Advokaten på Kroken - Hamarregionen utvikling

Download Report

Transcript Advokaten på Kroken - Hamarregionen utvikling

hamar

regionen

hamarregionen utvikling september 2011 utgave 3

Advokaten på Kroken

Jusgründer rolf Schyberg andreasen ble lei hoved­ stadens kjas og mas, og fant roen på et småbruk i ut kanten av løten. Ja – jus kan kombineres med gårds­ bruk og sjelero! side 17

Fire ordførere om nærings­ utvikling i Hamarregionen

hvordan vil de gå frem for å legge til rette for vekst og nye etableringer i regionen vår?

side 6­7

Etterlyser gründerkapital

hans Bjørnstad og tom erik lehne i BDo mener det er kapital – og ikke gode idéer som mangler når det gjelder gründer­ virksomhet i regionen.

side 14 Tel.:06001 nordea.no

Beste totalbank

Norsk Familieøkonomi har kåret Nordea til beste totalbank i 2010. Ta kontakt for å avtale et møte slik at vi kan se på et tilbud tilpasset ditt behov.

Vil sikre utvikling av fremtidig næringsliv

Direktør i eidsiva vekst, thor Svegården, jobber for å få til et regionalt såkornfond.

side 15

«Vi jobber for deg!»

Bestill kraftavtale på Strøm er en stor k som mulig. På K

LEVERANDØR

ostnad for mange. Vi i Eidsiva jobber f onkurransetilsynets liste o

AVTALE

STANDARD VARIABEL PRIS

or å gi våre kunder så gunstig pris ommer Eidsiva godt ut.

HITTIL I ÅR

(UKE 1 - 34) 8 854, 8 926, NORGES ENERGI USTEKVEIKJA ENERGI GUDBRANDSD AL ENERGI

SMS med kodeord «STRØM» til 06262 så ordner vi resten

GUL STRØM NO 1 9 186, STANDARD VARIABEL PRIS VARIABEL

Data hentet fra k onkurransetilsynet.no.

Prisene er inkl mv

9 468,-

a, og gjelderfor perioden fra uk Produktene har samme betingelser e 1 i år til og med uk e 34 og et årlig f orbruk på 20 000 kWh.

for deg.

det som er viktig for deg er viktig for oss

BDO er et revisjons- og rådgivningsselskap med 900 partnere og medarbeidere fordelt på kontorer over hele landet. BDO Innlandet har kontorer på Hamar, Brumunddal, Lillehammer, Vinstra og Kongsvinger. Regionen har mer enn 50 medarbeidere.

BDO tilbyr tjenester innenfor revisjon, rådgivning, skatt og avgift samt regnskap og lønn for aksjeselskaper, organisasjoner, insti tusjoner, stiftelser og andre typer selskaper innenfor det private næringsliv og offentlig virksomhet.

Vi er en verdidrevet organisasjon med lokal forankring. Det gjør at BDO er entusiastisk, løsningsorientert og verdiskapende i alle ledd – fra kontor til medarbeider og den enkelte arbeidsoppgave. Det sikrer at du vet hva du får, uansett hvor du besøker oss.

For mer informasjon om BDO Innlandet, kontakt oss på tlf: 95 76 70 00

www.bdo.no

09.09.2011 13:55:40 BDO_164x107_Innlandet2.indd 1 2

hamar

regionen

Svein Frydenlund, redaktør

???????????????

Hamarregionen – ett skritt nærmere (Innlands)hovedstaden?

i skrivende stund er valget nettopp over, og opptellingen er gjennom ført. arbeiderpartiet har nærmest gjort rent bord i alle de fire kommunene i hamarregionen med godt over 50% tilslutning i både ringsaker, løten og Stange. Det har kanskje vært knyttet størst spenning til hamar. meningsmålingene viste tidlig gode mulig­ heter for 4 nye år på ordførertaburetten for både anita ihle Steen (ringsaker), Bente elin lilleøkseth (løten) og nils røhne (Stange). i hamar ser det ut til at morten aspeli overtar ordførerklubba. Blir dette resultatet har alle kommunene en ap­ledelse. vi fornemmer og forventer at det interkommunale samarbeidet vil gå knirkefritt med samlet innsats inn mot regjeringskorridorene.

hamarregionens sysselsettingsvekst de siste årene har hovedsakelig kommet innen offentlig sektor og innen forretningsmessig tjeneste­ yting. i denne utgaven ser vi nærmere på disse to sektorene som begge synes å tiltrekke seg høyt kompetente arbeidstakere. innen offentlig sektor ser vi spesielt på statlige arbeidsplasser. De bidrar til mangfold i arbeidsmarkedet, med attraktive jobb­ og karrieremulig­ heter for et bredt utvalg av befolkningen. mange av de statlige ak­ tørene er også viktige oppdragsgivere, samarbeidsparter og kunder for annen næringsvirksomhet og skaper dermed store positive ring­ virkninger. vi ønsker derfor velkommen flere statlige arbeidsplasser til hamarregionen, i skjønn forening med privat næringsliv.

For næringslivet som er opptatt av utviklingsmuligheter, er en god dialog mellom kommunene viktig. Dersom denne dialogen i tillegg gjenspeiler raushet for naboens suksess og en positiv holdning til en dugnadsånd for regionens totale utvikling, er det mange som vil være med å støtte opp om initiativene. Å skape premisser for vekst er politikernes oppgave. i følge en undersøkelse nho har gjort har næringslivet i innlandet har mindre tro på vekst de nærmeste månedene enn resten av landet. lavere optimisme bremser investeringsviljen. Dette utfordrer konkurranseevnen til næringslivet. kompetansen søker seg dit mulighetene ligger, og dermed står innlandet i fare for at gode kompe tansemiljøer forvitres. Skal vi lykkes i innlandet og i hamar­ regionen må næringslivet oppleve at de totale rammevilkårene skaper nødvendige muligheter for vekst. Full barnehagedekning, attraktive skoler og god eldreomsorg er en side ved saken. For næringslivet er en bærekraftig innovasjonspolitikk med konkur­ ransedyktige rammebetingelser også helt vesentlig for å etablere og utvikle næringsvirksomhet. i denne utgaven av ”hamarregionen” har vi utfordret ordførerne til å si noe om hvilken næringspolitikk de kommer til å føre. hvordan politikerne ønsker å tilrettelegge for næringsvirksomhet er av stor interesse for mange.

Forretningsmessig tjenesteyting innbefatter f.eks. advokater, in­ geniører, revisorer, ledelsesutvikling, it­utvikling, rådgivingstjenes­ ter etc. i hamarregionen har vi også i denne bransjen sett god vekst. igjen representerer dette attraktive arbeidsplasser for medarbeidere med høyere utdanning. mange arbeidsplasser besettes av tilflyttere eller kandidater som ønsker å flytte ”hemmat”.

vi håper at dette nummeret av næringsavisa vil gi deg et innblikk i viktigheten av godt samspill mellom politiske, private og offentlige aktører for å gi deg gode leveranser og tjenester. Du møter i dette nummeret mange bedrifter, politikere og enkeltpersoner som med stort engasjement er med og former hverdagen her på hedmarken. om vi er trege på hedmarken? Det er lenge siden. På sidene ”Folk i farta” blir du oppdatert på noen av de som i den senere tid har svingt seg rundt og byttet arbeidsplass. har du anledning og lyst finner du kurs, seminarer og arenaer på siden ”møteplasser”, et mangfold av muligheter for å sikre seg kompetanse, inspirasjon og nettverk.

god lesing!

Møteplassen .........................................................................s. 4-5 Vei i vellinga for næringspolitikken ...................................... s. 6-7 Folk i farta ............................................................................s. 8-9 Masse muligheter i vår region! ...............................................s. 10 Satsing for å nå de unge .........................................................s. 11 Tok fagbrev i gjenvinning ....................................................... s. 12 Hamarregionen = tjenesteyting ............................................. s. 13 Internasjonal forankring – lokal fokus ...................................s. 14 Eidsiva om vekst og gründerkapital ....................................... s. 15 Automasjon fra Stange til mangfoldige markeder .................s. 16 Fra Oslo-puls til ro på Kroken .................................................s. 17 Månedens utfordrer ...............................................................s. 18 Nytt fra HrU ...........................................................................s. 23

Opplag 43 000 Distribueres i Hamar, Ringsaker, Stange og Løten Utgiver Hamarregionen Utvikling, Strandgata 23, 2317 Hamar Produksjon Sandbeck AS EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

hamar

regionen 3

møteplassen

ønsker du å kunngjøre noen av dine arrangementer på denne siden?

ta kontakt på [email protected]. oppføringen er gratis.

Møte

– viktige, nyttige, spennende, morsomme og inspirerende møter og konferanser i ukene fremover

1. oktober rosa sløyfe-ball

kick­off for rosa sløyfe­aksjonen 2011 Sted: Scandic Scene.

tid: kl. 19:00.

Billetter hos Scandic tlf. 21 61 40 00 eller e­post: [email protected]. Pris: 1195,­.

5. oktober etablereropplæring i Hedmark

kurset er skreddersydd for deg som ønsker å starte bedrift, men trenger hjelp i oppstartsfasen. kurs dager i hamar: 21. sep, 05. okt, 19. okt, 02. nov, 14. nov, 15. nov, 30. nov. Det er ingen deltakeravgift. Påmelding: www.etablerer.no/hedmark kontaktperson: Silje Bergh, tlf. 76 96 72 00.

6. oktober formalitetskurs

regelverket for næringsdrivene – på et overordnet nivå.

Sted: Quality astoria hotell hamar. Påmelding: www.etablerer.no/hedmark

11. oktober universell utforming av reiselivsbedrifter

kartleggingsresultater/plan­ og bygningsloven/ finansieringsordninger. Sted: hotel Scandic, vangsveien 121, hamar.

Påmelding: https://web.questback.com/opplandfk/universell/ kontaktperson: [email protected] Pris: 300 kr.

18. oktober orientering om miljøstyring—miljøfyrtårn

miljø og miljøspørsmål er av flere grunner veldig aktuelt for tiden. vi inviterer bedrifter i regionen til formiddagsmøte 18. oktober kl 9:00 hvor vi kort belyser hvorfor og hvordan næringslivet kan ta miljøet på alvor. Sted: Seminarer holdes i våre lokaler i Furnesvn. 81 på hamar og er gratis. Påmelding: [email protected]

20. oktober tema: innføringskurs i skatt og merverdiavgift

Skatteetaten arrangerer jevnlig innføringskurs i skatt og merverdiavgift over hele landet. kursene er gratis og spesielt tilpasset deg som nettopp har startet virksomhet. kurset retter seg først og fremst mot enkelpersonsforetak (enk), men er også nyttige for nystartede selskap (mindre aS og Da/anS eller nuF). arrangør: Skatt Øst Påmelding: [email protected] Sted: hamar (kurssted annonseres senere) 20. oktober lillehammer (kurssted annonseres senere) 26. oktober

20. oktober kurs i arbeidsrett

Sted: honne hotell og konferansesenter ansvarlig: Frode Berntsen arrangør: nho innlandet For mer informasjon sjekk http://helenorge.nho.no/innlandet

20. oktober konferanse om ikt-sikkerHet 19.-20. okt. 2011

målgruppe: it­medarbeidere, it­sjefer, studenter og andre interesserte.

Sted: høgskolen i gjøvik, aud. eureka.

tema: trusselbildet, sikkerhetsledelse, nettverkssikkerhet, Cloud Computing, Cisco, autentisering og digital etter­ forskning.

Foredragsholdere: tore larsen orderløkken, leder norsk senter for informasjonssikring einar Snekkenes, professor høgskolen i gjøvik, Jan erik Østvang, daglig leder SecCon, ole tom Seierstad, sikkerhetsdirektør microsoft norge, Jørgen myrland, administrerende direktør Cisco, Patrick Bours, førsteamanuensis høgskolen i gjøvik, Christian meyer, seniorrådgiver norsk senter for informasjonssikring, katrin Franke, professor høgskolen i gjøvik.

arrangør: Fagforbundet i samarbeid med høgskolen i gjøvik og norsk senter for informasjonssikring.

Pris: konferansen, inkludert måltider, er gratis.

Påmeldingsfrist: innen 10. oktober på: www.fagforbundet.no/

forsida/seksjonene/ska/

21. oktober tittel: styret – også en diskusjonspartner og kilde til bedre resultat

tema: Styrearbeid . målgruppe: Bedrifter som ønsker et effektivt og nytting styre, personer med styreverv i dag og potensielle styrekandidater Sted: Sørgående kro på rudshøgda.

arrangør: Styreakademiet innlandet m/samarbeidspartnere kontaktperson: leder tom Ø. martinsen, tlf. 916 65 840 eller ragnar thorvaldsen, tlf. 911 89 027. mer info: www.styreakademiet.no hedmark/oppland Pris: kr 2.000 pr bedrift, kr 1.000 pr enkeltmedlem i Styreakademiet, og kr 1.300 pr enkeltperson for øvrig, som faktureres i etterkant. Det utdeles deltakerbevis for gjennomført seminar.

27. oktober frokostmøte: motivasjon og selvledelse

tema: ragnhild g. nielsen fra Coach team aS, som med humor, dyp innsikt og gode formidlingsevner vil guide oss gjennom temaer som motivasjon og selvledelse. arrangør: innovasjon norge hedmark og hamarregionen utvikling. Sted og tid: nærmere informasjon kommer på

www.hamarregionen.net

27. oktober konferansen familievennlig arbeidsliv; arbeid og familie i balanse – det lønner seg!

tema: gode muligheter til å kombinere arbeidsliv og familieliv er en av årsakene til at norge klarer seg godt, både økonomisk og som velferdssamfunn. arbeidsplasser som legger til rette for god balanse mellom arbeidsliv, familieliv og sosialt liv, vil være attraktive og ha et konkurransefor­ trinn. et viktig middel for å nå dit, vil være å styrke begge foreldrenes muligheter til både å delta i barnas oppvekst og i arbeidslivet. temaet belyses fra ulike vinklinger av forskere, ledere og andre. møt blant annet idar kreutzer, konsernsjef i Store­ brand, Christl kvam, regiondirektør i nho innlandet og else michelet fra nrk. arrangør: likestillingssenteret har fått i oppdrag fra Barne­, likestillings­ og inkluderingsdepartementet å arrangere konferansen, og samarbeider med lo, nho, kS og nav. konferansen er gratis. Påmelding: www.likestillingssenteret.no e­post: [email protected] eller tlf.: 62 54 74 60/46 74 67 36.

tidspunkt: kl 09.30 –16.00.

