken är en viktig del och grunden för alla verksamhet i förskoleklassen. Leken utvecklar barnens sociala kompetens, empatiska, motoriska och kognitiva förmågor. Barnet bearbetar känslor och upplevelser, tränar språk och samarbete. Leken är en viktig del i det aktiva lärandet, både den fria leken och den undervisande leken.
Svenska
Syfte: Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
Bornholmsmodellen
Genom lekens form övar barnen upp sin språkliga och fonologiska medvetenhet, man uppmärksammar sitt språk, hur det låter och hur det är uppbyggt av ord och meningar och om språkets ljudmässiga uppbyggnad, en viktig förutsättning för att lära sig läsa. Vi leker med ord, ords sammansättningar och innebörd, stor vikt läggs vid bokstavsinlärningen och övningar i att lägga till, ta bort eller byta ut bokstäver i ord och undersöka vad som händer efter sådana förändringar. Alla lekar har en tydlig positiv effekt på läsinlärningen och är upplagda så att de är just lekar, där alla kan bidra. Därmed väcks barnens nyfikenhet, lust och glädje inför språket.
Läsförståelse
Genom bl.a. högläsning får barnen öva på att återge viktiga delar av en text. Vi övar på att föra enkla resonemang om budskapet i texten. De utvecklar ordförrådet och förmågan att reflektera och lyssna. Vi besöker biblioteket en gång i månaden. Två andra viktiga delar i svenskämnet kommer naturligt med och det är tala och lyssna.
Läsutveckling, dokumentation Hur låter orden?
Kartlägger fonologisk medvetenhet hos 6-åringar. Förståelsen av den alfabetiska principen. Barnen upptäcker att det finns ett samband mellan språkljuden och bokstäverna.
God läsutveckling
Läsningens fem dimensioner. Fonologisk medvetenhet, ordavkodning, flyt i läsningen, läsförståelse och läsintresse. Varje elevs läsutveckling synliggörs genom att läraren kartlägger och på ett schema markerar framstegen.
LUS
(läsutvecklingsschema) Ett instrument som hela skolan använder för att ta reda på hur långt eleverna har nått i sin läsutveckling. God läsutveckling och LUS påbörjas i förskoleklassen och följer med eleverna hela skoltiden i Norra Ängby.
Matematik
Syfte: Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang Ge förutsättningar till att utveckla intresse och kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen. I undervisningen ska vi arbeta praktiskt och konkret med matematik utifrån barnens vardag och intressen.
Bild
Syfte: Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.
Idrott
Syfte: Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Vi tränar grovmotorik och koordination i olika lekar, med och utan musik. Vi tränar på regler och turtagning genom olika lekar. Detta stärker självkänslan och kroppsuppfattning och stimulerar fantasin och vi har roligt
Musik
Syfte: Musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik.
Naturen
Syfte: Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om naturen och människan utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Ute i naturen kommer rörelse, samarbete och upptäckarglädje in på ett självklart sätt.
Tematiskt arbete
Vi arbetar med alla dessa områden tematisk. Vi lyfter fram ett område i syfte att synliggöra och utveckla barnens förståelse för något i deras omvärld. Det kan vara områden som t.ex. en fråga som väckts i barngruppen eller ett område som vi bedömer att barnen behöver utveckla kunskaper eller färdigheter i.