(Kernpunten van een integrale benadering) DE

Download Report

Transcript (Kernpunten van een integrale benadering) DE

(Kernpunten van een integrale benadering)

DE VIJF KERNPUNTEN VAN EEN INTEGRALE SOLIDE STRATEGIE

Solide Strategie stelt zich ten doel om integrale financiële advisering te realiseren. Met een integraal financieel plan krijgt de cliënt een volledig en betrouwbaar inzicht in hoeverre financiële doelstellingen te realiseren zijn en welke risico’s hierbij gelopen worden. Op die manier onderscheidt Solide Strategie zich als gecertificeerd financieel planner zich van reguliere adviseurs en bemiddelaars in de financiële dienstverlening. Wij werken aan de hand van vijf kernpunten welke richting geven aan de voorwaarden van integraal advies.

Voorwaarden van integraal financieel advies

Integrale financiële advisering kenmerkt zich door de volgende kernpunten: 1.

2.

Richt zich op inkomens- en/of vermogensontwikkeling (doel) en beperking van de gevolgen voortvloeiend uit onverwachte mutatiemomenten (risico’s) in de tijd; Is objectief ten aanzien van de inzet van de middelen/producten; 3.

4.

Omvat minimaal de vier processtappen/fasen zoals gedefinieerd door de Autoriteit Financiële Markten AFM); Biedt cliënt een tastbaar financieel plan dat bestaat uit zes bouwstenen; 5.

De beloning voor de werkzaamheden is transparant en passend;

Kernpunt 1 Integrale financiële advisering richt zich op inkomens- en/of vermogensontwikkeling (doel) en beperking van de gevolgen voortvloeiend uit onverwachte mutatiemomenten in de tijd.

Een integraal financieel advies richt zich op de gewenste inkomens- en/of vermogensontwikkeling en/of de beperking van bepaalde financiële risico’s. Dat kan voor een beperkt aantal jaren zijn (bijvoorbeeld 10,15, etc.) of gebaseerd op de statistische levensverwachting van de cliënt. De wens om (eerder) te stoppen met werken of om een nieuw huis te kopen, zijn op zich geen financiële doelstellingen, maar een randvoorwaarde bij het realiseren van de hiervoor genoemde doelstellingen. Een integraal financieel advies richt zich op de beperking van risico’s voor cliënten die verbonden zijn aan onverwachte mutatiemomenten, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid, ondernemingsrisico, werkeloosheid, echtscheiding, daling beurs etc. Ook inflatie kan een risicofactor zijn.

Kernpunt 2 Integrale financiële advisering stelt zich objectief op ten aanzien van de inzet van de middelen/producten.

Solide Strategie stelt zich als gecertificeerd financieel planner objectief op ten aanzien van de middelen/producten om de financiële doelstellingen te realiseren. Fiscale structuren, financieren, verzekeren en beleggen (rendement) zijn mogelijke middelen om de financiële doelstellingen te realiseren. Uit een integraal financieel plan moet duidelijk blijken wat het effect van een middel/product op het realiseren van de financiële doelstelling is.

Kernpunt 3 Integrale financiële advisering doorloopt minimaal de vier door de AFM vereiste fasen.

Het proces van een integraal financieel plan is compleet. De gecertificeerd financieel planner doorloopt minimaal de vier fasen, die de AFM heeft opgesteld.

