Ruimtelijke instrumenten Wabo

Download Report

Transcript Ruimtelijke instrumenten Wabo

Rijkswaterstaat

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Kenniscentrum InfoMil

Ruimtelijke instrumenten Wabo

17 januari 2017

Inhoudsopgave

Ruimtelijke instrumenten Wabo Ruimtelijke instrumenten Wabo Planologisch vergunningvrij

Binnenplans afwijken

Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen (kruimellijst)

Buitenplans afwijken

Afwijken bestemmingsplan en toetsen milieuregelgeving

Regels in de Wabo voor tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan

Procedure omgevingsvergunning Stapsgewijs: reguliere procedure Wabo

Overzicht: reguliere procedure Wabo

Stapsgewijs: uitgebreide procedure Wabo

Overzicht: uitgebreide procedure Wabo

Colofon

3 3 3 4 6 8 10 13 18 18 20 24 27 31

Ruimtelijke instrumenten Wabo

Hier vindt u informatie over de planologische toestemmingen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit zijn documenten die voor deze handreiking relevant zijn.

Ruimtelijke instrumenten Wabo

Hier vindt u informatie over de planologische toestemmingen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) die voor deze Handreiking relevant zijn.

Planologisch vergunningvrij

Niet altijd is voor het afwijken van het bestemmingsplan een omgevingsvergunning nodig. In Bijlage II Besluit omgevingsrecht, art. 2 wordt aangegeven in welke situaties er geen omgevingsvergunning nodig is.

Er gelden hierbij wel een aantal bijzondere bepalingen. Het aantal woningen mag bijvoorbeeld niet toenemen (behalve als het gaat om mantelzorg). Vergunningvrij afwijken van het bestemmingsplan kan vaak niet bij monumenten. Er moet rekening gehouden worden met veiligheidszones en het is niet mogelijk bij een illegaal bouwwerk.

De bijzondere bepalingen staan in een aantal andere artikelen van bijlage II Besluit omgevingsrecht. In onderstaande tabel is aangegeven welke artikelen doorwerken in de vergunningplicht voor het afwijken van het bestemmingsplan.

Tabel: Bor, Bijlage II en toepassing op vergunningplicht afwijken bestemmingsplan

artikel bijlage II Vergunningplicht afwijken bestemmingsplan Hoort bij art. 1

art. 2

art. 4a, lid 1 art. 4a, lid 2

Begrippen Activiteiten die afwijken van het bestemmingsplan Monumenten Beschermd stads- of dorpsgezicht art. 2 art. 2

art. 5, lid 1

Aantal woningen art. 2 Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 3

art. 5, lid 2 art. 5, lid 3 art. 6 art. 7, lid 1 art. 7, lid 2

Illegale bouwwerken art. 2 veiligheidszones art. 2, lid 3 art. 2, lid 22 art. 2 Bepalen hoofdgebouw Bijzondere eis aan bouwwerk art. 2, lid 3 Extra bouwmogelijkheden mantelzorg art. 2, lid 3 Met de vergunningcheck van het Omgevingsloket online kunt u bepalen of een vergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan nodig is.

Binnenplans afwijken

Op grond van art. 2.12, lid 1 onder a, sub 1 Wabo kan via de omgevingsvergunning toepassing gegeven worden aan de in het bestemmingsplan (of beheersverordening) opgenomen bevoegdheid voor het college van B&W inzake het afwijken van dat plan.

• • • • • U vindt hier informatie over: Afwijkingsbevoegdheid in moederplan Inhoud aanvraag Beoordelen aanvraag Procedurele aspecten Tijdelijk afwijken

Afwijkingsbevoegdheid in moederplan

In de Wabo zijn de procedurele aspecten van deze toestemming geregeld. De (inhoudelijke) grondslag is geregeld via het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan kan een mogelijkheid opgenomen worden om in beperkte mate af te wijken van het plan (art. 3.6 lid 1 onder c Wro). Een afwijkingsbevoegdheid mag niet leiden tot een bestemmingswijziging. Bij deze bevoegdheden moeten ruimtelijk relevante voorwaarden opgenomen worden, die objectief toetsbaar zijn. Het gaat in het algemeen om kleine afwijkingen, waarvan de haalbaarheid eenvoudig is aan te tonen of niet nodig is, aangezien het om een beperkte uitbreiding van een bestaand gebouw gaat, waarbij bijvoorbeeld de woningaantallen en grondoppervlakte niet toenemen.

Een voorbeeld is de mogelijkheid om af te wijken van de bedrijfscategorie. In de bestemming Bedrijf is aangegeven welke bedrijfscategorie is toegestaan (bijvoorbeeld maximaal categorie 3.1 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten). Met de afwijkingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders hiervan afwijken en bijvoorbeeld maximaal categorie 3.2 toestaan, mits het bedrijf naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar is met een categorie 3.1 bedrijf.

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 4

Voorwaarden

Aan de afwijkingsbevoegdheid kunnen voorwaarden worden gekoppeld. Deze voorwaarden moeten wel voldoende concreetheid hebben in verband met de rechtszekerheid van belanghebbenden. Als voorwaarde zou bijvoorbeeld gesteld kunnen worden dat nieuwe geluidgevoelige functies uitsluitend gerealiseerd kunnen worden als aangetoond is dat deze voldoen aan de vastgestelde hogere grenswaarden.

Inhoud aanvraag

Uit de aanvraag moet duidelijk blijken waarop de aanvraag betrekking heeft. De aanvraag moet situatietekeningen bevatten van de huidige en toekomstige situatie en gegevens over het huidige en toekomstige gebruik. Verder moet aangegeven worden wat de gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. Bij de aanvraag moet men ook de aard en omvang van het project aangeven. Een binnenplanse afwijking moet bovendien passen binnen de afwijkingsregels in het moederplan. In de Regeling omgevingsrecht zijn de indieningsvereisten aangegeven (art. 1.3 en 3.2 Mor).

Beoordelen aanvraag

• • • De aanvraag om gebruik te maken van het binnenplans afwijken wordt getoetst aan: de afwijkingsregels in het moederplan goede ruimtelijke ordening de Awb (zorgvuldige belangenafweging)

Ad 1 Afwijkingsregels in het moederplan

Het bevoegd gezag heeft bij de toetsing van de aanvraag geen beleidsvrijheid. De beleidsafweging heeft al plaatsgevonden bij het opstellen van het bestemmingsplan (moederplan). Op basis daarvan heeft de gemeenteraad aangegeven wat er mogelijk is. Dit is vertaald in de afwijkingsregels. Als de aanvraag hieraan voldoet en niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening moet de omgevingsvergunning in principe verleend worden.

