3 - Renholdsverket

Download Report

Transcript 3 - Renholdsverket

Interiørblogger Veronica Ervik – tips til unik julepynt Unngå overfylt dunk

Sorter smart på julekvelden

Se mulighetene

I dette nummeret har vi valgt å fokusere på emballasjeplasten. Ren, tørr plast­ emballasje egner seg godt til gjenvinning og er en ressurs. Det er viktig og sortere riktig. Til tider finner vi både pizza rester og tastaturer sammen med plasten. Vi må bli flinkere. Økt fokus på dette områ­ det håper vi vil inspirere til enda mer utsortering av emballasje plast, og samti­ dig gjøre det lett å sortere riktig.

Vi har også utfordret en kreativ venninne ­ gjeng til å lage utradisjonell og miljøvenn­ lig julepynt. Kan emballasje plast være et alternativ til glanspapir og piperensere? Etter å ha sett resultatet fra Veronicas stemningsfylte og hyggelige juleverk­ sted, er jeg overbevist om at svaret er et rungende ja!

Vinteren byr på mye hygge og kos, sam­ tidig er det en tøff tid for de som jobber utendørs. Søpla må hentes, uansett vær og føre. Husk at du som abonnent plik­ ter å måke og strø, slik at det er enkelt å tømme dunken. Dette letter renovatø­ renes arbeidsbelastning betraktelig og faren for uhell og skader reduseres. Til sist et lite tips. Gjenvinningsstasjonen er åpen i mellomjulen – her kan du levere det meste unntatt matavfall. Vi har også en egen container for gavepapir, dette gjør at snille barn (og voksne) kan kvitte seg med gavepapiret uten å fylle opp restavfallsdunken.

En riktig god jul til dere alle sammen!

Tone Pettersen

Informasjonssjef

Stilig julepynt av plastemballasje

Vanligvis gjenvinnes plastemballasje til nye plast produkter, men hva skjer når plasten blir med inn på juleverkstedet? Utstyrt med saks, tang og pussepapir tok en kreativ venninne­ gjeng utfordringen.

Mye moro mens plasten får nytt liv.

Fra venstre: Gunn Cathrine Espenes, Veronica Ervik og Beate Aune.

“... resirkulering er en stor interiørtrend.”

– Først tenkte jeg; hjelp, dette må ikke ligne på dorullnisser, ler Veronica Ervik. Til daglig jobber hun med interiør og er en ivrig blogger. Hun er vant til å jobbe med utradisjonelle materialer og opplever at resirkulering er en stor interiørtrend. Sammen med innkjøpsansvarlig i Interia, Beate Aune og interiørentusiast Gunn Cathrine Espenes, arrangerte hun jule­ verksted med plastemballasje som tema. Den inspirerte trioen er enige om at resultatet ble over all forventning og nøler ikke med å anbefale andre å prøve det samme. – Tenk nytt, vær kreativ, slå deg løs, oppfordrer Beate Aune. – Og ta gjerne med barna, de vil sikkert se enda flere muligheter.

Råstoffet

forskjellige typer plastembal­ 2 Husk at gavepapir er restavfall.

Dette har vi brukt

• Saks, tang, pussepapir og tapetkniv • Plastemballasje som isopor, boble­ plast, white spirit­flasker, såpeflasker og plastposer • Ståltråd, hamptau, perler, nøtter, lerketrekvister og trollhassel • Godt humør og litt fantasi

Isopor og tvinnede plast­ poser

pynter opp troll­ hasselens krokete greiner.

Så enkelt kan det gjøres.

Hvite kanner og flasker i et dekorativt oppsett.

En isoporplate og en stilig lyspære

er alt du trenger for å lage din helt spesielle julestjerne.

Velg en spesialpære beregnet for dekorasjon.

Visste du!

Teknologisk utvikling gjør at stadig mer av plasten kan materialgjenvinnes. Gjenvinning fører til mindre forurensning og lavere energibruk – i tillegg reduseres bruken av olje. For hver kilo plast som gjenvinnes spares to kilo olje!

Kilde: www.grontpunkt.no

3

4

Gavepapir er restavfall

For å unngå overfylt dunk er det en fordel å sortere ut gavepapiret

Ønsker du miljøv

Gråpapir er det e

ennlig

neste gavepapire t som

Sorter smart på julekvelden – unngå overfylt dunk

På julekvelden blir det mye avfall og restavfallsdunken fylles fort opp. For de fleste kan dette løses ved hjelp av smart sortering. Her er tipsene!

Prioriter matavfallet

For å unngå lukt­ og skadedyrproblemer er det lurt å gi matavfallet førsteprioritet i restavfallsdunken.

Gavepapir

Dette papiret kan ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes som restavfall. For å unngå overfylt dunk er det en fordel å sortere ut gavepapiret og fordele dette i restavfallsdunken når du har ledig plass. Gavepapiret kan også leveres gratis på gjenvinningsstasjonen i mellomjula.

Vårt tips er å sortere i fire kategorier:

Bruk gjenvinningsstasjonen

Ble det mer avfall enn du har plass til i dunkene? På gjenvinningsstasjonen koster det ingenting å levere papp, papir, isopor og plastemballasje. Elektrisk avfall som juletrelys og ­stjerner kan også kastes gratis her. Vi setter i tillegg ut en egen container for gavepapir i mellomjula.

