Transcript deze brief

> RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Gebruikers kunstgrasvelden BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht WWW.GEMEENTEMAASTRICHT.NL ONDERWERP Kunstgrasvelden BEHANDELD DOOR M (Marjolein) Wedda DATUM 20 december 2016 DOORKIESNUMMER 043 - 350 4088 BIJLAGEN 1 ONZE REFERENTIE E-MAILADRES [email protected] FAXNUMMER 043 - 350 4141 UW REFERENTIE Geachte meneer/mevrouw, Zoals we u eerder al hebben laten weten, heeft het RIVM op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar het SBR rubbergranulaat infill. Dat wordt gebruikt op kunstgrasvelden voor het voetbal en Cruijf Courts. Aanleiding voor het onderzoek was een tv-uitzending, die voor veel onrust zorgde. Hierin werd namelijk beweerd dat het rubbergranulaat ernstige gezondheidsrisico’s voor voetballers zou opleveren. Vandaag heeft het RIVM de conclusie van haar onderzoek gepubliceerd. Ik informeer u graag over de uitkomsten van het onderzoek.

Conclusie RIVM onderzoek

Het RIVM concludeert op basis van het onderzoek dat “het schadelijke effect op de gezondheid prak tisch verwaarloosbaar [is]”. Het is verantwoord om op de velden te sporten. De gemeente Maastricht volgt, zoals eerder aangegeven, het standpunt van de Vereniging Sport en Gemeenten, het RIVM, de GGD en de rubbergranulaat infill. KNVB. Deze partijen laten, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek, weten dat er geen aanleiding is om niet te spelen op kunstgrasvelden met Het advies voor sporters is dan ook: u kunt sporten op de kunstgrasvelden in Maastricht.

Nadere informatie

Ik kan me voorstellen dat u vragen heeft omtrent het onderzoek of het advies van het RIVM. Het RIVM heeft voor dit soort vragen een publieksinformatielijn geopend. Deze is bereikbaar via 0800 0480. U kunt ook de website van het RIVM raadplegen. Op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Rubbergranulaat/Alle_veelgestelde_vragen_over_Rubbergranula at vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

Lopende onderzoeken

In haar conclusies adviseert het RIVM ook om de norm voor rubbergranulaat opnieuw vast te laten stellen. Op dit moment doet het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) onderzoek om te bekijken welke norm voor rubbergranulaat wenselijk is. Het RIVM adviseert om de norm dichter bij de consumentennorm te brengen. De resultaten van dit onderzoek worden circa maart 2017 verwacht. Ook in de Verenigde Staten wordt momenteel onderzoek verricht naar rubbergranulaat. Van dit onderzoek worden de resultaten eveneens medio 2017 verwacht. PAGINA 1 van 2

DATUM 20 december 2016 De uitkomsten van deze twee nog lopende onderzoeken worden nauwgezet gevolgd. Mocht de uitslag van een van deze onderzoeken aanleiding geven tot het wijzigen van ons beleid, dan zullen wij in samenspraak met de gemeenteraad overgaan tot wijzigingen. Vertrouwende u hiermee voor nu voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend, Jim M. Janssen, Wethouder Sociale Zaken, Ouderenbeleid, Stadsbeheer, Sport & Recreatie. PAGINA 2 van 2