Aan de andere kant is het wel een bevoegdheid die wordt gegeven. Het bevoegd gezag hoeft niet per definitie in te stemmen met een aanvraag die aan de afwijkingsregels voldoet. Op basis van een belangenafweging kan zij besluiten geen medewerking te verlenen. Hoe specifieker de afwijkingsbevoegdheid is omschreven in het bestemmingsplan hoe minder afwegingsruimte er is voor het bevoegd gezag.

Ad 2 Goede ruimtelijke ordening

In artikel 2.12, eerste lid, Wabo staat dat de toestemming tot afwijken bestemmingsplan (art 2.12, lid 1, onderdeel a, onder 1, Wabo) niet in strijd mag zijn met een goede ruimtelijke ordening. Hieraan moet men dus toetsen bij verlening van een dergelijke omgevingsvergunning.

Ad 3 Awb (zorgvuldige belangenafweging)

In het kader van de Awb moet een zorgvuldige belangenafweging plaatsvinden. In principe heeft deze afweging reeds plaatsgevonden in het moederplan, maar er kunnen veranderende omstandigheden zijn die leiden tot een andere afweging. Dit dient zorgvuldig gemotiveerd te worden door bevoegd gezag.

Motivering

De haalbaarheid van de binnenplanse afwijking wordt aangetoond in het moederplan. In dit kader dient onderzoek plaats te vinden, waarbij getoetst wordt aan beleid en regelgeving voor bijvoorbeeld geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, water, cultuurhistorie, et cetera. Bij het besluit op een binnenplanse afwijking dient, in het kader van een ‘zorgvuldige belangenafweging' gemotiveerd te worden dat de in het moederplan uitgevoerde onderzoeken nog Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 5

steeds van toepassing zijn en er geen veranderde omstandigheden zijn die tot een andere belangenafweging leiden.

Ook als bevoegd gezag besluit geen medewerking te verlenen, ondanks dat het initiatief past binnen de afwijkingsregels, dient dit zorgvuldig gemotiveerd te worden.

Procedurele aspecten

Voor het binnenplans afwijken van een bestemmingsplan geldt onder de Wabo de reguliere procedure.

De beslistermijn is 8 weken. Bezwaar, beroep en hoger beroep zijn mogelijk. Er is geen terinzagelegging.

Wel kunnen de artikelen 4:7 en 4:8 Awb worden toegepast binnen de 8 wekentermijn (met eventuele verlenging van 6 weken). Als het bevoegd gezag na 8 weken geen besluit heeft genomen, is de vergunning van rechtswege verleend. Wordt deze toestemming gecombineerd met een toestemming waarvoor de uitgebreide procedure is voorgeschreven gaat voor de gehele aanvraag deze uitgebreide procedure gelden.

Samenloop met toestemming bouwen

Als een aanvraag wordt ingediend voor «bouwen» en deze niet past binnen het bestemmingsplan, wordt de aanvraag (op basis van art. 2.10, lid 2 Wabo) tevens gezien als een aanvraag voor «planologisch strijdig gebruik» als bedoeld in art. 2.1, lid 1, onderdeel c Wabo. Er wordt dan automatisch getoetst of de omgevingsvergunning past binnen de binnenplanse afwijkingsregels.

Tijdelijk afwijken

Binnen de mogelijkheden van binnenplans afwijken is het daarnaast mogelijk om af te wijken voor onbepaalde en bepaalde tijd. Meer informatie daarover vindt u op de pagina over tijdelijk afwijken.

Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen (kruimellijst)

Op grond van art 2.12, lid 1 onder a, sub 2 Wabo kan voor gevallen die per Algemene maatregel van bestuur (AMvB) zijn aangewezen met een omgevingsvergunning worden afgeweken van het bestemmingsplan. Het gaat hierbij om de zogenaamde kruimelgevallen die in Bijlage II, artikel 4 Besluit omgevingsrecht (Bor) zijn opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld bepaalde bijgebouwen, dakkapellen, nutsvoorzieningen en antenne-installaties.

• • • • Daarnaast is het op grond van de kruimellijst (Bijlage II, artikel 4, lid 11, Bor) mogelijk om tijdelijk af te wijken van het bestemmingsplan. Het gaat dan om een periode van maximaal 10 jaar. Deze mogelijkheid vervangt het vroegere artikel 2.12, lid 2, Wabo.

U vindt hier informatie over: Inhoud aanvraag Beoordelen aanvraag Procedurele aspecten Tijdelijk afwijken

Inhoud aanvraag

Uit de aanvraag moet duidelijk blijken waarop de aanvraag betrekking heeft. De aanvraag moet situatietekeningen bevatten van de huidige en toekomstige situatie en gegevens over het huidige en toekomstige gebruik. Verder moet aangegeven worden wat de gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. Bij de aanvraag moet men ook de aard en omvang van het project aangeven. In de Regeling omgevingsrecht zijn de indieningsvereisten aangegeven (art. 1.3 en 3.2 Mor).

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 6

Beoordelen aanvraag

De toestemming afwijken bestemmingsplannen voor aangewezen gevallen kan alleen voor de gevallen en de bijbehorende voorwaarden uit Bijlage II, artikel 4 Bor. Daarnaast geldt de voorwaarde dat het aantal woningen niet mag toenemen (Bijlage II, artikel 5, lid 1 Bor).

Wordt

niet

aan deze verplichtingen voldaan, dan kan voor de omgevingsvergunning

niet

de grondslag van art 2.12, lid 1 onderdeel a onder 2 Wabo gebruikt worden, maar zal de grondslag van de uitgebreide afwijking bestemmingsplan (art. 2.12, lid 1 onderdeel a onder 3 Wabo) gevolgd moeten worden (zie buitenplanse afwijking bestemmingsplan).

Een uitzondering geldt voor tijdelijk bestemmen voor maximaal 10 jaar (Bijlage II, artikel 4, lid 11, Bor) en het gebruiken van bouwwerken (Bijlage II, artikel 4, lid 9, Bor).

De inhoudelijke beoordeling wordt gedaan aan de hand van: 1.

2.

3.

gemeentelijk beleid goede ruimtelijke ordening/Awb (zorgvuldige belangenafweging) verplichtingen (milieu)wetgeving

Ad 1. gemeentelijk beleid

Het bevoegd gezag heeft in principe beleidsvrijheid om wel of niet mee te werken aan een aanvraag afwijken bestemmingsplannen voor aangewezen gevallen. Dit blijkt uit de "kan"-bepaling van art 2.12 lid 1 Wabo. De invulling van de reikwijdte van deze beleidsvrijheid is sterk gebonden aan casuïstiek.