Sted: Quality hotel & resort hafjell, Øyer.

Påmeldingsfrist: 17. oktober.

27. oktober fagmesse for Helsepersonell

arrangør: hamar ortopediske aS.

tema: våre leverandører har stands og holder foredrag gjennom hele dagen. Program kommer senere.

tid: 10:00­18:00, kom når det passer deg. Bli en time, eller hele dagen! Sted: First hotel victoria.

målgruppe: helsepersonell.

kontaktperson: Sykepleier kari greve­løberg på hamar ortopediske. tlf: 62 51 19 46 / 970 02 626. nettadresse: www.hamarortopediske.no Påmelding: mer informasjon kommer senere på hver enkelt arbeidsplass og på nettsiden.

Pris: gratis

28. oktober å tørre og feile v/ øyvind kvalnes, bi

tid: kl. 08:00­10:00. Sted: Biblioteket.

arrangør: ringsaker kommune v/næringsavdelingen og biblioteket. Påmelding : heidi t. karlsen, ringsaker kommune, tlf. 916 26 968 www.ringsaker.kommune.no

20. oktober næringstreff i stange

arrangør: hamarregionen utvikling og Stange kommune. Program kommer på www.hamarregionen.net

25. oktober temalunsj 10:00-12:00

arrangør: hamarregionen utvikling se www.hamarregionen.net for program.

4

hamar

regionen

møteplassen

29.oktober

dagskurs i Hjemmebruk av naturmedisin på ditt dyr

arrangør: naturmedisinsk dyreklinikk, veteropat mnvF maren ingeborg guldbrandsen.

Sted og påmelding: ikke avgjort, følg med på facebook.com/ naturmedisinskdyreklinikk og meld deg på nyhetsbrev hvor all aktuell info kommer direkte på mail. meld deg på ved å sende en mail til [email protected]. For mer informasjon og påmelding: tlf 415 77 877,

[email protected] www.naturmedisinsk-dyreklinikk.no

tid: 10:00­16:30 Pris: 800 kr

1. november gründerdag Hos Heb Consulting as

en dag for deg som vurderer å starte egen virksomhet eller akkurat har startet opp. vi inviterer deg til en dag med aktuelle temaer, mulighet for individuelle samtaler og felles erfaringsutveksling 1. november kl. 9:00­15:00. · organisering/selskapsformer · Finansiering · Økonomi · markedsføring Seminarer holdes i våre lokaler i Furnesvn. 81 på hamar og er gratis. Påmelding mail til [email protected]

1. november Hms øst arrangerer Halvdagskurs: praktisk arbeidsrett

Formål: Å gi kursdeltakerne en matnyttig og praktisk rettet gjennomgang av en del viktige arbeidsrettslige temaer som erfaringsmessig skaper utfordringer for en arbeidsgiver. kursleder: advokat Stein hervik, advokatfirmaet Johns rud, Sanderud & Skjærstad aS. Spesialområde innenfor arbeidsrett, særlig knyttet til nedbemanninger og permit­ teringer som følge av rasjonaliseringsbehov, virksomhets­ overdragelser, samt personalsaker i form av spørsmål om oppsigelse eller avskjed på grunn av arbeidstakersforhold.

målgrupper: Daglig ledere, ansatte med personalrelaterte oppgaver, tillitsvalgte.

tid: kl. 0900 – 1200.

Sted: hmS Østs lokaler i gjerluvegen 2, Furnes Pris: 1200 kr Påmelding: innen 17. oktober til [email protected] eller tlf. 934 09 480.

1. november pro-skolen/sparebanken1 Hedmark

tema: vi ønsker å skape grunnlag for utvikling gjennom nettverk og utdanning. vi ønsker at våre kunder skal lykkes, derfor har vi startet Pro­skolen. gjennom Pro­skolen ønsker vi å være med på å tilrettelegge for utvikling i bedriften din. Du får mulighet til å møte andre som ønsker det samme som deg, nemlig å bli enda bedre til å gjøre god butikk. Pro­skolen består av et grunnkurs i ledelse – Øyvind martinsen, innovasjon ­ nils otto Ørjaseter, markedsføring – nina ronæs, økonomi ­ Pål Berthling­hansen. under­ visningen foregår over 4 samlinger. Dyktige forelesere fra handelshøyskolen Bi står for undervisningen. På hamar arrangeres følgende: 1. nov. ledelse, 8. nov.

innovasjon, 23. nov. markedsføring, 29. nov. Økonomi Påmeldingsfrist 13. oktober via Sparebanken hedmark sine nettsider: www.sparebank1.no

4. november næringstreff i løten

arrangør: hamarregionen utvikling og løten kommune. Program kommer på www.hamarregionen.net

9. november konferanse, ”fremtidens kompetanse”

her arrangerer vi konferanse i auditoriet på høgskolen i hedmark, hamar. Sett av dato allerede nå. Det blir mange spennende foredragsholdere. mer info kommer på hru sin hjemmeside www.hamarregionen.net

15., 16. og 30. november kurs i markedsorientering – veien til økt konkurransekraft og lønnsomHet!

innovasjon norge i oppland og hedmark inviterer til kurs i markedsorientering for industrisektoren. kurset har som hovedmål å gi deg kunnskap om hvordan bygge en sterk merkevare og ta en tydelig posisjon i markedet.

tid og sted: 15., 16. og 30. november 2011 innovasjon norges lokaler, vangsveien 73, hamar.

Deltakeravgift 5000 kr. pr. bedrift (for 2 personer). kursavgift dekker alle samlinger, kursmateriell, lunsj alle dager og middag dag 1. Påmeldingsfrist 10. oktober 2011. kurset tar maksimalt 12 bedrifter. kontakt og bindende påmelding til: Per ottar Walderhaug, [email protected] tlf : 958 58 762 regine Behrens Dyreng, [email protected] tlf 400 21 350 truls terje hoel, [email protected] tlf: 907 95 958

2. desember praktisk skatte- og regnskapskurs Hamar

Praktisk skatte­ og regnskapskurs er et godt tilbud til regn­ skapsførere, økonomimedarbeidere, revisorer, bedriftsledere, advokater og andre som ønsker å holde seg oppdatert på områdene skatt, avgift og regnskap.

kl: 09:00­15:45 Sted: Scandic hamar Forelesere: advokat tore Fritsch, Formuesforvaltning aS og statsautorisert revisor tom erik lehne, BDo aS For autoriserte regnskapsførere: 4 timer skatt/avgift, 3 timer finansregnskap/bokføring/godregnskapsføringsskikk/ regnskapsførerregelverket* For revisorer: 4 timer skatterett, 3 timer regnskap/etikk* For advokater: 7 timer oppdatering.

Pris: kr 2310.­ for medlemmer av Skattebetalerforeningen, kr 2745.­ for øvrige lunsj er inkludert.

ta et steg videre!

Folkeuniversitetet innlandet arrangerer høgskoleutdanning i samarbeid med høgskolen i nord­trøndelag. Prosjektledelse 6 studiepoeng Studiet skal gi innsikt og forståelse av vesentlige sider ved prosjektarbeid og prosjektledelse. Det er også et mål å belyse prosjekter og prosjektarbeid ut fra et strategisk synspunkt. Studiestart: 24.09.11 og går over 5 lørdager fra kl. kl. 11.00­ 15.00 i Folkeuniversitetets kurssenter, vangsveien 121, hamar.

16. og 17. november bosettingskonferanse

arrangør: imDi og likestillingssenteret.

tema: god bosetting, inkludering i arbeidslivet.

Sted: Scandic hamar.

målgruppe: ansatte i det offentlige og arbeidsgivere.

mer informasjon: www.Imdi.no lønns­ og personalarbeid 30 studiepoeng Studiet er praktisk rettet og gir kompetanse for arbeid med lønns­ og personalforhold i offentlig og privat sektor. gjen­ nom kjennskap til arbeidsrett, trygderett og foretaksrett gis det godt grunnlag for å kunne løse juridiske problemstill­ inger i praksis. Studentene tilegner seg ferdigheter innen bruk av it basert lønnssystem. Studiet er sammensatt av 3 moduler, som også kan tas enkeltvis. organisasjon og ledelse 10 stp, Foretaksrett 10 stp og lønn og personalarbeid 10 stp. Studiestart: 15.09.11, undervisning en kveld per uke i Folkeuniversitetets kurssenter, vangsveien 121, hamar.

22. november styreseminar Hos Heb Consulting as

en dag for deg som er ny i styret eller for deg som ønsker å benytte styret som en aktiv ressurs. vi inviterer deg til en praktisk rettet dag med aktuelle temaer, mulighet for individuelle samtaler og felles erfaringsutveksling 22. november kl. 9.00­15.00

· Styrets funksjon, ansvar og oppgaver · Struktur, arbeidsform og styrets prosesser · Diverse case Seminarer holdes i våre lokaler i Furnesvn. 81 på hamar og er gratis. Påmelding mail til [email protected]

29. november temalunsj 10:00-12:00

arrangør: hamarregionen utvikling, se www.hamarregionen.net for program For mer informasjon ta kontakt med fagansvarlig inger hermansen, mobil: 464 11 556, e­post: [email protected] eller se på våre hjemmesider: www.fuinnlandet.no

kurs i gitar, bass og trommer

arrangør: triol musikkskole tema: individuelle kurs med fokus på elevens egne behov og ønsker.

Dato og klokkeslett: løpende kurs mandag­torsdag i tidsrommet kl 16:00­22:00 Sted: hjellumveien 81, 2322 ridabu målgruppe: alle som ønsker kurs i gitar, bass eller trommer kontaktperson/påmelding: erlend venli. løpende påmld.

nettadresse for mer info: http://www.triol.no Pris: 265,­ pr. musikktime.

1. desember farsrollen i det flerkulturelle norge

arrangør: likestillingssenteret.

tema: Søkelys på farsrollen.

Sted: likestillings­senteret, hamar.

målgruppe: Fedre i alle aldre og etnisk bakgrunn, ansatte i det offentlige.

mer informasjon: www.likestillingssenteret.no

hamar

regionen 5

næringspolitikk

Vei i vellinga for næringspolitikken

Vi har spurt hvordan politikerne vil legge til rette for næringsutvikling i Hamarregionen.

Morten Aspeli – Hamar

1) Hva er viktige nærings politiske saker for deg?

Det aller viktigste er firefelts e6 og dobbeltsporet jern­ bane samt etableringen av innlandsuniversitetet og øst­ vest­aksen hamar­elverum.

2) nHo innlandet sitt økonomibarometer for siste kvartal sier at næringslivet er pessimistiske med tanke på vekst. nHo er bekymret for at kompetansen vil trekkes seg til regioner med høyere vekst. Hvordan kan vi sikre oss viktig kompetanse de neste årene?

Det viktigste for hamar er å legge forholdene godt til rette. Dette kan gjøres ved blant annet å sikre utbygging og videreføring av dobbeltsporet jernbane, fire­felts e6 og opprustning av kommunikasjonen til elverum. i tillegg er det viktig å sørge for en stadig vekst av antall boliger, gode velferdstilbud som skole og barnehage – for å tiltrekke oss både kompetent arbeidskraft, flere innbyggere og etablerere. Det er viktig med god støtte til etablere/grundere, så dette må fokuseres enda sterkere her er det viktig med en nær kontakt med næringslivet og dets organisasjoner. Dessuten er det viktig å holde et vedvarende fokus på bruken av regionale virkemidler. hamar arbeiderparti mener det er viktig å få på plass et sterkt og solid Såkornfond i innlandet.

Dessuten er det viktig at man er tydelig på de fokus­ områdene man allerede satser på og viser en langsiktig og forutsigbar holdning. Det skaper trygghet og troverdighet!

3) Hvilke næringsspesifikke fortrinn (eks. bransjer/klynger, miljøer, geografi, etc.) bør vi bygge veksten på?

hamar arbeiderparti har sagt at vi ønsker å styrke miljøet for digital kreativitet og bioteknologi. i tillegg er det viktig med det voksende finansmarkedet i hamar. og som nevnt over, så er rask og effektiv kommunikasjon nord­sør og øst­ vest veldig viktig for hamars videre vekst.

4) Hamarregionen blir i økende grad sett på som lokomo tivet for vekst og utvikling i Hedmark og innlandet; det er her mye av befolknings- og næringslivsveksten skjer; det er hit man flytter om man flytter til Hedmark. ser vi på inno vasjonspolitikken så har den vært slik at det hovedsakelig er aktører som opererer i tradisjonelle distriktskommuner som kan få etablerings- og utviklingsstøtte. bedrifter i Hamar regionen kan i svært liten grad dra nytte av samme type støtteordninger. Hva tenker du om at det langt vanskeligere å få drahjelp til næringsutvikling i Hamarregionen – som også betyr næroset, løten skogbygd, vallset – fremfor i østerdalen?

Dette er selvfølgelig en stor utfordring for hamar. her er det viktig at vi bruker våre kontakter i regjeringsapparatet for å se om vi kan endre fordelingsnøkkelen. i tillegg ønsker hamar arbeiderparti å etablere et regionalt næringsfond i samarbeid med sentrale næringslivsaktører – dette kommer i tillegg til støtte fra blant annet innovasjon norge. Støtte­ ordningene er sentrale og er ikke støtteordningene sterke nok idag, må man arbeide for å gjøre dem enda sterkere.

5) Hvordan vil næringslivet i din kommune kjenne på kroppen at du og ditt parti har fått økt oppslutning/har kommet i posisjon?

ved at vi ønsker å gå i en enda sterkere dialog med næringslivets/arbeidslivets organisasjoner og virkemid­ delaktørene. næringslivet i hamar, både handel, kontor og industri, vil merke at vi nå har fått en flertallskonstellasjon som har stort fokus på nærings­ og sentrumsutvikling!

Nils Røhne – Stange

1) Hva er viktige nærings politiske saker for deg?

Stange og regionens tilnærming til hvordan vi kan utnytte infrastrukturen det nå inve steres i. Bedrifts­ etableringer skal skje så smidig som mulig, og vi vil at de skal skje her i regionen. vi må bygge attraksjonskraft – og ha gode bo­ og arbeids muligheter. Stange næringspark er en viktig motor lokalt.

