Presentasjon - MORF Lise Stang Lund

Download Report

Transcript Presentasjon - MORF Lise Stang Lund

Presentasjon Kunstprosjekter i offentlig rom 1999-2014 Lise Stang Lund

INNLEDNING

Jeg har to primære interesseområder som kunstner: glass, lys og optiske virkninger; og større skulpturer i offentlig rom. Felles for disse er et fokus på interaksjonen mellom betrakter og kunstverk, og en forkjærlighet til enkle, presise estetiske uttrykk.

Glass, lys og optiske virkninger

Mange av mine kunstprosjekter involverer glass. Glass har suverene kvaliteter til å fange og videresende lys. Massivt glass har vidunderlige, ofte overraskende optiske kvaliteter, avhengig av form og sliping.

Jeg liker det faktum at de optiske effektene er dynamiske. Forvrengningene og speilingene forandrer seg ettersom betrakteren beveger seg, noe som trigger en nysgjerrighet og lekenhet i betrakteren. Jeg lager veggobjekter, skulpturer og installasjoner i mitt arbeid med glass. I mange av prosjektene kombinerer jeg glasset med andre materialer som tre, stein, betong eller stål for å skape interessante og nødvendige kontraster til de spesielle og på mange måter ekstreme kvalitetene til glasset. Jeg etterstreber et presist formspråk. Mitt arbeid med kunst i offentlig rom involverer fasadeglass, hvor jeg har begynt å utforske sterke, grafiske mønstre. Mitt mål er enkle uttrykk som er i harmoni med og tydeliggjør arkitekturen.

Skulpturer i offentlig rom

Store skulpturer har en sterk fysisk tilstedeværelse. Jeg utforsker spenningen som kan oppstå gjennom sammenstilling av flere skulpturelle former.

Mine skulpturer har et abstrahert formspråk, som inviterer betrakteren til frie assosiasjoner.

Jeg har gjennomført tre større skulpturprosjekter i offentlig rom, som er oppført i skoler og en barnehage. Barn og unge har en direkte tilnæring til kroppsstore skulpturelle former. De utforsker fysisk og lekende, mens voksne normalt betrakter og vurderer. Å se hvordan unge mennesker forholder seg til former jeg har skapt inspirerer meg.

Skulpturgruppene gir byggene en møteplass; et sted det er godt å være og hvor gode samtaler kan oppstå. Skulpturene kan i beste fall fungere som symbol og landemerke for anleggene.

Utdannelse og virksomhet

Jeg har min utdannelse hovedsaklig fra Kunsthøgskolen i Oslo avd. SHKS hvor jeg avsluttet med hovedfag i 1998. Jeg har i tillegg utdannelse fra London og Stockholm. Jeg har deltatt i flere gruppeutstillinger, og hadde min tredje separatutstilling på RAM galleri i Oslo i 2008. De siste årene har jeg konsentrert meg om kunstprosjekter i offentlig rom, og har fullført flere prosjekter. Jeg har også deltatt i en rekke lukkede konkurranser. Det foreløpig siste prosjektet jeg har arbeidet med er en fasadeutsmykking for Nordlandssykehuset Vesterålen, som ble levert våren 2014.

Jeg har atelier i Oslo, hvor jeg deler tiden min mellom kunstnerisk arbeid og vervet som styreleder for Norske Kunsthåndverkere. I tillegg tar jeg enkelte designoppdrag, primært for kunstnere.

Presentasjonen viser mine kunstprosjekter i offentlig rom, organisert etter de to områdene jeg er engasjert i. CV ligger til slutt i presentasjonen. For ytterligere informasjon og fler bilder, besøk www.morf.no.

2

“Kong Neptun og herrWith”

Fasadeutsmykking, 2014 Nordlandssykehuset Vesterålen, Stokmarknes Lengde fasade 76 m, 22 glasspaneler, 36 vindus- og dørfolier Herdet, laminert glass med digitalprint, folie med digitalprint Foto: Lise Stang Lund © (stort bilde er fotomontasje)

Kunstprosjektet på sykehuset hadde som utgangs punkt en ferdigmontert glassfasade, med et relativt komplekst og visuelt interessant rutenett. Jeg ville at min bearbeidning skulle spille på lag med dette, og gjerne også tydeliggjøre lesningen av fasaden. Foliering av vinduer og dører i poliklinikkrommene for å hindre innsyn, var også en del av oppdraget.

Jeg valgte å arbeide ut fra Stokmarknes sentrale plass i Hurtigrutens historie, for å bygge på stedets identitet. Rent konkret arbeidet jeg ut fra kjente mønstre og farger fra pipeløp fra skip, samt en gammel, vakker tegning av skipet Richard With fra 1909.