Neem het voorbeeld van een aanvraag van een dakkapel in het voordakvlak. Als er geen specifiek beleidskader is, zijn de omstandigheden van het geval bepalend bij de vraag of er medewerking moet worden verleend. Dit zal voor een enkele dakkapel niet gauw leiden tot een weigering. Maar bij de aanwezigheid van een geldend bestemmingsplan waarin duidelijk is aangegeven waarom dakkapellen aan de voorzijde niet wenselijk zijn, of bij strijdigheid met een Kruimelgevallenbeleid, hoeft de vergunning niet verleend te worden. Daarom hebben gemeenten vaak een Kruimelgevallenbeleid dat is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Hierin zijn de kaders weergegeven wanneer wel of geen vergunning verleend wordt.

Ad 2. goede ruimtelijke ordening / Awb (zorgvuldige belangenafweging)

In artikel 2.12, eerste lid, Wabo staat dat de toestemming tot afwijken bestemmingsplan in per AMvB aangewezen gevallen (art 2.12, lid 1 onderdeel a onder 2 Wabo) niet in strijd mag zijn met een goede ruimtelijke ordening. Hieraan moet men dus toetsen bij verlening van een dergelijke omgevingsvergunning.

Ad 3 verplichtingen (milieu)regelgeving

Hoewel de ruimtelijke impact van kruimellijstgevallen meestal beperkt is, is het niet zo dat er nooit toetsing aan milieuregelgeving plaats moet vinden. Zo zal een uitbreiding van een woning binnen de grenzen van de grenswaarden voor het plaatsgebonden risico op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen moeten worden gewijzigd. In sommige situaties is ook de Wet geluidhinder van toepassing.

Zie voor meer informatie "Afwijken bestemmingsplan en Milieu".

Motivering

Bij de aanvraag moet gemotiveerd worden dat het initiatief past binnen het gemeentelijk (kruimelgevallen)beleid. Er mogen geen belemmeringen zijn vanuit de milieuregelgeving. Op basis van Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 7

de Awb moet bevoegd gezag zorgvuldig de belangen afwegen. Afhankelijk van de specifieke situatie kan het daarom nodig zijn om voor bepaalde aspecten een nadere motivering op te nemen, zoals bijvoorbeeld verkeersaantrekkende werking, schaduwwerking, et cetera.

Er kan in het algemeen niet worden volstaan met de mededeling dat de aanvraag valt onder de gevallen en bijbehorende voorwaarden uit Bijlage II, artikel 4 Bor.

Procedurele aspecten

Voor afwijkingen van het bestemmingsplan die vallen onder de kruimelgevallen, geldt onder de Wabo de reguliere procedure. De beslistermijn is 8 weken. Bezwaar, beroep en hoger beroep zijn mogelijk. Er is geen terinzagelegging. Wel kunnen de artikelen 4:7 en 4:8 Awb worden toegepast binnen de 8 weken termijn (met eventuele verlenging van 6 weken). Als het bevoegd gezag na 8 weken geen besluit heeft genomen, is de vergunning van rechtswege verleend.

Wordt deze toestemming gecombineerd met een toestemming waarvoor de uitgebreide procedure is voorgeschreven gaat voor de gehele aanvraag deze uitgebreide procedure gelden.

Samenloop met toestemming bouwen

Als een aanvraag wordt ingediend voor «bouwen» en deze niet past binnen het bestemmingsplan, wordt de aanvraag (op basis van art. 2.10, lid 2 Wabo) ook gezien als een aanvraag voor «planologisch strijdig gebruik» als bedoeld in art. 2.1, lid 1, onderdeel c Wabo. Er wordt dan automatisch getoetst of de omgevingsvergunning verleend kan worden op basis van de kruimelgevallenregeling.

Tijdelijk afwijken

Binnen de mogelijkheden van artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wabo is het daarnaast mogelijk om af te wijken voor onbepaalde en bepaalde tijd. Meer informatie daarover vindt u op onze webpagina over tijdelijk afwijken.

Buitenplans afwijken

Met de omgevingsvergunning buitenplanse afwijking (art. 2.12 lid 1, sub a onder 3o Wabo), het vroegere projectbesluit, kan worden afgeweken van het bestemmingsplan. Er moet gemotiveerd worden dat de omgevingsvergunningsaanvraag voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. De aanvraag moet voorzien zijn van een ruimtelijke onderbouwing.

• • • • • U vindt hier informatie over: Inhoud aanvraag Beoordelen aanvraag Voorschriften gekoppeld aan de omgevingsvergunning Procedurele aspecten Tijdelijk afwijken

Inhoud aanvraag

Uit de aanvraag moet duidelijk blijken waarop de aanvraag betrekking heeft. De aanvraag moet situatietekeningen bevatten van de huidige en toekomstige situatie en gegevens over het huidige en toekomstige gebruik. Verder moet aangegeven worden wat de gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. Bij de aanvraag moet men ook de aard en omvang van het project aangeven. In de Regeling omgevingsrecht zijn de indieningsvereisten aangegeven (art. 1.3 en 3.2 Mor).

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 8

Beoordelen aanvraag

De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het buitenplans afwijken van het bestemmingsplan wordt getoetst aan: 1.

2.

3.

een goede ruimtelijke ordening / zorgvuldige belangenafweging (Awb) verplichtingen (milieu)wetgeving verklaring van geen bedenkingen gemeenteraad

Ad 1 Goede ruimtelijke ordening / zorgvuldige belangenafweging (Awb)

Bevoegd gezag heeft beleidsvrijheid om af te wegen of zij de omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan verleent. Als de aanvraag past binnen het geldende beleid en ook verder voldoet aan een goede ruimtelijke ordening moet de omgevingsvergunning redelijkerwijs verleend worden.

Ad 2 verplichtingen (milieu)wetgeving

Een buitenplanse afwijking moet, net als een ontwikkeling die mogelijk gemaakt wordt met een bestemmingsplan, voldoen aan de (milieu)wetgeving. Er dient onderzoek plaats te vinden, waarbij getoetst wordt aan beleid en regelgeving voor bijvoorbeeld geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, water, cultuurhistorie, et cetera. Voor meer informatie zie "Afwijken bestemmingsplan en Milieu".

Ad 3. verklaring van geen bedenkingen gemeenteraad

Het verlenen van een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan is een bevoegdheid van B&W, maar de omgevingsvergunning mag pas verleend worden als de Raad een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) heeft afgegeven. Het vaststellen van bestemmingsplannen is immers een bevoegdheid van de Raad. De Raad kan een vvgb afgeven voor een categorie van gevallen. Hierdoor hoeft niet bij iedere aanvraag een aparte vvgb afgegeven worden. Bij het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen kan de Raad voorschriften meegeven aan de ontwikkeling.

