schoolverlaters-informatie-2016

Download Report

Transcript schoolverlaters-informatie-2016

Schoolverlaters FOCUS

Je bent schoolverlater, wanneer je  een baan hebt (b.v. je kunt bij je laatste stageadres hele dagen gaan werken).    een baan hebt en misschien een MBO Entree opleiding kunt volgen via een ROC (BBL) in staat bent aan een MBO Entree opleiding bij een ROC te volgen (BOL) bent aangenomen door een opleidingsbedrijf. Voorbeelden van een ROC zijn b.v.:

Horizon College Clusius College ROC Kop van Noord Holland Regio College

Voorbeelden van een opleidingsbedrijf zijn b.v.

ESPEQ

(opleidingsbedrijven Bouw / Hout / Schilderen)

TETRIX

(Metaal / Installatietechniek / Electro)

SPG

Noord Holland Noord (weg- en waterbouw)

Je kunt niet zomaar aan een opleiding beginnen bij een opleidingsbedrijf. Ieder opleidingbedrijf stelt bepaalde eisen, b.v. 

voldoende kennis en vaardigheden in die werkrichting en een goede beroepshouding

voldoende “punten” om aan een opleiding te beginnen (je niveau met lezen/taal/rekenen, maar vooral ook je werkhouding en de stageprestaties; kortom: wat zijn je competenties)

Het Horizon College biedt de meeste soorten MBO opleidingen.

Het mbo kent de opleidingsniveaus 1 t/m 4. Vanuit FOCUS kun je alleen beginnen met een

BBL:

Entreeopleiding op niveau 1

waarbij je vier (of drie) dagen

. Misschien dat enkele leerlingen na de entree opleiding kunnen doorgaan op niveau 2 om daar een basisberoepsdiploma voor te halen. Er zijn twee manieren om een opleiding te volgen:

de beroepsbegeleidende leerweg. Dit is een deeltijdopleiding

werkt in een erkend leerbedrijf

en één dag naar school gaat. Je noemt dit ook wel werken en leren.

BOL:

de beroepsopleidende leerweg. Dit is volledig dagonderwijs, waarbij de beroepspraktijkvorming plaatsvindt tijdens de stage. 3 dagen school en 2 dagen stage.

Schoolverlaters FOCUS

Let wel: je kunt via de BBL-Leerweg alleen een diploma halen wanneer je de opleiding begint met een baan en ook eindigt met een baan! Er zijn 7 verschillende Entree-opleidingen op het Horizon College.  Assistent logistiek    Assistent verkoop/retail Assistent dienstverlening & zorg Assistent bouwen, wonen & onderhoud    Assistent mobiliteitsbranche Assistent installatie- & constructietechniek Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Bij Entree krijg je de kans om een Entree-diploma te halen, zodat je aan het werk kunt of verder kunt leren in een niveau 2 opleiding. Als je start in een Entree-opleiding krijg je binnen vier maanden een bindend studieadvies. Afhankelijk van je studieresultaten kun je de opleiding afmaken met zicht op doorstroom naar een niveau 2 opleiding of je wordt voorbereid op uitstroom richting arbeidsmarkt.

Inschrijven voor vervolgopleiding bij het Horizon College of een andere ROC gaat in overleg met de mentor en stage coördinator.

Je kunt dus stellen:

 Je bent schoolverlater als je de leeftijd hebt om de school te verlaten.  Je bent schoolverlater als je een baan kunt krijgen.  Je bent schoolverlater als je in staat bent om aan een vervolgopleiding te beginnen.

Schoolverlaters FOCUS

Er komt vanaf dat moment heel veel op je af:  Je moet zelfstandig leren in je nieuwe leeromgeving.  Je moet goed je best doen en hard werken in je nieuwe baan. Je krijgt te maken met allerlei zaken, zoals: verzekering(en); belasting, etc.  Gelukkig zijn er veel mensen en instanties, die je hierbij kunnen helpen.

Praktijkschool FOCUS

 Je kunt na het verlaten van de school hier altijd met vragen terecht.  In het eerste jaar van je opleiding en je baan kunnen wij je soms helpen bij problemen door de juiste instanties te vinden.