2) nHo innlandet sitt økonomibarometer for siste kvartal sier at næringslivet er pessimistiske med tanke på vekst. nHo er bekymret for at kompetansen vil trekkes seg til regioner med høyere vekst. Hvordan kan vi sikre oss viktig kompetanse de neste årene?

utvikle regional differansiert utdanningspolitikk og tilby varierte kompetansearbeidsplasser. vi må bli attraktive og ha jobbmuligheter for begge i en familie. konkret; nordens beste innlandsregion er et spennende prosjekt for å synlig­ gjøre oss. vår region har de beste forutsetninger, vi ligger godt an, og har positiv befolkningsutvkling. næringslivet selv må stå på. innlandsuniversitet er viktig, ett stort syke­ hus i innlandet.

3) Hvilke næringsspesifikke fortrinn (eks. bransjer/klynger, miljøer, geografi, etc.) bør vi bygge veksten på?

vi har god natur, gode fritidsmuligheter, trygge opp­ vekstmiljøer og variert tilbud innen kultur – må ikke sakke akterut på disse områdene selv om de i seg selv ikke gir oss nødvendig komparative fortrinn. geografisk plassering er bra ift. oslo, gardermoen og innlandshovedstaden hamar. vi er bare halv time unna europa! være bevisst på Pr og vise fram våre kvaliteter.

4) Hamarregionen blir i økende grad sett på som lokomo tivet for vekst og utvikling i Hedmark og innlandet; det er her mye av befolkings- og næringslivsveskten skjer; det er hit man flytter om man flytter til Hedmark. ser vi på inno vasjonspolitikken så har den vært slik at det hovedsakelig er aktører som opererer i tradisjonen distriktskommuner som kan få etablerings- og utviklingsstøtte. bedrifter i Hamar regionen kan i svært liten grad dra nytte av samme type støtteordninger. Hva tenker du om at det langt vanskeligere å få drahjelp til næringsutviking i Hamarregionen – som også betyr næroset, løten skogbygd, vallset – fremfor i østerdalen?

Det var et ledende spørsmål! vår region må erkjenne at vi har gjennom geografisk beliggenhet noen fortrinn sam­ menlignet med ytterkantene. Differansieringen er riktig. men vi ønsker sentral og regional vilje til å bygge opp under regioner som representerer vekstmuligheter. ole Brum politikk: Ja takk, begge deler. vi trenger fylkeskommunen til å støtte opp under utviklingen av regionen som motor, og utøve en mer aktiv næringspolitikk utover det den har i dag. infrastruktur er et eksempel på et område hvor de kunne vært mer aktive.

5) Hvordan vil næringslivet i din kommune kjenne på kroppen at du og ditt parti har fått økt oppslutning/har kommet i posisjon?

Det 2 viktigste områdene er; vi har tradisjon i Stange for å ha fokus på å være kjappe på planarbeid. vi må være offensive på tilbudssida når noen vurderer næringsetabler­ ing. Samtidig skal vi fortsette med å etablere møteplasser for nettverksbygging og kommunikasjon partene i mellom. næringslivet er ryggrad i kommunen både økonomisk og når det gjelder arbeidsplasser, dette setter vi pris på og ønsker å bidra til god lagfølelse i Stange kommune.

6

hamar

regionen

næringspolitikk hamarregionen har de siste årene hatt en befolkningsvekst som har tangert gjennomsnittet for landet. i hedmark fylke er det kun hamar, Stange, løten, ringsaker og elverum som over tid kan vise til befolknings vekst. vekststrategien politikerne har lagt til grunn viser at befolkningsvekst skaper nye arbeidsplasser og vekst i næringslivet. Struktur endringer og et mer komplekst konkurransebilde har derimot påvirket næringslivets muligheter til økte markedsandeler og vekst. innovasjonspolitikken og lokale rammevilkår har dermed blitt viktig for å motivere og etablere bedrifter til ny satsing. vi har spurt de fire ordførerne som (i skrivende stund) ligger an til å sitte med det politiske ansvaret i de fire kommunene i hamarregionen om næringsutviklingen i den kommende periode.

Anita Ihle Steen – Ringsaker

1) Hva er viktige næringspolitiske saker for deg?

• ny 4 felt e6 og dobbelt sporet jernbane.

• reiselivsutvikling i regionen.

• omdømmebygging og profilering av regionen.

• landbruket og skogbrukets muligheter.

• Å være en god samarbeidspartner og en døråpner som tar næringslivets behov på alvor.

2) nHo innlandet sitt økonomibarometer for siste kvartal sier at næringslivet er pessimistiske med tanke på vekst. nHo er bekymret for at kompetansen vil trekkes seg til regioner med høyere vekst. Hvordan kan vi sikre oss viktig kompetanse de neste årene?

• Forsere/holde framdriften i utbygging av veg og bane.

• Profilere regionen – synliggjøre alt det fine i regionen og i kommunene våre.

• Satsing på by­ og bygdeutvikling for å skape gode bo og trygge oppvekstforhold med gode velferdstjenester.

3) Hvilke næringsspesifikke fortrinn (eks. bransjer/klynger, miljøer, geografi, etc.) bør vi bygge veksten på?

• Beliggenheten i forhold til oslo og gardermoen.

• Synligjøre den samferdselsrevolusjonen som er på trappene i innlandet­ dette skaper muligheter. vi må vise frem mulighetene.

• Stabile arbeidstakere og tilgang på kompetanse i et befolkningstett område i hedmark/oppland.

• Beliggenheten midt i innlandet/Østlandet. vi bor midt i væla.

• videreutvikle næringsmiljøene hvor vi har unike fortrinn; innen bioteknologi, næringsmiddelindustrien, mat­ produksjon/primærnæringen, trebearbeidende industri, bioteknologi.

4) Hamarregionen blir i økende grad sett på som lokomo tivet for vekst og utvikling i Hedmark og innlandet; det er her mye av befolknings- og næringslivsveksten skjer; det er hit man flytter om man flytter til Hedmark. ser vi på inno vasjonspolitikken så har den vært slik at det hovedsakelig er aktører som opererer i tradisjonelle distriktskommuner som kan få etablerings- og utviklingsstøtte. bedrifter i Hamar regionen kan i svært liten grad dra nytte av samme type støtteordninger. Hva tenker du om at det langt vanskeligere å få drahjelp til næringsutvikling i Hamarregionen – som også betyr næroset, løten skogbygd, vallset - fremfor i østerdalen?

• Påvirke politisk slik at staten og regionale myndigheter vrir eller forsterker virkemidlene til vekst­/sentrale områder også. • Få støtte til næringer i sentrale strøk som er utløsende for stor vekst og konkurransekraft i innlandet; for eksempel til bioteknologi og næringsmiddel, reiseliv og opplevelses­ industrien.

• tettere samarbeid i regionen mellom næringsliv/politikere for å sikre at vi sammen gjør de riktige og viktige grep. viktig at mjøs­kommunene setter seg ned sammen og blir enige om ei pakke som vi kan formidle til våre sentrale politikere/virkemiddelapparatet.

5) Hvordan vil næringslivet i din kommune kjenne på kroppen at du og ditt parti har fått økt oppslutning/har kommet i posisjon?

• Fortsatt stor fokus på næringslivet. ringsaker skal være den beste samarbeidspartneren. vi skal jobbe videre, mye som før men med fokus på: · nyetableringer, bl.a. søke å få etablert næringshage. · næringsklynger og bedrifter som vil samarbeide for å løfte hverandre i fellesskap. · kompetanseutvikling tilpasset vårt næringslivs behov. · ivareta bedrifter som er viktige for sysselsettingen og verdiskapningen i ringsaker. · sentrumsutvikling. · videreutvikling av kulturnæringene. · systematisere og synliggjøre informasjon om alle opplevelsesmuligheten i ringsaker og få disse markedsført til utenbygds­ og innenbygdsboende.

Bente Elin Lilleøkseth – Løten

1) Hva er viktige nærings politiske saker for deg?

kreative etablerere trenger et sted å bo med et godt barnehagetilbud. Derfor er nok barnhageplasser viktig for oss. løten har også et næringsfond som gir støtte spesielt til kvinner og unge etablerere. ellers må vi stille med gode tomter og næringslokaler.

2) nHo innlandet sitt økonomibarometer for siste kvartal sier at næringslivet er pessimistiske med tanke på vekst. nHo er bekymret for at kompetansen vil trekkes seg til regioner med høyere vekst. Hvordan kan vi sikre oss viktig kompetanse de neste årene?

Barn og unge må gis gode oppvekstmuligheter, slik at de ønsker seg tilbake til regionen. en region med muligheter der du kan bli hva du vil. viktig å motivere folk til å reise ut, være nysgjerrige, og skaffe seg kunnskap som de tar med tilbake fra uSa, australia og andre steder. med godt anker og vind i seila, kan de komme tilbake med kompetansen vi trenger.

3) Hvilke næringsspesifikke fortrinn (eks. bransjer/klynger, miljøer, geografi, etc.) bør vi bygge veksten på?

vi har alle muligheter, kommunen må legge til rette for næringsvirksomhet. vi har kort vei til europa og oslo. gardermoen­effekten er viktig, og for de som skal etablere seg er det billigere her i regionen. Jernbane og e6 gjør oss til et godt alternativ.

Så mange ulike bransjer vi har her i distriktet, mangfoldet gir varierte muligheter. Spennende næringsliv. aktivitet skaper aktivitet og attraktivitet.

4) Hamarregionen blir i økende grad sett på som lokomo tivet for vekst og utvikling i Hedamrk og innlandet; det er her mye av befolkings- og næringslivsveskten skjer; det er hit man flytter om man flytter til Hedmark. ser vi på inno vasjonspolitikken så har den vært slik at det hovedsakelig er aktører som opererer i tradisjonen distriktskommuner som kan få etablerings- og utviklingsstøtte. bedrifter i Hamar regionen kan i svært liten grad dra nytte av samme type støtteordninger. Hva tenker du om at det langt vanskeligere å få drahjelp til næringsutviking i Hamarregionen – som også betyr næroset, løten skogbygd, vallset – fremfor i østerdalen?

vi som står på for hamarregionen må forsette vårt arbeid, og vi skal være flinke til å utnytte de mulighetene vi har.

5) Hvordan vil næringslivet i din kommune kjenne på kroppen at du og ditt parti har fått økt oppslutning/har kommet i posisjon?

vi har næringsfond, og næringstomter på dagen. reell full barnehagedekning. Skal sørge for gode oppvekstvilkår, velge løten. vi vil være med på å bygge en vinnerkultur, det er lov å være god! vi bruker også litt penger på ”velkommen hjem tiltak”. glade mennesker gir glade lokalsamfunn – og kreativitet i næringslivet.

hamar

regionen 7

folk i farta

ønsker du å profilere nyansatte på denne siden?

ta kontakt på [email protected] oppføringen er gratis.

norsvin

yvonne buer før: prosjektleder/utvikler i apropos internett nå: it utviklingsleder Bakgrunn som sykepleier. tatt bachelor i informatikk i voksen alder. Jobber i norsvin med prosjektledelse og bedring av prosesser rundt endringer av it system. har personalansvar og er ansvarlig for ressursallokering.

janne seilen før: trainee i norsvin nå: avlsleder Felttest Studerte husdyrfag på universitetet for miljø og biovitenskap, og har mastergrad i husdyravl og genetikk. ansvar

Janne Seilen og Marte Heieraas Evju

for oppfølging av foredlings­ og formeringsbesetningene i norge, og ansvarlig for norsvins avlskonsulenter som patruljerer det langstrakte land for avlsrådgivning og måling av dyr i avlsbesetningene. marte heieraas evju før: trainee i norsvin nå: informasjonsrådgiver har studert bioteknologi ved universitetet for miljø­ og biovitenskap på Ås, og skrev mastergrad i genetikk for Bioforsk Plantehelse. Jobber nå med markedsføring og kommunikasjon av norsvins forsknings­ og avlsarbeid, og med ulike prosjekter innen næringa.

og omsorgssektor som innleid leder eller endrings­ konsulent. øystein sørmo (1969) er fra 1. september tilsatt som bedrifts­ rådgiver heB Consulting aS. Øystein har en bachelor i internasjonal markedsføring fra Bi/nmh oslo, og en mBa fra heriot Watt university i edinburgh (uk).

umoe ikt as en del av atea as

Sammenslåingen mellom to sterke it­aktører med stor kunde­ og avtalebase, ble endelig gjennomført 30. juni 2011. 16 nykommerne til atea hamar skal arbeide innenfor om­ rådene salg, konsulenttjenester, teknisk service og ledelse: roy andorsen ken robert løken tom stensby ole svalund jostein engebretsen geir tore jakobsen gunnar lønstad trond nybakk hans jørgen strandby odd sverre stueflotten kjell asgeir willa elling rakstad rune hvinden bråthen steffen pettersen arild støen trygve tørud sjef i hunton Fiber aS og før vært prosjektleder og prosess­ ingeniør. han har også drevet egen virksomhet innen industriell it; mickelson technology.

sperm vital

nils christian steig , ny daglig leder, er siviløkonom av utdanning og arbei­ der i dag som fabrikksjef i isoterm as. Fra tidligere har han bred ledererfar­ ing fra både industri og reiseliv samt at han har arbeidet flere år som bedriftsrådgiver. Steig har bred inter­ nasjonal erfaring, hovedsakelig innen salg/markedsføring. henriette kise , ny markedssjef, er født og oppvokst i lillehammer, men har bodd i montgomery, alabama i 17 år. hun har en Bachelorgrad i Business og en mastergrad i markedsføring. kise har vært med i utviklingen av Proethic Pharmaceu­ ticals og jobbet som ansvarlig for salg og markedsføringen av Proethic sine produkter i alabama og georgia. Begge begynner i stillingene sine 1. november og får kontorplass i Biohus på hamar.

ungt entreprenørskap Hedmark

anders enger er ansatt som ny daglig leder i ue hedmark f.o.m. 1.august. Jobbet tidligere som markedssjef i astrup aS (oslo), men har flyttet ”hemmat” til hedemarken. Faglig bakgrunn er 5 års utdannelse innen økonomi, ledelse og næringsutvikling fra umB i Ås og ”norwegian School of entrepreneurship” i Boston, uSa.

ny forskningsjef i biokapital as

irma oskam fra oslo startet 1. august 2011 i stillingen som forskningssjef i Biokapital aS. oskam er født i nederland der hun tok sin veterinærutdannelse, og kom til norge i 1999. hun har doktorgrad innen reproduksjon fra norges veterinærhøgskole (nvh). De siste fire årene har irma oskam jobbet som nordisk prosjektleder og forsker ved Seksjon for Barnløshet ved rikshospitalet.

likestillingssenteret

elin kjeldstadli hatlestad begynner i en rådgiverstilling på likestillingssenteret den 1. september. hun kommer fra en stilling i Barne­, likestillings­ og inkluderingsde­ partementet. elin har hovedfag i sosialantropologi og skal arbeide med utviklingsprosjekter og informasjonsarbeid om likestilling.

bdo as

BDo aS har ansatt marianne hagen som revisormedarbeider fra 1.5.11. hagen er registrert revisor og kommer fra samme stilling i elverumsselskapet ergo revisjon & rådgivning aS.