Motivering

Een aanvraag voor het buitenplans afwijken via artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 3°, Wabo moet voorzien zijn van een ruimtelijke onderbouwing. In het Besluit omgevingsrecht (art. 5.20 Bor) is aangeven waaraan deze moet voldoen. Hierbij wordt verwezen naar art. 3.1.6 Bro. Een ruimtelijke onderbouwing is daardoor vergelijkbaar met de toelichting van een bestemmingsplan. In artikel 3.1.6

Bro is onder andere aangegeven dat ingegaan moet worden op de gevolgen van de ontwikkeling voor de waterhuishouding, cultuurhistorie en relatie met de kwaliteitseisen uit hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer. Tevens moet voldaan worden aan de onderzoeksverplichtingen van de Awb. Bij stedelijke ontwikkelingen moeten de behoefte aan de ontwikkeling en de locatiekeuze onderbouwd worden.

Vaak kan de onderbouwing beknopter zijn dan een toelichting bij een bestemmingsplan, aangezien deze gericht is op een specifieke, concrete ontwikkeling.

Voorschriften gekoppeld aan de omgevingsvergunning

Op basis van art. 2.22 Wabo kan bevoegd gezag voorschriften aan de omgevingsvergunning verbinden.

Deze voorschriften moeten ruimtelijk relevant zijn.

Er kan bijvoorbeeld voorgeschreven worden dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Vanwege milieu-afwegingen kunnen bij het verlenen van de vergunning voor een bedrijf bijvoorbeeld voorschriften gesteld worden ten aanzien van maatregelen die genomen moeten worden. Het gaat hierbij om activiteiten waarvoor niet reeds via het Activiteitenbesluit maatregelen of voorwaarden zijn gesteld.

Procedurele aspecten

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 9

Voor de omgevingsvergunning buitenplans afwijken bestemmingsplan (het voormalige projectbesluit) is de uitgebreide procedure van toepassing. De beslistermijn is 6 maanden. Binnen de eerste 8 weken dient beslist te worden of termijn wordt verlengd met 6 weken. Procedure: terinzagelegging van ontwerpbesluit met zienswijzengelegenheid van 6 weken, terinzagelegging besluit, beroep en hoger beroep. De terinzageleggingstermijn van het besluit bedraagt 6 weken en is geen onderdeel van de 6 maanden beslistermijn.

Bij het buitenplans afwijken via artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 3°, Wabo, gelden de voor een omgevingsvergunning unieke eisen van publicatie in de Staatscourant en digitale publicatie.

Samenloop met toestemming bouwen:

Als een aanvraag wordt ingediend voor «bouwen» en deze niet past binnen het bestemmingsplan, wordt de aanvraag (op basis van art. 2.10, lid 2 Wabo) tevens gezien als een aanvraag voor «planologisch strijdig gebruik» als bedoeld in art. 2.1, lid 1, onderdeel c Wabo. Er wordt dan automatisch getoetst of de omgevingsvergunning verleend kan worden op basis van artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, onder 3, Wabo.

Vergunning in twee fasen

Het is mogelijk de vergunning in twee fasen op te delen, zodat bijvoorbeeld eerst de planologische aanvaardbaarheid wordt getoetst en daarna de bouwactiviteit. De indiener kan zelf aangeven wat naast de afwijking bestemmingsplan in de eerste fase getoetst moet worden en wat in de tweede fase.

Tijdelijk afwijken

Binnen de mogelijkheden van buitenplans afwijken is het daarnaast mogelijk om af te wijken voor onbepaalde en bepaalde tijd. Meer informatie daarover vindt u op onze webpagina over tijdelijk afwijken.

• • •

Afwijken bestemmingsplan en toetsen milieuregelgeving

Bij de verschillende ruimtelijke toestemmingen van de Wabo speelt ook milieu een rol in de afweging.

Hier vindt u een schematisch overzicht van de afwegingskaders voor de aspecten geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid bij de ruimtelijke toestemmingen van de Wabo. Voor deze milieuaspecten gelden in sommige gevallen namelijk wettelijke verplichtingen.

Voor de andere milieuaspecten zijn er geen wettelijke verplichtingen die bij de ruimtelijke toestemmingen gehanteerd moeten worden. Voor deze milieuaspecten geldt de gebruikelijke positie in de ruimtelijke afweging.

Geluid Luchtkwaliteit Externe veiligheid

Geluid

Overzicht afwegingskader geluid

Gezoneerd Industrie Wegverkeer lawaai Spoorweg lawaai Andere bron

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 10

terrein

Binnenplans Afwijken Beoordeling al bij bestemmings plan Beoordeling al bij bestemmings plan Beoordeling al bij bestemmings plan Beoordeling al bij bestemmings plan Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen Artikel 49 en 58 Wgh, mits langer dan 10 jaar 1 -kruimelgevallen (Bijlage II, art 4, 1 t/m 10, Bor) Artikel 76a Wgh, mits langer dan 10 jaar 1 4.2 Bgh, mits langer dan 10 jaar 1 Geen toetsing aan Wgh Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen Geen toetsing aan Wgh Geen toetsing aan Wgh -tijdelijk afwijken voor een termijn van maximaal 10 jaar 2 (Bijlage II, art 4, lid 11, Bor) Geen toetsing aan Wgh Geen toetsing aan Wgh Buitenplans Afwijken Art. 48 en 58 Wgh, mits langer dan 10 jaar1 Art. 76a Wgh, mits langer dan 10 jaar1 4.2 Bgh, mits langer dan 10 jaar1 Geen toetsing aan Wgh 1 Deze voorwaarde volgt uit de betrokken bepalingen uit de Wgh.

2 Deze voorwaarde volgt uit de betrokken bepaling uit het Bor.

Bij het aspect geluid betreft de wettelijke verplichting het in acht nemen van de voorkeursgrenswaarde of een vastgestelde hogere waarde op basis van de Wet geluidhinder. Zie voor meer informatie Geluid: Wet geluidhinder.

Let op

: indien de Wet geluidhinder geen toets voorschrijft moet het bevoegd gezag het onderdeel geluid altijd nog toetsen aan de goede ruimtelijke ordening!

Luchtkwaliteit

Overzicht afwegingskader luchtkwaliteit Effect project Verandering Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 11

Binnenplans Afwijken op luchtkwaliteit Beoordeling al bij bestemmingsplan Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen (Bijlage II, artikel 4, lid 1 t/m 8 en lid 10 Bor) Geen toetsing Afwijken bij AMvB aangewezen gevallen -wijziging gebruik gebouwen (Bijlage II, artikel 4, lid 9, Bor) -tijdelijk afwijken (Bijlage II, artikel 4, lid 11, Bor) Art. 5.16 Wm (art. 2.8 Bor) Buitenplans afwijken Art. 5.16 Wm omstandigheden ontvanger Beoordeling al bij bestemmingsplan Goede RO Art. 2 Besluit gevoelige bestemmingen 1 Goede RO Art. 2 Besluit gevoelige bestemmingen 1 Goede RO Art. 2 Besluit gevoelige bestemmingen 1 • • • • 1 Het Besluit gevoelige bestemmingen is van toepassing op scholen, kinderdagverblijven en verzorgings-, verpleeg- en bejaardentehuizen bij rijks- en provinciale wegen.