Jongerenloket

Jongerenloket Ben je gestopt met school? Heb je geen werk? Wil je weten wat je met jouw talenten kunt doen? Het Jongerenloket helpt je. Zo maak je een goede keuze voor een opleiding of een baan. Voor wie is het Jongerenloket? Voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk, Bergen NH, Castricum en Heiloo. Wat doet het Jongerenloket? Heb je vragen over je opleiding, werk of inkomen? Het Jongerenloket helpt je. Hoe werkt het Jongerenloket? Je kunt op alle werkdagen langskomen bij ons Jongerenloket. Met een medewerker voer je een gesprek, bijvoorbeeld over:  wat je tot nu toe hebt gedaan;   wat je graag wilt; de problemen die je misschien hebt; Na het gesprek zoeken we samen naar de juiste opleiding of baan.

Adres: Mallegatsplein 10 te Alkmaar

.

maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 13.00 uur

Telefoon: Bel 14 072, kies 'Alkmaar'

Schoolverlaters FOCUS

Regelingen en wetten, waar je mee te maken kunt krijgen: WAJONG**

(

Wet Werk en arbeidsongeschiktheid van Jonge mensen met een beperking) Alleen nog voor jongeren die geen loonvormende arbeid kunnen verrichten. Deze vraag je aan doormiddel van;

Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen (UWV) School kan hierin ondersteunen.

http://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-beoordeling arbeidsvermogen.aspx

Participatiewet De wet werk en bijstand wordt Participatiewet

De Participatiewet is een wet die de nieuwe Wajong, WsW, Jeugdzorg WMO en Bijstand integreert tot één regeling, waarbij de nadruk ligt op wat je mogelijkheden en je talenten zijn. Doel van de Participatiewet is om zoveel mogelijk mensen met of zonder beperking werk te laten vinden. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de participatiewet.

De Participatiewet in plaats van Wajong, Bijstand, WsW.

Iedereen, die kan werken en na 1 januari 2015 een uitkering aanvraagt, stroomt in de Participatiewet. Er wordt eerst gekeken of de aanvrager kan werken. De regels van de Participatiewet zijn ongeveer hetzelfde als die van de bijstand.

Participatiewet: grote gevolgen sinds januari 2015 voor alle schoolverlaters.

  Instroom in de WSW (Werkvoorzieningsschap) is niet meer mogelijk De Wajong is ingrijpend veranderd. De Wajong is per 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor jongeren, die door hun beperking geen loonvormende arbeid kunnen verrichten. Kortom: alleen de Praktijkschoolleerlingen, die uitsluitend aangewezen zijn op een vorm van dagbesteding kunnen vanaf 1 januari 2015 mogelijk nog een Wajong aanvragen, waarbij UWV Werkbedrijf de verantwoordelijke instantie blijft.  Degenen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn, vallen onder de Participatiewet en dan is werken met een

loonkostensubsidie*

een mogelijkheid.

Doelgroepen register

De leerlingen van de Praktijkscholen komen automatisch(door middel van aanvraag beoordeling arbeidsvermogen) in het zogenaamde 'doelgroepenregister'. Zo wordt de kans flink vergroot dat de leerling na het lopen van een stage als ze vervolgens hun diploma halen rechtstreeks een baan krijgen. Door plaatsing in het doelgroepenregister telt die baan namelijk mee als een van de 125.000 garantiebanen waarover het kabinet met werkgevers en vakbonden afspraken heeft gemaakt

.

Loonkostensubsidie*

Wanneer duidelijk is dat je meer ondersteuning nog hebt in werksituaties (tempo is lager en/of je hebt meer begeleiding nodig), waardoor je niet het minimumloon kunt verdienen dan kan je werkgever mogelijk in aanmerking komen voor loonkostensubsidie. Deze subsidie wordt vanuit de gemeente aan het bedrijf waar jij werkt gegeven, zodat jij dan een volledig loon kunt krijgen.

