Jul-vinter 2013-14

Download Report

Transcript Jul-vinter 2013-14

GOTLANDS

MISSIONS

TIDNING

Det är en ros utsprungen av Davids rot och stam Av fäderna besjungen en ros i Juda land (Sv Ps 113)

Foto: Erik Fohlin

Gotlands Missionstidning Organ för EFS på Gotland

Redaktion:

Stig Andersson, Gunnel Fohlin, Aina Unemo, Christina Ahlgren, Julius Mehler.

Ansvarig utgivare:

Peder Fohlin, Fole Kisslings 515, 621 75 Visby, tel. 361 25

Ansvarig för adressreg

: Carina Lindby, Fole Stora Tollby 622, 621 75 Visby, tel. 361 88 Prenumerationspris 150: Annonspris 5:-per spaltmm Bankgiro 270-8279 Mailadress: [email protected]

Adresser EFS missionsföreningar på Gotland Fole

: Ordf. Peder Fohlin tel. 361 25 Bankgiro 828-1107

Hejde

: Ordf. Hans Paulin tel. 24 31 12 Plusgiro 488 91 73-3

När

: Ordf. Karl-Erik Johansson tel. 48 30 83

Sanda

: Ordf. Margaretha Nilsson tel. 24 20 31

Södra Gotland

: Ordf. Peder Fohlin tel. 361 25· Bankgiro 507-5940

Terra Novakyrkan Visby

: Tel. 20 68 75, 20 68 72, 20 68 70 Ordf. Gunnar Lindby tel 26 15 48 Plusgiro 18 60 11-3 Hemsida: www.efs.nu/gotland

Ekegården

: Eke, 623 40 Havdhem tel. 48 12 22 • Plusgiro 18 63 60-4 Bokningar Christina Öjenäs tel. 0702-72 69 93

EFS Mittsverige exp

.: Luntmakarg. 84 1 tr, 113 51 Stockholm tel. 08-441 85 20 Föreningskonsulent på Gotland Peder Fohlin tel. 361 25,0762187807

Sensus studieförbund

Britt Andersson, Monika Sjögren Tel: 0498-21 8855

Gotlands Missionstidning Jul 2013-Vinter 2014

Vi närmar oss jul – oj vad tiden rusar iväg! Höst och annat. På Östertorg i Visby har man verkli med ljusslingor i.

mörkret omger oss stor del av dygnet och träden sträcker sina kala kronor mot himlen, en vacker årstid på sitt sätt – men skönt att nu i advent få lite extra ljuspunkter med alla ljusstakar, stjärnor gen överträffat sig själva i år med alla vackra träd Att tiden rusat iväg kan vi också se när Terra Nova kyrkan i år firar 30 år! En vandring med facklor i snöslask minns jag, det var söndagen innan själ va invigningen. Vi gick från Lutherska Missions kyrkan på Bredgatan och tvärs genom Länna, Fu var först på plats i området, husen närmast kyr kan var inte klara vid kyrkans invigning i decem och ungdomar, präglar kyrkan. Längre fram i tid som arbetat där ända från starten.

rulund och Gråbo, ända ut till Terra Nova. Kyrkan ber 1983. Kyrkan fanns på plats när människorna började flytta in i området. Mycket har hänt sen dess! En bred verksamhet, inte minst bland barn ningen får du läsa om en av de anställda i kyrkan Vi har också plockat fram en berättelse av Helga Olsson om hur den legendariske predikanten Karl Nordfeldt brukade fira jul. Han fick ju fak och all den verksamhet som fanns där.

tiskt följa med från Bredgatan till Terra Nova och hans porträtt utgör tillsammans med den gamla kyrkbänken en länk till Lutherska Missionskyrkan En rad ur Helga Olssons text fastnade jag för: ”När aftonens tysta stillhet smög sig över gården och bar julfridens budskap på tysta vingar till hjärta och hem…” Läs den för dig själv ett par gånger och be att du får uppleva den julfriden i jul! En riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2014 tillönskas alla våra läsare!

Gunnel Fohlin

2

BETRAKTELSEN

Ett nådens år, då Herren besöker sitt folk!

