Hyggen Vel brev vedr massedeponi Mastedalen

Download Report

Transcript Hyggen Vel brev vedr massedeponi Mastedalen

Hyggen Velforening, [email protected]

Hyggen 20.08.2014 Til: politikere i formannskapet Kopi til: Kommuneoverlege Magnus Tølløv Kjøbli. 3440 Røyken VEDRØRENDE FORSLAG OM AVFALLSDEPONI I MASTEDALEN I HYGGEN Hyggen Vel er kjent med at Lindum- Oredalen AS avfallsselskap etter oppdrag fra Røyken Eiendomsutvikling (REU) har fremmet et forslag til etablering av massedeponi for forurensende grave- og rivingsmasser fra Oslo-området i Mastedalen inntil Hyggen tettsted. Forslaget er fremmet som et innspill til arealbruksendring i forbindelse med rullering av kommuneplanens arealdel. Forslaget er datert 06.06.2014 og kalt ”Mastedalen Miljøprosjekt”. Hyggen Vel stiller seg meget forbauset/skeptisk/negativt til deponi planene av følgende grunner: 1.

Det påtenkte avfallsdeponiet har fått en meget uheldig lokalisering i LNF-område rett inntil og over Hyggen tettsted med bare ca. 80 meter fra nærmeste bebyggelse, ca. 250 meter til 2.

nærmeste tettbebyggelse, og bare 600 meter fra Hyggen oppvekstsenter med barnehage og skole (se vedlagte situasjonskart). Dette representerer et brudd på kommunens vedtatte retningslinjer for deponier i kommunen om at minsteavstanden til tettbygd strøk skal være minimum 500 meter. Dette vil være til stor sjenanse og utrygghet for befolkningen, og beslaglegge verdifulle tur- og grøntområder. Andre tilsvarende deponier i regionen (Follestad, Oredalen, Lindum, Egge, m.v.), og landet for øvrig, er lagt i langt større avstand fra eksisterende tettsteder. REU har ikke i samsvar med god planpraksis foretatt en faglig utredning og vurdering av ulike aktuelle lokaliseringsalternativer for økt deponi kapasitet i kommunen, men gått rett på Hyggen. Et opplagt alternativ er Follestad, som er regulert til deponi og industri, og som benyttes av RFD (Renovasjonsselskapet for Drammensregionen). Den forurensende deponivirksomheten i kommunen bør i samsvar med kommunens egne retningslinjer legges til eksisterende deponier, dvs. konsentreres til Follestad, (eller Oredalen i en fremtidig felles 3.

Hurumlandkommune), og ikke spres utover på jomfruelig mark tett inntil eksisterende tettsteder i andre deler av kommunen. REU har heller ikke seriøst utredet og vurdert andre alternative lokaliseringer. Med fire store avfallsdeponier i Drammensregionen (Lindum, Egge, Oredalen og Follestad) synes det ikke å være behov for et femte deponi for å løse behovet for befolkningen i Drammensregionen. Røyken kommune er da heller ikke oppfordret eller pålagt å etablere et slikt deponi av overordnet regional myndighet. Hovedformålet med prosjektet synes å være å etablere (sitat) ”deponikapasitet for forurensede gravemasser og rivingsmasser (betong, mur og tegl) i Oslo –området” for å tjene penger i avfallsmarkedet. Vi har forståelse for at

4.

kommunen ønsker flere inntekter, men ikke på bekostning av miljøet og tryggheten til egne innbyggere, og i strid med egne retningslinjer for deponilokalisering. Det påtenkte avfallsdeponiet er meget stort. Arealet er ca 200 da, eller tilsvarende 20 store fotballbaner. En fyllingshøyde på 20 meter vil gi en fylling på ca 4 millioner m3, eller ca 6 5.

ganger større enn deponiet på Egge i Lier. Det tilsvarer ca 300 000 store billass, eller over 10 000 billass per år. En fyllingshøyde på 50 meter vil kunne gi nærmere en millioner billass. Hele avfallsdeponiområdet er lagt på dels leirgrunn, og dels fjell. Det har gått leirras i Hyggen tidligere, senest i 1978. Deponiet vil ruve høyt og nært over Hyggen tettsted og synes svært godt i landskapet. Deponiet vil få avrenning til/gjennom Hyggen tettsted. En evt. oversvømmelse ved ekstremvær og evt. utglidning/ jordras vil true bygninger og beboere i store deler av Hyggen tettsted og skape usikkerhet og frykt (se vedlagte oversiktsfoto med 6.

innlagt fylling). Avfallsdeponiet vil i seg selv generere betydelig forurensing i området i form av støy, støv, slam og evt. lukt, samt forurensende masse med innslag av PCB, tungmetaller (bly, zink o.a.), pipetegl (tjære), m.v. Støyproblemene vil hovedsakelig være støy fra transport til, fra og på deponiet, og motorstøy og mekanisk støy/rumling fra massefylling/forflytning med bulldozer i området. Det vil også kunne bli støy fra stein/betongknusing, sikteverk og annen maskinell 7.

virksomhet. Etterbruken av ferdig oppfylt deponi er usikker. Et verdifullt natur og friluftsområde med biologisk produksjon og mangfold vil gå tapt. Det går både stier og løype gjennom området, og området er mye brukt av lokalbefolkningen. Deponiområdet vil bli stengt for allmenn ferdsel, og skape en barriere mellom bebyggelsen i og friluftsområdene på begge sider. Deponiet søkes fremmet som et ”Miljøprosjekt”, mens det i realiteten vil være det motsatte. Hyggen Vel ber om at Røyken kommune tar hensyn til bevaring av Hyggenbefolkningens miljø og trivsel, og sørge for at deponiforslaget for Mastedalen enten trekkes tilbake , eller utelates i nytt forslag til ny kommuneplan. Kommunen bør følge egne retningslinjer for lokalisering av deponier i kommunen, og legge deponering av (lett) forurensende bygge- og rivemasser til eksisterende deponier i Røyken eller andre steder på Hurumhalvøya. Subsidiært bør kommunen, igjen i samsvar med egne retningslinjer, utrede og vurdere andre alternative lokaliseringer i større avstand fra eksisterende tettsteder. Hyggen Vel er for øvrig meget forbauset over at Ordføreren ikke nevnte/orienterte om deponiforslaget som kommunen har initiert da han så sent som i mars i år orienterte Hyggens befolkning på årsmøtet i Hyggen Vel om kommunens planer og ønsker for Hyggens utvikling i årene fremover…… Med vennlig hilsen for styret i Hyggen Vel (sign) Guttorm Grundt Maria Algers Bakken Bilder følger: 1.

2.

Situasjonskart for deponiforslag Mastedalen/Hyggen Oversiktsfoto med innlagt fylling Sverre Fjellheim