Training Integraal Veiligheidsbeleid

Download Report

Transcript Training Integraal Veiligheidsbeleid

Training Integraal Veiligheidsbeleid/ Kernbeleid Veiligheid voor ambtenaren integrale veiligheid

Reeds sinds 2003 verzorgen wij trainingen Integraal Veiligheidsbeleid/ Kernbeleid Veiligheid voor ambtenaren integrale veiligheid van gemeenten en beleidsadviseurs van de politie. In dat jaar werd de VNG-methode Kernbeleid Veiligheid gepubliceerd. Wij hebben deze methode ontwikkeld in opdracht van de VNG. Ook ‘onderhouden’ wij hem, onder meer door regelmatig updates van de methode te realiseren (meest recent in 2014).

In het verlengde van deze nauwe betrokkenheid bij Kernbeleid Veiligheid geven wij trainingen Integraal Veiligheidsbeleid/ Kernbeleid Veiligheid. In deze trainingen nemen wij de deelnemers mee in de wereld van het lokale integrale veiligheidsbeleid: de deelnemers verkrijgen een stevige basis voor effectieve en solide beleidsvoering in de eigen lokale context. De uitgangspunten en werkwijze van Kernbeleid Veiligheid spelen hierin een belangrijke rol. Maar we gaan verder, geven de deelnemers ook concrete handvatten voor de bestuurlijke advisering, de beleidscoördinatie binnen de eigen organisatie, het uitvoeren van analyses en realiseren van tussenrapportages.

In 2016 hebben wij deze training nadrukkelijk vernieuwd; in 2016 en 2017 bieden wij een vierdaagse training aan, met als zwaartepunten: 

Het vierjarige Integraal Veiligheidsplan/IVP:

voorbereiding, realisatie, wisselwerking met partners, College en de Raad.

Het bijbehorende Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid:

de voorbereiding en realisatie daarvan in nauwe wisselwerking met de realisatie van het IVP.

De bestuurlijke informatiepositie integrale veiligheid ofwel intelligence:

de relevante informatiebronnen en partners, wijze van ontsluiting en verbinding, randvoorwaarden, benutting op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

Wijk- en gebiedsgericht werken

en de verbinding daarbij met het sociaal domein (decentralisaties/’3D’), burger participatie en co-creatie, werken aan subjectieve veiligheid.

We noemen ons aanbod een ‘training’, maar dit dekt de lading niet: het gaat om een combinatie van kennisoverdracht, training en oefening, advisering en ondersteuning, en intervisie. We geven u daadwerkelijk een stevig en integraal repertoire om de vier bovengenoemde accenten aan te vatten in uw eigen situatie. Dit doen wij mede door heel expliciet de verbinding met uw eigen situatie te leggen - we helpen u die te analyseren en er de passende stappen en vormen voor te vinden. Deze nauwe wisselwerking met de lokale context binnen de training is mogelijk, doordat we de groepen klein houden: de maximale omvang is zes deelnemers. Hierdoor kunnen we uitvoerig ‘werk maken’ van uw eigen dilemma’s en uitdagingen. Ook helpt het hierbij natuurlijk dat wij veel kennis van en ervaring hebben met de dilemma’s van gemeenten rond integrale veiligheid: wij hebben voor tal van grote en kleine gemeenten integraal veiligheidsbeleid ontwikkeld.

Waarom deelnemen aan deze training?

Door deel te nemen aan deze training:  doet u alle benodigde actuele kennis op rond integraal veiligheidsbeleid/IVP’s alsmede intelligence en wijk- en gebiedsgericht werken .  verkrijgt/verbetert u uw technieken en vaardigheden voor het ontwikkelen en onderhouden van uw integrale veiligheidsbeleid/IVP en het bijbehorende uitvoeringsplan.

 leert u Kernbeleid Veiligheid effectief en efficiënt toe te passen.

 ontwikkelt u uw ‘antenne’ en repertoire voor effectieve regievoering rond integrale veiligheid.

 staat u steviger in uw samenwerking met de interne beleidspartners maar ook de externe partners waaronder politie, instellingen, ondernemers en corporaties.  kunt u met succes de benodigde stappen in uw situatie zetten rond integraal veiligheidsbeleid, intelligence en wijk- en gebiedsgericht werken; u verkrijgt daarvoor hele concrete handvatten.  doet u nieuwe ideeën en inspiratie op op het complexe, veelomvattende terrein van lokale integrale veiligheid.

Ook komt u in het bezit van de nieuwste formats en inzichten van en rond de methode Kernbeleid Veiligheid.

Het programma

Het programma van de vier dagen ziet er in het kort als volgt uit:

ONDERWERP dag 1 dag 2 dag 4

Integraal Veiligheidsplan (IVP) Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid

dag 3

Intelligence, bestuurlijke informatie positie integrale veiligheid Wijk- en gebiedsgericht werken - achtergrond, context - profiel/product - aanpak, te zetten stappen - behandeling en oefening van de stappen - benodigde informatie voor het IVP - interne/externe samenwerking rond het IVP - profiel/product - aanpak, te zetten stappen - behandeling en oefening van de stappen - IVP, uitvoeringsplan en de interne organisatie - IVP, uitvoeringsplan en flankerend beleid - IVP, uitvoeringsplan en de politiek-bestuurlijke context - het vraagstuk: slimme benutting beschikbare informatie - intelligence, IVP en regievoering - relevante interne en externe informatiebronnen - ontsluiting, verbinding, benutting bronnen - strategische, tactische, operationele toepassingen - tools, ICT - privacy - het IVP en werken aan wijkveiligheid - het IVP, OOV en de decentralisaties in het sociaal domein - partners van OOV op wijkniveau en ‘in de wijk’ - de nieuwe ‘eerstelijn’: sociale wijkteams en veiligheid - voorwaarden voor tijdige opschaling complexe casuïstiek - burgerparticipatie, zelfredzaamheid, samenredzaamheid Elke cursusdag begint om 9.30 uur en eindigt om 16.00 uur.

Algemene informatie cursus

Wij verzorgen meerdere cycli in 2016 en 2017. De actuele data geven wij regelmatig via onze website door. U kunt zich vanaf 23 mei 2016 aanmelden voor de volgende cycli: 

Zomer-/najaarscyclus 2016

, met als cursusdata vrijdag 1 juli, vrijdag 8 juli, vrijdag 9 september en vrijdag 23 september. 

Najaarscyclus 2016,

met als cursusdata vrijdag 30 september, vrijdag 14 oktober, vrijdag 4 november en vrijdag 18 november. De cursuslocatie is het historische pand van BMC in het centrum van Den Haag, adres Korte Houtstraat 20 (op een steenworp afstand van de Staten-Generaal en de ministeries van BZK en Veiligheid & Justitie). De kosten van deelname bedragen in totaal € 1.490,- (exclusief BTW). Cursusmateriaal, lunch, koffie, thee en fris zijn inbegrepen.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door een email met vermelding van de cyclus van uw keuze en uw contactgegevens te sturen aan de cursusleider, tevens ontwikkelaar van Kernbeleid Veiligheid, de heer Jasper van Gaalen, senior onderzoeker en adviseur Integrale Veiligheid van BMC via e-mailadres [email protected].

Meer informatie?

Voor nadere informatie over de training kunt u eveneens contact leggen met de cursusleider via bovenstaand e-mailadres.

DRS. JASPER VAN GAALEN

SENIOR ADVISEUR @: [email protected]