Det var viktig for meg å skape komposisjoner som utnyttet og aksentuerte ulike deler av rutenettet, og skape et interessant forløp i fasaden. Jeg har også fokusert på legge inn mellomrom mellom de ulike områdene, for å skape en balanse, så ikke fasaden blir altfor aktiv. Fasaden skal få puste.

3

“YR”

Utsmykking, 2010 Ås videregående skole Elementer B 66 cm x H 268 cm Glassdråper, isolerglass med digitalprint, stålrammer Foto: Lise Stang Lund ©

Kunstverket består av fire glasspaneler. Disse består av ulike grafiske mønstre filtrert gjennom linseformer i dråpeform. Utsmykkingen utforsker samspillet mellom ornamentene og glassets form; som hvordan strenge rutemønstre kan bli til dansende runde linjer. Disse arbeidene har et dynamisk element ved at bildene i glasslinsene aldri er faste, og endrer seg når tilskueren beveger seg i forhold til verket.

I to av panelene er det grafiske mønsteret trykket på klart glass, hvilket trekker omgivelsene inn i verkene. Himmel og skyer, mennesker, nabobyggene med sine grafiske kvaliteter blir da en del av opplevelsen. I de andre to panelene er mønsteret trykket på etset glass, som ikke er gjennomsiktig. Her blir opplevelsen sterkt formet av dagslysforhold, skimrende flater i sterkt sollys og mer dempet i overskyet vær. Tittelen “YR” henspeiler på disse linsenes form, lik forstørrede regndråper på glass. Hele verden kan fanges i en liten regndråpe. 4

“42”

Veggutsmykking, 1999 Hafstad vidaregåande skule, Førde Optisk glass, fotografi, gummi Foto: Oddleiv Apneset ©

Temaet for utsmykningen er å oppdage noe nytt og ukjent i kjente omgivelser, å rette blikket mot detaljene: stripemønsteret i en avløpsrist, skyggen av et tre på en husfasade, vinduenes rutemønster, refleksjoner fra et glass vann på bordet. Utsnitt som fratar motivet sin vante sammenheng, men likevel gjenkjennelig, enten med det samme eller etter den første undringen. Tekstbrokkene følger samme tema: små observasjoner og brokker av virkeligheten. Intensjonen var å skape et kunstverk som har flere opplevelsessjikt. På avstand vakkert og minimalistisk, på nært hold med nye oppdagelser for den nysgjerrige. 5

Navnet minnelund

Utsmykking, 2008 Moholt kirkegård, Trondheim Søyler H 190 cm, urnefelt ca 4 x 4 m Granitt, speilglass, metall Foto: Lise Stang Lund ©

Oppdraget var en kunstnerisk utforming av en navnet minnelund, hvor alt fra plassering og utforming av urnefelt til løsning for navneskilt og plass for kranser, lykter og blomster var del av oppdraget. Det opplevdes som en alvorlig, meningsfylt og viktig oppgave.

Ideen baserte seg på ønsket om rene, enkle former som uttrykker skjønnhet, ro og balanse. Jeg ønsket å arbeide med en fornying innenfor etablerte konvensjoner for gravsteder, med en tydelig markering av urnefeltene.

Søylene består av tre løse elementer, to steinblokker og et glassfelt, alle i mannshøyde. Sammen med de slanke dimensjonene, var intensjonen en høyreist virkning og et monument som er godt synlig på avstand. Glasset binder de to steinelementene sammen, og tilfører andre, mer immaterielle kvaliteter der det fanger inn omgivelsene og speiler himmel og skyer, og skifter karakter under variende lys- og værforhold .

6

“LABBERUNTEN”

Skulptur, 2012 Sagabakken skole, Fredrikstad Mål per skulptur: 120 x 120 cm Foto: Trond Isaksen og Lise Stang Lund ©

Det estetiske uttrykket er inspirert av labyrinten, og mer spesifikt, klassiske labyrintiske hekkformasjoner. Labyrinten er et urgammelt fenomen med lange tradisjoner, og det er knyttet mange legender og mye symbolikk til fenomenet.

Målsettingen med prosjektet var å gi barna på skolen spennende, fysiske hindringer som skaper variert lek og bevegelse. Samtidig ønsket jeg å gi skolen en møteplass; et sted det er godt å oppholde seg, med mange sitteplasser. Det har også vært viktig å finne et estetisk uttrykk som er interessant både på nært hold og på avstand, slik at anlegget kan fungere som et symbol og landemerke for skolen. Skulpturanlegget er en formasjon av tolv like vinkelmoduler, som ved ulike vinklinger skaper et interessant visuelt uttrykk og samtidig gir mange muligheter for lek og rekreasjon. Skulpturene er skapt for å gi næring til øye, kropp og sinn.

