Et semester i Tyskland

Download Report

Transcript Et semester i Tyskland

STATUS

Magasinet ved det medisinsk-odontologiske fakultet #

02

2012 Sykehusklovnene Foreningsliv:

Litt om alt på fakultetet

Desentral:

Reisebrev fra provinsene

Medisinstudenten:

Topp 10

Duellen:

Med. vs. HF

Sporten:

Noe for alle og enhver?

Medisinstudiet:

Ein kavalkade

Utveksling:

Et semester i Tyskland

2

Gledelig gjensyn med:

Haukeland fashion week

Hvordan se bra ut i uniform?

Tekst og foto: Siv Mjøs og Anette Blakstad Modeller: Anette Blakstad og Siv Mjøs

På Haukeland Universitetssykehus er de ansatte kjent for å være pionerer innenfor "Helse Vest-mote". Haukeland Fashion Week har gått av stabelen, og her er noen tips til hvordan oppdatere våruniformen på et blunk. Vi gir deg inspirasjon til «must haves» som får din personlige stil til å skinne gjennom klinikktøyet.

Status Presens 02-2012

Yang Lii

har helt siden barndommen gledet seg til å bli nevrokirurg. Hun mener karate gir henne den disiplinen som kreves i yrket. Hun har 360 graders utslag i alle ledd, med andre ord er hun hypermobil – og nå har Lii også vunnet en smartmobil! Gratulerer, Yang Lii.

Ole P

har en kul og avslappet stil på Haukeland. Han setter seg i respekt og snakker kun gateamerikansk til pasienten. Legg merke til den røde bandana´en som skjuler arrene etter venflonkurset i februar. Yo!

Tonje Eva Marie (

under) leser 12 timer hver dag, og liker å ha pensum tilgjengelig resten av døgnet også. Hun er alltid beredt til eksamen og har derfor utviklet dødsangst. Hun lar dette skinne igjennom i sitt personlige stilbilde.

Lene

(til høyre) vil gjerne være retro, men synes sekstitallets polkadots er for antikt. Hun tar deg med 15 år tilbake i tid, da Spice Girls var på topp og bakgårdsgutta var bak. Lene inspirerer oss i en lilla magetopp fra JC med matchende halssmykke.

Andreas

er iført en kort topplue, som holder ørene kalde. Solbrillene har han arvet fra bestefar, det gjelder også skjorta. Dessverre forsov Andreas seg til forelesning i dag, og påpeker at antrekket IKKE er planlagt!

Kjære alle nye og gamle medstudenter

Det du nå har i hende, er en rykende fersk utgave av medisinstudiets helt egne magasin, Status Presens. Vår andre utgave noensinne er det også. Store deler av denne er viet til de ulike organisasjonene på studiet, og her er det virkelig verdt å orientere seg. Grunnleggeren av Studentersamfundet i Trondeim sa en gang: “Høyskolen vil gjøre dere til studerende. Vi, Samfundet, vil gjøre dere til studenter”. Skriv det opp bak øret og bit deg merke i det; vær ikke bare studerende, men kast deg inn i studentmiljøet. Det er det som gjør studietiden din unik!

Vi har også fått et sprekt tilskudd til redaksjonen i form av en helt egen sportsredaksjon, som meldte seg selv etter en førsteutgave relativt blottet for frisk luft. Dette liker vi! Ser du noe som trengs, har du lyst å utrette eller opprette noe? Da er det bare å gjøre det - og du får helt sikkert med deg en medstudent eller to. Det er nettop slik det meste du kan lese om i denne avisen har oppstått.

På midtsidene kan du forresten se hvordan sykehusklovnene (ja, du leste riktig) har det på jobb. Ingrid har vært med Tito og Trudelitt på jobb en hel dag, Anne Marit har oppsummert studietiden sin på 2 A4-sider og vi har fått telegram fra både nært og fjernt; fra de utvekslende i Tyskland og de desentraliserte i Haugesund og Stavanger.

God lesing, god fadderuke og veldig god høst!

Upassende lang klem fra Marianne, redaktør (samt etterhvert en av de eldre travere i MSO, MFU, Medisinerrevyen og annet ymse) - for høsten i eksil i Argentina.

“Det er så viktig å kosa seg!” - Gammelt kinesisk ordtak (?).

Anette Blakstad, kull 08A Redaksjonsassistent Ingvild Braathen, kull 10 Journalist og kryssorddame Stian Iversen (nr.2), kull 11 Morromann Ella Roksund, kull 08A Korrekturleser Siv Mjøs, kull 10/11 Journalist Stian Iversen, kull 08A PR-ansvarlig Geir Hermansen, kull 11 Morromann Maria Lie Karlsen, kull 08A Kulturansvarlig Else Hansdatter Fjøsne, kull 08A Fotosjef Fredrik Kilander, kull 07B Layout og altmuligmann Marianne Ask Torvik, kull08A: Redaktør og layout

Ciao!

Du finner oss også på nett: http://statuspresens.b.uib.no

Marte Egeland, kull 08A Sosial fakultetskontakt Ingrid Ormåsen, kull08A Utenrikskorrespondent Jakob Nørgaard, kull 06B Sportsjournalist Tor Martin Bjerkerud, kull 06B Sportsredaktør Ikke tilstede på bilde, men så absolutt tilstede i redaksjonen er også: Anne Marit Særsten, kull07A: Faglig fakultetskontakt Olga Angali, kull 07A: Økonomiansvarlig

4 Status Presens 02-2012

Medisinstudiet – Ein kavalkade

For fem år sidan var eg i dine sko

Tekst og foto: Anne Marit Særsten

Over eit lite vatn, klemt inn mellom sju fjell, på toppen av ein bakke bak ein gravplass ligg det sagnomsuste landet. Landet du no er invidd i – Haukeland. Kva venter deg dei neste seks åra i det fantastiske Haukelandet tenker du kanskje? Les vidare og ta lærdom av ein gammal ringrev. Tar forøvrig forbehold om at studieplanen har blitt/blir drastisk endra i løpet av åra bak meg – eg er tross alt straks verneverdig som student.

Første året:

BIOBAS! Eg seier det igjen – BIOBAS! Dette er kort for Biologiske Basalfag, noko som tok meg eit halvår eller så å lære. Biobas er det viktigaste faget du har på studiet (lygekryss). Tross at du kan svare like lite på helsefaglige spørsmål frå familie og venner som før, (eksempler frå eigen kvardag: «Korleis ser Chlamydia ut?», «Eg er svimmel, kva betyr det») så er det noko veldig tilfredsstillande med å gå inn eit eksamenslokale, og fem timar seinare, komme ut 30 studiepoeng rikare. Her vil du lære litt om alt og alt om ingenting. Du vil også ha latin – faget som skal innvie deg i språket som snakkes i Haukelandet. Du lærer at c uttales k, for så å bli irretesatt på dette i klinikken nokre år seinare. I den virkelige verden seier ein altså ikkje bikeps og kanker. Så veit du det. Eit anna fag som faktisk er litt matnyttig (eit begrep eg ikkje heilt forstår, men likevel bruker flittig) er anatomi. Anatomi blir ditt første møte med disseksjonssalen og ein innsjø av puggereglar. Tyggis er din beste venn då den kamuflerer odøren frå salen, og samtidig muligens fører til at blodet lettare distribueres til hovud/hals området og dermed kan hindre den velkjente besvimelsen. Og ps: du får vite kva du får på eksamen nokre dagar før eksamen. Statistikken virker bortkasta heilt til du begynner med særoppgåve nokre år seinare, og leiter febrilsk i gamle notater, medan Ex. Phil ER bortkasta. Hurra for alle som har tatt dette tidlegare og får fri desse timane. Dersom du mot alle odds etter desse faga framleis har eit snev av livsgnist, vil du på dette tidspunkt ha sommarferie for så å begynne på:

Andre året!:

Året med intense puggreglar på hjernens nerver og skallen hulrom. Året der du blant anna lærer at leveren er grei å ha også utover fuktige nachspiel, korleis fuktige nachspiel påvirker nyrer og koordinasjonsevner, og korleis koordinasjonsevner er greit å ha når du på urinkurs (!) skal springe fram og tilbake mellom toalett og laboratoriesal med litermål på litermål med din egen, ja vannlatning, og ikkje ønsker å søle ut dette dyrebare prøvematerialet. Konkulsjonen i dette resonnementet må vere at det sikkert ikkje er lurt å drikke før du skal på urinkurs. Året er oppsummert ein herlig blanding av anatomi, nevrobiologi og fysiologi. Og sjølv om du framleis ikkje veit korleis Chlamydia ser ut, kan du forhåpentligvis etter meir eller mindre timar på forelesning, kurs og lesesal kunne forklare litt av kroppens myter og mysterier for din stadig krympande omgangskrets. Du vil sleppe unna pugginga i oasen med namnet Etikk og klinikk, eit av få fag som gjer rom for å tenke sjølv… Andre viktige moment med andreåret: Du finn ut at kaffien i SIB-kantina er for dyr og har begynt å ta med deg pulverkaffi. Du blir med i makrell-i tomatklanen og havregrautbanden. Du trur framleis at du må kjøpe dei bøkene forelesar anbefaler, og ender opp med store tunge leksikon som du i beste fall kan bruke til å presse blomster om dette skulle bli ein hobby. I forsøk på å finne ein hobby i umiddelbar nærleik til Haukelandet melder du deg inn og ut av faglige og sosiale organisasjonar alt etter kor langt du er unna eksamen. Og ikkje minst, du skal ta standpunktet – skal du på A-kull eller B-kull? Er du superivrig på å komme ut i klinikken, eller vil du ut og oppdage den andre Verden – den utenfor Haukelandet?

Tredje året:

Velde du valtermin? Hurra – reis jorda rundt, lev livet, lag vandrehistoriar og klatre vulkanar. Viss ikkje: Velkommen til det roligaste semesteret i ditt liv! Det er tid for klinikken. Det er tid for Haraldsplass. OBS, på dette tidspunktet vil du gå rundt og tru du skal kunne alt. Slapp av, det kjem aldri til å skje! Men det som skjer er starten på begynnelsen (eller noko slikt). Det er her alt strevet dei første åra betaler seg. Det er her du seier – Yes, eg valgte kanskje ikkje så galt likevel? Haraldsplass er ein litt annan verden. Det er forstaden til den verdenen du har brukt to år på å bli kjent med. Tempoet er mykje rolegare i forstadane enn i storbyane! Det er eit anna univers der middagen serveres klokka 13.00 og det finst frivillige pensjonerte vertinner som koker kaffi og held pasientane med selskap .Du skal primært lære å ta opp ein sjukejournal, og det betyr: Hei Pasient! Du får sjå på dei, ta på dei, snakke med dei, ja sågar diskutere avvikande trekk ved dei med andre personar i frakk som kanskje til og med kan lære deg ein ting og to. Du er legestudent! Du skal på eit halvår gjennom kirurgi, indremedisin, allmennmedisin og kommunikasjonskurs. Det høyrest kanskje travelt ut, men det er så langt frå dette. Du får god anledning til å bli kjent med kantinedamene. Ein annan Livet på studiet 5 grunn enn overvekt av fritid til å oppholde seg i umiddelbar nærleik til salatbaren og kaffitrakteren i toppetasjen, er at maten her er god, og prisane varmar eit studenthjerte. Eit lite tips frå ein fossil er å begynne på særoppgåva i dette tidsrom. Det blir minimalt rom for dette seinare, og den oppgåva skal inn uansett kor godt du undertrykker det faktum i åra som går. Eventuelt må du som ei førstegongsfødande rett før termin berre kvile og nyte freden. For det ER stille før stormen… Du skal nemleg snart på organblokk 1! Først skal du berre gjennom andre omgang med indremedisin og kirurgi. Denne gong på Haukelandet. Det du lærte på Haraldsplass framtonar seg framleis som om det har blitt lagt fram på eit framandt språk, men du vil på Haukelandet likevel få dine aller første glimt av det som seinare skal bli så viktig – du har knaggar! Mentale knaggar å henge vidare kunnskap på. Du vil gløyme det igjen veldig fort, men du har lagt grunnmuren. Du føler deg kanskje fortapt, men fortvil ikkje – det vil bli betre! Forøvrig så vil du ved fleire anledningar bli irettesatt for å diktere for lange journalar, sjølv om du slavisk følger malen du lærte det på Haraldsplass. Sannsynligheten er stor(!) for at du dikterer inn unødig mykje, og det første du kan kutte er å referere til kor mange «pakkeår» pasienten din røyker. Dette er eit begrep som kun er kjent i forstaden Haraldsplass! Du går over til Organblokk1 med Biokjemi, Mikrobiologi og immunologi, Farmakologi og Patologi. Lær deg å spise matpakken sovande. Du får ikkje tid til begge deler. Til gjengjeld kan du endelig svare vennen di på korleis Chlamydia ser ut. I alle fall frå eit mikroskopisk perspektiv.

Fjerde året:

Året der alle avsluttar første semesteret med Facebookstatusar av typen: «7 eksamenar på eitt semester», eller «4 eksamenar på èi veke, Phu! (slitenblunkefjes)». Det er eit travelt semester, men det merker du nesten (et relativt begrep, red.adm.) ikkje for du har det så gøy. Ein dag vil du bli nevrolog, og neste augelege. Det er vakter og klinikkar. Klinikkar og kurs. Kurs og Vakter. Første snev av mestring snik seg kanskje inn på dette tidspunktet. Dette forsvinner fort når du begynner på Organblokk igjen! Det sikre beviset på at du er oppegåande nok til å studere medisin er når du har lært å tolke timeplanen, og faktisk klarer å møte opp til rett tid og rett stad i ditt forsøk på å sjonglere faga Farmakologi, Patologi, Fysikalsk Medisin, Geriatri, Onkologi og Revmatologi. Den lette oppvarminga med 8-16 forelesingar utan pause disponerer for effektiv læring på lesesalen resten av dagen. Ein eller annan gong her vil du og ha medisinsk genetikk. Du vil mest sannsynlig krysse av at det slett ikkje er uaktuelt at du blir genetiker når du er i andre enden av studietida enn der du er no, og bit deg kanskje merke i at forelesaranes namn heng på forgylte plakettar med tittelen årets foreleser i auditorier rundtomkring. Så min venn, blir kvardagen annleis. Det er no det startar. Her er gulrota. Den berømte rosinen i pølsa. Du kolliderer rett i prikken over ien og dens venn utropsteiknet – du skal nemleg på desentral! Hvilken bonus etter nokre lange semester. Mitt opphold utspant seg i Stavanger. Du pakker kofferten for 10 veker og drar på ekskursjon. Du skal utplasseres. På ordentlig! Du skal troppe opp på morgenmøter og gå visittar. Du skal skrive pasientar inn og ut og inn igjen. Du klarer kanskje endelig å legge inn ein veneflon utan at det ser ut som ein massakre har utspunnet seg rundt deg? Kanskje får du ein klapp på skuldra. Kanskje ein oppmuntrande high-five. For her er du så lenge at dei andre blir kjent med ansiktet ditt. Sjukepleiarar helser på deg i heisen, og tilbyr deg kaffi når du kjem inn på pauserommet deira. Eller var det slik at dei heng dei opp lappar med bodskap om at kaffien ikkje er til medisinstudentar og himlar med augene av ditt påsyn? Dei veit i alle fall at du er der! Du er medisinstudenten! Og så er det ferie. Og tilbake til Haukelandet. Enn så lenge.

Femte året:

Før femte året startar gjekk ein i møte det som for A kull var sommaren der brunfarge og festivalminner var bytta ut med farmakologiske mysterier og patologiske gåter, og for B kull julehelga der selskap med familie og venner måtte fordrives på same bekostning. Semesteret starta med brask og splitte mine bramseil og dei to berykta eksamenane farmakologi og patologi tett som to dominobrikkar, og fallhøgden med samanlikningar i same spel. Det heile kunne minne om tortuprogram brukt på berykta basar for krigsfangar på Cuba, men det var ikkje det. Det var eit heilt standard studieforløp. Kommande generasjonar vil enn så lenge sleppe unna ein like intens tortur, og få farmakologi eksamen før desentral på fjerdeåret (siden det var så lite å gjere på før dette liksom) Når denne prøven var bestått og heile kullet kanskje tenkt på det før?

hadde gått ned i kjellaren, dratt ned rullegardina og alt det der, då kom frelsen. I form av eigenbehandling. I form av Psykiatri! Det er tid for sjølvransaking og «mindfullness»! Dette er semesteret der forelesingar går i eit behagelig tempo, og stemma til forelesar kun blir avbrutt av dei mange strikkepinnane som knatrar i bakgrunnen. Eit rolig semster avsluttes med ein månad utplassering rundt i vårt langstrakte land på ulike klinikkar og distriktspsykiatriske divisjonar. To rolege veker med trygdemedisin og reseptlære følger, samt statistikk og etikk. Og veit du – no har du fått din midlertidige lisens! Du får kanskje ikkje tid til å bruke den før etter mor-barn semsteret dog. Semesteret med kontrastar. Der abortklinikken ligg i same korridor som fertiliseringsklinikken, og kvinner gjer liv til barn i etasjane over der igjen. Der du får bli med på livets vidunder der barn blir født ein dag, for så å vere på barneklinikken og sjå eit anna barn kjempar for å halde seg i live neste dag. Du får fire hektiske fantastiske veker utplassert igjen (Hei Stavanger!), og avslutter med eksamenar og gjer deg klar for å kanskje jobbe som legestudent med lisens i nokre veker. Men du? Du veit den særoppgåva eg nemnde litt tidlegare? Den skal inn no. Du skulle

Sjette året:

Oppsumert har livet mitt no vore ganske altoppslukande og annleis enn det var då eg tok årsstudium i psykologi eller kjemi. Det første året på Haukeland var fint og det andre året interessant. Tredje året var ei openberring, medan det fjerde var som ein vekkelse. Femte året kom eg eitt steg tettare på Nirvana. Er det rart eg gledar meg til å ta fatt på siste etappe? Ser deg i korridorane! Eg skal springe mellom allmenfag og indremedisin. Frå Kirurgi til Radiologi. Eg skal sniffe litt på rettsmedisin og fordjupe meg i Samfunnsmedisin. Og så skal eg avslutte seks fantastiske år med ei heidundrandes feiring for å markere slutten på det gamle. For det er vel der det verkeleg byrjar?

Status Presens 02-2012 Utenriks 6

7. semester i Tyskland – Et hav av muligheter

Berlin

Tekst og foto: Christine Hove og Karianne Reitan

Club Mate, Elektronika og Europas største medisinske fakultet.

Når man først hadde bestemt seg for å reise til Tyskland på utveksling og man ville lære seg tysk, var førstevalget enkelt! Berlin var for oss begge en storbyperle som ennå hadde til gode å bli oppdaget, et slags opplevelsens og mulighetenes Soria Moria! Veien til faktisk å få utvekslingen riktig i boks, var derimot lang, noe usikker og til tider veldig frustrerende. Man må gjøre litt mer pusling med timeplan og fagkombinasjoner for å få det til å klaffe, og det var opp til flere ganger at ting holdt på å rakne. UiB satte seg på et tidspunkt på bakbeina for å godkjenne fagene vi skulle fullføre i Berlin, men det ble også rot under søknadsprosessen her i Berlin. Ved en tilfeldighet oppdaget norsk utveslingskoordinator noen måneder før vi skulle dra at Charite hadde rotet bort våre søknader, og plutselig ble det veldig nervepirrende om det tyske systemet virkelig kunne gå utenom regelverket og godkjenne besøket av to bergenske studenter. Men, det skulle vise seg at også de tyske regelrytterene kunne lage et smutthull til de bedende erasmusstudenter, som til syvende og sist hadde hatt alt på sitt rene.

Når det gjelder UiB sin skepsis til å godkjenne fagene ØNH og Øye gikk det mye på at fagene blir vektlagt mindre i Berlin enn i Bergen. Fakultetet kom i siste liten før avreise til Berlin opp med at eksamenene kanskje ikke ville bli godkjent her nede, men at vi på ny måtte ta eksamenene når vi kom tilbake til Bergen igjen. Dette ordnet vi ganske greit med en avtale om at vi dokumenterer alt det faglige vi er deltakende i under oppholdet. I tillegg har vi skreddersydd en fagpakke som i tillegg til det egentlige opplegget med forelesninger og praktiske kurs, som de tyske studentene følger, også har avtale om to fulle klinikk-uker i hver av de to fagene. Dette har gitt oss gode muligheter til å se både polikliniske konsultasjoner, inneliggende pasienter på avdelingene og i tillegg være deltagende på operasjonsstuene. UiB krever dokumentasjon av det vi har fått gjort her nede, og da skal alt mest sannsynlig bli godkjent som tilstrekkelig likeverdig med opplegget i Bergen. Man må imidelertid alltid ta høyde for at, skal man på utveksling, må man være villig til å tape noe for å vinne noe annet. Nøyaktig det samme vil man ikke kunne få, men tatt i betraktining at man vinner så ubeskrivelig mye på så mange andre områder enn bare det fagelige, så kan faktisk paraklinisk blokk 3 bare gå å legge seg. Det blir med andre ord mer å ta igjen neste semester, ettersom vi senere må ta igjen bl.a. geriatri- og onkologikurs. I tillegg kommer man bakpå med hensyn på farmaløpet. Men dette er ingen ting i fohold til at vi får et helt semester på Europas største medisinske fakultet! Sosialt er det fantastisk. Er man utadvendt og blid er det ikke tvil om at du vil få deg venner for resten av livet her nede, både når det gjelder andre erasmusstudenter og waschechte Berlinere. Språkskole er dessuten også definitivt å anbefale, da man blir kjent med masse trivelige folk når man er helt fersk i en gigantisk storby. Tyskkunnskaper på forhånd kommer godt med, men med bein i nesa og et lite tyskkurs før avreise er ingenting umulig hvis du er ivrig nok. Det er en av Lübeck-jentene et imponerende bevis på!

Berlin blir selv for tyskere en stadig mer attraktiv by og det merkes absolutt på boligmarkedet. Opptil 70 mennesker kunne dukke opp på en og samme visning og med tanke på at vi var erasmus jævler som kom på lik linje med: "dyr, trompetspillere/andre blåseinstrumenter og barn" (direkte sitert fra wg-gesucht.

de), lå vi i utgangspunktet relativt dårlig an. Men til tross for at vi begge var en smule kresene under boligjakten, ordnet det seg til slutt og vi endte opp i hver vår flotte leilighet. Selv om det er et tett boligmarked i Berlin får man mye for pengene når det kommer til leilighet (300-400 € og da har du noe fint). Det er dessuten absolutt å anbefale å bo med andre tyskere, da man dermed får enda bedre språkkunnskaper og et "gratis" innfødt-nettverk.

Til slutt må vi jo også stikkordoppsummere noe av det andre vanvittig fantastiske Berlin har å by på: Salon zur Wilden Renate, Pure Origins, Dolores, BILLIG sushi, døner kebab, rykende ferskt bakverk man kan raske med seg hjem fra byen i de tidlige morgentimer, bio bio bio bio, Kauf dich Glücklich, Open Air konserter, frokost i fjernsynstårnet, Sysiphos, festivaler, Biergarten, Freiluftskino, rulleskøyter, Kater Holzig, Flohmarket, utendørs karaoke hver søndag, elektro tekno-himmel, black lights som fremkaller epilepsi hos selv den friskeste medisinstudent, Berghain, Berliner Philharmonie, Staatsballett Berlin, Deutsche Oper, kunst, Boros Sammlung og ellers et kultur- og musikktilbud en stakkars nordmann bare kan drømme om! Deutsche Kvalitet!

PS folkens: Hvis du ikke kan takle en viss vektøkning i løpet av oppholdet: Hold deg hjemme! Her er maten simpelthen alt for god til å ikke spises og øllen for billig! (PS2: vår vektøkning skyldes derimot økt muskelmasse grunnet uttallige timer Berliner-sving på det elektriske dansegulvet natten gjennom - så gutter fortvil ikke: vi ser definitivt like heite ut når vi kommer hjem!). Man muss die Feste feiern wie sie fallen - Og her i Berlin faller de hver dag!

Lübeck

Tekst og foto: Nina Haaland, Margrete Kjærland og Saima Akhtar.

Salige er de med sykkel. Dersom du tenker på å reise til Lübeck, er første bud å få seg en sykkel.

Dersom dette betyr at du må sykle fra Bergen og ned er det verdt det! Med et bussystem som gir Tide sterk konkurranse i klassen ”årets dårligste busstilbud”, og utelukkende flatmark, er sykkel det beste fremkomstmiddelet. Sykler kan relativt enkelt beskaffes, noen må på loppemarked, mens andre får låne tjenestesykkelen på sykehuset.

Lübeck er plassen å reise dersom du liker det enkelt og greit skolemessig. Utvekslingskoordinatoren legger alt til rette for deg, og de kliniske rotasjonene på avdelingen er en sann fryd. Legene og sykepleierene danser i poliklinikkgangen og stemningen er god.

Bolig kan enkelt og raskt anskaffes gjennom utvekslingskoordinatoren, da kan du bo på studenthjemmet rett bak campus, ca 400 m. unna sykehusområdet. Det er absolutt å anbefale, nyoppusset og rent, de har kjørt minimalistisk sykehussteril look og fiffet det hele opp med featurewall i knalle farger. Veggene mellom rommene er overraskende godt isolert, så du plages ikke av støy fra naboen. Dersom du har tid og mulighet skal det ikke være så vanskelig å finne en leilighet, wg, i sentrum som er innenstadt, det trenger ikke koste skjorta. Da får du morgentrim inkludert i form av den 20 minutter lange sykkelturen til campus.

Det første stedet du må lære å kjenne er Blauer Angel, et nedlagt bordell og i dag studentbaren, som er stedet å være hver torsdag og lørdag. Her kan du kan lære å kjenne en meksikaner, høre på konserter og en gang i blant kjøpe vafler. Treffer du på den rette bartenderen, blir helaftenen avrundet med gode gamle kjente bergensband. Ellers finnes det flere koselige restauanter og kaféer langs kanalen, samt parker spredt rundt i byen hvor du kan bade og slappe av på varme dager. På campus er det dessuten mulighet for å spille beachvolley, bordtennis pluss pluss. I tilfelle du en gang i blant får storbylengsel er Berlin bare 3 timer og 10 euro unna, og Hamburg enda nærmere.

Tyske medisinstudenter er åpne, svært avslappet og alltid klare for moro. Lübeck er ikke verdens største by, derfor er det ganske enkelt å bli kjent med både lokale og andre utvekslingstudenter. Når det gjelder mangfoldet av studenter må det nevnes at det er medisinstudenter som utgjør det store flertallet.

Hovedbudskapet til deg som lurer på om utveksling er noe for deg, SØK! Du får en uforglemmelig semesterlang opplevelse, gode tyskkunnskaper, nye venner og forhøyede leververdier. 7

8 Status Presens 02-2012

Smørblide utvekslingsstudenter i Berlin!

Leipzig Syvende semester i syvende himmel!

Tekst: Sofie Paus

Vil du ha en pause fra slappe salatblader i huskantina og spise lunsj til maks to euro daglig i freshe studentkantiner? Sal opp hesten og gjør deg klar til utveksling! Selv var jeg i Leipzig, byen i det gamle DDR der opprøret for et samlet Tyskland en gang startet. Leipzig har ca. en halv million innbyggere og ca 40 000 studenter. Hva betyr dette? Jo, at Leipzig ikke er for stor og ikke er for liten. At byen de siste årene er blitt en pop studentby betyr også at byen har et imponerende spekter av barer, klubber, puber, innrøkte buler, trancesteder, squattede hus og intime konsertscener. Hva mer? Ettersom byen ligger i det gamle DDR er husleien utrolig lav, vinen er billig og det alternative miljøet er stort og variert. Det er kultur for å bo i kollektiv i Tyskland og et bredt losjiutvalg i både fasong, størrelse og samboere er lett å oppdrive. Selv om den originale Berlin bare er en snau time unna, kalles Leipzig for ”den nye Berlin”, eller rettere sagt – slik Berlin var en gang på åttetallet – og hvem har ikke lyst til å reise i tid!

Foruten om å ha en lang rekke kunstmuseer, historiske museer og parker er Leipzig først og fremst en by å leve i. Byen er flat som en pannekake og gjør derfor sykkel til transportmiddelet som gjelder. At byen er svært godt tilrettelagt for syklister og at horisontalt, piskende regn hører til sjeldenhetene skader heller ikke. Er du fortsatt ikke overbevist kan det nevnes at både Polen og Tsjekkia (med enda billigere priser og snodigere mentalitet) bare er et par steinkast unna.

Er du redd for at ingen skal like deg, er det bare å ta det helt med ro. For det første er det en naturlov som sier at gitt et visst antall erasmusstudenter i en og samme by, vil de tiltrekkes hverandre i en klynge proposjonal med antallet. Og sikter du videre er tyskere ganske ålreite dyr de og. Spesielt når de finner ut at du er av den skandinaviske sorten! Dette er den perfekte icebreaker ettersom de da enten selv har vært, eller har minst en besteforelder som har funnet meningen med livet på Hurtigruta. Inntrykket av nordmenn er generelt godt, dessuten er den norske aksenten visstnok svært søt.

Også helt på tampen – litt om undervisningen… Det er ingen hemmelighet at mange tyskere er petimetere, og at undervisningen ligger på en smule mer teoretisk nivå enn i Bergen. Her ønsker professorene å utdanne spesialister i sine respektive fag, og ikke den gråhårete og anvendelige allmennpraktikeren slik som i Norge. Det gir seg spesielt utslag på multiple choice eksamen der et høyt antall spørsmål om til dels absurde detaljer er viktigere enn oversiktsbildet. Men la deg allikevel ikke avskrekke, med litt basislesing i hvert fag på egenhånd og tyskernes logiske oppbygning av forelesningsrekken er dette bare en annen måte å lære på som man venner seg til. Bortsett fra fagene Øre Nese-Hals og Øye, tar man også deler av tredje parakliniske blokk i Leipzig (noe som også innebærer at man får et langt opphold på over fire måneder), noe som for min del innebar fagene Revmatologi og Geriatri. I revmatologi følger man forelesninger og har praksis på sykehuset, noe jeg kan innbille meg er ganske likt som i Bergen. I Geriatri derimot følger man tyskere på 10. Semester som tar et gedigent Geriatrifag over en måned med både praksis, forelesninger og et høyt antall smågruppearbeid a la PBL, som for oss i Bergen er å betrakte som et fremmedord. På tross av litt tilpasning til både til undervisningsform og språk var dette faget helhetlig og lærerrikt, selvom det er en real overdose i forhold til den tynne geratriundervisningen jeg har forstått finner sted i Bergen. Så man lærer selvfølgelig ikke akkurat det samme når man drar på utveksling, man lærer mye mer! Ikke minst om seg selv, stempler og administrering av egen studiehverdag. En gyllen regel er selvfølgelig å få ymse stempler av alt du foretar deg slik at du har noe å slå i bordet med når du kommer hjem. Men midt oppi alt må man huske å nyte tida, og vite at med et skjevt smil kommer man seg unna det meste. Og så det gjelder bare å være litt frempå (altså anti-norsk) så innvies man snart i studentenes hemmelige eksamenstipshjemmesider og får seg et par bra kollokvievenner i tillegg. Så bli en student uten grenser og stikk på utveksling!

Utveksling

NÅR?

Søknadsfrister:

1. FEBRUAR: hovedfrist for utveksling i hele neste studieår (høst og vår) 1. september: suppleringsfrist for de som ønsker å reise ut i vårsemesteret.

Obs! Det er ulike prosedyrer og frister ved samarbeidsuniversitetene. Du sender selv søknad om opptak til universitetet.

HVA?

Når passer utveksling best?

semester. Hud, Nevrologi. 10. semester: Mor-barn. Valgtermin/ frisemester, dvs. etter 4. 7. semester: Øye, Øre-nese-hals,

HVOR?

Norden er enklest:

Tyskland. Hvert år reiser studenter på 7. semester til Gøteborg, Stockholm, København og Århus. B-kullinger har 7. semester om våren, og kan reise til Jobber man litt selv, er mulighetene flere.

Også på 10. semester er Norden enklest, men man kan i teorien reise hvor som helst. I tillegg får 8-10 studenter ta deler av semesteret i Uganda. Dette organiseres av fakultetet, og man søker på 9. semester. Nyttige nettsider om delstudier i utlandet finnes her: studier-i-utlandet http://www.uib.no/mofa/utdanning/ http://www.uib.no/utdanning/om aa-studere/studier-i-utlandet Utenriks / Innenriks

De sen t r a l

– Reisebrev fra provinsene

9

Veni, vidi, vici. Stavanger Desentral

Tekst og foto: Anette Blakstad Chartertur på Solastranda

Datoen er 23. april og 30 håpefulle studenter, for det meste studiner (27 jenter og 3 gutter, red.anm), venter energisk på å starte praksis på sykehuset i Stavanger. Dr. Dickstein, som vi allerede hadde hørt så mye om, hilser oss velkommen første dag. For dere som aldri har hørt om han, er altså dette kardiologen som hverken spiser, drikker eller urinerer. Jeg snakker nok for flertallet når jeg sier at, «Uten mat og drikke, duger helten altså ikke». Vel uvitende om at de neste to månedene skulle utarte seg som et eventyr på både godt og vondt, kler vi oss i helhvitt...

måneder observeres to søppelsekker med asbestinnhold. Etter noen timer med nyoppstått hoste og mistenkelig fatigue, bestemmer vi oss for å gjøre noe med saken. Summa summarum: Ikke kødd med medisinstudenter! En vennlige visitt av arbeidstilsynet førte til bøteegging, og en etterhvert relativt beroliget gjeng stud.meds.

Sommerkos i hagen. Vårrus i Stavanger Oversvømmelse i Gullaksveien. Badesko på!

MEN: Da vi omsider var ferdige med asbestproblematikken, skulle vi få besøk av Frk. Vann. I store mengder. (Les: oversvømmelse, pga noen av noen utvekslingsstudenter som av uvisse årsaker skrudde på gamle rør (red. – som ikke er bitter – anm.)). Til unnsetning kom heldigvis en gjeng billedskjønne brannmenn, og vi lever nå i aller beste velgående. Og til kommende generasjoner; nå er oppussingen ferdig, og livet enklere å bære for kommende studenter.

Foruten spennende utfordringer i Gulaksveien 3 har vi opplevd en blomstrende vår i Stavanger på mange plan. Oppholdet har klisjeene tro vært en utrolig lærerik opplevelse, og ender opp med et terningkast 6! Så klart.

Feiring av tilsammen 90 år i billedskjønne Gullaksveien.

Tilværelsen i Gulaksveien studentboliger skulle vise seg å være minst like spennende. Etter å ha bodd der i nesten to

Venflonøving og lunsj @ SUS.

10

Utsikten fra Gullaksveien: Kommodeblokka

Status Presens 02-2012

Hyllest til Haugesund

Tekst og foto: Marte Egeland

Fra Wikipedia: “Haugesundarar er sett på som opne og lette å komme

i kontakt med. Dette, samt den friske havlufta og at den ligg ope til Nordsjøen, gjer Haugesund til en by som ynskjer velkomen.” Og slik ynskjer Rådhuset gjestene sine velkomne.

Bergen blir omtala som eit konservativt studium. Dei to

Sprek, norsk ungdom på Preikestolen, 604 m.o.h.

Kaffepause nr. 8 på pauserommet i dag. Motivasjonen før sommerferien kjennes noe redusert.

første åra er rein teori, bortsett frå ein blodprøve ein tar på eit fysiologikurs 2. året, så er det kunnskapstungt. Rykta seier likevel at legg ein saman all praksis, har ein like mykje her som på dei andre medisinstudiene landet rundt. På slutten av 4. året, 8. semester har ein 2 månader utplassering. Ingen undervisning, kun praksis, beståande av avdelingsarbeid og utplassering på ulike poster. 1 månad indremedisin og 1 månad kirurgi. Her kjem ein hyllest til Haugesund sjukehus og ei oppleving av ein heilt annleis studentkvardag.

Etter å ha gått i gangene på Haukeland på ulike undervisningsvisitter og ringt diverse vakttelefoner for å mase seg til operasjoner, er Haugesund ein draum. Me fekk vår eigen kurssekretær Ellen og vår eigen undervisningskoordinator Knut, som er overlege på lunge. Første dagen var det lunsj, overlegene frå dei ulike avdelingane stilte opp og ga ei omvisning av sjukehuset. “Og så bare spør om hjelp, vi bruker å få så god tilbakemelding av studentene, at det er vi stolte over. Dere er her for å lære”, sa den eine overlegen. Kanskje grunnen til at eg hugsar at det blei sagt, er fordi det stemte så bra. Å stille dumme spørsmål og å spør om å få bli med på ulike medisinske prosedyrar og operasjonar blei som oftast møtt med tolmod og smil. Mottakinga og oppfølginga undervegs under opphaldet fekk deg til å føle deg verdsatt som medisinstudent.

Litt praktisk informasjon; Me var 20 studentar og alle fekk tildelt relativt store hybler med eige kjøkken, bad, internett og kabel-TV. Sengetøy og handklær fekk ferskt frå sjukehuset sitt eige vaskeri. Me fekk eige pauserom, gratis kaffe og 2stk.kinobilletter i handa, (sjølve filmfestivalen er likevel ikkje før i august). Til orientering så blei studentrommet vårt flytta halvvegs i oppholdet, ned ein etasje. Flyttinga var det portørane som gjorde, men som plaster på såret fekk me kake av Ellen. (I Stavanger fekk dei visstnok betale for kaffien, samt asbest og oversvømming i leilighetskomplekset, men ingen kake. BURN!) Innenriks 11

Gratis mat, her avbilda saman med Åsmund Heggheim og Stian Iversen frå det glade kull08A.

Så det faglege: Timeplanen var lagt opp slik at ein hadde heile veker på avdeling, slik at ein kunne følge det medisinske arbeidet med litt kontinuitet. Ein skulle ta opp inkomstjournaler, skrive epikriser (oppsummering for innlegginga) og delta på postarbeid. På kirurgi deltok ein til dømes på anestesi, dagkirurgi, poliklinikk og ambulanse.

Så no var ein altså kome dit i studiet kor ein skal leve livet som semi-lege i 2 mnd, hadde eg eigentleg tenkt godt nok igjennom dette?

Etter eit kjapt blikk på timeplanen møter ein første hindring: vaktteneste i akuttmottaket dagen etter oppstart. Korleis var det med desse pasientane no igjen? Ta opp ein innkomstjournal og den uendelege dikteringa. Helse på pasient først, undersøke etterpå? Lytta på dei og til dei og ikkje gløyme å smile. Ikkje sei kreft. Nei, konklusjonen er vel at eg kan ingenting. Eg har lært nada på 4 år. Håper ikkje at pasienten er sjuk, fordi eg er inkognito *panikkanfall slutt* .

Så kjem ein igang. Møter turnuslegen på vakt og går igjennom litt rutiner. Får “lette pasienter” til å byrje med og god oppfølgning. Ringer heller vakta ei gong for mykje. Eg er faktisk ein super medisinstudent når eg tenker over det. Ansvarleg, dyktig og ja, eg vil sei at eg har eit perfekt klinisk blikk. * Klapp på skulderen *. Turnuslegen på vakt har studert i Bergen og saman kan me klage over timane me har tilbrakt på lesesalen av å pugge lange formlar, professorane sine rare finesser og diverse kantinedamer. Invitasjon til turnuslegepils på onsdager blir notert ned i almanakken, Helse Fonna-rabatt, i baren berre referert som helsepils * ny venn – check*.

Og så blir ein plassert på hjarte- og overvakning. Previsitt og gjennomgang av pasientene med lege og sjukepleiar, samt delta på sjølve visitten. Så skjer det same på post: ein finn ut kor kort veg det er mellom mestring og ei kjensle av å vera komplett inkompetent. Min først blodgass, eller 2. blodgass, på Haraldsplass for 1,5 år sidan har eg jo tatt ein slik før. Plutseleg blei det kun jordskjelv akkurat der eg satt, og det blei bom. Må nok slutte på studiet da eg openbart ikkje meistrar enkle oppgåver. Får ny sprøyte og ny pasient av assistentlegen. Score *applaus og dans oppå bordet med Ravi *. Eg er blodgassmaster of the Universe.

Slike historiar har nok andre studentar óg, både dei som hadde utplassering i Førde og Stavanger. Eg kan kome med mange fleire: som når eg klarte å sprute vatn frå ei urinblære både på meg og urologen, eller når eg “blodgassmaster of the Universe” stakk meg sjølv, før eg hadde nærma meg pasienten. Men for at eg ikkje skal øydelegge mitt gode rykte og at det skal vera nok blekk til andre artiklar, stoppar eg der. Poenget er at på desentral så får ein desse utfordringane som ein desperat hadde lyst på mens ein sat på lesesalen. Og det er dødsgøy, det gjer preklinikken verdt det. Noko er ikkje slik ein såg det for seg. Faktumet at pasientane er veldig sjuke, hadde litt gått meg hus forbi. Å ta opp journaler på terminale kreftpasienter blir aldri slik ein hadde tenkt seg. Eller ein hadde kanskje ikkje tenkt seg heilt dit. Det som gjorde utplasseringa så bra var at ein fekk moglegheita til å teste seg sjølv i desse situasjonane og få ein del av den praktiske erfaringa ein treng i det framtidige legeyrket.

Mange tenkjer kanskje at Haugesund er eit utkantsjukehus, for å sjå mest mogleg og mest erfaring er det best å vera på det største sjukehuset. Men det er faktisk ikkje så mykje ein går glipp av. Er du ofte i mottak og litt på hugget får ein med seg det meste av ulike medisinske problemstillinger. I ein trygg læresetting, blir det du sjølv som styrar læremåla dine. På Haukeland kryr det av medisinstudentar og det er lett å forsvinne i mengda. Etter desentral i Haugesund sit eg igjen med ei kjensle av å ha blitt sett og fått gjort mykje praktiske ting, som ein ikkje kan lese seg til. Det må stikkast, det må sys, det må lyttast og det må tas på. Livet som semi-lege var ikkje så halvgale, som er ganske sterke ord av ein jærbu. Så får me sjå om resten av bitane fell på plass før ein skal fungere som 1 stk. ordentleg lege, eller rettere sagt turnuskandidat, om nokon år. This years thriller: the SUPERDOCTOR, coming soon. To a fastlegekontor near you * stemme i hodet slutt *. -redaktøren står fritt til å stryke alle tankebobler merket * (lot sms-tegnsetting fra år 2000 stå, red.anm.).

Stian Iversen og Ella Roksund blir enige om at Ella er best i bowling (og kulest:)

Mener du noe om noe? Er det noen som bør gjøre noe med noe?

Skriv noe om det da vel!

Redaksjonen i Status Presens vil at dette magasinet skal være en kanal for meninger og debatter som er aktuelle for et større publikum enn de du sitter sammen med rundt bordet i kantina. Vi vil derfor ha din mening om en sak som opptar deg, gjerne noe som er aktuelt innenfor helsevesenet, fakultetet, utdanning for øvrig, studentpolitikk, internasjonal helse eller andre tema som dine medstudenter kan finne interessant og engasjerende.

Send inn bidrag til [email protected].

Status Presens 02-2012

Fordeling av ikke studieplanfinansierte midler

Tekst: Tor Martin Bjerkerud

Hvert år settes det av en pengesum fra Medisinsk Odontologisk fakultet som skal gå til fagutvalg, avslutningsmarkering etter endt studie og studentforeningene. Midlene deles i to; de studieplanfinansierte midlene og de ikke studieplanfinansierte midlene. De studieplanfinansierte midlene går til avslutning (øremerket), fagutvalg som MFU, OFU, Eureka med flere, og fordelingen av disse er mer eller mindre fastsatt og lite påvirkelig. De ikke-studieplanfinansierte midlene går til studentforeningene. Noen av studentforeningene har andre inntekter som sponsor eller dugnad, og noen tar en medlemsavgift for å drifte foreningen. For mange av studentforeningene er allikevel disse midlene eneste økonomiske støtte man får. Pengene fordeles av MOSU (MOSU står for Medisinsk Odontologisk Studentutvalg. Her er alle studentutvalgene som ligger under vårt fakultet samla). For 2012 var det en pott på nesten 340 000 kr som skulle fordeles. 50% av disse ble utdelt til hoved-studentforeningene, og fordelingen var som følgende:

Hovedforeningene

EfiB (Ernæring) Generica FMB MiB (medisin) OF (odontologi) Fadderstyret

Totalt Tildelte kroner

kr 17 447 kr 17 579 kr 10 447 kr 60 273 kr 53 483 kr 11 651

kr 170 880 Andel

10% 10% 6% 35% 31% 7% De resterende 50% er fordelt til enkeltstående foreninger:

Forening

Studentkoret Laudes

Tildelte kroner Andel

kr 10 000 6% Plica vocalis Medicinske Blæse- et Spadserens.

kr 10 000 kr 8 800 Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland kr 2 500 NMF Utveksling MedFred kr 38 000 kr 2 000 6% 5% 1% 23% 1% Universities Allied for Essential Med. kr 3 000 Husstyret Gade kr 7 900 Klubbstyret Gade kr 11 000 Medisinernes Seksualopplysning Medisinske Vinterleker kr 13 000 kr 8 800 2% 5% 7% 8% 5% Medisinerrevyen Medisinernes Volleyballag Medisinball (fotball) Medicinernes Cykleklubb Bergenmedisinernes løpegruppe kr 5 000 kr 2 000 kr 15 000 kr 5 500 kr 5 500 Yogakurs kr 10 000 Med.studentenes klatreklubb Bergen kr 10 000

Totalt kr 168 000

3% 1% 9% 3% 3% 6% 6% Studentpolitikk 13 I Status Presens (SP) ønsket vi å få litt klarhet i denne fordelingsprosessen. Det er viktig at studentene er klar over hvordan dette foregår, samtidig som vi må tillate oss å være litt kritisk til fordelingen. For å bedre belyse prosessen intervjuet SP MFU leder Agnes Nystad. NB! dette gjelder fordelingen av ikke studieplan finansierte midler.

Agnes, hvordan foregår egentlig denne prosessen?

A:

«Foreningene sender inn søknad til MFU, før fristen som er 20. september. I søknaden skal det komme fram foreningens behov for penger, budsjett og hvordan pengene er tenkt anvendt. Forslaget om fordeling utformes av leder, nestleder og økonomiansvarlig i MFU, og gjennomgås så av styret i MFU.»

For de som ikke kjenner til det; hvem sitter egentlig i MFU?

A:

« I MFU-styret sitter det 16 stud.

rep. Valgte tillitsansvarlige fra hvert kull i tillegg til fire åpne plasser som alle interesserte har mulighet til å søke på."

Hvilke kriterier ligger egentlig til grunn for fordelingen av disse midlene? A:

«Det er et krav at foreningen skal være åpen for studentmassen og promoterer seg som det. Videre tar man hensyn til hvor mange studenter som omfavnes av foreningen; et større medlemstall kan gi grunnlag for en høyere fordeling. Det tas også utgangspunkt i hva foreningen har fått av støtte før og evt. hva denne har blitt brukt til. I tillegg prøver man å prioritere nyoppstartede foreninger for å gi disse en sjanse.»

Blir foreningenes faktiske behov for penger vurdert i denne avgjørelsen? A:

«Vi forsøker selvsagt å fordele pengene mest mulig rettferdig og der de trengs. Det vurderes utfra søknaden om foreningen trenger støtte til større innkjøp osv. For eksempel har Medisinball fått tilskudd for å investere i nytt draktsett. Andre behov kan være faste utgifter som må dekkes og ikke kan dekkes fullstendig av en medlemsavgift. Vi prøver også å vurdere om foreningen har mulighet til å skaffe seg penger på andre måter, for eksempel gjennom andre søknadsforum eller dugnadsarbeid. »

Tar dere for eksempel med i vurdering om foreningen allerede har god økonomi, og om medlemmene betaler en medlemsavgift eller ikke?

A:

«Vi har ikke fullstendig innsikt i de ulike foreningenes økonomi, men baserer oss på inneverende budsjett og ser evt. tilbake på fjorårets budsjett. Om medlemmene ikke betaler medlemsavgift eller denne er liten vurderer vi om dette kan være en inntektskilde om vi ikke kan gi støtte som strekker til.»

Hva kan man søke om penger til? A:

«Pengene som deles ut er ment å bidra til innkjøp av utstyr, påmelding av lag, leie av instruktør, men også til sosiale hendelser i foreningen. Det legges vekt på søknaden om pengene er planlagt til investering i utstyr (som varer i årevis) enn til årlige kostnader.»

Har det noen konsekvens ikke å bruke opp pengene man får tildelt: A:

« Dessverre har dette skjedd ved et par anledninger, og vi merker oss dette. Dette er veldig ugunstig siden pengene da heller ikke faller andre til gode. Det blir opp til neste styre å vurdere om dette skal tas i betraktning ved neste års tildeling. Men i utgangspunktet får ikke dette konsekvenser da det som regel er et nytt styre i foreningen som søker om støtte på annet grunnlag. »

Vil de da få tildelt mindre penger neste år? A:

«Som sagt blir dette en vurdering neste styre må ta. Vi vil i fremtiden prøve å etterse bedre hva de ulike gruppene bruker pengene til. »

Til slutt, skiller dere på søkerne i forhold til sjanger, for eksempel at en gitt andel skal gå til idrettsformål? A:

«Nei, alle søkerne stiller på lik linje.» Takk for intervjuet Agnes.

Fra fordelingsmøtet i MOSU tidligere i år.

Kommentarer

Dette er altså måten de sårt ettertraktede pengene fordeles på. For 2012 ble 48 000 kr, eller 29%, av midlene gitt til de selvstendige idrettsforeningene. Dette er etter undertegnedes mening ikke mindre enn hva det bør være. Derimot ble jeg litt undrende over fordelingen hos noen grupper. At det fantes en klatreklubb på studiet var jeg personlig ikke klar over, ei heller noe yogakurs. Derimot har det lykkes meg å oppspore de aktuelle ildsjeler i begge disse initiativene; som har skrevet en info-tekst til sportsidene i SP. Spørsmålstegn ved visse andre poster kan også settes. At NMF utveksling får en pott som er nesten like stor som alle idrettsforeningene tilsammen må sies merkelig, spesielt siden NMF i utgangspunktet er en stor forening med mye ressurser. Det påpekes derimot at undertegnede ikke har satt seg inn i hva disse midlene brukes til. Det bør også kommenteres i forhold til MSOs tildeling. At foreningen har medlemsgrunnlaget for en slik tildeling er hevet over enhver tvil, men det er samtidig ingen hemmelighet at MSO i utgangspunktet har en del penger. Kanskje disse tusenlappene kunne gjort bedre nytte hos andre foreninger?

Uansett er de viktig for alle studenter å være klar over fordelingen av disse midlene. Søknadsfristen for støtte 2013 er mest sannsynlig 20. september.

Bemerkning: Status Presens ble dannet etter at søknadsfristen for 2012 gikk ut, og har dermed heller ikke fått noe støtte. SP er et tiltak til fordel for samtlige studenter og foreninger på studiet. Da det koster å trykke avis håper man på en god tildeling for 2013.

PS: De nevnte foreninger og lag må gjerne sende inn kommentar, red.anm.

Status Presens 02-2012 14

A b l e g ø y e r & k l o v n e s t r e k e r

- en dag med helseklovene på Haukeland sykehus

Tekst og foto: Ingrid Neteland.

Jeg fikk beskjed om å møte sykehusklovnene i 3.etasje på Barneavdelingen på deres kontor. Kontoret, som de så pent kalte det, var et gammelt toalett og trangere enn de fleste sykehustoaletter jeg har vært på. Det inneholdt samtidig ikke mindre enn to smørblide mennesker. Siv og Stein Ove er begge utdannede skuespillere, og jobber henholdsvis en og to dager i uken som helseklovner på Barneavdelingen. Før jeg kom, hadde de vært på møte med de andre som arbeider på barneavdelingene. Der hadde de fått pasientlister og skrevet på det de anså som viktig. Det var stjerner på barna klovnene måtte inn til og små stikkord om barna og deres eventuelle ønsker. Noen av barna på avdelingene lå allerede på rommet sitt og ventet på klovnene som de visste snart var på vei gjennom korridorene. Etter som nesene kom på og klærene ble skiftet, endret disse to menneskene seg fra å være to varme, imøtekommende sykehusansatte, til å bli morsomme og sprø klovner. De har også egne barn, og jeg lurte derfor på om de var klovner hjemme også? “Det blir som å være på feil plass, kanskje litt som foreldre føler seg på et sykehus med et sykt barn. Man får ikke vært i sin riktige rolle. Derfor kan vi klovnene hjelpe litt på stemningen her på sykehuset, og lage litt mer lek enn det man kanskje forventer”, sier Siv. Men av og til er Siv klovn hjemme likevel, og da hun hentet en av jentene sine på diskotek iført klovnekostyme, var ikke datteren veldig begeistret. “I dag er minstemann 17 år og det er ikke flaut lengre. Det hender at vi er litt klovner hjemme – rett og slett litt godartet tøys”. Det var tid for oppvarming (jeg lurte litt på hvorfor klovner måtte oppvarmes, men det skulle vise seg at det ikke var en dum idé). Jeg måtte selvfølgelig være med. Vi bøyde i knær og rullet på skuldre, vi nynnet og trallet og kastet på armer og bein. Deilig start på dagen i grunn! Deretter var det bare å finne frem klovnevognen og komme i gang.

Om improvisasjon og å være “våken på post”

Vi kom ikke lengre enn ut av heisen før vi traff de første barna. De satt i korridoren med foreldrene sine og ventet på å bli ropt inn. Noen var skeptiske i begynnelsen og lurte fælt på hvilke vesener som var kommet ut av heisen. Så ble det ballspill, såpebobler, en klovn på vei ned trappen, en klovn sovende i vesken til en mamma og en pappa som måtte være med på ablegøyene. Jeg tok meg selv i å lure på om noe i det hele tatt var planlagt, og ble imponert over improvisasjonen som så ut til å nå Portrettet: Klovnene på Barneklinikken 15 nye høyder hele tiden. Siv presiserte senere at selv om det de gjør er impovisasjon, er ingenting tilfeldigheter. Det er helt nødvendig at klovnene er bevisst det de gjør og tilpasser utførelsen sin til barnet de treffer. Alle barn er ulike, og klovnene må være flinke til å finne det riktige for hvert enkelt barn. “Vi må være klar til å å snu på sekundet. Av og til må vi dra oss selv i ørene og si "klovn, skjerp deg" og enten våkne og ta frem leken eller bli mindre i den. Denne fokus-reguleringen er særlig viktig når barn er syke, for de kan skifte så fort. Barna kan plutselig bli trøtte, få smerte, kaste opp, bli usikre og redde eller ønske seg hjem. Sovner vi på post kan verdifull kommunikasjon gå tapt. Sovner vi på post, ser vi ikke barnet når det leker og finner ikke ut hvordan dette barnet er”. Klovnene blir godt kjent med de enkelte barna, og Jeg skjønte at klovnene ikke er her på barneavdelingen bare for moro skyld. Klovnene får mye nyttig informasjon fra barna om hvordan de har det, gjennom deres lek.

Etter hvert beveget vi oss inn i gangen på avdelingen og der traff Tito (Stein Ove) en liten gutt som nettopp hadde kommet fra operasjon. Han var fremdeles litt ustø, men Titos mange sprell fikk den lille pasienten til å hikste av latter. Musikkterapauten Guro kom plutselig forbi, og hun og Trudelitt (Siv) gikk sammen inn på et rom der en gutt på oppvåkning fikk en egen danseoppvisning mens Guro spilte gitar og sang. Jeg var ikke med inn i rommet, fordi det ikke skulle være for mange mennesker hos den lille gutten. Mens jeg sto på gangen og ventet med Tito, kom en pasient løpende. Han hadde hørt klovnene på gangen, og det var tydelig at han kjente dem. Gutten bestilte seg et sverd. Han skulle på MR og Tito visste akkurat hva han trengte! Han fant ballonger og blåste opp to fine sverd som skulle være med til MR maskinen.

tv med play station. Lite minnet om et ungdomsrom og jenten så litt tomt på oss da vi listet oss inn en og en, men hun vinket oss likevel inn. På rommet ble det diskusjon om kulhetsfaktor og hvem som faktisk var kulest. Det ble forsøkt med målebånd og diverse andre målemetoder og de to klovnene var dypt uenige hvem av dem som var kulest. De kom til slutt frem til at jenten definitivt var kulest og at jeg kom på andreplass med mine Converse-sko. Før jeg visste ordet av det var Tito på vei ut vinduet og for meg så det ut som om det var minst tre meter rett ned. Der hang han etter armene og skrek etter hjelp (og da skjønte jeg poenget med oppvarmingen i sted)! Det ble en komisk seanse der Trudelitt måtte hjelpe sin gode venn Tito inn på rommet igjen. Da vi kom ut på gangen lurte jeg på om jenten kanskje synes klovnene var litt barnslige. “Det er akkurat det. Av og til må man tørre å stå litt i den der galskapen”, sier Siv. “Det blir en vurdering hvor langt man tør å gå ned i flauheten. Ovenfor pasienten og oss selv. Vi leter etter et spesielt øyeblikk i slike møter. Hvis man tør å gå helt ned, og masken deretter forsvinner litt av hos den vi besøker, da kan det skje noe fantastisk. Vi må tørre å bli litt teite og upopulære også. Kanskje vi i alle fall skapte en allianse mellom mor og barn? Kanskje de sammen kan snakke om hvor teite vi var?” Stein Ove sier at de første minuttene inne på et rom er de aller viktigste. Det er da barna danner seg et inntrykk,, barna kan åpne opp for at dette vil de være med på, eller de kan stenge igjen og sette opp en maske. Han forteller at noen barn ofte er veldig alvorlige og dermed veldig vanskelige å lese. Da kan det være lurt å se på foreldrene for å sjekke om de er med på leken. Å oppnå kontakt med foreldre er en god inngangsport til å nærme seg barna. Det er i alle fall ikke tvil om at foreldrene vi møtte den dagen koste seg med klovnene og sine barn.

For barnslig noen ganger?

På et av rommene lå en jente sammen med moren sin. Rommet var mørkt og jenten lå i sengen mens moren satt ved siden av. Bagen med klær lå på gulvet og på veggen hang en

Tankelesende klovner

På neste rom besøkte vi en liten gutt. Moren var sammen med han, men forlot rommet slik at vi kunne klovne med gutten i fred. Han virket trygg og det så ut som om han var glad for å endelig se klovnene. Da jeg og Trudelitt entret rommet var Tito i full gang med å forklare noe om en stor boks med fem baller i. Han lagde regnestykker til pasienten, og den lille gutten lo godt over Titos håpløse hoderegning. I tillegg hørte klovnene på tankene til gutten gjennom stetoskopet på pannen. Tito sa at han fikk inn en litt rar frekvens og gutten måpte av forbauselse da Trudelitt snakket på morsmålet hans. Hun insisterte på at det var fordi hun kunne høre tankene hans med stetoskopet. Gutten var helt fra seg av begeistring! Han kikket etter hvert litt alvorlig på meg i vanlige klær og sa: “Seriøst altså, hvor kommer hun der klovnen fra egentlig”? Jeg var med på leken og sa at klovnene hørte på tankene hans, så klart. Gutten smilte lurt tilbake til meg, som om han forsto noe vi andre ikke gjorde.

Dagens siste pasient var en skjønn liten jente på seks måneder. Hun kviknet tydelig til da Trudelitt kom gående forbi i den fine,

16 Status Presens 02-2012 er livsviktig - et primærbehov. Gjennom lek kan sansene utvikle samarbeid med hjerne kropp og sjel, og sammen med medisiner mobilisere energi som kan brukes i forsvarsmekanismene mot sykdom”. Lille Natalie som klovnene ble så godt kjent med, var god til å stille de riktige spørsmålene til klovnene, og de lærte mye av henne. Et annet viktig poeng er å bruke tid. Siv og de andre klovene bruker ofte frysposisjonen under lek for å gi barna tid til å respondere. Syke barn bruker lenger tid og ved å fryse situasjonen og å være tålmodig på en respons eller et svar, gir man barna plass. fargerike kjolen og alt det gøye som hun hadde i håret. Det ble et fantastisk møte både for meg og de to klovnene, og det første møtet med klovner for en bitteliten jente.

De riktige spørsmålene

På klovnekontoret/det nedlagte toalettet var det tid for oppsummering av dagen, og litt flere spørsmål fra meg. Siv er daglig leder for Stiftelsen Helseklovner og hun er utdannet ved Jacques Leqoc i Frankrike og Ole Brekkes Clownskola i Sverige. I tillegg har hun jobbet på Hordaland Teater og Vestlandske Teatersenter, samt studert sos.ped grunnfag, tegnspråk og gått på tolkeskolen. Stein Ove har også studert ved skolen i Frankrike, jobber som skuespiller og skriver master i teatervitenskap. Ideen om klovning på sykehus fikk Siv fra en kollega hun gikk på skole med i Frankrike. Denne kollegaen arbeidet ved Astrid Lindgrens Barnsjukhus, og mente at Siv kunne passe i en slik type jobb. Man skal ha gode kvalifikasjoner for å lese barn og unge, og nerver til å tabbe seg ut - samt være følsom og intuitiv nok til å være forsiktig og aldri såre noen. Helseklovnene er i Bergen ikke ansatt ved sykehuset, men fakturerer Haukeland for hvert besøk de gjør. De håper etter hvert på en mer fast avtale med sykehuset. Når jeg spør klovnene om hva som er viktig i møte med syke barn, har de flere gode råd. Det viktigste er kanskje å kunne stille de riktige spørsmålene. De riktige spørsmålene er noen helt andre i møte med barn, enn det vi har lært om voksenkommunikasjon forklarer klovnene. Vi må tenke som barna og være våkne og lytte til hva de har og si og hva de tenker på. En liten jente som som het Natalie sa engang til Siv: “Kan ikke du snakke litt med mamma, slik at hun ikke er så lei seg?” Barn beskytter foreldrene sine og ser kanskje deres sorg like mye som sin egen. Siv forklarer: “Barna vil forsvare far og mor, trøste dem, oppføre seg verdig og voksent for deres skyld. Alvoret tynger ofte disse barna. Vi lar hele familien forstå at lek er like verdsatt som å spise og sove, og at lek

Om å være tapper

Jeg spurte til slutt Siv om hun kunne fortelle meg om en helt spesiell opplevelse som klovn. Siv sier at det er mange, men at denne er en av de sterkeste opplevelsene, og jeg lar derfor Siv selv fortelle den: “Jeg måtte en gang gå inn til en gutt på 13 år. Han hadde kreft og var nå i palliativ fase. En sykepleier nappet meg i ermet og sa: “Kom med meg. Inn her. Onkorom”. Inne på rommet var hele familien til stede. Jeg var litt i tvil om jeg skulle være der inne så jeg spurte sykepleieren om jeg virkelig passet inn. Hun sa: “Ikke tenke deg om nå, bare gå inn. Han venter på deg”. Ja, hvis han har bestilt meg så er det klart at jeg skal gå inn. Da må jeg bare gå. Jeg gruet meg, ville klovnen min takle dette møtet? Ville jeg, pedagogen og privat-Siv som var inni klovnen, takle det? Gutten og jeg hadde løpt gangene opp og ned i flere år, og lekt indianer og hvit og gjemt oss bak dører og skremt både hverandre og noen leger. Prompeputer og andre tabu-leker var hans favoritter. Inne på rommet var det mange folk, tett i tett. Han lå blek i sengen, han fikk morfin og var immobil. Far filmet alltid. Han filmet nå inngangen til en plutselig sjenert Trudelitt som neiet dypt og tok alle i hånden. Jeg spilte kjempeflau og gjemte meg i kjolen. Jeg så små vantro blikk fra familien som ikke var vant til klovnen. Jeg sto midt i flokken og så på gutten som sakte satt seg opp i sengen og sakte fokuserte på meg. Jeg sto i frys-posisjon og ventet. Han tok plutselig opp noe fra dynen , og sakte førte han, foran en vantro klovn, opp en diger sprøyte full med vann! Han sprutet vannet rett på meg og plutselig var det vann over alt, på kjolen, i håret og i ansiktet og jeg gispet etter luft! Hele sprøyten detonerte i hodet på klovnen og vannet lå som en stor dam på gulvet. Familien var i sjokk over guttens handling, men jeg forsto helt og fullt hans aksjon. Jeg taklet det med klovnens ærlige følelser, våt, skjemt, jeg sverget hevn og lo. Deretter rygget jeg ut av rommet, fant på en klovnegrunn og forsvant. Dagen etterpå døde gutten”.

Ett år senere traff Siv farens gutt igjen og spurte faren hva han trodde gutten tenkte på den dagen da han lurte klovnen inn på rommet. Faren mente at gutten der og da fikk ta tilbake sin integritet. Gutten hans var lenket til sengen og kunne ikke gjøre noe selv lenger, han skulle dø. Ved å tulle med klovnen fikk han ta en liten hevn over de voksne, over dem som avgjorde alt og som ikke lenger kunne hjelpe han med det aller viktigste, nemlig livet. Klovnen ble et takknemlig offer. “Deretter fikk jeg en klem av faren. Han var verdens tapreste mann. Alle fedrene og mødrene – de er de tapreste”, avslutter Siv.

• Sjekk ut www.helseklovner.no

for mer info • Se gjerne filmen “Patch Adams”, en nydelig film om en ekte helseklovn Portrettet / Trender og livsstil 17

TOPP 10 “MUST-haves” som Stud. Med.

1. Hjelm. Ser litt dust ut, men du er litt dust. Ditt største fortrinn er hodet, og siden du er så ufattelig smart innser du at du vil verne det.

2. Regncover til sekken. Det du lever av er kunnskap, ofte i form av dyre bøker og nevrotiske notater. Anbefales i gult, så du ikke blir påkjørt i trafikken, ref. punkt 1.

3. Termokopp. Timene tilbrakt på lesesalen er gull verd, Nestle Gull i pulverform.

4. Treningskort. Du er sunn, du elsker trening og slik er det. Du ER stud.med.

5. Salat. Du er som tidligere nevnt sunn og du vet at kroppen sitt maskineri trenger godsaker, ikke søtsaker.

6. Støvler. This is Bergen og du er realistisk. Gjerne Hunter, som en moteriktig stud.med.

7. Iphone. Med så mange viktige medisinske apper er det nødvendig for liv og helse at du har en, samt hurtig oppdatering på face om hvor spennende og unikt livet ditt er.

8. System i almanakken, fargekoder. Skole, jobb og den sosiale timeplanen er fylt til randen.

9. Legefrakk. Hvordan skal folk ellers vite at du er stud.med. om du ikke har den på deg? Alltid.

10. Joggesko, ingenting er som en løpetur opp Ulriken mellom forelesninger. Du elsker friluftsliv.

Velkommen!

Har man valgt rett? Er det virkelig dette man vil? Om man kunne kaste terning på studentlivet, ville det variere fra fakultet til fakultet? Er noen studenter bedre enn andre studenter? Farget av sine egne erfaringer velger Status Presens å hevde at medisinstudiet er studiet over alle studier. Til leserens informasjon er denne artikkelen basert først og fremst på egne fordommer og den fantastiske animasjonsfilmen “Kurt blir grusom”.

En kamerat av undertegnede, med bachelor i retorikk (hva vil det si egentlig?), lot seg irritere over en venn som hadde postet “endelig doktor” på Facebook.. I doktortittelens sanne betydning ligger det en doktorgrad til grunne. ZzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZzzz. Altså: redder man liv, er man på folkemunne og dagligtale doktor. Hadde jeg hatt tid ved siden av studiet til å tenke over slike små detaljer ville jeg ikke hatt tid til å redde disse respektive livene, samfunnet ville gått i stå. Humaniora schmaniora. Hva har egentlig HF å tilby?

Ok, greit nok, man er alltid på det beste quizlaget og får kule premier som pizza og kinobilletter. Og så kan man alle B-sidene til alle platene som noen gang er gitt ut. Og så får man gå på kule konserter, henge på Chaos og drikke kaffe. Og så slipper man tvangsinnleggelsene på Sandviken i eksamenstidene. Og så får en ta master i Kant sine imperativer eller 3.kasus i gammeltysk. Og så får man filosofere over livet i de sene nattetimer. Men så stiller man seg jo selv spørsmålet; redder de liv mon tro?

Tekst: Marte Egeland

DUELLEN: HF-studenten vs. Medisinstudenten

HF-livet: svak 3

+ Mariusgenser + Quizpremier + Spille i et indieband + Delta i Urørt + Drikke masse øl + En forelesning, maks to, om dagen + Gå på café hele dagen, hver dag + Palestinaskjerf er alltid moteriktig

- Uvisst møte med yrkeslivet - S.T.I.

- Redder ikke liv - Leversvikt

Medisinerlivet: 6

+ Redder liv + Går en framtidig jobb i møte + Meningsfull tilværelse fordi man redder liv

Ingen negative sider.

OBS! Redaksjonens egen Geir Hermansen blir av og til feildiagnostisert som HF student, da han både spiller i band og har blitt sett drikke øl. Her avbildet med en litt sjeldnere variant av Mariusgenseren.

(Brutal ærlighet er vel dog at begge grupper får seg jobb i det offentlige, med store mengder papirarbeid. Den ene er bare som oftest bedre betalt enn den andre.)

20 Status Presens 02-2012

Sporten!

Tekst: Jakob Nørgaard og Tor Martin Bjerkerud

Medisinstudenter elsker å trene. Du trenger ikke å ha spist mange biter makrell i tomat i kantinen på Haukeland før du ser en medstudent spasere forbi i tights eller sykkelshorts. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle (noe vi skal være glade for), men for mange er ikke uken komplett hvis den ikke har inneholdt noen treningsøkter ved siden av timene på forelesning eller lesesalen.

Det er av denne grunn vi håper folk vil titte innom de nye sportsidene i Status Presens. Det har etter hvert blitt et godt og bredt tilbud innen idrett på studiet; vi har et løpelag som vant halvmaraton stafett i Bergen maraton, et velorganisert sykkellag som rullet seg fra Bergen til Voss og ikke minst flere fotballag som stadig beveger seg oppover i divisjonssystemet. Og visste du at medisinstudiet i Bergen har flere personer som var/er aktuelle for OL i London, blant annet en mulig gullkandidat? Du trenger imidlertid ikke vise til NM gull eller stipend fra Olympiatoppen for å delta på idrettslagene på medisinstudiet; tilbudene er åpne for alle uansett nivå. Forhåpentligvis kan denne sportsdelen i Status Presens øke rekrutteringen til de ulike idrettslagene. Vi har lagt ved treningstider og kontaktinformasjon til flere lag, så her er det bare å bli med. Det jobbes også med å samle alle idrettslagene under idrettsstyret. Dette hadde alle idrettslagene tjent på. Sponsor støtte kunne blitt enklere å skaffe og tilbudet hadde blitt mer oversiktlig. Andre store skoler som vil liker å sammenligne oss med har denne organiseringen, eksempelvis NHH sitt NHHI, juss i Bergen og NTNUI. Med dette hadde også en felles drakt-farge vært mulig å bli enig om, for eksempel rød og hvit som fadder trøyene Med.Fak.bruker. Følg med på sportsidene til Status Presens for fortløpende informasjon!

God lesing.

Høstens idretts-happenings i Bergen

Tekst: Ida Undheim

22. september arrangeres Studentidrettsdagen 2012. Dette er muligheten vi medisinstudenter har til å slå de andre skolene og fakultetene i 6 ulike idretter: fotball, volleyball, innebandy, basket, stafett og kanonball. Medisin har vunnet de to siste årene, så vi har en tittel å forsvare! Informasjon om påmelding og laguttak kommer på webmail etter hvert, så følg med. Vi trenger deltakere! Ta gjerne kontakt på [email protected] dersom du har spørsmål. Nå til høsten går Studentlekene Bergen Challenge av stabelen for andre gang, med visjon om å være Norges største og beste studentidrettsfestival. 11. – 14. oktober samler studenter ved Norges Handelshøyskole (NHH) hele studentidretts-Norge til dyst i Bergen by. Hele 14 idretter står på programmet, og blant disse skal det kjempes om titler i både Studentmesterskap og Studentcup. Vi har den store glede av å ta imot alt fra fektere og sjakkentusiaster, til futsal- og håndballspillere på alle nivåer. Målet er å skape en sportslig arena der studenter fra hele Norge kan treffes og knytte sosiale bånd. Studentlekene Bergen Challenge er en helhetlig idrettsfestival, med en rekke spennende kulturelle innslag i tillegg til det sportslige. Torsdag 11. oktober braker det løs med innledende runder på dagtid, mens det på kveldstid er duket for åpningsseremoni. Midt i Bergen sentrum markeres nemlig starten for årets studentleker, med et spennende program åpent for både deltakere og byens befolkning. På fredagen fortsetter turneringene, og de syv arenaene rundt om i Bergen vil være preget av idrettsglede og konkurranseinstinkt. Samme dag er vi stolte av å kunne presentere konseptdagen ”Idrett for alle”. For første gang skal også handikapidrett få sin plass i studentlekene. Med morsomme aktiviteter og muligheten til å møte ulike særforbund, ligger fokus på funksjonshemmedes muligheter på idrettsarenaen denne dagen. Fredag kveld kan årets deltakere velge blant bartenderkurs, fest eller en koselig kveld med quiz og konkurranser i Festivalcampen, som befinner seg i hjertet av Bergen sentrum. Innen lørdagen er omme er det kåret vinnere i alle de 14 idrettene, og når kvelden kommer skal svettedrakten byttes ut med finstasen. Vinnerne skal feires og taperne trøstes med en storslagen bankett i Grieghallen. Påmelding for Studentlekene Bergen Challenge åpnet 1. juni, og den endelige fristen for å melde seg på er 12. september. For mer informasjon om arrangementet, idrettene og påmelding: www.bc2012.no

.

Medisinballs jentelag.

Sporten 21

Oversikt over idrettstilbudet ved fakultetet

Her kommer en kort oversikt over de forskjellige gruppene vd fakultetet. Felles for dem er at de er åpne for alle, og at de ble startet av helt vanlige studenter ved fakultetet. Savner du en idrett? Start en gruppe selv da vel!

Fotball

Navn:

Medisinball

Historie:

Oppstart i 2009, siden da utvidet til 3 lag.

Treningstid:

Onsdager kl. 09.00, søndager kl. 12.00

Sted:

Krohnsminde. I vinterhalvåret inne på Studentsenteret.

Draktfarge:

Svarte med hvite striper på ermene.

Antall deltagere:

Nærmere 60

Støtte fra fakultetet:

15 000,- (2012)

Plan for tildelt støtte:

Nytt draktsett, utstyr og flere sosiale arrangementer.

Anmerkning:

Alle treninger er frivillige og åpne for alle. Klubben har per dags dato tre lag som spiller i bedriftsserien: Medisinball 1 (hovedsakelig spillere fra kull 09), Medisinball 2 (hovedsakelig spillere fra kull 10), og medisinball jentelag (jenter fra alle kull)

Mål for sesongen:

Haukeland.

Øke antall medlemmer og opprette et nytt lag. Vinne serie, rykke opp og ta med pokalen hjem til

Kontaktperson:

Vetle Aaberg Sande, [email protected], tlf 991 04 093

Klatring

Navn:

Medisinernes klatruklubb Bergen

Historie:

Startet høst 2010.

Treningstid:

Avtales på facebookgruppen.

Sted:

Som regel Fantoft.

Draktfarge:

Ingen fellesdrakt.

Antall medlemmer:

30 (som regel rundt 5-6 stk på hver klatreøkt).

Støtte fra fakultetet:

10000,-

Plan for tildelt støtte:

Kjøpe inn litt fellesutstyr som tau og slynger, samt seler til utlån til nye medlemmer.

Mål for sesongen:

Sende et par stykker på kurs, så gruppa kan utstede brattkort.

Kontaktperson:

Arne Magnus Krokeide, 41309628, [email protected]

Facebookgruppe:

Medisinernes Klatreklubb Bergen

Løping

Navn:

Bergenmedisinernes løpegruppe

Historie:

Startet i 05 (isj) og har hatt ukentlige fellestreninger siden.

Treningstid:

Tirsdager kl 1700

Sted:

Bommen i Svartediket.

Draktfarge:

Rød med hvit skrift

Antall deltagere:

20

Støtte fra fakultetet:

kr 5500,- (2012)

Plan for tildelt støtte:

Subsidiere innkjøp av personlige løpetrøyer, deltagelse i løpskonkurranser, sosiale samlinger.

Om gruppen:

Lavterskeltilbud, alle er velkommen. Fellestreningene er intervaller opp mot demningen. Det løpes 1 minutt oppover, deretter 30s hvile. I pausen løper de første fort nedover, slik at feltet holdes samlet hele veien de 14-15 intervallene det tar å nå toppen.

Mål for sesongen:

God plassering i Holmenkollstafetten 2013

Kontaktperson:

Anders Hynne, tlf 91865333, mail: [email protected]

Medisinballs guttelag (førstelaget).

Medisinballs guttelag (andrelaget).

22 Status Presens 02-2012

Volleyball

Navn:

Medisinernes Volleyballgruppe - HSI

Historie:

Startet i 06 og har trent volleyball 1-2 ganger i uka siden. De siste 2 årene spilt i mixserien, bedrift, med to andreplasser og nå rykket opp i 1.div.

Treningstid:

Mandager kl 20.00

Sted:

Kjelleren på Haukeland. Oppmøte ved nedgangen i u-etg retning Gamle hovedbygg.

Draktfarge:

Hvite 80-talldraker med grønn, gul og blå ermer. Frivillig lilla pannebånd

Antall medlemmer:

25 spillere

Støtte fra fakultetet:

kr 2000,- (2012)

Plan for tildelt støtte:

Reisestøtte og kontingent seriespill

Anmerkning:

Til høsten ønsker vi nye volleyballinteresserte velkommen på trening. Du trenger ikke å ha spilt volleyball aktivt, men det er en fordel om du har spilt litt og kjenner til regler og spillets gang. Vi kommer til å fortsette med treninger minst en gang i uken, spille i bedriftsserien og delta i noen cuper(NM i sykehusidrett arrangeres neste år i Bergen). Kom innom trening dersom dette er av interesse. PS. Årlig julebord av høy kvalitet.

Mål for sesongen:

Topp 3 i serien og deltagelse i turneringer utover året.

Kontaktperson:

Astrid Strandheim, [email protected], 99 33 57 37

Roing

Navn:

Medsinske roklubb

Historie:

Startet i 07 av Peder Myhre(kull05b). Innkjøp av båt 2011.

Treningstid:

Innendørs i vinterhalvåret hver onsdag. Utendørs så ofte været og roere er giret.

Sted:

Ro-rommet på studentsenteret eller Nordåsvannet

Draktfarge:

Rød og svart.

Antall deltagere:

15-20

Støtte fra fakultetet:

kr0,- (2012) (glemt å søke)

Plan for tildelt støtte:

Det planlegges draktinnkjøp og deltagelse i regattaer for kommende år.

Anmerkning:

I fjor kjøpte vi en splitter ny 8´er båt og båten vår ligger lagret ute på Fana Roklubb ved Nordåsvannet, med glimrende treningsmuligheter. Klubben skal være et rolag med fokus på idrettslige prestasjoner, men samtidig en gjeng kompiser som setter det sosiale i fokus! Foreløpig er vi et guttelag, men vi ser nå på muligheten for å starte opp et jentelag i tillegg.

Mål for sesongen:

Pallplassering i Studentregattaen 2013. Oppstart av jentelag i roklubben.

Kontaktperson:

Halvor Guttormsen. Tlf: 45888497. Mail: [email protected]

Sporten 23

Sykling

Navn:

Mædicinernes Cykleklubb (MCK)

Historie:

Startet i 2004 av noen ivrige syklister på kull 00B.

Treningstid:

Vanligvis tirsdager og torsdager 18.00 og søndager 11.00. Info om treningen sendes ut på mail noen dager i forkant. Om vinteren felles spinningtimer, torsdag kl. 17.00

Oppmøtested:

Shell ved Danmarksplass, SiB Årstad for spinning

Draktfarge:

Rød/Oransje.

Antall deltagere:

Pr. i dag er vi ca. 30 stk, der flesteparten er medisinerstudenter, men vi har også noen leger, en økonom og en del studenter fra andre fakulteter med på laget.

Støtte fra fakultetet:

kr 5500,- (2012)

Plan for tildelt støtte:

Subsidiere innkjøp av drakter, samt forbruksutstyr som slanger, sykkeloljer etc.

Om klubben:

MCK er et lavterskeltilbud for sykkelglade mennesker på medisinsk-odontologisk fakultet. Vi tar vare på hobbymosjonistene, men gir samtidig et tilbud til de som tar dette noe mer seriøst. Vi er veldig opptatt av at alle skal kunne få glede og utbytte av syklingen i forhold til sitt nivå og ambisjoner, og legger treningen opp etter dette. Det er i utgangspunktet intervalløkter (vekselvis bakkeintervaller og tempointervaller) tirsdag og torsdag, og 10 mils langtur på søndager (lørdager for noen).

Mål for sesongen:

Oslo osv. Få flest mulig i gruppa inn på 4.30 på Bergen Voss. Få med flere folk på flere ritt, Skjærgårdsrittet, Trondheim-

Kontaktpersoner:

Niklas Grønli (06B). Niklas.gronli@student.

uib.no og Erling Holen (06B). [email protected]

Hjemmeside:

mck-bergen.no

Yoga og mindfulness

Navn:

Yoga og mindfulness for medisinstudenter

Historie:

Starter opp første gang høsten 2012.

Treningstid:

Ikke fastsatt ved tidspunkt for trykking. Mer info kommer.

Sted:

Lærings- og mestringssenteret, Ulriksdalen

Antall deltagere:

ca. 12 per kurs.

Støtte fra fakultetet:

kr 10 000,- (2012)

Plan for tildelt støtte:

Innkjøp av yogamatter (engangsutgift), samt honorar til instruktør.

Anmerkning:

Mange av medisinstudentenes arenaer handler om å prestere (faglig, sosialt, på trening). Vi ønsker å tilby en arena fri for dette, hvor det isteden handler om å investere tid i seg selv, og trene mentalt. Psykisk styrke er en nødvendig faktor for å kunne lykkes i en hektisk hverdag og som leger i fremtiden. Det er viktig å ha overskudd, for å kunne gi av seg selv i møtet med pasientene. Yoga er en treningsform med fokus på det mentale, såvel som det fysiske. Kurset vil i tillegg ta i bruk elementer fra mindfulness, en veldokumentert teknikk som i dag også brukes innenfor behandling av ulike pasientgrupper.

Mål for sesongen:

Å gi deltakerne mestringsverktøy i en hverdag til tider preget av høyt stressnivå og prestasjonskrav.

Kontaktperson:

Elin Hoffmann Dahl, 452 11 652, [email protected]

24 Status Presens 02-2012

Studentregattaen i Roing 2012

Tekst: Halvor Guttormsen

Den 28. april ble den 7. årlige studentregattaen i Bergen avholdt. Nordåsvannet ved Fana Roklubb var åstedet og rolaget til Medisin deltok for 4. år på rad. (plassering skal vil ikke nevne noe nærmere i denne artikkelen.) Selv om Medisin Bergen ikke var helt i toppsjiktet resultatmessig, var vi desto mer aktiv på banketten. Denne ble avholdt på NHH med taler, god mat og store mengder drikke. Deretter var det fellestransport til Jakob Aal og videre liv utover de sene timer. Virkelig en dag som frister til gjentagelse!

Bergen-Voss 2012

Tekst: Niklas Revold Grønli (leder MCK)

2. juni 2012 stilte Mædicinernes Cykleklubb (MCK) med egen pulje i sykkelrittet Bergen-Voss for tredje året på rad. Vi var 17 MCK'ere som stod på startstreken, derav 10 medisinstudenter. Puljen bestod ellers av venner og kjente og andre som ville sykle med oss.

Treningsøkt på vannet før regattaen.

Det var et relativt ferskt lag som stilte til start den 28.april. Foruten Andreas Dulsrud og Halvor Guttormsen som begge hadde vært med på regattaen før, var laget nytt av året. Medisin hadde store sko å fylle etter at Peder Myhre og banden hans gikk ut av studiet og dermed overlot rolaget til yngre krefter. Gjennom hele vinteren har rolaget trent innendørs på romaskiner, og siden påsketider også utendørs på vannet. Siste ukene var det intensivt med 3 båt-økter i uken. Laget gikk fra å være nytt og ukoordinert til virkelig å ro sammen som et lag. Konkurransen foregår i 8`er båter (8 roere + 1 styrmann) og distansen er 1650 meter som tilsvarer en engelsk mile. På vannet var spenningen til å føle på. På land spilte DJen livlige toner mellom heatene, mens de over 100 tilskuerne som har møtt fram for å heie sørget for livet på bryggen. Årets regatta hadde hele 16 deltagende lag; 10 i herre og 6 i dameklassen. Av disse kan nevnes NHH, Juss, NTNUI, Sjøkrigsskolen, Medisin Krakow (både dame og herrelag), Medisin Bergen og høyskolen. Seirende ut gikk NTNUI i begge klasser; for så vidt ingen overraskelse fra den kanten. På andreplass var det i herreklassen NHH som trakk det lengste strået, mens jentene fra Jagalonien (medisin Krakow) sikret seg sølv i kvinneklassen.

Einarson, Tor Martin Bjerkerud

Altfor grytidlig møtes vi til start på Edvard Griegs plass. Det er kaldt, spent og stappfullt av lycra-kledde syklister i alle fasonger, samt resignerte nachspiel-deltakere i gatene rundt Grieghallen. Klokken 05:42 roper speakeren puljen vår avgårde, og vi ruller ut i Nygårdsgaten. Frokost og kalde og trøtte skinker og lår ristes bortover brosteinen. Nå er det i gang, 164 kilometer og 1700 høydemeter. Starten er rolig og kontrollert. Etter Danmarksplass prøver vi å organisere oss i en «rulle», hvor vi kontinuerlig bytter på å ligge i front av feltet. Rullen går ikke helt som den skal, og vi får ikke opp farten i starten. Frustrasjonen brer seg, og allerede etter to mil hører vi lyden av feltet, som startet to minutter etter oss, som kommer bakfra. De passerer oss og legger seg i front. Shit, farten har vært altfor lav i starten. Vi henger oss på. Inn til Gullbotn og første motbakken lar vi det andre feltet gjøre jobben mens vi summer oss. Det kjøres kontrollert opp den første tøffe stigningen. Det er noen som faller av, men de fleste overlever første utfordring fra det vestlandske landskapet. Vi runder toppen og setter utfor i over 70 km/t på det raskeste. Etter bare noen kilometer gjennom Samnanger dundrer vi inn i stigningen opp til Kvamskogen. Stigningen er godt over en mil lang og ender på 464 m.o.h. som er løypens høyeste punkt. Det kjøres kontrollert oppover også her.

Rolaget etter regattaen. Øverst f.v: Carl Tollef Solberg, Per Arne Waaler, Andreas Dulsrud, Halvor Guttormsen, Erlend Rudsar Nede f.v: Jakob Nørgaard, Steffen Hovland, Joakom Johnsen, Eigir

Det går en velt på vei oppover, men det går heldigvis bra og vi får samlet oss. Vi begynner å gru-glede oss når vi nærmer oss toppen. Bakken er over og vi er snart halvveis, men løypens drøyeste utforkjøring ligger foran oss. Det er bratt, smalt, svingete og mørke tunneler. Kjøringen nedover er heldigvis behersket. Det går pent og pyntelig for seg. Nå starter det partiet av løypen som er tøffest for mange, nemlig det småkuperte landskapet langs Hardangerfjorden. Rullen organiseres igjen, og farten skrus betydelig opp. Jeg kjenner igjen flere MCK'ere Sporten 25 i rullen. Nå er det vi som gjør den store jobben. De som henger bak på halen av feltet må virkelig bite seg fast når snittfarten ligger på over 40 km/t langs fjorden. Feltet pakker seg inn i bakkene og strekker seg over toppen, som et trekkspill. Etter nesten seks mil med dette kjøret åpenbarer siste utfordring seg. Skjærvet er en motbakke slik den skal være; lang, bratt, badet i sol og med serpentiner-svinger og heiende tilskuere. De MCK'erene som er igjen kjører samlet opp bakken. Alle har jobbet bra sammen underveis, dermed skal vi også fullføre sammen. Alle mann kravler seg over toppen og gyver løs på den siste milen ned til Voss. Vi tyner ut det siste vi har og pisker hverandre nedover, og suser i mål 4 timer, 41 minutter og 54 sekunder etter starten gikk i Bergen. Vi var 11 MCK'ere som samtidig krysset mållinjen på Voss rundt frokosttider. Noen falt dessverre av underveis (Erling Holen, red. anm.) Dette var hovedsaklig på grunn av tekniske problemer. Disse hadde vært med og bidratt hele veien om uhellet ikke hadde vært ute. Vi kan trøste oss med at vi unngikk stygge velt og skader, at vi hadde strålende sol og storslått landskap fra start til mål og at det var mange av oss som kom samlet inn til en god tid.

bommen i Svartediktet for intervaller opp mot Tarlebøvannet.

Starten var felles for halvmaraton og stafettklassen, og det var mektig å se på et tog av nesten åtte hundre mennesker løpere ut fra Torgallmenningen. Fra BML var det Alf Marius Raaberg fra kull 11 som fikk æren av å starte. Raaberg manøvrerte godt i feltet fra start, og unngikk uhell. I en massestart med nesten åtte hundre løpere til start er det ikke til å unngå at det blir litt knuffing før feltet strekker seg og alle finner sin plass i rekka, og da er det ekstra viktig å være på vakt når startskuddet går. Ved første veksling ute ved Gamle Bergen i Sandviken lå Bergenmedisinernes løpegruppe helt i teten. Ina Berven fra kull 10 tok over stafettpinnen og startet på den tyngste etappen. Fra Gamle Bergen gikk løypa oppover langs Fjellveien. Her er den gjennomsnittlige stigninga fem prosent, og selv om etappen er bratt var farten høy i teten. Berven løp godt, og Bergenmedisinernes løpegruppe hang godt med etter denne vanskelige etappen. Ved fjerde veksling ved Haraldsplass sykehus kom teten samla. Jan Ove Brauti fra kull 06B løp svært hurtig på denne etappen. Ved passering Haukeland hotell var ledelsen nesten tretti sekunder, og ved veksling i Møllendalsveien var ledelsen økt til over et minutt. På de fire siste etappene økte ledelsen hele veien, og når Karianne A. Haarklau fra kull 10 løp inn til mål var avstanden ned til andreplassen over to minutter.

f.v. Tor Even Bøe (veteran), Espen Helgeland (ekstern), Steffen Hovland (kull 07b), Cato Haukeland (ekstern), Niklas Revold Grønli (kull 06b), Geir Helgeland (veteran), Sjur Huseby (ekstern), Trond Robertsen (kull 10a), Rune Angeltveit (ekstern), Joakim Johnsen (kull 07b)

Medisinernes Løpegruppe i Bergen City Marathon

Tekst: Anders Hynne

For første gang denne våren ble Bergen City Marathon arrangert i slutten av april. Det var strålende vårvær med mye folk i byen. Løypa var lagt opp som en 21 km sløyfe rundt sentrumskjernen, med mange krappe svinger, opp- og nedoverbakker. Til å være en maratontrasse var den utrolig tøff, og bestetida i maratonklassen på litt i underkant av tre timer sier alt om hvor tøff denne løypa er. I stafettklassen var det femti lag påmeldte lag med over fire hundre løpere. Et av disse lagene bestod av løpere fra Bergenmedisinernes løpegruppe (BML). BML er ca. tjue medisinstudenter fra forskjellige kull som hver tirsdag møtes ved

Fornøyde vinnere av stafetten! Fra venstre Alf Marius Raaberg(11), Ina Berven(10), Fredrik Sævik(10), Jan Ove Brauti(06b), Kristina Jervidalo(10), Anders Hynne(10), Jarle Ottesen(10) og Karianne A. Haarklau(10). Vidar Råen var ikke tilstede når bildet ble tatt.

Stafettseieren gav mersmak og målet for 2013 blir å slå NHH- studentene under Holmenkollstafetten! (Forrige gang BML deltok i Holmenkollstafetten vant de både dame- og herreklassen, red.anm).

Karianne A. Haarklau(kull10) kommer blid og førnøyd i mål på tiden 1:18:01, over to minutter bedre enn lag nummer to.

26 Status Presens 02-2012

Volleyballgruppa til Nordisk Hospitalmesterskap på Lillehammer

Tekst og foto: Astrid Strandheim og Anne Marte Hestnes

Vi er en gjeng medisinstudenter som spiller volleyball i kjelleren på sykehuset hver mandag. De siste to årene har vi vært med i bedriftsidrettsserien for mix-lag, og til høsten har vi rykket opp til 1. divisjon. I fjor ble laget lagt under HSI(Haukeland Sykehus Idrettslag). Der betaler vi en liten medlemsavgift(ca. 40 kr i mnd), og får til gjengjeld støtte til det vi trenger(utstyr, deltakeravgifter, spilletid i hall, reiser++). I starten av juni deltok vi i de nordiske hospitalleker på Lillehammer. Dette er en turnering for sykehusbedriftslag fra hele Norden, med konkurranse i mange idrettsgrener. Vi stilte med både mix-, dame- og herrelag i volleyball. Selv om gjennomsnittsalderen var relativt høy, var det likevel godt nivå (også på kveldstid).

Medisin Bergens OL-håp ute

Tekst: Tor Martin Bjerkerud

Nils Jakob Hoff er antagelig medisin Bergens største idrettsmann. Han har startet medisinstudiet, men har de siste to årene hatt permisjon for å satse på roing og da spesielt OL i London. Sammen med sin makker Kjetil Borch rodde han dobbeltsculler for Norge i London. Hoff og Borch gjorde et godt forsøk og vant sin pulje etter en knallgod avslutning. Semifinalen gikk derimot ikke like godt for gutta. Igjen kom de med en god spurt men måtte gi tapt og endte på fjerdeplass bare 0,4 sekunder bak Storbritannia. I B-finalen (i skrivende stund ikke avholdt) møter de blant annet sølv-forsvarer fra VM, Tyskland. Nils Jakob Hoff er uansett en idrettsutøver i verdensklasse og vi er stolt av å ha han ved fakultetet vårt. Nils Jakob sa til NRK etter semifinalen at han tenker fortsette å satse på roing, så det kan dessverre se ut som vi må vente yttligere før han blir å se i gangene på Haukeland igjen. Engasjement

Medisinstudenter – Engasjer dere!

Medisinstudiet består av mer enn bare bøker og lesesaler! Ikke-faglig (eller semi-faglig) engasjement utenom det som står på timeplanen er gull verdt, både for deg, dine medstudenter og de du engasjerer deg for.

Forhåpentligvis kan alle finne noe de kunne tenke seg å engasjere seg i på de følgende sidene, men om det er noe du savner er det selvfølgelig mulig å starte noe selv!

27

Hele gjengen som reiste til Lillehammer (unntatt Jan-Ove som tråkket over).

Vi kjørte til Lillehammer på torsdag, og rakk akkurat åpningsseremonien kl 21. Da var allerede finnene godt i gang på dansegulvet. Fredag og lørdag gikk med til å spille kamper. Herrelaget kom på 4. plass, damelaget på 5. plass, mens mixlaget røk ut i kvartfinalen.

Lørdag kveld var det bankett. Med slitne bein og støle muskler, var det herlig med tre-retters middag. Stemningen steg utover kvelden, det samme gjorde antall overtråkk på laget. Kvelden var en flott avslutning på en sosial og aktiv helg. Er du en forskende eller forskningsinteressert student?

På Frampeik får du muligheten til å presentere din forskerlinje- eller særoppgave i et vennligsinnet miljø og høre på inspirerende foredrag av andre studenter, samt erfarne forskere. Du vil møte medisinstudenter fra hele landet og få en helg full av opplevelser. 2012!

Om du vil presentere ditt prosjekt eller bare bli inspirert, meld deg på legestudentenes forskningskonferanse, Frampeik Deltakeravgiften er på 1000 kr inkludert middag fredag, lunsj og gallamiddag på Fløyfjellet lørdag og lunsj søndag.

Påmeldingsfrist og frist for å sende inn abstract er 1. september. Se www.frampeik.no

for mer informasjon og påmelding, og ta gjerne kontakt ved spørsmål.

Vi håper på å se mange av dere medisin- og odontologistudenter, om dere har kommet langt i studiet eller nettopp begynt, med publiserte artikler eller kun en voksende interesse for forskning!

Med vennlig hilsen Marie Farstad Høvik På vegne av Frampeik-styret 2012

28 Status Presens 02-2012

Medisinerforeningen

Som medisinerstudent er du så heldig å automatisk være medlem av Medisinerforeningen i Bergen, også kjent som MiB. Vi har et hovedstyre og fem understyrer, og vårt hovedfokus er det sosiale på studiet! Vi arrangerer blant annet store deler av fad deruken (blåtur, idrettsdag, rebusløp, bar til bar osv), alle eksa mensfestene første studieår og mye mer som dere kan lese mer om under hvert understyre.

Idrettsstyret

Idrettsstyret i Medisinerforeningen i Bergen jobber for å tilrettelegge for idrett og sportslige aktiviteter for medisinstuden tene. Gjennom våre arrangementer og ved å gi informasjon om de idrettstilbudene som finnes ønsker vi å skape et godt sportslig miljø på studiet. Den tradisjonsrike Multicupen, skidag til Voss og idrettsdag i fadderuken er noe av det vi arrangerer i løpet av året. Spesielt velkommen vil vi ønske årets nye studenter. Vi håper på å se alle sammen på idrettsdagen i fadderuken, og ikke minst gleder vi oss veldig til å ta dere imot på vår post i rebusløpet. I løpet av høsten tar vi inn nye medlemmer i styret. Hvis du liker idrett, ønsker å arrangere ting eller rett og slett bare har lyst til å bli kjent med nye mennesker så vil vi veldig gjerne ha deg med på laget.

Impulsstyret

Vi står ganske fritt til å gjøre det vi vil. Dette er noen av de faste innslagene som gjøres hvert år: • Baker boller og deler ut i eksamensperioden (Og ved andre anledninger, som siste forelesning før eksamen osv) • Arrangerer Halloween-fest på Overlegen • Går Santa Lucia-tog på barneklinikken • Skaper julestemning i foajéen med pepperkaker, julebrus, pianomusikk og allsang • Arrangerer nyttårsball for førsteklassingene • Arrangerer blå-tur i fadderuken

Hyttestyret

Vi i hyttestyret driver med utleie av medisinerhytten på Bontveit. Dette er en superhyggelig og superhyttete hytte hvor man kan tilbringe lange netter med venner eller medstudenter. I hyttestyret drar vi på hytteturer og koser oss sammen, eller vi arrangerer kosekvelder. Ved juletider arrangerer vi gløggkveld. Bli med i hyttestyret og du vil få mange koselige kvelder!

Kulturstyret

Kulturstyrets hovedoppgave er å arrangere BLOT på Hulen 4 ganger i året. BLOT er fest for medisinstudenter på alle kull, og har vært en tradisjon på studiet i mange år. Om ikke lenge får dere oppleve det selv! Før jul arrangerer vi juleverksted for barn på barneposten på Haukeland, noe både barna og foreldrene setter stor pris på. Kulturstyret er en ypperlig mulighet til å bli bedre kjent med flere av studentene på samme kull. I tillegg til møter på skolen, er det god mulighet for å ha sosiale eventer sammen. Dersom dette høres ut som noe for deg, så er det bare å melde seg inn i kulturstyret!

Klubbstyret!

Det er vi som arrangerer fester, quizer og andre festligheter på klubben vår Overlegen. Enten du er en festløve, helt rå på å steke vafler eller bare har lyst til å bli kjent med folk på resten av kullet er klubbstyret midt i blinken for deg!

Engasjement

MFU BLI MED I STUDENTRÅDET – GJØR EN FORSKJELL!

Vi i Medisinsk Fagutvalg hadde siste styremøte i Nygårdsparken en fin junikveld, og da fikk jeg spurt medlemmene i styret noen spørsmål om MFU-vervet og hvorfor du som ny student skal velge oss som din studentorganisasjon.

Så hva er egentlig MFU?

“MFU er medisinsstudentenes elevråd. Hos oss sitter det en representant fra hvert kull, enten tillitsvalgt eller en som har ansvaret for kullet i MFU. I tillegg har vi fire frie plasser som man kan søke på”, forteller leder Agnes. Anette på kull 06B fyller ut: “representanter fra MFU-styret sitter i alle styrene på fakultetet og det betyr jo at vi har kontakt med alle som styrer studiet vårt. Det gir en enorm mulighet til å påvirke medisinstudiet”.

Hvorfor bør man sitte i MFU?

Elin på 07B påpeker at det er veldig sosialt. “Man blir jo kjent med studenter fra alle kull, og man får veldig mange gode venner! I tillegg gir det en god innsikt i studiet og man kan direkte være med på å bedre studiehverdagen.” Flere påpeker også at det er et godt kontaktpunkt mellom leger, undervisere og oss studenter. Vi får lov å jobbe for studentene og vi kan påvirke vurderingsformer og hvordan undervisningen legges opp.

Hva er ditt beste MFU-øyeblikk?

Noen forsøker seg på at det må være når budsjettet til John Georg endelig er vedtatt, men det forslaget blir nedstemt. Anette mener at det er ganske kult når man har vært på et PUM(=programutvalget)-møte og har fått alle underviserne til å høre på hva du har å si, og når man går hjem med en følelse av studentene ble hørt. Agnes påpeker at AMEE (=årlig utdanningskonferanse i Europa) er en fantasisk opplevelse og at de studentene som får lov å dra på den er veldig heldige. “AMEE i Wien i fjor var helt fantastisk, og i august drar vi til Lyon – det blir spennende, lærerikt og helt sikkert veldig gøy!”

Har dere noen yndlingsemneansvarlige?

“Det må definitivt være Olav Tendstad (emneansvarlig i fysiologi)”, utbryter Agnes og ingen protesterer på det. Han er imøtekommende, studentvennlig og opptatt av å høre studentenes meninger.

Hva er deres råd til de nye studentene?

Her er det mange som vil ha ordet. Anette mener at man skal være kritiske og ikke være redd for å stille spørsmål ved studiet. Elin oppfordrer til å være engasjerte og aktive studenter, og ikke minst å også dyrke livet utenfor studiet. “Det tror jeg er veldig viktig!” Noen mener man må gå på Blot og ha det gøy. Arve på kull 07A avslutter det hele: “Ta det med ro. Det går bra!”

Lik oss på Facebook:

MFU Bergen (da får dere med dere alt som skjer!)

Sjekk nettsiden vår:

https://mfu.b.uib.no

Kom på Årsmøtet 10. september!

Til alle medstudenter der ute med et ønske om å bidra til en litt bedre verden!

I år er det endelig MedHum-aksjon igjen, og dette året samler vi inn penger til forebygging av HIV-smitte fra mor til barn i Mosambik. Vi er landets største studentdrevne humanitæraksjon, og vi vil ha DEG med på laget! I år samarbeider vi med UNICEF, som er FNs eget barnefond og verdens største hjelpeorganisasjon for barn. Under forrige aksjon samlet MedHum inn over 1,1 million kroner, og i år så satser vi på å toppe dette. Allerede har vi fått inn penger, nasjonalt fikk vi en stor pengesum fra Den norske legeforeningen. Her i Bergen har vi fått god støtte fra lokale legeforeninger og Bergenes allmennyttige stiftelse. Og dette er bare starten! Nå er det snart tid for selve aksjonsuka, 22. – 27. september. Denne uka bør alle studenter få med seg, for her vil vi arrangere bra konserter, ha spennende foredrag og hjelpe småbarn med syke teddybjørner. Ikke gå glipp av Trond Viggo Torgersens foredrag, onsdagen i aksjonsuka! En av de viktigste tingene i aksjonsuka er bøssedagen. Her håper vi så mange medisinstudenter som mulig vil være med på å samle inn penger til aksjonen. Ved forrige aksjon samlet medisinstudentene i Bergen inn mest av de fire byene Oslo, Trondheim og Tromsø. I år vil vi vise at Bergen igjen er den byen med de beste studentene, som kan samle inn mest! Bli med på all moroa, og støtt MedHum 2012!

AKSJONSUKA

• Lørdag 22.september: • Bamsesykehus på Torgallmenningen for alle barn i Bergen • Mandag 24. september: • Åpning av aksjonsuken på BBB med ordfører Drevland og Torkild Tylleskar kl.16

• Onsdag 26. september: • Foredrag “seksualitet før og nå” på kvarteret med bl.a. Trond Viggo Torgersen og sexolog • Bamsesykehus på BBB for inviterte barnehager • Torsdag 27.september: • Konsertkveld på Det Akademiske Kvarter 29

30

Mannskoret Laudes

Hva menes med bufferkapasitet? Hvordan bøyes plica vocalis på latin? Hvorfor tok du nesten livet av en pasient i forrige uke? Dette er spørsmål vi i Laudes IKKE stiller deg!

Laudes er en arena hvor du kan komme vekk fra hverdagens plikter og mas. En gang i uka kan du i to hele timer glemme at du har en svær eksamen om fire uker, samtidig som du får en god unnskyldning for å la dama ta oppvasken. Laudes består av medisin-, ernæring- og odontologistudenter fra alle kull. Fantastiske tenorer, mystiske barytoner og dype basser - alle med ulik grad av notelesingskunnskaper. Med andre ord en god samling menn. Men vi trenger flere - og vi ønsker nettopp DEG!

Laudes synger i hovedsak poplåter og gamle slagere. Stand by me, Drømmedame og Sit on my face er bare noen av sangene vi har på repertoaret. Ønsker du heller å synge kirkesang og annen klassisk, kjedelig kormusikk, anbefaler vi at du heller tar kontakt med Mannskoret Arme Riddere.

I tillegg til øvinger og sporadiske opptredener, byr Laudes også på ulike sosiale arrangement: Vorspiel, hytteturer, grilling, årsmøte (med synging i whiskytåke på Haukeland kl. 03.00), og kanskje også en omvisning på Hansa bryggeriene? Fra og med høsten 2012 har vi også mål om videoopptak av sangene våre i kreative omgivelser på Haukeland.

Vår første minikonsert holdes i uke 35. Vi kommer også innom i fadderuka - både under rebusløpet og under studentdagen.

Men hei, sier du at du ikke har sunget i kor før? Eller kanskje er det bare mamma som sier du kan synge? Ikke noe problem! Laudes har åpen korøving 03.09 og 10.09. Her er alle, uansett sangstemme, velkomne til å prøve ut korlivet sammen med oss. Ikke la andre bestemme om du kan synge - møt opp og prøv!

Status Presens 02-2012

Plica Vocalis

Alle som har bestått Med1Nevro burde vite hva det står for. Alle som har oppholdt seg på BBB i jule- eller 17. mai tider, eller tatt seg en lesepause i Vrimle en torsdagsettermiddag, burde ha hørt oss synge. Alle jenter som lurer på hvordan man skal kunne bli kjent med alle de andre hyggelige medisinjentene på eldre eller yngre kull – eller de kjekke gutta i Laudes – burde vite at det kan man i fakultetets jentekor!

Alle som vil bruke kunnskapen om respirasjon og hode-hals- og thorax anatomi i praksis, på seg selv og til å produsere vakre toner ved hjelp av kroppen, kan gjøre dette med oss. Vi lærer også mer av vår herlige dirigent, til daglig operastudent på Grieg, Inger.

Alle dere som går rundt med sanger på hodet uten å få dem ut eller synger i dusjen, burde komme på en av øvelsene våre.

Hver torsdag ved flygelet i Vrimle, BBB. Kl. 16.15-18. Kake og kos hver uke i pausen! Følg med – det blir konserter!

Ta gjerne kontakt, om hva som helst, per mail til [email protected].

MEDISINERNES INTERNASJONALE LANG- OG KORTFILMFESTIVAL

Kjære medstudenter.

Medisinernes Internasjonale Lang -og Kortfilmfestival (MILF) (den eneste av sitt slag i Bergen) så dagens lys i 2010, da medisins fremste filmskapere bestemte seg for å endelig lage festival. Resultatet har vært en grensesprengende kulturell reise for norsk amatørfilm. Fra den spede (men glamorøse) begynnelsen i kjelleren på Overlegen, til den storslåtte feiringen våren 2012 på Kvarteret. Siden starten har MILF vært semesterets definitive høydepunkt, og antall filmskapere og antall publikummere har økt eksponentielt. Hvis det fortsetter får vi et stort logistisk problem.

MILF 2012 hadde overveldende høy kvalitet med alt fra samfunnskritisk drueanimasjon(vinneren av den viktigste prisen; Publikumsprisen) til storslått zombie-apokalypseskrekk.

MILF har bevist at det trengs verken skuespillertalent, evne til kreativ tenkning, eller skikkelig kamera- og redigeringsutstyr for å lage film av ypperste kvalitet. Så finn frem fars gamle analogkamera, iCam på iPhone(de fleste filmene ble faktisk laget slik), eller lån et kamera av en venn, og lag et bidrag til MILF høsten 2012. Filmen kan ha en lengde på opptil ca 10 min, men utover dette så legges det absolutt ingen føringer.

Konsert med Plica Vocalis og Laudes – Foto: Svennevenn / Flickr.com

Dette er lavterskel filmskapning av beste sort, og vi håper inderlig at nye og gamle skal være med på å gjøre neste MILF til en enda bedre filmfestival.

17. mai 2012 våknet besteforeldre i det ganske land opp til Mannskoret Laudes på NRK1. Har du også lyst til å være en del av dette? Husk at det alltid er plass til en ny bror.

MILF er tungt representert på sosiale medier, finn på oss på Facebook.com og se på bilder, trailere og filmer fra de foregående festivalene.

Skjermbilde fra NRK.

Det er alltid rød løper og gallabekledning på MILF, og vi anbefaler MILFs egen moteblogg; “MILF mote”, på det sterkeste.

Lykke til, vi sees på MILF.

MILF-Generalene.

Engasjement Det Medicinske Blæse- et Spadserensemble er hovedstaden Bjørgvins eldste og mest sofistikerte studentorkester. Vi består av spilleglade medisinstudenter som ønsker å fremme folkehelsen gjennom musikk og god stemning.

Du trenger ikke å ha korpserfaring fra før for å bli med i Ensemblet. Det viktigste for oss er spilleglede og engasjement, og du er hjertelig velkommen om du har spilt mye eller lite tidligere, og også dersom du ønsker å prøve noe helt nytt!

Som ensemblist har har du mye å glede deg til! Blant våre faste tradisjoner er årlig adventstur til Hansataden Lübeck, en sentral posisjon i Hoved-prosesjonen 17. mai, kvalitetskontroll hos Hansa Bryggerier samt mange spilleoppdrag og sosiale arrangementer. Ensemblet gir gode muligheter for noen velfortjente pustepauser fra lesesalen, og du blir kjent med hyggelige studenter på tvers av studiekull.

Det kommende året byr også på en ekstraordinær begivenhet: Ensemblet fyller nemlig 50 år til våren, noe som skal feires med både festkonsert og gallamiddag. Vi gleder oss til en storslått jubileumsfest for både nåværende og tidligere Ensemblister.

Høres Ensemblet ut som noe for deg? I så fall er det bare å bli med på spilling! Vi møtes til spill og sosialt samvær hver mandag på Studenthuset Gade, kl. 19.57 (presis). Vi har ingen opptaks-prøve, og alle medisinstudenter ønskes hjertelig velkommen!

Lenge leve, Lenge blæse!

Vårt Ensemble!

Følg oss på www.facebook.com/Ensemblet, og på www.ensemblet.blogg.no

Kjære medstudenter.

Medisinerrevyen er UiBs eldste revyoppsetning, og har røtter helt tilbake til ca. 1950 (vi har ikke undersøkt så nøye). Siden “den gang” har det blitt satt opp uttallige fantastiske revyer, senest kritiker- og publikumssuksessene fra 2008: “Helse Rett Vest”, og 2012s “Medisinerrevyen: Feirer kroppen”. Det er mulig å finne filmsnutter fra disse revyene både på Vimeo og Youtube.

Revyens varemerke har blitt et fantastisk miljø med tunge tradisjoner der alle drar sammen for å lage en revy over all forventning. Her finnes det noe for en hver smak: • Revysjef • Kasserer • Sekretær • Kunstnerisk leder (regissør) • Skuespillere • Skrivegruppe (lager sketsjer og sanger) • PR-gruppe • Kosegruppe(Holder liv i resten av revyen med mat og kos) • Bandet • Kostymegruppa • Scenegruppa • Lyd og lys • Fotogruppa • Nett/grafisk Det vi prøver å formidle med denne sjelløse listen er at revyen er den mest inkluderende og varierte organisasjonen på hele medisin. I tillegg skal det velges nytt styre høsten 2012, og vi håper alle interesserte møter opp. Nevnte vi forresten de uforglemmelige festene, og at det er mange av dem?

Revyen er et utvilsomt høydepunkt på medisin, og vi håper å se deg når revyen starter opp igjen.

En litt for lang klem.

Styret.

Medisinerrevyen Feirer Kroppen på Kvarteret!

31

32

MSO

MSO står for Medisinernes Seksualopplysning, og har mange medlemmer fra alle kull. Vår misjon er å drive med seksualopplysning på alt fra ungdomsskoler, videregående skoler og folkehøgskoler til konfirmantgrupper og asylmottak. Vi kan skryte av mange aktive medlemmer, både med det å undervise og å organisere. Samtidig har vi også mange viktige støttemedlemmer, som er med på å løfte vår upåklagelig gode sosiale standard. Det er altså lov å være med selv om man ikke nødvendigvis har lyst til å undervise. Når det er sagt, kan det være verdt å nevne at vi med støtte fra Helsedirektoratet lønner alle undervisningstimer. Vi får altså betalt av staten for å snakke om sex og å spre den gode budskap!