   Fase 1. Kennismaking Het adviesproces start met de kennismaking. Solide Strategie start dan op hoofdlijnen met het inventariseren van de doelstellingen, risicobereidheid, kennis, ervaring en financiële positie van de klant. Zodanig dat wij kunnen bepalen of wij de klant voldoende zorgvuldig kunnen adviseren. Tegelijkertijd zullen wij de klant ook informeren over onze dienstverlening en de kosten. Fase 2. Beeldvorming Vervolgens volgt, bij een positieve uitkomst van de eerste fase, de fase van de beeldvorming. In deze fase gaan wij verder met inventariseren. Daarbij controleren wij de informatie die wij van de klant krijgen door vervolgvragen te stellen en door de klant bewust keuzes te laten maken aan de hand van concrete voorbeeldsituaties. Door de risicobereidheid, doelstellingen, kennis, ervaring en financiële positie van de klant te bespreken en vooral ook de spanningen daartussen, kunnen wij de klant helpen bij het prioriteren van zijn doelstellingen en de klant confronteren met de consequenties van bepaalde keuzes en uitgangspunten. Fase 3. Oplossing In de daaropvolgende fase van de oplossing analyseren wij het klantbeeld dat hij heeft gekregen, dat wil zeggen het beoordelen en afzetten tegen mogelijke oplossingen en dit transformeren tot een passend advies. Dit advies presenteert hij vervolgens aan de klant. Dit is meteen een moment om te verifiëren of wij een goed beeld hebben van de klant. Wij formuleren het advies zo dat de klant begrijpt hoe het advies aansluit op zijn doelstellingen, financiële positie en risicobereidheid. Vervolgens motiveren wij het advies. Wij registreren daarbij de benodigde informatie en het klantbeeld met de gegevens over de geadviseerde oplossing. Wij gevent dit klantbeeld en het advies mee aan de klant. De klant zal vervolgens (meteen of op een later moment) het advies evalueren en besluiten om het advies wel of niet op te volgen. Daarna vraagt de klant ons om hem al dan niet te helpen bij het afsluiten van het product (bemiddelen). Dit hoeft niet per se bij dezelfde gecertificeerd financieel planner te gebeuren. De klant kan het advies ook laten uitvoeren door een andere bemiddelaar of aanbieder.  Fase 4. Nazorg Als het advies door de klant wordt opgevolgd, dan geeft Solide Strategie, indien noodzakelijk of wenselijk, nazorg. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de klant ook bij wijzigingen van bijvoorbeeld zijn doelstellingen, risicobereidheid of financiële positie en bij tegenvallende opbouw van het vermogen, een redelijke kans blijft houden op het behalen van de gewenste vermogensopbouw en daarmee zijn doelstellingen.

Kernpunt 4 Integrale financiële advisering biedt de cliënt een tastbaar financieel plan dat bestaat uit zes bouwstenen.

De cliënt ontvangt een financieel plan op schrift. Het maken en vastleggen van een financieel plan kan in één keer plaatsvinden, maar dit kan ook gefaseerd in de tijd gebeuren. In dat geval worden onderdelen van het financieel plan in onderlinge samenhang fasegewijs behandeld. De inhoud van een integraal financieel plan bestaat uit: 1.

Samenvatting met aanbeveling en aandachtspunten; 2.

3.

4.

Uitgangssituatie- en punten (overzicht); Analyse van scenario’s, inclusief invloed van relevante risico’s (inzicht); Advies; Pagina 1 van 6

5.

6.

Beheer; Onderhoud

Kernpunt 5 De beloning voor integrale financiële advisering is transparant en passend.

De vergoeding voor een integraal financieel advies wordt met de cliënt afgesproken, voordat een begin wordt gemaakt met de werkzaamheden. Diverse soorten vergoedingen zijn mogelijk: uurtarief, vaste declaratie, abonnement, en/of provisie. In het geval de cliënt niet rechtstreeks betaalt, maar indirect via een provisie aan de aanbieder, voldoet de vergoeding aan de wettelijke norm van passende provisie.

Federatie van Financieel Planners

Wij zijn aangesloten bij de Federatie Financieel Planners (FFP) en onderscheiden zich door integriteit, integraal advies en deskundigheid (HBO-niveau) in combinatie met praktijkervaring. Uitsluitend als zij hieraan voldoen mogen zij het FFP keurmerk dragen. De hoge kwaliteitseisen van de FFP hebben betrekking op zowel vakinhoudelijke kennis, als gedrag en aanspreekbaarheid. De vakinhoudelijke kennis wordt door middel van een examen getoetst bij de toelating. Gedurende de certificering wordt de kennis bijgehouden door permanente educatie. Het gedrag en de aanspreekbaarheid zijn vastgelegd in de Gedragscode van de FFP, die bij de toelating tot het register door elke gecertificeerd financieel planner wordt onderschreven. De Commissie van Toezicht van de FFP ziet toe op de naleving van de Gedragscode en behandelt in dat kader geschillen en klachten. WFT-vergunningplichtige FFP’ers zijn daarnaast verplicht aangesloten bij het KiFiD en hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een gecertificeerd financieel planner is in staat de consument integraal te adviseren over zijn financiële toekomst. Er zijn 3.300 gecertificeerde financieel planners in Nederland. Meer informatie over de Federatie van Financieel Planners is te vinden op www.ffp.nl. De certificering van een FFP’er kan via deze website worden gecontroleerd. Pagina 2 van 6