7

“KROKO & BRONTO”

Skulptur, 2012 Solstad barnehage, Stavern Lengde skulptur: hhv. 138 og 200 cm Støpt innfarget betong Foto: Lise Stang Lund og Silje Almås ©

Dette var mitt første oppdrag på en barnehage. Jeg ønsket å lage en form for organisk eller figurativt uttrykk som stimulerte fantasien til barna. Jeg ville skape skulpturer som ungene kunne ri på, klatre på og løpe rundt, og som samtidig fungerte som sittemøbel hvor samtaler og observering kunne foregå.

I skissingen av figurene søkte jeg en enkelhet og en abstraksjon i formspråket. Jeg ønsket å jobbe frem et par figurer som forholdt seg til hverandre, og bidro til en fortelling om barnehagen. Jeg hentet inspirasjon fra pepperkakeformer, en ekstrudert sjablong. Ved fremvisning av leireskissene til en 4-åring, ble arten på begge dyrene fastslått: krokodille og dinosaur.

Dimensjonene fungerer godt for små barn. Krokobenken har en høyde på 36 cm, og er lett å klatre over og sitte på for de minste. Brontostolen er noe høyere på 54 cm, for de litt større barna, hvor de kan sitte og dingle med beina, eller klatre opp på hodet og speide ut. Sikkerhetsforskrifter ble tilfredsstilt med gummigressmatter som fallunderlag.

8

“MORF”

Skulptur, 2004 Kastellet barne- og ungdomsskole, Oslo Mål per skulptur: B 195 cm x H 80 cm Støpt innfarget betong Foto: Lise Stang Lund ©

Utgangspunktet for de to skulpturene var en liten ”tenkesten” i myke spente former jeg hadde skapt flere år tidligere. Den var opprinnelig formet for håndens berøring, lik en slepet sten funnet på stranden. Formen var ikke ment som avbildning av noe slag, men formspråket gir et stort rom for ulike assosiasjoner. I omvandlingen til stor størrelse la jeg vekt på at skulpturen måtte få dimensjoner som gjorde at den hadde en sterk kroppslig tilstedeværelse. Jeg ønsket et uttrykk som var solid og bestandig som store tunge stener. Materialet måtte ha en tyngde og massivitet, være behagelig å ta på, samtidig som det tålte røff bruk. Hva angår fargevalget, la jeg vekt på å finne rolige dempede farger som harmoniserte med formene.

Dette var mitt første store skulpturprosjekt, og jeg ble overrasket og glad over å se hvordan ungene forholdt seg så fysisk til skulpturene, og utforsket formene mer enn jeg hadde kunnet håpe på. Samtidig så jeg også at skulpturene fungerte som en stille lunsjplass eller som en plass å hvile seg litt mellom slagene.

9

c u r r i c u l u m v i t a e

Lise Stang Lund Rundtjernvn.23d 0672 Oslo Mobil 99 38 17 15 Atelier 22 26 60 90 E POST : HU l i s e @ m o r f . n o N ETTSTED : HU U w w w . m o r f . n o U P E R S O N A L I A Født 1968 i Oslo Sivil status Separert, to barn Statsborger Norsk/amerikansk U T D A N N I N G 2005 1995-97 1996 1992-95 1991-92 1989-90 1985-87 Høgskolen i Sør-Trøndelag, webdesign 1 og 2, 12 st.p. Kunsthøgskolen i Oslo, avd. SHKS, hovedfag Konstfack, Stockholm, utvekslingsopphold 3 mnd. Kunsthøgskolen i Oslo, avd. SHKS, kandidateksamen Friundervisningens tegne- og maleskole, Oslo Wimbledon School of Art, London, Foundation Course Berg videregående skole, International Baccalaureate K U R S 2009 2008 2007 2000 T I L L I T S V E R V 2007-dd. 2010-dd. 2007-dd 2007-dd. 2010-12 2010-12 2005-06 2004-06 2002-03 Styreleder i Norske Kunsthåndverkere Leder av arbeidsutvalget i Kunstnernettverket Styremedlem i Galleri Format (styreleder '09-'10, ikke medlem '11-'12) Medlem av representantskapet i Kopinor Leder av forhandlingsutvalget for garantert minsteinntekt Medlem av valgkomitéen i BONO Nestleder i Norske Kunsthåndverkere Styremedlem i Galleri F15 Styremedlem i KIK- Kunstnernes Informasjonskontor Y R K E S P R A K S I S I U T V A L G 2006-dd. 2006 2005-11 2002-04 2000-10 1998 1998-dd. Selvstendig næringsdrivende webdesigner og kursholder It-akademiet i Oslo, instruktør webdesignstudier Høgskolen i Oslo, avd. for estetiske fag, etterutdanningskurs Norske Kunsthåndverkere, aspirant. Arbeidsoppgaver: etterutdanningskurs og egne kunstneriske prosjekter KHiO, Etterutdanning for kunstnere, kursarrangør og datalærer Kunsthøgskolen i Oslo, gjestelærer Selvstendig næringsdrivende kunstner i eget atelier A N N E N K O M P E T A N S E Språk Data Fotografiakademiet, Workflow for photographers – advanced Photoshop Glasblåsning (fortsättning), Kosta Glascenter, Sverige Glassblowing, Haystack Mountain School of Crafts, Deer Isle, Maine, USA Dataverktøy relatert til utsmykking, Etterutdanning for kunstnere, KHiO Norsk, engelsk Officepakken, Photoshop, Indesign, Illustrator, Dreamweaver, (X)HTML, CSS, 3D-modellering i Sketch-up Forfatter av seks kurshefter til dataundervisning