Foredrag på MSO-seminar med Sedelighetsavsnittet i Oslopolitiet

MSO er til for opplysning, men vi som medlemmer elsker også hverandres selskap. Den gjennomsnittlige MSOer vil nok si at dette er den organisasjonen som holder de mest minnerike festene gjennom hele studiet! Blant annet den beryktede gutt/ jente-kvelden som stelles i stand en gang i året. Likevel er det kjekkeste som skjer i høst uten tvil vårt opplæringsseminar i Katteli: Kattsem! Reglene for å være med i MSO er nemlig ganske greie: du må delta på to av tre innføringskvelder og på opplæringsseminaret, som foregår en liten togtur utenfor Bergen. Det ryktes at det kan bli riktig så festlig utover kveldene denne vidunderlige helgen i september! Kattsem byr på ny kunnskap, god budskap, vakre vennskap og en hel haug med herlige likesinnede mennesker! Som medlem av MSO venter blant annet to rødvinskollokvier i semesteret for alle MSO sine medlemmer. Her inviterer vi interessante mennesker til å holde relevante foredrag, mens vi spiser store mengder ost og kjeks samtidig som vi lesker oss på hva enn vi måtte ønske. Rødvin er naturlig nok en slager! MSO arrangerer årlig også den stadig mer populære Klamydiadagen på studentsenteret, og har i perioder også radioprogram på SIB radio. Hos oss mangler det overhodet ikke rom for ditt engasjement!

Deler du vår interesse for sex og politikk og kropp og sånn? Har du lyst til å få betalt for å snakke om sex? Vil du være med på å hindre uønsket graviditet og spredning av klamydia? Vil du bli kjent med fantastiske mennesker på ALLE kull? Så bli med i MSO da!

Status Presens 02-2012

MVL

– årets høydepunkt for medisinstudenter!

Fra MVL i 2009 – den gangen på Ål

Medicinske Vinterleker (MVL) er for mange medisinstudenter et av årets store høydepunkter. Cirka midt i vårsemesteret drar 250 glade medisinstudenter fra både Oslo og Bergen opp til Gol for å stå på ski og ha det gøy!

Helgen inneholder bl a følgende: • Åpningsseremoni i bakken på fredag – komplett med dans, sang og tenning av MVLs offisielle fakkel!

• Kostymefest på fredag, med middag og vårt eget disko langt ut i de sene nattetimer..

• Vi lager vårt eget amfi i skibakken, hvor deltakere kan ta seg en pause mellom slagene, nyte en gratis pølse, sole seg og lade opp til ettermiddagens afterski med vårt eget band!

• Lørdag kveld er det gallamiddag med tilhørende taler, før vi igjen inntar diskogulvet – uhøytidelige konkurranser mellom Oslostudenter og Bergenstudenter har også en tendens til å avholdes denne kvelden..

• Søndag er det igjen tid for aktiviteter i bakken – det avholdes konkurranser for både ski, snowboard og telemark. FETE premier til vinnerne! • Utenom fastsatt program er det selvfølgelig lov til å slappe av i hotellets eget badeland, komplett med bølgemaskin og boblebad..:) MVL er en ypperlig mulighet til å kose seg sammen med gamle venner og ikke minst, skaffe seg nye venner – både på tvers av kull og universitet! På toppen av det hele er det veldig, veldig gøy!!

Påmelding til årets MVL blir i slutten av november/ begynnelsen av desember – følg med på studentmailen! Vi har bare 125 plasser, og førstemann til mølla-prinsippet gjelder..

SEES VI PÅ GOL?! :) Engasjement Er du nysgjerrig på akuttmedisin?

Bergen Akuttmedisinske Studentforening er den nyeste studentforeningen ved det medisinsk odontologiske fakultet og ble stiftet våren 2012. BAMS består av engasjerte studenter fra alle kull og har et mål om å forbedre den akuttmedisinske undervisningen ved fakultetet. BAMSene jobber aktivt både i studentpolitikken og i det kliniske miljøet på sykehuset. Vi har i løpet av kort tid gjort mye for å forbedre utdanningen i akuttmedisin, blant annet ved å lage et utkast til den første læreplanen i akuttmedisin for medisinstudiet i Bergen! Læreplanen inneholder mange spennende kurs, praktisk trening og ikke minst en akuttmedisinsk uke allerede første semester for nye studenter. BAMS og fakultetet skal jobbe mer med dette forslaget utover våren, men det har allerede høstet mye gode tilbakemeldinger og litt mediadekning. Forøvrig samarbeider BAMS med flere aktører som tilbyr kurs med fokus på akuttmedisin. Blant annet kan vi tilby studentene å være med som markør/statist på kurs med Norsk Luftambulanse! Man er da med på all undervisning og praktisk trening og får ofte lunsj og kursmateriell gratis, mot at man stiller seg som markør for de andre deltagerne - noe som også er veldig lærerikt! Vi samarbeider også med stiftelsen BEST, som driver med teamtrening i akuttmottakene og nødkirugikurs, i tillegg til mange andre.

Studentforeningen består av et styre og andre ivrige "BAMSere". Det er gratis å være med og alle studenter med en interesse for akuttmedisin er velkomne til å ta kontakt! Vi har lyst til å bygge nettverk og bli kjent med flest mulig! Vi har tett kontakt med andre akuttmedisinske studentforeninger, blant annet ved de andre norske studiebyene som tilbyr medisinutdanning i Norge (Trondheim - Oslo - Tromsø) og med AkuttMedisinsk Gruppe som støtter alle norske studenter i utlandet.

Akuttmedisin er et mye, mye bredere fagfelt enn mange tror og er noe ALLE studenter må kunne!

Send en epost til [email protected] om du er interessert!

NFSH

Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland Bestefar setter en kjøttbit i halsen under en familiemiddag. Lillesøster befinner seg plutselig på bunnen av et svømmebasseng. Du er den første på stedet etter en bilulykke – hva gjør du?

Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland ble stiftet i 1989 og er en studentgruppe med 362 medlemmer. Å være medisinstudent ved UiB er en forutsetning for å kunne bli medlem. Vår studentgruppe er organisert som et lokallag i Norsk Folkehjelp. De siste årene har vi økt vår satsning på sanitetsarbeid og beredskapsarbeid, men vi har fremdeles samme målsetning: Å gjøre kommende leger bedre i førstehjelp!

NFSH tilbyr mange forskjellige kurs og aktiviteter innen førstehjelp og akuttmedisin. Det første du som ny student blir tilbudt er Grunnkurs i Førstehjelp. Etter bestått Grunnkurs Førstehjelp er du kvalifisert til å delta som sanitetsmannskap på festivaler og idrettsarrangementer, for eksempel Russetreffet på Lillehammer eller Møbelringen Cup. Du får også muligheten til å delta på søk- og redningskurs, idrettsskadekurs, venflonkurs, kurs i bruk av hjertestarer, ambulansekurs og mye mer.

For å ta del i alt dette må du først ta Grunnkurs Førstehjelp for å bli medlem. Kurset starter opp onsdag kveld 29/8 med registrering og en øvelse. Uken etter deles kurset i tre, der man deltar enten kvelden 3/9 eller 4/9 eller 5/9. Resten av kurset kjøres lørdag 8/9 og søndag 9/9, formiddag og ettermiddag begge dager. Kursets eksamen foregår onsdag 12/9 med skriftlig og praktisk del. Grunnkurs

KRIMS

33

Vi i KRIMS (KRIstne MedisinStudenter) vil gjerne treffe DEG på samlingene våre i høst!

Les mer om oss på www.krimsb.

blogspot.no eller søk oss opp på facebook og bli medlem i gruppen "KRIMS Bergen" Plan for høsten: • 29. aug--> Introkveld (Årstadgeilen 19 kl 19.00) • 11. sept--> Lege-Studentgruppe – Seminar med onkolog Dagny F. Haugen (Johan Hjorts vei 58 kl 19.00) • 8. okt--> Lege-Studentgruppe (Johan Hjorts vei 58 kl 19.00) • 18.-21. okt.--> "Konferansen" på Hermon høyfjellshotell (www.

konferansen.com) • 6. nov--> Lege-Studentgruppe – Prioriteringer, tid og penger (Kl 19.00) • 26. nov--> Juleavslutning (Kl. 19.00) mvh KRIMS Bergen Førstehjelp koster 400 kr og inkluderer medlemskap i to år. Torsdag 4/10 inviteres alle kursdeltakere til oppfølgingskveld med pizza og utdeling av kursbevis. Her får dere mer info om videre aktiviteter med Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland.

Ønsker du å lære førstehjelp, eller er du allerede en akuttmedisin-entusiast? Meld deg på Grunnkurs Førstehjelp til bbb [email protected]!

www.nfsh.org

LIK oss på Facebook!

34 Status Presens 02-2012 Er du engasjert i global helse? Synes du at alle bør ha tilgang til livsviktige medisiner - uansett hvor de bor eller hvilken gruppe de tilhører? Da er UAEM - Universities Allied for Essential Medicines noe for deg!

Hvert år dør ti millioner mennesker fordi de ikke har tilgang til eksisterende, effektiv behandling. 1/3 av verdens befolkning har ikke regelmessig tilgang til medisiner som Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserer som livsnødvendige. Det er her snakk om medisiner som finnes, men som av ulike grunner ikke er tilgjengelig for folk i lavinntektsland. Problemet er komplekst og sammensatt, men noen av årsakene er bl.a. produsentenes patentrett og deres kontroll over prissettingen.

I tillegg til mangel på tilgang til eksisterende behandling, rammes mange mennesker av sykdommer det IKKE finnes effektiv behandling for. WHO har estimert at ca 1 milliard mennesker lider av én eller flere av de neglisjerte tropiske sykdommene, som sovesyke, lymfatisk filiariasis og blindende trachom. Fordi disse sykdommene hovedsaklig rammer fattige, tiltrekker de seg svært lite forsknings- og utviklingsfinansiering. Hele 90 % av verdens helseforskningsressurser blir brukt på sykdommer som står for kun 10 % av den globale sykdomsbyrden!

Universiteter og offentlig finansierte forskningsinstitusjoner står i en særegen posisjon til å kunne bidra med løsninger på disse problemene. Ved å fremme medisinsk innovasjon styrt av offentlig interesse og behov, kan man bidra til en verden der alle mennesker uavhengig av inntekt har tilgang til livsviktige medisiner og andre helserelaterte teknologier.

Prosjektgruppen UAEM jobber både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Lokalt og nasjonalt arbeider vi for at de norske universitetene skal tilpasse sin patent- og forskningspolitikk på samme måte som søsteruniversitetene i andre land er i ferd med å gjøre. 20-30 universiteter i USA, og i de senere år også universiteter i Europa, har gått med på vilkårene for rettferdig patentering. Internasjonalt jobber vi sammen med andre UAEM-studenter fra over hele verden, opp mot internasjonale myndigheter og beslutningsfora, og opp mot WHO og verdens helseforsamling.

Studenter er unikt posisjonert til å presse gjennom normative endringer ved sine universiteter og forskningsinstitusjoner. Vi vil bruke dette potensialet til å kjempe for økt innovasjon, samt fremme tilgang til medisiner og helserelaterte teknologier for alle. Lyst til å engasjere deg eller ønsker du å vite mer? Ta kontakt med oss i UAEM i Bergen: [email protected] eller kom på vårt informasjonsmøte hvor du vil få mer informasjon om tilgang til medisiner og vårt arbeid!

UAEM er i Norge et prosjekt under Norsk Medisinstudentforening, men er åpen for studenter fra andre studieretninger.

Du kan også besøke den internasjonale hjemmesiden vår: www.uaem.org

MedFred

MedFred står for “Medisinstudenter for fred og sosialt ansvar”. Dette høres kanskje litt svada ut, men tvert imot! Vårt kjæreste hjertebarn er atomvåpenspørsmålet, men vi jobber også med andre aspekter av helsefremmende arbeid. Eksempelvis håndvåpenspørsmålet, humanitær hjelp til krigsområder, konsekvensene krig har på miljø og helse og internasjonal humanitærrett. Vi i MedFred synes det er viktig å løfte blikket utover egen utdanning, og anerkjenner viktigheten av forebyggende arbeid for folkehelsen. Som medisinstudenter og kommende leger har vi ansvar for folkehelsen, og fredsarbeid er alltid godt helsearbeid.  Vi er det bortskjemte barnet til Norske leger mot atomvåpen (NLA). NLA er den norske grenen av IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), vi fikk Nobels fredspris i 1985 og en anerkjent fredsorganisasjon.

Internasjonalt jobber vi med forskning, undervisning og lobbyvirksomhet relatert til avskaffelse av atomvåpen, demilitarisering og det paradigmeskifte som trengs for å skape fred og stabilitet.

Dersom du vil løfte blikket fra pensumbøkene, engasjere deg, reise på konferanser verden over og få venner på tvers av kullene, er dette gruppen for deg. Kom på vårt infomøte (for tid og sted sjekk vår infotavle i broen til Haukeland) eller ta kontakt med oss! Sofie Paus kull 08B på sofie_paus@yahoo.

no Saima Naz Akhtar kull 08B på saima.naz.

[email protected]

Les mer på: www.legermotatomvapen.no og www.

ippnw-students.org

Nuclear Weapons Abolition Now!

20th IPPNW European Student Conference, Oslo 8. - 11. April 2010 Engasjement 35

Kommunikasjons- rådgjevar på MOF – også for studentane!

Har du lyst til å se en annen helsevirkelighet og oppleve hvordan primærhelsetjenesten fungerer i noen av Afrikas største slumområder? Er du i tillegg litt engasjert og har lyst til å bidra til å opprettholde dette helsetilbudet, da er Kenyaprosjektet noe for deg.

Kenyaprosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk medisinstudentforening(Nmf) og Provide International, en frivillig organisasjon i Nairobi. Provide International driver fem klinikker i slumområdene rundt Nairobi. Kenyaprosjektet gir helsefagstudenter fra Norden muligheten til å hospitere på disse klinikkene og på Pumwani Maternity Hospital. Formålet med hospiteringen er at deltakerne skal få oppleve en annen helsehverdag og hvordan et helsesystem kan drives med svært få ressurser. Forhåpentligvis vil oppholdet også bidra til videre engasjement innenfor global helse. Prosjektet organiseres av en gruppe medisinstudenter her på UiB. I tillegg til å organisere hospiteringen arbeider vi med fundraising og støtter Provide med penger til medisinsk utstyr. Har du lyst å bli med og engasjere deg i Kenyaprosjektet er du hjertelig velkommen! Eller har du lyst på et spennende opphold i Nairobi? Alle har mulighet til å delta, enten en er på første eller femte året av studiet. Følg med for mer informasjon. Vi vil ha stand på BB-bygget og sende ut e-mail om oppstartsmøte i begynnelsen av semesteret.

Vil du vite mer kan du gå inn på Kenyaprosjektets hjemmesider: www.kenya-project.org, eller ta kontakt med Kari Underhaug(prosjektkoordinator), kari.

[email protected] Vi vil gjerne ha deg med på laget!

Let me introduce myself… Eg er Marion Solheim, og vart tilsett som kommunikasjonsrådgjevar for fakultetet i haust. Eg vil vere med på å sette MOF på samfunnskartet, for dette fakultetet er spekka med fantastisk forsking, brennande engasjement og kloke hovud. Og det gjeld også blant studentane! Først litt bakgrunnsinformasjon. Eg har jobba som TV- og radioreporter og dokumentarist i NRK i elleve år, i til dømes Dagsnytt, Dagsrevyen, NRK Hordaland, Radiodokumentaren og Brennpunkt. Tok litt ekstra skulegang innan kommunikasjonsfeltet før eg byrja på MOF, og det er eit spennande felt!

Så kva kan eg gjere? Vel, eg held medietreningskurs. Eg kan hjelpe til å få saker ut i media og på den måten skape samfunnsdebatt. Treng du friske auge på ein kronikk kan eg komme med råd. Kort sagt, lurer du på noko i samband med media og kommunikasjon er det berre å spørje.

Til slutt litt om sosiale media. Til hausten startar vi opp ein eigen helseblogg for fakultetet. Her vil dekan, professorar og andre tilsette ause av sin visdom og gje oss sine meiningar. Og dersom du er ein av dei som har noko på hjartet tek vi gjerne i mot innlegg frå studentar også. Meir info vil komme på den nye Facebook-sida til MOF, som eg sjølvsagt vil oppfordre alle å gå inn på og gje tommel opp for. Her legg vi ut ny forsking frå våre eigne, saker i media der MOF har bidrege, happenings, bilete – og ein kan sjølvsagt komme med ris og ros, kva er de nøgde med, kva kan vi bli enda betre på. De kan også legge inn ting de meiner er relevante. Håpar de får eit strålande bra semester, heia MOF! Besthels Marion [email protected] 99 15 28 21

MOF på nettet

: www.uib.no/mofa

Facebook Twitter

: Det medisinsk-odontologiske fakultet, UiB - @medodofak …og snart også med eigen blogg!

DU ER ØNSKET!

Vil DU engasjere deg?

Vi søker journalister, layout-arbeidere, fotografer og maskoter.

Send en mail til [email protected] om du vil inn i det gode selskap.

Erfaring er overhode inget must – har du interessen er du med!

Vi sees!

http://statuspresens.b.uib.no