Confederatie Bouw roept bonden op om samen te strijden voor

Download Report

Transcript Confederatie Bouw roept bonden op om samen te strijden voor

Persbericht 7 oktober 2016

Perscontact

Frederik Bronckaerts - Persverantwoordelijke T 02 545 56 28 • M 0499 34 62 10 [email protected]

Sociaal overleg enkel mogelijk bij wederzijds respect en vertrouwen

Confederatie Bouw roept bonden op om samen te strijden voor behoud werkgelegenheid in de bouw

De Confederatie Bouw is verontwaardigd over de actie van de vakbonden vanochtend aan haar hoofdzetel in Brussel. Ze beschuldigen de werkgeversorganisaties van overspel met de regering. De Confederatie Bouw wijst deze beschuldigingen van de hand en wijst de bonden erop dat ernstig overleg enkel mogelijk is bij wederzijds respect en vertrouwen. “We moeten samenwerken in plaats van verdelen. Samen vragen we de regering om nu maatregelen te treffen voor het behoud van werkgelegenheid”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder.

De Confederatie Bouw is altijd al een voorstander geweest van overleg met de vakbonden en heeft zich in het verleden ook steeds constructief opgesteld. Ze vraagt van de bonden om nu hetzelfde te doen, ook in de moeilijke dossiers die nu op tafel liggen, bijvoorbeeld rond werkbaar en wendbaar werk of de loonhandicap.

De bonden roepen op tot dialoog maar voeren tegelijkertijd acties. Dat is contraproductief. Overleg is er enkel mogelijk bij wederzijds respect en vertrouwen.

Een vertekenend beeld

De bonden geven trouwens een vertekenend beeld van de werkelijkheid alsof werkgevers en regering twee handen op een buik zijn. Denk maar aan het dossier rond deloyale concurrentie, waarbij de regering de bouwsector onvoldoende steunt in de strijd tegen buitenlandse concurrentie doordat ze de beloofde loonlastenverlaging van € 6 per uur niet doorvoert. Sinds 2012 gingen er al 20.300 jobs verloren. Zonder concrete maatregelen staan er tegen 2020 nog eens 26.000 banen op de tocht.

Robert de Mûelenaere:

“Wij hebben consequente en redelijke vakbonden nodig om de banen in de bouwsector te redden. De werkgevers kunnen dit niet alleen doen. We mogen niet vergeten dat zowel de bonden als de Confederatie Bouw voor hetzelfde doel ijveren, namelijk een gezonde en welvarende bouwsector.”

Dezelfde actie van de bonden vond later op de dag ook plaats aan de kantoren van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), dat voor het sociaal overleg zetelt in de Nationale Arbeidsraad (NAR). De Confederatie Bouw maakt deel uit van het VBO.

De Confederatie Bouw verdedigt de belangen van meer dan 14.000 ondernemingen uit de bouwsector: zelfstandigen, kmo’s en grote ondernemingen uit alle takken van de bouw. De Confederatie is aanwezig op lokaal, gewestelijk, nationaal en Europees niveau. Ze is initiatiefnemer van grote evenementen zoals het BouwForum en Open Wervendag