Rock the Casbah - Conservatorium Maastricht

Download Report

Transcript Rock the Casbah - Conservatorium Maastricht

Rock the Casbah

Symposium

Culturele diversiteit in muziekeducatie

Conservatorium Maastricht

Vrijdag 17 maart 2017

Programma

9.30 uur

Dependance

Inloop met koffie en thee 9.45 uur

Zaal Kumulus

Welkom door Marc Rutten

hoofd opleiding Docent Muziek Conservatorium Maastricht

10.10 uur

Zaal Kumulus

Lezing door Laura Hassler 11.00 uur

Sazan Azodi Zuhal Gesik

Dependance

Workshopronde 1

Augustin de Bellefroid Roosje Blenckers Hanno Tomassen

12.00 uur

Kantine Dependance

Lunch 13.00 uur

Zaal Kumulus

Lezing door Roosje Blenckers

hoofd muziekeducatie Aslan Muziekcentrum Amsterdam

13.45 uur

Sazan Azodi Zuhal Gesik

Dependance

Workshopronde 2

Augustin de Bellefroid Roosje Blenckers Hanno Tomassen

14.45 uur

Kantine Dependance

Koffie 15.00 uur

Zaal Dependance

Mini Forum 15.30 uur

Dependance

Einde

Rock the Casbah (The Clash, 1982), een song over een Arabische koning die Westerse popmuziek volledig in de ban deed. Echter, de bevolking omarmde deze ‘vreemde’ muziek en gaf het een plaats in de samenleving. Er is beweging in onze samenleving, in het onderwijs, in de kunstedu catie, in muziek! Is muziek en muziekeducatie cultuurgebonden of is het bij uitstek een mondiaal gegeven? Voor een muziekdocent in Amsterdam Zuid-Oost heeft het begrip culturele diversiteit waarschijnlijk een andere betekenis dan voor een muziekdocent in Zuid-Limburg, of toch niet?

  Dit symposium biedt een prachtige kans om ons vanuit onze rol, verder te verdiepen en met name ons muzikale idioom te verbreden. Dit alles onder de bezielende leiding van fantastische sprekers en workshopleiders; inspirerende muziek en muzikale voorbeelden van hoe muziekeducatie kan aansluiten op de dynamische ontwikkelingen in culturele diversiteit. Let’s Rock the Casbah!

Marc Rutten

hoofd opleiding Docent Muziek Conservatorium Maastricht

Lezingen

zaal Kumulus

10.10 - 11.00 uur Laura Hassler

Oprichter en directeur van Musicians without Borders

Laura Hassler is geboren en getogen in New York. Van jongs af aan was ze actief in de Amerikaanse burgerrechten en vredesbewe gingen. Ze studeerde culturele antropologie en muziek, werkte vervolgens voor organi saties die zich inzetten voor sociale verande ring in de VS en Europa.Na de verhuizing naar Nederland in 1977, bouwde ze een carrière op in de muziek. In 1999 mobiliseer de Laura een groot netwerk van sociaal bewuste musici die zich verenigden in ‘Musicians without Borders”. Vandaag de dag, nog steeds op basis van dit groeiende netwerk, is “Musicians without Borders” een van de pioniers van de wereld in het gebruik van muziek om verschillen te overbruggen, gemeenschappen te versterken en de wonden van oorlog te genezen.

Lezing: Laura Hassler zal in haar lezing ingaan op de visie wereldwijd van de organisatie musicals without borders. Haar lezing is krachtig samen te vatten in een citaat van Hassler: ‘Alle musici kunnen in de kern vredeswerkers zijn, op alle gebieden en terreinen.’ 

13.00 - 13.45 uur Roosje Blenckers

Hoofd onderwijs van Aslan Muziekcentrum

Roosje Blenckers studeerde Schoolmuziek en Orthopedagogische Muziekbeoefening aan het Conservatorium van Maastricht en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkte vier jaar als mentor, muziek- en ckv-docent op een middelbare school. In 2008 is zij begonnen als coördina tor op Aslan Muziekcentrum en tegenwoordig is ze hoofd educatie. Ze verzorgt op een basisschool de doorlopende leerlijn Muziek Talent Express. Daarnaast zingt ze project matig in het Nederlands Studenten Kamer koor en fungeert ze in diverse ensembles als bassist, gitarist en pianist.

Lezing: Aslan Muziekcentrum is een stichting uit Amsterdam, die al 20 jaar grenzen wil overstijgen vanuit de gedachte dat muziek grenzeloos is. Zij gelooft dat artistieke uitingen door hun aard meer begrip tussen verschillende groepen kunnen brengen, ook wanneer men vanuit verschillende gezichtspunten en achtergronden vertrekt Verdieping in elkaars cultuur, achtergronden en waarden is daarbij essentieel. In de maatschappij staan, voeling houden met belangrijke ontwikke lingen en bepaalde groepen en partijen, geloven in en uitgaan van het harmonieus samenbrengen van verschillende culturen, kenmerken de basishouding. Dit geloof in harmonie en ver draagzaamheid wil Aslan Muziekcentrum in een multiculturele context uitdragen. Het centrum probeert te voelen wat er in de samenleving leeft, wil via muziekeducatie daarop inspelen: talenten tot bloei laten komen en kinderen en ouders een gevoel van trots en eigenwaarde meegeven.  In deze lezing zal Roosje stil staan bij de afgelopen jaren en de toekomstige jaren en de best practise en de valkuilen delen.