Ordet tro kan tolkas på mer än ett sätt. - Tankar om hur något/någon är; - hur tillvaron fungerar; - leva av tro; - leva i tro. Lägg till egna exempel!

På norska låter det sig sägas att någon är ”tro” ett eller annat. Ungefär är det att vara trogen, hålla fast vid. Lyssna nu på engelska ordet ”true”... Sanning är vanligaste översättningen. Det går som i Norge även bra att vara ”true to”, sann i förhållande till något.

Vi får vara sanna mot Gud. Adventstiden är en förberedelse för Jesu Kristi födelses högtid. I Bön, kanske också fasta, får vi öppna oss för Gud för att Gud ska se sin skapelse, sin avbild, i vårt innersta såväl som i ytligheterna. Kristen tro ger oss hoppet att Gud ser och gläds med det som är gott i vars och ens liv och att vad som annat är, får belysas med den försonande gudomliga kärlekens ljus. Så att var och en som älskar Gud kan bli ställd som ett Guds mest älskade barn, på väg fram med inbjudan till julens stora födelsedagsfest!

Gud är kärlek Vi kan lita till att Gud är trogen sitt ord. I en mörk tid ger Gud oss betlehemsstjärnans lysande tecken och ljuset av lovsjungande himmelska härskaror i midvinternatten. Därför vågar vi lita till löftet att Gud kommer till oss nu och alltid 3 för att vara sitt folk nära.

- Den sanna julklappen är barnet Maria bär, Guds son, vår Herre Jesus Kristus världens frälsare.

”Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.” Ord av Jesus. Evangelisten Johannes 3:16

Må Gud välsigna din Advents-, jul- och trettondedagstid. Amen

Julius Mehler, präst

Terra Nova kyrkan 30 år

I 30 år har jag haft förmånen att jobba som församlingspedagog i Terra Nova kyrkan. Under en morgonpromenad, delvis ackom fundera på hur det varit att jobba i där un många familjegudstjänster i Terra Nova kyr kallar, kom och se vad Herren gjort! Här vän Han sin kyrka byggt på sin jord, här han mö panjerad av Hejdebys kyrkklockor börjar jag der alla år. En sångstrof som inlett ganska kan biter sig fast: ”Hör klang från klockor tar han oss alla, här är himmelrikets port. ter oss med sitt ord, vid festligt dukat bord.” Det stämmer bra med de tankar vår för ste präst, Sven Thomsson, hade om Terra Nova kyrkan och som jag burit med mig under åren. ”Terra Nova kyrkan skall vara som en öppen famn för alla, helst öppen dygnet runt. Kyrksalen är hjärtat – Guds hjärta. Från kyrksalen sträcker sig två huskroppar ut – två armar/Guds armar som välkomnar och finns som en öppen famn för alla som kommer till kyrkan.” Bibel Äventyr de senaste 9 åren. Dessutom en mängd kollegor i domkyrkoförsamlingen och övriga församlingar runt om på Gotland.

(Nu fortsätter mitt skrivande vid TV:n för att få se när en av våra yngre scouter är med i SVT:s barnprogram för att bygga vindskydd.) Ett sådant mångsidigt och omväxlande ar bete blir aldrig tråkigt. Visst har det funnits dagar av oro, vemod och nedstämdhet, men allra, allra oftast är det med stor glädje jag går till jobbet. Tänk vilken förmån att på arbetstid få umgås med barn och ung domar, åka på läger och att få försöka förmedla det bästa av allt, GUDS KÄRLEK, till människor man möter.

Christina Lindén

Många fantastiska och spännande män niskor har jag fått möta på olika sätt i mitt jobb. I personalgruppen har jag säkert haft ca 40 olika kollegor. Sen kan jag inte räkna alla som jag mött i gudstjänster, öppen förskola, kyrkans barntimmar, miniorer, juniorer, scouter, Draget, TeKy, Mininova, Novakören, ungdomskören, Nova gospel, Kumbaya, konfirmander, syföreningen, Öp pet hus, Terra Nova gemenskapen, frivillig ledare, styrelsefolk, skolbarn och lärare på besök i kyrkan och i skolan i samband med Sedan en aftonbön på scoutlägret, Patrull förhoppning och bön är att Terra Nova kyr budskapet – till människor vi möter!!