Gavepapir

restavfall. Dette papiret kan ikke gjenvinnes til nytt papir, og skal kastes som

Papp/papir/ kartong

Gjenvinnes til nytt papir, ny papp og ny kartong.

Emballasje av plast

Kan bli til nye plastprodukter.

Matavfall og restavfall

Energigjenvinnes til varme. Gi matavfallet førsteprioritet i restavfallsdunken.

Plastemballasje 1 2 3 4

5

6

Nesten all plastemballasje kan gjenvinnes og bli til nye pro­ dukter. Ny teknologi åpner for stadig flere muligheter, men for at plasten skal komme til nytte må den sorteres ut på rett måte.

Gi plastemballasjen en ny sjanse

Skyll – rist – kast

Plastemballasjen må være ren og tørr. Det er tilstrekkelig å skylle i kaldt vann og eventuelt bruke oppvaskbørsten om noe sitter fast. Plastemballasje som ikke blir ren legges i restavfallet sammen med annen plast som ikke er emballasje.

Kun emballasje: gjenvinnes som energi Plast som ikke er emballasje leveres som restavfall og

Stopp!

Plastleker er ikke emballasje og skal leveres som restavfall. OBS: Leker som går på strøm eller batterier leveres som farlig avfall.

Slik gjenvinnes

Plast er en ressurs som k plastemballasje fra Norge bl plastflasker, brett, ny em og bildeler. ir til anner, Kilde: www.loop.no.

Slik sorterer du riktig:

• Plastemballasje kildesorteres og legges gjerne løst i beholderen.

• Plastemballasjen skal være rengjort (skylles om nødvendig i kaldt vann med børste).

• Plastemballasjen som ikke blir ren legges i restavfallet sammen med annen plast som ikke er emballasje.

Eksempler på plastemballasje som skal kildesorteres: Plastbrett

(til grønnsaker o.l.)

Emballasjebrett

(til kjøtt, kylling o.l.)

Snacksposer

(ostepop, peanøtter

Noen fakta om plastemballasje

• Hver og en av oss forbruker omtrent 15 kg plast­ emballasje hvert år.

• Materialgjenvinning reduserer bruken av olje.

• For hver kg plastemballasje som gjenvinnes reduseres C0 2 ­utslippene med ca 2 kg.

• Vi reduserer bruken av olje – en ikke fornybar ressurs.

Kilde: www.grontpunkt.no.

Husk emballasjen på badet

Det er mye plastemballasje både på badet og vaskerommet. Det er viktig at også denne emballasjen sorteres ut og leveres til material­ gjenvinning. Kanskje du skal legge til rette for sortering på badet? Kjøp en ekstra søppelbøtte eller en sorte­ ringsløsning. Du kan også bruke kreativiteten og lage sorterings­ løsningen selv, men husk at ikke alt er plastemballasje og at også noe skal i restavfallet.

Plastbeger

(rømmebeger, yoghurt o.l.)

Plastflasker og korker

(ikke panteflasker)

Plastkanner Isbokser Kaffeposer Isopor Pumpeflasker Plastspann

(soddspann o.l.)

Plastposer

7

Husk å måke og strø

Renovatørene tømmer mange søppeldunker og containere i løpet av dagen. Det er huseiers ansvar å sørge for at adkomsten til søppeldunkene og containerne er ryddet for snø og at det er strødd før tømming. Dette er viktig for at avfallet ditt skal bli hentet.

Vær synlig i mørket – vi gir bort reflekser

Renholdsverket er mye ute i trafikken og vet hvor viktig det er å bruke refleks. Få deg gratis refleksbånd du også og bli synlig i vinter mørket. Refleks­ båndene deles ut på Gjenvinningsstasjonen – spør neste gang du leverer avfall.

Foto: Trygg trafikk

Innsamling av juletrær

Vi henter juletreet ditt i uke 3. Sett treet godt synlig ved veien senest søndag 15. januar.

Åpningstider:

Heggstadmoen Gjenvinningsstasjon

Mandag, tirsdag, onsdag og torsdag

07.00–19.00

Fredag Lørdag Søndag Jul­/nyttårsaften og 2. juledag

07.00–15.00

10.00–14.00

stengt stengt Hva kan leveres på Gjenvinnings stasjonen?

Uten gebyr:

Metall, rent trevirke, papp og papir, glass­/ plastemballasje, elektriske og elektroniske produkter, farlig avfall og brukbare klær, sko og gjenstander.

Med gebyr:

Brennbart og ubrennbart restavfall, Kr 1,35 pr. kg. (Matavfall kan ikke leveres her.)

Gjenvinningstasjonen tlf. 95 26 38 97 !

- stengt for sesongen RÅSTOFF

­ kundeblad fra Renholdsverket Redaktør | Tone Pettersen Opplag | 83.700 Distribusjon | Trondheim kommune Papir | 100 % resirkulert papir Besøksadresse | Tempevn 25, 7037 Trondheim Postadresse | Postmottak, 7004 Trondheim Tlf kundesenter | 72 54 05 40 E­post kundesenter | [email protected]

Kontortid | mandag – fredag kl 08.00–15.30

Web | www.renholdsverket.no