Schoolverlaters FOCUS

Expertise Centrum Arbeid (ECA)

Alle scholen voor Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs in deze regio werken samen om de leerlingen beter naar hun vervolgstap te kunnen begeleiden. De volgende scholen doen hier aan mee: Focus, De Viaan, De Spinaker en Heliomare College Alkmaar, Horizon College en het Clusius College (richting Entree-opleidingen). Vanuit elke school is er een medewerker (transitiecoach) vertegenwoordigd in het team van het ECA. Zij komen wekelijks bij elkaar om te bespreken wat leerlingen nodig hebben om te komen tot passende trajecten/uitstroom. Uitstroom kan werk zijn maar andere leerlingen zijn beter op hun plaats op een dagbesteding. Zo bundelt het ECA de krachten met het oog op een goede uitstroom en gebruik van de participatiewet. Eenduidigheid richting UWV, Gemeente, Jongerenloket Doorlopende begeleiding van de jongeren in de overstap naar Entree en/of werk Vanuit MBO pilot leerwerkmakelaar de nodige ondersteuning om de jongeren te ondersteunen bij school en/of werk Als de leerling zonder werk of opleiding de school verlaat, dan wordt er contact gezocht met het Jongerenloket in Alkmaar. Samen met de klantmanagers van dit loket wordt er naar een goede vervolgstap gezocht. Het ECA heeft afspraken gemaakt voor alle leerlingen die naar het Jongerenloket gaan. Zie: www.ecawerkt.nl

Uitkeringen vanaf 18 jaar Zorgtoeslag 18 jaar

Je kunt misschien zorgtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor je Nederlandse zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen. Heb je geen inkomen dan krijg je zorgtoeslag De overheid gaat minder bijdragen aan de kosten voor je zorgverzekering. Hoe hoger je inkomen, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Dit geldt niet als je een minimuminkomen hebt. Aan de zorgtoeslag zijn de volgende voorwaarden verbonden: • Je bent 18 jaar of ouder • Je hebt een zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar • Je inkomen is niet te hoog. • Je eigen vermogen is niet te hoog --------------------------------------------------------------------------

Schoolverlaters FOCUS

Basisbeurs MBO niveau 1 (als je 18 jaar bent)

Je kunt een basisbeurs krijgen voor een mbo-opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet: • je bent

18 jaar of ouder

en je hebt je aanvraag gedaan voor de maand waarin je 30 jaar wordt en hebt er dan ook recht op • je volgt een voltijds beroepsopleidende leerweg (bol) • je hebt de Nederlandse nationaliteit. Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III of IV kun je studiefinanciering krijgen. Heb je een andere vergunning of kom je uit een EU-land? Vul dan het nationaliteitenschema in om te zien of je toch studiefinanciering kunt krijgen.

Basisbeurs: gift of lening

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan is je beurs altijd een gift. Gratis of met korting reizen / studentenreisproduct Het studentenreisproduct is onderdeel van je studiefinanciering. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Wanneer gaat het in? Je kunt je reisproduct gebruiken vanaf het moment dat je basisbeurs ingaat. Reisproduct is lening Wanneer gaat het in? Doe je een opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. ( zolang je ingeschreven staat) Wat moet je doen?  Vraag de basisbeurs aan.   Koop een persoonlijke OV-chipkaart > Doe je dit liever niet online? Het kan ook bij je vervoersbedrijf, aan het loket. Neem een pasfoto mee. Geef het nummer van je OV-chipkaart door >    Laad je studentenreisproduct op je OV-chipkaart. Dit doe je bij een ophaalautomaat 2 weken voordat je basisbeurs ingaat. Je krijgt vanzelf bericht over de ophaaldatum. Let op: vergeet niet je studenten reisproduct stop te zetten als je de school verlaat. ( anders moet je terugbetalen)

Bijstandsuitkering***

Bent je

18, 19 of 20 jaar

dan kun je recht hebben op bijstand. Deze bijstand is minder hoog dan de bijstand voor mensen van 21 jaar en ouder omdat je ouders nog financieel verantwoordelijk zijn. Verblijf je in een inrichting? Dan heb je geen recht op een algemene bijstandsuitkering. Hoeveel bijstand je kunt ontvangen is afhankelijk van je leefsituatie. Als je nog thuis woont is dit de uitkering: Bijstand: € 241,20 (incl. vakantiegeld) (bedragen oktober 2016)