p r a k s i s s o m k u n s t n e r

K U N S T I O F F E N T L I G R O M 2014 2012 2012 2012 2011 2010 2010 2008 2004 1999 Kong Neptun og herr With, glassfasade, Nordlandssykehuset Vesterålen Kroko & Bronto, skulptur, Solstad barnehage, Stavern Labberunten, skulptur, Sagabakken skole, Fredrikstad Balanse, utsmykkingsutkast, lukket konkurranse, BUPA Stavanger Bølgelengder, utsmykkingsutkast, lukket konkurranse, Gassco, Karmøy Defleks, utsmykkingsutkast, lukket konkurranse, Gjøvik kulturhus Yr, utsmykking av glassgang, Ås videregående skole, Ås Kunstnerisk utforming av navnet minnelund, Moholt kirkegård, Trondheim Morf, skulptur, Kastellet skole, Oslo 42, veggutsmykking, Hafstad videregående skole, Førde U T S T I L L I N G E R 2009 2008 2005 2003 2003 2002 2001 2001 1999 1998 1998 Utstillingen09 Kunsthåndverk, Nasjonalmuseet, Oslo Fisheye, separatutstilling, RAM galleri, Oslo Kvadrat, separatutstilling, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Trondheim Pur, gruppeutstilling, Galleri Rom, Oslo Lys, juryert vandreutstilling, Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal- Kulturhuset Øvre Frednes, Porsgrunn-Søgne gamle prestegård Lysrør, separatutstilling, Galleri Format, Bergen Tendenser-H

2

O, juryert kollektivutstilling, Galleri F15, Jeløya Trilleverk, juryert kollektivutstilling, Flytogterminalen, Oslo Talente, juryert kollektivutstilling, München, Tyskland Dusin, gruppeutstilling, Hå Gamle Prestegård, Jæren Exit, hovedfagsutstilling, Kunstindustrimuseet, Oslo O F F E N T L I G E I N N K J Ø P 2008 2005 S T I P E N D E R O G P R I S E R 2009 2007 2006 2006 2005 2003 2002 2002 2002 2001 1999 1998 1998 Nidaros distriktspsykiatriske senter, Trondheim Norsk Kulturråd Statens arbeidsstipend, 3 år Haystack grant, American Scandinavian Foundation Utstillingsstipend, Norsk Kulturråd Fordypningsstipend, Kunsthåndverkernes fond Prosjektstøtte, Kunsthåndverkernes fond Flerfaglig stipend, Bildende Kunstneres hjelpefond Statens materialstipend Prosjektstøtte, Kunsthåndverkernes fond Debutantstøtte, Norsk Kulturråd 1.pris, NKs jubileumsutstilling Trilleverk, juryert Statens etableringsstipend Utstyrstøtte, Norsk Kulturfond Statens arbeidsstipend for yngre kunstnere, 1 år P U B L I K A S J O N E R O G T I D S S K R I F T 2008 2005 2002 2002 2001 2001 2000 Anmeldelse og forsideillustrasjon i Kunsthåndverk nr.2/2008 Betongelementforeningen, Betongelementboken bind B, forsideillustrasjon Kunstnerisk Utsmykking i Kommunale og Fylkekommunale bygg, Østfold Kunstnersenter, illustrasjon Profil i Kunsthåndverk nr.1/2002 Utsmykking omtalt i Kunsthåndverk nr.4/2001 Norsk Kunstårbok 2001, Kunstnernes Informasjonskontor Årsmelding 2000, Utsmykkingsfondet for Offentlige Bygg M E D L E M S S K A P 1998- Medlem i Norske Kunsthåndverkere og Bono