Bij een project dat effect heeft op de luchtkwaliteit moet aannemelijk worden gemaakt dat het project aan één of een combinatie van de volgende voorwaarden voldoet (art. 5.16, lid 1 Wm): er is geen sprake van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde een project leidt per saldo niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit een project draagt slechts in ‘niet in betekenende mate' (NIBM) bij aan de luchtverontreiniging een project is opgenomen in, of past binnen, het NSL of een regionaal programma van maatregelen.

Zie voor meer informatie Luchtkwaliteit.

Externe veiligheid

Overzicht afwegingskader Externe veiligheid

Binnenplans Afwijken 1) Afwijken bij AMvB

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 12

aangewezen gevallen

2

2) Buitenplans afwijken

Art. 4, 5 en 13 Bevi Bevi bedrijven Activiteitenbesluit bedrijven Buisleidingen Vuurwerk Transport Beoordeling al bij bestemmingsplan Beoordeling al bij bestemmingsplan Beoordeling al bij bestemmingsplan Beoordeling al bij bestemmingsplan Beoordeling al bij bestemmingsplan Goede RO 1 Art. 11 Bevb Art. 4.2 vuur-werkbesluit Goede RO 1 In het Activiteitenbesluit zijn voor verschillende activiteiten veiligheidsafstanden opgenomen. Deze afstanden moeten door het bedrijf in acht genomen worden en hebben in die hoedanigheid een plaats in de ruimtelijke onderbouwing.

2 Hieronder valt dus ook tijdelijk afwijken (Bijlage II, artikel 4, lid 11, Bor).

De wettelijke verplichtingen voor externe veiligheid kunnen het in acht nemen van grenswaarden zijn (bij plaatsgebonden risico), het in acht nemen van afstanden of om in de ruimtelijke onderbouwing een verantwoording te geven (groepsrisico).

Zie voor meer informatie Externe veiligheid: Wet- en regelgeving.

Regels in de Wabo voor tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan

­­Sinds de invoering van de Wet Permanent worden Chw geldt een nieuwe benadering voor een (tijdelijke) planologische omgevingsvergunning. Hierdoor kan het bevoegd gezag op grondslag van de aanvraag een planologische omgevingsvergunning verlenen voor zowel een permanent als tijdelijk planologisch strijdig gebruik.

Voor tijdelijk planologisch strijdig gebruik kan men aan de omgevingsvergunning een termijn verbinden. Het kan daarbij gaan om allerlei varianten. Denk aan een termijn van bijvoorbeeld twee of vijf dagen tot bijvoorbeeld tien of vijftien jaar en langer.

Deze pagina biedt informatie over permanent en tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan via een omgevingsvergunning. Via artikel 2.12, lid 1, Wabo zijn zeven verschillende situaties mogelijk op drie grondslagen: • Op basis van artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 1, Wabo (binnenplans): Afwijken voor onbepaalde tijd Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 13

• Afwijken voor bepaalde tijd • • • Op basis van artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wabo (kruimellijst): Afwijken voor kruimelgevallen voor onbepaalde tijd Afwijken voor kruimelgevallen voor bepaalde tijd Afwijken voor maximaal 10 jaar • • Op basis van artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 3, Wabo (buitenplans): Afwijken voor onbepaalde tijd Afwijken voor langer dan, of korter dan 10 jaar

Afwijken voor onbepaalde tijd (binnenplans)

Vanwege de gebruikelijke aard van een binnenplanse afwijking is deze meestal voor onbepaalde tijd.

Denk aan de uitbreiding van een woning met een verdieping. Bij een herziening van een bestemmingsplan ligt het voor de hand het bestemmingsplan op dit punt aan te passen aan de inhoud van de omgevingsvergunning.

Procedurele aspecten

De reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.2 Wabo is van toepassing.

Motivering

De motiveringseisen van het besluit zijn in het algemeen zwaarder als de termijn voor afwijken langer is.

Uiteraard staan voor binnenplans afwijken al diverse randvoorwaarden in het bestemmingsplan.

Daaraan moet de omgevingsvergunning voldoen. De motivering heeft in dit geval dan ook vooral betrekking op de vraag of men hieraan voldoet.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag is er geen wettelijke toetsing voor geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Deze toetsing vindt plaats bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor bepaalde tijd (binnenplans)

De aanvrager kan verzoeken om een omgevingsvergunning voor bepaalde tijd. Het bevoegd gezag kan op basis van artikel 2.23 Wabo op grondslag van de aanvraag de aangevraagde termijn aan de omgevingsvergunning verbinden.

Het kan gaan om allerlei varianten in tijdsduur. Het is mogelijk te kiezen voor een termijn die afhankelijk is van een bepaalde omstandigheid of een bepaald voorval. Het moet alleen aannemelijk zijn dat de activiteit kan en zal worden beëindigd aan het einde van de termijn zonder onomkeerbare gevolgen. Na de termijn kan het bevoegd gezag handhavend tegen de activiteit optreden. Ook kan men opnieuw een omgevingsvergunning verlenen. Verder kan het bevoegd gezag kiezen voor inpassing van het gebruik in een bestemmingsplan. Op dat moment vervalt de omgevingsvergunning voor tijdelijk afwijken.

Procedurele aspecten

De reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.2 Wabo is van toepassing.

Motivering

De motiveringseisen van het besluit zijn in het algemeen zwaarder als de termijn voor afwijken langer is.

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 14

Uiteraard staan voor binnenplans afwijken al diverse randvoorwaarden in het bestemmingsplan.

Daaraan moet de omgevingsvergunning voldoen. De motivering heeft in dit geval dan ook vooral betrekking op de vraag of men hieraan voldoet.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag is er geen wettelijke toetsing voor geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Deze toetsing vindt plaats bij de vaststelling van het bestemmingsplan. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor kruimelgevallen (lid 1 t/m 10) voor onbepaalde tijd

De kruimelgevallen staan in Bijlage II, artikel 4, Bor. Meestal zal de aanvraag gaan over permanent afwijken van het bestemmingsplan. Dit is logisch gezien de aard van de activiteiten. Een bepaalde termijn voor tijdelijk afwijken voor kruimelgevallen kan wel. Dit wordt hieronder beschreven.

Procedurele aspecten

De reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.2 Wabo is van toepassing.

