VAD GÖR EN PRAKTIKANT OM DAGARNA?

Download Report

Transcript VAD GÖR EN PRAKTIKANT OM DAGARNA?

VAD GÖR EN PRAKTIKANT OM DAGARNA?

Tack vare Tekniksprånget har över 600 ungdo mar fått praktik hos några av Sveriges häftigaste företag. Men vad har de gjort under praktiken egentligen?

Här kommer en del hjälpsamma tips och råd kring vad en praktikant inom Tekniksprånget faktiskt kan göra samt en del konkreta exempel från tidiga re terminer.

ETT STÖRRE PROJEKT

De allra flesta företag har ett lite större projekt som praktikanten får jobba med under sin praktik. Bäst är om detta projekt genomförs tillsammans med en annan tekniksprångspraktikant. Det egna projektet är bra om handledaren är bortrest, på utbildning, har semester eller är sjuk några dagar.

* *

En dag i veckan har samtliga praktikanter projektarbetstid, då de delas in i grupper om fyra. Denna grupp projektleds av en annan handledare än den som normalt är ansvarig för praktikanten. Uppgiften för projektarbetet har varit att utveckla ett nytt bostadsområde och i det ska allt ingå från att hitta tomt, träffa arkitekt, räkna på kostnader osv. Detta ger stark teamkänsla och underlättar för handledaren tidsmässigt då praktikanterna klarar att arbeta självständigt. Resultatet presenteras sedan för de regionala ledningsgrupperna då praktikanterna får sälja in sin idé.

Praktikanterna har jobbat med ett internt projekt som gått ut på att varje byggarbetsplats måste ha rutiner och vara organiserat med fokus på ordning och reda. Vid varje dags slut ska bygget se ut på ett visst sätt. Detta är inget städuppdrag, utan ett processuppdrag som ska underlätta planering, produktionsflöde och därmed lönsamheten.

*

En praktikant fick i uppdrag att undersöka ett inköp av en maskin då den existerande inte producerade önskvärt resultat. Praktikanten hade gått en projektledarutbildning och lärt sig vikten av förstudier och tänkte nu applicera detta i verkligheten. Istället för att börja jämföra pris och prestanda gick praktikanten igenom hela värdekedjan och kom fram till att anledningen till att det blev klumpar i maskinen vara att en underleverantör bytt emballage till pulvret som användes vid tillverkningen. Summa summarum, företaget behövde inte införskaffa någon ny maskin och pengar sparades.

*

Företaget har avsiktligt velat sätta praktikanter i olika skeden i produktionscykeln, från tidig utveckling, forskning, produktion, förpackningsdesign, materialegenskaper etc. Projekt de jobbat med kan vara saker som att utvärdera miljöbelastningen för pendling till och från arbetet.

*

Vissa företag har en Tekniksprångsdagbok där praktikanten skriver ner vad som händer under veckorna. Det kan vara ett bra verktyg för praktikanten att bättre förstå hur saker och ting hänger ihop och dagboken är bra att ha som underlag vid korta genomgångar med handledaren.

— 1 —

TÄVLINGAR, FÖRBÄTTRINGS- ARBETEN & INTERNUTBILDNINGAR

Praktikanterna kan också delta i interna eller externa tävlingar, internutbildningar och förbättringsarbe ten. Det kan vara praktikantens egna förslag eller idéer med ursprung från kollegor.

*

Praktikanten arbetade med mätning av skärande verktyg genom att samla in data om skärande verktyg för att välja det som passar bäst i produktion. Praktikanten fick också göra ytfinhetsmätningar samt måttberäkningar och dokumentation av karaktärsdrag. Utifrån detta bestämdes sedan leverantör.

*

Praktikanterna fick ta del av en internutbildning. Som ett resultat av den föddes idén om en lösning på ett problem kring internkommunikation. ”Ett av de större projekten vi gjorde var en intern, mobil applikation för företagets egen personal. Vi fick idén när vi deltog på en internutbildning”.

*

En praktikant deltog i en hållbarhetskampanj på NCC som gick ut på att lämna förslag på hållbara idéer för organisationen. Denna praktikant tog, tillsammans med sina handledare, hem första pris och därmed 10 000 kronor, och bidrog förhoppningsvis till en hållbar utveckling till NCC.

PRODUKTUTVÄRDERING

Praktikanter kan också jobba med produktutvär dering både utifrån kundperspektiv och pro duktions/leveransperspektiv, och utvärdera och analysera om något kan utökas, tas bort eller på annat sätt förändras för att öka nyttan och minska kostnaderna.

*

Praktikanterna har fått hantera reklamationer, förbättra säkerhetssystem i produktion och maskinprocessutveckling.

NYTTJA NYTÄNKANDE

Ta vara på nytänkandet/innovation, ”om vi idag inte skulle syssla med vår kärverksamhet dvs. tillverka/erbjuda xx, vad skulle vi kunna göra då?”. Nespresso är ett bra exempel på detta i det att de kommunicerar ”vi ska inte sälja maskiner utan erbjuda kaffe”.

*

Knowledge management – Praktikanterna skapade olika lösningar för kunskapsdelning bland annat en hemsida för att lättare kunna hitta kompetens inom företaget.

*

Praktikanten fick utveckla en gripklo som är snällare mot materialen den ska användas till. Praktikanten fick både ta kontakt med företag och konstruktörer för att kunna lösa problemet samt ta fram den nya gripklon.

— 2 —

STATISTIK & ANALYS

Ta fram underlag/statistik till grund för analyser och även genomföra enklare analyser. Genomföra intervjuer internt eller externt.

*

En praktikant bistod ett examensarbete med ett stort antal mätningar av nanohårdhet.

*

Praktikanterna lade in standarder i enhetens egna Wiki för att underlätta för konstruktörer och inhyrda konsulter då de snabbt och enkelt ska kunna få information om vad särskilda steg i processflödet innebär. Praktikanterna skapade länkar mellan olika sidor och byggde upp ”verktygslådor” i Wikin och såg även över rutiner för tekniska bulletins.

*

Några praktikanter forskade kring materialegenskaper, tog fram prover, utvärderade och gjorde en slutrapport.

*

Våra praktikanter har bland mycket annat fått hjälpa till med ritningshantering, statistik, ta fram säkerhetsdatablad, göra betongkontroller, avstämning, uppföljning, anbudsarbete, projekteringsarbete, fotodokumentation, inventering och i viss utsträckning arbetsledning, samt göra mängdberäkningar för exempelvis gjutning eller schaktning.

*

Praktikanterna har studerat verksamhetssystemet, gjort mottagningskontroller av leveranser samt delegerats arbetsuppgifter som ofta är tidskrävande och annars svåra att hinna med i det dagliga arbetet såsom dokumentering, kontroller och utvärderingar.

KONSULT & PRAKTIKANT

Om man arbetar som konsult går det fortfarande bra att ta emot en praktikant. Trots att det kan kännas knepigt att lista ut vad din praktikant ska göra så kommer här en del hjälpsamma tips

*

Praktikanterna kan jobba som internkonsult, stötta konsulterna på fältet med analys och undersökningsresultat.

*

En praktikant kan jobba med omvärldsbevakning – scouta nya innovationer, trender, beteenden, konsumtionsvanor, arbetssätt eller konstruktioner som är viktiga för företaget. (Exempel finns inom byggsektorn där praktikanten kan analysera nya brobyggen etc.)

*

En praktikant kan även arbeta med marknadsanalys – Läsa protokoll från nämnder och andra kommunala eller offentliga möten där exploateringsbeslut tas. Arbeta med en konkurrentanalys.

— 3 —

DATAKUNSKAPER UTÖVER DET VANLIGA

Tänk också på att en praktikant genom Teknik språnget ofta har mycket goda datorkunskaper. Det finns mycket de klarar när det gäller olika program vara och de lär sig fort det de inte kan.

*

Praktikanterna var delaktiga i att ta hem ett stort anbud genom att ta fram 3D-modeller inför anbuden för både hus och mark i fråga, så att man kunde uppmärksamma exempelvis nivåskillnader.

*

Praktikanterna kan i många fall också göra produktionslayout och liknande i 2D

*

Våra praktikanter jobbar med att rita upp ett stänkskydd till en maskin. Modellera ett stänkskydd i CAD som senare kan tas i bruk. Autocad 2D ritning, Inventor 3D ritning, lägga in i doctura.

*

En praktikant kan också göra ritningsändringar. (Företaget bör ta reda på hur stor erfarenhet praktikanten har av att använda CAD).

ÖVRIGA TIPS

*

Många företag har löpande kundmöten och/eller säljmöten där praktikanterna kan vara med och planera, genomföra och följa upp delar. Det brukar uppfattas positivt av kunder att se ett engagemang i skolan och att man satsar för att säkra framtida kompetens.

*

Praktikanterna kan med fördel göra besök på gymnasieskolor i närheten. Tekniksprånget har olika typer av informationsmaterial anpassat för gymnasieelever och kan även hjälpa till med praktiska arrangemang på skolorna.

*

Försök att ge uppgifter som stimulerar till att lära sig själva, där praktikanterna får i uppdrag att lära sig någonting och sedan själva hitta rätt vägar till rätta personer på företaget/avdelningen för att få svar.

*

Ett företag lägger stor vikt vid att deras praktikanter ska jobba med kommunikation och marknadsföra bolaget och teknisk utbildning på skolor i närområdet.

*

Struktur och processarbete i samband med exempelvis offertförfrågningar. Praktikanten kan göra strukturer för vad som ska ingå vid varje offertförfrågan så att ”operationsbordet är förberett som för kirurgen”. Exempelvis att/vilka ekonomiska beräkningsmodeller som ska ingå, avtalsmoduler etc.

*

Informationshantering – Se till att information och kunskap inte går förlorad mellan uppdrag och avdelningar. Skapa mallar och processer för att se till att hjulet inte uppfinns mer än en gång i organisationen och att det finns en struktur för hur kunskap återanvänds i nya projekt.

De konkreta förslag som presenteras här är endast några få exempel på alla de olika saker en praktikant kan göra. Som tidigare nämnts så är detta arbetsupp gifter som är specifika för olika branscher men som ändå ger en fingervisning om praktikantens kapacitet samt en del generella tankar man kan ha i bakhuvu det då du planerar praktiken — 4 —