Frågor och svar om din hyra

Download Report

Transcript Frågor och svar om din hyra

Frågor och svar om din hyra

1. Hur bestäms min hyra?

Alla hyresjusteringar förhandlas med Hyresgästföreningen, som företräder dig som hyresgäst. I förhandlingen används en hyressättningsmodell som vi har tagit fram tillsammans med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, som ett underlag. Modellen syftar till att fånga upp de värderingar av boendet som finns bland hyresgästerna och på bostadsmarknaden i stort. De parametrar som har störst betydelse för bedömningen är standarden på din bostad och fastighet och var din bostad ligger, det så kallade bruksvärdet.

2. Vad blir bättre med hyressättningsmodellen som underlag?

Det blir ett mer enhetligt och transparant system över vad som påverkar hyressättningen.

3. Är det bara Helsingborg som använder den här typen av hyressättningsmodell?

Nej, liknande modeller används på många håll i Sverige, bland annat i Umeå, Norrköping och Malmö. Modellerna bygger på en nationell överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, SABO (Svenska Allmännyttans bostadsorganisation) och Fastighetsägarna.

4. Varför används hyressättningsmodellen?

Modellen innebär att varje enskild hyra ska spegla den enskilda bostadens standard och läge (dvs bruksvärdet). Det innebär i praktiken att en hög standard och ett attraktivt läge medför en högre hyra än lägenhet med lägre standard på ett mindre attraktivt läge.

5. Hur skiljer sig dagens hyressättning från tidigare?

Genom åren har bostadsbyggandet periodvis subventionerats genom olika politiska initiativ. Det har inneburit att våra kostnader för att bygga två likadana hus har sett helt olika ut beroende på om det har skett med hjälp av ekonomiska stöd eller inte. Våra kostnader har sedan haft stor påverkan på hyresnivån, vilket har resulterat i att bostäder med likvärdig standard och läge har kunnat få helt olika hyror. Istället för vad huset har kostat oss att bygga är det numera standarden och läget som är det som har störst påverkan på hyran. Tidigare har alla lägenheter fått samma procentuella höjningar vilket med tiden har inneburit att skevheter ökar.

6. Varför har inte alla i mitt hus fått samma hyresjustering?

Det görs inte längre några generella hyresjusteringar. Istället görs en bedömning av varje enskild lägenhet utifrån hyressättningsmodellen. Bedömningen används som ett underlag i den årliga förhandlingen. Om två lägenheter som bedöms lika utifrån modellen ändå får olika hyresjustering kan det bero på att de sedan tidigare har olika hyror, alltså att de avviker olika mycket från bedömningen utifrån modellens parametrar. På sikt är det meningen att lägenheter som bedöms likadant utifrån modellen ska få samma hyra.

7. Varför får jag och min granne olika hyresjustering när vi har samma typ av lägenhet?

Skillnaden i hyresjustering kan bero på att det gjorts tillval under året som höjer hyran mer för den ena lägenheten. Det kan också vara så att felaktigheter i hyresnivån i den ena lägenheten har justerats i en snabbare takt.

8. När justeras hyran?

Varje år omkring årsskiftet förhandlas alla hyror. Efter detta justeras samtliga hyror utifrån resultatet från förhandlingen. Utöver den årliga förhandlingen justeras hyran när standarden i lägenheten

förändras, exempelvis i samband med en ombyggnation. I samband med att en omflyttning sker har vi möjlighet att snabbare justera hyran så att den är mer i fas med modellen. Detta sker alltid innan lägenheten publiceras på vår hemsida, så att den nya hyresgästen vet vilken hyra som gäller.

9. Vad händer om min nuvarande hyra ligger väldigt fel utifrån hyressättningsmodellens bedömning, riskerar jag en stor höjning då?

Nej, vi fasar vi in höjningen över en längre period genom de årliga hyresförhandlingarna. Detta är ett sätt att skydda dig som hyresgäst från alltför kraftiga höjningar. Det finns varken någon övre eller undre gräns för vad den årliga hyresförhandlingen kan resultera i. Däremot är vårt och Hyresgästföreningens gemensamma syfte att säkerställa en jämn och rimlig hyresutveckling.

10. Kan ni säga hur min hyra kommer att utvecklas på sikt?

Hur hyrorna utvecklas i stort hänger ihop med den allmänna prisutvecklingen i samhället och vad som händer i vår omvärld. Hyrorna justeras inom ramen för den årliga hyresförhandlingen, för att bättre stämma överens med bedömningen utifrån hyressättningsmodellen. På så vis säkerställer vi att inga hyresgäster drabbas av alltför kraftiga höjningar.

11. Vilka faktorer påverkar min hyra?

Hyressättningsmodellen utgår från faktorer som människor i allmänhet menar ska påverka hyran; läge, fastighetens standard och lägenhetens standard. Läget och fastighetens standard är de faktorer som har störst betydelse för din hyra.

12. Vad går min hyra till?

Hela vår verksamhet bygger på intäkterna från hyrorna. De största kostnaderna är underhåll (exempelvis målning, takbyten, fasadrenovering) och driftkostnader (t.ex. kostnader för el, värme, vatten, sophämtning).

13. Vad innebär det att hyran för januari och februari 2014 debiteras retroaktivt?

Hyreshöjning för januari och februari debiteras retroaktivt och redovisas separat på hyresavin (se exempel nedan). Om din hyreshöjning motsvarar mer än 50 kr/månad kommer höjningen för januari och februari fördelas jämt över årets övriga 10 månader (se exempel 1). Påslaget redovisas separat på din hyresavi och plockas sedan bort i samband med årsskiftet 2015. Om din hyreshöjning motsvarar mindre än 50 kr/månad (se exempel 2) kommer höjningen för januari och februari att läggas som en klumpsumma på hyran för mars. Exempel 1 Hyresgäst A har fått en hyreshöjning på 150kr/månad. Det innebär att hyran att den retroaktiva hyran för januari (150kr) + februari (150kr) = 300kr fördelas på årets resterande månader (mars december 300/10=30kr/månad). Hyreshöjningen för mars-december blir därför 150+30 = 180kr. Exempel 2 Hyresgäst B har fått en hyreshöjning på 35kr/månad. Det innebär att hyran för januari (35kr) + hyran för februari (35kr) = 70kr, läggs på hyran för mars månad. Därefter (april-december) inkluderas beloppet (35kr) i månadshyran.

14. Var vänder jag mig med fler frågor?

Hittar du inte svar på dina frågor här är du varmt välkommen att kontakta oss på telefon: 042-20 80 00 eller via mejl: [email protected]