Christina Lindén

riks i Sällerhög 1975, bär jag med mig en längtan att få vara som ett litet ljus som kan lysa upp för någon människa här i livet. Min kan och vårt arbete där ska få vara med och sprida Kristus Ljuset - Evangeliet – det glada 4

Bilder från scoutlägret ”Glöd-13” på Getsjötorp lägergård sommaren 2013

5

Nordfeldts ”andra hem”

Karl Nordfeldt var predikant i Visby 1898-1937, han var född i Östergötland och kom till Gotland och fick verka här i nästan 40 år. Han var en av de drivande när Lutherska Missionskyrkan i Visby byggdes 1904. Han var ock så Gotlands Missionstidnings redaktör. Helga Olsson har skrivit boken om Nordfeldt och ur den har vi hämtat följande om hans julfirande i Hablingbo.

Karl Nordfeldt fick under sin tjänstetid på Gotland många nya vänner och många hem fick han gästa. Överallt kände han sig välkommen, Bland sina första vänner räknade Nordfeldt familjerna Klas Welin och Johannes Larsson vid det vackra Hemmungs i Hablingbo socken. Denna bekantskap berodde kanske till en del på att Nordfeldt och vännerna vid Hemmungs hade gemensamma bekanta och släktingar i Östergötland. Vänskapen rotades alltmer med åren, besöken blev allt fler, och så kom det sig som en naturlig följd, att Visbypredikanten inte bara fick ett hem i staden utan också fick ett andra hem på landet, vid Hemmungs.

Hemmungs hade på den tiden de största ägorna i socknen. Inte mindre än fem tjänare fanns på gården, vilka skötte sina sysslor med friskt humör inne och ute, i skog och mark. Det gästvänliga och glada värdfolket fick ofta ta emot gäster från när och fjärran. Missionärer och predikanter kände sig som medlemmar av familjen. I det stora ljusa gästrummet, där solen lyste in både morgon och kväll, bjöds vila och ro. Och när brasan från den stora kakelugnen i sena vinterkvällar spred sitt värmande sken var det vila även att i stillhet få sitta ner med en bok från biblioteket. Det var nog inte så underligt, att Nordfeldt kom att trivas där. Han hade så många att sympatisera med och där fick han en ersättning för den familjelycka som han aldrig fick erfara i livet, men som han kanske ändock i ensamma stunder saknade.

Vännerna Larssons vid Hemmungs säger, när de berättar sina minnen om Nordfeldt, att det blev fest och glädje när han kom. Han tog också livligt del i deras glädje- och sorgeämnen, och med sin osvikliga humor bjöd han dem alla understundom på ett gott skratt. Nordfeldt var också barnens vän. När det började höras steg av barnafötter i de stora rummen vid Hemmungs, följdes deras raska takt ibland av ett par något långsammare fotsteg. Det var farbror Nordfeldt, som försökte fånga de små solstrålarna i hemmet, Kerstin och Helge.

25 jular tillbringade Nordfeldt i följd hos sina vänner vid Hemmungs. En jul firade han i Visby p g a att han tyckte sig förstå att missionsvännerna där var missbelåtna över att han reste därifrån varje julhelg. Hur det än var med den saken, så återtog han sin sed att fira jul vid Hemmungs igen. Även den sista julen, år 1936, kort före sin död tillbragte han där. Nordfeldt brukade vid julen komma till Hemmungs på julaftons 6

