Udvalgt praksis

Download Report

Transcript Udvalgt praksis

Udvalgt ny praksis

w w w .tvc.dk

1

w w w .tvc.dk

Torben Bagge

Partner, Advokat (H) Søren Frichs Vej 42 A 8230 Åbyhøj Havneholmen 25, 9.

DK 1561 København V Mobil: 24 82 24 84 Mail: [email protected] 2

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

SKAT har pt. særlig fokus på:

• Deltidslandbrug inkl. stutterier, skovbrug m.v.

• Driftsunderskud kombineret virksomhedsskatteordningen.

med (stort) opsparet overskud i •

Mulige konsekvenser for skatteyder:

• Underskud kan ikke modregnes i anden indkomst.

• Beskatning af opsparet overskud.

3

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Generelt om sondringen mellem erhvervsmæssig aktivitet contra ikke-erhvervsmæssig aktivitet (hobby)

• • • Krav om faglig forsvarlig drift.

Krav om en vis intensitet/volumen.

• Fører typisk til, at vedkommende anses som honorarmodtager. Krav om rentabilitet.

• SKM2013.745.ØLR: Et rejsebureau kunne ikke anses som erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende på trods af en omsætning på ikke mindre end 24,6 mio. kr. i perioden fra 1998-2012. I samme periode havde rejsebureaet haft et underskud på ca. kr. 1,6 mio. Fra Landsrettens side blev der bl.a. lagt vægt på, at ”… rejsebureauvirksomheden ikke opfyldte rentabilitetskravet, idet

virksomheden ikke blev drevet med udsigt til at opnå en rimelig fortjeneste hverken i forhold til As arbejdsindsats eller i forhold til den investerede kapital.

• TfS 2013.206 H og SKM 2013.534 H – Anerkendte kunstnere.

4

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om deltidslandbrug – TfS 1994.364 H

”I medfør af statsskattelovens § 6, litra a, kan underskud ved drift af en landbrugsejendom efter den mangeårige, særlige ligningspraksis vedrørende deltidslandbrug fratrækkes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst på betingelse af, at driften af ejendommen bedømt ud fra en teknisk landbrugsfaglig målestok kan betegnes som sædvanlig og forsvarlig og tilsigter at opnå et rimeligt driftsresultat. I så fald må ejendommen i skattemæssig henseende anses for drevet erhvervsmæssigt, medmindre det må lægges til grund, at driften selv efter en længere årrække ikke vil kunne blive overskudsgivende.”

• Tillige krav om en vis intensitet for at anerkende et deltidslandbrug som værende drevet erhvervsmæssigt i skattemæssig henseende, jf. eksempelvis Højesterets dom af den 27. oktober 2004 offentliggjort i TfS 2004.822 HR.

5

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om deltidslandbrug

Landsskatterettens kendelse af den 25. oktober 2013, journalnr. 13-0224424 • Skovbrugsvirksomhed, der beskæftigede sig med salg af pyntegrønt fra ejendommens jordtilliggende på 2,75 ha.

I perioden fra 1999 til og med 2011 havde resultaterne i virksomheden været negative

begrænset. I perioden fra 2005 til og med 2010 havde der været en gennemsnitlig årlig omsætning på ca. kr. 8.100.

samtidig med, at omsætningen havde været •

”Landsskatteretten finder, at klagerens virksomhed med pyntegrønt i de påklagede indkomstår ud fra en konkret vurdering må anses for erhvervsmæssigt drevet. Der er ved afgørelsen lagt vægt på, at - uanset de omhandlede underskud i perioden 1999 2011 inkl. - har klageren i indkomståret 2012 realiseret et overskud før renter på 17.595 kr. Retten finder herefter, at der er udsigt til et resultat på 0 kr. eller derover, hvorfor der ikke synes at være grundlag for at nægte klageren underskudsfradrag i indkomstårene 2009 og 2010 jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a”

6

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om deltidslandbrug

Landsskatterettens kendelse af den 7. november 2013, journalnr. 11-0300064 • En landbrugsvirksomhed, baseret på planteavl, opdræt af kødkvæg samt i mindre omfang maskinstationsarbejde,

havde siden opstarten i 1988 og frem til 2009 været underskudsgivende

. I den nævnte periode fra 1988 til og med 2009 havde der været et samlet underskud på kr. 2.263.018.