Workshops

11.00 - 12.00 uur & 13.45 - 14.45 uur

Lokaal 7 Rhythm with Signs for Instant Composing

Augustin de Bellefroid Artistiek directeur Matters Collective

Zaal Wyck Wereldzang en dans

Zuhal Gezik Artistiek leider bij Aslan Muziekcentrum

Zuhal Gezik zal aan de hand van een aantal liederen en dansen onder begeleiding van haar saz je meenemen in de onregelmatige maatsoorten en microtonen in diverse talen. Laat je uit je comfortzone halen en zing microtonen en dans mee met een 9/8 maat!

Zuhal Gezik is afkomstig uit Turks-Koerdistan. Zij volgde haar opleiding aan het Stedelijk Conserva torium te Istanbul voor de hoofdvakken Saz en Zang. Daarna kwam zij naar Nederland en volgde aan de Universiteit van Amsterdam de studie Etnomusicologie. In Turkije was zij werkzaam als docent muziek en dans bij het basis- en voortgezet onderwijs. Als gastdocent Saz en zang is Zuhal werkzaam bij het Conservatorium van Amsterdam en Codarts Rotterdam.

Lokaal 20 Culturele diversiteit in je muziekles

Roosje Blenckers Hoofd educatie van Aslan Muziekcentrum

“Rhythm with Signs” is een muzikale gebarentaal gecreëerd door de Argentijnse componist Santiago Vazques in 2008 voor zijn groep La Bomba de Tiempo. De taal bevat meer dan honderd bewegingen. Deze worden door de dirigent gebruikt in zijn communicatie met zijn muzikanten betref fende hun rol, interacties en de specifieke parameters van de muziek die ze moeten spelen. Deze gebaren creëren zo een scheppend systeem waarmee een ensemble ter plekke unieke en krachtige composities aan een publiek ten gehore kan brengen.

Augustin de Bellefroid is de oprichter en artistiek directeur van Matters Collective, een in Brussel gevestigd onderzoek- en productie bedrijf, dat zich toelegt op onderzoek en het toepassen van live - componeer systemen. Het collectief onderzoek is gewijd aan de ontwikkeling van communicatiesystemen waarmee een dirigent- componist een stuk in real time maakt. Zijn werk is sterk geïnspireerd door het componeren met behulp van gebarentalen tijdens de uitvoeringen.

Maak kennis met sleutelbegrippen voor het werken met culturele diversiteit in je muziekles. Non-verbaal lesgeven, gebruik van werelds repertoire. Je maakt kennis met divers instrumentarium, verschillende notatiesystemen en niet-alledaagse lesattributen. 

Lokaal 10 Creativiteit Bouwt Bruggen

Hanno Tomassen Hoofd muziek bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten en directeur van Cultuur19.

Tijdens de workshop zal Hanno ‘Collabora tive Music Making’ introduceren, waarbij nieuw muzikaal materiaal zal ontstaan. De deelnemers zullen worden aangemoedigd om in het proces van muzikale ontwikkeling met elkaar in contact te komen. Creativiteit, groepssamenstelling, context gedreven artistieke standaard, groepsdynamiek en individuele inbreng zijn onderwerpen die zeker aan bod zullen komen.

Hanno Tomassen ontwikkelde een didactisch concept gericht op het stimuleren van creatieve impulsen en improvisatie, geschikt voor groepen kinderen, jongeren en hoger opgeleide muziekstu denten. Deze filosofie werd verder versterkt door zijn stage bij de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar hij ruime ervaring heeft opgedaan met concepten zoals creatief leren en samenwerkend leren door middel van grootschalige muziekprojecten. Hij is actief als componist en als bassist in diverse bands en muziekprojecten. Zijn motto: ‘Music is everywhere, you just have to be able to hear it.’

Lokaal 18 Allochtone Noten

Sazan Azodi Jazzgitarist

Sazan Azodi geeft een workshop over muzieklessen vanuit een multiculturele invalshoek. Hierbij ziet hij de ‘taal van de ziel’ als non-verbaal communicatiemiddel tussen verschillende culturen. Kortom, een muzikale zoektocht naar onderlinge verbondenheid en een transculturele dialoog. Dus, neem je instrument mee en laten we samen op reis gaan! Door te luisteren naar voorbeelden en je eigen spel, raak je sneller dan je denkt gefascineerd door de oriëntaalse muziek. We proeven odd rhythms (5/8, 7/8, 10/8) en weven ons eigen vliegend tapijt uit oriën taalse toonladders (Maqams, Dastgah-ha).

Sazan Azodi is als (oa freelance) jazzgitarist werkzaam in Maastricht en omstreken.

Naast zijn eigen oriëntaalse projecten is Sasan Azodi betrokken als componist bij diverse theatermuziekstukken in de Euregio. Hij is de winnaar van de Nordrhein Westfalen muziekcul turen van dit jaar. Voor meer informatie: www.mahemanouche.com

Conservatorium Maastricht biedt een excellente opleiding Docent Muziek, Orthopedagogische Muziekbeoefening en een verkorte opleiding voor afgestudeerde musici.

Praktische gegevens symposium

Datum: Locatie: Kosten:

vrijdag 17 maart 2017, 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur) dependance Conservatorium Maastricht, Fr. Romanusweg 90, Maastricht €50 inclusief lunch / €25 studenten inclusief lunch (op vertoon studentenpas)

Meer informatie en aanmelden:

[email protected]

Bereikbaarheid

Per trein: Per auto:

8 minuten lopen vanaf station Maastricht 8 minuten lopen vanaf

parkeergelegenheid:

Q- Park De Griend, Griend 4 te Maastricht