• •

Milieueffectrapportage

Voor activiteiten met een MER-plicht kan men artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wabo met Bijlage II, artikel 4, lid 9, Bor niet gebruiken. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 6, Bor. In dit geval moet het bevoegd gezag altijd de procedure voor buitenplans afwijken doorlopen.

Voorwaarden aantal woningen

Een van de voorwaarden voor verlening van een omgevingsvergunning voor een kruimelgeval is het gelijk blijven van het aantal woningen. Er zijn een paar uitzonderingen: De omgevingsvergunning betreft een bijbehorend bouwwerk ten behoeve van huisvesting in verband met mantelzorg. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 1, onder b, Bor.

De omgevingsvergunning betreft het gebruik van een bouwwerk. Indien buiten de bebouwde kom alleen voor de logiesfunctie ten behoeve van werknemers. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 1, onder c, Bor.

Motivering

De motiveringseisen van het besluit zijn in het algemeen zwaarder als de termijn voor afwijken langer is.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag geldt een wettelijke toetsing voor geluid, luchtkwaliteit (bij wijziging gebruik gebouwen) en externe veiligheid. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor kruimelgevallen (lid 1 t/m 10) voor bepaalde tijd

Tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor kruimelgevallen kan op basis van de aanvraag ook voor een bepaalde tijd. Het bevoegd gezag kan op basis van artikel 2.23 Wabo op grondslag van de aanvraag de aangevraagde termijn aan de omgevingsvergunning verbinden. Denk hierbij aan een omgevingsvergunning voor een met het bestemmingsplan strijdig bijbehorend bouwwerk van tijdelijke aard. Een voorwaarde is wel dat het aannemelijk moet zijn dat de activiteit kan en zal worden beëindigd aan het einde van de termijn zonder onomkeerbare gevolgen.

Procedurele aspecten

De reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.2 Wabo is van toepassing.

Milieueffectrapportage

Voor activiteiten met een MER-plicht kan men artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wabo met Bijlage II, artikel 4, lid 9, Bor niet gebruiken. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 6, Bor. In dit geval moet het bevoegd gezag Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 15

• • altijd de procedure voor buitenplans afwijken doorlopen.

Voorwaarden aantal woningen

Een van de voorwaarden voor verlening van een omgevingsvergunning voor een kruimelgeval is het gelijk blijven van het aantal woningen. Er zijn een paar uitzonderingen: De omgevingsvergunning betreft een bijbehorend bouwwerk ten behoeve van huisvesting in verband met mantelzorg. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 1, onder b, Bor.

De omgevingsvergunning betreft het gebruik van een bouwwerk. Indien buiten de bebouwde kom alleen voor de logiesfunctie ten behoeve van werknemers. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 1, onder c, Bor.

• • •

Motivering

De motiveringseisen van het besluit zijn in het algemeen zwaarder als de termijn voor afwijken langer is.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag geldt een wettelijke toetsing voor: geluid (bij termijn langer dan 10 jaar); luchtkwaliteit (bij wijziging gebruik gebouwen), en; externe veiligheid.

Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor maximaal 10 jaar (lid 11 kruimellijst)

• • Tijdelijk afwijken voor maximaal 10 jaar vormt een aanvulling op de “kruimellijst” uit lid 1 tot en met 10.

Hiermee is tijdelijk afwijken voor maximaal 10 jaar feitelijk dus een bijzondere vorm van een kruimelgeval. Lid 11 bepaalt dat het moet gaan om: ander gebruik van gronden of bouwwerken dan bedoeld in lid 1 tot en met 10; voor een termijn van ten hoogste 10 jaar.

Het moet aannemelijk zijn dat de activiteit kan en zal worden beëindigd aan het einde van de termijn zonder onomkeerbare gevolgen. Het bevoegd gezag mag de termijn voor de omgevingsvergunning verlengen of opnieuw verlenen. De totale tijdsduur van 10 jaar mag men niet overschrijden. Lid 11 biedt dus niet steeds opnieuw de mogelijkheid voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor 10 jaar.

Procedurele aspecten

De reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.2 Wabo is van toepassing.

Milieueffectrapportage

Voor activiteiten met een MER-plicht kan men artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wabo meti Bjlage II, artikel 4, lid 11, Bor niet gebruiken. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 6, Bor. In dit geval moet het bevoegd gezag altijd de procedure voor buitenplans afwijken doorlopen.

Voorwaarden aantal woningen

De voorwaarde dat het aantal woningen gelijk moet blijven geldt niet bij maximaal 10 jaar afwijken. Zie Bijlage II, artikel 5, lid 1, onder c, Bor.

Motivering

De motiveringseisen van het besluit zijn in het algemeen zwaarder als de termijn voor afwijken langer is.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag geldt een wettelijke toetsing voor luchtkwaliteit en externe Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 16

veiligheid. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor onbepaalde tijd (buitenplans)

Men kan op deze manier zonder beperkingen voor onbepaalde tijd afwijken van het bestemmingsplan.

Vervolgens ligt het voor de hand om bij de herziening van een bestemmingsplan de bestemming aan te passen aan de inhoud van de omgevingsvergunning.

Procedurele aspecten

De uitgebreide voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.3 Wabo is van toepassing.

Motivering

De motivering van een omgevingsvergunning afwijken voor onbepaalde tijd is gelijk aan het wijzigen van een bestemmingsplan.

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag is een wettelijke toetsing voor geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid van toepassing. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Afwijken voor een termijn langer dan, of korter dan 10 jaar (buitenplans)

Langer dan 10 jaar

Aan deze omgevingsvergunning kan men een termijn (langer dan 10 jaar) verbinden. De aanvrager kan dit in zijn aanvraag om een omgevingsvergunning kenbaar maken. Het bevoegd gezag kan op basis van artikel 2.23 Wabo op grondslag van de aanvraag de aangevraagde termijn aan de omgevingsvergunning verbinden.

Het gaat hier feitelijk om een bijzondere vorm van buitenplans afwijken. Het kan gaan om allerlei varianten in tijdsduur zoals 15 of 20 jaar. Men kan verder kiezen voor een termijn die afhankelijk is van een bepaalde omstandigheid of een bepaald voorval. Het moet alleen aannemelijk zijn dat de activiteit kan en zal worden beëindigd aan het einde van de termijn zonder onomkeerbare gevolgen.

Na de termijn kan het bevoegd gezag handhavend tegen de activiteit optreden of opnieuw een omgevingsvergunning verlenen. Ook kan het bevoegd gezag kiezen voor inpassing van het gebruik in een bestemmingsplan. Op dat moment vervalt de omgevingsvergunning voor tijdelijk afwijken.

Korter dan 10 jaar

De buitenplanse omgevingsvergunning kan men ook voor korter dan 10 jaar verlenen. Deze situatie is denkbaar als afwijken voor maximaal 10 jaar op grond van de kruimellijst niet mogelijk is. Dit geldt bij een MER-plicht. In dit geval moet het bevoegd gezag altijd de procedure voor buitenplans afwijken doorlopen.