• Uanset denne 22-årige periode med underskud valgte Landsskatteretten at anerkende virksomheden som værende erhvervsmæssigt drevet, hvilket skete med henvisning til en afgiven skønserklæring, der konkluderede, at der var udsigt til et positivt driftsresultat på kr. 0.

7

Se nærmere om praksis m.v. Torben Bagge i RR 2014, nr. 1.

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om deltidslandbrug

Den praktiske håndtering af sager vedrørende deltidslandbrug • • Argumentere over for SKAT?

• Anmode om afholdelse af syn og skøn i klageinstansen.

• Forhåndstilsagn om 100 % godtgørelse af udgifter forbundet med afholdelse af et syn og skøn Tilrettelæggelse af forløbet afhængig af den enkelte sag.

• • Hvis udsigt til et positivt resultat om et år eller to – trække tiden.

Hvis det positive resultat allerede foreligger – fremme sagen mest muligt.

8

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om udlejning af fast ejendom

• • • Landsskatterettens kendelse af den 27. juli 2007, journalnr. 2-3-1216-0464 Skatteyder solgte i 2006 sin erhvervsvirksomhed, der var omfattet af VSO, med et opsparet overskud på ca. kr. 12 mio.

Skatteyder ønskede at fortsætte i VSO, og overførte derfor primo 2006 en hidtil privat anvendt garage på 40 m 2 for en årlig leje på kr. 6.000.

til VSO. Garagen blev herefter udlejet SKAT var af den opfattelse, at der ikke var tale om selvstændig erhvervsvirksomhed henset til udlejningsvirksomhedens beskedne omfang.

LSR:

”Udlejning af fast ejendom betragtes som udgangspunkt som selvstændig virksomhed, herunder udlejning af en tidligere privat anvendt garage. Det anses for godtgjort, at der er tale om selvstændig virksomhed, når klageren udlejer sin garage.

Der er bl.a. lagt vægt på, at lejekontrakten er behørigt indgået, således at lejen på kr.

6.000 årligt er et udtryk for markedsvilkårene i det område, hvori garagen er beliggende, samt at klageren opnår et overskud ved udlejningen.”

9

w w w .tvc.dk

Erhvervsmæssig virksomhed eller ej

Særligt om udlejning af fast ejendom

SKAT synes at ville skærpe praksis.

• Føre sag.

• Om muligt forny bindende svar.

10

w w w .tvc.dk

Særligt om skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5

(agterskrivelse frem til 1. maj i år 6 efter indkomstårets udløb) 11

Skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5:

”Fristerne efter stk. 1 og 2 udløber først i det sjette år efter indkomstårets udløb for skattepligtige omfattet af § 3 B i skattekontrolloven eller § 13 i tonnageskatteloven, for så vidt angår de kontrollerede transaktioner.”

• • • Tidligere gjaldt den forlængede frist kun for grænseoverskridende transaktioner, og hvor primærkorrektionen blev foretaget i Danmark.

Ved lov nr. 408 fra 2005 blev oplysningspligten i SKL § 3 B udvidet til også at omfatte indenlandske

kontrollerede transaktioner

(dermed var en EU stridighed fjernet).

Med afsigelsen af to højesteretsdomme i 2012 – SKM 2012.92 H og SKM 2012.221 H – synes den forlængede ansættelsesfrist at være yderligere udvidet.

Dommene er kritiseret af Jan Pedersen i RR.SM.2012.146

w w w .tvc.dk

Særligt om skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5

(agterskrivelse frem til 1. maj i år 6 efter indkomstårets udløb) 12

SKM 2013.888 VL og SKM 2013.889 ØL Var beskatning af værdi af fri bil hos en direktør, der også var hovedanparts haver, omfattet af den forlængede ansættelsesfrist i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5?

SKAT: Ja

”SKAT kan ændre indkomstårene 2006 og 2007 efter den udvidede ligningsfrist i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, idet SKAT anser klageren for at være omfattet af § 3 B i skattekontrolloven som hovedanpartshaver samt at værdi af fri bil anses for at være en kontrolleret transaktion mellem klageren og selskabet.”

LSR: Nej (fortsættes)

w w w .tvc.dk

Særligt om skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5

(agterskrivelse frem til 1. maj i år 6 efter indkomstårets udløb)

SKM 2013.888 VL: ”...

