Veckobrev v 49

Download Report

Transcript Veckobrev v 49

Veckobrev v 49

Info till nästa vecka:

10 dec Teater ”Tomtar på Loftet” kl. 9.30 på Lilla Teatern. 8.30 vill vi att barnen är på förskolan så att vi hinner. (Detta gäller: Lea, Tilde, Sila, Lukas, Lara B, Lara K, Benyamin, Hanna, Estrid och Morris.) 11 dec LUCIAFIRANDE i Lötenkyrkan kl. 17.00. Barnen på Regnbågen sjunger för föräldrar, släkt och syskon. Barn får stjärnan får gärna ansluta i tåget om de själva vill. Kom i tid! Efter luciatåget har sjungit klart går vi till förskolan igen, där GUM bjuder på fika. Välkomna! 12 december En grupp barn från Regnbågen går luciatåg på ett äldreboende kl. 10.

Årets Julpyssel

Tack alla som kom på torsdagen och julpysslade. Det var nog glitter överallt innan vi var färdiga idag!

Stjärnan

På onsdagar har Stjärnan utflyktsdag. Än så länge håller vi oss på vår nya fina gård och gungar, klättrar och gräver i sandlådan. Vi strävar efter att få ihop vår nya grupp och så småningom tar vi oss iväg på utflykt och äventyr! Elida, Liva och Jon tränar sin finmotorik genom att plocka grus. Arvin tränar sin grovmotorik när han koncentrerat går nerför trappan. I morse pyntade vi även vår julgran. Alla hjälpte till att hänga kulor. Kulor

uppe, nere, på sidan om och bredvid.

Regnbågen

På torsdagen gick en grupp till kryptan i Lötenkyrkan och deltog i en samling där Karin berättade om Julkrubban. Barnen deltog i sånger och fick kika närmare på de fina figurerna. Såhär berättar Elliot:

Vi gick till en lite mindre kyrka och så kollade vi på en saga om Maria och Josef. De knackade på varje hus för de hade ingenstans att sova. De fick sova i ett stall och så fick Maria ett barn. Då sa ängeln att barnet skulle heta Jesus. En ny kung var det. Vad hette det här? (Elliot visar genom att korsa sina fingrar) – krubba. Ja just det, den nya kungen låg i krubban. Sen träffade de ett lejon på vägen, som hette Leo. Sen gick de till Leos Lekland.

PRAO

Denna vecka har vi haft två duktiga PRAO-elever på Regnbågen, Dario och Arian. De har gått på vår förskola när de var små så det är förstås extra roligt. I veckan har de deltagit som förebilder i lekar, på samling, gymnastik och uteaktiviteter.

Hur har det varit att ha Dario och Arian här?

Arvin – Kul!! Kul att leka med dom. Leka tagare Biyan – …och springtävling ska vi leka nu. De har varit snälla, snälla mot alla!

Arbete i mindre grupper

Vi försöker på olika sätt att dela Regnbågens barngrupp i flera mindre under flera tillfällen i veckan. Dels har vi

en grupp barn som går utomhus

på förmiddagen och stannar inne då de andra går ut efter lunch, tillsammans med en vuxen. Denna grupp har vi börjat med i veckan och det fungerade mycket bra. På tisdagar delar vi

hela gruppen i tre delar

mellan 9.30–11. Eric har musik med en grupp, de andra två grupperna arbetar efter våra avdelningsmål på olika sätt. Den här veckan var en grupp ute i skogen och arbetade med matematik. Så här berättar Cheto och Petra:

På vårt grupparbete idag gick vi till skogen tillsammans med 14 barn. I skogen gick vi tysta stigen där vi lyssnade efter tystnaden ett tag. Tanken bakom skogsutflykten var att lära oss känna skogens tystnad och där utforska olika barrträd och dess kottar (vilken är störst och vilken är minst och vilket barr hör till vilket träd). Sedan lekte vi några roliga lekar tillsammans t.ex. "alla byter träd" och "gissa djuret". Barnen fick många ledtrådar som leder till svaret. En ledtråd ges per omgång och när du kan svaret lägger du fingret på näsan. Detta fungerar bra när man vill att alla ska få komma till tals. Här får alla tänka och inte prata utan när de vuxna säger "ett, två, tre rätt djur är ---" så säger alla tillsammans djuret. Exempel på ledtrådar till djuret spindel: Lägger ägg, kan klättra, springer snabbt, har 8 ben, kan spinna nät.

Förskolan ska sträva efter att alla barn utvecklar grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp. Förskolan ska sträva efter att alla barn utvecklar sin naturvetenskap förståelse och samband för i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur mm. Lpfö 98, rev 2010 s 10

Vi arbetar också med att

dela gruppen mellan de olika rummen

inomhus på förskolan. När det är jämnt uppdelat så har vi det väldigt lugnt på förskolan, men barnen har givetvis friheten att välja aktivitet fritt mellan rummen. I ateljén har vi ett utrymme där vi har hängt upp tyger och lampor i taket och nu har vi där fått in en overhead (OH)-apparat som barnen kan prova att göra figurer på väggen med. Meningen är att vi nu ska kunna leka med skuggor, spela skuggteater, leka ”gissa djuret” eller ”gissa formen” samt experimentera med färger etc. Allt som allt är overheaden ett mycket lättarbetat, roligt och nyttigt verktyg som kan användas till många häftiga saker.