Heb Consulting

heB Consulting aS ble etablert i 1988 og utvikler strategier, organisasjoner, ledere og ansatte i privat næringsliv og of­ fentlige sektor. mike görtz (1963) er fra 1. april ansatt som ny daglig leder i heB Consulting aS. mike er utdannet jurist fra erasmus universitet rotterdam (nl), og har i tillegg en mastergrad i endringsledelse fra Sioo i utrecht (nl). han har solid ledererfaring fra forsvaret, og flere deler av politi og justis sektor i nederland. i norge har han gjennomført oppdrag i bl.a. ikt sektor, kommune, grunnskole, samt privat og kommunal helse­

frisk

andré holen har begynt som daglig leder i oppfølgingsenheten Frisk. hans arbeidsoppgaver vil i tillegg være å koordinere og lede trainee­ programmet på vegne av trainee innlandet.

bjørseth industriservice

marius mickelson er ny daglig leder og eier av Bjørseth industriservice aS fra 1.9.2011 han er opprinnelig fra Stange, men er nå bosatt i Brumunddal sammen med kone og tre barn. har de siste årene vært ansatt som vedlikeholds­

moelven

olof sidén (35) fra Östersund i Sverige er fra 1. september ansatt som ny ikt­direktør/Cio (Chief infor­ mation officer) i moelven industrier aSa. han kommer fra en kombinert rolle som Cio i volvo Buses north america og Site manager i volvo it Canada. olof Sidén har en magistereksamen i informatikk ved högskolan i Jönköping, med tilleggsutdanning i internasjonal markedsføring og entreprenørskap fra houston, uSa.

arneson Consulting

gaute arneson , tidligere rådmann i løten kommune, har startet privat konsulentvirksomhet med forretningsadresse i Brumunddal innen områdene omstilling og organisasjons­ utvikling, lederutvikling og rådgivning, rekruttering og konflikthåndtering. 8

hamar

regionen

folk i farta

briskeby media

marius egeberg kollshaugen er ansatt som selger fra 1.9.2011. han kommer nå fra sportsbutikken vår Freske Fraspark, har jobbet hos oss i Briskeby media i perioder tidligere på lager, sjåfør, backoffice og litt salg.

marte jære brandt er nyutdannet på handelshøyskolen Bi i oslo, 3 år, markedsføring og prosjektledelse. 1 år på norges kreative Fagskole, reklame og merke kommunikasjon før det. god på it, sosiale medier.

ks-automasjon

Den gode utviklingen fortsetter og vi har forsterket staben med nye medarbeidere: nikolai arstad , kommer ifra Brødr. melbye as og er ansatt som elektriker gr.l.

tove rosenberg (53) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor i ottestad. hun kommer fra stillingen som Forsikrings spesialist i Sparebanken hedmark. hun har også tidligere jobbet i gjensidige Forsikring. av utdannelse har tove div. kurs i privatøkonomi fra Bi­ Senter for Finans­ utdanning, og div. kurs innenfor forsikring fra Forsikrings­ akademiet. lars martin fløttum , har avtjent sin verneplikt og er ansatt som automatiker.

anita moløkken (26) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor på Stange. hun har tidligere jobbet ved kunde­ senteret til Sparebanken hedmark på hamar, og som kundekonsulent i Dagligbank ved vårt kontor i Stange. akkurat nå arbeider hun som Finansrådgiver i et svanger­ skapsvikariat ved vårt kontor i romedal, men skal etter planen tilbake til vårt kontor i Stange sentrum våren/ sommeren 2012. anita har Bachelor i Økonomi og administrasjon fra høgskolen i lillehammer.

nortransport as i stange næringspark

har nylig ansatt følgende personer: jane irene bakke (47) fra nord odal i stilling som økonomi og regnskapssjef. hun er høyskolekandidat fra Bi og kom­ mer fra en tilsvarende stilling i miljøtransport aS i oslo. stig bromseth (48) fra elverum i stilling som avdelings­ leder for avdelingene tipp/anlegg og renovasjon/miljø. han har utdanning i administrativ databehandling fra høgskolen i hedmark, samt 3 årig studium transport og logistikkfag fra høgskolen i molde. han kommer fra stilling som daglig leder i mellems Sveiseverksted.

lars ole storihle

jCi Hamar

espen bråthen

storbilvasken Hamar Hamar kommune

gro-anett sundstrøm haugen (24) er nytt medlem i JCi hamar. espen er utdannet fra vea (Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører) og driver firmaet Bråthens hageservice. espen har allerede rukket å være en ressurs i gjennomføringen av JCi hamar havnefestival, og vi ser frem til å ha han med på laget.

(41) er ansatt som daglig leder i Stor bilvasken hamar aS og begynner i stillingen 1. september. han kommer fra stilling som avdelingsleder i nortransport as. går inn i en stilling som rådgiver i organisasjonsutvikling og skal særlig jobbe med rekruttering av nye arbeidstakere. gro­anett blir tilknyttet organisasjons­ og personalavdelingen.

tonje kristiansen bertini en ansatt som kommunikasjons­ rådgiver. kommunens satsing på informasjon og kommu­ nikasjon med innbyggerne blir dermed styrket. tonje blir tilknyttet Servicekontoret.

eirik høgseth , kommer ifra gea as på gjøvik og er ansatt som programmerer/tekniker.

kreftforeningen innlandet

nytilsatt rådgiver er marte torsdatter leland , 35 år. hun går inn i et års vikariat som forebyggende rådgiver og markedsføringsansvar­ lig. marte er journalist og flyttet til hamar i sommer, etter flere år i laagendalsposten i kongsberg, med spesialfelt: helse, oppvekst og utdanning. hun har studert sosiologi og ser frem til å arbeide med helsefremmende arbeid for kreftforeningen. kristoffer søby , kommer tilbake til oss etter et opphold hos rieber­ fabrikken toro i elverum. han er ansatt som serviceleder innen automasjon.

Cae trafikkskole

har ansatt en ny trafikklærer fra 1. august 2011 robert øverby bagstad er 23 år og og kommer fra ottestad. han har toårig høyskoleutdanning for trafikklærere fra høyskolen i nordtrøndelag, som gir full undervisnings­ kompetanse til førerkort klasse B(Personbil).

sparebanken Hedmark

pål stenhaug (41) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor i Stange. han kommer fra jobb som boliginspektør i Stange kommune og tidligere som eiendomsmegler i DnB­ nor eiendom. hans faglige bakgrunn er Bedriftsøkonom Bi samt eiendomsmegler. morten backstrøm (38) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor i Stange. han kommer fra stillingen som finansiell rådgiver i Storebrand i oslo og fra ulike stillinger innen reiselivsbransjen. hans faglige bakgrunn er Bachelor degree ved høgskolen i lillehammer­ 3 årig studium i reiseliv samt grunnfag Sosiologi ved universi tet­ et i trondheim.

møystad gård i vang

kjøkkensjef tom vidar guneriussen , tidligere soussjef på grand Café i oslo og nB Sørensen i Stavan­ ger, og katrine aalstad tidligere daglig leder for Staur gjestegård. På statens gamle forsøksgård møystad i vang, fortsetter vi en nesten hundre år gammel tradisjon med foredling av matvarer. 1.september åpner vi cateringkjøkken med råvarer fra hedmark. rettene vil være inspirert både av lokale tradisjoner og moderne kjøkken, og hele tiden tilpasse seg de råvarene som er tilgjengelige. vi tilbyr også intimmiddag og matkurs foran bakerovnen på kjøkkenet. emil kjenseth (27) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor i løten. han kommer fra stillingen som kunde­ konsulent Dagligbank i Sparebanken hedmark på kong­ svinger. hans utdannelse kommer fra kommunikasjon og medier ved høgskolen i hedmark, Bedriftsøkonom Bi oslo og økonomi fra Århus School of Business i Danmark. kine stensåsen (30) er ansatt som Finansrådgiver ved vårt kontor i løten. hun ble ansatt i Sparebanken hedmark rett etter endt utdannelse. Som utdannelse har hun mastergrad i økonomi og administrasjon fra handelshøyskolen i Bergen og mastergrad i rettsvitenskap fra universitetet i tromsø.

ikt- innlandet

nyvalgt styreleder i ikt­innlandet er rolf martin schonhowd . han har jobbet nesten 15 år både innenlands og utenlands innen ikt bransjen for ulike selskaper. ikt­ innlandet ble stiftet 3. Juni på gjøvik. Det er her sekreteriatet vil ligge. ikt­ innlandet er et nettverk for regionens ikt­bedrifter der målet er at ikt­ innlandet skal organisere medlemmer som naturlig hører hjemme i en regional ikt klynge.

hamar

regionen 9

tjenesteyting

Masse muligheter i vår region!

– Nå må vi snu myten om at Hamar består av lav kompetanse og lite spennende arbeidsmiljøer, sier Gro­Anett Sundstrøm Haugen og Tonje Kristiansen Bertini.

Begge er kompetanserike tilbakeflyttere etter flere år i spennende stillinger i hovedstaden og nå fornøyde ansatte i hamar kommune. tonje kristiansen Bertini har fått en stilling som kommunikasjonsrådgiver, gro­anett Sundstrøm haugen som rådgiver innenfor personalområdet, med ansvar for rekruttering. arbeide med omdømmet De ser at det kan være en utfordring å få folk med høy kompetanse utenfor vår region til å forstå hvilke muligheter som ligger i hamarregionen.

– vi må styrke hamars identitet og skape bevissthet rundt hva byen vår er. vi må tørre å være stolte og jobbe sammen for å skape et godt omdømme, sier de. Sett fra innsiden handler det om tilfredshet og kjærlighet til byen for de som bor her. men godt omdømme handler også om at de som bor andre steder må få god kjennskap til hamar, få et positivt bilde og kanskje få lyst til å flytte hit. spennende utvikling i hamar har det vært stor utvikling og det har skjedd mye de siste årene. Planene for videre byutvikling er mange. Dette er i tråd med målet kommunen har om å være sentrum for det mest attraktive boområdet i innlandet.

tonje kristiansen Bertini og gro­anett Sundstrøm haugen vil begge arbeide med å kommunisere det positive som skjer ut i befolkningen, for dermed å sette hamar på kartet for de som ikke bor her.

– Bare se på the gathering og hamar music Festival Dette har vi virkelig fått til, takket være lokale krefter, sterkt engasje ment og ambisjoner på byens vegne, sier de. kulturhuset når det nye kulturhuset står ferdig og er fylt med innhold, er dette helt klart noe som vil gjøre hamar enda bedre kjent utenfor kommunens grenser og skape sterkere identitet til byen vår. kulturhuset er en del av en større byutviklings­ plan, som skal skape et livlig sentrum hvor folk skal like å oppholde seg og søke opplevelser på mange felt. Det gleder de seg over.

– hamar kommune må fortsette arbeidet med å tydeliggjøre og formidle hvem de er, hva de tilbyr og hvorfor hamar er en attraktiv by å bo og jobbe i. klarer vi det, kommer også innflytterne, og med dem økt kompetanse, sier de.

TILBAKEFLYTTERE: Gro-Anett Sundstrøm Haugen og Tonje Kristiansen Bertini fant begge ut at Hamar kommune hadde spennende jobber å tilby og flyttet ”hjem”.

– en allsidig arbeidsplass

– alt for mange tror de ikke får brukt kompetansen sin her, og det stemmer ikke! hamar kommune har 2.300 ansatte som jobber innen en rekke spennende og kompetansekrevende fagområder: Pleie og omsorg, skole, barnehage, arealplanlegging, økonomi, strategi, personal, barnvern, legevirksomhet og teknisk sektor for å nevne noen. – Det er dette mangfoldet vi må bli flinkere til å fortelle om utad, forteller en engasjert gro­anett Sundstrøm haugen.

10

hamar

regionen

tjenesteyting

Kommunens utfordringer

analyser viser at hamar kommune vil få utfordringer med å dekke behovet for kompetanse innen ledelse, kommunalteknikk og ingeniørfag, samt pleie og omsorg de kommende årene. – en aldrende befolkning betyr færre yrkes­ aktive og økt behov for omsorgstjenester. Den kommende eldregenerasjonen vil også pleies med høyere krav enn det vi er vant til. Sam­ men med en høy gjennomsnittsalder i hamar kommune skaper dette store rekrutterings­ utfordringer i tiden fremover.

Det forteller gro­anett Sundstrøm haugen, som nettopp er ansatt som rådgiver innen rekruttering og organisasjonsutvikling i hamar kommune. For øvrig en nyopprettet stilling, som er et resultat av kommunens satsning på rekruttering av arbeidskraft for årene som kommer. når det kommer til rekrutteringsbehovet, vet hun at hun har blitt kastet ut i en jobb med mye å ta tak i. Det er mange nye som skal inn, og det holder ikke bare å få inn nok ansatte. riktig kompetanse er enda viktigere. – Det gjelder å ha god oversikt, jobbe syste­ matisk, enhetlig og med kvalitet i alle ledd av rekrutterings prosessen, sier gro­anett Sundstrøm haugen.

Satsing for å nå de unge

I forhold til rekruttering har Hamar kommune pekt seg ut noen hovedområder og hoved målgrupper det må satses på. En målgruppe er unge under utdanning. – De må vi få tak i.