Denk ook aan gemeentelijke beleidsregels die B&W beletten tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor tijdelijk afwijken op grond van lid 11 van de kruimellijst. Aangezien het verlenen van een omgevingsvergunning voor een kruimelgeval “kan”, maar niet moet, is het mogelijk dat verlening niet past binnen die beleidsregels. B&W kan dan de omgevingsvergunning niet verlenen.

In dat geval kan deze buitenplanse variant uitkomst bieden. Verlening van deze omgevingsvergunning is gebonden aan een verklaring van geen bezwaar van de gemeenteraad.

Procedurele aspecten

De uitgebreide voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.3 Wabo is van toepassing.

Motivering

De motivering van een omgevingsvergunning afwijken voor onbepaalde tijd is gelijk aan het aanwijzen via een bestemmingsplan.

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 17

Wettelijke toetsing milieu-aspecten

Voor een toestemming op deze grondslag geldt een wettelijke toetsing voor luchtkwaliteit, externe veiligheid en vaak ook voor geluid. Lees meer op Afwijken bestemmingsplan en milieu.

Procedure omgevingsvergunning

Hier vindt u informatie over de reguliere en uitgebreide procedure van de Wabo.

Stapsgewijs: reguliere procedure Wabo

Op deze pagina vindt u een stapsgewijze procedureweergave voor een te verlenen vergunning. Het gaat om een omgevingsvergunning op basis van de reguliere procedure uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

De linker kolom geeft de procedurele fases weer. In de bovenste rij staan de wetten waarin de procedurele fases hun basis vinden. De meest rechtse kolom geeft als resultaat een samenvatting van de gehele procedurestap weer. Klik op de kopjes in de tabel om de wettelijke achtergrondinformatie per procedurestap en per wet te zien. Op de pagina overzicht: reguliere procedure Wabo vindt u in het kort alle belangrijke handelingen.

Aanvraag

Inhoud aanvraag Indiening aanvraag Bevestiging aanvraag Kennisgeving Aanvraag buiten behandeling laten

Awb

Basis Basis Basis Basis

Beslissing op aanvraag Wabo

Aanvulling Aanvulling Aanvulling Basis Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 18

Awb

Beslistermijn en beslissing op aanvraag Basis Omgevingsvergunning van rechtswege Basis Kennisgeving Basis

Bezwaar Awb

Inwerkingtreding Bezwaar Basis Basis Voorlopige voorziening Horen Basis Basis Beslistermijn en beslissing op bezwaar Basis Bekendmaking beslissing op bezwaar Basis

Beroep

Beroep

Awb

Basis -

Wabo

Aanvulling Aanvulling Aanvulling Resultaat Resultaat Resultaat

Wabo

Afwijking Aanvulling

Wabo

Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 19

Voorlopige voorziening Basis Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak Basis Basis Basis

Hoger beroep

Hoger beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak

Awb

Basis Basis Basis Basis Basis Aanvulling

Wabo

Aanvulling Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat

Overzicht: reguliere procedure Wabo

Op deze pagina vindt u een kort overzicht van alle handelingen per procedurele fase voor een vergunning. Het gaat om een omgevingsvergunning waarvoor de reguliere procedure van de Wabo geldt.

De linker kolom geeft de procedurele fases in de juiste volgorde weer. In de middelste kolom staat de handeling per fase. In de rechter kolom staan de belangrijke termijnen. Voor een meer gedetailleerd stapsgewijs overzicht kunt u de pagina stapsgewijs: reguliere procedure Wabo gebruiken.

Aanvraag

Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 20

Inhoud aanvraag Indiening aanvraag Bevestiging aanvraag Kennisgeving Aanvraag buiten behandeling laten

Handeling

De aanvrager ondertekent de aanvraag. Hij moet bovendien alle belangrijke gegevens overleggen.

Termijn

De aanvraag dient men schriftelijk of elektronisch in.

Dit moet gebeuren bij burgemeester en wethouders van de gemeente waar de aanvrager het project grotendeels uitvoert.

Het bevoegd gezag bevestigt de ontvangst van de aanvraag en geeft de procedure weer.

Het bevoegd gezag geeft op een geschikte wijze kennis van de aanvraag.

Het bevoegd gezag kan besluiten de aanvraag niet te behandelen als daarin iets niet klopt.

Beslissing op aanvraag

Beslistermijn beslissing op aanvraag Omgevingsvergunning

Handeling

Als het bevoegd gezag niet op

Termijn

Het bevoegd gezag beslist meestal binnen acht weken na ontvangst daarvan op de aanvraag. Het vergaart kennis over de belangrijke feiten en belangen en weegt de belangen af.

Binnen 8 weken Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 21

van rechtswege Kennisgeving tijd een besluit neemt geldt de beschikking van rechtswege.

Het bevoegd gezag doet zo snel mogelijk mededeling van de beschikking en stuurt deze op aan betrokkenen.

Bezwaar

Inwerkingtreding Bezwaar Voorlopige voorziening Horen Beslistermijn en beslissing op bezwaar

Handeling

Een beschikking op grond van de Wabo treedt meestal in werking met ingang van de dag na haar bekendmaking.

Termijn

Voor beroep bij een bestuursrechter moet men eerst bezwaar maken. Dit moet binnen zes weken bij het bevoegde gezag dat het besluit nam.

Binnen 6 weken Een belanghebbende die een bezwaarschrift indient kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Voordat het bevoegd gezag op het bezwaar beslist, stelt het belanghebbenden in de gelegenheid om zich te laten horen.

Het bevoegd gezag beslist normaal binnen zes weken op het bezwaarschrift. Het vergaart kennis over de belangrijke feiten en belangen en weegt de belangen af.

Binnen 6 weken Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 22

Bekendmaking beslissing op bezwaar

Beroep

Degenen voor wie de beschikking geldt krijgen deze toegezonden of uitgereikt.

Beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak

Handeling Termijn

De termijn voor het indienen van een beroepschrift door belanghebbenden bij de rechtbank bedraagt zes weken.

6 weken Een belanghebbende die een beroepschrift indient kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Het bevoegd gezag stuurt de belangrijke stukken naar de bestuursrechter en dient een verweerschrift in.

Het bevoegd gezag kan door de bestuursrechter worden opgeroepen.

De bestuursrechter doet meestal binnen zes weken uitspraak.

Binnen 6 weken

Hoger beroep

Beroep

Handeling Termijn

De termijn voor het indienen van een beroepschrift door 6 weken Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 23

Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak belanghebbenden bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bedraagt zes weken.