morgon. Han hade då alltid med sig en stor kappsäck full med böcker, vilka som julklapp på kvällen delades ut till familjens alla medlemmar, både stora och små. Ett helt litet bibliotek blev det till slut i hemmet av dessa böcker, varav många var nya för året och mycket intressanta och värdefulla. Dessa Nordfeldts julgåvor var alltid välkoma och omtyckta. Kom någon under julhelgen på besök fick de oftast en bok av honom. Åt barn gav han även små vackra bibelplanscher. Julaftons middag intogs gemensamt i det stora köket, som var fejat och julpyntat. Det blev dopp i gryta samt efterrätt och kaffe. Kaffet var Nordfeldts älsklingsdryck. På kvällen samlades alla i stora salen, där eftermiddagskaffet intogs under fröjd och gamman. Nordfeldt var outtröttlig i att berätta roliga episoder ut sitt liv. Så kom jultomten och delade ut julklappar åt gamla och unga. Sedan tändes den stora granen och sången ”Hell dig julafton” spelades och alla stämde in i sången. Därpå läste Nordfeldt julens evangelium och en julbetraktelse, varefter följde bön och psalmsång. Efter intagen kvällsmåltid med lutfisk och gröt gick man till vila. När aftonens tysta stillhet smög sig över gården och bar julfridens budskap på tysta vingar till hjärta och hem, då kanske ändå östgötasonens tankar i ensamheten sökte sig tillbaka till barndomens jular. Det spreds som en gloria av ljusa minnen kring far och mor och syskon och barndomshemmets oförglömliga kära plats. Om saknad och vemod för en stund stod som gäster vid hjärtedörren, så fick de säkert till slut dra sig tillbaka för tacksamhetens ljusa ängel, som visade pilgrimen på barnet i krubban, på livskallet, på vänkrets och på nuets lyckliga jul.

När julmorgonen randades, blev det ottefärd till kyrkan, och de flesta jular följde Nordfeldt husets folk i den tidiga timman, då vintermörkret ännu slöt sig över bygden och bjällerklangens rytmiska toner gav eko i fjärran. Det blev högtidsstund för förkunnaren att få sitta ner och taga hjärtat fullt av det budskap som han så ofta fick giva åt andra. Juldagen tillbringades i familjen, och annandagen gjorde Nordfeldt visiter hos flera vänner och bekanta i socknen.

Ur Helga Olssons bok Karl Nordfeldt, Predikant – Människa – Humorist

7

Jul- och Nyårshälsning

Då gick jag ner till krukmakarens hus och fann honom i arbete vid drejskivan. Ibland misslyckades lerkärlet som krukmakaren formade med sina händer, och då gjorde han om det till ett nytt kärl. Så som han ville ha det. (Jer. 18:4)

När jag skriver detta som en jul- och ny årshälsning så är det mest om det gam och förväntan. la året som ligger bakom. Ett år då det hänt otroligt mycket av arbete, glädje Då det gäller arbete så har jag fått stå med i mycket som gäller Svenska Kyr kan på norra Gotland, som också vi som EFS:are är en del av. Den organisation som vi format sen 2011 har nu börjat ta form. Precis som krukmakaren har vi fått börja om på nytt igen, en del har blivit som vi tänkt, en del blev inte rik arbetsglädje och stunder av fest och ge menskap. tigt så och en del blev helt annorlunda. Vår Herre har varit med oss och format om efter hand. Även om det varit ett jobbigt år så har det också varit mycket Jag ser även tillbaka på många olika samlingar, t ex EFS distriktskonferens i Nyköping, välgörenhetsauktioner (2 st) till förmån för Lettland, loppmarknad i Fole, tältmöten med Gunnel Norelius listan blir lång, det hinner hända myck son, scoutläger i Getsjötorp, Britta och Sussis nysatsning på Ekegården m m, m m. För min egen del ett 60-årsfirande, kyrkomötet med allt vad det innebär, ja et på ett år när livet snurrar på. Så finns också alla vänner som slutat sin jorde också till livet.

Det tredje ordet var förväntan. Vad för en sådan? Vad skall år 2014 ha i sitt skö få innebära för oss under det nya året?

vandring, sånt smärtar, men det hör väntar vi oss av morgondagen om vi får te för oss? Inom EFS hade vi ett rådslag i Hejde, vad skall det som kom fram där Här i Fole kommer vi att avtacka vår kyr koherde Marianne som betytt mycket för oss och nu ser vi fram emot att hälsa Jens välkommen som vår nye präst. Vil ket arbete inom EFS eller Svenska Kyr kan som det än gäller, är det dock säkert att det blir inte som det har varit, men du och jag får precis som krukmakaren vara med och forma leret, det som för oss kallas livet.