Det sier gro­anett Sundstrøm haugen, og utdyper at det er viktig å etablere relasjoner til denne gruppen så tidlig som mulig. fysisk til stede – vi må være tilstede på utdanningsstedene. informere karriererådgivere på skolene og promotere oss på skolenes arbeidslivsdager. men vi må også invitere de unge til oss, slik at de kan få oppleve kommunen i praksis, sier hun. Det gjør kommunen gjennom å tilby traineeplasser, praksisplasser, lærlingeplasser, sommerjobber og møter på bakgrunn av for eksempel skoleoppgaver. sosiale kanaler Sist men ikke minst må kommunen ta i bruk nye kanaler for å nå frem til de unge. internett og sosiale medier står sentralt her. – vi er allerede i gang med å opprette egne rekrutterings­ sider på internett. her skal vi informere om mangfold og karrieremuligheter, og konkretisere hamar kommune som arbeidsplass. nett og sosiale medier som rekrutterings­ kanaler blir bare viktigere og viktigere i jobben vi gjør, konstaterer gro­anett.

tilflytterne en annen viktig målgruppe innen rekruttering, er tilflytter­ familier i etablererfasen.

For å være et attraktivt boområde i dag, kreves tilbud, tjenes­ ter og mulighet for opplevelser på mange felt. man vet at unge i etableringsfasen har høye krav både til arbeidsliv og fritid, og de har høy bevissthet om hva de ønsker å fylle livet med. natur­ og kulturopplevelser, idrettsaktivitet, arenaer for frivillig arbeid, treffpunkter og mulighet for nettverksbygging både på jobb og privat, alt dette står på ønskelista. kommunen må legge til rette for utvikling på alle disse feltene for å være attraktiv nok. gode ambassadører men hamar er et godt sted å bo og ikke minst et givende sted å jobbe. kommunen har spennende ting på gang, store planer og gode ambisjoner. – nå gjelder det bare å få sagt dette høyt nok slik at mange vil ønske seg hit. vi må tørre å være gode ambassadører, sier gro­anett Sundstrøm haugen.

Allkopi er din totalleverandør av grafi ske tjenester!

www.allkopi.no

Hva kan Allkopi gjøre for deg?

Trykksaker:

\

Brosjyrer

\

Plakater

\

Flyere og DM

\

Menyer

\

Kontortrykksaker

\

Visittkort

Profi l og messe:

\

Rollups

\

Gatebukker

\

Messesystemer

\

Folie

\

Bannere

\

Flagg

Ta kontakt med din lokale Allkopi. Vi hjelper deg med ditt neste prosjekt!

Dekor:

\

Interiør

\

Eksteriør

\

Skilt

\

Tapet

\

Fasadebekledning

\

Tekstil

Digitale tjenester:

\

eDM

\

ePapir

\

eDisplay

\

Prosjekthotell

\

Skanning

\

Web2Print-løsninger

Allkopi Hamar

Grønnegata 41 (mot Vangsveien), 2317 Hamar

Tlf:

62 12 10 30 |

E-post:

[email protected]

hamar

regionen 11

hias iks

Tok fagbrev i gjenvinning

Gjenvinning av materialer blir stadig viktigere, både for miljøet og ikke minst økonomisk. Vi omgir oss med flere og flere farlige stoffer , og teknologien gjør at stadig flere ressurser kan brukes på nytt. Gjen vinning har blitt et eget fag, og Hias IKS er nå den første virksom heten i Hedmark hvor størstedelen av arbeidsstokken på gjen vinningsstasjonene har fagbrevet i gjen vinningsfaget.

kun to stykker har dette fagbrevet fra før i hedmark.

– kompetanse er viktig for oss, og derfor er det ekstra hyggelig at så mange ønsket å ta fagbrevet. Det ble laget en egen ordning slik at de kunne ta fagbrevet her på hede­ marken siste år, og flere står for tur, sier renovasjonssjef grethe olsbye i hias ikS.

hias sitt renseanlegg er også lærlingplass for mange innen industrimekanikk­ og automatiseringsfaget. vi har hele tiden tre lærlinger på anlegget i ottestad, og det har blitt mange fagbrev opp gjennom årene. i mai fikk raymod rudshagen fagbrevet i automatikerfaget etter lærlingperioden hos hias. lærlingordningen er en viktig del av videregående opp­ læring. i hedmark har vi hvert år rundt 1000 løpende lærekontrakter og ca 250 lærebedrifter. lærlingeordningen er viktig i mange sammenhenger. Den gir bedriftene økt konkurransekraft, samtidig som flere unge får en god fag­ utdanning.

Disse Hias-ansatte har nå fagbrev i gjenvinningsfaget: Vidar Edsberg (f.v.), Finn Erik Rønning, Roger Nordlien, Geir Resve, Inger Marie Lium, Mads Mikkelsen, Geir Magne Hidemstrædet og Tom Rune Rogstad. Kari Engebretsen har også fagbrevet, og flere står for tur til å avlegge den praktiske fagprøven. Foto: Lise M. Brodal, Hias IKS.

Hvor vil du bo?

Løten kommune har mange fine boligtomter til salgs. Se

Finn.no

og

loten.kommune.no

Drømmevegen

privat tjenesteyting

Hamarregionen = tjensteregion

Sterke fagmiljøer innen tjenesteyting er en sterk drivkraft for vekst og utvikling

næringssstrukturen i hamarregionen er i endring. Syssel­ setningstallene viser at vi har begynt å hente inn syssel­ settingsnivået vi hadde før finanskrisen. Pr. 31.12.2010 er det 43.210 arbeidsplasser i regionen. De nye arbeidsplassene finner vi derimot ikke innen tradisjonelle næringer som jordbruk og industri. mange er innen ulike former for tjenesteyting. Spesielt innen forretningsmessig tjenesteyt­ ing ser vi fremveksten av mange gode og solide fagmiljøer. er det regionens attraktive bostedskvaliteter som gjør at kompetansemiljøer ønsker å vokse her?

for. Det har vært en fornyelse i miljøet, og mange yngre advokater med oppdatert og bred erfaring fra bl.a. oslo­ miljøet har valgt å flytte tilbake og satset på en karriere her i hamarregionen. nærheten til stor­oslo gjør dette attraktivt. i hamarregionen finnes det over 20 ulike advokatfirmaer. Blant de største finner vi er bl.a. advokatfirmaene Campbell & Co, advokatfirmaet mageli, advokatfirmaet Johnsrund, Sanderud og Skjærstad aS m.fl. innen forretningsmessig tjenesteyting finner vi rådgiving­ smiljøene, revisjonsmiljøene, advokatene, finansinstitu­ sjonene, reklamebyråene, etc. i hamarregionen begynner mange av disse miljøene å bli betydelige. ikke bare i inn­ landssammenheng, men også i nasjonal sammenheng. en av disse bransjene er advokatene. av totalt 107 advokater i hedmark krets er de fleste i hamarregionen. i hamar­ regionen er det totalt 25 større og mindre advokatfirmaer, og miljøet fremstår som et komplett fagmiljø også i forhold til forretningsjuss og de tjenester næringslivet har behov regnskap­ og revisjonsbransjen er også i vekst. i hamar­ regionen er det over 70 aktører som tilbyr regnskapstjenes­ ter. tjenester innen informasjonsteknologi er også i vekst og denne bransjen ansetter godt over 350 person i regionen. Finans­ og forsikringsbransjen er også veldig synlig og viktig i hamarregionen. reklamebransjen er nyskapende og viktig. mange av aktørene jobber langt utenfor regionens grenser og konkurrerer godt på et nasjonalt marked.

Forretningsmessig tjenesteyting har blitt en vekstfaktor i hamarregionen. Dette er en bransje som generelt tiltrekker seg høyt utdannede og godt kvalifiserte medarbeidere.

sysselsettingstall fra utvalgte bransjer innen forretningsmessig tjenesteyting i Hamarregionen (ansatte etter arbeidssted pr. 4,. kvartal 2010):

Finansieringstjenester Forsikringstjenster, etc tekniske konsulenter, arkitekter, etc Juridisk og regnskaopsmessige tjenester informasjonsteknologi arbeidskraftstjenester utvikingarbeid & forskning annen faglig, vitrenskapelig og teknisk virksomhet omsetning og drift av fast eiendom annonse, reklame 614 322 487 477 361 615 87 87 353 86 dnbnor.no

Løten kommune

Spennende tider for næringslivet i Hamar-området!

Tross urolige tider i finansmarkedet, er det mye positivt som skjer. Vi i DnB NOR er av de ledende næringslivbankene i vårt område, og vi er både glade og stolte over å kunne bidra til utviklingen. Dessuten har vi et omfattende nettverk både i norsk og internasjonal forretningsvirksomhet. Men minst like viktig, vi har kunnskapen, kontaktene og entusiasmen som kan hjelpe deg til å lykkes. Ta kontakt med oss i DnB NOR på Hamar for en samtale om hva vi kan gjøre for din virksomhet. L

for Lokalkunnskap

12

hamar

regionen

hamar

regionen 13

privat tjenesteyting

Internasjonal forankring – lokalt fokus

– BDO er et stort internasjonalt kompetansehus med 45.000 medarbeidere i hundre land, og dette nyter vi selvsagt godt av. Men vi i BDO Innlandet har hovedfokus på vårt lokale marked, poengterer Hans Bjørnstad og Tom Erik Lehne.

Tekst: Arve Westby BDo har, etter sammenslåingen med inter revisjon i sommer, over 900 ansatte spredt på kontorer rundt om i hele landet og en omsetning på ca 1 milliard kroner. BDo innlandet har kontorer i hamar, Brumunddal, lillehammer, kongsvinger og vinstra. over 50 medarbeidere utfører revisjon, rådgivning og regnskapstjenester for aksjesel­ skaper, organisasjoner, institusjoner, stiftelser og andre typer virksomheter innenfor det private næringslivet og offentlig virksomhet.

– vi samarbeider tett med våre kunder i området og bygger på eksisterende løsninger. nye løsninger kommer vi til i fellesskap. våre medarbeidere får lov til å tenke selv. vi lærer også opp våre medarbeidere selv. Selv om vi er en del av et stort internasjonalt selskap, blir vi ikke overstyrt. vi bryr oss om kundene våre og tar ansvar, sier hans Bjørnstad og tom erik lehne. Begge er statsautoriserte revisorer og partnere i BDo.

tjenester BDo’s tjenestespekter kan deles inn i fire hovedområder: revisjon, rådgivning, skatt og avgift samt det nye området foretaksservice.

Sist vår opphørte revisjonsplikten for små aksjeselskaper der omsetningen ikke overskrider en av de følgende grensene: årlige driftsinntekter på 5 millioner kroner, balansesum på 20 millioner kroner eller 10 ansatte. i tillegg har selskapet store forventninger til sine nye tjenester innen revisjons­ området: revisjon av deler av regnskap, revisorutarbeidelse av regnskap og ligningspapirer og forenklet revisorkontroll av regnskap. i tillegg får de mange henvendelser til det nye satsningsområdet; foretaksservice. Dette er en tjeneste som kan minne mye om en utvidet form for regnskapsføring. Dette innebærer alt fra bilagshåndtering til utarbeidelse av regnskap, ligningspapirer samt styre­ og generalforsamlings­ protokoller. rutinemessige og forutsigbare arbeidsdager, basert på gamle og sikkert utdaterte oppfatninger om revisoryrket. Så får vi da også klare og offensive svar som klart tar brodden av gamle rykter.

– Selv om revisjonsplikten faller bort for små selskaper, bør enhver tenke over konsekvensene dette kan få i forhold til at tilliten til selskapet kan bli påvirket. har du snakket med bank, hovedleverandør og dine viktigste kunder? er du i nærheten av grensene, har du planer om kapital­ endringer eller mottar du offentlige tilskudd som krever en revisorbekreftelse? Dette er spørsmål det kan være lurt å ha reflektert over, mener hans Bjørnstad. tom erik lehne forteller at rådgivningsdelen hos BDo retter seg særlig mot virksomheter med et omstillingsbehov; drevet av vekst, endrede markedsbetingelser, regulatoriske krav, strammere økonomiske rammebetingelser eller bransjemessige strukturendringer. til disse leverer BDo verdiskapende tjenester innen totalt syv områder: virksom­ hetsstyring og økonomisk analyse, risikostyring, intern kontroll & internrevisjon, granskning, finansielle tjenester, it­management samt management for hire. BDo’s advokatvirksomhet dekker de fleste fagfelter innen skatt og avgift: selskaps­ og konsernbeskatning, intern­ prising, transaksjonsrådgivning ved omorganisering og oppkjøp, personbeskatning, indirekte beskatning under merverdiavgift, samt håndtering av saker overfor skatte­ og avgiftsmyndighetene. BDo bistår også med tilrettelegging av generasjonsskifter, og sørger for at spørsmål knyttet til arveavgift, skatt og merverdiavgift ivaretas.

under vår samtale med hans Bjørnstad og tom erik lehne fester vi oss ved gløden og engasjementet som de to legger for dagen når de snakker om sine og selskapets fagfelt. vi prøver oss med noen svake hentydninger om vel stadig nye utfordringer – arbeidsplassen gir varierte og utfordrende arbeidsopp­ gaver ved at man stadig møter nye mennesker og virksom­ heter med forskjellige problemstillinger. revisoryrket gir til stadighet nye utfordringer og man har en bratt læringskurve. På tross av ryktet er revisoryrket en jobb med mennesker i større grad enn jobb med tall. man får stor innsikt i næringslivet og en rekke forskjellige bransjer. – hvordan er hverdagen til en revisor?

– Det er få dager som er like for en revisor. Det kan bestå av alt fra å være deltaker på kurs eller gjøre detaljkontroller hos en kunde til selv å holde kurs eller presentere en rapport for ledelsen eller styret i en bedrift. variasjon i oppgaver er vel det som best kan beskrive en revisors hverdag.

– hvordan ser dere på rådgivningsmiljøet i hamarregionen?

– rådgivningsmiljøet i hamarregionen har et rikholdig sammensatt tjenestespekter. nærheten til oslo gjør at tilgjengeligheten på ekspertise på enkeltprosjekter også er nær. hamarregionens rådgivningsmiljø virker generelt til å ha et høyt kunnskapsnivå. – har dere i rådgivningsmiljøet i regionen noe form for samarbeid eller felles møteplasser?

– man møtes i en viss grad på kurs og seminarer som er åpne for alle. Det finnes ellers ikke noe formalisert samarbeid, men det kan være enkeltprosjekter man utfører i fellesskap med andre rådgivningsmiljøer, sier hans Bjørnstad og tom erik lehne i BDo.