Een belanghebbende die een beroepschrift indient kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Het bevoegd gezag stuurt de belangrijke stukken naar de bestuursrechter en dient een verweerschrift in.

Het bevoegd gezag kan door de bestuursrechter worden opgeroepen.

De bestuursrechter doet meestal binnen zes weken uitspraak.

Binnen 6 weken

Stapsgewijs: uitgebreide procedure Wabo

Op deze pagina vindt u een stapsgewijze procedureweergave voor een te verlenen vergunning. Het gaat om een omgevingsvergunning op basis van de uitgebreide procedure uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

De linker kolom geeft de procedurele fases weer. In de bovenste rij staan de wetten waarin de procedurele fases hun basis vinden. De meest rechtse kolom geeft als resultaat een samenvatting van de gehele procedurestap weer. Klik op de kopjes in de tabel om de wettelijke achtergrondinformatie per procedurestap en per wet te zien. Op de pagina overzicht: uitgebreide procedure Wabo vindt u in het kort alle belangrijke handelingen.

Aanvraag

Inhoud aanvraag

Awb

Basis

Wabo

Aanvulling Resultaat Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 24

Indiening aanvraag Basis Bevestiging aanvraag Aanvraag buiten behandeling laten Verklaring van geen bedenkingen Basis Basis

Ontwerp

Kennisgeving Terinzagelegging Zienswijzen

Beslissing op aanvraag Awb

Basis Basis Basis

Awb

Reactie op zienswijze Kennisgeving Basis Beslistermijn en beslissing op aanvraag Basis Basis Aanvulling Aanvulling Basis Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat

Wabo

Aanvulling Aanvulling Afwijking

Wabo

Aanvulling Aanvulling Aanvulling Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 25

Terinzagelegging Basis

Beroep

Inwerkingtreding Beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak Basis Basis Basis

Awb

Basis Basis Basis

Hoger beroep

Hoger beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning

Awb

Basis Basis Basis Basis Ruimtelijke instrumenten Wabo -

Wabo

Afwijking Aanvulling Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat -

Wabo

Aanvulling Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Resultaat Kenniscentrum InfoMil | 26

ter zitting Uitspraak Basis Resultaat

Overzicht: uitgebreide procedure Wabo

Op deze pagina vindt u een kort overzicht van alle handelingen per procedurele fase voor een vergunning. Het gaat om een omgevingsvergunning waarvoor de uitgebreide procedure van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) geldt.

De linker kolom geeft de procedurele fases in de juiste volgorde weer. In de middelste kolom staat de handeling per fase. In de rechter kolom staan de belangrijke termijnen. Voor een meer gedetailleerd stapsgewijs overzicht kunt u de pagina stapsgewijs: uitgebreide procedure Wabo gebruiken.

Aanvraag

Inhoud aanvraag Indiening aanvraag Bevestiging aanvraag Aanvraag buiten behandeling laten Verklaring van geen bedenkingen

Handeling

De aanvrager ondertekent de aanvraag. Hij moet bovendien alle belangrijke gegevens overleggen.

Termijn

De aanvraag dient men schriftelijk of elektronisch in.

Dit moet gebeuren bij burgemeester en wethouders van de gemeente waar de aanvrager het project grotendeels uitvoert.

Het bevoegd gezag bevestigt de ontvangst van de aanvraag en geeft de procedure weer.

Het bevoegd gezag kan besluiten de aanvraag niet te behandelen als daarin iets niet klopt.

Het bevoegd gezag stuurt het bestuursorgaan dat bevoegd is Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 27

tot het geven van een verklaring van geen bedenkingen een exemplaar van de aanvraag.

Ontwerp

Kennisgeving Terinzagelegging Zienswijzen

Handeling

Het bevoegd gezag geeft op geschikte wijze kennis van de beslissing op de aanvraag.

Het bevoegd gezag legt alle belangrijke stukken ter inzage.

Termijn

Iedereen kan zienswijzen tegen het ontwerpbesluit naar voren brengen.

Beslissing op aanvraag

Reactie op zienswijzen Beslistermijn en beslissing op aanvraag Kennisgeving

Handeling

Het bevoegd gezag betrekt bij de beantwoording van de zienswijzen alle belangrijke informatie. Deze beantwoording is een motivering van het besluit.

Termijn

Het bevoegd gezag besluit normaal binnen zes maanden na ontvangst van de aanvraag.

Het vergaart kennis over de belangrijke feiten en belangen en weegt de belangen af.

Binnen 6 maanden Het bevoegd gezag geeft op Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 28

Terinzagelegging geschikte wijze kennis van de beslissing op de aanvraag.

Het bevoegd gezag legt de beslissing op de aanvraag en de bijbehorende stukken ter inzage.

Beroep

Inwerkingtreding Beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak

Handeling

De beschikking treedt in werking de dag na afloop van de termijn voor het indienen van een beroepschrift.

Termijn

De termijn voor het indienen van een beroepschrift door belanghebbenden bij de rechtbank bedraagt zes weken.

6 weken Een belanghebbende die een beroepschrift indient kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Het bevoegd gezag stuurt de belangrijke stukken naar de bestuursrechter en dient een verweerschrift in.

Het bevoegd gezag kan door de bestuursrechter worden opgeroepen.

De bestuursrechter doet meestal binnen zes weken uitspraak.

Binnen 6 weken Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 29

Hoger beroep

Hoger beroep Voorlopige voorziening Relevante stukken en verweerschrift Verschijning ter zitting Uitspraak

Handeling Termijn

De termijn voor het indienen van een beroepschrift door belanghebbenden bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bedraagt zes weken.

6 weken Een belanghebbende die een beroepschrift indient kan ook een verzoek om voorlopige voorziening indienen.

Het bevoegd gezag stuurt de belangrijke stukken naar de bestuursrechter en dient een verweerschrift in.

Het bevoegd gezag kan door de bestuursrechter worden opgeroepen.

De bestuursrechter doet meestal binnen zes weken uitspraak.

Binnen 6 weken Ruimtelijke instrumenten Wabo Kenniscentrum InfoMil | 30

Colofon

URL: http://www.infomil.nl/onderwerpen/ruimte/ruimtelijke/wet-algemene/ Datum: 17 januari 2017 Dit is een publicatie van: Kenniscentrum InfoMil www.infomil.nl

Post

Kenniscentrum InfoMil Postbus 7007 2280 KA Rijswijk

Bezoek

Kenniscentrum InfoMil Lange Kleiweg 34 Rijswijk Kenniscentrum InfoMil is onderdeel van Rijkswaterstaat Leefomgeving van Rijkswaterstaat, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Meer over Rijkswaterstaat Leefomgeving vindt u op www.

rws.

( #1) nl/leefomgeving.

Meer over Rijkswaterstaat vindt u op www.rws.nl