En välsignad julhögtid och ett gott nytt år!

Peder

8

Tankar inför julen

Jag tror att vi blir som förväntansfulla barn inför julen, väntande på undret som skall ske: att Jesusbarnet föds in i vår värld, den största gåvan av alla, det som gör alla gåvor överflödiga. Eftersom min mor dog när jag var tonåring, är julen för mig en tid av vemod och saknad, en viktig person fattas alltid, vilket medfört att jag firar en minimal jul, ibland har jag t o m valt att fira jul ensam, för att få vila.

Men

en

jul står särskilt fram i mitt minne. 1971-72 var vi, en handfull unga forskare och studerande, gäster i Egypten, i ett land som inte längre finns, i ett land där man kunde röra sig fritt, där en miljon nomader med sina kameler kom in i Kairo varje natt och satt och värmde sig vid små lägerledar. Eftersom landet är muslimskt firas inte jul. (De kristna kopterna firar jul först på trettondagen.) Men för att glädja oss utlänningar hade vårt enkla pensionat i Kairo skaffat från närmsta oas ett träd, som placerat upp och ner i en julgransfot i någon mån likande en julgran. En ljusslinga med normalstora glödlampor i gult, rött, blått och grönt blinkade p g a glappkontakt hela tiden. På grenarna låg stora bomullstussar och hängde vykort från alla världens hörn. Ändå – trots den klarblå himmelen, minaretutropare, åsneskri, hundskall och bilhorn vilade en märklig stämning av julefrid över Nildalen. Kanske var det frånvaron av julstress eller det bibliska landskapet, som gav oss denna ro. Palestina är bara 11 dagsmarscher bort och Jesus själv tillbringade ju en stor del av sin barndom, kanske 7-8 år i Nildalen.

På nyårsafton var vi i Assuan, då en mindre stad i södra Egypten. Efter att ha seglat med en felukka-båt över Nilen till västra stranden, vandrade vi ut i en rad i öknen med bara en fackla som lyse. Men över oss öppnade sig stjärnhimlen och nymånen låg som en båt därunder. Allt var stilla, natten varm, ingen sandstorm, inga djur, inga fyrverkerier, inga andra människor, bara tystnad, stillhet. Vi blev där många timmar, svenskt nyår inträffar ju en timme senare än det egyptiska, vi hade bara med oss torrt bröd och vatten.

Det bestående minnet blev naturens storslagenhet, en känsla höjden och frid på jorden.” av att mänskligheten är en enda gemenskap, alla är vi bröder och systrar. Vi tyckte oss denna natt höra änglasången: ”Ära vare Gud i

Sylvia Ekengren

Fruktkaka på Sylvias vis

(Receptet finns i ”7 sorters kakor”, men här är det lite ändrat)

Ingredienser:

150 gram smör 2,5 dl strösocker 3 ägg 3,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 dl korinter eller russin 1 förp. kakfyllning Ta fram smöret någon timme innan, så att det går att vispa med sockret, därefter 1 ägg i taget.

Vispa i mjöl och bakpulver, därefter russin och kakfyllning.

Placera smeten på bakplåtspapper i rund eller fyrkantig form, sätt in i ugnen i 150 graders värme ca en timme.

Lycka till!

9

Ur Karl-Olof Lindhs levnadshistoria

Sist handlade det om ”Barnrikehuset” på Vinkelgatan i Visby, nu drar Karl-Olof ut på landsbygden.