– Solid næringsliv, men mangel på gründerkapital

– Næringslivet i Innlandet er i stor grad preget av soliditet. Det er en rådende mentalitet at pengene skal tjenes før de brukes. Det finnes også mange gode idéer til ny virksomhet, men det er en mangel på gründerkapital, mener Hans Bjørnstad og Tom Erik Lehne i BDO. Bjørnstad og lehne peker på at innlandet har mye jord­ og skogbruk, samt en del industri. Skogbruket er noe følsomt i forhold til tømmerprisene, som svinger i takt med bygge­ aktiviteten og konjunkturene i papirindustrien. men generelt er svingningene i innlandet langt mindre enn i mer urbane strøk.

– Bygg­ og anleggsbransjen er inne i en positiv utvikling etter knekken. volumet har nå kommet, men prisene henger etter. Dette er ikke minst merkbart for en del elektrikere og rørleggere, som kommer senere inn i prosessen enn bygg­ og anleggsarbeiderne.

Service­ og tjenestesektoren er konjunkturfølsom, men har etter hvert fått et godt fotfeste i innlandets sentrale strøk, som her i hamarregionen. Sammen med bedret infrastruk­ tur og kortere reisetid, samt utvikling av gode miljø­ og velferdstilbud, bidrar dette til gode framtidsutsikter for regionen.

mye er bra, men vi er også avhengig av en jevn realisering av nye idéer. vi ser at det ofte ikke er mangel på de gode idéene, og folk er sterke i troen på dem – veldig sterke. kapitalbasene som idéene er tuftet på er imidlertid ofte for svake. Sterk tro og minstekravet til aksjekapital er ofte ikke nok, mener Bjørnstad og lehne.

De forteller at tilgangen på kapital for gründerbedrifter idag kommer fra en rekke forskjellige kilder. kildene kan være gründernes egne oppsparte midler og banker, gründer­ organisasjoner som Seed Forum og ConneCt Østlandet. offentlige hjelpemidler via innovasjon norge, hedmark kunnskapspark og en rekke andre offentlige søkeordninger, bl.a. fra eu, er andre kilder. i tillegg finnes det i en viss grad også risikokapital fra for eksempel eidsiva vekst og private investormiljøer som private equity­fond. Det er altså en rekke kilder til kapital, men man må bruke tid på å få over­ sikt over kildene og tenke nøye gjennom hvilken kapital man trenger og hva som passer best for den enkelte bedrift. – Økt tilgjengelighet på gründerkapital er likefullt sentralt. etablering av såkornfond eller ventureselskap kan være vegen å gå, kanskje i samarbeid med andre regioner, som for eksempel Øvre romerike, avslutter hans Bjørnstad og tom erik lehne.

– Næringslivet i Innlandet er i stor grad preget av soliditet. Det er en rådende mentalitet at pengene skal tjenes før de brukes. Det finnes også mange gode idéer til ny virksomhet, men det er en mangel på gründerkapi tal, mener Hans Bjørnstad og Tom Erik Lehne i BDO.

14

hamar

regionen

privat tjenesteyting

Eidsiva om vekst og gründerkapital

Hans Bjørnstad og Tom Erik Lehne i revisjons­ og rådgivningsselskapet BDO på Hamar hevder i denne avisen at næringslivet er solid, men at det mangler gründerkapital i regionen. Vi har snakket med Thor Svegården som er direktør i Eidsiva Vekst for å høre hans mening om saken. Dekker kanskje Eidsiva litt av dette behovet?

Tekst og foto: Morten Sangvik – Det er riktig at det mangler gründerkapital. innlandet har verken såkalt pollenkapital (tidlig fase), såkornfond eller rene venturefond (mer moden fase). eidsiva vekst har jobbet for å få til et regionalt såkornfond, men initiativtaker bak forvaltningen av fondet, og vi i eidsiva vekst har ikke lykkes i å få med oss det private næringslivet. Det er beklagelig at det mellom oslo og trondheim bare er eidsiva som tilbyr litt av det Bjørnstad og lehne etterlyser, sier Svegården. – Dette er ikke tilstrekkelig for å sikre utviklingen av det fremtidige næringslivet på innlandet, legger han til. tre områder eidsiva vekst arbeider innenfor tre områder: investering, innovasjon og regional utvikling. i investeringsporteføljen finner vi moelven industrier, energy Future invest, miljøparken, hedmark kunnskapspark, eidsiva bredbånd, raufoss beredskap, Prevent Systems, elsikkerhet norge, viking venture og energihuset eiendom.

investering Prevent Systems har utviklet og selger et vanntåke system som kan erstatte tradisjonelle brannslukningsanlegg som bruker mye vann. undersøkelser viser nemlig at vannskadene ofte er like ødeleggende som selve brannen etter at automatiske overrislingsanlegg har blitt utløst. med vanntåke slukker man faktisk mer effektivt og får langt mindre vannskader.

– Dette er et eksempel på en investering hvor eidsiva vekst sammen med noen andre investorer bidro med egenkapital og kompetanse for å bygge opp et selskap som hadde strevd i flere år. i dag blir systemet levert til en rekke ulike institu­ sjoner og er faktisk også hoffleverandør til den engelske dronningen, smiler Svegården.

innovasjon eidsiva Challenge er en konkurranse der de tusen ansatte i konsernet kommer opp med idéer om nye produkter eller tjenester, eller for den saks skyld hverdagsforbedringer som kan gå på effektivitet eller økt sikkerhet i arbeidsoperasjoner. et resultat av denne konkurransen er et spesialutviklet ultra­ lydverktøy som kan avsløre råte i stolper på et par sekunder, uansett vær, temperatur eller årstid. Dermed kan eidsivas montører entre stolpene uten å risikere stolpebrudd på grunn av råte. i tillegg kan utskiftning av stolpene bli langt mer kostnadseffektivt enn med dagens metoder.

regional utvikling med sine bidrag til regional utvikling ønsker eidsiva å skape vekst i egen region, utvikle lønnsomme arbeidsplasser og tilrettelegge for framtidig vekst i eget konsern. Som et ledd i satsingen på et universitet i innlandet deltar eidsiva i forsk­ ningsprosjekter ved høgskolene i lillehammer og gjøvik med over 10 millioner kroner. eidsiva er også en betydelig bidragsyter til det såkalte kuF­fondet, som er et spleiselag mellom det offentlige og private for å legge til rette for etableringen av et universitet i innlandet innen 2015.

– utdanning og befolkningsvekst henger tett sammen, og vår region er blant dem med aller lavest utdanning i norge. Derfor mener vi at et universitet i innlandet er av stor betyd­ ning, for befolkningsveksten og for næringsutviklingen, avslutter direktøren for eidsiva vekst.

Thor Svegården, direktør i Eidsiva Vekst.

hamar

regionen 15

privat tjenesteyting

Automasjon fra Stange til mangfoldige markeder

KS­Automasjon i Stange leverer avanserte automasjonsløsninger til særdeles mangfoldige markeder rundt om i hele landet. I sitt nittende år framstår bedriften som en suksessrik systemintegrator innen elektro, automasjon og teknisk IT. Fra basen i skogen ved Ljøstad industriområde leveres alt fra løsninger som styrer asfaltverk via prosessindustrien til systemer for rensing av laks langs kysten.

Tekst: Arve Westby kS­automasjon ble startet av Stein kristiansen i 1992. han er fortsatt leder for bedriften. i starten var det to mann på lønningslista til bedriften som i dag teller 20 ansatte. omsetningen ble i 2010 på hele 21,6 millioner kroner.

automatiseringsanlegg, installasjoner i bolig og industri og har egen avdeling for service ettersalg, forteller larsen, som mange av oss husker som mangeårig bassist i det suksess­ rike rockebandet return. nå har han tydeligvis funnet tonen i sin utadrettede rolle på vegne av den fremgangsrike Stange­bedriften, og han avslutter med å trekke frem en klart definert visjon:

Fra basen i skogen ved Ljøstad industriområde leverer KS-Automasjon alt fra løsninger som styrer asfaltverk via prosessindustrien til systemer for rensing av laks langs kysten.

– nitidig kompetanseoppbygging har skjedd parallelt med at vi har knyttet til oss gode eksterne samarbeidspartnere. Sammen med et omfattende spekter av erfaringer har dette i sum gjort oss i stand til å ta rollen som totalleverandør av tjenester til våre kundegrupper. Fra å være tavlebygger, fram­ står vi i dag som en systemintegrator innen våre arbeids­ områder elektro, automasjon og teknisk it, sier prosjektleder og markedsansvarlig tore larsen.

– i kS­automasjon har vi en visjon av å være en samar­ beidspartner som planlegger, prosjekterer, produserer og utfører. Dette gir en enklere hverdag for kunden, mener tore larsen.

I sitt nittende år framstår KS-Automasjon i Stange som en suksessrik systemintegrator innen elektro, automasjon og teknisk IT. På bildet ser vi fra venstre daglig leder Stein Kristiansen, tavlemontør Jon Anders Lien og prosjektleder/markedsansvarlig Tore Larsen.

fagområder asfalt er et sentralt område for kS­automasjon. Bedriften forsyner asfaltfabrikker med løsninger innen kraftdistribu­ sjon, produksjon, lagring og utlasting av asfalt. Bedriften leverer ellers elektro, motor og automasjonsløsninger til en rekke kunder i privat og offentlig sektor.

– i tillegg til styring av asfaltverk nevnte du prosess ­ industri en og systemer for rensing av laks. Dere er med andre ord sterke innen miljø og enØk?

– Ja, vi bidrar til at søppel, matavfall og slam blir til energi. vi har lang erfaring i konstruksjon og produksjon av automatiseringsanlegg for miljøindustrien. ved hjelp av automatiseringsprosesser kan avfallet vårt komme til nytte og skape ny energi, forteller tore larsen.

han opplyser at kS­automasjon tilbyr enØk­løsninger som kutter utgiftene og sparer miljøet. ved å anvende ”intelli­ gente” systemer og skape ”intelligente bygninger”, kan man enkelt få kontroll over forbruk av energi, vann, olje osv. kS­automasjon tilpasser og tilrettelegger individuelle anlegg både når det gjelder rehabilitering og nybygg.

Smart­house er et annet av bedriftens satsingsområder. Dette går på hjemmeautomatisering, og innebærer å stille teknologi til rådighet for husstandene. Smart­house er summen av mange innovative løsninger som skal gjøre hverdagen enklere og gi de enkelte familiene et komfortabelt innemiljø.

– vi jobber ellers med ulike former for driftskontroll for et bredt spekter av oppdragsgivere. her er god overvåking og et godt mann/maskin­grensesnitt viktige for optimal drift, både til og fra enheter som ligger i kundens lokalmiljø og ikke minst til og fra eksterne enheter som behøver en form for kommunikasjon.

rett elektro­ og it­installasjon er vesentlig for at hver enkelt prosess skal ha en sikker og optimal drift uten ”nedetid”. vi er godkjent prosjekterende og utførende innen lavspennings 16

hamar

regionen

Fra Oslo­puls til ro på Kroken

Vi har alle drømmer her i livet, men ikke alle snur opp ned på alt for å nå dem. Jusgründer Rolf Schyberg Andreasen lot sine følge ham til Løten. Med jusfirmaet Husjus og en gårdbruker i magen, har han nok å fylle dagene med.

Tekst og foto: Anette Holm, Sandbeck – jeg jobbet mange år i offentlig sektor innen plan­ og bygningsrett før jeg plutselig syntes dagene ble for like, forteller gründer rolf Schyberg andreasen. – Jeg tok meg selv i å sitte og kikke på karene rundt meg som hadde vært der i 30 år, og fant ut at jeg måtte gjøre noe før jeg satt der med hvitt skjegg jeg også, ler han. rolf begynte å søke jobb hos de store advokatfirmaene i hovedstaden, men selv om kompetansen var stor og ettertraktet, strakk ikke karakterene fra studietiden til. – Dette er en bransje som er meget karak­ terbevisst, uansett hvor mye kompetanse du har opparbeidet deg gjennom årene, sier rolf og fortsetter. – Jeg tok til slutt skjeen i egen hånd, og startet for meg selv med et foretak jeg kalte husjus. ting har gått bra og livet går rundt, og det er det viktigste, smiler han. men det har ikke bare vært lett for gründeren. – eiendomsbransjen er knallhard med store krav til inntjening, og det finnes så utrolig mange store advokatfirmaer i oslo. Dessverre er penger det eneste mange av dem tenker på, men for meg er det ikke det dette dreier seg om i det hele tatt. Jeg syns det er gøy å skape og godt å hjelpe, og jeg angrer overhodet ikke på avgjørelsen om å starte opp alene. han angrer heller ikke på sin nye tilværelse som løtensokning. bruksrett, siden det er mye arveoppgjør og odelsproblem­ stillinger innenfor denne nisjen i hedmark. i tillegg har jeg lyst til å skaffe meg bevilling som eiendomsmegler, forteller mannen som tydeligvis har mange planer for fremtiden. Som er lys i følge ham selv. – Fremtiden blir bra! Jeg tok et godt valg da jeg tok tak i livssituasjonen min slik den var. Jeg trives godt på kroken!

for to måneder siden flyttet rolf seg selv og bedriften til løten – nærmere bestemt småbruket kroken i Østgarda. Der finner han det han trenger i blide mennesker, familie, ro og flott natur. – Jeg ville bort fra kjas og mas og trengte å stresse ned litt. Jeg har siden barndomsårene hatt en liten gård­ bruker i meg, og hadde lenge et ønske om å bli bonde. Jeg var mye på nabogården hos min kjære familie i mine yngre dager. Så nå, noen år senere, har jeg kjøpt meg et gammelt gårdsbruk fra 1700­tallet og en fin, gammel veterantraktor, ler han. – lokalbefolkningen har møtt meg med utelukkende positive reaksjoner og det virker som det er veldig bra driv i regionen når det kommer til nyetableringer og kreative mennesker. Dessverre er det liten støtte å få fra kommunen og fylkeskommunen. ved oppstart av annen virksomhet enn tradisjonelt landbruk, er man overlatt til seg selv. Juridisk rådgivning er veldig avhengig av gode rammebetingelser for å kunne overleve i konkurransen med foretak i byene. men etter mitt møte med mange hyggelige mennesker på Pultost­ og akevittdagene, så tror jeg det er et marked, sier rolf og forteller videre om gårdbrukerdrømmen. Jeg har tenkt å starte opp her på gårdsbruket med småskaladrift av dyr og planter i tillegg, og er blitt oppfordret til å starte med landkyllinger og ender. Jeg har også laget et eget røkeri og en vedfyrt steinovn, smiler den driftige karen.

rolf beholder kontoret sitt i oslo, og arbeider med saker over hele norge. han er en av landets mest spissede advo kater innen området sitt. – Jeg driver fortsatt med plan­ og bygningsrett, og i den forbindelse særlig med å bistå med byggesøknader. med den nye og kompliserte plan­ og bygnings loven er det dessverre få som klarer papirmølla. Jeg tok derfor mellomfag “Byggesak” ved universitetet. Jeg går også med planer om å spesialisere meg innen arve­ og land­

privat tjenesteyting

hamar

regionen 17

månedens utfordrer

– Vi er i ferd med å få et dødt sentrum

I denne utgaven er administrerende direktør for KA. Rasmussen, Tore Aasbakken, utfordret til å dele sine visjoner og tanker rundt utvikling og vekst i Mjøsbyen vår.

