Her - Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

Download Report

Transcript Her - Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

NYHETSBREV FOR NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET

MAT HELSE

FYSISK AKTIVITET NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET

I august var alle ansatte på plass! Fra 11. august har senteret vært fullbemannet og vi er foreløpig fem personer. Fra venstre: Mari Helen Kårstad, Henning Klafstad, Gudbjørg Øen (senterleder), Ingrid Leversen, Caroline Angeltvedt Johannesen.

Ressurssenter for mat, helse og fysisk aktivitet

Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet er ett av de ti nasjonale sentrene opprettet under Utdanningsdirektoratet som har som formål å øke kvaliteten på opplæringen for barn og unge. Senteret er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Formålet med senteret er å formidle kunnskap ut til barnehager, skoler, primærhelsetjenesten og ansatte i Universitets- og høgskolesektoren.

Vi skal arbeide med utvikling og formidling av faglige ressurser for å fremme tilretteleggingen for gode helsefremmende tiltak ute i barnehagene og på skolene. Vår hovedmålsetning er å bygge bro mellom helse og barnehage/skole, og vise til gode samarbeidsmodeller for å fremme dette. Gjennom dette arbeidet skal vi bidra til å jevne ut sosiale helseforskjeller.

Gudbjørg Øen SENTERLEDER

Bakgrunn: Dosent i helsefag og pedagogikk. Cand. San. med fordypning i helsepsykologi og forebyggende helsearbeid. Sykepleier med videreutdanning i pediatri, psykiatri og helsesøster. Erfaring fra spesialist- og primærhelsetjenesten, videregående skole og høgskole. Forskningsfelt: overvekt hos barn. Redaktør og forfatter.

+47 55 58 58 82 [email protected]

Ingrid Leversen SENIORRÅDGIVER

Bakgrunn: Ph.d.-grad og hovedfag i helsepsykologi og helsefremmende arbeid fra Universitetet i Bergen. Utdannet sykepleier. Har mange års erfaring med forsknings- og prosjektarbeid om helsevaner og trivsel blant barn og unge. Forskningsfelt: psykososialt miljø, trivsel og helse, fritidsaktiviteter, sosiale ulikheter.

+47 55 58 75 33 [email protected]

Caroline Angeltved Johannesen SENIORRÅDGIVER

Bakgrunn: Utdannet lærer med vekt på spesialpedagogikk. Mastergrad i idrett-, kroppsøving- og friluftslivsfag. Jobbet i 10 år som lærer i ungdomsskolen med hovedvekt på kroppsøving.

+47 55 58 57 53 [email protected]

[email protected]

Følg oss på

Mari Helene Kårstad SENIORRÅDGIVAR

Bakgrunn: Mastergrad i klinisk ernæring, i tillegg grunnfag i psykologi og videreutdanning i måltidskunnskap.

Erfaring frå spesialisthelsetenesta (med barn, unge og vaksne) og forsknings- og utviklingsarbeid knytta til ernæringsbehandling.

+47 473 66 912 [email protected]

Henning Klafstad SENIORRÅDGIVER

Bakgrunn: Master of Arts in Interactive Multimedia fra Bath University College. 20 års erfaring innen multimediaproduksjon, Prosjektutvikling, og ledelse ved Senter for nye medier, HiB.

+47 55 58 59 20 [email protected]

MAT HELSE FYSISK AKTIVITET

Status

Senteret er fortsatt i en oppbyggingsfase, men vi har fått mye på plass på kort tid. Det er opprettet en hjemmeside for senteret, vi har etablert oss på Facebook , fått en egen videokanal på YouTube og ikke minst kommet godt i gang med alle detaljene rundt åpningskonferansen som vi skal arrangere 28. og 29. oktober.

I tillegg er vi også godt i gang med utvikling og produksjon av flere pedagogiske nettressurser. De første ressursene vil bli lagt ut uken før åpningskonferansen og resten blir lagt ut fortløpende så snart vi har fått konferansen på plass.

Interne og eksterne samarbeidspartnere for senteret

Høgskolen i Bergen er vertsinstitusjon for senteret, og vi vil ha et tett samarbeid med det gode fagmiljøet ved utdanningsavdelingene ved høgskolen (blant annet idrettsseksjonen og mat og helse-seksjonen ved lærerutdanningen, helsesøsterutdanningen og institutt for byggfag). Senter for nye medier ved HiB er også en sentral samarbeidspartner. Senteret er også tilknyttet andre viktige samarbeidspartnere: Universitetet i Tromsø, VilVite, Helse Bergen, Universitetet i Bergen, NIFES og Bergen Arkitekthøgskole. I tillegg har vi startet samarbeid med flere andre utdanningsinstitusjoner, blant annet Høgskolen i Hedmark, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Telemark og nasjonale institusjoner som Mattilsynet.