Mitt liv som bonde

Det var klart att jag ville bli bonde. I Hejdeby, en mil öster om Visby hälsade jag på lite nu och då. Jag trivdes där. De hade en svart häst som hette Hitler. Med honom hade jag inga problem förrän jag en dag skulle leda honom då vi var ute på en åker. Jag skulle hålla honom i tygeln och se att han gick i rätt rad då vi skulle rensa på åkern. Då trampade han mig på fo utan fotbrott. Men gamla farmor i gården skul själv var borta. Då hon gick in med en hink vat henne ten. Att bli trampad av en häst! Vem mer än jag har blivit det? Som väl var sjönk min fot ner i jorden. Det gjorde ont, men jag klarade mig le ut och vattna hästarna en dag då bonden ten och satte den framför honom, ställde han sig på tvären i båset och låste in henne. Några timmar fick hon stå där innan han släppte ut Så ofta det var skollov satte jag mig på rälsbus fick jag åka en halv mil och kom till Kvinnegår eller vilka man talade om. ”Gustav i Kvinnegår honom med någon annan Gustav. vän på gården var drängen Gösta. Han var jät köra mjölken till mejeriet. Min favorithäst het var han skulle stanna.. Gösta stod bak på vag Heine var hästen som drog var vi oftast tillba sen och åkte söderut. Till Havdhem. Där kom de och hämtade mig med häst och vagn. Så da. Alla gårdar hade namn så man visste vem da”, ja då visste man och kunde inte förväxla Gustav var smålänning och hade gift sig med Fanny, de hade tre döttrar, Lisa, Sara och Anna och de var betydligt äldre än jag. Min bäste testark och tog sig an mig. Tänk när jag fick följa med honom då det var gårdens tur att te Heine. Jag fick köra och hästen visste precis nen och lastade på alla tunga mjölkflaskor som innehöll upp till 50 liter mjölk. På vägen tillbaka hade vi med oss skummjölk samt de varor som olika husmödrar hade beställt från affären. Då ka en halv timme tidigare än då andra hästar drog. Undra på att han var min favorithäst! Jag minns också att det fanns över hundra höns på gården. Två gånger per dag fick jag plocka in äggen, tvätta dem i ättiksvatten och lägga dem i en stor ägglåda. Då den var fylld fick den följa med mjölklasset upp till affären. Där vägdes äggen och diverse matvaror följde med hem. Ett slags byteshandel alltså.

Att få ta hushållshinken och gå ut och mata grisarna var roligt. Grisarna grymtade sitt väl kommen så att man förstod det. Korna hade jag en väldig respekt för. Jenny hade stångat mig men aldrig råmat förlåt. Att köra häst då vi var ute i slåttern tyckte jag om. En gång vek jag för snävt med ett lass hö. Då skrattade Gösta och sa att det inte gjorde något och så lastade han på höet igen. Det går bättre nästa gång, sa han. Och visst gjorde det så. Prick klockan 12 skulle vi in i köket och äta mat i det som kallades brygghuset. Enkelt men gott. Sen kom dagens värsta för mig, alla skulle gå och lägga sig en halvtimme. Det var en lång tid för mig som inte förstod behovet av vila. Skördetiden minns jag. De spände tre hästar för skördemaskinen och den lämnade efter sig de fina kärvarna som man sen fick sätta upp i skylar tills det var dags att köra in dem och tröska. Vid tröskningen kom grannarna och hjälpte till. Nästa gång var det de som fick hjälp. Sådana kvällar var man trött. Skönt att få äta kvällsmat och sen få gå och lägga sig. Jag ser ännu framför mig den kammare jag sov i. Bonde blev jag inte. Gud kallade mig till en an att göra i hans rike på olika håll här i landet.

nan livsuppgift som hade med sådd och skörd 10

vi minns

Gösta Josefsson

har avlidit efter en tids sjukdom. Gösta kom till Gotland och Visby i början av 1950-talet som predikant i dåvarande Visbykretsen med bas i Lutherska Missionskyrkan. En uppskattad predikantgärning började där. Han fick också bilda familj i Visby genom giftermål med Inga-Britt född Lindh. Efter några år flyttade de vidare för olika tjänster på fastlandet. I slutet av 1960-talet bildades EFS i Mälardalen och Gösta blev distriktsföreståndare där, i den gärningen kom han att återknyta kontakten med Gotland, som ju kom att ingå i det nybildade distriktet. Många är de årsmöten, kvartalsmöten, bibel- och missionskurser som han kom att leda. Efter att Gösta slutat som distriktsföreståndare kallades han till Gotland som talare i olika sammanhang både inom EFS och på stiftet. Fårö har för familjen Josefsson haft en alldeles särskild plats i deras hjärtan, först var det Västra missionshuset som de kom att ha som sommarhus, sedan inköptes en fastighet som blev deras sommarvistelse på Fårö. De behöll också kontakten med många missionsvänner runt om på Gotland. Nu får vi minnas Gösta som en god och trogen tjänare i vår Herres vingård, hans milda stämma har tystnat, sorgen och saknaden finns för familjen och många vänner. Vila i frid tills uppståndelsen ljusa morgon.