Tekst og foto: Anette Holm – Jeg er født og oppvokst i hamar by, så utviklingen av byen som jeg er så glad i opptar meg mye.

Som de fleste på den tiden, ble jeg født på Furnes fødsels­ klinikk, og året var 1952. De første åra var det nærområdet i Østbyen som var tumleplassen. etter hvert ble det hamar stadion, hamar park og sentrum. Jeg innrømmer at det var godt å ha de store gutta fra blokka foran seg på de første turer inn i ukjent terreng. når det skulle kastes på stikka ved triangelen eller på brygga kunne det bli alvor. Femøres med store potter skulle deles, og alle kvartaler i byen var representert med sine ess. Dette var toppidrett for en liten pjokk. Det krydde av unger og ungdommer i byen. Ble det for sent hendte det vi fikk beskjed om å komme oss hjem av frua som sto i pølseboden på Østre torg. Byens beste pølser. hun kjente leggetida for de fleste av oss. kom vi litt gæli ut på sokke fest på gamle katta sendte vaktmester torfinn oss hjem til sengs, de fleste hørte på ham. masse gode minner fra den tida. gjeddefiske i vika på våren og kappsykling langs vangsveien med fiskestang i handa. muttern synes det var fint med gjeddekakeproduksjon helt til den dagen det lå to og femti kilo med gjeddekadaver i badekaret på morran. Da ble det satt tak på fangsten, og kvotefiske i Åkersvika ble innført.

Jernbanen i tunnel skulle vært en visjon for våre politikere de siste tyve årene. i stedet har det blitt sett på som et umulig prosjekt, eller drømmetenking. Du trenger ikke reise lenger enn til helsingborg for å se at det faktisk er mulig. kjøp billett på hamar stasjon, politikere!

Århundrets tabbe er håndteringen av hamar stadion og Briskebyen. tenk å bygge et kjøpesenter i en grønn oase midt i en by. gressbana tilhørte unga fra Briskebyen og skulle fortsatt gjort det, et flott miljø for barn og unge er blitt utradert. nei, få toget i tunnel. Frigjør hele strandsonen. Flytt katta ned til byen igjen, gjerne tilknyttet et nytt innlands­ universitet. Få et eldresenter, type klukstuen i sentrum. utvikle hamar stadion til et flerbruks idrettsanlegg for bred­ den, både sommer og vinter. Sørg for at Basarbygningen blir byens beste spisested med hage mot mjøsa.

Å få til slike ting skulle vært en selvfølgelig del av langtids­ planen i kommunen for å fremme utvikling av sentrum.

når folk i alle aldre vil bo i sentrum får vi en levende by. en slik by som folk vil bo i. Det er den beste garanti for en positiv utvikling i næringslivet. et sted der folk vil bo – trekker innbyggere. På denne måten får vi tilført arbeids­ kraften vi trenger, i tillegg får vi stabilitet.

Byen den gang tilhørte den oppvoksende generasjon, barn og ungdom, studenter, men også voksne og eldre. her glipper det mye hos dagens politikere, og vi er ferd med å få et døende sentrum.

knoppskyting og nyskapning følger i kjølevannet av trivsel.

Neste måneds utfordrer

Tore Aasbakken utfordrer Vegard Sæten distrikts banksjef i DnB Nor.

KA. Rasmussen

KA.Rasmussen er nordens største leverandør av edel­ metaller og tilbyr diverse tjenester og metallprodukter til forskjellig bruk innen både tannteknikk og gullsmedvirke.

ElEktro, tElE- og SVAkStrØMSINStAllASJoNEr

Engomsvingen 4 – 2323 Ingeberg Postboks 4281 – 2307 Hamar telefon: 62 53 82 50 telefax: 62 53 82 59 E-post: [email protected]

www.netco.no

Frydenlundvegen 2A 2408 Elverum telefon: 62 52 82 50 telefax: 62 53 82 59 E-post: [email protected]

18

hamar

regionen

Lokaler til leie på Espern i Hamar Kontorbygg på totalt 323 kvm på ett plan ved Mjøskanten.

Det er muligheter til å leie mindre enheter i bygget.

Gode parkeringsmuligheter.

Tlf 970 53 261/61 26 73 50 annonse: sparebanken hedmark

Jenter med skrivekløe og businessteft

Journalistspirene i Captura UB fra Hamar katedralskole er både innlandsmestere, norgesmestere og europamestere i ungdomsbedrift. Sparebanken Hedmark gratulerer!

Tekst og foto: Siv Stenseth, informasjonsdirektør Sparebanken Hedmark Sparebanken hedmark er hovedsamarbeidspartner for ungt entreprenørskap (ue) i hedmark og bidrar blant annet på den måten til nyetableringer i distriktet vårt. Banken sitter også i flere av juryene som kårer ulike vinnere både på skolene og under innlandsmessa. Banken bidrar dessuten med både rådgivning og startkapital til ungdomsbedriftene rundt om i fylket. i tillegg gjennomfører vi undervisnings­ programmer i skolene i samarbeid med ue.

dyktige jenter Banken er stolt av at Captura uB vant både i nm og em. – Capturas prestasjon er imponerende, sier direktør for bedriftsmarkedet i Sparebanken hedmark, nils arne nordheim. – entreprenørskap er viktig for utviklingen av en region. ue er et spennende opplegg som bidrar til at de unge tidlig får teoretisk og praktisk kunnskap og erfaring i forretningsmessig virksomhet. Dette vil vårt samfunn få glede av framover.

vi satser på ue – Som samarbeidspartner for ungt entreprenøskap gir Capturas resultater en ekstra motivasjon for videre satsing. Jeg er også sikker på at det Captura har oppnådd vil være en inspirasjon for unge hedmarkinger til å utvikle gode forretningsidéer og forretningsplaner i framtida, påpeker nordheim. Både i den lokale og regionale juryen som stemte Captura fram, var banken representert. Årsaken til at de fikk bankens støtte, er først og fremst at de hadde et meget bra journalist­ isk produkt. Jentene har ved hjelp av egen kompetanse og utstyr laget et salgbart magasin av og for ungdom. Både tekst, foto og vinklinger treffer målgruppa godt.

Silje Engh Hulleberg (17) (ikke til stede når bildet ble tatt), Sigrid Århus (17), Anne Marthe Lie (18), Kristine Alstad (18), Guro Grønbakken (18) og Helene Marie Sveløkken Paalsrud (17) i Captura UB vant prisen for beste regnskap under EM. Prisen ble delt ut av skattedirektør Svein Kristensen.

tidlig for at vi skulle satse alt! vi prøver å være gjennomførte det vi gjør og fokuserer på flere aspekter ved å drive bedrift. Dermed scorer vi på flere punkter og har vunnet flere priser.

annonsefinansiert vel så viktig er at jentene gikk med et pent overskudd fordi de finansierte trykking og papirutgifter med annonse ­ inntekt er. at jentene i tillegg har orden i papirene, er nøye med regnskapet og er meget dyktige til å presentere seg, har nok gjort sitt til at de også klarte å imponere både nasjonale og europeiske uB­dommere.

blir de etablerere?

om de etablerer egen bedrift i voksen alder, vet de fore­ løpig ikke, men de er enige om å fullføre skolen og gå løs på høyere studier. Flere av jentene vurderer å ta journalist­ utdanning. Captura uB har gitt unik erfaring med tanke på at de har drevet en journalistisk bedrift og fått jobbet som journalister. hva de velger å gjøre med Captura er nå ennå ikke bestemt, men de har flere muligheter for å kunne fort­ sette. De er nå inne i sitt siste år på videregående.

unik ide Silje engh hulleberg, daglig leder i Captura uB, forteller at det har vært en flott erfaring å drive ungdomsbedrift. – alle i bedriften har utviklet seg, blitt mer utadvendte og har forsterket arbeidsmoralen, sier hun. Jentene forklarer suksessen med at forretningsidéen er unik. ingen andre driver en hundre prosent journalistisk ungdomsbedrift. ingen andre lager et magasin for og av ungdommer for begge kjønn i alderen 15­20 år.

kommer de tilbake til hedmark?

noen av jentene tror de vil vende tilbake til hedmark etter endt utdanning, men alle er enige om å studere andre steder først. – vi vil ut og se verden. hvor vi etter hvert bosetter oss har nok litt med jobbtilbud å gjøre. hedmark er jo et veldig fint sted å vokse opp og etablere familie. Det er også mange forskjellige jobbmuligheter her, sier jentene.

Direktør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Hedmark, Nils Arne Nordheim.

veldig engasjerte – vi har vært veldig opptatt av å ha bra regnskap med tanke på at vi har holdt på med så store tall. i tillegg har anne marthe, som er vår regnskapsfører lagt ned så mye arbeid i det, at vi rett og slett har blitt veldig opptatt av regnskapet og støttet henne veldig. vi har et stort engasjement for det vi driver med. vi vil gjøre det bra, og vi bestemte oss ganske dette har de vunnet • Beste ungdomsbedrift – skolemessa på Katta.

• Beste ungdomsbedrift og 2. plass i beste mesterbrev på innlandsmessa.

• Beste ungdomsbedrift, beste regnskap, beste kulturbedrift og tredjeplass for mesterbrev i nm.

• Beste regnskap i EM.

hamar

regionen 19

Enten du skal leie eller leie ut, sjekk

www.utleieportalen.net

ledige næringslokaler, lager, næringstomter, selskapslokaler, kurs- og konferanselokaler, parkeringsplasser m.m

i Hamar, Stange, løten og ringsaker

Maksimal fart – minimal pris

Så mye linja klarer.

ADSL maks

kr 299,–

*

Inkludert multimodem til en verdi av kr 790,–

03370 eidsiva.net

*Ord. månedspris kr 399,–. Kampanjen gjelder tom. 30.09.2011. Bindingstid 12 måneder, månedspris på kr 299,– gjelder for 1 år, total årspris kr 3 588,–. Vi tar forbehold om linjetekniske og kapasitets messige begrensninger.

Vi utfører alt fra enkle styringssystemer og innstallasjoner i bolig, til komplekse systemer for industrien.

Vår kunnskap er din trygghet!

Ta kontakt på tlf. 91848760 for en uforpliktende samtale.

SYSTEMINTEGRATOR Elektro - Automasjon - Teknisk IT

• • • • • • El - installasjon / elektrotjenester Automasjon og dataløsninger Teknisk tegning Produksjon av motor- og fordelingstavler Mekaniske tjenester Byggautomasjon/ Smarthouse Service Uthusvegen 79, 2335 Stange.

www.ksautomasjon.no.

annonse: PwC

IT – Et nødvendig onde eller et hav av muligheter

Johan Nygaard

hva er it i ditt selskap? er det et nødvendig onde som for­ ventes å fungere og en kilde til irritasjon når ting ikke virker? eller blir det benyttet som en mulighet for å skape merverdi i driften? vårt inntrykk er at mange bedrifter i hedmark dessverre havner i den første kategorien. Positivt er det da at det for mange er gode muligheter for å hente ut store gevinster ved å ha et større fokus på it og it systemene.

De aller fleste selskap er i en eller annen grad avhengig av it systemer. Det at eksempelvis økonomisystemer, lager­ system og tilganger på nettet fungerer optimalt kan være helt avgjørende for å lykkes i et krevende marked. vi ser at konsekvensen av en dårlig it strategi fort kan resultere i misfornøyde ansatte, en frustrert kunde og dårlige utnyttelse av ressurser. vi opplever at stadig flere selskap nå kontakter oss for å få innspill i forhold til hvordan de forvalter sine it systemer. Fokuset blir ofte hvor vidt oppgaver løses i hen hold til beste praksis, om alle lovkrav blir fulgt og om it håndteres på en fornuftig måte. gjennom prosesskartlegging bistår vi også selskap av alle størrelser med å se på hvordan it kan gi merverdi til driften. Dette kan gjøres ved å effektivisere rutiner og implementere kontroller som sikrer effektivitet og sikkerhet gjennom hele prosessen. ved større systemen­ dringer er vi, som en uavhengig part, behjelpelig med å vurdere ulike løsninger og behov. vi er også med å sikre at prosesser gjennomføres i hen hold til beste praksis, noe som ofte er med å sikre et vellykket resultat og redusere risikoen for ubehagelige overraskelser.

og tilgjengelighet vil variere mye fra selskap til selskap, men felles for alle er behovet for å være klar over hvilken informasjon som lagres elektronisk og hvordan tilgangen til denne informasjonen styres. hvilke lovkrav må følges? har sensitiv informasjon blitt tilstrekkelig sikret? er det laget et fornuftig system som sikrer at de ansatte får tilgang til den informasjonen og de systemene de trenger? Som rådgiver er vi med å bistår selskap med vurderingen av virksomhetens sikkerhetsnivå. Det er viktig å få kartlagt virksomhetskritisk informasjon og foreta en risikovurdering av it og informasjonssikkerheten. med fokus på å identi­ fisere forbedringspotensialer i it funksjonen og internkon­ trollsystemer kan vi være en diskusjonspartner som bidrar til å skape merverdi fra it funksjonene i selskapet.

informasjonssikkerhet Det meste av informasjon lagres nå elektronisk. Dette gjelder alt fra sensitive opplysninger om ansatte, viktige kontrakter til strategiske dokumenter og samtlige regnskap­ sopplysninger. med alle disse dokumentene lagret elekt­ ronisk kan de lett distribueres, endres eller slettes. hvordan sikres så disse dokumentene? hvordan ivaretas konfiden­ sialitet, integritet og tilgjengelighet? kravene til sikkerhet Ønsker du å få en statussjekk på hvordan ditt selskap ligger an i forhold til informasjonssikkerhet kan du gå inn å ta vår selvtest på www.selvtest.no. Dette er en gratis test som raskt gir en overordnet status i forhold til noen av de viktigste om­ rådene innen informasjonssikkerhet. er det ønskelig med en nærmere samtale er det bare å ta kontakt med autorisert it­revisor (CiSa) Johan nygaard – 95 26 09 05.

