De kracht van online peer feedback

Download Report

Transcript De kracht van online peer feedback

HANovatie Nieuwsbrief De kracht van online peer feedback

12 december 2016 Esther van Popta

We weten dat feedback waardevol is voor leren, maar kunnen studenten ook van elkaar leren door elkaar feedback (peer feedback) te geven? Esther van Popta (adviseur Onderwijs & ICT bij de Service unit Onderwijs en Onderzoek van de HAN) doet sinds een aantal jaren onderzoek naar de meerwaarde van het geven van online peer feedback en dan in het bijzonder vanuit het perspectief van de gever. Ze heeft recent haar eerste artikel gepubliceerd in het journal Educational Research Review.

In dit artikel met als titel ‘Exploring the value of peer feedback in online learning for the provider’ presenteert zij de theoretische achtergrond van haar promotieonderzoek en het procesmodel voor ‘providing online written peer feedback’. Het model wordt binnen diverse opleidingen binnen en buiten de HAN gebruikt. De link naar het volledige artikel is te vinden via haar blog: www.e peerfeedback.nl.

Online peer feedback als leeractiviteit voor de gever

In het artikel hebben we diverse onderzoeken over peer feedback gereviewed vanuit een nieuw perspectief op peer feedback, namelijk de gever van de feedback. Dit perspectief is tot op heden onderbelicht gebleven. De meeste onderzoeken richten zich namelijk op de meerwaarde van het proces van peer feedback voor de ontvanger van de feedback. Het doel van deze studie was dan ook om online peer feedback als leeractiviteit voor de gever te verkennen. We concluderen dat (1) het geven van online peer feedback een aantal potentiële voordelen voor het leren van de gever heeft; (2) het geven van online peer feedback vraagt van een student dat hij/zij een aantal cognitieve processen doorloopt; (3) de potentiële leervoordelen kunnen worden gerealiseerd wanneer studenten worden uitgedaagd om bepaalde onderdelen (elementen) te gebruiken in de peer feedback die ze geven.

Peer feedback is een proces

Feedback is waardevol voor leren, dat weten we uit o.a. de onderzoeken van Hattie. Feedback kan verschillende bronnen hebben. Eén van deze bronnen is een mede-student. Deze feedback wordt peer feedback genoemd. Peer feedback is een proces waarbij de ene student feedback geeft aan een andere student. We spreken van peers, als er sprake is van studenten die onderdeel uitmaken van eenzelfde groep. De meeste onderzoeken naar peer feedback kijken naar de meerwaarde van dit proces voor de ontvanger. Er zijn echter ook onderzoeken waarbij gekeken is naar de meerwaarde voor de gever, maar dit soort onderzoek is schaars. In deze studie gaan we op zoek naar een theoretische onderbouwing voor het idee dat de gever kan leren van het geven van peer feedback. Hiertoe hebben we een literatuur studie gedaan. De focus van deze studie richt zich op het geven van peer feedback en dan in het bijzonder peer feedback die online wordt gegeven. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen www.han.nl/hanovatie 1

resultaten van de review richten zich op de voordelen voor de gever en de cognitieve processen die de gever doorloopt bij het geven van feedback. We vonden in onze review dat het geven van peer feedback studenten kan helpen om de zogenaamde ‘hoger niveau leren vaardigheden’ te verbeteren, en het helpt studenten om het eigen leerproces te evalueren, controleren en reguleren. Studenten leren reflecteren, worden kritischer, en kunnen zelfs hun eigen product verbeteren. Het verstrekken van peer feedback kan leiden tot meer kennis, en het kan studenten helpen om beter evaluatief te oordelen. Het merendeel van de voordelen die we in ons onderzoek vonden zijn gerelateerd aan hogere cognitie en metacognitie. Het lijkt erop dat het verstrekken van peer feedback een positief effect heeft op de metacognitieve vaardigheden van studenten. In ons onderzoek vonden we dat studenten verschillende cognitieve processen gebruiken wanneer ze wordt gevraagd om online peer feedback te geven. Studenten vergelijken en onderzoeken ideeën; evalueren; suggereren wijzigingen; en denken na over, plannen en reguleren hun eigen denken. Ze denken kritisch, maken verbinding met nieuwe kennis en nemen verschillende perspectieven. De mogelijke voordelen en de cognitieve processen zijn gerelateerd. Het doorlopen van specifieke cognitieve processen helpt studenten om te leren voordelen te realiseren. Samen vormen ze de richting voor het ontwerpen van de opdracht voor het leveren van online peer feedback.

Resultaten

De resultaten uit het literatuuronderzoek onderschrijven ons argument dat het verstrekken van online peer feedback potentiële leervoordelen heeft voor de gever en vraagt van studenten om verschillende cognitieve processen te gebruiken onder specifieke instructie omstandigheden. De idee is wel dat studenten voordat ze het werk van hun peers kunnen bekijken, eerst een product op basis van dezelfde opdracht maken (en online plaatsen). Door uitgedaagd te worden om specifieke elementen in de peer feedback op te nemen, zullen ze verschillende cognitieve processen gebruiken. Deze elementen zijn een evaluatief oordeel, een suggestie voor verbetering, een verklaring en een theoretische verwijzing. Na het geven van peer feedback met deze elementen kunnen studenten hun nieuwe inzichten gebruiken om hun eigen product te verbeteren. De resultaten van de review hebben we omgezet in een procesmodel voor het leren door online peer feedback vanuit de provider die het huidige denken over de mogelijke voordelen van leren synthetiseert, de cognitieve functies verwerkt, en de elementen voor leren die betrekking hebben op het geven van online peer feedback. Het model werd ontwikkeld om te helpen te begrijpen hoe het verstrekken van online peer feedback als een leeractiviteit gezien kan worden.

Verder lezen

Dit artikel is een korte samenvatting van het volgende artikel: van Popta, E., Kral, M., Camp, G., Martens, R. L., & Simons, P. R. J. (2017). Exploring the value of peer feedback in online learning for the provider. Educational Research Review, 20, 24-34. http://dx.doi.org/10.1016/j.edurev.2016.10.003 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen www.han.nl/hanovatie 2