Landsretten bemærker herved, at der hverken i bestem melsernes ordlyd eller forarbejder er støtte for en indskrænkende fortolkning af skatte kontrollovens § 3B eller skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, hvorefter det - som anført af landsskatteretten - er en betingelse for anvendelsen af skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5, at der er tale om et forhold, der er knyttet til relationen hovedanpartshaver/sel skabsforhold, således at et forhold, der er knyttet til relationen direktør/arbejdsgiver forhold, falder uden for anvendelsesområdet af skatteforvaltningslovens § 26, stk. 5…”

SKM 2013.889 ØL: ”….

Ifølge forarbejderne til denne bestemmelse, jf. lovforslag nr.

L 84 fremsat den 14. november 1997, omfatter "kontrollerede transaktioner" alle forbindelser mellem parterne, eksempelvis levering af tjenesteydelser, overførsel af aktiver og immaterielle rettigheder, der stilles til rådighed mv. Der er på denne baggrund ikke holdepunkter for at antage, at selskabets beslutning om at stille en bil til rådighed for privat kørsel for A ikke er en kontrolleret transaktion i lovens forstand. Det forhold, at bilen er stillet til rådighed i As egenskab af direktør i selskabet kan ikke føre til et andet resultat. Det kan endvidere ikke føre til et andet resultat, at A og selskabet ikke havde mulighed for at ansætte værdien af fri bil for A…”

13

w w w .tvc.dk

1.

2.

3.

4.

5.

Føre proces – relevante overvejelser Ny praksis

Vurdere vindermulighederne og fastlægge strategi.

Særligt om formalitetsmangler.

Særligt om skattetænkning.

Føre proces, selvom sagen ikke kan vindes?

Hvor skal ”slaget slås?

Særligt om bevisskøn – domstolsprøvelsen er meget tilbageholdende.

Bevis i skattesager.

Særligt om syn og skøn.

Procesøkonomi – omkostningsgodtgørelse.

SKM 2013.731 H - Ej omkostningsgodtgørelse i første instans i sager, der er hjemvist til fornyet behandling i første instans som følge af, at skatteyder har fået medhold i påstand om genoptagelse.

LSR afgørelse fra 28/11-2013 (12-0192110) –Medhold i overvejende grad, selvom der alene blev opnået medhold i en subsidiær påstand om hjemvisning, og uden hensyn tagen til resultatet i hjemvisningssagen. Kommenteret af Tommy V. Christiansen i RR 2014 nr. 1.

14

w w w .tvc.dk

Føre proces – relevante overvejelser Ny praksis

6. Henstand eller betale skat.

7. Afvente afgørelse i tilsvarende sag.

SKM 2013.804 BR - Ekstraordinær genoptagelse afslået i tilfælde, hvor andre førte en fuldt tilsvarende sag og vandt. Da vedkommende blot selv kunne have klaget, kunne han ikke få ekstraordinær genoptagelse.

8. Menneskelige hensyn/omkostninger.

w w w .tvc.dk

Gratis vurdering af skatte-, told-, moms- eller afgiftssager

16

Man er altid velkommen til at kontakte os, hvis man ønsker en umiddelbar vurdering af en given skatte-, told- moms- eller afgiftssag. I forbindelse med vores vurdering vil vi oplyse: • om mulighederne for at opnå et gunstigt resultat i sagen, • om de omkostningsmæssige aspekter ved at føre sagen, og • foretage en vurdering af hvilke konsekvenser det har, hvis man ikke ønsker at videreføre sagen.

Omtalte vurdering med eventuelt tilknyttet møde foretages uden beregning. I det omfang, at I ønsker at gøre brug af denne mulighed, er I velkomne til at kontakte advokat (H), partner Torben Bagge på telefon nr. 70 11 08 00 eller via hans egen mobiltelefon 24 82 24 84, samt via mail på adressen: [email protected].

w w w .tvc.dk

w w w .tvc.dk

Kontaktinformation

Advokat Torben Bagge (H) Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Tlf.: 70 11 08 00 Mobil: 24 82 24 84 E-mail: [email protected]

www.tvc.dk

Tax Manager Jørgen Frausing Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Tlf.: 70 11 08 00 Mobil: 40 89 69 32 E-mail: [email protected]

www.tvc.dk

17