Tre trogna syföreningsmedlemmar har slutat sin jordiska vandring:

Berit Bergström Visby

tidigare Grötlingbo,

Märta Olofsson Roma

tidigare Dalhem och

Signe Jacobsson Eskelhem

. De har alla gemensamt att de engagerat sig i syföreningsarbetet på de platser de bott. Många är de handarbeten av olika slag som de förfärdigat till auktionerna. Vi minns deras trogna insats för missionsarbetet, vi kan idag bara säga ett varmt tack för att de på olika sätt ville vara med i den gemenskap som är syföreningarnas speciella kännetecken – omsorgen om sina medmänniskor.

Peder

11

bibel läsnings plan

Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må DECEMBER Må Ti On To Fr Lö Sö 23 24 25 26 27 28 29 Hebr.brevet 1:1-3 Psaltaren 72:1-7 Luk 2:1-20 eller Matt 1:18-25 (Juldagen) Matt 10:32-39 Jul) Apostlag. 7:17-22 Psaltaren 71:2-6 Matt 18:1-5 Klagov. 3:22-26 Psaltaren 121 (Söndagen e. Jul) Må Ti 30 31 JANUARI On 1 Joh. 2:23-25 (Nyårsdagen) To 2 Första Mos. 2:4b-9 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Första Kung. 8:20,27-30 Filipperbr. 2:1-4 Joh. 2:13-22 (Sönd efter nyår) Joh. 8:12 (Trett.dag jul) Första Sam. 1:1-18 Första Sam. 1:19-28 Hebr.brevet 10:19-25 Jesaja 43:1-4 Apostlag. 8:14-17 Markus 1:9-11 (1 e. Trett.dagen) Första Sam. 2:1-10 Första Sam. 2:11-26 Jeremia 17:7-8 Första Joh.brevet 5:6-12 Femte Mos. 5:23-27 Hebr.brevet 2:9-10 Joh. 5:31-36 (2 e. Trett.dagen) Job 28:20-28 Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Hebr.brevet 10:19-25 Första Joh.brevet 1:3-7 Psaltaren 34:2-15 Andra Kung. 5:1-4,9-15 Andra Kor.brevet 1:3-7 Joh. 4:46-54 (3 e. Trett.dagen) Första Sam. 2:27-36 Första Sam. 3:1-14 Jesaja 40:5-11 Lukas 2:22-40 Mika 7:7-8 FEBRUARI Lö Sö Må 1 2 3 Apostlag. 2:42-46 Matteus 13:31-33 (Kyndelsm.dagen) Första Sam. 3:15-4:4 Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Första Sam. 4:5-22 Första Kor.brevet 15:35-49 Galaterbrevet 6:1-10 Hesekiel 33:10-16 Romarbrevet 2:12-16 Lukas 13:22-30 (5 e. Trett.dagen) Första Sam. 5 Första Sam. 6:1-16 Romarbrevet 5:18-21 Första Tim. 1:12-17 Salomos vishet 11:22-26 Filipperbrevet 3:7-14 Matteus 19:27-30 (Septuagesima) Första Sam. 6:17-7:6 Första Sam. 7:7-8:9 Johannes 8:31-36 Andra Tim. 2:8-13 Jeremia 23:23-29 Hebreerbrevet 4:12-13