Vi leiter etter de fremste fagmiljøene i ulike temaområder, og jobber aktivt med nettverksbygging. Vi inviterer aktuelle fagpersoner og miljøer til oss og likens oppfordrer vi også fagmiljøer om å ta kontakt med oss for mulige samarbeid og ressursutvikling.

Nettbasert formidling

Senteret skal i hovedsak drive med nettbasert formidling. Vi utvikler nettressurser til bruk i barnehager, skoler, helsestasjoner og i relevante utdanningsinstitusjoner. For eksempel lager vi nå undervisningsoppgaver til et nytt dataverktøy som Mattilsynet har fått utviklet. Programmet gjør det mulig å undersøke næringsinnhold i ulike matvarer. Verktøyet er ment å brukes i undervisning innen mat og helse. Vi samarbeider tett med Senter for nye medier ved HiB. De lager blant annet videoproduksjoner til bruk i kunnskapsformidlingen vår.

Rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg

Senteret overtar ansvaret for rådgivningstjenesten for barnehage- og skoleanlegg fra Utdanningsdirektoratet fra årsskiftet, samtidig som Utdanningsdirektoratet fremdeles blir en nær samarbeidspartner. Rådgivningstjenesten vil da blant annet få et sterkere fokus på områder som fysisk tilrettelegging og fasiliteter for fysisk aktivitet og måltider, trivselsfremmende miljø og inneklima.

LES MER

Aktivitetsbanken

Senteret overtar ansvaret for Aktivitetsbanken fra 2015. Aktivitetsbanken inneholder et mangfold av aktiviteter til inspirasjon og hjelp for å skape en mer aktiv dag i barnehage, SFO og skole.

LES MER

Kostholdsplanleggeren

– nytt verktøy i Mat og helse-faget fra Mattilsynet

Kostholdsplanleggeren er et gratis nettbasert program hvor man kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer. Dette skal etter planen lanseres i løpet av oktober. Kostholdsplanleggeren er beregnet til bruk også i faget «Mat og helse» i grunnskolen. Senteret har samarbeidet med Mattilsynet og Seksjon for mat og helse ved Høgskolen i Bergen om å lage oppgaver for undervisningen, med fokus på frukt og grønt, tilsatt sukker, salt og sunn skolemat. Oppgavene kombinerer bruk av dataprogrammet og praktisk veiing og måling av mat. Senteret planlegger også å få til en testing av oppgavene i noen skoleklasser i løpet av høsten.

Innovasjon

Innovasjon vil si å skape noe nytt, til det bedre, – en nyvinning som består i de prosesser og resultater som gjør at noe gjøres på nye måter og med bedre løsninger. For å legge til rette for gode oppvekst- og utviklingsvilkår, og reduksjon av sosiale helseforskjeller, må vi stadig søke ny kunnskap og enda bedre løsninger. Senteret vil derfor ha et spesielt fokus på innovative metoder for å kunne tilrettelegge innhold for barn og unge med ulike forutsetninger og behov. “Health gaming”, er et eksempel på slik satsing. Her vil vi dels vise til eksisterende digitale spillbaserte aktiviteter innen våre fagfelt og dels utvikle egne. Vårt mål er å kunne vise til løsninger som ikke krever annet utstyr enn det skoler og barnehager allerede har. LES MER

ÅPNINGSKONFERANSE FOR 28.–29. OKTOBER 2014 NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET KRONSTAD, HØGSKOLEN I BERGEN

Vi jobber nå med de siste detaljer til senterets åpningskonferanse.

Tirsdag 28. oktober åpner helse- og omsorgsminister Bent Høie konferansen og den offisielle åpningen av Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Denne vil finne sted på Høgskolen i Bergen i nye lokaler på Kronstad. Det er nå rundt 300 påmeldte til konferansen. Vi har fremdeles noen ledige plasser igjen, men fredag 10. oktober er siste mulighet for å melde seg på. Så vær rask hvis du ønsker å få dette med deg! LES MER Alle plenuminnlegg på konferansen skal streames, så dersom du ikke skulle få anledning til å komme til Bergen er det likevel en mulighet for å få med seg deler av konferansen. Du vil finne lenke til videooverføring på senterets nettside.