Avkastning – mer enn positivt driftsresultat

alle selskaper driver ut ifra en visjon eller i det minste en tanke om hva man ønsker å oppnå med den driften og virksomheten man bedriver. På bakgrunn av denne visjonen har man gjerne en strategi, formell eller uformell, for

Magnus Mo Bjørnseth

hvordan man skal oppnå denne visjonen. en del av disse målene kan for eksempel være knyttet opp mot vekst og markedsandeler, men bakenforliggende til dette har man eiere som har ønske om å oppnå mest mulig avkastning på den kapital man har lagt i selskapet. et viktig moment for alle selskaper er å løpende følge opp hvordan selskapet presterer i forhold den strategien man har for å nå sine mål og visjoner, og kanskje enda viktigere: sitter eierne igjen med det de bør gitt den risikoen man tar ved å investere i selskapet. men hva bør driften generere til sine eiere? og hvilken avkastning bør eierne forvente å sitte igjen med? Den enkelte aksjonær vil gjerne ha en subjektiv forventning om avkastning, men det vil være problematisk å ta utgang­ spunkt i de enkeltes avkastningskrav dersom det er flere eiere. hva bør uansett et fornuftig avkastningskrav være, og hva skal man forvente gitt den risikoen man tar ved å legge sparepengene i en virksomhet beheftet med mer risiko enn hva det gir å sette pengene trygt i banken?

en viktig del i den løpende kontrollen med selskapet, men man hopper over et viktig spørsmål: hvilken avkastning gir vi til eierne våre, og er denne avkastningen god nok? hva er mulig å oppnå, kanskje gjennom enkle justeringer i dagens drift?

en mye brukt metode for å måle dette er economic value added (eva). modellen legger opp til at man finner et fornuftig avkastningskrav gitt den risikoen virksomheten tar, og måler dette opp mot den faktiske avkastningen driften generer. Sitter man igjen med en positiv eva har man opp­ nådd den avkastningen man faktisk bør ha i forhold til den risikoen man tar. Det er mange eksempler på selskaper som hvert år generer positive driftsresultater, men faktisk sitter igjen med en mindreavkastning til eierne målt etter eva.

av driften, og samtidig ha fokus på den verdiskapningen man har og gir til eierne.

Dette er et av flere områder PwC innlandet kan bistå deg med, og hvis du ønsker å vite mer om dette eller våre andre tjenester er det bare å ta kontakt med magnus mo Bjørnseth – 95 26 09 06 eller vegard h. løvlien – 95 26 08 84.

Fakta om PwC Innlandet:

• Omfatter Hedmark, Oppland og Romerike • Kontorer på Gardermoen, Hamar og Lillehammer, samt filial på Kongsvinger med tilsammen 45 ansatte når man har tatt utgangspunkt i eva er veien kort til å bryte modellen videre ned og se på lønnsomheten mer på detaljnivå. Dermed vil man kunne enkelt kunne se hvordan de vanlige og mer detaljerte nøkkeltallene påvirker den avkastningen man sitter igjen med på toppen. man går fra kravsetting ned på lønnsomhetsanalyser. en lønnsomhet­ sanalyse bør kunne synliggjøre kostnads­ og nytteeffekter av et tiltak, og er en viktig del av et beslutningsgrunnlag. ved å bruke lønnsomhetsanalyser bevisstgjør man virksomheten på hvilke effekter som er størst og det vil kunne forankre beslutninger hos ledelsen. www.pwc.no

Næringslivets kunnskapsløft

hvilken avkastning man faktisk oppnår er eller bør være et av de viktigste spørsmålene sette fra et eierperspektiv. men hvordan følges dette opp i praksis? vi erfarer ofte at den løpende oppfølging av et selskap utelukkende baserer seg på ytelse og nøkkeltall fra driften, og gjerne bare på om driften generer positive resultat eller ikke. Dette er så klart PwC har utarbeidet en enkel modell som tar utgangspunkt i eva og finner et fornuftig avkastningskrav. Deretter brytes dette ned i relevante nøkkeltall som ligger bakenfor mer­ eller mindreavkastningen. modellen kan skreddersys etter bransjespesifikke nøkkeltall, og gir også en løpende verdi­ vurdering av virksomheten. vi håper at modellen kan bli et nyttig verktøy for mange selskaper i den løpende oppfølging PwC vil i samarbeid med Sparebanken Hedmark og Advokatfirmaet Johnsrud, Sanderud & Skjærstad AS i løpet av høsten arrangere et seminar knyttet til styrearbeid og profesjonalisering av dette. Seminaret vil primært være rettet mot styremedlemmer, men er også aktuelt for ledere som ønsker en dypere innsikt i utfordringer og ansvar knyttet til styrerollen.

Detaljert informasjon om seminaret vil bli lagt ut på www.pwc.no.

© 2011 PwC. Med enerett. I dette dokumentet refererer ”PwC” seg til PricewaterhouseCoopers AS, Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS og PricewaterhouseCoopers Skatterådgivere AS som alle er separate juridiske enheter, og uavhengige medlemsfirmaer i PricewaterhouseCoopers International Limited.

hamar

regionen 21

22

hamar

regionen

Vaskehjelp?

Hei. Trenger dere hjelp med rengjøring av boligen? Jeg påtar meg gjerne å gjøre det. Kontakt meg, så tar vi en uforpliktende gjennomgang av deres behov. Vi snakkes :-)

• Rengjøring til fast tid • Storrengjøring • Full nedvask ved for eksempel: - Visning - Salg/ innfl ytting av bolig - Overdragelse av leieforhold - Renovering • Fast pris • Fast tid • En kontaktperson • Lokal tilknytning • Engasjert • Betaling etter detaljert faktura

Kontakt oss i dag på [email protected] eller tlf 40 44 28 04

Telefon: 40 44 28 04 E-post: [email protected] • Web: www.eziclean.no

Bryggeveien 9 • 2821 Gjøvik hru

nye medlemmer i hru

konsulentHuset Contra as i ottestad

daglig leder: hasse Johnsen. bransje: it­drift, hosting og konsulenttjenester. antall ansatte: 5

eCo renHold på Hamar

daglig leder: Sorin Stoica. bransje: Økologisk renhold. antall ansatte: 1

silverCon as på gjøvik

daglig leder: Christian Skou. bransje: Bemanning og rekruttering. antall ansatte: 1

gloppen & partner rådgivning på Hamar

daglig leder: terje gloppen. bransje: rådgivning. antall ansatte: 1

linnea finnskogen as på Hamar

daglig leder: liv Bekkeli. bransje: Sirupproduksjon. antall ansatte: 2

joHansen metall på Hamar.

innehaver: espen Johansen. bransje: kjøp/salg av edle metaller. antall ansatte: 1

norsk nettskole as, avd pedit, på Hamar

koordinator: lars ingar Øien. bransje: e­læring, it. antall ansatte: 7

deloitte as på gjøvik

partner: geir Bergum Pettersson. bransje: revisjon og rådgivning. antall ansatte: 40

fjestadfoto på Hamar

daglig leder: ingri Fjestad. bransje: Fotograf. antall ansatte: 1

dnb nor bank asa på Hamar

markedsansvarlig: marit h. Strætkvern. bransje: Bank. antall ansatte: 100

sagatoon as på Hamar

daglig leder: Jørn kolsrud. bransje: Film­ og tv­produksjon. antall ansatte: 3

inger marie øygard på Hamar

innehaver: inger marie Øygard. bransje: massasje, healing, yoga, pilates. antall ansatte: 1

nytt fra hru

film og fotokonkurranse ”mitt favorittsted i Hamarregionen”

vi er ikke flinke nok til å vise fram det som er bra i regionen vår. kanskje har du et favorittsted som få andre vet om? Som en del av synliggjøringen av regionen vår inviterer vi nå til en film og fotokonkurranse hvor du skal vise fram det du synes er det beste i hamarregionen. Send inn ditt bilde eller filmsnutt til

[email protected]

og bli med i konkur­ ransen hvor du over 24 år kan vinne et weekendopphold, og du under 24 år kan vinne en iPad. tittel: ”mitt favorittsted i hamarregionen” Frist for å sende inn er 15. desember.

Filmene vil bli lastet opp på hamarregionen sin Youtube­ kanal, og bildene vil bli lagt ut på nettsidene våre.

”sosiale medier, muligHeter og utfordringer i det nye medielandskapet” – Hamar 19. oktober

heldagsseminar om sosiale medier med Cecilie Staude. Seminarholder Cecilie Staude er kjent som lektor ved handelshøyskolen Bi i oslo, og var den første som kunne tilby høyskolekurs i sosiale medier. hun har gjennom dette og sin tilstedeværelse i digitale kanaler som sin egen blogg og twitter oppnådd å bli en av norges ledende innen feltet. hun er kommentator og skribent på ulike nettfora og har skapt stor debatt med sine meninger og innspill. hvordan skal vi forholde oss til det endrede medielandskapet? hva gjør dette med vår markedsføring og omdømmebygging? Sjekk blogg

www.ceciliestaude.no

eller på twitter.com/ ceciliestaude. mer informasjon om seminaret finner du på hamarregionen utvikling sin hjemmeside:

www.hamarregionen.net

linkedin ”kompetanse Hamarregionen”

hamarregionen utvikling har laget en egen gruppe på linkedin kalt ”hamarregionen kompetanse”. med denne gruppen ønsker vi å lage en møteplass hvor potensielle til­ flyttere til hamarregionen (hamar, Stange, løten) og andre som er interessert i arbeidsmarked og karrieremuligheter i regionen kan presentere seg og sin kompetanse. ved å bli medlem her kan du presentere deg selv, utforske muligheter og bygge nettverk for bedre å kunne benytte deg av mulig­ hetene som finnes i regionen, og kanskje finne drømme­ jobben? Dessuten tror vi at hamarregionen utvikling sine medlemmer, og andre bedrifter med behov for kompetanse og arbeidskraft, kan knytte kontakter via denne gruppen.

Ta del i nettverket, og meld deg inn du også!

”fremtidens kompetanse” – Hamar 9. november

vi arrangerer konferanse i auditoriet på høgskolen i hedmark, hamar. målet med konferansen er å sette fokus på behovet for kompetanse i fremtida, rekruttering og utvikling. Sett av dato allerede nå. her blir det mange spennende lokale og nasjonale foredragsholdere. mer informasjon om konferansen finner du på hamarregionen utvikling sin hjemmeside:

www.hamarregionen.net

nettverk for vekst og utvikling vil arrangere påskeHappening på mjøsisen

et nylig avholdt møte i hru sitt nettverk for vekst og utvikling ga nyttig innspill til regional utvikling. i tillegg til politikere i kommunene ringsaker, Stange, løten og hamar var deltagere i nettverket for daglige ledere invitert. målet med møtet var å skape en positiv møteplass med fokus på næringsutvikling. Det var 25 deltagere som bidro aktivt! Sammen satte vi opp en konkret tiltaksliste med involverte både fra næringsliv og politikere. et av tiltakene fra idé­ dugnaden var å lage en påskehappening på mjøsisen siste dagen i påsken, og få trafikken på e6 til å bli med på festen! Dette tror vi vil bidra til å profilere vår region på en positiv måte. Derfor arbeider vi nå videre med påskehappeningen som en del av prosjektet “nordens beste innlandsregion 2020”. vil du eller din bedrift være med å bidra kan du ta kontakt med

[email protected]

hamar

regionen 23

HeB Consulting AS har utviklet strategier, organisasjoner, ledere og ansatte i privat næringsliv og offentlig sektor gjennom 25 år.

Hvordan oppnås varige endringer?

Analyser planlegg målsetting tiltak Korriger Utfør gjennomfør

Ansatte

Ingebjørg Boye,

bedriftsrådgiver tlf. 470 27 651 [email protected]

Hans J. Børresen,

bedriftsrådgiver Tlf. 952 38 065 [email protected]

Kontroller evaluer

Vår målsetning er resultatforbedring av din virksomhet!

Gjennom bruk av anerkjente teknikker og målrettet arbeid har vi i 25 år hjulpet våre kunder til å øke konkurransekraften og styrke lønnsomheten. Våre nøkkelfaktorer er fornøyde kunder, styrket produktivitet og bedre arbeidsmiljø. Styrking av kompetansen og forbedrede ferdigheter gir solide og varige resultater. Selve jobben er det du og dine folk som gjør. Vi tilrettelegger prosessen, veileder, og motiverer når det røyner på. Ta kontakt med oss for et uforpliktende møte. På bakgrunn av dette får du et tilbud til videre prosess med mål, framdriftsplan og investeringsrammer for oppdraget.

Våre tjenester:

• Strategiprosesser og styrearbeid • Innovasjon og produktutvikling • Ledelse og organisering • Leder(team)utvikling • Innleid ledelse • Ansettelser • Bedriftsetablering • Miljø og kvalitetsstyring • Økonomi, finansiering og verdivurdering • Internasjonalisering og CE merking • Markedsføring og salg Vi er samtalepartner og rådgiver for ledere og styre, i tillegg til kursholdere av større grupper.

Vi har kontor i Furnesveien 81, 2318 Hamar (hovedkontor), Løkkegata 9, 2615 Lillehammer www.heb.no

Mike Görtz,

daglig leder/ bedriftsrådgiver Tlf. 994 785 66 [email protected]

Oddvar Fauske,

bedriftsrådgiver tlf. 971 712 13 [email protected]

Tore Lundby,

bedriftsrådgiver Tlf. 913 22 374 [email protected]

Amund Kristoffersen,

bedriftsrådgiver tlf. 917 788 84 [email protected]

Øystein Sørmo,

bedriftsrådgiver Tlf. 932 44 780 [email protected]