DAGENS BIBELORD

tel. 0470-24100

12

Sö Må 23 Johannes 6:60-69 (Sexagesima) 24 Första Sam. 8:10-22 Ti On To Fr 25 26 27 28 Första Sam. 9:1-16 Första Kor. 14:1-5 Höga visan 8:6-7 Första Kor. 12:27-31 MARS Lö Sö Må 1 2 Andra Kor. 5:14-21 Markus 10:32-45 (Fastlagssönd) 3 Första Sam. 9:17-27 Ti On To Fr Lö 4 5 6 7 8 Första Sam. 10:1-16 Första Kor. 10:12-13 Hebreerbr. 2:14-18 Första Mos. 3:1-13 Hebreerbr. 5:7-10 Sö Må Ti On To Fr Lö Sö Må Ti On To Fr Lö Sö 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Markus 1:12-13 (1 i Fastan) Första Sam. 10:17-27 Första Sam. 11 Första Tim. 6:11b-12a Filipperbr. 2:12-16a Jesaja 61:1-3 Hebreerbr. 11:23-27 Markus 14:3-9 (2 i Fastan) Första Sam. 12:1-15 Första Sam. 12:16-13:2 Romarbrevet 11:33-36 Hebreerbr. 1:1-4 Första Sam. 2:1-10 Kolosserbr. 1:15-20 Lukas 1:46-55 (Jungfru Marie beb.dag) Bibelläsningsplanen är hämtat från Svenska Bibelsällskapet och sammanställd av Rone Forsbeck. ©Svenska Bibelsällskapet(www.bibeln.se)

Advent (av Helga Olsson)

Nu ruvar mörkret kring vår jord Och träden står där kala.

I vindens sus från syd och nord en röst hörs sakta tala om allt det ljusa som har flytt, om dag som är i natt förbytt.

Men som en hälsning ifrån höjd jag ser i kvällens timmar, där Far vid Boken sitter böjd, ett ljus som stilla glimmar. Det lyser över bladet vänt. Det är advent, det är advent.

Och det som synes dött och kallt blir strax så annorlunda, ty Han som råder över allt skall låta morgon stunda, och än en gång ett bud han sänt: Det är advent, det är advent.

Ett litet ljus på hemmets bord det slutar snart att brinna, men evigt lyser herrens ord när tider växla, svinna. Det bringar bud i adventstid, din konung kommer nu till dig.

13

välkomna till

Fole

Nyårsdagen kl. 18 Vi sjunger julens sånger, Tisd. 7 jan kl 12.30 Lunch, Fred. 10 jan kl 19 Grötfest, Tisd. 21 jan kl 19 Missionssyföreningens årsmöte, Sönd. 26 jan. kl 19 Läsarsångskväll, Tisd. 4 febr. kl 12.30 och Tisd. 4 mars kl 12.30 Lunch. Torsd Jämna veckor kl. 19.30 Upptäckargrupp om kristen tro, start den 9 jan.

Hejde

Torsd 23 jan kl 19 Filmkväll

Terra Novakyrkan

Julafton kl 10.00 Samling vid krubban, Trettondagen 6 jan kl 14 Temagudstjänst, Sönd. 12 jan kl 14 Familjegudstjänst med julfest, Söndagar i övrigt kl 11 eller kl 18 Gudstjänst, se alltid Visby Domkyrkoförsamlings predikoturer på fredagar.

Sparbössetömningar och EFS missionskollekter

Endre

bestäms senare

Fole

Lörd. 15 febr kl 17

Hejde

Sönd. 23 mars kl 10

Lokrume

Månd.. 27 jan. kl 12.00 Grötfest

Norrlanda

Torsd. 16 jan kl 13

När

bestäms senare

Näs

Onsd. 8 jan. kl 13.30

Sanda

Torsd. 2 jan. kl 13

Ge en gåva till EFS advents- och julinsamling

Levande julkrubba vid Domkyrkan

Söndag 22 dec. kl. 17.00

Bankgiro 900-9903

Årsmöten för EFS missions föreningar

Ekegården

Sönd. 9 febr kl 13

Fole

Lörd. 15 febr kl 17

Hejde

Sönd. 23 mars kl 10

När

bestäms senare

Sanda

Tisd. 28 jan kl 13.30

Södra Gotland

Onsd. 19 febr. kl 14

Terra Nova kyrkan

Sönd. 16 febr kl 13 Alla kulturarrangemang som genomförs inom EFS på Gotland sker i samarbete med Sensus Studieförbund.

14

15

GODRINGS TRYCKERI AB | VISBY | 2013