Commissie stelt verbintenissen voor om de mondiale

Download Report

Transcript Commissie stelt verbintenissen voor om de mondiale

Europese Commissie - Persbericht

Commissie stelt verbintenissen voor om de mondiale doelstellingen inzake duurzame stadsontwikkeling te realiseren

Quito, 20 oktober 2016

In het kader van de Habitat III-conferentie van de VN heeft de Europese Commissie drie verbintenissen voorgesteld om de mondiale doelstellingen van de Nieuwe stedelijke agenda te verwezenlijken.

De Nieuwe stedelijke agenda , die deze week tijdens de Habitat III-conferentie van de VN in Quito, Ecuador, is goedgekeurd, bevat richtsnoeren om steden overal ter wereld inclusiever, groener, veiliger en welvarender te maken. De agenda is een van de hoekstenen van de uitvoering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en andere belangrijke agenda's voor hervormingen, in het bijzonder de Overeenkomst van Parijs .

De partners van het Habitatprogramma van de VN, waaronder de EU en haar lidstaten, hebben verbintenissen voorgesteld om de Nieuwe stedelijke agenda uit te voeren. Elk van deze verbintenissen heeft een specifiek toepassingsgebied en bevat specifieke doelstellingen.

Op de Habitat III-conferentie van de VN zei Corina

Creţu

, commissaris voor Regionaal Beleid:

voor banen, groei en een betere levenskwaliteit voor iedereen." "Onze verbintenissen bouwen voort op de jarenlange ervaring van de EU met succesvolle programma's en projecten op het vlak van stedelijk beleid. De tijd is rijp om het concept uit te breiden tot buiten de grenzen van de EU. Dankzij deze verbintenissen zal de EU vooroplopen bij de wereldwijde inspanning om de kracht van snelle verstedelijking optimaal te benutten en op basis hiervan kansen te creëren

De drie verbintenissen zijn: 1.

De uitvoering van de Nieuwe stedelijke agenda door middel van de Stedelijke Agenda voor de EU

In de Nieuwe stedelijke agenda en de Stedelijke Agenda voor de EU wordt dezelfde visie uitgedragen over evenwichtige, duurzame en geïntegreerde stadsontwikkeling.

De Stedelijke Agenda voor de EU is ontworpen om steden te betrekken bij de beleidsvorming. Met zijn 12 prioritaire thema's , multi-level governance en aandacht voor intercollegiaal leren (peer learning), draagt de Stedelijke Agenda voor de EU bij tot de uitvoering van de Nieuwe stedelijke agenda binnen de EU, en dit in samenwerking met stedelijke belanghebbenden — niet alleen steden, maar ook bedrijven, ngo's en vertegenwoordigers van de lidstaten en de EU-instellingen.

Voor de 12 prioritaire thema's worden actieplannen opgesteld. Zij zullen onder andere bestaan uit beleidsaanbevelingen, goede praktijken en projecten om in de EU te worden gedeeld en verruimd.

2.

De ontwikkeling van een globale, geharmoniseerde definitie van steden

Om gegevens beter te kunnen vergelijken, benchmarken en opvolgen, zou overal ter wereld een gemeenschappelijke definitie van steden moeten worden gehanteerd. In samenwerking met de OESO en de Wereldbank zal de EU een dergelijke definitie ontwikkelen en daarbij gebruik maken van de door de EU en de OESO vastgestelde definitie van steden . De definitie zal gebaseerd zijn op het bevolkingsaantal, de bevolkingsdichtheid en de mate van verstedelijking in de EU .

Er zullen een online databank en een algemene lijst van steden met hun belangrijkste kenmerken worden ontwikkeld. Een voorstel voor een algemene definitie van steden zal uiteindelijk worden ingediend bij de Verenigde Naties.

3.

De bevordering van de samenwerking tussen steden op het gebied van duurzame stadsontwikkeling

Door gebruik te maken van de solide aanpak van het door de EU gefinancierde Urbact-netwerk en van de methodologie van het internationaal samenwerkingsprogramma voor steden van de EU (International Urban Cooperation programme, IUC-programma) zullen steden over de hele wereld gebied van gemeenschappelijke prioriteiten (toegang tot water, vervoerssystemen, gezondheid of huisvesting) te ontwikkelen en uit te voeren. Bij de opstelling en uitvoering van deze actieplannen moeten ook zakenpartners nauw worden betrokken.

[1] worden aangemoedigd om in samenwerking met partnersteden lokale actieplannen en projecten op het

Via een online netwerkplatform worden richtsnoeren beschikbaar gesteld en wordt interregionale samenwerking mogelijk gemaakt.

Achtergrond

Habitat III is de conferentie van de Verenigde Naties over huisvesting en duurzame stadsontwikkeling die van 17 tot en met 20 oktober 2016 plaatsvindt in Quito, Ecuador.

Bij resolutie 66/207 en in overeenstemming met de twintigjaarlijkse cyclus (1976, 1996 en 2016), heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten de Habitat III-conferentie bijeen te roepen om een nieuwe impuls te geven aan het wereldwijde streven naar duurzame verstedelijking en zich te concentreren op de uitvoering van een Nieuwe stedelijke agenda , voortbouwend op de Habitat Agenda van Istanboel uit 1996.

Meer informatie

Habitat III-conferentie Stedelijk beleid van de EU Twitter: @EU_Regional@CorinaCretuEU#EUUrbanAgenda [1] Het toepassingsgebied van de verbintenis heeft betrekking op steden in Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru, Canada, China, India, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

IP/16/3477 Contactpersoon voor de pers: Jakub ADAMOWICZ (+32 2 29 50595) Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69) Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail